Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital odškodní zákazníky v USA

..no haleluja .. mozna se dockame i toho ze na stitku u disku  bude napsana skutecna velikost ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím... ale to že výrobce HDD a výrobce softwaru počítají jinak patří k základním znalostem.....
Američánci by mohli žalovat leda tak sami sebe za trestuhodnou <AUTOCENYURA>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me s timhle taky uz serou at tam pisou skutecnou velikost a bude klid

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konečně ... :) A co DVD? :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je hustý. Co takhle rovnou zažalovat někoho, že bajt má jen 8bitů a ne 10.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zazaluju vyrobce auta, ze kdyz auto ma max rychlost 160km/h, ze je to jen 160000m/h a ne 163840m/h :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno me jenom nejni jasny proc zaluji vyrobce disku a ne vyrobce pocitacu, pameti a kdoviceho ,ze uvadeji mensi cislo nez je dano normou ISO?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pánové, ale pokud je na disku napsáno 200 GB a ne 200 GiB, tak očekávám 200 miliard bytů! Že to Windows nebo Mac píše blbě, není problém výrobců disku, ne? Být Westernem, zažaluju Microsoft, že hlásí špatně kapacitu jeho disků :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výdaje právníků žaloby ve výši 500 000 USD"
...ach jo, jak krasny vydelek muzou prinest prkotiny, jen byt pravnikem na te spravne strane :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200 GB = 214748364800 B
takže když mi výrobce napíše že to má 200 GB čekám že to bude mít 200GB a ne 186GB a to není chyba windowsu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Než žít v takovém Debílkově raději zůstanu v našem Kocourkově. Jejich pojetí svobody nebo spravedlnosti prostě nikdy nepochopím.

Nesmíte popíjet alkohol na veřejnosti, ale pokuď máte lahev v papírovém sáčku (který policista nesmí "prohledet"), tak je to v pořádku. Vaše svoboda chlastat je omezena, zatímco vaše soukromí je nedotknutelné. Co ale chtít po státě, kde jsou věci jako nevěra, líbání na veřejnosti, orální sex, nebo jiná, než misionářská poloha trestné? A kde se přímé přenosy zpožďují, aby byl čas případně "vystřihnout" neposedný prs JJ? V 18 letech pít alkohol? NE! Sloužit v armádě a zabíjet lidi? ANO!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cejdap: Právě že ne. 200GB=200000000000B, to, co uvádíš, se značí 200GiB. Prostě klasická jednotka kilo, mega, giga znamená násobit se základem 1000, nikoli 1024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Angel: Nedělej si iluze, už i k nám dorazila připosranost a je snaha zpožďovat přímé přenosy. Ne kvůli vypadávajícím prsům (to by některé "celebrity" přišly o svůj způsob prezentace), ale aby náhodou někdo něco neřekl a RRTV pak dotyčné TV nenapařila pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Jirka: Zasadne se pletes, protoze debilita je prave GiB, jelikoz pocitac pocita VSECHNO ve dvojkovy soustave, stejne tak ADRESUJE ve dvojkovy soustave => napriklad pamet o kapacite 1 000B je hovadina. Ze se hovadina dostane do ISO jeste neznamena ze to neni hovadina.

1kB je odjakziva 1024B (neboli 2^10)

Pokud najdes starej disk (tak do velikosti 100MB) bude na nem kapacita oznacena spravne. Pak se zacli vyrobci predhanet a nejakej magor z marketingu vymyslel to, disk v tisicich je prece vetsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...no myslim ze problem je v tom ze trebars Win ti nenapisu ze to ma velkost povedzme 200MiB ale MB a podla toho by sa mali spravat aj vyrobcovia, alebo nech tam potom pisu hodnotu zvlast pre dany operacny system a ISO? myslim ze platvorma PC aj s touto definiciou 1KB je 1024B tu bola skor nez nejake ISO.
Nie zeby som bol proti jednotnym jednotkam ale toto mi pripada skor ako nejednotnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bravo,
len ich doj(e)bat, kur(v)y kapitalistické vychc(a)né !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: Nikoliv, vždycky byl 1MB = 1000000 bajtů. Viz třeba stará dobrá osmdesátka 5,25" full height: http://www.seagate.com/support/disc/specs/mfm/st4096.html 1024 x 9 x 17 x 512 = 80216064, udávaná kapacita je 80,2 MB.

Ostatně takové CD-ROMy a DVD-ROMy také mají udávanou kapacitu v dekadických mega a gigabajtech a ne v binárních.

A kdopak ví, jestli rychlost ISDN 8 kilobajtů za sekundu (64 kilobitů děleno osmi) je dekadických nebo binárních? Samozřejmě, že dekadických.

Rozlišení binárních a dekadický jednoteck různým názvem i zkratkou je nejenom zakotveno ve standardech IEC, ale je i vysoce praktické. To, že se to starým psům nelíbí, protože si zvykli na něco jinéh, je smůla, ale měli by sami vědět, že pro obyčejné lidi, zvyklé počítat dekadicky, jsou binární kila/mega/giga jen naprosto zbytečná komplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: Nebo stará dobrá stovka od Westernu, WDAL2100: 100061184 byte (tedy 95,4 MiB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem, prečo firma ustupuje. Veď nič neporušili. To by som mohol zažalovať výrobcu kokakoly, že sa na vzduchu vyparuje. Upozornili ma na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem, prečo firma ustupuje. Veď nič neporušili. To by som mohol zažalovať výrobcu kokakoly, že sa na vzduchu vyparuje. Upozornili ma na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: Zásadně se pleteš ty. Předpony kilo, mega, giga byly definovány dávno předtím, než bylo nějaké PC, a to jako násobky 1000. V počítačové praxi se začaly používat pro násobky 1024, ale definováno to nikde nebylo - bylo to jen blízko sebe a hodilo se to. Vznikl tím samozřejmě chaos, proto se poté definovaly počítačové předpony typu ki,Mi,Gi, které jsou odvozeny od základu 1024. Předpona totiž nemůže záviset na jednotce, ke které se použije. Proto 1kg je 1000g a stejně tak 1kB je 1000B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

romo: Asi proto, že znají americký soudní systém. Navíc definice jednotek je jen součástí normy a ani u nás nemá norma váhu zákona, ale jen doporučení. Stačí tedy, když si soudce usmyslí, že kB znamená 1024B a jeho výrok má vyšší platnost než celá norma. K tomu je otázka, jestli v US jsou jednotky SI vůbec nějak definovány, protože pro míry a váhy používají doteď ty svoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni soudni system, ale groteska... Jsem zvedav kam to povede a jakych absurdnich rozsudku a dohod se v Americe jeste dockame ;-)
Vyhoda je, ze i blbec ignorant ma dneska sanci, aby za pomoci schopnych a hrabivych pravniku, prisel k penezum! Aleluja!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste bych dodal, ze u nas je situace uplne opacna, normalni clovek nema (pokud za nim nestoji korporace nebo hodne tucne konto a hora trpelivosti) sanci domoci se spravedlnosti. Ted opravdu nevim, ktery system je lepsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čeští debílci triky na zákazníky hájí. Asi jim dělá radost, když je někdo v obchodě napálí. :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Idx: Stejně tak tu šanci nemá v US, pokud nenatrefí na právníka, který za tím uvidí velký kšeft. Tohle není o právu, ale spíš něco jako vybírání výpalného - vidím velkou firmu a vymyslím, kde jí lze podojit. A ono se něco ujme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, pekna diskusia, kto je vinny? Vyrobcovia HDD, vyrobcovia OS, alebo ISO (IEC) ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Igi:
jednoznacne sustava SI :))

neviem co sa vsetci natahuju. vyrobcovia to oznacuju podla SI, software to moze aj nadalej oznacovat tak a mysliet 2^10, 2^20, 2^30... uz to roky takto funguje a kazdemu to vyhovuje (okrem tych co si myslia, ze keby to bolo inak, dostali by vacsi disk za rovnaku cenu).
a pokial ide o tie nove oznacenia, tak jedine ktore som schopny vyslovit je Mebibajt, ostatne su hrozne - takze ziadna zmena sa nekona :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Jirka, Petr: Omyl, Byte/bit jakozto jednotka informace je definovan naprosto jasne a Byte je VZDY 8 a ne 10 bitu. Stejne tak je naprosto jednoznacny, ze kB je 1024B, prave proto, ze jde o 1kbyte a ne 1 kgram nebo 1 kmetr ...

V opacnym pripade budete muset preznacit B na iB, protoze podle vas 1B = 10 bitu.

Velikost predpony se totiz odviji od zakladu pouzite ciselne soustavy. A protoze se kilometry, kilogramy ... pocitaj v desitkovy soustave, tak sou predpony definovany jako mocniny desitkovy soustavy (k = 10^3, M = 10^6 ...). Sem zvedav jak v tomhle tvaru zapisete 1000 jako 2^n.

Viz napriklad pocitani casu, procpak ma 1 den 24 hodin ? proc jich nema 10 ? Proc ma hodina zrovna 60 minut ? a oznaceni den, hodina, minuta jsou jen alternativni vyjadreni nejakeho poctu zakladnich casovych jednotek. Sem zvedav co by vam nekdo rek na to, kdyby ste mu sdelili, ze vlak jede za 3,6ks.

Nebo nektery meny, pouzivaj 6kovou/12kovou soustavu a tomu odpovida i velikost nasobku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>J: To, že byte je 8 bitů, s problemtikou nijak nesouvisí.

Uvedené příklady jsou naprosto nesmyslné, protože také nijak nesouvisejí s předmětem sporu. Pokud chcete najít nějaký obdobný příklad, tak zkuste najít mikro/mili/kilo/mega/giga v jiném významu než desítkovém.

Alternativní jednotky samozřejmě používat lze, jedna kilokalorie je 4,1868 megajoulu, ale pořád kilo = 1000 a mega = 1000000. A pokud se používají alternativní násobky, tak je nikdo nenazývá kilo nebo mega.

A jak už jsem psal, rychost ISDN je 64 kilobitů za sekundu, převedeno na bajty bývá uváděno 8 kilobajtů za sekundu. Jenomže tady je to dekadický bajt, ne binární. Takže soubor o velikost 8 kilobajtů se bude přenášet ne jednu sekundu, ale 8192/8000 = 1,024 sekundy. Nebo gigabitový ethernet. Pokud by se nepočítala režie protokolu, tak na přenesení jednoho binárního gigabajtu dat by bylo potřeba 8 sekund? A nebo 8,6 sekundy? Totéž třeba přenosové rychlosti dat z disků, ATA/133 je 133 binárních nebo dekadických bajtů za sekundu?

Už chápete, proč je používání stejné předpony pro různé násobky tak zhoubné? Pokud se ale napíše, že rychlost je 125 MB/s = 119,2 MiB/s, tak je všechno naprosto jasné a přesné.

Stejně jako už si každý zvykl, že DVD má 4,7 GB dat a těžko přesvědčíte výrobce, že má psát na obal 4,4 GB.

A mimochodem, to "i" se neváže k "B" (Vaše "iB"), ale k té předponě, takže M = Mega = 1000000, Mi = Mega Binary = 1048576.

Petr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaloby sou samozrejme nesmyslne
 
pro normalniho cloveka je jaksi prijatelnejsi pouzivat nasobky 1000
holt pocitace sou ale dvojkove a nasobi se 1024
 
jedno mega tak muze znamenat dve ruzne hodnoty podle toho jak to kdo nasobi
 
kdyz byly kapacity jeste male tak rozdil byl zanedbatelny ale s rostoucimi kapacitami se bude prohlubovat a nakonec se to zrejme bude muset zacit nejak odlisovat..
 
treba u toho noveho seagateu 750GB to bude asi trosku rozdil k GiB..
 
zajimave je ze velikost ram se udava 'osizena'

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sjednotit to asi nikdy nepujde, ale mohlo by se to oznacovat jak to dela microsoft.. proste udava obe hodnoty..
 
capacity: 300 074 631 168 bytes       279GB
 
na disku by tak mohlo byt oznaceni: 300GB (279)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW preco uz v zaciatkoch oznacili skupinu bajtov (8b) v mnozstve 1024ks ako kilobajt? Mali sa pozriet na svet ako pocita a ako kilobajt oznacit 1000ks bajtov, bol by pokoj.
Zase sa nejaky trapny matemetik "vyradil".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At se vyrobci s prominutim vys... na predpony a oznaci treba 750GB disk jako disk o kapacite 6*10^12 b.
Nez to pravnici z USA pochopi, budou davno po smrti seslosti :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bud: dobrý nápad. Možná proto Intel začal značit procesory modelovým číslem a frekvence je jen v závorce - možná proto, aby ho někdo nežaloval, že to nejede na 3 GHz, ale jen na 2.9999 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no lol, amerika jede...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Petr: s tými kalóriami si to trochu poplietol, ekvivalentnou jednotkou kilokalórie (kcal) je kilojoul (kJ). 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, víte, co je ale docela blbý? Že lze bez problémů a po právu žalovat výrobce DVD-RAM médií. Ti totiž udávají taky kapacitu 4,7 GB. A jaká je realita?

Nero CD-DVD Speed: Disc Info
Basic Information
 Disc type:           : DVD-RAM
 Manufacturer:        : Matsushita Electric Industrial CO.,LTD.
 MID                  : M01J5006
 Write speeds:        : 2 X - 3 X - 5 X
 Blank Capacity       : 4.27 GB
                      : 4368 MB
                      : 4580771840 bytes

Nero CD-DVD Speed: Disc Info
Basic Information
 Disc type:           : DVD-RAM
 Manufacturer:        : Optodisc Technology Corporation 
 MID
 Write speeds:        : 2 X
 Blank Capacity       : 4.27 GB
                      : 4368 MB
                      : 4580771840 bytes

Nero CD-DVD Speed: Disc Info
Basic Information
 Disc type:           : DVD-RAM
 Manufacturer:        : MXL16
 MID
 Write speeds:        : 2 X - 3 X - 5 X
 Blank Capacity       : 4.27 GB
                      : 4368 MB
                      : 4580771840 bytes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale akurat v amerike. tu by si mohol zalovat akurat vyrobcu nera, pretoze to DVD nema kapacitu 4.27 GB (4368 MB) ale MiB (GiB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som to opacne napisal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arkan: Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.