Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 asi budou zdarma pro všechny (+anketa)

Hmmm, jak slysim freemium, tak se mi dela nevolno ..... doufam, ze by se jednalo o plnotucnou verzi jako je bing verze, kde by se treba dali priplatit za RDP, to je asi jedina vec, proc jsem updatoval licenci na tabletu. Jinak teda nevim, kde bere autor tu jistotu, ze W8 byl propadak .... jediny plnohodnotny system, ktery je mozno ovladat i dotykem bych nazval unikat, ne propadak .... jsou jima vybaveny prakticky vsechny nove PC, uplne vsechny tabletPC, navic jsem jeste neslysel nikoho si stezovat (pominu-li linuxare v diskuzich, kteri to nikdy nevideli).

+1
-65
-1
Je komentář přínosný?

Pán je humorista? Že byl a je Win8 cokoliv propadák celkem nepopírají ani u MS. Osobně pro změnu neznám nikoho kdo by si na Win8 nestěžoval, tedy pokud je vůbec nevykopal a nepřeinstaloval Win7. Pravda nemám kontakty mezi barvoslepými slabozrakými uživateli pro které jsou asi Win8 určeny.
O úspěchu dotykového ovládání snad nejvíce vypovídá ukončení výroby patlacíh displejů pro notebooky , ano máte pravdu přesně takto vypadá úspěšný produkt, naše země vzkvétá a závazky XV sjezdu splníme v předstihu.

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

Jenom dalsi kecalista ...... jak rikam prodavaji se nove a nikdo si nestezuje ..... stezuje si par omezencu, co nepochopili, ze jsou to znacne vylepsene W7 s pridanou hodnotou, ze se daji poustet sandboxovane ("metro") aplikace ...... nova, vetsi, prehlednejsi nabidka start rozhodne nikomu realne nevadi ... spis par pitomcum, co to nikdy nevideli a musi se ke vsemu vyjadrit ....
Ale jo i mezi temito nooby budou W10 prijaty s nadsenim ..... pravda, budou to W8, akorat vyvojove zase o 3 roky zdokonalene, ale navenek proste W8 ... prakticky vsichni zustanou u davno zazite a veskrze genialne univerzalni nove "metro" nabidky start (WTF, jak kdyby kvality OS urcovala nabidka start, to je fakt ubohe, kdyz se nad tim zamyslis:o) a nikdo uz nebude prepinat na tu ALA W95 nebo spis Vista, protoze ta co je ve W7 byla na Vistach tak silene kritizovana:o) S W7 lidi pochopili jeji prednosti, stejne jak pochopi lidi prednosti W8 nabidky v budoucnu, kdy bude kazdy displej dotykovy (to, ze se prestaly vyrabet dotykove notebooky je samozrejme hoax ....)

+1
-120
-1
Je komentář přínosný?

Hele to si nemyslim s tou nabidkou ... teda vlastne vubec nesouhlasim, ze jde o nabidku start :-) jak se ukazuji dlazdice, rikam ze sem v "metru" ... ze to umi nahradit funkcnost nabidky start, nebo ze se pro prepinani mezi dvema prostredimi pouziva klavesa WIN ... to si noobove vysvetlili po svem. Neni nova, neni lepsi ... neni to nabidka start :-) Je to "nova plocha" jenze si nehraje na plochu, pac plocha je simulace virtualniho kancelarskeho psaciho stolu ... tablety a notebooky casto nejsou cilene na pracoviste... takze proc jim virtualizovat desku pracovniho stolu ... dostali nove prostredi. Dlazdice jsou to ono ... ten prostor, ve kterem se pohybuju, kdyz nekoukam do aplikace ... a ekvivalent nabidky start je pak seznam aplikaci "pod" dlazdicema.

Jsem na plose a otevru nabidku start hrabu se v ni a zavru ... pokracuju na plose. Jsem v dlazdici a otevru si seznam aplikaci, hrabu se a po nalezeni toho co hledam zavru ... a pokracuju v dlazdicich.
Ta podobnost tam je vcelku zjevna...

Nicmene, ze by si lidi nezapli tu v rohu ... mini-metro ... ja osobne bych si ji asi zapnul na desktopu. Nemam na desktopu vztah k dlazdicim ... prestoze je kazdy den intenzivne pouzivam v mobilu a tabletu... u desktopu nemam potrebu koukat na velky "dashboard" chci treba jen pustit ovladaci panely, rychle vyhledat ... mozna okouknout status nejake sluzby/aplikace (ale to mi delaj i pripichnute ikony webu na Taskbaru).

Nemyslim si, ze by meli lidi v Modern UI takovy neocenitelny poklad, ze by si ho museli zobrazovat ... ackoliv mozna se budu opravovat presne v tom okamziku, kdy bude majorita zajimavych aplikaci v Modern UI a ne v Desktopu.... ostatne tak jak to je na tabletu uz ted

A ze se prestali vyrabet dotykove notebooky ... nebude to tim, ze jim uz nerikame notebooky ale konvertibilni zarizeni? Urcite to par vyrobcu vzda ... ale spise protoze dodali na trh na rychlo uplcnutej skvar kterej nesel na odbyt. Nektere pouzite displeje treba u prvni Aceru rady V, byly opravdu mizerne. Presto prisli inovovane modely a ty uz se daji.
Lenovo do toho skocilo hodne po nohou, ale taky ma aktualne na trhu uz slusnou sbirku uspenych Yoga, Flexu a i malych Netbooku/Subbooku. A Yoga notebook se zda byt velmi uspesny, ... at levnejsi varianty, nebo ty nabusene za nehorazne penize, pac nekteri kupujici chteji proste luxus napsany v cislech na papire.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

95 procentům BFU je spouštění apps v sandboxu zcela u zadele. Ovce zovcovatělé politikou MS nemají rády nové, lepší a přehlednější, ale stále stejné pracovní a ovádací prostředí. Proč se asi Ford vrátil k prostotě dashbordu? Že by z těch věčných "vylepšení" a realokací ovládání konfekční šoféři blbli? Byly snad ty miliony zaplacené za mnohalétý výzkum ergonomie pracovní grafické plochy vyhozené z oken, že optimalizace desktopu v podobě lišta, volitelné spouštěcí ikony a přímo dostupné menu aplikací (které MS pojal jako Start nabídku v liště) čekala na partičku diletantů, kteří si popletli šmatlatablet s pracovním PC? I v linuxových distribucích se cokoli s "dlaždicemi" s příliš vělkým nadšením natož s pochopením nesetkalo, a to je mezi uživateli této platformy zvykem poněkud více přemýšlet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

win 8 jsou ve vychozim stavu vpodstate nepouzitelne. To se ale dramaticky zmeni po instalaci Start8 ci podobneho toolu, kdy se z toho stava velmi svizny a s poslednimi updaty dokonce uz i stabilni system, se kterym se mi prekvapive prijemne pracuje. Novy task manager je pecka (konecne je videt vytizeni disku!!!)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

vytížení disku bylo vidět už v NT4. Buď jako "čas jádra" v klasickém taskmanageru, popř. pomocí perfmonu.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem před patnácti lety ještě pracoval s Windows, všichni se kolem divili, že mi běhají na starším kompu rychleji než jiným, jimž instalaci a správu vykonával hepldesk. Byla to fuška, ale šlo to. Win 8 to umožňují bez té velké námahy, ale narážejí na méně zotročený svět uživatelů a výrobců HW, což vede k omezeným kompatibilitám. O šiři funkčních aplikací a utilit ve strovnání s linuxovými distribucemi raději pomlčím... Z něčeho MS musí žít, proto "desítky zdarma" bude znamenat přelití nákladů z pořízení OS na pořízení možnosti jej rozumně využívat.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Windows 8 jsou v pohode, jedny mam na svem vykonnem mini itx desktopu, a jedny na novem a dosud v evrope nejlevnejsim windows tabletu - Linx 7 za £59 (sem jich mel za tu cenu koupit aspon 5, paradni zarizeni). Pekne ten vyvoj jde do predu, pred 20 lety +/- par dni sem mel svoje prvni pc 486 DX2 za 50 tis kc, ted mam svuj prvni windows 8 tablet, ktery je 25x levnejsi a pritom v ostatnich parametrech je x krat na patou lepsi :-) Ten tablet se mi tak zalibil, ze asi prodam svuj touchscreen Dell e5440 na kterem jedu uz dva mesice desitky.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

nevim proc ten prizpevek dostal tolik minusu ... ale ja jsem si docela rad precetl, ze nekdo ty extra levne tablety vyzkousel .. a zda se ze by i doporucil :-) Nejlevnejsi kus, ktery sem zatim drzel bylo Lenovo Miix 2 8 pote, co je zlevnili na 5K a o neco drazsi Toshiba Encore.

Obchodne to je spasa, protoze do nedavna vetsine softwarovych vyrobcu (jako me treba) hrozilo, ze klientske aplikace na tablety, budou muset realizovat na cinskem tabletu s androidem (its hell baby!). Levne tablety s Woknama... a zejmena takhle levne, kde mi je jedno, jestli to personal upusti jednou za mesic na dlazdicky a vytahne ze skrine "nahradni tablet cislo 13"... jsou vitanou zmenou a ozivenim.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Diky za pozitivni komentar, me nadseni z toho tabletu vubec neopada, naopak. Nevim jestli jsem to tady uz nekde zminil, ale k tomu tabletu je dodano i rocni predplatne office 365, dve instalace, jedna pro tablet a jedna pro jakekoliv dalsi pc/mac. To se mi ted naramne hodi, protoze jsem potreboval vytvorit do prace 2 tabulky na zaznamenavani urcitych udaju, office 365 ma v hlavni nabidce i volbu prizpusobeni interfacu (touch vs mys). Tak jsem si ten office vcera nahodil na tablet, z 80% rozpracoval obe A ctverky tabulek na tabletu (za pouziti jenom touchscreenu) a dneska rano jsem si nahodil druhou instalaci na PC, rozpracovane tabulky natahl z default cloudu OneDrive a dokoncil a vytiskl na PC. Kua tablet za 2 litry v prepoctu! Na youtube uz ma par recenzi... Zatim jedine co mu muzu vytknout je trocha static noisu v sluchatkovem vystupu, ktery ale jde slyset jen kdyz nic nehraje, v repracku neni. Testoval jsem i uloziste crystalmarkem a sekvencni cteni velice slusnych 170 MB/s, zapis dostacujici kolem 60 MB/s. Zkousel jsem i rukopis (prstem) a rozpoznava nadherne, kdyby mel navic aktivni digitizer jako moje note 2 tak by to byl za tu cenu asi zazrak, ale koukal jsem vcera na alternativni lepsi (napajene) kapacitatvni stylusy, ale nektere stoji stejne jako ten tablet lol! Za velkou vyhodu povazuji micro usb napajeni, ty nabijecky jsou male a uz mi prisla dvojta dvou amperova, jeden vystup na note 2 abych ji mohl napajet kdyz mi dela wifi hotspot mimo domov a druhy na tablet nebo e-cigo... V aute mam dva napajeci body a taky par usb nabijecek, i dvojte na vylety s rodinou a prately. Tenhle tablet je revoluce... a to jsem si myslel ze tesco hudl 2 za £129 je hodne dobry deal :-) Co se tyce her ze store tak jsem zkousel rip tide 2 a jede hratelne i kdyz na hranici. Last Hope - Zombie Sniper 3D jede plynule, na youtube nekdo hodil ukazku fifa 2014. Co se tyce uloziste, mam po nainstalovani par blbinek, pokru a officu 13GB volneho ze 32GB (2GB jsem udelal swapak na tvrdo, 650MB dropbox soubory, 8.8GB slozka windowsu s tim, ze je dale moznost komprimovat) a 60GB na microSD, dival jsem se ze 4GB si bere recovery partition, mozna bych mohl udelat zalohu Macriem Reflect na microSD a recovery vymazat. Jako na to ze to ma 1GB ram (omezeni pouzite verze BayTrailu) to jede hodne svizne, asi hlavne diky slusnemu eMMC, build quality je daleko lepsi nez naznacuje cena, pouzite materialy jak by z oka vypadly mojemu Dellu E5440... Slicovani perfektni, zadny flex a vrzani. 280g lehka sedmicka se perfektne drzi v jedne ruce. HD rozliseni na teto velikosti vzhledem k citelnosti, vykonu a velikosti prvku na plose je optimalni. IPS display je subjektine dobry, jas pouzivam tak na 10-15% (btw, cele jsem to vytukal na tom tabletu, jako ostatne vsecky moje prispevky v poslednich trech dnech).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale W8 jsou propadák - v podstatě všechny mašiny s W8Pro co se prodají se okamžitě downgradují na W7Pro - ve statistice prodejů to vypadá pěkně, ale v reálu se používají sedmy.
U home první věta kterou většina lidí vyřkne je "zbav mne těch zk... kostiček" takže první věc co na mašinu jde je ClassicShell (navíc ono v home segmentu toho díky tlaku MS se sedmama zrovna moc koupit nešlo)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zbavit se kosticek, a druha vec, ktora sa pytaju: kde najdem programy, a dalsia: kde sa to vypina.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne ze se downgraduji - kdyz se kupuji do firem.

A firma tam samozrejmne da enterprise edici Windows 7, protoze vyvinout vlastniho klienta trva 2-3 roky, takze se vyplati preskakovat nektere verze.

Tedy spousta firem pred 2 roky dokoncila migraci na Windows 7, takze ted zacinaji pripravy na vytvoreni klienta zalozeneho rovnou na Windows 10.

Pouzivat predinstalovane Windows od vyrobce muze nejaka firmicka s 5 zamestnanci, velke firmy pouzivaji vzdy vlastni instalace.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč ho mínusujete, má naprostou pravdu. Kdo dělá/al ve firmě, která byla dost velká na vlastní(ho) IT, to zná.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

U nas se jeste nedokoncila migrace na Win7 ... ocekavam, ze mozna do 5ti let se to stihne :-) . Servis lidem tvrdi, ze Win 8.1 nelze instalovat, protoze by v siti nefungovaly, pritom par stanic s Win 8.1 i serveru s 2012 R2 tam je a chodi bez nejakych problemu. Vyjimky na firewallech pro fungovani Windows Store a dalsich novych veci nastaveny jsou takze zadrhel nikde.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je v práci Windows Store?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Spíš: K čemu je Windows Store? :-D

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Že jsou ajťáci hodně často méně duševně pružní než uživatelé, to vím už taky dávno...

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Ono je totiž rozdíl vyzkoušet, jestli to funguje teď, nebo zaručit, že to bude fungovat vždycky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ... to tak nejak ukazuje na to, ze migraci provadi banda lenochu co nechteji nic studovat a resit technicke zadrhele...to smrdi totiz praci. Po 14ti letech nedokazat zmigrovat na 5 let stary system s vymluvou "ono by to na siti nefungovalo" si proste rika o velky usmev od ucha k uchu (teda asi ne u lidi, kteri podepisuji IT oddeleni vyplatu) ....

Je to smutne, ale rigidita nekterych it neni v slozitosti ukolu ... ale v poctu mozkovych bunek venovanych problemu ...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

W8 není propadák. Propadák je metro. W8 samy o sobě jsou solidně udělaný systém. Rychle se načítají, zbytečně neotravují, jsou dostatečně stabilní...

Metro má jednu zásadní vadu - není to pracovní plocha. Přece jenom dodnes většina lidí používá operační systém ke správě dat a ne ke správě aplikací. To metro neumí. Ale na mobilu mi to nevadí :-).

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, jenže většina uživatelů je fixována na "Start" a "Tento počítač", takže když je nemohou nalézt tak mají problém. Přitom vše řeší instalace ClasicShellu. Osobně Win8 užívám od doby povýšení na 8.1 a bez problémů. Tu a tam se najde aplikace která se nechce s nimi kamarádit, ale ty bych spočítal na prstech.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec bych se nedivil, kdyby ve vývoji Shellu měl prsty Mrkvosoft. Outsourcovat řešení vlastní chyby na nějakého Rusa mi přijde jako skvělé řešení v případě, že nechcete řešit vlastní chyby oficiálně. Všimnuli jste si, že po přechodu na 8.1 nabídka startu automaticky vybírá vzhled tlačítka Start z W8.1? Ale no tak!
Ale je to jen konspirační teorie :-).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

vzdy se divim, ze jednoduse premyslejicim lidem ... babickam, maminkam, devcatum co si koupili novy notebook ... vysvetlite zmeny behem par minut. Tady mas programy a tady se to vypina.... jo, proste to cele priklop, vono se to uspi .... jo staci kliknout tady na ten obrazek, to je Word.
Nemaji hloupe otazky, vidi, ze je to jine ... radsi se zeptaji... nesezere to jim ani mne nikdy moc casu a drobnosti dozeneme za tydem kratkym dotazem po telefonu.

..... zato kazdy druhy tonda, kterej ma pocit, ze to ma cele v makovici.....frajer, kterymu se ruka anatomicky prizpusobila a tlacitko start dokaze stiknout o 385ms rychleji, nez obycejny smrtelnik .... naprosto nedokaze pojmout jakoukoliv zmenu, prenest prez srdce jine barvicky, nebo ze mu tlacitko zakerne schovali!

Nevim, ktera ta skupina je ta zminovana "vetsina" .... ale sem rad, ze mi zatim nikdo nevolal s prosbou "nefunguje to vubec, totalne je to blby, musis mi to preinstalovat na ty sedmicky". Tajne totiz doufam, ze normalnim lidem jde hlavne o to, ze to mohou normalne pouzivat ... a neresi svoje urazene ego.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, pravda, Microsoft se snazil inovovat, vytrhnout lidi ze zavedeneho stereotypu a donutit je pouzivat mozky... Asi si sem chodi stezovat spousta lenochu a prerostlych deti.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato se ty počítače nedowngradují, ale ve většině se prodávají rovnou s nainstalovými Windows 7 a licencí na osmičky. Jak jsou populární osmičky jde vidět třeba tady:

http://lenovoshop.cz/pocitace-thinkcentre-desktopy_c100000204.html

A takový rozsah ignorace poslední verze systému tady nebyl - dovolím si tvrdit - ani za dob Visty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz prisly Win 7 tak se na nove PC instalovali stale WinXP. Ve firmach nic noveho. Doted nekteri instaluji na nove PC bezduvodne WinXP a to i doma.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jediný důvod proti WinXP vidím omezení maximální RAM u 32-bit verze a možná starším DirectX, jinak mě naprosto ve všem vyhovují. Ba co víc, mají i několik výhod v rychlosti a malém obsazeném prostoru na disku/SSD.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na to se fakt v roce 2014 neda nic rict .........

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

A co takova 10 let stara programovatelna kalkulacka, taky ji mam prestat pouzivat, kdyz existuji nove a hezci aplikace pro mobily? :)

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si vystacim s vestavenym Basicem ve stare kalkulacce? Kdyz bych chtel efektivne pocitat s velkejma maticema a program v mobilu to narozdil od kalkulacky dava levou zadni?

:-) nikdo nerika, ze inovace je nutna pro vsechny ... ale, ma pak vubec smysl cist tenhle web? neni to uplne zbytecne, kdyz stara vydani CHIPu jsou porad tak nabusena informacemi? Proc tu vubec jsme?

Ja vim proc ...a vy?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, instalovaly se, ale nikde jsem neviděl prodávat systém s licencí na Windows 7 a automaticky nainstalovanými XP.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Že by to tenkrát MS nepovoloval?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Downgrade na XP byl povolený až do W7SP1.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, tady na diitu je článek o downgrade z 1. 7. 2008 včetně informace, že někteří OEM umí trochu pomoct a přikládají médium. Každopádně (a teď mě můžeš opravit, protože toto dokázat neumím) tehdy rozhodně nepanoval stav, kdy by na dobrých 80% nabízených sestav s Vista Bussiness byly nainstalovány XPčka.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? V podstate vsechny, ROFL! Zadny downgrade neexistuje .... leda koupit plnou verzi W7 za tisice a preinstalovat ..... ale tohle muze udelat leda totalni <|> ... W8 jsou proste po vsech strankach lepsi a nenasel jsem ani jednu nekompatibilitu za ty roky s W7 ....... jestli nekdo zaplati tisice za obstarozni a pomale W7, jenom kvuli mirne odlisne nabidce start (KTERA SE KUWADOPC OVLADA PORAD STEJNE!!!), tak je proste xxxx ..... samozrejme ve firemnim prostredi, kde maji KMS s W7 a za OEM W8, ktere jsou pri bezne konfiguraci pritomne, neplati, tak je to jina pisnicka, tam logicky z ciste vody indstalujou W7, kdyz na W8 nemaji licenci OMFG!

+1
-76
-1
Je komentář přínosný?

" a nenasel jsem ani jednu nekompatibilitu" - Bill? Bill Gates? Si to ty? Ty tiez reprezentujes cely svet v jednej osobe ako BTJ v diskusiach diit.cz?

BTJ - mas zvratenu logiku a plnu rit bodiek v texte. Prosim ta, zdvihni svoju tlstu prdel a chod sa prejst medzi ludi. Nie zapalit si na balkon, ale VON. Pretoze to, co ty tu na diit napises za kraviny a kolko casu si ich pisanim zabil, tak si davno mohol byt s tvojimi napadmi multimilionar a hlavny manazer Microsoftu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mozno sa v microsofte prepracovava pomaly hore ...

BTJ | před 6 měsíci

Noob:) http://www.speedtest.net/result/3577098538.png
www.speedtest.net/result/3577095673.png

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Win7 su pomale? Vazne? A v com konkretne, necham sa poucit a nasledne mozeme spravit aj porovnavaciu demonstraciu. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak abych Vám s dovolením popřel toho "nikoho" si stěžovat: na Win 8 (a nakoncv 8.1) jsem zkoušel upgradovat 3×, ve všech 3 případech jim to vydrželo cca jeden víkend, než jsem v neděli večer frustrován utekl zpátky k Win 7. Důvody?
- nepodpora dotykového ovládání (to není vtip, prostě pro můj Lenovo X201 Tablet nebyly drivery, ty které byly když jsem to zkoušel na posledy nějak neměly v setupu kalibraci, což byl poněkud problém, o rozlišení dotykového ovládání a ovládání stylusem nemluvě, navíc myslím nefungovala stylusu guma)
- přišel jsem o Presentation director, Access connections a Power Manager, kde jejich soukmenovci dodávaní pod Win 8 jim nesahají ani po kotníky
- způsob vyhledávání a orientace v nastavení a pokročilejších funkcích - začíná to vypadat skoro jako Apple: to, co je uznáno za potřebné každodenní potřeby je krásně vymalované a po ruce, ten zbytek je přístupný jen přes milión a jedno kliknutí (o ovládání s použitím klávesnice bych pomlčel)
- jakmile máte více aplikací než prohlížeč a worda stává se ať už launch manager pod Droidem nebo Metro pod woknousem absolutne nepřehledné.

Že by to byla neschopnost si zvyknout? Původně jsem se nad tím zamýšlel taky, říkal jsem si, jestli už opravdu nejsem nějaký starý. Ale pak jsem měl možnost si sáhnout na první betu Win 10 a už po 10 minutách jsem si říkal "jo, tak tohle vydejte a já to beru, konečně zase systém od MSoftu". Takže pokud nota bene bude zdarma, tak si i připlatím za to, co by mi tam snad chybělo a bylo placené (nebude-li toho zbytečně moc).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle možnost - používám Windows 7 a měnit jen tak nehodlám?

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Já bych i hodlal bohužel není za co.
Nedělejme si iluze Win7 jsou vnitřně pěkný bordel, bobtnající winsx, záhadný installer, nenažraný a zabugovaný sidebar, atd, MS bohužel místo řešení problémů, vylepšování a zrychlování přešel s s tím s čím přišel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vím a je to k vzteku. Z toho jak jsem zatím zkoušela ve virtuální mašině, tak jsou 10 víc přestrojené osmičky než cokoli jiného. Z uživatelského hlediska zatím rozhodně nenadchly. Je fakt, že třeba osmičky už umí alespoň částečně zkouhnout velikost WinSxS, ale chtělo by to slušnější, systémovější řešení. Stejně tak pro registry...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No, zacalo to slibne, ony W7 jsou jen mirne modifikovane visty (nejvetsi zmena je nazev), ale ta posledni veta to zabila a je jasne, ze uzivatel nevi o cem je rec ..... hlavne, ze "vi", ze registry jsou zlo:o))))

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si jen podotknout, že Visy nefungovaly a Win 7 prostě fungují ... ale to nemá cenu rozebírat ani pitvat, kdo nezažil, neposoudí ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem na Vistach fungoval asi 2 roky bez problemu, pravda, mel jsem tehdy vykonny desktop.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

je uplne jedno jak mate vykony pocitac, visty proste nefunguji a basta

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

To není tak úplně pravda. Zcela brutální rozdíl je první Vista bez SP (která opravdu nefunguje) a Vista s posledním SP - ta už je celkem OK. Kupoval jsem notebook těsně před uvedením sedmiček a Vista už byla v té době normálně použitelná. Následně přechod na sedmičky byl na jednu stranu poznat, ale na stranu druhou to zase nějak dramatický rozdíl nebyl. Spíš bych to přirovnal k instalaci dalšího SP, než k nové verzi OS.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vista chodila dobre i bez SP. Byla to tehdy obrovska uleva od silenych WinXP, tedy pokud na to clovek mel stroj.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Toto není pravda. Spousta programů začala fungovat až po instalaci SP (bez změny těch programů samotných) - vždyť i na CDR vycházely tabulky s tím, které původně nefunkční aplikace už fungují. I systém sám měl interní problémy - například při instalaci aktualizací se mi Vista bez SP na několika počítačích zacyklila ve stavu "probíhá instalace aktualizací, systém se pak restartuje".

Samotné chování systému se po SP výrazně zlepšilo - např. spuštění Chrome a načtení stránky před prvním SP trvalo třeba minutu a po aplikace SP obyklých pár sekund, jako na XP. A i kdybychom řekli, že soudobá PC byly vesměs plečky, tak už samotný takto velký rozdíl odezvy před a po instalaci SP s klidným svědomím prohlásím za důkaz, že tam bylo původně něco zobité a pak už ne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a vis jak se toho docililo ? MS simuluje bugy a dalsi ptakoviny.

Rychlost sice byla po SP o neco lepsi, ale to nic nemeni na tom, ze to slo na slusnem zeleze pouzivat i predtim. Hlavni problem byly ovladace a jejich kvalita. Pocopitelne cim dele po uvedeni tim to bylo lepsi, to je pri kazdem uvedeni Win. Vyjimkou byly Win7 protoze se od Visty lisi minimalne.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To se proste tykalo vsechno HW, ktery byl spis pro W98 a byl vybehovy uz i pro XPcka ..... natoz Visty .... naprosta vetsina vseho jela zcela v poradku a utrpeni s XPckama bylo nastesti zazehnano ..... a pro tech par vyjimek tu byl XP mod ......

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Žádná úleva to nebyla. Jen problémy se sítí a jejím padáním a menší propustností byly takové, že to do SP1 nešlo používat. Kdyby ano, tak by MS nemusel povolovat downgrade pro všechny verze.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

NEPOTVRZUJI

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

nechces jit opruzovat nekam jinam?

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tak, ono záleží co si člobvěk pod pojmem "fungoval" představuje, že.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Visty nefungovaly, protože se prodávaly na železe, které je neutáhlo. Například s 1 GB (někdy dokonce 0,5 GB) RAM a to byly nenažranější, než sedmičky. Na novějším stroji se 4 GB a slušným procesorem jedou jedna báseň.
Stejně je dobře, že MS začal HW náročnost snižovat. Asi ho donutily tablety (a možná nakoply i netbooky).

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony asi fungovaly i na tom, ale je fakt, ze par cinanu prodavalo na XP zeleze, Visty, coz byl asi problem no ....... ale treba s 1GB ram a sempronem to bylo naprosto v pohode a urcite to nebylo pomalejsi nez XP .....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

NEPOTVRZUJI

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

To sotva ... Visty na 1 GB RAM bola zúfalosť. Osobná skúsenosť po spravovaní počítača mojej mamy - je účtovníčka takže žiadne náročné veci nehrozia, a navyše má zvyk ešte z čias DOSu zatvárať všetky okná, lebo je skalopevne presvedčená že naraz môže bežať len jeden program. Kebyže ten systém nie je tak nenažraný, nevymýšlali by barličky typu ReadyBoost.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, kdo nezazil neposoudi ....... samozrejme, ze Visty nebezely na XP HW ..... samozrejme, ze nebyly ovladace pro 10 let stary el. odpad a samozrejme, ze to same platilo i pro W7, ale prisly az o nekolik let pozdej, kdy se uz vetsina el. odpadu zbavila, tak ty W7 uz zahadne najednou zacaly fungovat:o) Jak rikas, kdo nezazil neposoudi ..... ja zazil a mezi Vistama a W7 jsem nepozoroval prakticky zadny rozdil. Visty byly po technicke strance revolucni system (coz s sebou neslo nove bezpecnostni funkce a nove ovladace), W7 byla jen (dovolim si rict) mirna evoluce ...... W8 jsou po technicke strance mirnou evoluci W7, ale kompletne nove dotykove API inteligentne (nemusi nikdo pouzit!!!! - coz mnozi ultrauberBFU nechapou) integrovane v systemu, coz povazuju za revoluci, zatim se to jinemu systemu ani zdaleka nepodarilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ze W7 jsou "jen" dotazene a poladene Visty se vseobecne vi.

Ale ze by subsystem Metra byl nejak intelignetne implementovany do Win8, to se mi nezda. Pokud neni mozne napsat 1 aplikaci, ktera ma 2 interfacy, ale porad je to 1 aplikace a ne jak IE ve Win8, ktere maji od sebe oddelene i bookmarky...podle me tohle je dukaz inteligence jen v pripade, ze vrcholem inteligence je schizofrenie. Jinak jsou z uzivatelske stranky Win8 jen ne zcela podareny slepenec 2 veci. Na druhou stranu verim, ze MS dokaze poslouchat vytky a Win10 buou pro Win8 tim stejnym, co byly Win7 pro Visty - vychytany mladsi bracha.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ehmm.. IE z Metra používá stejné bookmarky, jako ten desktopový. Je to jen jiné prostředí nad stejným podvozkem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam, bookarky sdili, ale foldery uz ne. Matne jsem si pamatoval, ze je neco s bookmarky jinak:

Both the Internet Explorer 10 in Windows UI (Metro) and desktop versions share the same Favorites in Windows 8.

In the Internet Explorer 10 Windows UI (Metro) version, your Favorites are not organized in folder like they are when opened in the IE10 desktop version.

Favorites are stored in your C:\Users\(user-name)\Favorites user folder.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Visty nefungovaly? No pokud je někdo cpal na P4 s 1GB RAM tak se nedivím.

P.S: a desingově je dodnes žádný OS od MS nepřekonal.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

To je dnes odbornikov na Visty, vid. DDR0?
Na 20tich roznych masinach od 1GB RAM po 4GB ram, bezal wdm proces na 3-9% procesora. Aj ked clovek nic nerobil. Ked zacal hybat oknom, tak to vyskocilo na strasnych 40% (u "slabsieho" 1.7GHz procesora) a na 34% u najvykonnejsieho procesora 3.0 GHz). Az po vydani SP1 pre Visty to kleslo asi na polovicu a po vydani SP2 uz to bolo tak ako na Win7.

A bolo obrovske mnozstvo problemov, ktorymi uzivatelia trpeli (sietove nastavenia, nezastavitelne obnovovanie ovladacov grafiky, problemy so zvukom, kompatibilita s aplikaciami, nezobrazene UAC blokujuce mys s klavesnicou, neumerne vytazovanie procesora chybami v procese wdm.exe...). To, ze to za idealnych podmienok fungovalo na par HW konfiguraciach mozte nazyvat iba stastim, ale urcite nie celosvetovou stabilitou.

No my tu na Slovensku a v Cesku mozeme dakovat par diskusnym odbornikom, ktori prehlasili, ze bol stabilny. Dakujem vam, hned sa citim bezpecnejsie a pozitivnejsie. Nechcete uvadzat Televizne Noviny? Urcite by boli pozitivnejsie, nez to kazdodenne: zabili, znasilnili, ukradli, znasilnili, zastrelili a zomrel... (http://www.mojevideo.sk/video/19fb7/halo_spravodajstvo_noviny_1.html)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

já si narozdíl od nadávačů počkal na SP1. Systém od MS bývá zpravidla do prvního balíčku (ať už se jmenuje jak chce) jen beta.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No, to je jasné, každý kdo se v nich kdy trochu hrabal to ví... XDD Nejsem programátorka, takže neposoudím jak moc jsou zranitelné, ale vzhledem k tomu, že se do nich zapisuje skoro všechno včetně nejrůznějšího bordelu a hledat místa kam všude se jeden jediný program zapsal, je fakt o hubu, tak jo, registry JSOU zlo.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"nejsem programatorka" by se dalo zrejme rozsirit jeste o mnoho dalsich "nejsem"

.... ze se do nich zapisuje skoro vsechno (kdyz se to nezapisuje do souboru treba?) vcetne nejruznejsiho bordelu (svete div se)..... a protoze se v nich nevyznam (a ze po tom hodne prahu), budu hlasat ze je to nastroj satanuv.

Ale jak to udelat lepe a efektivneji nevime co? A duvody proc mnoho specialistu, kteri by nas snadno svym vzdelanim a zkusenostmi strcili do kapsy, ty registry jeste stale udrzuje taky nezname ze? Hlavne, ze vime jak to ma byt spravne ... i kdyz jinak vubec netusime proc to tam je.

Ostatne, je uplne jedno jestli se bordel zapisuje na disk, nebo do registru ... pokud nekdo napise program, ktery bordel vytvari, je mi vcelku jedno kde. Pokud me to bude trapit, mohu ho sledovat a logovat kazdy soubor a kazdy zaznam registru, ktereho se kdy dotknul ... ale co mi to bude platne?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Není jedno, jestli program zapisuje bordel na disk nebo do registru. Když udělá bordel v registru, ovlivní tím i vše ostatní. Když si dělá bordel ve vlastních ini souborech, ničeho jiného se to nedotkne.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak by mohl ovlivnit to ostatní - leda úmyslně. A to jde i se soubory.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

I neúmyslně. Fragmentace registru a vyhledávání v bobtnajících větvích nějaký čas navíc zabere.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Proste bud si o tom neco precti nebo mlc .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mlčte vy, propagátore MS za každou cenu. Nebo si snad myslíte, že vyhledávání v bobtnající databázi se stává rychlejším a rychlejším? :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Míra degradace rychlosti vyhledávání v relačních databázích dost závisí na tom, jak je nastavena např. indexace.

Mám silný pocit, že vždy když přijde na přetřes téma registrů, tak se míchají 2 různé věci - způsob implementace registrů a to, jaká data se do něj ukládají.
Co se týče té implementace, pochybuji že mě někdo přesvědčí o tom, že texťáky jsou lepší než binární formát speciálně navržený pro správu strukturovaných dat se stromovou strukturou (nicméně nikomu nebráním se o to pokusit :)).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si zkus nastudovat teorii datovych struktur ... a pak si spolu muzem udelat maly workshop na tema co je tabulka a jak jsou organizovana relacni data ... a co je teorie grafu a potazmo stromu a jaka je jejich vyhoda.

Pak si muzem matematicky dokazat, ze pri slusne strukture stromu, muzeme dosahovat velmi velmi zajimavych vysledku vyhledavni, i kdyby nektere casti stromu byly zanesene balastem ... a to i pro "in deep" tak i "in wide" vyhledavanim.

Btw castecne latka asi druheho ci tretiho rocniku mnohych vysokych skol (ekonomka i zemedelka to tez uci).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že máte potřebu přispět ke každému vláknu a dokázat všem svou genialitu.
Teorie je jedna věc, praxe je věc druhá. A ta ukazuje, že to s tou rychlostí vyhledávání není žádná sláva a že k degradaci s rostoucím registrem skutečně dochází. Ono je totiž otázka, jak dobře s ním Windows pracují a vypadá to, že se to od W2k, možná NT4 moc nezměnilo.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

no genialita by se hodila, nemusel bych travit hodiny sezenim ve skole...ale vzhledem k tomu, ze tohle je naprosto docela zakladni tema pro teoretickou informatiku, tak mi prijde dost blbe, kdyz tu nekdo lidem vysvetluje "ze on prece vi, ze je to spatne"...a nechape ani zakladni princip cele veci. Ano, s rostoucim stromem roste i narocnost jeho prochazeni, ale vzhledem k tomu, ze neroste neumerne v jednom smeru, nebo se nerozrusta o nejaka zakerna a slozita data (dlouha data s minimem rozdilu a podobně), tak proste to zpomaleni nemuze byt zadnou alfou a omegou pro nejake citelne zpomaleni pocitace.

Jina vec je, kdyby se tu nekdo zacal zabejvat jak system muzou ovlivnit ruzne extenze a doplnku, velke mnozstvi com objektu, zavadeni tuny vselijakych driveru .... a ano, jeden z projevu/symptomu zanaseni takoveho balastu do systemu muze byt i to, ze se k nemu delaji i zaznamy v registech. Problem vsak neni v tom, ze by registry zpomalovaly system, ale jsou to prave ty vsechny ty kousky, ktere se nekde musi spravovat, system s nimi musi komunikovat, musi zajistit jinym aplikacim pristup k nim atd atd .... to je to co opravdu system zanese.

Takze teorie je stale platna, nepochopena je jen praxe ... kdyby teorie platna nebyla, muzem odnes pocitace do kontejneru, protoze zadny seriozne mysleny software by nemel sanci na existenci ... vsechno by bylo jen "hadani od boku" a to opravdu neni. Pocitac je stroj, je velmi precizni a vse co dela je mozne a mnohdy i nutne dokazat teoreticky a matematicky. Pocitace, pocitacove site a jejich uzivatele mohou dohromady tvorit ruzne velmi slozite a tezko predvidatelne emergentni systemy, ktere budem popisovat hromadou iluzornich zpusobu a snazit se najit nejake atraktory, ktere nam aspon napovi. Ale ne jeden pocitac a ne jeho operacni system...to je zaklad a u toho proste neexistuje nejake dohadovani, ze to ci ono je vlastne uplne naopak. I kdyz si dokazem snadno zaprasit nase pocitace, nemuzeme proste popirat zaklady...to je matematika a bude fungovat i kdyby ministr financi rikal, ze on to dokaze jinak.

Je to asi jako kdyz se lide pokousi argumentovat tim, ze system je spatny, protoze mu bobtna WinSxS ... a jeho spatnost dokazou dolozit vesmes jen tim, ze jim total comander rekne velikost slozky. Co to opravdu dela, cim je zpusobeno bobtnani a ze to neni vina systemu... to uz obvykle naprosto netusi. Jedine co pak doopravdy dokazou objektivne zhodnotit je, ze jim ubylo misto na disku.... nic vic, nic min.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne v rokoch do asi 2005 sa este nachadzali aplikacie, ktore dokazali za zvlastnych okolnosti vyuzit chybu vo windowse, ktora napriklad v registroch zo systemovej vetvy odmazala prava pre aktualneho uzivatela a uzivatel isiel nonstop do BSOD? Alebo ked sa sekli procesy so zapisom do registrov a po restarte ta cela vetva bola neopravitelna?

A ako tak googlim, tak este teraz sa nachadzaju podobne problemy :-) Ano BTJ je mudrlant, ale pravdu nema.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

2005 byl rok XPček, kde každý spouštěl aplikace pod administrátorským účtem a podřezání větve byla jen jedna z mála věcí, kterou mohly ty aplikace provádět. Microsoft si toho byl vědom, takže od NT6 funguje virtualizace souborového systému i registrů.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vir sebere systemu prava do slozky Windows ... bude to snad lepsi?
:-D argument zamitnut ... nejaky dalsi?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky cas jo ... ale proto je to strom ... aby ten cas byl i tak porad co nejkratsi.
Paradoxne, prochazeni v iNodech v linuxu, nebo zaznamech v NTFS i pri nizsim poctu souboru, muze byt vyrazne pomalejsi.

Ostatne je dobre podotknout, ze se tady nebavime o nejakem "vyhledavani" ... kde by system musel prochazet vsechno dokud neco "nenajde". Program presne rekne, kde v registru je informace ulozena a jedine co system musi udelat je jit po predem zname ceste. Na kazde nove urovni / podslozce / vetvi jen potrbuje identifikovat z maleho poctu podvetvi tu se shodnym nazvem ... a to nemluvim o tom, kolik optimalizace se da udelat -> treba, kdyz si system uz automaticky pamatuje koreny podstromu ... a pouziva cache a takove. Registr si vyslovene skemra o tunu opravdu skvelych optimalizaci, neb je urceny k jedne konkretni veci. Vysledek u dobre vetveneho stromu (a tim registry vcelku jsou) je pak velmi velmi dobry....

Zato vyhledavani v souborech na disku ma sve historicke brzdy,...at je to potreba ponekud universalnejsiho zpusobu zaznamu (iNode i NTFS musi byt daleko universalnejsi ), tak v mnozstvi dat potrebnych k popisu disku a v neposledni rade i v tom, ze struktura se prave z onoho disku nahrava a malokdy ji je mozne udrzovat v potrbne mire v pameti.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Víte vůbec k čemu registry jsou? A když vám řeknu, že je to to samé, co má Mozila Firefox v about:config, pochopíte to? Pročpak asi ta slavná vývojová skupina kolem Mozily používá obdobný systém ukládání dat, jako Microsoft?

Protože to má význam.

Chyba není na straně Microsoftu. Chyba je na straně vývojářů, kteří neminimalizují zásahy do registrů. Registry totiž jsou skvělým nástrojem, jak udržovat správu nastavení systému a programů. Je tam vše na jednom místě. Pokud znáte jejich strukturu a její význam, tak se v nich vyznáte a tehdy se stávají silným pomocníkem při správě systému.
Kdyby Jobs prohlásil, že oheň je špatný, protože pálí, zatímco produkty Applu příjemně chladí, zakopete doma ohniště a pudete si koupit mrazák? Evidentně ano!

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

A víte v čem je zásadní rozdíl? Že Mozilla to má sama pro sebe, necpe to do registru Windows. Smažu Mozillu a smažu i tuhle konfiguraci, ostatních programů se to nijak nedotkne.
Proč k tomu trollíte s Jobsem?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Protože mi v paměti vytanula přednáška (ale možná to nebyl on), kde jedním z "joků" byla zmínka, že výhoda OSX je v nepřítomnosti registrů.

Co se týká Firefoxu, tak tam je prohlížeč nejvyšší instancí sám pro sebe. Je to vlastně malý operační systém, ve kterém běží další programy. Pluginy a moduly potřebují informace z Mozily a jejích registrů stejně, jako Mozila potřebuje informace z registrů Windowsů.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft má guidelines pro konfiguraci aplikací a ta je následující. Konfigurace aplikace nezávisle na přihlášeném uživateli je realizována XML souborem v adresáři s aplikací a konfigurace per user se ukládá do uživatelova profilu. Registry slouží pro sdílenou konfiguraci jako např. pro registraci vlastního DirectShow filtru nebo obecně komponenty využitelné ostatními aplikacemi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A v ramci prohlizece ... kdyz nainstaluju "spatny" doplnek, muze to byt jeho chyba, ze mi znicil kritickou konfiguraci firefoxu...nebo je se to u FF nemuze stat a v jeho pripade je system properties naprosto bezchybny?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Lol nepouzivas linux? Narozdil od obycejnych ini fajlu, (ktere microsoft uvedl v DOSu pred linuxem, ktery je zacal pouzivat v dobe, kdy uz od nich MS z pochopitelnych duvodu opustil) tam jdou nastavit pristupove prava ...... nejvic se mi libi, ze si nekdo mysli, ze kdyz je nejaky zly program, tak bude rozbijet cizi registry, ale na disku by do cizich fajlu by jiste nevlezl:o))))))
Tahle diskuze mi pripomina takovy ten predvolebni plakat s xichtel nejakeho politika s napisem: nejsem nic, nevim nic, asi budu kandidovat:o) Bohuzel ho ted nemuzu najit ......

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Jemne bych si dovolil upozornit, oooo veliky, ze adresar /etc s konfiguracnimi soubory neni vynalez Linuxu, ale zalezitosti Unixu, ktery tu byl davno pred QDOSem, ktery pak koupila jista firma znama svym interpretem Basicu a po prejmenovani ho neexkluzivne poskytla jine, v te dobe zname a velke firme.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ta historie je spravna a samozrejme fascinujici a ma mnoho dejepisnych kvalit, .... nastesti nema vliv na kvalitu dnesnich technologii.....

.... ale mame to chapat jako souhlas s tim, ze spatny program by teoreticky mohl delat bordel i v cizich registrech i v cizich souborech? (kdyz bychom hypoteticky nemeli u obou moznost spravovat pristupova prava...nebo na ne proste tak nejak prdeli)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V Unixu se uzivatelum, pod kterymi bezi deamoni prideluji prava do jednotlivych podadresaru v /etc, takze do /etc si hnedtak nekdo nezapise, samozrejme poku mu to root nepovoli. Z tohoto duvodu si uzivatelske programy svou konfiguraci zapisuji do home adresare uzivatele.
Nevim, jak je to s registry ve Windows, ale predpokladam, ze od NTcek maji rizeni pristupovych prav.

Ano, muzeme se shodnout na tom, ze pokud je autor programu prase a OS ho pusti kam nema (at uz protoze jsou prilis benevolentne nastavena defaultni prava nebo protoze je administrator prilis rozvolnil), tak program muze napachat vic skody nez uzitku. To je presne duvod, proc nemam rad jaibreaky/rootovani telefonu kdejakym "pubosem", ktery se ve skole dozvedel, ze root je cool a kdo ho nema, je lama. Pak si spusti nejaky buhvikym napsany program, povoli mu rootova prava a pak se divi, ze mu v telefonu strasi, protoze ten program krom nadherneho animovaneho pozadi plneho nahatych slecen (ci panu, podle chuti toho ktereho soudruha) jeste blokuje veskery provoz a posila nedobrovolne darcovske SMS. Obecne je administratorsky pristup do jakehokoli zarizeni dobry sluha, ale zly pan. Unix byl uz od zacatku staveny jako multiuzivatelsky, byl takto navrzen a SW tohle musel respektovat, ale u Windows trvalo mnoho let, nez si vyvojari odvykli psat prasacky jak na Windows 95/98.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ne ...
- Kdyz si udela bordel ve vlastni vetvi registru, ostatni programy neovlivni = kdyz si udela bordel ve vlastni slozce, ostatni programy neovlivni .....
- Kdyz si zacne zapisovat nekam jinam ... ovlivni miru bordelu "nekde jinde".
---Kdyz navysi pocet souboru ve slozce Windows ... zpomali system pri prochazeni slozky Windows/hledani v zaznamech NTFS, kde presne soubor na disku je ulozen.
---Kdyz navysi pocet zaznamu v registru, prodlouzi dobu po kterou se vyhledava v dane vetvi registru....a teoreticky muze trosku zpomalit nacitani registru do pameti, kdyz windows startuji.

Ty situace jsou naprosto skvele porovnatelne, protoze oboji funguje na stejnem principu, jen technicke reseni je jine a provadi se trochu jinou cesto .... proto jsou operace nad registrem radove rychlejsi, nez operace s diskem.... persistence zmen do registru se provadi dodatecne a program na neceka, soubor s registry si system hlida a nemusi ho na disku vyhledavat a mit dalsi rezii).

Takze jedine co opravdu zustava beznym problemem je to, ... ze nekteri autori softwaru jsou prasata co delaji bordel kde nemaji ... a je uplne jedno, jestli ho delaji v registru, nebo na disku. V obou pripadech mohou nadelat znacne mnozstvi skod. Nijak mensi nebo vetsi - mozna jen odlisne opravitelne.
... a obecne u Windows zustava fakt, ze uzivatele maji pristup k daleko vetsimu mnozstvi softwaru, ktery statisticky obsahuje i vetsi mnozstvi takto spatne napsanych programu. Presto nejde teoretizovat nad tim, ze paklize ma linux soubory v etc a windows zaznamy v souborech i v registrech ... musi byt windows technologicky horsi, nebo poruchovejsi.

Mene bezne problemy jsou spise otazkou ruznych havarii disku, nedokoncenych zapisu a dalsich ... a ty se tykaji vesmes vsech systemu bez vyjimky - proste kdyz vypnou proud, neni se co divit, ze pulka kriticke informace chybi ...

jeste nejake argumentace kolem "bordelu" v pocitaci?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Presne takovym BFU jako ty bych urazel pracky ..... co mas co kuwa co lozit do registru???? Ber to tak, ze o nich nic nevis (coz zjevne nevis) a budes happy. Mi se libi, tak totalninapresdrzkuBFU mi rekne, ze ma bordel v registrech ..... ze se tam dival regeditem ..... hej jako, to je proste na presdrzku! Proste tomu nerozumi, vubec ho to nemusi zajimat (bohuzel o tom nekde na nejake zumpe cetl), ale musi se v tom hrabat:o) To je jak rict, ze EXE fajly jsou bordel, ze se do toho podival notepadem a malem se zblil ..... OMG! STRILET!

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Silna slova, kovboji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"No, zacalo to slibne, ony W7 jsou jen mirne modifikovane visty (nejvetsi zmena je nazev), ale ta posledni veta to zabila a je jasne, ze uzivatel nevi o cem je rec ..."

Tvrdit ze W7 jsou jen mirne modifikovane Visty patri do stejne kategorie co se tyce o tom vedet o cem je rec :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak v čem se liší? Sedmičky jsou proti Vistě s posledním SP trochu rychlejší, sežerou trochu míň paměti, mají jiný taskbar a pár nových funkcí ve windowmanageru. Kromě DirectX (které na Vistu nevyšly úmyslně, testovací verze ve Vistě fungovala) a Internet Exploreru (to stejné) je to opravdu stejné. Jebo je tam ještě něco?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jj, mas pravdu, zadny zasadni rozdil tam uz tehda nebyl, sam jsem si to overil, kdyz jsem upgradoval z vist na sedmicky. Mimochodem, nedavno jsem kolegyni upgradoval ssdckem stary core 2 duo notebook (toshiba 2GB ram) a mela tam origos licenci na Visty tak sem ji je tam z recovery softwaru od vyrobce nahodil, aktualizoval a slape to nadherne. Visty meli ze zacatku nejvetsi problem s ovladaci, protoze presly na novy model ovladacu, jinak oproti xpckam byly mnohem stabilnejsi a i diky aeru prostredi pusobyly svizneji, na dobrem hardwaru.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Takže postupně :
ad1) •bude zdarma - ano, to je výzva i když samozřejmě vím že zdarma, není nic a když se někde objeví "zdarma", tak se to obvykle velmi prodraží.
Ad2) •bude podporovat DirectX 12 - To je asi výzva spíše pro "IT magory" a notorické hráče, kteří sice zuby nehty prosazují Linux, ale bez Windows se prostě nehnou z místa a kterým pro jejich "práci" stačí jakýkoli, byť i hodně nedodělaný Linux typu Mageia ... prostě neví o co jde a tak se spokojí s málem ... pro mě nepodstatné ...
Ad3)•bude hardwarově nenáročný - Tady bych se nerad pouštěl do rozboru termínu "hardwareově nenáročný" ... i Win 7 běží na starých šunkách lépe než Win XP, tak kde je kriterium ....
Ad4)•poběží na x86 i ARM platformách - To úzce souvisí s bodem 3. Já osobně na nějaké ARM kokotiny a x86 z vysoka seru, žijeme v 21. století, tak proč řešit pitomosti typu "proč mi na mém Celeronu 333 nejedou Win 8.1" ....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

x86 = v podstate cely PC svet. Nezapomen ze cele slavne x64 je pouze rozsireni x86 (melo by se rikat spis x86-64), takze bez x86 kompatibility nedokazes spustit vubec nic.

Tudiz Windows 10 proste musi byt x86 komaptibilni, protoze by je nebylo mozne na nicem spustit. A v tom co neni x86 procesor, je ARM. ARM + x86 = 99,9% trhu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za filosofickou vsuvku, ale obávám se, že celá anketní otázka má daleko jednodušší význam. 32 neb 64bit system. No a protože je řeč o PC, tak je odpověď jasná, pochopitelně 64bit system, například proto, že 4GB RAM má dneska každý. Nu a s ARMeme je to tak, že ten patří tak maximálně do telefonu nebo tabletu a tam zase prozměnu nepatří Windows. Asi jen idiot by se mohl zeptat zda poběží na x86 i ARM platformách, kdyby to myslel tak jak to tady vykládáš Ty ....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Windows nepatří do telefonu? Do obyčejného klasického tedy asi ne, ale do smartfounu je to naopak výborná věc, na rozdíl od toho spatlaného Androidu.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu nemíním řešit, přečti si něco o historii obou operačních systémů a sám pochopíš že plácáš nesmysly ...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Když porovnám používání telefonu s Windows a s Androidem, tak je mi historie u prdele... například to, že na Windows běhaly founy dávno před vznikem Androidu mi nijak nepomůže.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by te zajimalo ze bez DirectX uz nespustis ani notepad :-) . Cely desktop na Windows bezi od Visty v DirectX. Tedy DirectX je prinos pro vsechny, ze to neni na prvni pohled videt je nepodstatne. Melo by to mit vliv prave na snizeni naroku systemu a v nekterych pripadech zivejsi reakce, nebot DirectX 11 bezi v jednom vlaknu, coz u 12 uz platit nastesti nebude.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě vím, že bez DirectX nespustím ani notepad, ale určitě ho spustím bez DirectX 12, že? DirectX je určitě přínosem pro všechny, ale Win 8.1 běží fantasticky ( a prosím případné diletanty, ne, nepruďte s tím, že nejlepší jsou Win XP, protože jste ještě nepochopili že Metro nemusíte používat a celý váš Start řeší hotkey Win+X ) i bez DirectX 12, že? Hráls někdy Battlefield 4? Já sice vůbec nepatřím mezi hráče, ale tahle hra mě zaujala, je pěkně udělaná a tohle by mi jako vrchol stačilo, teď už jen ty hry vbylepšovat dějově atd .... a čoveče, běží bez DirectX 12 .... a to ani nemluvím o tom, že na hry, jsou konzole .... ve kterých nejsou ani Windows, ani DirectX ... No a pokud považuješ za pokrok nebo dokonce nutnost existenci DirectX v OS, protože jinak by Ti připadal ten OS zastaralý a nepokrokový, tak ten OS ty DX 12 jistě podporovat bude, protože MS nebude rozdávat system který je nemoderní a pak je obava zbytečná ...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vybrat vhodný motiv a najednou to jede bez DirectX a trápí to procesor. Nebo stačí mít hodně mizernou starou grafiku.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

musím říct, že nevěřím

ale pokud, tak
1) by to zabilo veškerý linux včetně SteamOS a vůbec her na linux(hovořím jako hráč)
2) se trochu bojím, kde by microsoft pak bral peníze :-/

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

VashCZ:
1) by nezabilo žádnej linux a ani žádný hraní (hovořím jako hráč) jen by to hraní bylo asi jinak)
2) to poslední v životě, co by mě zajímalo, by bylo, kde bude MS brát peníze

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft má stále dost zdrojů jinde a nakonec i ty peníze z Windows se jim pořád nějak pohrnou. Firmy určitě nebudou mít zcela free licenci, ale pro verze bude hádám zpoplatněna. Akorát pár koncových uživatelů si nebude muset kupovat upgrade Win (a ten, kdo Windows legálně nechtěl, tak jim stejně žádný přísun peněz nezajistil - naopak takto možná ano). No a výrobci HW se s microsoftem nějak rozdělí o bakšiš vzniklý tím, že spotřebitel koupí jejich nový počítač s Win10 a ne konkurenční produkt ...

Pořád si ale nemyslím, že bude zcela zadarmo, nevím jak si to z toho přepisu rozhovoru vyložit tvrzení, že Win zadarmo budou. Třeba nasadí nějakou částku v rámci stokorun, ale to by jako holý základ OS stačilo.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

1) Před nedávnem jsem tu četl, že DirectX se objeví i na linuxu... to je prakticky stejně přínosné jako existence SteamOS. Pokud by ale byly windowsy zadarmo, tak předpokládám většina jejich uživatelů na nich zůstane a někteří z linuxů ještě přejdou... přeci jen jsou z čistě uživatelského hlediska mnohem dostupnější.
2) Vzhledem k tomu, že (evidentně) nepoužíváš W, tak by ti ten (jedna z možností)OS jako jeden velký adware byl úplně šumák :-D.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi vtipné, že pokud by nové Win byly na úkor androidu velmi úspěšné i v telefonech a tabletech, tak by MS paradoxně začal přicházet o nemalý a do té doby stabilní příjem v podobě licenčních poplatků.

Příjmy z bonusových aplikací musí opravdu slibovat majlant. Vždyť už teď u telefonů má MS větší příjem z prodané licence Androidu než z licence Win a s Android je pro ně bez práce.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Poplatek za android neni zas tak velky (dohormady jo protoze se androidu prodava tuna) a hlavne je jednorazovy a pak uz nic. Kdezto pri nakupech pres store byva podil majitele storu az 30%. Po par nakupech maji vice z daneho win zarizeni nez z androidu.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ani keby mi MS platil, tak by som tu metro zhovadilost nepouzival.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to taky nepouzival, ale kdyby mi M$ primerene zaplatil, tak si to nainstaluju.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Idem sa skôr pýtať: trochu OT a možno na zlom mieste, nekameňujte, odpovedze a presmerujte ma :)
Robím si upgrade pracovného PC (i7 Sandy, 16GB, veeeeľa HDD (8-9) + 2 SSD) a 2 grafické karty
Nvidia 8800 GTS a ešte nejaká Nvidia 8800 - pasívna, myslím od MSI.
K PC pripajám 6 monitorov 1920x1200 a keď potrebujem nejaké ďalšie (max. som mal 10), používam externé krabičky z USB na DVI.
No po upgrade by som chcel týchto prvých 6 monitorov priamo pripojiť ku graf. kartám, zrejme 3 + 3.
Požiadavky:
PotrebujemGK, ktoré utiahnu 3x 1920x1200x24bpp alebo radšej x32bpp na 75 Hz.
ale co najviac sepratných nastaveni požívam aj 2-3 modely monitorov.
Je to na programovanie, kancel, CAD len veľmi zdriedka, sezónne videostrižna (SonyVegas, Adobe),
občas by som sa na tom rád pohral nejaký dobrý simulátor cessny s ext. HW.
Otázky:
Uvažujem o kombinacii, že dôležioejšiu výkonnejšiu kartu by som dal od Nvidie (Obslúži primárne 3 monitory) a druhú by som dal niečo od AMD, ked nebude zobrazovať, môže bit coinovať / litecoinovať).

Poraďtea mi prosím aké grafiky zvoliť aby v kancelárskej, programátorskej práci boli tiché,
hluk povolenmý len pri hraní a ´tažení :)

Ako na to, rád by som počul rôzne nárory.

P.S.
Začníme na nízkych modeloch krabicu mám veľkú a aby to stíhal zdroj a nerobilo veľa tepla.
Vďaka!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tohle není diskuze, kam takový příspěvek patří. Proto nejspíš ty minusy.
Pokud jde ale o radu... Na hodně monitorů AMD. Hluk to dělat bude. Ten CAD je problém. Tam to zase chce nvidii. Nemám ale představu, jak mohou tito dva výrobci spolu v jedné mašině přežít, když sami mají potíže se synchronizací duálních grafik. Navíc systém, který utáhne šest monitorů a je od něj žádán výkon, tichý moc nebude. Uvažoval jste nad vodním chlazením?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

:-D mohu byt dablem na druhem rameni? ... Na hodne monitoru bych vzal 2x nVidia ... kazda karta od rady 600 ma nativne tri graficke vystupy (prestoze karty starsi i novejsi, maji osazeno vice portu, obvykle nejsou pripojny k samostatnym vystupum), tedy v zapojeni SLI krasnych 6x LCD. Monitor 7 a 8 pak obstara integrovana Intel HD grafika v procesoru.

Konkretne bych premyslel o kartach GTX 760 nebo GTX 960 (az budou dostupne, aktualne jsou dostupne pouze GTX 970)...pokud bude vyzadovan i nejaky 3D vykon...pokud herni 3D naprosto netahne, pak nizsi verze GT 650, GTX 750.
V pripade zajmu o nejake "asymetricke" zapojeni v tom taky nevidim problem ... neco jako GTX 970 + GT 930... nebo starsi/sucasne karty GTX 760 + GT 730 ... bude fungovat taky a bez vetsich problemu, jen to treba uz neni tak vyhodna kombinace pro hrani her - spise pro akceleraci fyziky pomoci druhe karty. Osobne vsak preferuji "symetricke" ... tedy dve stejne karty. Jsem hrac.

AMD+nVidia+Intel v jedne masine funguje vcelku dobre, Windows je proste berou jako dalsi "porty" k monitorum a za vysledny sklad obrazu zodpovida primarne ta karta, ktera ovlada "hlavni monitor". Navzajem si pak vysledny obraz preposlou. Neni v tom problem. Pro soucinost v ramci Windows neni potrebne aktivni SLI, nebo Crossfire. Graficke karty nepotrebuji provadet synchronizaci stejne jako v pripade, kdy by vypocitavali obraz pro 3D hru a odpadaji tak mnohe problemy, ktere nekteri lide zazivaji se starsimi hrami a SLI/Crossfire.

nVidia reseni pak obsahuje neco cemu rika nVidia Surround, kdy karta umi systemu hlasit nekolik monitoru jako jeden obrovsky - pro bezne ucely zcela zbytecne, ale obcas se to hodi. AMD ma pak obdobnou vec, ale chova se to lehounce jinak... jestli se nepletu je to v ramci AMD EyeFinity. Oboji ma pak jakousi "korekci hran" - aby se do obrazu pocitali i mezery zpusobene ramecky obrazovek.

Specificke CAD funkce, jako vyhlazovani hran a cadove srafy, nebudou ani u AMD ani nVidie bezne ... maji na to specialni radu karet, ale to asi tusite. Velka cast navrharu na to dneska docela kasle a pouzivaji obycejne grafiky.

Osobne aktuane pouzivam 2x nVidia GTX 670 + Intel HD na ctyri monitory, kazdy s rozlisenim 1920x1200. Tri monitory jsou zapojene do jedne GeForce a ctvrty dotykovy dell, je pripojeny do Intelu. A zadne problemy to nedela, ani pri programovani ani pri testech HW akcelerovanych GUI... proste je to Windows jedno, kam se ten obraz nakonec preposle, a funguje to.

Ze zkusenosti mohu doporucit Gigabyte a Asus v provedeni s NEreferencnimi chladici - obvykle davaji jen jiny a tizsi vetrak, nemeni kartu. MSI ac atraktivni cenou, obvykle nejak moc casto umira za podezdrelych podminek.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma az 6 vystupu na kartu, takze dve karty staci na 12 monitoru. Podminkou je DisplayPort.

Na tezeni bitcoinu se to nehodi bude to zrat vic proudu nez bude vynos.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To by spíš Microsoft mohl rozdávat Windows 7 zdarma. Řekněme jen pro nekomerční použití...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

nějak mě tu chybí jakákoli položka jako "zkusím - uvidím"

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem se díval jak lidé hlasují, došel jsem k závěru že buď toto hlasování neberou vážně a nebo se vůbec nezamýšlejí a klidně by podepsali MS bianco směnku. Dle mého hlasovat na základě tak malých a navíc neověřených informací, považuji za úlet Má to být úlet autora článku kterému je jakákoli serióznost cizí a nebo si autor testuje na základě jakých či spíše žádných informací se populace rozhoduje co si pořídí. No chci věřit v to druhé, Já jsem zvyklý jednat pokud možno vždy ve stejném schématu a je mi jedno, zda jednám v bance, nebo vybírám auto, lednici atd. Vždy než se rozhodnu chci maximum možných informací a apeluji na čtenáře, aby ve vlastním zájmu jednali také tak. Někdy být zásadový je dobrá věc :-)).

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Anketa a volby se přeci jen svou podstatou trošku liší. Já třeba hlasoval, že používám Win8(.1) a upgradoval bych. A to čistě proto, že Win8.1 jsou dobré uvnitř, ale navenek to není nic, o čem bych psal oslavné ódy. A na Win10 TP jsem zkoušel nějaký čas jet a vypadá to, že uvnitř je to pořád stejně dobré a navenek se to lepší. Pro mě jasný důvod k upgradu, zejména když to bude zadarmo.

Nicméně se samozřejmě ve finále může stát, že to „zadarmo“ bude nakonec dost drahý, vleze do toho nějaká zhovadilost, zkrátka to MS pohnojí tak, jak bývalo zvykem, či to dokonce nebude zadarnmo vůbec, a pak samozřejmě říkám „beru zpět, do toho nejdu“. Hlas v anketě fakt není bianco šek :).

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Nebo naopak základní verze Windows zadarmo, osekaná jen na to nejdůležitější a bez příplatků za věci co doma nepoužívám, nebo jdou nahradit (IE, WMP, WMC, metro aplikace) by byl ten nejlepší dárek od MS za poslední dekádu :-) Pokud to pohnojení nebude tím, že si nespustím víc jak 6 aplikací, nebo to omezí na XX GB RAM...
Za předinstalované legální 8.1 bych zfleku měnil a free upgrade jen uvítal, i když je postupně vylepšují, stále se bugy najdou (např. proč stále vyskakuje v taskbaru panel na dotykovou klávesnici a to náhodně, i když to vypínám a zakázal jsem i patřičnou službu? :-))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych byl určitě mezi těma, kdo by řvali hurá, kdyby MS nabídl základní verzi Windows zdarma bez IE, bez WMP, bez antiviru, bez veškerých metroaplikací (Store bych jim odpustil) a vlastně klidně i bez malování, výstřižků obrazovky, Wordpadu a možná i té kalkulačky. Prostě aby v operačním systému nebyly věci, co nemají s podstatou používání operačního systému nic společného.

Nicméně technicky vzato: jestli to bude zdarma, tak ať tam ty věci klidně jsou. Já budu mít jistotu, že jsem za ně zbytečně neplatil.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Článek je tak nějak jako úvaha, coby kdyby, nic takovýho samozřejmě nehrozí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Chjo, sakryš, máš recht a proč to není blog? :( Ono by to pak vypadalo, že tu nic jiného než blogy a názory nejsou, ale docela to mate.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Hele, to zase nesmíš brát tak vážně ty lidi. Podívej se do minulosti. Kdysi velkohubí dřistalové všude vytrubovali, že Windows bez prvního SP jsou nepoužitelné. Dneska? Ti samí dřistalové vedou filosofické debaty o funkčnosti a nefunkčnosti jakéhosi polotovaru operačního systemu s názvem 10TP. A otázka typu "budete upgradeovat když vám to dáme zdarma?" je myslím v této zemi naprosto zbytečná :-D Budou samozřejmě. Klikalové proto, že to je ZADARMO ( velmi magické slovo, ale pouze do chvíle než vohnout zjistí, jak moc se mu to ZADARMO prodražilo ) a ti co tomu alespoň minimálně rozumí proto, že ten OS bude prostě zase o něco lepší, jak už to tak bývá. Důvod neupgradeovat nemá za těchhle podmínek naprosto nikdo ..... vyjma tedy těch, co už na jejich Pentiu s dvěma GB RAM neběhají už ani "sedmičky", ale to je jiná pohádka ...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ono je někdy otázka v případě upgradu OS, jestli na tom poběží všechen HW korektně. Tady se nebojím ani tak funkce základních komponent, jako je GK+mobo+zbytek, ale třeba zvukovky, kterou mám.

Pokud má někdo tak specifické železo, tak může narazit a tam je zkrátka sebezajímavější upgrade zabiják, ale za to MS nemůže :)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Až budou X vydané a bude známá cenová politika, tak pak se budu zabývat co s nima provedu. Těžko předjímat jak se zachovám, když o systému, ovládání, funkcích a ceně nic nevím. Mimo linuxových strojů využívám na některých i W7 (classic shell) , W8.1 (classic shell) a WXP. Takže rozhodnutí zda se bude něco přeinstalovávat nechám na dobu až budu znát veškeré informace a WX si sám ošahám.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Mno takhle, mám ntb s Win7 i Win8.1, testoval jsem Windows 10 a jsou ještě rychlejší a míň náročnější jak Win8.1, které jsou rychlejší a míň náročnější než Win7.
Pokud bude licenční politika přívětivá, nevidím důvod setrvávat u Win7 ani u Win8.1.
Navíc existuje ještě spousta uživatelů s Vistou, pro které by Win10 bylo maximální spasení. Zrovna teď jsem tu měl jeden PC s Vistou, to je opravdu síla.
Jinak spousta věcí, co bylo ve Win7 a odstranili je ve Win8.1 se s Win10 zase vracejí, což je paráda (jen je škoda, že nevrací úplně vše, ale jen něco :-/).
Zdar Max

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba volba - upgradoval bych na Win 9, což měl bejt po Win 8 zase slušnej systém, ale bohužel to zrušili = Win 10 bude zase propadák :D

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba volba "Vůbec mě to nebere, protože jsem MS hater a chodím se sem na root.cz v2 jen vyslintávat!? :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

MS hater nejsem, všude mám Win 7 (plus na nějakých vykopávkách WinXP), ale Win8+ mi lezou na nervy ;)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Za jakého důvodu? mají Metro a nemají Start, co? Jiný důvod totiž není a rozumný už vůbec ne, protože je to co do používání lautr to samé jak Win 7 ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já si na svoji osobní obrazovku Start zvykl tak, že mi desítky s menu jako pokrok moc nepřijdou. Možná si to doknce přepnu na osmičkové ovládání, uvidím. Když sednu vedle k pecku, kde jsou sedmičky, tak mi už to ovládání vadí, hrabat se ve spouštění programů malinkou škvírkou je ptákovina. Pravda, líp tam vypadá vyhledání programu, ale kolikrát za měsíc musím hledat s obrazovkou start? Prozradím - obvykle ani jednou.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nerozumím Tvé frikulínštině, pokud chceš něco zdělit, tak to napiš česky a srozumitelně ...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No tak to se asi nedomluvíme, když máš IQ odpovídající velikosti svých bot...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Imho je Win8 ohromnej krok zpět co se týče efektů. Když už udělali Aero, proč ho zase zahodili? A metro s těma jednolitejma barevnejma plochama mi prostě připadá hnusný. Ale nejvíc mě točí nastavování. Proč každý win musí mít jinej systém control panelu? Člověk si na něco zvykne a MS to v rámci "přítulnosti" překope. Stejně mě točí Ribbon. Proto stále používám Win7 + Off2003 ;)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ani tak nevadí, že je metro hnusný. Ale výběr barev je tak geniální, že v určité chvíli zaniká rozdíl mezi aktivním a neaktivním oknem.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

z jakého důvodu?
Přesně jak jste řekl, mají Metro a nemají Start. Osobně bych se s tím naučil žít na pracovním notebooku, ale na domácím PC, které občas využivají rodiče nebo nedejbože prarodiče, je to katastrofa.

K argumentu: "ale můžete si nainstalovat ClassicShell a pak bude to vypadat stejně"
PROČ bych měl za něco platit, abych se pak v tom musel ještě babrat, aby to bylo použitelné?!!! Radši si koupím Win7 a budu spokojený, že jsem zaplatil za rozumný produkt.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Classic Shell je freeware.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Používám Windows 10 TP, upgraduji na Windows 10 RC (asi), Windows 10 RTM a pak se uvidí...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

U tabletů bude zcela klíčová podpora i Windows phone aplikací. Bez toho je to na tabletech mrtvola.

A to říkám jako majitel Acer W4 tabletu s Win 8.1. "Metro" je zcela nepoužitelné, je minimum aplikací a ty co jsou, jsou k ničemu. I přesa mnohem větší stahu než na stolním PC jsem nakonec i na tabletu na desktopovém prostředí s classic shellem....

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, já mam třeba odlišnou zkušenost. Na dotykovém zařízení je Metro velmi dobře použitelné. Aplikací pravda není moc, ale i smysluplně použitelné se s trochou snahy najít dají a stojí za to.

Asi to chce mít realistická očekávání a nesnažit se o nemožné. Některé aktivity prostě lépe uděláte na PC, resp. desktopu, to je přirozené.

"a ty co jsou, jsou k ničemu" Tak to zcela jistě nemáte pravdu, ale je asi snadné a pohodlné vnímat věci černobíle.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasna zkusenost ... Lenovo Miix 2 10 a Asus Vivotab Smart...
Metro nadherne pouzitelne ... slide down na zavirani je genialni, natahovani aplikaci ze strany velmi prijemne. S technickou strankou veci nemam moc problemy ...

A ano, realisticka ocekavani jsou dulezita ... je o tablet, nemam ocekavat pracovni prostredi ale konzumni. Takze proti zdravemu zivotnimu stylu video pred spanim - na to Metro aplikace staci. Po ceste ve vlaku postovni aplikace. A dal i Skype, IE a Onedrive .... a pak jeste par oblibenych webovych aplikaci. Vesmes od toho nechci moc ... a paradoxne mnohe z toho, je i primo ve verzi od MS.

A asphalt 8, Samurai vs Zombie, Mahjong nebo nejaka uplne jina hra, to je na deset minut odreagovani tak akorat :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ni nezlobte se na mě, ale to nemá nic společného s reálnými očekáváními. Microsoft srovnává svůj Surface s tablety s Androidem a iOS a když si pak neznalý člověk tablet s Win 8.1 koupí a zjistí, že prakticky jediný Metro aplikace jsou ty od MS a ty jsou naprosto primitivní, tak to je pak těžké.... Vždyt tam prostě není nic, ani ty naprosto nejzákladnější aplikace z nichž je spousta v TOP20 stahovaných na dalsích tabletech.

Schválně taková nejzákladnější věc - kalendář - jak v Metru cokoliv nastavím? Ta aplikace je tak primitivní, že ani nemá tlačítko "nastavení". Takže teď tam vidím jen karozeniny mých přátel, které tahá buhví odkud. Jak to spárovat s Google Calendar netuším (o tom, že na Metro není ani Gmail ani Kalendář aplikace pomlčet)

Každopádně pokud bude Windows 10 kompatibilní s WP aplikacemi, bude to uplně jiný level použitelnosti.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je taky pravda ....
mne vubec prijde trosku neuchopitelna ta vize dopredu, vsichni chteji skvele webove nastroje ... ale prijemne jsou dedikovane aplikace. Takze co bude to prave? Chci mit skvelou offline aplikaci, ktera bude univerzalne spravovat dvacet ruznych sluzeb? Chci mit pro kazdou sluzbu samostatnou aplikaci od vyrobce? Chci mit vsechno na webu?

Na jednu stranu jsem aplikacema na Metru zklaman, ale popravde kdyz premyslim, jakou aplikaci bych si doprogramoval ... tak nejak ztracim predstavu co vlastne "potrebuju". Srovnani s androidem pak rozhodne googlu naklonene neni, jejich zakladni aplikace jsou stejne blbe...a najit a vybrat si v Google Play tu bombastickou free nahradu je nekdy temer nerealne. Vlastne to byla prave tato zkusenost, kdy jsem po androidu prijal W8 na tabletu za lepsi a android sem poslal do sveta.
A ano, priznavam, ze co nedelaji Modern UI aplikace resim webem a pak plochou. Obecne mi "dedikovane" store aplikace na vsech platformach prijdou vzdy v necem castecne nedostatecne ... tak se ani nehrnu do kupovani tech placenych.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne je videt ze na CDR je majorita Windows ctenaru nikoliv Linuxaru jak se nam snazil podsunout v nespocetnych debatach pan Hulan BTJ, ktery tim vysvetloval proc ma tolik minusu pod kazdym moudrem...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že je tu míň linuxářů, jsou tady všichni čtyři, ale keců občas mají za tisícovku. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

stručně: osloví mě v případě, že v jejich použití jako launcheru pro hry nebudou žádná umělá omezení. ale tak jako tak pouze jako doplněk k linuxu jakožto hlavnímu OS.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by zpoplatnit Internet Explorer, ribbon a Metro (jako celek). Pokud by bylo jasné, že dokud nezaplatím, nebudou mi tyto vymoženosti dostupné, tak je upgrade jasná věc. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

opak bude pravdou, pokud nezaplatíš tak budeš moct používat pouze metro :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A upřímně řečeno, Ty používáš něco z nabídky v Metro? On jako fakt někdo normální používá pro získávání SW to jejich Store třeba? Nebo ... moment, musím se mrknout co tam vlastně je, už rok jsem Metro neviděl ... Kalendář, Sport, Zdraví a krása atd? .... Mimo samotného OS, se na PC obejdeš úplně bez MS a pokud by měli spoplatnít ribbon, Metro a Explorer, bude to jenom dobře, alespoň lidi začnou myslet a ne jen tupě klikat a pak kritizovat ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja z windows store pouzivam tyto metro aplikace: netflix, ivysilani, ebay, email klienta, pocasi, facebook, amazon a sem tam nejaky touchscreen photo editor.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, tedy nic bez čeho by ses jednak neobešel, ale hlavně nic, co by nešlo realizovat jinak než přes Store ...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, vylezte z pod kamene. Existují dotyková zařízení, kde právě Metro aplikace mají své opodstatnění a praktické využití.

Takže skutečně ne, NEOBEŠEL bych se bez uvedených typů aplikací, pokud:
a) budu chtít používat Windows tablet či telefon a za
b) nejsem masochista.

Je to takhle napsané jasné? Na dotykovém zařízení si přirozeně nainstaluji ze Store Metro appku / čtěčku od Amazonu uzpůsobenou pro dotykové ovládání. A takto lze pokračovat u dalších aplikací, oblastí. Na desktopu, notebooku je situace pochopitelně trochu jiná. Je třeba se odpoutat od vlastních stereotypů a pokusit se vnímat záležitosti v širších souvislostech...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No jasně napsané to je, ale pokud skutečně trváte na bodu a), pak v bodě b) jednoznačně lžete. protože dotekové ovládání na PC, respektive notebooku je učebnicový masochismus a do čteček, tabletů, telefonů a jiných naprosto nevýkonných zařízenín Windows nepatří, ale to by bylo nadlouho ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V mém světě Windows na mobilní zařízení patří (díky za ně) a je to poznatek podpořený praktickými zkušenostmi z užívání. Mimochodem, už nějaký čas to nejsou "naprosto nevýkonná zařízení" jak uvádíte, naopak.

Ještě by mne docela zajímalo, jaký OS na taková zařízení dle vašeho názoru tedy patří, z jakých důvodů tomu tak je a jakými konkrétními vlastnostmi daný OS musí disponovat, aby se mohlo posoudit patří x nepatří.

Vyzkoušel jste si někdy důkladně řekněme mobilní platformu Baytrail-T s Windows 8.1 do takové míry, abyste mohl srovnávat s ostatními platformami a vynášet soudy?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, mam win 8.1 na levnouckem bay trailu (Linx 7 za £59) a je to technicka vychytavka, plnohodnotne pc vazici 280g za 2000 kc v prepoctu. Sem prijemne prekvapeny jak je to svizne, sviznejsi nez muj android note 2 u nacitani webu i nez muj byvaly acer v5 122p s temash apu a6-1450. A mam s cim porovnavat, desktop s i5 4670k na 4GHz, 8GB ram, Samsung 840 EVO a notebook touchscreen Dell e5440 i5 4300U, 8GB ram a Corsair LS ssdcko.... Pred par lety jsem mel acer iconiu tablet s windows 7, prodal jsem ho behem mesice, melo to stary atom a win 7 nebyly optimalizovane pro touch. U me se ty notebooky a tablety docela stridaji, ale z tady toho bay trail tabletu mam jaksi zatim nejvetsi radost.... za ty prachy!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nevynáším soudy proboha, já jsem jenom stará škola a stejně jako trávník nebudu nikdy pohrabovat kleštěmi, protože k tomu existuje jiný nástroj k tomu určený, tak nebudu nikdy používat na tabletu nebo v telefonu OS který byl odjakřiva primárně určen pro platformu PC. Pro mě za mě si třeba používejte Windows i v hodinkách. Já prostě tvrdím, že přístroj jako je telefon, který je vázaný na desktopový OS ( a jiný do něj nedostanete ) je z nouze ctnost, to je všechno. A to s těmi výkony těch zařízení ... nechcete mi doufám tvrdit, že když je u telefonu uvedeno 1,4GHz CPU a 1GB RAM, tak je ten telefon stejně výkonný, jako PC s 1.4 pentiem a 1GB RAM, že ne? ...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Já z metroappek používám Počasí a pár jednoduchých her.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud reaguješ na mě, tak mi nějak uniká co tím chceš říct. Spíš bych řekl, že jsi nepochopil co jsem napsal a na co jsem reagoval.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsi "opak bude pravdou, pokud nezaplatíš tak budeš moct používat pouze metro :-)" a já napsal že ani to by nebyla žádná katastrofa, protože Metro prostě k fungování systemu nepotřebuješ a pro "zbytek" zpolatněných věcí existuje alternativa ... zpravidla free ....

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Klidně mě "udlaždicujte", ale pár jich používám.
Pravda, že ve Windows 8.1 jsem je nevyužíval, ale v technical preview, kde mám možnost spustit je v okně se to hodí. Taky hraje roli, že mám WP, ale momentálně je pro mě snažší kliknout na počasí, hub Lidé (zobrazují se mi tam novinky z fb a twitteru - nemusím přímo na stránky, navíc z fb mi to zobrazuje aktuální věci, narozdíl od webu), onenote, outlook, kalendář ... je to pro mě pohodlnější, než si to rozklikávat na netu. Synchronizace s Wp je pěkná a mám pocit, že den ode dne se objevuje více a více aplikací, které jsem mohl mít jen na telefonu a teď už si je mohu instalovat i na desktop.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, vpořádku, vyhovuje Vám to, tak to používejte, MS Vám tu možnost dal a vy jste ji využil a ocenil .... na druhé straně kdo nechce, používat to nemusí a Win´s jedou úplně normálně i bez Metro, tak jako jely vždycky .... že mají v Ovladacích panelech Ikony Zabezpečení rodiny, nebo Rozpoznání řeči ani neví a nevadí jim to, ale Metro je neřešitelný problém .... a nabídka Start jakbysmet ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Widle zdarma - tleskám.

Ale jak znám MS, bude tam nějaký háček, nebo dokonce hák.

Stejně jako jsem si koupil krabicovky W7, abych nemusel na kolotočářské W8, tak mám i strach, aby W10 nebyly něco podobně tabletově-nepoužitelného. Pokud se to nepotvrdí, Android i ARM budou mít (kromě telefonů) VELIKÉ potíže.

Ale samozřejmě pro takové ty domácí piráty je to dobrá zpráva, ti mají stejně Windows jen jako laucher gamesek a facebooku/YT.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Lol fakt sis koupil drahou krabicovku W7 v dobe kdy se daly sehnat plne W8 za tri kila jenom proto, ze to ma trosku jinak vypadajici (ale stale stejne ovladajici se) nabidku start? WOW!
Android a ARM na zarizenich, kde bezi desktopove Windows problem mit jiste nebudou, protoze na nich nikdy nebezeli:o)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Víš co takových bylo, co si koupili Win 7 jenom proto že nepochopili že Metro používat nemusí a Start "se dělá" by hotkey Win+X? na jedné straně řvou, že jsou MS zloději a já nevím co všechno a na druhé straně jim ty peníze úplně nesmyslně sami strkají :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem třeba nikde cenovku 300 Kč/windows 8 nepostřehl, ale budiž. Win7 jsem si taky koupil v době, kdy už byly osmičky na scéně. Myslím, že jsem za to tehdy vůči W8 tři kila přeplatil. Sypu si popel na hlavu, pač o měsíc později jsem zjistil, že na W7 nemůžu psát apky na W8M, ale k životu to nepotřebuju, tak co. Rychlost bootování mi kompenzovalo SSD a co se zbytku týče... Holt budu při mazání souborů odbouchávat hlášky potvrzení :-).
Co je ale důležitější, šlo o období, kdy osmičky byly otázkou nejistoty. Já třeba měním počítač jednou za pět let, takže se snažím reinstaly minimalizovat. Následná adminská práce s W8.1 mi mé podezření potvrdila - občas se mi stalo, že update neproběhl zrovna ideálně na noťasu v továrním nastavení. Vzhledem k tomu, co mám všecko na kompu nainstalované, se mi nechce dělat reinstal ani teď, kdy se dají W8.1 prohlásit za rozumný systém.
Takže další operační systém přijde až za tři roky na nový počítač a bude to až tehdy, kdy budu mít na novém systému rozjetých pár noťasů a beden pro zákazníky :-). Holt, někde se to člověk musí naučit. Koneckonců, není to právě kovářova kobyla, co chodí bosa?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

koupil jsem si je dávno předtím, než W8 byly uvedeny, protože good-bad cyklus u Windows spolehlivě funguje (pracuju s nimi od Win3.0). A pokud mi W7 vyhovují, tak proč bych si je nekoupil, když jsem mezitím už vyměnil 3x hardware?

Nabídka Start samozřejmě nefunguje stejně a HLAVNĚ ti je kulový po tom, jak Windows ovládám. A pokud MS nechápe, že W8/Metro opravdu není cesta, tak žádné peníze ode mne neuvidí.

O Android a ARM se boj, protože tím cena Win tabletů klesne a myslím že nikdo nepohrdne možností spouštět Windowsí aplikace, kterých je za ty roky 100x víc, než kdy měl Playstore, a to včetně bžilionu kopií flappybirda. O výkonu a nízké spotřebě posledních Atomů ani nemluvě.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Za tři kila ano, ale jenom jako update W7!

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Domaci pirati maji zadarmo vsechny verze windows uz od 3.1, takze ze budou WX zadarmo pro ne nebude zadna zmena.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no.. ono je to trochu jinak - piráti sice "zdarma" mají, ale taky s tím dost zápasí. Začalo to s XP (a prudivým WGA) a pak se to stupňovalo až k W8, kde si piráti bez fakt drsných zásahů do OS (aktivátory, fake KMS apod.) nevrznou. A to značí, že taková Windows nebudou moc spolehlivá ani trvanlivá.

Navíc typický pařič bude jen rád, když si bude moci stáhnout Windows legálně a nemuset řešit cracky, funkčnost, apod.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ja se o to zajimam cimdal min, protoze dobu pirateni systemu uz mam za sebou, ale prijde mi, ze je to naopak cimdal jednodussi. U XP se bud muselo hledat spravny neproflaknuty cislo, nebo delat osklivy zasahy v systemu. U Sedmicek byl popularni loader, kterej uz primo do systemu nijak nezasahoval, jen pred jeho startem vlepil neco do pameti, podstatne cistejsi reseni. A KMS u Osmicek je jeste o krok dal, staci prdnout minidemona na domaci Raspi, router, nebo tak neco a ve Windows jen zadat adresu. O co jednodussi to jeste muze byt? :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Aby to bolo cracknute uz v samotnej instalacke a uzivatel nemusel vobec nic :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby byly Win10 zdarma, tak bych rok počkal, co se z toho vyklube. Model freemium zavání ku příkladu i kromě povinné registrace účtu i povinnou registrací kreditky a pak na vás jednou vyskočí varovná hláška, kterou si dostatečně nepřečtete...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že vím, v čem bude háček:
W10 budou zadarmo, ale budou zpoplatněné účty. Vyloženě vidím aktuální stav, kdy se snaží nás naučit na cloud. V takovém případě je extrémně nevýhodné, aby byl systém jen na omezeném množství zařízení. Musí být totiž všude. Když pak uživatel někam sedne, automaticky se stáhne jeho vizuální nastavení, má přístup k datům, prostě všechno. Nebylo by bomba, kdybyste v knihovně měli to samé, co na počítači doma? Přijdete ke kamarádovi a můžete odtamtud hrát okamžitě svoji oblíbenou hru, atd, atd. Tohle všechno vám může Mrkvosoft pronajmout. Úložný prostor, serverový výkon, muziku, co posloucháte, videa, na která se díváte. A cestou k tomu je W10 na všech zařízeních, co jich na světě je.
Dá se reálně předpokládat, že na W10 nebude existovat něco jako lokální účet. Teda lokální možná bude do první synchronizace. Jakmile si na to zvyknete, nebude cesty zpět. Už jenom třeba ta možnost, že necháte doma svůj počítač zamknutý, ale puštěný, vám třeba umožní využívat svá lokální data na jiném počítači, jen s delší odezvou. Nakonec se dostanete do stadia, kdy Váš počítač u Vás doma bude po nainstalování W10 součásti obrovského cloudu. Budete svůj počítač použivat jak solární panely. Bude vydělávat na svůj provoz, když u něj nebudete a vy budete využívat výkon ostatních, když u něj posedíte.
Já myslím, že to je docela zajímavá myšlenka. Ostatně kdyby po mě chtěl Mrkvosoft třeba pětikilo ročně za kompletní služby, vesele bych mu to platil. Office 365 je při své ceně zhovadilost, ale za podobnou cenu by už stálo za to nad tím přemýšlet. A teď si představte, kdyby se to prosadilo na miliardu počítačů a každý uživatel by zaplatil těch pět stovek - 500 miliard korun každý rok? To by šlo, ne?

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Je pravdou, že základní systém zdarma a placené služby by znamenalo pravidlený dlohodobý příjem. Což by taky mohlo znamenat, že by se vlastně nemusela už dělat nikdy nová verze systému, jenom aby se zvýšil příjem. Takže lidi by se zbytečně nemuseli pořád učit nové ovládání starých věcí. Tedy pokud by si třeba tvůrci systému neusmysleli, že celé ovládání bude nutné zcela překopat každý čtvrtrok :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Ale ono by zase na druhou stranu šlo třeba plně oddělit jádro, které by mělo podporu na věky, a vizuelní prostředí a ovládání by bylo to, co bysme si kupovali jako nové. Vemte si třeba právě to prostředí - už patnáct let používám stále stejný vzhled z W98. To by šlo ne? Kdyby Microsoft nevyvíjel blbá aera a nesnažil se mi je prodat, byl by systém levnější. Zase na druhou stranu jsem si dlouhou dobu dělal srandu z tučňáků, že používají příkazovou řádku, tak posměch docela chápu :-).

Drobná odbočka. Teď jsem se díval na průběžné výsledky ankety a předběžně to vypadá, že vlastníci WXP mají plně odladěný systém bez bugů, takže takřka nikdo z nich nehodlá upgradovat ani zadarmo :-) To jsou věci...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Spíš nemají na upgrade hardware - a co si budeme povídat, na Pentiu 4 už desítky nejdou nainstalovat a 256 MB RAM je taky málo.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Imho jak na kterém Pentiu 4 ;) Ale přiznávám, vařím z vody, nezkoušel jsem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

3GHz Prescotta, co jsem používal na testování, odepsaly už Win8.0 požadavkem na NX bit. Pár novějších kousků ho mělo, tak možná, pokud MS nevymyslel něco dalšího.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já si jen vybavuji tohle ;) http://diit.cz/blog/pozor-na-zvysene-procesorove-naroky-windows-81-x64

Tedy některé Prescotty jde použít s Windows 8 32bit i 64bit a s Windows 8.1 32bit, zatímco s Windows 8.1 64bit už nikoli. Jiné nelze použít s Windows 8.x vůbec (zmíněný NX bit). A jsou nejspíš i takové, které jde použít i s Windows 8.1 x64, akorát jsem to osobně nevyzkoušel.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Měsíc zpátky jsem složil kompa za pět litrů (licence byla nalepená na bedně a pak tam ještě byla ta bedna :D). Po místospřežném slibu na krev potomků do pátého kolena, že je to jen na dokumenty a internet, jsem do sestavy zařadil i SSD, vypnul swap a odevzdal k plné spokojenosti "zákazníka" (ok, známý, odměnu jsem dostal v naturaliích - pět krabiček LM).
Jinými slovy, vždycky to jde za i takřka ubohé peníze. Právě vždycky, když si někdo stěžuje na nedostatek peněz, odešlu ho na skládku nebo na půdu, aby si sehnal jakýkoli case s nálepkou. Bezva, ušetřili jsme litra. To dáme lepší zdroj. Béé, já chci silnější grafiku. Když tam budeš mít kvalitní zdroj, tak ti ta drahá grafika neshoří. A vůbec, kup si grafiku pozdějc, teď ti stačí integrovaná. Tak teda jo...
Všecko de, když se chce... Za měsíc víkendových brigád si i patnáctileté dítě vydělá na základ kompa, který bude skutečně JEHO. Ale musí se chtít.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ani nechci pocitat, kolik me moje soucasne "programatorske" pocitadlo stalo...i kdyz se dokupovalo postupne, porad si rad uchovavam pocit ... ze to stalo par tisic. V realu se bojim, ze jsem slusne na 50K. Tedy nic co bych mel asi z brigrad ...

Ale do ted vzpominam na stroj, ktery sem zanechal na jare v kancelari memu nastupci ... cca 11K nabuseneho Core i5 s naprosto obycejnou deskou, ramkou znacky, kterou nemam rad... zdrojem znacky, ktere moc neverim... zato s SSD Vertex3 a Geforce GT 250. To vse v bedne Fractal Design - Define R3. Masina, ktera bezela i pul roku bez vypnuti s obcasnym uspavanim a naprosto verne a spolehlive. Potvora za par kacek, ale te vasne !!!!!

O to vtipnejsi je, kdyz jsem vcera s kolegou resili v ramci dobrych vztahu zadost o doporuceni hezkeho pocitace "pro synka". Synek bude stastnej s potvorou za 40K a ja se nemohl ubranit myslence "probuh, kdyk ani ja jsem si tak drahy pocitac nikdy nekoupil!". Jak sem uvedl na zacatku, neni to uplne pravda ... ale neprobihalo to tim slastnym zpusobem "tady mate 40K a prineste mi to monstrum". Nikdy clovek nebral za primerene napalit soucasne castku vyssi nez nejakych 15K na jednu vlnu uprav.... ze by prave ony pozustatky z letnich vydelku? (skoda, ze ty moje byly uz od puberty za programovani...pozbyva to tu romantiku)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že MS půjde cestou - plaťe za služby. Uvidíme. 500 ročně zní lákavě, ale uvidíme, jak to nakonec všechno bude (spíš si myslím, že tarifů bude několik a ten základní možná bude opravdu zdarma.

Každopádně sdílení lokálních dat přes onedrive funguje už dnes (ne způsobem, že vše co mám nahážu na onedrive, ale v nastavení odškrtunu "batch local files" - nebo tak nějak a pokud nechám pc běžet, tak kdekoliv se (klidně i přes webové rozhraní) přihlásím na onedrive, tak si jen vyberu PC, který chci prohlížet, načte se mi adresářová struktura a na přístroj kde jsem momentálně si můžu přenést co chci.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Platit 500Kč ročně namísto offline verze schopné fungovat klidně 10 let mi nepřijde moc lákavé.

Celkem bych souhlasil s Dr Str s popisem toho, v čem může být háček. Ale rozhodně bych to nepovažoval na přínos.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

to bych měl rozhodně osypky. Si představ, že sednes někde v knihovně k PC s W10 s nainstalovaným rootkitem, který všechna tvá cloudová data někam/někomu zkopíruje.

One ten cloud je totiž jen tak bezpečný, jak bezpečné jsou koncové body.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak. Ale to se vám může stát i dnes. Stačí se pokusit přihlásit na webové rozhraní mailu a už to jede. Samozřejmě, že následující smrdí normalizací odchylky, ale:
Přibližně každé tři měsíce řeším na firmě problém FBI, keyloggerů a podobných breberek. V drtivé většině to samozřejmě mají lidé s admin právy (překvapivě). Já osobně bych zešedivěl, kdybych na svém počítači neměl admin práva. Ale stejně tak šedivím, když k mému účtu sedne moje sestra. Přihlašování do systému mám samozřejmě vypnuté, protože jsem líný :-). V práci je to samozřejmě jiné, ale doma chci mít nějakou míru pohodlí.
Jediné řešení tedy je, že na daném počítači nebude existovat něco jako účet administrátora. Pro uživatelské aplikace se bude pouštět virtuální stroj bez přístupu do rootu a jediný software, který bude mít přímý přístup k systémovým prostředkům, budou digitálně podepsané programy. Už to máte na mobilech, tak byste si mohli zvyknout :-).
Možná se dočkáme i začátku konce virových nákaz...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

S heslem jsem se nakonec smiril ... na tabletu gestem ... na desktopu ciselny kod - pac MS Account heslo trva docela dlouho napsat.

Ale uz sem nekolikrat premyslel, ze bych vlastne strasne rad nejaky rychly prepinac na "vypni plochu" ... v metru at si delaji co chteji, tam vir nepusti. Nakonec se vsak musim vzdy placnout do tlamy a uvedomit si, ze vymejslim postup, ktery uz tam davno je uplne jednoduse ... proste druhy ucet pro "navstevy" .... ale ta leeeeeenost ....
;-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Unix login a systém oprávnění je tu s námi k naší (non-MS) spokojenosti již půl století :) Systém, který vyžaduje pro start systému oprávnění, je buď ve speciálním zabezpečeném režimu nebo jde o zmetek. Přihlášení je nutné až v okamžiku, kdy s běžícím systémem chce uživatel pracovat, a to v jím zvoleném režimu. V tomto jsou Windows opravdu zmetkem.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Stáří unixového systému oprávnění vám věřím - je to na něm zatraceně znát. 666.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak já chodím na různé i pochybné stránky a když je nějaká hrozba tak ji odrazí antivir nebo ji rovnou nepustí blacklist ze spybotu. Mě se osvědčilo kombo Avast+Spybot+AdBL a měsíčně to ještě pro jistotu projedu eset online.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro me by nepritomnost lokalniho uctu a povinne pouziti ms uctu byl duvod zustat u w7, i kdyby w10 byli zdarma. Nemam duvod ani umysl davat data do cloudu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

povinne to nebylo nikdy, dokonce prvni verze o neco mene schovavala moznost pracovat s mistnim uctem .... jen to zabezpecene Modern UI se proste blbe provozuje, kdyz to tak nejak je jeho podstata :-) Ale i tak to funguje jako normalni Wokna

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Strašná představa, ale reálná, bohužel. Nicméně já se rozhodně nezúčastním.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude platit do té doby, než Vás Vaše manželka donutí nainstalovat Microsoft Facebook :P.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To těžko.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

bez lokálního účtu nechci ani zadarmo. Co zadarmo, ani kdyby mi za to platili.
To bych zůstal na stávajících osmičkách co nejdýl a pak holt linux....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 zdarma? Na to pasuje hláška "tě péro sombréro" z Trpaslíka.
Nakonec to bude tak, že lidé budou platit za to aby měli čistý OS bez různých reklam a dalších "lákavých bonusů".

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak to možná opravdu dopadne. Sponzorovaná verze zadarmo, verze bez reklam za tři litry. V dnešním světě už léta běžný postup.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nadsadene povedane v podani MicroSoftu to bude zadarmo takto:
0.00€ Zakladný OS (s GUI) a reklamou
9.99€ Lokálny účet
1.99€ za pripojenie k LAN,
4.99€ za WiFi
0.99€ za Notepad
29.99€ RDP
29.99€ SMB
1.99€ Defragment
3.99€ podpora Flash
5.99€ podpora inštalácie programov iných výrobcov
0.99€ AppStore

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Připojení k internetu musí fungovat. Jak byste jinak prováděl aktivace :D.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

0.99€ za každý 1TB zapsaný na disk

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo fajn, kdyby byl SMB za příplatek. Protože pak by ty porty nebyly by default obsazené, šla by tím pádem použít samba a hned by to síťování líp fungovalo. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, 3%, tzn., že s Windows XP jsem takovej počítačovej gay? :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Božínku, na to ti snad nebude ani odpovídat ty chlapáku ... muck off ;-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No počkejme, co zase Mrkvosoft s Win10 předvede. Musí to být něco bombastického, když vypustil jednu verzi v názvu. Očekávám, že to budou svižnější Win7:o) To co předvedl s Win 8 a speciálně s Win 8.1, kdy se operační systém táhne jako sopel i na PC s SSD - analogicky jako Visty, tak zřejmě pochopil, že marketingovými kecy tento soft u uživatelů neprotlačí. Ani se nedivím, že přes 30% lidí jede pořád na WinXP, protože ty na klasickou kancelářinu stačí.. na tu nepotebuji žádná aera a jiné omalovánky, které akorát zpomalují odezvu systému a na disku zabírají hafo místa. Operační systém je na to, aby dělal stabilní prostředí pro práci a ne aby hlavní pracovní čiností uživatele bylo ladit chod operačního systému a vařit si kafe při spouštění počítače.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pakliže vám běží a bootuje win7 rychleji než win 8.1, tak děláte něco špatně. Nevím, co je třeba na 8.1 ladit a možná právě proto, že jste ladil, tak jste to teda hezky vyladil.
Kávovar který mi udělá poživatelné preso rychlostí startu z vypnutého pc až na plochu (win 8.1) CHCI HNED TEĎ.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

https://i.imgur.com/DM1oAEf.gif
dnes je tu dobra divočina

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam Sedmicky, ktery zatim vsechno podporuje, tzn. nic me k upgradu vylozene netlaci. Jedinou motivaci by mohlo byt, kdyby novej system mel neco, co by pro me bylo vyraznym prinosem. Nic takovyho jsem tam bohuzel nenasel. Par pozitivnich drobnosti tam asi je, ale ani zdaleka nevyvazi usili, ktery by bylo potreba pro upgrade vynalozit. Ono se nezda, ale soucasna instalace ma pet let a zabralo to hodne nastavovani a ladeni, nez se to dostalo do stavu, ve kterym je to ted a kterej mi plne vyhovuje. Delat to vsechno znovu na novym systemu, to by nebylo na den. Smysl to ma asi jedine s kompletni vymenou HW, proste uz prekopat rovnou vsechno.
Pak je tu ale jeste problem neprekonatelny osklivosti, kterou novy verze trpi. Nemuzu si pomoct, ale na to se nechci divat, ani kdyby mi za to platili. Az jednou budu muset Sedmicky opustit, asi mi nezbyde nez si k novymu systemu koupit jeste WindowBlinds (a to jsem si vzdycky myslel, ze je to zvrhlost :).

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vylepšovat jádro a na tom nechat vzhled Win7, kterej je aktuálně nepřekonanej. Win8+ jsou prostě hnusný. Tuším, že to museli udělat z důvodu, že ARM by Aero nedal. Tak se nám holt MS ve své zaslepenosti snaží mermo mocí narvat do desktopu mobilní systém. A strašně se diví, že to (skoro) nikdo nechce :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Win8 jsou hnusný i proti Win7 s vypnutým Aerem i proti XP/W2k/W98/W95 :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v oblibe starou Win9x klasiku, protoze je to jednoduchy a prakticky. Proti Aeru z Win7 taky nic nemam, na prvni pohled to vypada hezky, jen mi to na bezny pouzivani prislo trosku rusivy. Naproti tomu ta vec v Osmickach, plocha, nevyrazna, presvicena (vsude sama bila), ... trikrat fuj.
Kdyz uz to tam museli nacpat, mohli aspon nechat moznost volby. Docela by me zajimalo, proc vlastne do systemu davali podporu ruznych ksichtu, kdyz stejne ma kazda verze "natvrdo" (aspon z pohledu beznyho uzivatele) jen jeden (klasiku prezivajici az do Win7 nepocitam, protoze to tam zjevne bylo jen ze setrvacnosti).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by měla být plná verze W 10 pro všechny majtele Telefonu a tabletech na kterých je android a microsoft za to bere výpalné i když na to by neměl mít právo. Prostě W10 (proffesional) jako odškodnění za zvyšování ceny produktů s Android.
Taky by mě zajímalo jestli Free verze bude verze na které půjde bez potíží hrát "Pro-gaming" mě jde o to aby systém nezatěžoval zbytečně PC a hry jeli plynuleji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne aktuálne bežím (už druhý mesiac) na Windows 10 (prechod z W7) a som maximálne spokojný, len sa obávam, ako to dopadne, keď to bude free. Či to nebude všetko formou DLC, napríklad: "chceš Task Manager? Kúp si DLC Task Manager za 5€ !" a pod. No uvidíme :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

že by pánům manažerům z Micro$oftu došlo, že svět začíná pomalu nenávidět M$ a že by s tím začali něco už dělat??
No uvidíme, jak moc "zadarmo" to bude a jestli tam nebude nějaký skrytý háček. Ale jestli M$ naplní očekávání, tak budu ochotný mu odpustit jeho poslední chyby a na pár let zapomenout :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

1) wokna zadarmo jsou drahý.
2) na to co potřebuji udělat, musí nutně dětský herní systém zabrat 5x větší místo na disku než Linux?
3) na wokna jsem moc blbý, neboť jsem přestal chápat jejich konstrukci po verzi 3.11.
Ale jo, kdyby byl zadarmo jen holý systém, tak ho na disk fuknu kvůli nějakým utilitám potřebujícím nativní přístup k železu, i kdyby z toho měl Tux blinkat jako na začátku těhotenství.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

co je 20GB v době velmi levných 1TB disků? Ta velikost také souvisí s kompatibilitou, jde provozovat aplikace x-let staré.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Když si jdeš koupit tlačenku a pivo, jedeš pro to náklaďákem?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Koukam snad na svem FullHD monitoru na DivX? Ne, tak mozna, ze uz mi taky rohlik nestaci ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí si asi poliží otázku, co takovou firmu jako Microsoft vede k "volnému stahování Windows", když se žene za každým dolarem? Nebo že by nebylo něco s dolarem v pořádku? Nebo že budou platby za integrovaný sledovací chip nezávislý na stavu mobilu? Ekonomika MS není ekonomikou opensource firmy!

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Vede je k tomu vidina zisků z toho, že některé uživatele přesvědčí k používání něčeho, co je sice dlouhodobě drahé a nevýhodné, ale bude to mít nulové pořizovací náklady.

Z mého pohledu si tím nepomohou. Pokud tam bude bezproblémový klasický desktop, tak je pochválím a zlepší si u mně reputaci pošramocenou Metrem. Budu to používat, ale na "vymoženosti" typu Metro nebo "software jako služba" se jim stejně vybodnu. Takže akorát přijdou o příjem z OEM DVD.

Pokud tam klasický desktop nebude, bude nějak zmršený nebo to bude nějakým způsobem nutit k používání "vymožeností" (byť třeba jen nutností zadávat číslo karty), tak se jim zas vybodnu na Windows "zdarma". Jednoduše zůstanu u W7 a až mně za pár let změna hardwaru donutí změnit systém, použiji nějakou cracklou warezovou verzi. Nebo možná GNU/Linux, bude-li v té době schopný konkurovat klasickému Windows desktopu.

Jenže tohle je cílené na ty, kteří skočí po všem trochu použitelném jenom proto, že je to zadarmo. Skočí po tom asi i výrobci a prodejci. Microsoftu se tak možná podaří vnutit uživatelům dost zásadní nevýhody a omezení.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

asi sa inspirovali hrou World of Tanks. Klasicka ojebaren - ako ze zadarmo, ale kde chces nieco viac ako demo, tak ta zoderieme z koze.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, WoT je asi nejférovější přístup, jaký jsem kdy zažil. Ukázka je zdarma, top hra při troše obětovaného času navíc taky, minimum pro pohodlnější fungování stojí minimum a když se rozhodnete, že tomu chcete věnovat víc času, tak jim skutečně pošlete peníze. Když přestanete posílat, pořád můžete hrát.
Za dobu, co to hraji (vlastně od začátku), jsem do toho dal asi tak pět tisíc, což bude kolem tisícovky ročně. Když to srovnám například s WoW, kde jsem za čtyři roky nasypal přes dvacet tisíc a po té, co jsem přestal platit, došlo k praktickému odtržení od lidí, co jsem přes WoW poznal (jo, na některé jsem si dokázal ještě sehnat kontakt, ale není to už co to bejvávalo), musím říct, že Bělorusové prostě víc rozumí tomu, jak se chovat k hráčům.
Za demo bych to tedy neprohlašoval. Demo vás po dohrání přestane bavit. Tohle je úplně něco jiného.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hrál jste někdy WoT nebo tu píšete moudra přebraná od jiných podobně informovaných mudrců? Pokud vím (a že po pár letech a 20k bitev asi vím), tak WoT nepotřebuje k hraní byť maximálních úrovní ani korunu. Prakticky, nikoliv teoreticky. A pokud se člověk cestou k těm nejvyšším levelům něco naučil, tak je to dlouhodobě udržitelné.

Ti, co za to platí, prostě mají jen rychlejší cestu (prem account, volné xp konverze), více zkušeností z bitvy (1,5 xp modifier), více slotů na nové tanky a můžou přehazovat nevymontovatelné vybavení tanku. Tolik v kostce, na co jsou potřeba peníze (aka zlaťáky) a co nelze pořídit za měnu zístanou hraním hry (kredity). V samotné hře jsou zlaťáky k ničemu, lepší munici můžou mít hráči už víc jak rok taky za kredity.

Nicméně i já si pomáhám zlaťáky, jsem pracující člověk, pro kterého má čas větší cenu než peníze, takže radši dám pár desetikorun na nejlepší dělo než 50 dalších bitev. A to je právě genialita WoT - necílí na tzv. whales, tzn. pár hráčů, kteří platí majlant (a také mají moc ovlivňovat vývoj hry), ale na drobné platby ve výši deseti- až stokorun od statisíců hráčů. A jak je vidět na jejich finančních výsledcích, je to úspěšný model.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Takovych zadarmo a navzdy uz tady bylo. Namatkou si vzpominam na Skylink a jejich balicky Gratis a Free. O m-Bank radsi ani nemluvit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ajťák, používám všechny verze windows a jsem schopen i při probuzení o půlnoci vyjmenovat, co mne na které verzi ser-štve :-) Na 8.1 je to jen nutnost instalovat bez sítě, pokud chci windows používat v doméně a ano je to kvůli blbé nutnosti propojení s live účtem. Proto se děsím desítek, že tam to bude povinné. Dost na tom, že nám tak znechutili Office 2013.
Byl bych za upgrade z 8 a 8.1 zdarma, zbytek ať klidně zobrazuje reklamy. Taky by mi nevadilo brát aktuální verzi windows k doménovému serveru, když už kupujeme ty drahé licence.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zkus příště tam, kde to chce zadat MS Live Account, zadat, že chceš použít jiný účet. Je to vlevo dole.

Ty ajťáku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

ZDARMA to nebude :( Bude to jen demo s mesicnima poplatkama radsi bych si windows vzdy koupil a uzival NEOMEZENE dlouho. Tohle bude jen Billuv splneny vlhky sen konecne bude jak vyrobce elektriny lidi mu budou platit mesicne po par dolarech nakonec kazdy zaplati 10x tolik nez by dal za krabici :(

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

MS tedy zbankrotuje dřív než jsem si myslel :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.