Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Western Digital uvádí Caviar RAID Edition

Western Digital logo

Pevné disky WD Raptor, které ačkoliv jsou pro rozhraní SerialATA, tak se otáčí 10 000krát za minutu, mají maximální kapacitu 74 GB a nevyjdou zrovna nejlevněji. Do serverů (i s RAIDy) si tedy mnohé firmy stále pořizují levnější 7 200otáčkové disky s vyššími kapacitami. Tady firma WD uviděla další příležitost a tak uvádí disky s názvem Caviar RAID Edition (RE).

Stejně jako ostatní Caviary, i tyto tři nové přírůstky se otáčejí 7 200krát za minutu a jsou k dispozici jak se SerialATA, tak s EIDE rozhraním. Mají samozřejmě 8MB buffer a seženete je v kapacitách 120, 160 a 250 GB. Přesné parametry nebyly v době psaní této zprávy známy a tak jen na základě tiskové zprávy mohu říci, že nově příchozí mají MTBF (Mean Time Between Failure) nejméně jeden milion hodin a jsou vybaveny funkcí TLER (Time Limited Error Recovery), díky které se mají disky z chyb zotavovat rychleji, takže nedojde k jejich odpojení z RAIDu (viz např. tyto problémy s WD disky).

Novou řadu disků již WD dodává a doporučené koncové ceny jsou 215 dolarů (5 800 Kč) u 250GB SerialATA verze (WD2500SD) a 205 dolarů (5 530 Kč) u stejně velké EIDE verze (WD2500SB). Oproti běžným verzím jsou RE edice zhruba o pět dolarů dražší.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Western Digital uvádí Caviar RAID Edition

Žádné komentáře.