Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft opět nabídl Windows 10 každému, pak vzal nabídku zpět

Kdyby nějakou verzi jako byla W7 Home Premium vydali zadarmo, měli by základnu širokou skoro nekonečně a o profi segment by nepřišli. Škoda ;(

Nebo kdyby aspoň retail (ne OEM) verze byla pod 2 tisíce... klidně jako pack třeba po třech kusech...

Na to že čím dál více lidem stačí prohlížeč a co je pod ním je nezajímá, zůstane to stále drahý systém a MS si nejspíš řeže pod sebou větev.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

OEM se dá legálně koupit na ebay za cca 500 Kč

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré to číst pořádně - psal jsem RETAIL, což je NE_OEM. Nemám zájem řešit nesmysly při upgradu stroje nebo výměně nějaké součástky.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ano? To bych chtěl vidět. Tedy jak se na ebay kupuje verze vázaná na nový HW za 500,-Kč

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je to, že OEM se může dát pouze s novým pc.
Ale druhá stránka - kdo ti to dokáže? Ty jakožto fyzická osoba nepodnikající nemáš povinnost uchovávat účtenky.

Tím jen chci říct, že ti nikdo nikdy nepůjde po tom, jak jsi získal tu OEM licenci (stačí licenční štítek na PC, u msdnaa licenci je to i bez štítku), ale bude jim stačit, že ji vůbec máš :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

no on zrovna ten build 10130 nieje bochviečo... mi osobně přijde jako dost spíchnutý horkou jehlou...
po upgradu z předchozího sestavení (číslo tuším 10070, ale bylo to ze Slow ringu), které jsem instaloval načisto, mi upgrade poškodil uživatelský účet a systém občas odmítá naběhnout a musím ho resetnout natvrdo.

on i upgrade na 10070(?) nebyl bez problémů - první pokus, stažení přes windows update, se mi nepovedl, asi 7 hodin to viselo na 65% a pak mi už došla trpělivost a udělal jsem čistou instalaci. no a ta se mi při další aktualizaci zas pos*la.
přitom jsem používal furt tu samou sadu programů, žádný warez...

z desítek mám smíšené pocity. zimní buildy byly v pohodě, stabilní a funkční, ale v poslední době to serou stále víc a víc. když uvážím, že RTM je cca za měsíc, tak MS bude muset těžce máknout

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

W10 u mě běží ve virtuálu od nějaký verze 9tisíc+ a problémy jsem neměl, jen to při upgrade patrně stahuje celý image a tak je to dost zdlouhavý.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A když si to člověk upgraduje z Win7 na Win10, tak jak je to pak s případnou přeinstalací? Zase přes win7?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To bude možné, ale nejspíš jenom po dobu 1 roku, co ten upgrade zdarma budou nabízet. Co bude potom, to je otázka...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

vraj ti to pocas upgrade vygeneruje cislo pre W10, a to potom mozes pouzit na cistu instalaciu Win10 aj neskor

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A já idiot vyhodil 600,- za Windows na G2A :/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To uz je fakt lepsi to stahnout z torrentu nez nakupovat na G2A. Legalita je vcelku stejna.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já nekoupil OEM.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

lenže tie ne-OEM kľúče sú často z hacknutých firemných MSDN úČtov (alebo len proste nelegalne ziskane). Často sa stáva, že po pár mesiacoch Microsoft tieto kľúče deaktivuje.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nic neví,
málokdo tuší,
jeden to schválí,
druhej to zruší :-D

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Podstatná otázka asi zní: lze někde nezávisle na M$ stáhnout a vypálit na DVD "ten správný build", aby zůstal zachován jako cesta, jak se k Win10 legálním dostat zdarma a měl to ve stavu regulérní verze?

To je asi základní otázka.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

to pochybujem

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso

anebo direct linky...

Windows 10 Insider Preview (x64) - Build 10130 ... http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=522144
Windows 10 Insider Preview (x86) - Build 10130 ... http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=522145

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš na tom fascinuje ta věc, že své draze koupené retail licence vyměníme za OEM a jako by se nechumelilo ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevyměníme, ta stará licence nám přece zůstává.
Vázaný bude jen ten upgrade, takže když přeformátuju a přestanu tu instalaci 10 používat, tak si to původní 7/8/8.1 zase můžu volně přenést jinam. Jen už to ale po vypršení toho free období nebude dát zadarmo upgradovat. Ale stále budu mít v ruce stejnou retailovou licenci jako před tím upgradem.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře pamatuji tak použitím upgrade se původní licence stává neplatnou (proto bývá upgrade se slevou - jak to bude při ceně 0, netuším). No a jelikož upgrade nejede z čisté vody je určitě někde u MS registrovaná nejen původní licence tak i nově vygenerovaná a aktivovaná a jsou spolu spárované. Takže se klidně může stát, že při pokusu o opětovnou aktivaci staré licence, může toto být odmítnuto.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak to myslím není. Nelze používat tu předchozí licenci, pokud zároveň provozuju ten OS, který jsem získal upgradem z ní. Ale když ho odinstaluju a znovu si nainstaluju ten starý, tak je to čisté.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zní to logicky, ale jistej bych si tím nebyl. Asi by stálo za to prostudovat licenční podmínky pořádně a/nebo se přímo zeptat v MS.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd... Když máš retail, tak i upgrade bude retail ;) licence zůstane.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže při instalaci upgrade souhlasíš s lic.podmínkami, kde klidně může být, že se tohoto vzdáváš, obzvlášť pokud je upgrade zdarma. Asi před půlrokem jsme na jendom fóru našel právě takovou informaci (od zdroje blízkého MS - tak byl označen), že tento upgrade sváže SID s HW. Blíž to nebylo rozvedeno. Takže není jasné jak to bylo myšleno a není mi jasné proč to bylo zdůraněno. A v dnešních podmínkách o tom také není zmínka. Jako kdyby bylo jedno jestli máš OEM nebo retail verzi - ve výsledku to múže být jako OEM tj. jen pro HW na kterém byl upgrade proveden ?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Win7 Prof 64bit používám přesně 2 roky, vlivem aktualizací (záplat) za tu dobu nakynuly tak, že na disku zabírají skoro 31 GB (24147 složek, 112176 souborů). Microsoftt bezostyšně krade miliónům uživatelů čas (nutnost restartů počítače včetně čekání, až se systém překonfiguruje). Bude tento nevýhodný trend pokračovat u W10? Obávám se, že určitě ano a možná to bude ještě masivnější "masáž". Někdo by měl zjistit, zda Microsoft neporušuje Ústavu ČR, pokud ano, měla by následovat žaloba na MS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1. Přečti si pořádně Ústavu a dej mi vědět v čem jsou porušována tvoje práva.
2. Při instalaci jsi souhlasil s podmínkami MS
3. Aktualizace si můžeš vypnout. Jen se musíš rozhodnout jestli ti případné problémy (především bezpečnost, polehlivost některých programů) za to stojí.
U PC které někde v pozadí mi čte např. čarové kódy a posílá je do nějaké mojí databáze, na internet nemá přístup a jediný kdo k nému má přístup je správce, tak pokud mi čtečka funguje nemám důvod řešit nějaké aktualizace. U PC s přístupem na internet o antiviru a potřebných aktualizacích nepochybuju. Raději zabiju každý měsíc 10-20 minut aktualizacemi jak někdy později celé hodiny s odstraňováním problémů.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Takové mudrlanty, jako Vás pane, mám nejradši. Pořád jenom "někdo by měl", "měla by následovat"... Tohle vždycky říkají lidé, kteří nic pořádně neví, jenom někde něco zaslechli a pak si z toho vyvodili nějaký nesmysl. Tváříte se všichni velmi erudovaně, víte všechno, na všechno máte názor, všude už jste byli, někde dokonce dvakrát a od všeho máte klíče.

Řešení pro Vás je jenom jedno: VY zjistěte kde porušuje Microsoft ústavu a VY podejte žalobu! A neházejte laskavě svoje problémy na jiné lidi. A nebo ano, najměte si právníka a on vám to za úplatu rád zpracuje, pokud mu tedy dokážete vysvětlit, čím Vám bylo ublíženo.

Hodně štěstí! ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vřelý dík za rady. Vy si udělejte generálku nervové soupravy a začněte myslet.
Microsoft masivně zneužívání monopolního postavení. O nějaké férové soutěži nemůže být ani sebemenší řeč. Vy budete nejspíš placen přímo těmi lidumily z Redmondu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě, jaký monopol? Máš tu MacOSx, linux, freebsd, netbsd, openbsd, android, solaris,... Mám vyjmenovávat dál? Dobře, freedos, minix, Os/2,... V dnešní době navíc už máš velkou část aplikací multiplatformních a ty co ne, tak hodně z nich se dají rozjet ve wine.

Takže nebreč a běž si zkusit linux a uvidíme, na co budeš tentokrát nadávat ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vřelý dík za "geniální" radu. Přejít ze systému, který znám (investoval jsem do něj mnoho času a peněz) na zcela jiný systém a opakovat celý proces znovu, to by byl opravdu "vysoce rentabilní počin". Microsoft jednoduše těží z toho, že ovládá drtivou většinu trhu, např. dlouho nechtěl uvolnit zdrojový kód, nakonec k tomu byl donucen soudně!! Většina lidí nemá tolik času, aby si mohli dovolit přecházet na Linux nebo jiné OS. Pochybuji, že by si tím pomohli, spíše naopak.
Ad Win 10: Nechci je, nepotřebuji je, půjdu do nich jen v případě, že nebude jiná možnost.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Takže ms muze za to, ze nechceš přejít na jiny os :-D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nejsem placen z Redmondu, i když bych rád, protože si myslím, že jejich platy jsou úplně na jiné úrovni, než ten můj :) Taky to bude nejspíš proto, že mé znalosti nejsou na takové úrovni, abych tam mohl pracovat.

Ale k vašemu příspěvku, víte, nejde jenom o férovou soutěž. Celý život není fér, i když bych byl moc rád, kdyby byl. Žilo by se nám všem lépe, ale to je utopie. Představte si, že jste majitelem firmy Microsoft, pokud to dokážete. Myslíte si, že byste měl na to chovat se 100% fér? To si nemyslím. Tržní prostředí na vás bude velmi tlačit a vy se nechcete nechat vytlačit, vždyť jde o peníze, že... Tlačí na vás nové operační systémy, nové trendy, neustálé patentové spory, ale zejména na vás tlačí vaši akcionáři, potažmo nějaké předsednictvo nebo výkonná rada. A vám moc manévrovacího prostoru nezbývá, aby jste udržel firmu v nějakých mezích a přitom vám neklesly akcie a vás ve výsledku nechtěli vyhodit z vaší vlastní firmy... V tomto prostředí bohužel funguje, že kdo si co utrhne, to má.

A co se týče vaší poznámky v původním příspěvku o tom, že vám Microsoft krade čas a místo na disku....to snad ani nemůžete myslet vážně. Uvědomte si, že oni musí zajistit, aby Windows fungoval téměř na jakémkoliv HW a fungoval spolehlivě, což je téměř nadlidský úkol, když si v souvislostech uvědomíte, kolik věcí ten systém umí a to zejména v podnikové sféře, kde se využívá mnohem více funkcí než spusť mi Word, Photoshop a hry... Podle mne je tohle naprogramovat tak, aby vše fungovalo jak má velký kumšt. Pokud to snad umíte líp máte možnost to všem ukázat, ale to asi ne, že? Jeden z mála, který na to má je pan Linus Torvalds, který to dělá jinak a po svém. Takže pokud na to nemáte sám, můžete zkusit jeho řešení. Možná bude úspornější a vy s ním budete spokojen. Ale pořád jenom něco pomlouvat a klábosit o tom, jak je to špatně udělané, když to sám líp neumíte a ještě vyhrožovat nějakými žalobami a porušením ústavy, to mi přijde fakt ubohé. Vždyť Windows používat nemusíte, tak proč ho používate už 2 roky, když vám vlastně tak hrozně moc vadí a krade vám čas a místo na disku...?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft zneužívá důvěřivosti uživatelů a naivních novinářů, kteří od Microsoftu otisknou každý nesmysl. Tím že Microsoft nejdříve řekne, že bude něco zadarmo a pak to popře dosáhne velmi snadno toho, že to naivní novináři otisknou a Microsoftu zadarmo zajistí reklamu. Proto bude rozumnější neotiskovat každou blbost, ale počkat si až bude finální výrobek v prodeji a všechny podmínky budou známy. Jinak je to jen kecání blázna v kleci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže W10 už MS nabízí resp. jejich rezervaci (dělá si tím průzkum jaký je zájem) a tím, že neuvádí jasné podmínky resp. část je v oblasti ASI/MOŽNÁ apod. tak přirozeně vyvolává otázky jak to tedy bude. I já chci znát pravidla. Bude po uprade z mých retail W8.1 v podstatě OEM W10 ? Na to jsem nenašel jednoznačnou odpověď. A právě tam, kde toto rozhodnutí může mít reálné finanční dopady je dost nejasno. Takže ať se novináři ptají dál. Mě nepřekáží, že je tím MS dělána reklama. Ona je to dvojsečná zbraň a MS si tím může nadělat dost nepříjemností - např. později může být obviněn z toho, že o podstatných dopadech upgrade řádně neinformoval. A v Americe se najde dost právníků, které toho dokážou využít. V konečném důsledku to může být velmi drahá reklama.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že o velké korporace není nutné mít starost. My třeba nejsme až tak velká společnost, ale náš key account manager v Microsoftu nám rovnou řekl, že tyto diskuse nemusíme sledovat a že můžeme počítat s tím, že upgrade na Windows 10 pro nás bude zdarma. Počítám, že velké korporace taky nečtou výlevy na twitteru, ale dají jasnou otázku svému člověku v Microsoftu a dostanou jasnou odpověď. Takže tyto přestřelky se týkají spíše uživatelů v domácnostech, u kterých hromada ani netuší, že se blíží nějaké Windows 10.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nejenže tuší, ale jsou tím přímo bombardováni. A málokdo z nich si klikne na další info, kde najde i informaci o vypnutí toho hlášení.
A netýká se to jen domácností. Je plno malých firem a živnostníků, kteří nemají multilicenci, takže je může zajímat jestli jejich OEM licence je možné upgradovat, jestli jejich retail verze nepřejdou upgradem na verzi svázanou s konkrétním HW což může vyvolat celou řadu problémú a pozdějších zvýšených nákladú při obměně HW. Na toto téma jsem četl už víc protichúdných informací, takže v tom není úplně jasno.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo co takového malého živnostníka tlačí k přechodu na novější systém.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle strašení nebezpečností starého systému. Právě proto, že tomu nerozumí, tak takovým varováním snadno podlehne.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Je to hnus vaše velebnosti ;(

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nic, znám lidi co i dneska jedou na starým dosovským účetnictví... Kdysi jsem jednomu zákazníkovi měl přetáhnout z XP do W764 právě takový účetnictví a musel jsem to řešit DOSboxem v doprovodu docela šílenejch úprav... Ale POVEDLO SE!!!

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.