Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k WD20EADS aneb Jak je to s 2TB diskem od Western Digital

Taky sem koukal jako puk, co to mají za 2TB hdd na czc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..to je něaká nová služba ..nabízet zboží, které ještě není ani v distribuci ? .. lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ebo: ne, je to staré jako lidstvo samo. Většinou se tomu říká "předobjednávka". Druhou věcí samozřejmě je, zda kecají o datu dodání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud prodejce uvadi "neznamy" termin dodani, nevidim na tom nic spatneho. Pokud by tam tento udaj uvedeny nebyl, ja si zbozi objednal a pak mi napsali mejl, ze muzu disk ocekavat v polovine ledna, to by byla vec jina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja osobne marne tapu co bych na tak velky disk ulozil :) celkem zabrat mi dal 320 GB disk na zalohu ... + veci a na druhemem mam system a instalace .... 2 TB asi slouzi na kochani se volnym mistem :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:RED
To já zase vím. ;) Takovej HDrip si vezme nějakej ten GB...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To RED - no já mám 1,5TB plnýho, sice spoustu toho nikdy nepoužiju, ale je mi líto to mazat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RED: 2TB .... pri trose snahy (staci opravdu trocha) bude plny az moc rychle. Uz aby byly 1TB 2,5" SAS disky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

njn stare ale aspon vime neco co si vsichni uz mysleli, ze to driv jak po vanocich nebude.

jinak na czc to uz resime docela dlouho, kde se vlastne vzala tahle zprava, spise bych rekl ze czc ma info ze bude a jako minule ted nevim jestli nehalemi nebo ati, tak to proste dali na web. hold ta databaze to je mrska priste zkusit pouzivat komentare :) at to aspon neni videt.

no jinak doufam ze sem s objednavkou jako prvni XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ebo:
U takové OLED klávesnice Optimus Maximus od ruského designérského studia Art Lebedev snad byly předobjednávky dřív než byl dokončen vývoj...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě tedy kolik bude mít ploten. Kolik je vlastně dnešní maximum? vím o čtyřech plotnách a to by znamenalo kapacitu 500GB na plotnu a to je po stagnaci slušný skok. Nebo by mohl být i 5ti plotnový? I to by byl slušný pokrok na 400GB na plotnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WD20EADS A co kdyz jste nevygooglili nic, jen proto, ze si to tak pojmenoval CzechComp. ci se preklepl? A ten druhej to jakovzd okopiroval? Pravda je tam někde venku a ví jí jen Marta Jandová a WD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výborně. Ještě aby měl 1-2 plotny. Zatím sci-fi. Ale kéž by měl max. 4 plotny.
 
Každý disk je malý.
Každá operační paměť je nedostatečně velká.
Každé auto je malé.
atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci ploten už ohlásili, že rozjíždějí výrobu 500GB ploten pro 3,5". Je to jen otázka času, kdy se objeví masivní výroba takových HDD. A tento WD je určitě bude mít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kua ted se citim :) ...dekuji wiftovy za rychle ocheckovani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aaa, tak se nam zacinaji blizit dalsi problemy s kapacitnim limitem, 2TB je maximum, co se da rozdelit pod MBR :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2 azor - nazev si nevymyslel czc ale jeden z jeho dodavatelu Actebis, ktery jej jako velkoobchod ma presne pod timhle oznacenim v ceniku. A u nej google nic nenasel, protoze na jejich webshop se bez hesla nedostanes. Specialne v jednoduchem ceniku jej maji oznacen jako "WD Caviar Green Power 20EADS 2TB HDD, Serial ATA/300, 7200 RPM, 32MB cache WD20EADS".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Vista s timto limitem problem nema :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady mas udaje z Actebisu:
WD Caviar Green Power 20EADS 2TB HDD, Serial ATA/300, 7200 RPM, 32MB cache

Obj.kód: C3910246 P/N: WD20EADS

Dostupnost
nedostupný
Dostupný pouze na objednání.

5 279 Kč bez DPH

Popis:
Snížená spotřeba energie až o 38% oproti běžným diskům. Technologie Intel?liPower?, Intel?liSeek?, Intel?liPark?, StableTrac?.
Třída produktu: HDD ; Typ pevného disku: Standardní (magnetické plotny); Velikost pevného disku:: 2 TB; Rozhraní: Serial ATA 300; Rychlost řadiče: 300 MB/s; Otáčky (RPM): 7200 ot/min; Vyrovnávací paměť L2: 32 MB; Odolnost proti otřesům: při práci 65G / v klidu 250G; Střední doba bezporuchového provozu (MTBF): 1000000 h; Chyb při čtení (per Bits Read): 1:10E14; Hlučnost při práci: 2,5 B; Hlučnost v klidovém stavu: 2,9 B; Form factor/šířka/: 3,5 palců; Výška: 25,4 mm; Šířka: 101,6 mm; Délka: 147 mm; Čistá hmotnost: 0,69 kg; Napájení: 5VDC, 12VDC; Spotřeba energie (práce/úsporný režim): 7,4/4,0 Watt; Rodina produktů: WD AV GreenPower; Další funkce: Technologie IntelliPower, Technologie IntelliSeek, Technologie kolmého zápisu (perpendicular recording), NCQ - Native Command Queuing (inteligentní řazení příkazů); Typ jednotky: Interní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Ono by stačilo, kdyby M$ přidal podporu GPT do XP a taky by nebyl problém. Jenže proč by měli podporovat systém o který mají uživatelé zájem, že ano? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi : jo, Vista GPT zvlada, ale zasadni problem je, ze z GPT se soucasnym BIOSem nenabootujes

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>Pivec- Protestuji proti tak nesmyslně velké kapacitě disků!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Voldemort: Až někdo nebude chtít mít sbírku HD filmů a HD seriálů na optických plackách, nebude důvod protestovat proti kapacitě 2TB :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nakydat tam včechny DVD co mám doma, tak i 2TB sou málo. Teď mám 1,3T a volných tak 300 GB. Stáhli limit na Rapidu no :( taxe to tak rachle neplní

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nabizime na predobjednavku 100TB SSD OCZ.

Zatim nezname termin dodani.
Nezname zatim ani prenosove rychlosti zarizeni a rozhrani po kterem bude komunikovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Chci vidět někoho kdo bude bootovat z tak velkého disku. Normální člověk použije na systém menší disk a velký použije na skladování dat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Vista podporuje EFI ... takze se zeptej spis vyrobcu HW.

Jim_neregistrovaný: XP je 7 let stary OS. Nechces taky pridat podporu NTFS do Win98 ? Za par mesicu (1 rok) tu bude Windows Seven. XP na novych PC bezi dost spatne a napriklad neumi vyuzivat ctyrjadrove CPU (oni maji po pravde problem i s dvoujadry, ale ctyrjadro uz vylozene nechapou). Jinak ja osobne s Vistou nemam problemy. Ted mi tu bezi Vista Ultimate SP2 Beta x64 a zadny problem. Dokonce mam pocit, ze chodi lepe nez x86 verze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Bespi-:
Neměl by být problém využití více jader náhodou problémem konkrétních aplikací? Pokud vím, XPčka stejně jako Visty vidí všechna jádra a aplikace, které to umí využít, to prostě využijí. Nějak jsem tu hlášku "XP na novych PC bezi dost spatne a napriklad neumi vyuzivat ctyrjadrove CPU (oni maji po pravde problem i s dvoujadry, ale ctyrjadro uz vylozene nechapou)" nepochopil, přijde mi hodně zavádějící.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel by to bespi vyvetlit...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: To ze ta jadra vidi neznamena ze jich umi efektivne vyuzit na urovni systemu - tedy prerozdelovani prace. Podpora vice jader neni silnou strankou XP, byla pridana jen kvuli HTcku a tomu odpovida kvalita. Jakz takz jeste dokaze prerozdelovat ukoly mezi 2 jadra, u vice jader uz jim to nejde a dalsi jadra neprinaseji ocekavany vykonostni zisk. Pokud vim u Visty se uvadela optimalizace pro vyuziti az 4 jader, ale vzhledem k tomu, ze od SP1 ma spolecne jadro s 2008kou tak bych ocekaval, ze to zvysili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi : podpora vice CPU/jader v XP nema s HT nic spolecneho - XP vychazi z W2K a ty zase z NT a uz NT podporovaly vice CPU (a z hlediska systemu neni rozdil jadro/CPU). W2K i XP jsou vicejadrove/vice CPU od zacatku vyvoje, ta podpora tam nebyla dodatecne pridavana. Pokud je aplikace vicevlaknova, zadne dramaticke rozdily mezi Vistou a XP nejsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Teoreticky mas pravdu, prakticky to tak neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Pivec:
Prakticky bych řekl, že je tu jediný rozdíl: Windows 2000 a nižší neznaly pojem "vícejádrový procesor" nebo HyperThreading, braly to jako fyzické procesory, což mělo pouze licenční efekt (licence na 2 procesory znamenala, že byly funkční maximálně dvě jádra třeba čtyřjádrového procesoru, zatímco XPčka už dovedou rozeznat "fyzický procesor" nehledě na to, jako kolik procesorů se tváří, takže Windows XP Prof. poberou klidně dva osmijádrové procesory, limit mají tuším jen do 32 vláken, takže dva 32jádrové procesory už pro ně budou nepřekonatelným problémem ;).

>> Bespi:
Kdyby tomu bylo tak, jak říkáš, mělo by to pouze jediný efekt: jednovláknové aplikace by byly na XP o trošku pomalejší než ve Vistě, zatímco aplikace, které umí více vláken využít, protože si prostě vezmou, co v systému vidí, budou na vícejádrových CPU zhruba stejně rychlé ve Vistě i v XP. Ale asi přestanu mudrovat a jednoho krásného dne si to prostě vyzkouším. Zatím jedu v XP x64 na čtyřjádru a nemám dojem, že bych měl někde "žábu na prameni", pokud pustím něco, co více jader sežere, tak mi to prostě "zavaří" celý procesor a práce je rychlá :).
A jestli to Vista umí fakt o hodně líp, tak si prostě počkám na Sedmy nebo SP2 na Vistu a uvidím, jestli to za to stojí (předběžně dávám přednost vyčkáním na Sedmy, ale ten SP2 si taky zkusim).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem si přečetl to co tu píše Bespi o tom jak winxp neumí využívat vícejádrové procesory, chtěl jsem napsat něco o tom, že když počítačům rozumí jako koza petrželi, měl by si svoje moudra nechat pro sebe. Totiž serverové operační systémy od microsoftu mají stejný kernel jako systémy určené pro pracovní stanice, rozdíl mezi nimi je akorát v tom kolik fyzických procesorů podporují, kolik paměti umí využít atd. Tedy pokud by windows xp mely nějaký problém s vícejádrovými procesory, ten samý problém by mel i windows server 2003. Pak jsem ale trochu zagooglil a zjistil jsem že Bespi až tak úplně nekecá. Nějaké problémy s využítím vícejádrových procesorů na winxp skutečne byly (týkají se jak amd tak i intelu) http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=60416 . Každopádně jsou tyhle problémy už vyřešené, stačí si stáhnout a nainstalovat pár hotfixů. Z nějakého záhadného důvodu microsoft nenabízí tyto opravy přes windows update. Nejspíš proto, že i bez té opravy jsou windows xp rychlejší než Vista a s tou opravou by se výkonostní rozdíl mezi winxp a Vistou ještě zvětšil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je divný, že Samsung nemá ani 1.5TB disk. Jediný dostupný je Seagate, i když není problém dát o plotnu víc. Čtyři plotny jsou ještě standardní konfigurací. Ostatně tenhle 2TB disk má taky čtyři plotny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak problémy okolo více jader a XP jsou 2. Windows mají svou logiku, podle které přiřazují zátěž jednotlivým jádrům. Obecně se snaží vytížit obě jádra stejně. To u jednojádrové aplikace vede k "přehazování" úlohy z jednoho jádra na druhé, což zpomaluje běh oproti tomu, kdyby aplikace stále běžela jen na jednom jádře.
Druhý problém je s HT. Protože systém nedělá rozdíl mezi skutečnými dvěma jádry a jedním jádrem s HT, přestává u HT procesorů korektně fungovat nastavení priority. Windows totiž zatíží obě jádra jako by byla fyzická, jenže v případě HT pak aplikace běžící na jednom virtuálním jádře ovlivňuje tu na druhém. Zajímalo by mě, jestli tohle Vista nějak řeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jack007-unregistered: Vim, ze nejake opravy existuji, ale jestli resi vse to netusim. Jinak u pocitacu je dost normalni ze stejne veci vubec stejne nejsou a kdyz uz jsou tak se aspon chovani jinak :-) (nechapu ale stava se to).
Co se tyce Visty a vykonu CPU tak tam je jeste jedna hezka zrada. Ukazatel vyuziti CPU ukazuje relativni hodnoty. Zobrazene zatizeni se totiz urcuje mimo jine podle aktualni frekvence CPU nikoliv maximalni. Takze proto v IDLE je ukazovana tak velke zatizeni CPU. Takze ten hezky graf co to generuje vlastne vubec nic nerika. Podobne zobrazuje i vyuziti pameti, podle MS nelze rozklicovat kolik vlastne urcita aplikace vyuziva operacni pameti - nechapu ale je to tak.

Jamato: Tak nad tim uz jsem taky nejakou dobu premyslel. Pravdepodobne asi bude vetsina chtit pouzivat az ty nove 500GB plotny s novou generaci disku. Vzdyt Seagate vydal prekvapive 1,5TB disk vramci stare generace 7200.11.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka1: S HTckem si nejsou schopny poradit ani Windows 2003. Na serverech se ve vetsine pripadu doporucuje mit HTcko vyple (v praci se mi ale nikoho k vypnuti HTcka na serverech premluvit nepodarilo, takze stale muzu negativni dusledky pozorovat). Jak je to s HTckem ve Viste respektive Win 2008 nevim, nebot ze starych CPU jsem zkousel jen Athlon XP 1800+ . Docela zajimave je ale prekopane HTcko v Core7, zda se, ze konecne bude opravdu uzitecne.

Bubucci: To me rapid taky pekne nastval. Koukal jsem ze zavedli najakej dalsi poplatek za data. Takhle temer degradovali premium ucet na uroven free :-( .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jamato : myslím, že u výrobců si udělali kalkulaci - tolik by stála výroba, za tolik by se to dalo prodat, tolik lidí by si ty disky koupilo a takové by s tím byly problémy a výsledek je, že se nikomu nechce do pětiplotnových disků - ono je taky možné, že při hustotě stop na 330GB plotnách už jsou u 10ti hlav problémy s udržením stopy. Ono ostatně ani ten 1.5TB Seagate není z hlediska spolehlivosti žádný zázrak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: problem s 5-platnovymi je iny. Cena hlaviciek a platni je zhruba rovnaka, cize ak mas rovnaku kapacitu na 5 platniach ako na 4-ch, tak si stale o 25% drahsi, navyse rozmerovo je to otrasne. Tych 5 platni je naozaj dost a natlacit to do standardneho rozmeru disku nie je velmi prakticke. Tojt hlavny problem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ramci programu CPP uvolnil MS k verejnemu testovani SP2 beta pro Windows Vista a Windows Server 2008. Novinkou je ze tento service pack nebude kumulativni, cili bude potrebovat nainstalovany SP1. Duvodem je, ze Server 2008 jiz ma SP1 integrovany. NAvic by takovyto SP byl velmi objemny :)

Windows Server 2008 Service Pack 2 Beta and Windows Vista Service Pack 2 Beta for x86 platforms.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=DCA54ECC-362A-4...

Windows Server 2008 Service Pack 2 Beta and Windows Vista Service Pack 2 Beta for x64 platforms.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=361D0CA3-4B2C-4...

Windows Server 2008 Service Pack 2 Beta for ia64-based systems.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=9E77AE84-BB5A-4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> vecerpostaranni:
Díky za info, zkusil jsem to nějak zpracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Sdilene knihovny. Kdyz si dve aplikace pripoji 10MB sdilenou knihovnu, jak to znazornis ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: ???
a) co to ma spolecneho s tematem (at disk tak efektivita podpory vicejadrovych CPU v XP) ?
b) z jakeho pohledu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No koukám, tady už je to jak na zive nebo tam někde kdesi...Téma diskuse je na HDD 2TB a tady se propíraj jádra o stošest...Kupte si wořechy a můžete ty jádra probírat až do jara třeba...
Ale aspoň je sranda, když už se tu mele něco...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.