Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konec jarní a podzimní aktualizace, Windows 11 dostanou jen jednu ročně

Je to pokrok, ale malý, MS systém rozjebe už jenom jednou za rok :-). Management samozřejmě nemůže přiznat chyby, takže k vydávání upgradů v podobné periodě jako dříve SP se zjevně dostaneme tak za pětiletku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš krok zpět, protože pokud vím tak pro W11 nebyla zatím ohlášená LTSC edice (a W10 LTSC 2021 má sražený support jenom na 5 let)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze strany MS byly doteď potvrzené všechny edice W11 kromě LTSC a IoT, u těch dvou se prostě zatím neví jak se MS rozhodne (že je něco připravené v SW nic neznamená, finální rozhodnutí má v rukou obchodní oddělení)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LTS... edice jsou licenčně pod Enterprise.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myšlení ve stylu "vakcíny se vždy testovaly téměř 10 let, u nových to nesmí být méně". Prostě jak jednou něco nějak je, musí to tak být navždy. Tak to mají zpátečníci popírající jakoukoliv evoluci softwarového vývoje rádi. Hlavně když se jim i ty nejkomplexnější desktopové aplikace nebo mobilní OS aktualizují klidně co pár týdnů, maximálně měsíců. Ale to nebrečí, protože to není od MS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, kdo nenadávána Microsoft, ten je fanoušek největšího zla na planetě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak někdy ta "evoluce" připomíná spíš poluce, ale ano, nač betatestery? Yebnem to tam, aspoň se lidi konečně naučí pravidelně zálohovat, ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšete z nějakého paralelního vesmíru? V tom našem totiž samozřejmě Windows betatesting má. Krásně je vidět, jak zaslepující je ta hysterická nenávist.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Píšu z toho, ve kterém podstatná část aktualizací OS způsobuje na velkém počtu konfigurací celkem vážné potíže, z čehož vyplývá, že práce betatesterů je buď nedostačující nebo se mezi betatestery počítají i koncoví uživatelé...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smím poprosit o zdroj téhle informace?

Kolik procent konfigurací?
Kolik procent uživatelů s danými konfiguracemi?
Kolik procent uživatelů konkrétní konfigurace?

Pro zajímavost stává se že výrobce HW vydá aktualizaci SW přímo pro konkrétní kus HW a ten HW je po aktualizaci mrtvý. Příklad žena používá Xiaomi MI A3, naštěstí ji to nepotkalo, ale aktualizace z Androidu 9 na 10 byla stažena a vrátila se po opravách, na updatovaných telefonech tuším nechodila Wifi. U aktualizace z 10 na 11 to telefon nerozchodil a jediná možnost byla reklamovat mrtvý telefon, update byl stažený a vrátil se asi po půl roce.

Chyby se stávají i když jde o jedinou konfiguraci HW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spis je krasne, kdyz nekdo verejne obhajuje blbost a nazyva to 'progresi'. To je pak tech 'paralelnich vesmiru' hned nekolik.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je blbost? Veřejný betatesting je běžná věc. Vydávat aktualizace víckrát za rok je běžná věc. Si tady fakt připadám jak doktor na mimibazaru, který napíše, že savo není lék a prvoci, co ledva dosáhnou na občanku, ho utlučou dřevěnýma klackama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fascinujici, jak muze byt vedeni nekoho tak dlouhe...
Nesmysl c. 1 byly 6mesicni aktualizace Windows. Pardon, vydavani novych verzi.
Nesmysl c.2 je nemoznost v beznych edicich neumoznovat rizeni aktualizaci
Nesmyal c.3 byla redukce interniho testovani windows, kterou MS sam potvrdil
Atd.
To se nebavim o schizofrenim rozdeleni ovladacich prvku, prisernemu UI designu, ktery snizoval produktivitu prace a mnoho dalsich.
Vsechno tohle jde proti jakekoliv zdrave logice a zasadam vyvoje IT.
Pokud toto nechapete, tak se nezlobte, ale IT prvokem jste Vy a mate svuj paralelni vesmir, stejne jako jej ma MS. To ze MS neumel nikdy vydat SW, ktery by nebyl v beta fazi, je znamo celkem kazdemu, kdo se tim blize zabyval. Ale drive to aspon nejak postupne spravil. To ze na uzivatele kasle a jede si svou polivcicku, snad nemuaim ani rikat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebrec, ze ti nekdo sahnul na maleho mekkeho.
"Tak to mají zpátečníci popírající jakoukoliv evoluci softwarového vývoje rádi."
.. to jsou cire blaboly. To ze se neco nejakm vyviji, neni znakem toho ze je to spravne a nebo lepe. S touhle logikou muzes obhajovat i atomovou bombu, protoze je preci 'evoluci' drivejsiho praku ze stredoveku.
To ze se dneska "updatuje uplne bez rozmyslu" je jen znakem degenerace celeho odvetvi. Lidi co zazili jeste doby, kdy imformatika byla v rukou informatiku a ne "dolarovych blbu" z marketingovo/obchodnich oddeleni a softwarove "rychlokvasky", vzdycky rikali "never touch running system" a samozrejme principem maji pravdu. A pokud do nej uz potrebujes sahnout, tak musis testovat a testovat. Pri komplexnosti SW je kazdy update potencionalnim rizikem, ktery muze zpusobit (a taky zpusobuje) nove chyby nebo zmeny chovani aplikce. Neco, kdo treba dela v Enterprise systemech, dobre vi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Slíbil jsem si, že s nejnižším místním prvokem v terminálním stádiu mentální nemoci už nebudu ztrácet čas... #notSorry

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vis ktery blbec je nehorsi?
..no preci ten progresivni :))
Cim vetsi progresivni vul, tim vic skod napacha
Ps: evidentne nemas potuchy o cem je rec, ale to nevadi. Svuj progresivni mentalni smer jsi uz stejne predstavil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale práve o tom, či sa dajú zmeniť podmienky v neprospech používateľ prebieha právne konanie

Microsoft broke British and European competition laws, UK reseller tells High Court
Redmond acknowledges £270m sueball – so the battle's on
Mon 12 Jul 2021
Microsoft's attempts to kill off resellable perpetual software licences infringe the EU constitution and UK competition law alike, according to the legal filings of a reseller suing Redmond for £270m in London's High Court.
https://www.theregister.com/2021/07/12/valuelicensing_microsoft_competit...

Vtip je v tom, že sa súdi distribútor-priekupník (angl. reseller) vlastne v mene Microsoftu uplácal a Microsoft ich takto hodil cez palubu. On to uplácanie bolo kvôli problému "kodaňskej nemocnice", lebo ak nacpete svoj proprietárny produkt do štátnej správy a donútite ľudí a firmy, aby používali elektronické služby na produkte postavené, tak donútite celý štát používať Váš propriertárny SW, lebo iný SW nemôže byť z princípu 100% komaptibilný

Published on: 18/08/2011
Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem."
https://joinup.ec.europa.eu/collection/ehealth/news/dk-25000-hospital-st...

27.08.2018, 00:00
Microsoft je v Maďarsku obvinený z korupcie
Technologický gigant musí čeliť vyšetrovaniu pre možné úplatky spojené s predajom svojich softvérov.
https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/1799745-microsoft-je-v-m...

Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) preverovať predaj programov ako Word a Excel.

Tie mal Microsoft predávať sprostredkovateľským firmám s vysokou zľavou, pričom firmy ich následne predávali maďarským vládnym úradom za takmer plnú cenu. Ministerstvo a SEC chcú zistiť, či rozdiel v cene nebol použitý na úplatky pre vládnych úradníkov.

https://ekonomika.sme.sk/c/20899516/americke-urady-vysetruju-microsoft-p...

Microsoft urovnal 25 miliony dolarů obvinění z korupce v Maďarsku a dalších zemích
22. 7. 2019
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2876294-microsoft-urovnal-25-mil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohou odkládat?
To už tu bylo u desítek a ejhle. Registry a máme 5 let starou verzi :trollface:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice máš 5 let starou verzi, ale zas ti nechoděj bezpečnostní záplaty, které přitom pro LTSC vydávají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnost není v softwaru, ale v hlavě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to mají správně v hlavě děti i manželka, pak nevidím problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych tak netvrdil. Samozřejmě používat počítač s mozkem je značná část úspěchu v boji. Nicméně to může dobře fungovat na mém počítači, ale pokud se jedná o vícero počítačů, nedejbože používaných ne-IT pracovníky, tak spoléhat na to, že budou 100% dodržovat a znát veškerá pravidla...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono stačí skôr jediné pravidlo a to ide cez IT oddelenie vyžadovať, či už nastavením práv a zrušením BYOD, alebo používaním distribúcií GNU/Linux, kde nie ste adminom...

Removing User Admin Rights Mitigates 94% of All Critical Microsoft Vulnerabilities
February 24, 2017

Just by preventing access to admin accounts, a system administrator could safeguard all the computers under his watch and prevent attackers from exploiting 94% of all the critical vulnerabilities Microsoft patched during the past year.

utilize a low-privileged account instead of an admin-level profile, they would have mitigated 100% of all critical Internet Explorer and Microsoft Edge browser vulnerabilities patched during the past year.

The same 100% threshold also stands for Office 2016, showing the large number of security threats a system admin could mitigate just by a proper user management policy.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/removing-user-admin-righ...

Removing admin rights mitigates 97% of critical Microsoft vulnerabilities

March 24, 2015

The results also revealed that removing admin rights would mitigate 98% of critical vulnerabilities affecting Windows operating systems, 95% of critical vulnerabilities affecting Microsoft Office and 99.5% of vulnerabilities in Internet Explorer.
https://www.beyondtrust.com/blog/entry/removing-admin-rights-mitigates-9...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale vůbec ne. to platí leda tak pro nákazu z flashky a komu se něco takého povede, dobře mu tak.

téměř jediné významné = kritické zranitelnosti windows jsou "remote code execution", teddy útok na naslouchající službu. tam je úplně lhostejné jaké má uživatel práva, nemusí být ani přihlášen, nehraje v tom žádnou roli.

antiviristi zase jen mlží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite by se nasli vyjimky a nejde to uplne generalizovat, ale minimlane z casti je to pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je v SW blbá díra, tak jediný, co vymyslíš, je nepřipojit to k netu. Trochu nepraktický :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu ještě berete vážně výroky zaměstnanců MSoftu?

"Nový systém vývoje příštích verzí systému Windows 10 nastínil Jerry Nixon z Microsoftu již dříve v tomto týdnu. designérů.... Jerry pak doslova řekl, že to je proto, že Windows 10 jsou poslední verzí Windows....
Zapomenout tak můžeme na to, že budou následovat Windows 11 nebo jinak označené verze a také už nebudou dodržovány klasické Patch Tuesday, čili úterky, během nichž Microsoft uvolňoval záplaty."

Nebo ta o nabídce Start?:

"Microsoft: chybějící pevné tlačítko Start do Windows 8 určitě nevrátíme. Microsoft místo vrácení tradičního tlačítka plánuje vytvořit tutoriály, které budou uživatele učit novému ovládání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS je marketingová firma, markeťák = jednatel = politik. Nedá se brát vážně, co říkají. Za chvíli bude i u nich to, co nedávno vtipně řekl jeden youtuber: "I have no limits, I am a vlogger."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel potřebuje/chce používat produkt, kdo co řekne je irelevantní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Včetně toho, co kdo kde napíše na nějaký server. Ale dobře se k tomu diskutuje, že. A prachy za reklamu tečou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá zkušenost s instalací Win 10 32bit 21H1. Dneska jsem instaloval 32bit Win 10 do Hyper-V. Protože jsem nechtěl, aby v té virtuálce nebylo moc zbytečností, tak jsem odinstaloval všechny volitelné součásti. Po standardním odebrání "Nástroj Fax a skener" a restartu už virtuálka nenaběhla. Hned při startu modrá obrazovka ohledně ntfs.sys.
To že existuje 1000 a jeden způsob jak Windows rozbít je celkem známé, ale že i odinstalace takové hlouposti může zbourat systém, to i mě překvapilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde berete tu jistotu, že to bylo právě tím?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsem s tím chvilku experimentoval (měl jsem funkční VM snapshot) a tak nebyl problém během chvilky zjistit co to způsobuje.
Je pravděpodobné, že to padá ještě díky nějaké další kombinaci něčeho, ale tolik jsem si s tím zase nehrál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím. Přiznám se ale, že mě to nějak nepřekvapilo (no sarcasm). Uživatelská potřeba takové operace je hrozně nepravděpodobná. Kdyby kdokoliv chtěl testovat všechny podobně pravděpodobné scénáře i na jenom těch četnějších konfiguracích systému, tak výsledný stavový prostor nemá šanci prozkoumat v nějakém reálném čase (dnes prostě není reálné testovat komerční SW pro miliony lidí roky, pokud nemáte totální monopol nebo něco podobného). Podle mě si dost lidí neuvědomuje, že neexistuje nic jako "kompletně otestovat OS". Vždy je ve vašich možnostech otestovat jen určitou malou podmnožinu stavů a kroků, které z nich je možné učinit. A musíte vhodně volit, co otestujete, z jiného konce si můžete pomoci značným omezením možných kombinací (jako to dělá Apple u svého HW a SW).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Uživatelská potřeba takové operace je hrozně nepravděpodobná."
.. uz jste nekdy slysel o zavislosti mezi castmi kodu? Vite jak se kompiluji, cross-referencuji vzajemne knihovny, pripadne moduly aplikaci a ruznych vrstev?
Tohle je celkem jasna chyba designu aplikace jako takove.

" Podle mě si dost lidí neuvědomuje, že neexistuje nic jako "kompletně otestovat OS"."
..nikdo nic takoveho netvrdi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.