Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital uvedl nové disky pro NAS: WD Red

"tady se přiznáme, že trochu netušíme, co tím chtěl básník říci, měli jsme za to, že jakýkoli standardní SATA disk může jít do jakéhokoli síťového úložiště."

Tak to jste mě tedy nepříjemně překvapili, čekal bych, že tady na DIIT s tím budete mít větší zkušenosti ;). Minimálně v době kdy jsem kupoval DNS-313 bylo velmi časté, že některé typy disků hraničních kapacit (1 TB apod.) nefungovaly, sám jsem musel shánět konkrétní typ podle toho. Proto minimálně vyjmenování kompatibilních NASů oficiálně od výrobce velmi vítám a té strategii WD Red v tomhle rozumím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to řeknu takhle: pokud nějaký disk nefunguje v nějakém NASu (nebo v čemkoli jiném), někde je chyba. Buď v disku, nebo v NASu. Komunikace je standardizovaná, pokud na ni někdo kašle, tak je vepřátko. Uvádět "kompatibilnější" disky je jen marketing, potažmo vychcanost, jak se to vezme. To je jako uvádět speciální elektrické zástrčky, které jsou více kompatibilní s kancelářskými než bytovými zásuvkami (přestože oboje jsou dělané dle stejné normy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem cet narky vyvojaru kernelu, tak vyrobci se zavedenim 4k adresovani a prasaren jako 512e emulace nadelali strasnej bordel uplne ve vsem. Navic se tyhle veci zasadne resej jen s MS, takze k "Advanced Format" prisli lidi od kernelu docela jako slepy k houslim.

Moje pozorovani je takovy, ze Intel ani ostatni vyrobic radicu do SATA radic nesahaj a jak jednou zavedou novou verzi, tak se ji drzej. Linux i Win maj k filesystemum a I/O hodne podobnej pristup. Nikdo se v tom radci moc nevrta. Co ale provadej vyrobci disku je mi zahada. Velmi vtipnej je treba BSY bug u Seagatu. Vic nebo min je to zabijak vsech 7200.11 a je mozny ho opravit firmwarem. Seagate se ale neobtezovat novy firmwary vydat pro vsechny modely a snad se jim povedlo vydat i par FW, ktery problem minimalne neopravujou.

Data do RAIDu s hot spare a to dulezity zalohovat ... je to totiz k zbliti.

PS: Seagate BSY bug doporucuju hodit do googlu, je to prima pocteni, pokud clovek zrovna nevlastni 7200.11ku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problematika diskov do NAS je ovela sirsia ako to, ci disk ide/nejde resp. (ne)komunikuje. Samotny fakt, ze disk v NASe funguje este neznamena, ze je vhodny na pouzitie (kompatibilny).

Napr. WD Green disky za ucelom setrenia energie odparkovavaju hlavicky uz po kratkom case. Pri opatovnej poziadavke na disk sa zvysuje Load_Cycle_Count. Zivotnost disku uvadzana vyrobcom je 300.000 Load Cycles. V desktope to nie je problem, ale v NASe, kde bezi disk 24 hodin denne a su neustale poziadavky na disk, nie je problem aby denne prebehlo 1000 Load Cycles. Jednoduchou matematikou si vypocitame, ze zivotnost takehoto disku v NASe je necely rok. Preto ho nemozno oznacit za kompatibilny, aj ked komunikuje. (tento problem sa da obist manualnym vypnutim danej funkcionality)

Dalej sposob fungovania firmwaru niektorych diskov (napr. cache-ovanie) nie je optimalny pre nasadenie v RAIDe, nasledkom coho je vykon v RAIDe slaby a tiez sa preto nepovazuju za "kompatibilne".

Potom je tu cela problematika pristupu k oprave chyb, ked sa disk neprisposobeny na nasadenie v RAID snazi opravovat chyby sam namiesto vyuzitia funkcii RAIDu.

A je toho viac a preto ma zmysel uvadzat zoznam kompatibilnych diskov pre NAS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"WD Green disky za ucelom setrenia energie odparkovavaju hlavicky uz po kratkom case."
Krátky čas parkovania je u green diskoch ten najmenší problém. Existuje utilitka kde sa dá čas parkovania nastaviť, prípadne parkovanie úplne vypnúť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je ovsem dobry jeste dodat, ze v 99% pripadu je nekompatibilita zpusobe zprasenim firmwaru disku, kterej chodi slusne treba jen na Intelim zeleze v kombinaci s Windows. Osobne bych do Linuxovyho SW RAIDu uz nikdy nekoupil disk co neni doporucenej od QNAPu aspon pro jejich x86 boxy. Leda by to byla RAID verze, ty jsou vetsinou ohlidany a poradne testovany uz vyrobcem.

WD by zaslouzilo nakopat za to, ze poradne neuvadi jestli ma disk 512b nebo 4kb format. Nebo nedej boze 512e zprasenost. Informaci o hustote a poctu ploten uz jsem vzdal. Docela by me zajimalo jestli uz pouzivaj 1TB plotny nebo se jim porad vyhybaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v ty tabulce je u advanced format yes, takze podporuji 4k sektory ...
a ano, tyto disky uz maji 1tb plotny ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prvni jsem prehlidnul, nejak jsem porad hldal sector size jako u seagatu a hitachi. A 1TB plotny jsou dobra zprava, protoze kdyz se je WD odvazi dat do disku s 1M MTBF, tak uz nejsou nebezpecny :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spis me zajima, kde jsou od vsech vyrobcu interni 4TB disky. Sehnat se da stale jen Hitachi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Červený pruhy v mým PC s Windows 7 u síťových namapovaných disků si kladou stejnou otázku ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, vsichni uz meleme z posledniho a cekame na 4TB jak na smilovani a oni na nas vyrobci kaslou :). Chvilku uz jsem byl na vazkach koupit 2x3TB :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsi byl nalogovaný i na mém PC, ne? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sitovy mam jeste zeleny, ale ty lokalni... Potreboval bych postavit novej server s RAID-Z a konecne vykopat disky co mam v PC. Jenze pri dnesnich cenach disku je to 3x2TB za 8k + hw serveru za dalsich 8k ... drahy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě
jestli mají tyhle disky jiz vyřešen u WD večný problém s přílišným parkováním, jak velké plotny pouzívají a proč nenapíšou rovnou 5400 otáček místo "krasožvástu": IntelliPower

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože (aspoň podle toho, co WD píše) to nemusí být přesně 5400, ale něco kolem, podle toho, jak je to pro daný model nejlepší. Různé modely s IntelliPower mohou mít různé otáčky (ty se pak už samozřejmě nemění). Někde jsem snad i zahlédl, že to někdo měřil a opravdu se to drobátko lišilo. Někdy to musim taky zkusit ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se měří otáčky v zašroubované krabičce? Mikrofonem z vibrací?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba změřením času mezi opakovanými začátky téže stopy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi nejpřesnější (když to nechci rozebírat) je to nejspíše analýzou nahraného zvuku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou o něco levnější, než Green, tak díky za to, brzo budu potřebovat další výměnný 2TB disk do bezšuplíkové mechaniky. Jestli budou dražší, no tak se koupí Green...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevypadá úplně špatně, až jsem dostal chuť ty 3TB kousky nějaký koupit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFTE příští týden bych mněl mít jednoho 3TB REDa doma.Cheš abych ho projel některýma prográmkama než ho začnu plnit? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A cena? Já nekoupím pevný disk za více, jak 2000,- Kč, protože ceny elektroniky podle mého názoru stagnují nebo klesají. A jelikož si mě Seagate v květnu 2011 naučil nakupovat 2 TB Green za 1800 s daní, tak se svými současnými cenami můžou jít tak akorát někam. Prostě buď to dejte za cenu jakou jste mě naučili, nebo zkrátka a dobře nekoupím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.