Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WiGig Alliance a VESA chtějí vytvořit Wireless DisplayPort

WiGig logo
WiGig Alliance stojí za snahou využití nelicencovaného 60GHz pásma k přenosu dat až 7 Gbity za sekundu. VESA je zase organizací stojící za DisplayPortem. A tak není divu, že se tyto dvě daly dohromady s cílem vytvoření konkurence k WHDI zastřešovaného WirelessHD konsorciem…

WiGig Alliance udělala v této spolupráci první krok a dlužno říci, že poměrně zásadní krok. Dokončila totiž kompletaci specifikace tzv. „WiGig verze 1.0 A/V a I/O PAL“, přičemž „PAL“ zde není starý známý systém analogového kódování televizního signálu, ale protokol aplikační vrstvy (Protocol Application Layer). Uvolnění specifikace plánuje WiGig Alliance na počátek příštího roku.

„WiGiG A/V PAL“ (jinak také nazývané „WiGig Display Extension“) má umožnit bezdrátový přenos zvukových a obrazových dat a stát se základem pro Wireless DisplayPort, kde pochopitelně nebude chybět ani ochrana přenosu (HDCP 2.0). WiGig I/O PALs (jsou dvě: WiGig Bus Extension a WiGig Serial Extension) to má napasovat na WiGig komunikaci v pásmu 60 GHz.

Wireless DisplayPort to bude mít každopádně těžké. WHDI je již na světě a objevují se první produkty, jako třeba nedávno zmíněná Galaxy GeForce GTX 460 s WHDI. Není však bez zajímavosti, že Intel, AMD i Nvidia jsou nejen členy WiGig Alliance, ale mají své lidi také v její správní radě, zatímco s WHDI nemají nic společného. Cosi však může naznačit i historie a šikovnost VESA v oblasti prosazování svých standardů, jak jistě víte, rozšířenější je stále HDMI, ačkoli DisplayPort není zatížen tolika licenčními poplatky (možná i to je důvod, proč i přes jisté zpoždění DisplayPort úspěšně HDMI dohání).

Určitě bude hodně záležet i na tom, jak rychle a především vstřícně budou uživatelé přijímat WHDI. To by mělo totiž mít vliv i na úspěch Wireless DisplayPortu. Protože AMD je zmiňována přímo v tiskové zprávě jako „ten, kdo je z Wireless DisplayPortu formálně nadšen“, můžeme očekávat, že budou Radeony prvními grafikami, kde se toto rozhraní objeví. Kdy to ale bude, to zatím zůstává neznámo.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku WiGig Alliance a VESA chtějí vytvořit Wireless DisplayPort

Sobota, 6 Listopad 2010 - 16:51 | nereus | Preco (s prepacenim) kurva zase idu riesit dalsi...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 12:10 | Pety | Třeba je to jen do nových bytů v Praze - 2+KK ze...
Sobota, 6 Listopad 2010 - 11:07 | NemesisSK | presne toto ma tiez napadlo, popravde to vidim...
Pátek, 5 Listopad 2010 - 17:01 | Groover One | Jsem zvědav na vlastnost tohoto signálu, přeci...
Pátek, 5 Listopad 2010 - 15:37 | paco | tak napr. WiGig pracujici v 60GHz pasmu ma k...
Pátek, 5 Listopad 2010 - 14:59 | junk mail | Nepřijde Vám divný, že usmolené WiFi-N valí...

Zobrazit diskusi