Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 s patchem KB4524244 zamrzají, Microsoft zastavil distribuci

A za tuhle srajdu lidé platí 3000 Kč. Max. tak 150 Kč z Aukra a i při tom si připadám blbě. Win7 a tučńák forever......nebo aspoň ještě pár let než to vyladí. Software Made in India je potřeba nechat projít intenzivním testováním.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Win7 svou zivotni pout zakoncily cernou obrazovkou a neslo to vypnout. Tudiz pokud jsi tahal aktualizace, nebylo to lepsi nez na Win10. Staci se podivat do buglistu libovolneho distra linuxu nebo i jadra a bude ti zrejme, ze ani linux neni prost chyb a ta rada je delsi nez na Windows. Samozrejme, to ze je tam vic uznanych chyb neznamena, ze je tam vic chyb, ale intenzivni testovani je a bylo provadeno na uzivatelich jak na Windows vsech verzi, tak na linuxu. Jediny rozdil je, ze Windows jsou za penize a Linux je zdarma.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Chyby jsou všude, ale u Linuxu je mi sympatický to, že se nesnaží každou verzí nacpat volant někam jinam... to dementní Metro v osmičkách a nynější paskvil v desítkách mě neskutečně sere.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mam Win7 na jednom stroji, aktualizuji pravidelne kdyz uz je zapnu. Cerna obrazovka me nepotkala.. asi delam neco spatne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla to černá obrazovka, jen černé pozadí. Potkalo to jen toho, kdo měl roztažený obrázek na celou plochu (volba Roztáhnout/Stretch). Myslím, že to doteď nefunguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, problém je ten, ze s W8 začal a s W10 se MS stal indickou firmou se vším všudy. Testing přenesli na uživatele. Technická podpora je tragická a nic neřeší. Kdo někdy spolupracoval s Indy nebo měl tu smůlu přebírat po nich práci tak chápe. Jsou i světlé vyjímky, ale MS to rozhodně není. A ty markeťácké kecy si nech na živě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím značnou část místních diskutujících, aby se konečně zamysleli, zda jejich plamenný meč není uplácán z hoven, tj. aby se zamysleli, zda jejich "indická firma", "UI paskvil", "testování jenom na uživatelích" a další průpovídky nejsou jenom ubohý hate-speech a nesmysly na úrovni "je to kampaň, za všechno může Kalůsek".

Tady si můžete počíst něco o diversitě v MS: https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RE4aqv1

Doplním, že 60% zaměstnanců pracuje v USA. Celkový počet zaměstnanců je kolem 144000. MS India zaměstnává kolem 6500.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela drsny minority report. Není to rasistické když sama firma si vede záznam kdo je White a kdo Hispanic, Asian ? Každopádně koukám v technických profesích 40% asiatů. Takže si za svým názorem stojím. Kdykoliv jsem řešil technické problémy s jejich SW tak mi odpovídali Indové. Čert vem W10, ale takové MS Teams, to je paskvil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bezplatný upgrade pořád funguje a rovnou na čistou mašinu, takže proč by někdo měl něco platit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť kto by i platil za sračku jménem Windows 10.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ze funguje, neznamena, ze je legalni. Domaci uzivatel teda muze zdarma, ale firemni musi zaplatit. Existuji ale i zbrsusu nove stroje, na ktere nejakou licenci potrebujes nejprve dostat a teda zase zaplatit. (Idealne tech 150 z aukra.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Licence z Aukra je legalni jako kdyz to ukradnes. Vetsinou jsou to EDU verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze domaciho uzivatele to zajimat nemusi, toho zajima jen to, aby to preslo pres aktivaci. U firmy je jina situace, to jsem uz psal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale neni zadny rozdil mezi klicem s aukra a klicem z windows 7. Oboji ti projde ve windows 10 aktivaci... Nemluve o tom ze u toho klice z aukra neznas puvod, takze ti klidne prodaji ten klic pro windows 7 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, skoro bych rekl, ze presne to jsem psal:
domaci uzivatel - upgrade z Win 7 nebo klic z Aukra
firemni uzivatel - pekne zakoupit za 3.000, pokud je to mala firma nebo zivnostnik, velka bude mit mnohem vyhodnejsi multilicenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud přijde kontrola, ve firmě musíš vykázat papír s fakturou. No a aukro je asi zajímat nebude, z tohohle důvodu máš pravdu. BFU kontrolovat nebudou, takže tam stačí to aukro/ebay.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim musi byt docela vesele prihody. Napriklad zakoupeny notebook s licenci, ale na fakture o ni nic neni. Nebo treba licence windows zakoupena na ebay ke ktery je faktura psana na nemeckou firmu. Nebo licence z msdn kterou ma clovek legalne ale platil ji zamestnavatel u kteryho uz nepracuje :o) Je mnoho zpusobu jak zamotat policajtum hlavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka no, ale MSDN licence je kupovaná paušálně, takže fakturu mít někde bude, šťourat se v tom, jestli někde běží nějaká licence, co se kdysi zaplatila a ten člověk už tam nepracuje, to asi asi řešit nebude, naopak je to nezajímavé. Ebay bude oser, to si asi firma co to zná neriskne (ostatně v korporátu jsem byl a tam se nepoužívaly ani ty již zakoupené s počítačem, ale přepláclo se to nějakou multilicencí), což je zřejmě i odpověď na ten první dotaz, nicméně, pokud byla licence součástí stoje a ten je na faktuře, tak tam zpravidla je uveden i SW a navíc, OEM licence je nepřenositelná, takže musí být nalepena na šasi stroje (a tím je to vyřešeno - u W10 je pouze logo, klíč je v FW zapsán).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil sem notebook pred vanocema. Os na fakture neni a COA stitek na notebooku taky neni. MSDN me zajima a policajty asi taky. Protoze aktualne trollim policajty jednim takovym pocitacem, ktery mel v dobe predani necele tri tydny stary disk. Byl nainstalovan za ucelem testovani software. To znamena windows z msdn, visual studio a halda zdrojaku... A jelikoz tam nebylo nic z toho kvuli cemu bylo to udani, tak ten msdn software je jedinny mozny duvod proc tam po peti mesicich ten pocitac stale maj a odmitaji ho vratit :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zajímavé, osobně by mě fakt zajímalo, jak to celé dopadne. Ale když si jinak kupuju stroj, je skoro i jdno jestli bazar nebo novej, často je na faktuře uvedený konfig a i verze widlí (co jinýho, že). S policajtama zkušenost ohledně SW moc nemám, jen v případě umrtí jednoho člověka a následné majetkové i duševní dědictví. Rychlost řešení toho případu byla "brutální" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sem zkontroloval fakturu od notebooku. Na papirove fakture od czc je nazev vyrobce, model a v zavorce kod. Za tim pokus o vypsani konfigurace ktery je usekly, protoze se tam nevesel. Na fakture na webu je konfigurace delsi a konci polozkou W10H (jenze je to spatne citelny, protoze jsou tam dva texty pres sebe). Jelikoz muj pripad vysetruje nekompetentni policista co pocitacum nerozumi a dlouhodobe prokazuje nizkou inteligenci, tak by sem asi neuspel. A "brutalni" rychlost reseni pripadu pozoruji taky. Na zacatku lhani ze "jen si udelame kopii disku a do konce tydne by sem vam pocitac mohl vratit". Pak mesic vytacky typu "kolega co pocitac analyzuje tu neni" ci "kolega ma problem s programem u ktereho meli byt porusovana autorska prava" ... a ktery na disku nikdy nebyl nainstalovan. Po mesici kdy sem zjistil, ze opakovane lze tak prvni stiznost. Zamitnuta, protoze podle spisu probiha pripad radne a je analyzovan pocitac (stiznost na to ze policista opakona lhal byla odignorovana). Po trech mesicich druha stiznost. Policista dostal vytku za protahovani pripadu a nic se nezmenilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, my čekali v podstatě 3 měsíce na uzavření jisté sebevraždy. A rodičům zesnulého jsem to oznámil v podstatě já. Komunikace na bodu mrazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen komunikace na bodu mrazu, ale i ignorovani zakonu. Policajt ma jako "organ verejne moci" zakonem narizeno komunikovat datovou schrankou kdyz ji mam zrizenou. A on jakozto pocitacove negramotny to naprosto ignoruje a posila postou. V jinym pripade, kde sem poskozeny komunikovali policajti jen kdyz neco potrebovali a na zbytek at si pockam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se o par tvych prispevku vejs. Tvrdil si ze upgrade neni legalni a navrhoval klic z aukra...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To ze funguje, neznamena, ze je legalni. Domaci uzivatel teda muze zdarma, ale firemni musi zaplatit."

Domaci uzivatel nema povinnost nic nikomu ani policii prokazovat, nema povinnost uchovavat faktury, nema povinnost mit na bedne COA stitek. Domaci uzivatel proste rekne, nevim, proslo to aktivaci, tudiz to je ok a dokazte, ze neni. Firma tyto povinnosti ma, takze zatimco domacimu uzivateli jde o to, jestli to funguje, u firmy je ta legalnost prvorada.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dej vedet, az tyhle tvoje naivni predstavy otestujes v realu... Protoze se budes divit jaka je realita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 Pro - odklad updatu 30/90, jsou i taci, co pouzivaji 30/365. Tim se clovek vetsine problemu vyhne. Home useri vse otestuji, MS to opravi a do mesice je to ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

365 už myslím snížili, ale ani tak to není výhra. Po těch 30/90 dnech se ti tam na*ere všechno, co za těch 30 dní udělali, včetně nových a ještě nevyřešených chyb. Lepší by byla možnost být pořád 2 týdny pozadu. Jádro problému je v tom, že W10 je betaverze s předběžným přístupem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

30/90 ale znamena, ze jses minimalne mesic pozadu!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
Mám nastaveno těch 30/365 (důležité je právě to "30") a když se mrknu, co za aktualizace se mi nabízejí, vždy se jedná o kousky starší než 30 dní.

Časem plánuji přejít na novější build (loni v létě jsem přecházel z 1803 na 1903), učiním tak asi někdy na jaře (na 1909) nebo později v létě (2004 nebo jaké to bude mít numero). Udělám to tehdy, až bude mít konkrétní build za sebou minimálně několik měsíců (a oprav) - tomu by sice 1909 vyhovovalo, ale nemám teď na to čas (na opravy, pokud by se něco pokakalo).
Před tímto krokem samozřejmě vyrobím Acronisem kompletní obraz disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az budes mit trochu casu, tak 1909 klidne proved, zmen oproti 1903 je malo a aktualizace je bezproblemova. Ale jasny, ze to nebudes delat v nejvetsim frmolu pri praci, protoze podelat se to muze samozrejme, to ze to 99,9% uzivatelu projde ok v tomto kontextu nic neznamena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je ovšem otázka, jestli je dobré odkládat i bezpečnostní aktualizace, což tato byla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo kolika uživatelú se to týká a jaké kombinace HW/SW či DoDo úprav to způsobují

samotnou aktualizaci mám týden a žádný problém .. ale tak s Widlemi nemám problém dlouhodobě, protože mám celku standardní konfiguraci (skylake) a nevrtám do OS ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to právě včera stalo. Jsem myslel, že mi odešly na desktopu nově kupované RAMky nebo že se mu nelíbí OC. Nechtělo to pak bootovat ani když jsem ty hodnoty vracel ručně na tovární. Až po komplet restore BIOS do default se to zmátořilo.
~ Ryzen 5 1600 / RX 590 (asi předposlední drivery) / Win 10 Pro v.1909

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nač ste mel vubec zaple aktualizace od Microsoftu? naprosta zbytecnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

s novými verzemi buildu opravdu nespěchám, ale bezpečnostní záplaty nepodceňuju. To je jako rict , ze je zbytecnost se poutat v aute.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záplata se týkala UEFI boot manageru, takže se ani nedivím, že reset problém obešel.

"KB4524244 was designed to address "an issue in which a third-party Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) boot manager might expose UEFI-enabled computers to a security vulnerability." *

* [ https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-confirms-windo... ]

***update***
chyba umožňuje obejít secure boot, a není jisté, jak a kdy to MS vyřeší:

[ https://www.kaspersky.com/blog/microsoft-kb4524244-issues-faq/32488/ ]

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hej , ale ten update je celý divný.. Po jeho nainštalovaní som "získal "na primárne používanom open SUSE v hlavnom adresári(root directory) iso image repair inštalačky Windows 10. Ak sa tam dostal netuším.. ale pre inštaláciou tohto update tam nebol a po nej áno...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tahle aktualizace způsobuje tuhnutí na posledních modelech PC a NTB od HP, protože ten si do BIOSu nasral nějakou ochranu Security Key, která je standardně zapnutá a zajišťuje, že jeho bezpečnostní nastavení nejde změnit bez zadání číselného kódu, který se uživateli před změnou zobrazí. MS asi o této HP vychytávce neměl ani šajnu a tato aktualizace porušila ono nastavení BIOSu HP, proto PC/NTB vytuhl. Stačilo vypnout toto Security Key v nastavení BIOSu a aktualizace bez problémů proběhla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po tom co dela HP se tomu ani nevidim, vymysli naproste kokotiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ochrana porti LoJax like malware
https://www.youtube.com/watch?v=ldNl4LivNAc&t=3102

To nie je až taká blbosť

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 mela 2 vydani a to bez SP a se SP1 a 10 let spokojene fungovala, Windows 10 maji jiz dnes 10 vydani a stoji stale za hovno, ja rikam kdo uz chce nasilu Windows 10 tak jedine provedeni Pro a ihned po ciste instalaci debilni aktualizace vypnout, protoze dobry program si potrebne aktualizace prinese se sebou v instalaci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ent a LTSC2019.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na kterou soukromý uživatel nemá dle podmínek MS nárok...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti podminky MS soukromyho uzivatele naprosto nezajimaj... Koupi klic za 4 ecka na ebay a jede se.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podstatna je judikatura sudov v EU priatelu. Az potom nejaky MS....ze..... MS este u nas zakony neurcuje...mozno u vas v CR ano.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem žádná judikatura toto nepovoluje, takže píšeš bláboly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsme češi a tak víme to nejpodstatnější :
Není důležité že to žádná judikatura *nepovoluje*, jediné podstatné je, jestli to nějaká vyloženě *nezakazuje* ;)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Na kterou soukromý uživatel nemá dle podmínek MS nárok"

... coz neni pravda. MS to nikde nezakazuje, akorat to neni tak jednoduche. https://community.spiceworks.com/topic/2167558-explicit-instructions-for...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete, prosím, přestat dávat uživatelům debilní rady? Děkuji. "Váš" vývojář pro platformu Windows 10. (Aneb když už musíš přidavači říct, aby nedoporučoval na bolest kolena pití Sava.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čo niekoho prepustili? Alebo zmenili štruktúru tímov od Windows 7? :)))

Based on that arrangement, each feature team would appear to have about 40 developers writing code, an equal number of beta testers -- which Sinofsky separately described as "software development engineers in test" -- and about 20 program managers.In other words, that would be 2,000 developers creating or testing Windows 7 code, overseen by 500 managers.
https://www.computerworld.com/article/2532600/microsoft-may-have-2-000-d...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, s nástupem Inda se interní testeři osekali a betatesting tak dělají uživatelé....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

takže
A) 1000 developerov, 0 testerov a 500 managerov
alebo
B) 500 developerov, 0 testerov a 1000 managerov ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

C) 150 developerov, testerov tolik, kolik je prodaných kopií, 1350 managerov

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V CR to C je u nekterych firem pomerovne realne :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel vím, o čem mluvím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.