Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 bude možné zálohovat do Cloudu

Ak to nebude potrebovať ďalších rezervovaných 10 GB na recovery WinPE, tak prečo nie. Ja to doma riešim inak (Synology, Active Backup + deduplication, PXE s recovery WinPE), ale pre tých čo také hračky nemajú alebo nevedia nastaviť, to môže byť fajn. Neviem teda ale čo chcú v cloude zálohovať, lebo Baremetal backup to asi nebude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou přesně ty hovadiny, co běžný uživatel řešit nechce.
Já si třeba pamatuji jak krásně fungovalo zálohování telefonů přes Blackberry Enterprise Server. To bylo úplně geniální a dodnes podobnou funkcionalitu nikdo nenabízí :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

synology active backup for bussines je presne ukazkovy priklad ako to ma fungovat. K dokonalosti mu chyba len, ze PC musi byt na LAN, nefunguje to cez net...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teraz sa mi to nechce zapínať, ale nepôjde to aj cez Quickconnect? Prípadne cez OpenVPN...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ee, cez QC to urcite nejde (neberie qc id ani ddns, iba lokalnu IP), cez VPNku by to ist mohlo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si potom mýlim s Active Sync :) tam to ide určite. S tou VPN by to ale bolo horšie v tom recovery WinPE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

recovery robim cez synology restore media.. funguje paradne. Ale pre obnovu nieje problem doniest book/pc na lokalnu siet s NASom, problem je to zalohovanie, ze ludia chodia s bookmi horedole..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt jsem si nezvyknul, jak tyhle jednobarevný obrazovky vypadaj hnusně. MS se nám fut snaží tlačit systém s dotykovým ovládáním (velký tlačítka, naprostý minimum informací), který nikdo nechce.

Pak se v tom bordelu jedna rádoby dobrá featura naprosto ztratí (mno a už vidím, kolik dní bude trvat ta obnova z cloudu na mým stávkujícím připojení k O2...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Zpráva se nezmiňuje o případech, kdy systém je kompletně poškozený a nelze s ním jakkoliv pracovat." - Tak to vám vysvětlím i bez Microsoftu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych prostě vyrobil instalační flashku a pak to na tu čistou instalaci obnovil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raději zálohuju lokálně přes Veeam Agenta, případně built-in zálohování a případná obnova z image, než nějaký bláznivý obláček vyžadující online účet.

Děsivé.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proti Streamu je tam jeden dost podstatný rozdíl. Na Streamu jsou zazálohovány hry tam nakoupené, ale tady by se zálohovaly cizí programy i data k MS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navic na Steamu je mensi sance, ze se dostane do ruky neco co by se nekomu dostat nemelo. Me ulozene pozice z her, screenshoty a statistiky co a kdy hraji mi prijdou daleko mene nebezpecne/zneuzitelne nez jina data v pocitaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste ten článek? Asi ne, co...

Celé je to o tom, že půjde spustit reinstalace Windows z cloudu, tedy nebudete muset mít instalační médium nebo možnost si ho vyrobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem to pak není obnova - oprava nepovedené instalace, ale jen hloupá reinstalace. Nabízejí tedy s velkou slávou to, co Linux už umí mnoho let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie, len autor nepochopil podstatu, nic sa zalohovat nebude, iba sa online stiahne instalacka windowsu = bude to zabudovany Media creation tool.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inteligentní ľudia používajú zálohu a nie reinštalácie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skus rozviest co chces povedat, lebo akurat si napisal nieco ako "inteligentni ludia davaju jedlo do chladnicky miesto toho aby ho pokazene vyhadzovali a varili nove" Zaloha (coho zalohu myslis?) a reinstalacia OS su nesuvisiace veci.. teda jedine, ze by si robil zalohu celeho OS aj s datami, co funkcia opisovana v clanku robit nebude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reinstal čehokoli, je ztráta času. Používám toto https://shop.westerndigital.com/cs-cz/products/apps/acronis ,pokud má člověk v pc disk wd tak je licence zadarmo. Dělám image disku,takže v nejhorším případě je za 20min z5 tak jak bylo předtím. Né jen os ale vše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč místo těchto blbostí raději nepracují na tom aby byl systém stabilní a když už chtějí nějakou zálohu tak jedině na jiný HDD v mém PC a ne to dávat někam do prostoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché, protože intenzivnější využívání záloh v cloudu bude zpoplatněno. Je to jen další způsob jak plní své předsevzetí "Windows 10 will enable new post-license monetization opportunities beyond initial license revenues."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sú mi novinky. Napríklad taký Acronis to vie už takmer 10 rokov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíte tu o tom, že se vaše data a software mají posílat bůhví kam a přitom o tom v článku není ani slovo. Píše se tam pouze o tom, že můžete počítač obnovit z oddílu na disku a nebo nově také z cloudu odkud se stáhne nejnovější sestavení Windows ze serveru Microsoftu. O tom, že by se dělal image disku a ukládal se někam na jejich servery tam vůbec nic nevidím. Uniká mi něco?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neunika, presne tak to v tejto faze bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no neviem ci nieco robim spatne, ale zatial som podobne problemy pri aktualizacii windowsu, alebo update co iz winu, alebo software co pouzivam nemal, skor reinstalim system zo zvyku mat cas od casu cisty win..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod „ze zvyku“ přeinstalovávat systém, se kterým není žádný problém (= v nejlepším možném případě se pak dostanete do stejného stavu jako předtím, v horším případě nějaký problém vyrobíte).

Nicméně pár problémů s aktualizací Windows 10 jsem viděl a mám tu i instalaci, které zničehonic hráblo a přestala fungovat.
Přitom to byla prakticky čistá instalace bez nějakých exotických programů a ani se s tím nedělaly žádné skopičiny (mělo to fungovat jako systém na zkoušení věcí pod Windows 10, ale OS chcípnul dřív než došlo na nějaké zkoušení).

Projev byl: Chybová hláška, restart, při startu systému chybová hláška, restart, pak už to při startu pozná, že je něco špatně a nabídne nějaké možnosti opravy, přičemž žádná z nich nezabere a pokračování vede zase na chybovou hlášku a restart.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže defakto ztráta veškerého soukromí v přímém přenosu a ovce ještě békají blahem. No nic, asi se fakt odstěhuju někam do pustiny, kde budu žít v souladu s přírodou kam na mě chapadla strany z roku 1984 nedosáhnou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Příteli, ty se hodláš všeho vzdát jen proto, že OS Windows můžeš v případě potřeby obnovit přímo nejnovějším sestavením ze serveru Microsoftu? Že ty jsi ten článek vůbec nečetl, přiznej se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono se už teď dost lidi bojí jen samotných aktualizací od MS.
Podle popisu to na me pusobi jako pokus o preneseni funkci, ktere jsou standartních částí (obnova systemu, zálohování) Win do placené cloud sfery. Pro mě je lepší volba vlastní NAS a automatická záloha dat na něj. Obnovu dat pak nebude brzdit rychlost připojení. System samotný moc neřeším. Buď se o to postará obnovení systému, připadně boot do druheho OS a nebo přinejhorším live CD. Onedrive mas 1tb na uživatele za 70usd ročně, nebo 6 uživatelů po 1tb za 100usd. WD My Cloud Home - 6TB stojí teď 5300kč. To máš sice 2 roky předplatného ale myslím, že nabídne víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím Vás, ve vší počestnosti, ale nemohu se zbavit dojmu, že jsem se sem dnes zaregistroval do mateřské školy. Toto se přeci týká pouze OS, netýká se to Vašich dat. Toto nejsou body obnovy, které obnoví stav na disku ke konkrétnímu datu včetně Vašich dat. Když systém nenabíhal a bylo potřeba ho opravit, vyžadoval dříve originální instalační médium ze kterého se systém opravil. Později se dokázal opravit z oddílu na disku, takže originální instalační disk nebyl potřeba a nyní to dokáže i z cloudu. Vaše data se přece nikam posílat nebudou a hlavně se odnikud nebudou obnovovat. Zálohování Vašich dat dále zůstává na Vás a Vašich preferencích. Pokud to správně chápu tak to principem fungování odpovídá velkým půlročním aktualizacím. Systém se sám v podstatě přeinstaluje, ale osobní data, programy třetích stran, nastavení zůstanou ponechány beze změn na Vašem disku tam kde byly a nikam necestují. Systém obnoví pouze sám sebe.

WD My Cloud Home bych zrovna NEDOPORUČIL. Není tím co býval My Cloud bez přídomku Home. Nemá webové rozhraní pro správu nastavení. Vyžaduje registraci účtu na stránkách WD a tam se také "nastavuje" (v podstatě jen jméno). Není možné mít na jednom účtu více WD My Cloud Home. Nezobrazuje se jako síťové úložiště ve Windows. Lze ji pouze připojit pod písmeno jednotky (třeba X:\) pomocí v počítači nainstalované aplikace WD a pouze jeden WD My Cloud Home v jednu chvíli. Instalace ovladače a aktualizace této aplikace už nemohla být komplikovanější. A hlavně se NEUMÍ USPÁVAT, takže jede 24/7 pořád. Bohužel jsem si jeden pořídil v rychlosti před vánoci v domnění, že jde o novější modelovou verzi WD My Cloud, se kterými mám výborné zkušenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bod obnovy vo windows neobnovi "stav disku ke konkretnimu datu vcetne vasich dat" ;) bod obnovy obnovi (a niekedy ako dnes mne ani to) stav systemovych suborov, teda zjednodusene obnovi "windows" ku konkretnemu datumu, data necha take ake su aktualne. Inak.. dnes je 7.8. dam bod obnovy 7.7. Vsetko co je OS - nainstalovane programy, verzia databaz antiviru, hesla k datumu 7.7. budu tak ako je 7.7. Data = napr. diplomova praca.doc bude v stave v akom je dnes, teda 7.8.
edit: este tolko, ze WD* by som neodporucal, ak niekto chce NAS, tak iba a len syno alebo qnap.. Vsetko ostatne su nepouzitelne haraburdy (som nevedel, ci to slovo je aj v cestine, nieje, ale "harampadi" je ;) )
edit2: uspavanie moze byt kontraproduktivne, kedze disky nemaju radi vypinanie/zapinanie. Ano, 24/7/365 berie viac elektriny, len si treba premysliet, ci je lepsie dat rocne 30€ za elektrinu alebo kazde 3 roky 300€ za odideny disk, co sa 10x denne uspi a zobudi ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu, napsal jsem to velmi nešťastně. Měl bych si dát pozor, abych nepsal příspěvky ve chvíli, kdy už přecházím do hibernace :o) Takže ano, k danému datu se v případě bodů obnovy ve Windows obnoví pouze systém. Kdybych napsal jednoduše, že nejde o image disku, udělal bych lépe.

Nicméně, věřím, že na zbytku se shodneme. Tedy, že data nejsou za uživatele nikam odesílána a zálohována ani odnikud obnovována a jde čistě o přeinstalaci systému z cloudu. A o to mi po přečtení diskuze šlo.

Ohledně neuspávání WD My Cloud Home mi nešlo o účet za elektřinu, ale o to hlasité hučení. WD My Cloud bez Home takhle při provozu nehučel. Kdyby se nadále prodával původní WD My Cloud, určitě bych se nebál ho na jednoduché skladování obsahu doporučit. Ale už se neprodává, takže se také přikláním k Synology.

Ano, slovo haraburdí u nás známe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já starší WD cloud neměl, takže porovnat nemůžu. Když jsem ho asi tak před rokem koupil, tak se mi povedlo na něj dostat přímo a mimo kódované složky. WD Discovery na pc mi nevadí, jen postrádám alternativu pro Linux. Tam se musím připojovat přes webovérozhraní . Z varianty pro android moc nadšenej nejsem. Neumí připojit nas jako další disk a média centrum tak z něj nemůže přehrávat. To je jediná věc co mi vadí. Jinak to je celkem prima řešení pro běžného uživatele. Co se týče hluku tak můj 3tb kousek slyším až teprve kdy mám ucho přiložené skoro na disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak 1) je úplně jedno jestli WD nebo Seagate, při normálním zacházení vám vydrží spoustu let oba.
2) nástroj obnova systému je fajn, ale při fatálním selhání disku je vám k prdu.
3) koupí nového disku stejně musíte celý systém nahrát znovu, takže je potřeba mít zhotovenou bitovou kopii, kterou jsem vytvořil sobě na HDD počítače. Navíc kdybych tuhle záchranu neměl tak mě to žíly netrhá, protože instalace zabere pár minut.
4) nejdůležitější jsou data a ty jsou zálohované na dvou discích oddělené od PC.
5) dočetl jsem se, že po internetu běhá nějaký ransom vir, který vyhledává dětský porno a udává pak pedofily policii, takže vůbec nevíš co kdo kam odesílá.
6) jak chcete mít kontrolu nad windows s přímou podporou odesílání dat do cloudu když nemáte kontrolu ani nad stávajícím systémem bez cloudu ? Ono sice je hezké že vám napišou že vaše osobní data nikam posílat nebudou, ale to má úplně stejnou váhu, jako kdybych vám řekl "skočte z mostu, nic se vám nestane", taky mi věříš? Nikdy nebudeš mít jistotu, že ten cloud neposílá do sítě i něco co nemá.
ZÁVĚR: Léta páně 2015 jsem nainstaloval na tento počítač ze kterýho ti píšu Windows7, je to pořád ten stejný windows bez přeinstalování do dnes a bez aktualizací, bez virů a dalších špíny. Ani bleeding čistič nic nenajde. Je to prostě o tom, že jsem ten windows přizpůsobil, zablokoval od špíny, shodil win defender, na jehož absenci si vyláme zuby spousta virů a obecně chováním na internetu a to se tu sem tam něco objeví závadného, ale také to závadné zkolabuje. Takže kolikrát za život budu potřebovat cloud ? Vlastně za třicet let si nepamatuju, že bych někdy obnovoval zálohu, vždycky jsem jen instaloval novej systém protože starý dosloužil a nebo se rozpadl nějakou hardwareovou změnou kdy obnova neměla smysl, protože by se rozpadl zas. Proto píšu o ovcích, co musí mít WIN10 a každej druhej den míní obnovovat zálohu, místo toho aby zapnuli byť jednu jedinou mozkovou buňku, která by sepla příslušnej obvod, člověk se probral ze snu, nahodil zpátky win7 a vzkázal tak microsfotu: "Takhle teda ne!" Kdyby nás bylo dost, tak by jste viděli jak by se za win10 ještě dlouhá léta omlouvali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak napr. teraz idem od klienta, win7, vcera (a poslednych 100 rokov) mu isli tlaciarne, vcera boli updaty a dnes nejdu tlaciarne. Print spooler not responding, ale printspooler normalne ide, nevykazuje ziadny problem. Takze vecer na fajront sa tam vratim (vie robit aj bez tlaciarni) a skusim obnovu na 6.8. ak to nepojde tak berie novy pc, lebo henten je stary a aj tak sa cakalo kym sa doje..kazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vážně si myslíš že update je nějak blahodárny pro pc? Updaty mají za úkol snížit výkon tak aby jsi byl donucen přejít na win10. Takže upřímnou soustrast, u klienta si dneska nebyl naposledy, s win10 se k němu do firmy budeš moci nastěhovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako jsem víc než rok před ukončením podpory neaktualizoval XP, nepoužívám aktualizace na W7 přes dva roky a jsem na tom jako Crha. Klídek a pohoda. U MS je zjevné, že se bude snažit prolobovat W10 za každou cenu, tedy i přidáváním kurvítek. A že po aktualizaci přestaly fungovat tiskárny, no není to náhodička? ;))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když jsem měl na booku ještě Vista Ultimate tak během posledního půl roku podpory mi win update kazdej měsíc vypíná v OS podporu AHCI. Řešením bylo sice přepnout sata řadič do legacy módu, nabootovat, příkazem v příkazovém řádku zapnout podporu a zase přepnout řadič zpět. Ale jako BFU bych každou chvilku koukal na modrou smrt hned při bootu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hurá :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze dalsi novinar, ktory nepozna rozdiel medzi obnovou a preinstalovanim. NIE, nebude mozne obnovit windows, bude mozne urobit cistu instalaciu. Mozno, lebo aj teraz im to viac nefunguje ako funguje. Napr. dnes mi pokus o obnovu na urcity datum skoncil neuspesne, takze tam sla cista instalacia z usb kluca.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

novinář :D
obyč brigoš blogger

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako nejak nechapu, co, kde, jak a s cim to souvisi. Takze misto "vypaleni" ISA na flashku (coz i dnes jde v bootloaderu, ale potrebujete tu flashku), tak bude mozno to stahnout primo na recovery partition a z tama nabootovat (vlastne to mozna jde pres bootloader taky), takze jen pribude nejaka ikona se scriptem. Nicmene nejak mi unika sirsi pouziti a nad cim tu diskutujici hykaji. Jak kdyby to byla cinnost, ktera se dela 2x denne a ne max. dvakrat za zivot (a od doby co windows na prenosnych zarizenich standardne delaji recovery partition s instalackou, tak je to uplne bezpredmetne). Pro domacnost, kde kdyz system/disk vyhnije a je potreba stejne nekde vyrobit bootovaci flashku, tak je to zcela bezpredmetne. Pro vetsi nez uplne nejmensi firmy, ktere bootujou instalacku ze site taky. Takze si vlastne nedovedu predstavit pripad, kdy je vyhodne si na flashku dat jen bootloader (a to vlastne ani neni jiste, zda to pujde), kterym si pak stahnete od microsoftu ISO jednim klikem. Doufam, ze pujde aspon vybrat treba mistni server, protoze tahat 3GB instalacku pokazde, kdy se bude instalovat novy pocitac mi prijde ...... no usmevne a mnohem lepsi je si vytvorit tu flashku s celym ISEm. Kazdopadne nedokazu prijit na realny use-case, zvlast v souvislosti s tim, jak se o tom masivne pise, jak kdyby to bylo neco samospasneho nebo nejaka nova funkce, kterou nekdy vyuzije vic nez par stovek (max. tisic) uzivatelu na svete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.