Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 7 - první dojmy

"... jak už mnoho lidí uvádělo, Windows Vista to byly takové Windows 2000, zkrátka nepodařená rychlokvaška a až teprve Windows 7, podobně jako Windows XP, budou stát za to."

... to jste opravdu přehnali!!! ... nechtěli jste napsat Millenium místo Windows 2000? Domnívám se, že W2K se naopak tak povedly, že to MS zaskočilo, když firemní PC neplnily "plán přechodu na XP".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Take mi prijde, ze rikat o w2k, ze to byla rychlokvaska, je mimo. Znam stale hodne PC, kde jedou bez padu uz leta, o serverech a 2k domene nemluve.... Autor clanku asi netusi o cem mluvi - w2k byl Obrovsky krok kupredu a rozhodne se povedl....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím... Windows 2000 byly jedny z nejlepších co jsem používal. Je sice pravda, že jejich použitelnost výrazně vzrosla až po aplikování service packů, ale i tak... byl to imho velice stabilní a kvalitní systém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, bohužel ten závěr s win2000 je přestřelení hodně mimo. Pokud vůbec něco přirovnat k Vistám (a to je používám na dvou PC [na jednom XP]) tak maximálně Milénia, které opravdu děs byly (a jejich správá paměti obzvlášť). W2K je do dnes stabilní systém, který se od winXP moc nelišil a XP přinesli ze začátku jenom víc omalovánek (viz číslování verzí: W2K: 5.0 ; wXP: 5.1)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kámen úrazu je oných úctyhodných 12GB...dle mého názoru. Takže nás opět žádná jednoduchot a tudíž i spolehlivost nečeká. W7 budou mít jen lidé, kteří potřebují být "in" třeba jako já :-) a pak majitelé nových PC, ale nedovedu si představit, že by někdo chtěl na svým pracovním stroji změnit operační systém za další gigant po Vistách...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pridam se k ostatnim, w2k JSOU STALE super. spis mi ale vadi tento clanek. je zbytecny se o tech ficurach co vypadaji uzasne vubec vyjadrovat nebo o nich psat kdyz ve finalni verzi jich spousta nebude. to jen m$ masiruje aby se o w7 zvedl zajem.za par desitek buildu se ty drobnosti co by clovek rekl ze to alespon trochu posunou k dobrymu zacnou vytracet a nakonec tu bude vista r2.tedy vista s sp2 + gadgety ktery uz nebudou v gadgeto-liste.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

doufam ze do finalni verze nezapracuji vice 'ribbon' ovladacich prvku. kolega v praci ma office 2007 a nekolik dni jsem stravil za jeho pocitacem v excelu. tohle fakt ne

jinak novinky jsou pomerne hezke a snad budou prinosne. jen se mi moc nelibi velikost windows na disku, cca 12 gb - maji byt obsahove mensi new visty, tak bych predpokladal i objemove - visty mi zabiraji na disku cca 15gb, to mi moc jako uspora mista neprijde. taky by mohli udelat kompatibilutu pro xp ovladace, ne pro visty, kamarad ma treba problem s nejakou hp tiskarnou

btw: visty a kompatibila - nedavno jsem si koupil ceskou lokalizaci far cry na 1 dvd, na win xp 32bit fungovaly, na win vista 64bit nejde far cry nainstalovat, pise ze mam spustit 64bit setup, ktery na dvd ovsem neni. nesetkal se s tim nekdo z vas a nevyresil to nahodou? na webu tento problem ma spousta lidi, ale jedine reseni je, zda se, instalace far cry na dalsi pocitac a zkopirovat na vistacky komp... coz me moc nebere

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

12GB neni spatny moje Visty (x64 ultimete) maji lehce pres 20GB

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokázal MS asi po deseti letech vývoje do svého úžasného media playeru zabudovat podporu titulků? Jestli ne tak to už beru jako výsměch zákazníkům, nehodlám platit za vývoj nových skinů a buzeračních funkcí programu co nemá s OS nic společného, pokud nenabízí ani takovou základní funkcionalitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela mi přišla zajímavá poznámka o tom, že zmizí průzkumník softwaru, to je jako myšleno menu přidat/odebrat programy? To by byla celkem zásadní vada ne?
 
K té velikosti ještě, nechápu proč někomu vadí prostor na disku, zvlášť když jde jen o 12GB. Když jsou dnes běžné harddisky např 750GB, tak tohle bych opravdu neřešil. V době uvedení bude mít kdejaká hra více. Docela by mě zajímalo jaký byl poměr zabraného místa k velikosti průměrného hdd např v době uvedení win98, nebo třeba i Dosu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zkrátka nový omalovánky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 N-O-R-N: uz tu na cdr.cz bol clanok, ze programy boptnaju rychlejsie ako rastie kapacita diskov. No...ale v casoch Win98 (cca 100MB) som mal 2GB disk = 5%, v case XP (cca 1,5 GB) som mal 120GB disk = 1.25%. Ak uvazime 20GB Win7 na 750GB = 2.6%. Nie je to take strasne. Netreba vsak zabudnut na samozasieraci faktor windowsov, kde XP vedia mat uz po par mesiacoch pouzivania 4GB ( 3.3% )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Martin (autor): nemáš nainstalované ovladače pro USB od někoho jiného než od MS? Pokud ano, může při instalaci SP3 dojít k tomu, že se jich přepíše jen část a pak USB zlobí, mrkni na to a když tak přeinstaluj drivery USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při pohledu na prvních pár obrázků jsem si říkal, proč má článek v nadpisu Windows 7 když jsou tu obrázky z KDE v Linuxu :-) Až při bližším pohledu jsem pochopil :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ace45: Winplayer zobrazí to, na co máš kodek, tedy v pohodě i titulky a to už dlouhá léta. Musíte se víc snažit, pane správce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se k názoru, že autor je zcela mimoň se svým názorem na W2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím závěrem článku si autor nepěkně naběhl. Úplně ve mě vřela krev když jsem to přečetl. Přirovnávat Win2k k Vistám? To vážně chcete abych radši přestal číst články až do konce?
Ještě mě zaujalo tohle "Microsoft si prý rovněž vzal k srdci nářky uživatelů Windows Vista ohledně její nenažranosti a slibuje, že Windows 7 budou svižnější a budou mít menší paměťové nároky." Spíš počítají že lidi obmění počítače a už jim to tak nepřijde :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak přeložit HomeGroup? no myslím si že se jedná o Skupinu ve které jsem takže asi "Domovská Skupina"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Petyy: mno kdyz ma WMP kodek pro WMV/WMA a ve windows 7 i pro mpeg4, tak proc by nemohl mit i "kodek" pro zobrazovani titulku? Jako instalovat vobsub, kdyz by to mohl s prehledem udelat prehravac mi pride uchylne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ale klasické nastavení plochy nám naštěstí nezmizelo."
- to je naprosto zásadní. a dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 2000 nestály za moc... autor má pravdu (nedodělanej systém) ještě k tomu pomalejší než Windows XP (každej vždycky mumlá jak je rychlejší - je to blbost). Typickej neduh Win2K byl že se někde něco rozbilo (registry - konfigurace - závislosti) a pak se celej systém začal chovat nádherně nelogicky (pomohlo odebrat/přidat co šlo) :-) Windows XP tímhle netrpí, Windows 2K byla prostě betaverze. Pokud jde o Windows ME (to snad ani nebyl OS :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Multitouch, to je taková ta věc, co má iPhone už od svého uvedení? Jestli jo, tak to je dobře, že se to konečne dostane do světa PC, osobně se mi to ovládání velmi líbí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pridali zasa len same blbosti. Tie hry su vsetky uz vo Viste a vobec o ne nestojim, ich nepritomnost by snad zvysila produktivitu prace na uradoch:-/... Uvital by som pozmenene hlavne novovzniknute problemy so sietami (pripojenie a zdielanie v XP skratka fungovalo, tu je to problem), velkost je nepodstatna, kym to nema cez 100GB (ak to ponukne dobry zaklad OS, akceptujem velkost). A hibernacia/spanok funguje rovnako ako pri XP: po tyzdni casteho striedania roznych "spankov" je system hotovy a prestavaju fungovat systray aplikacie aj jeho vlastne sluizby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co jste tím chtěli říci? že jste ukradli pirátskou verzi Win7 a udělali screenz, což si nikdo jiný na CZ internetu nedovolil. No hnus velebnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to PakoS: děláš čest svému jménu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta fičůrka se snapem oknen je fajn, jinak mi to přijde jako "service pack" na Visty... Ale třeba to bude ve výsledku použitelný systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PakoS: zkus nějakého specialistu, třeba se to dá léčit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radims: Jo, to je presne ono, a taky duvod proc clovek musi co chvili cistit display. Iphone je v poho, odrbe se treba o kalhoty kdyz je nejhur, ale u monitoru to bude docela opruz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to PakoS: zkus se nejdriv zamyslet, jestli nahodou nebyli jedni z tech, co dostali tuhle verzi na vyzkouseni. nejsou na netu jedini. uz jsem na CZ par clanku s prvnimi dojmy cetl. tak zmlkni a jdi se lecit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chapu dobre ze prostredie Win 7 je zbierka celkom sikovne vyladenych goodies z Gnome v kombinacii so start menu Suse?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tým Taskbarom si snáď robia srandu ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Strucna rychla definice teto bety?
1) bleskovy pristup na sit
2) bleskovy start aplikaci (zatim vyzkouseny Office 2007)
3) start OS behem 14s (DualCore 2,5GHz, 2GBRAM, bezny SATAII)
4) subjektivne vyrazne zivejsi jako celek nezli Vista
5) zajimava novinka "Desktop Background Slideshow" (po odemceni
skrytych funkcni)
Upozornuji, ze jsem jednimm z tech, kteri maji na OS Vista nazor, ze "tento OS radeji preskocim". O W7 uvazuji zatim, po nekolika desitkach minut uzivani, jako o moznem nastupci XP. Otestovany FarCry2 a Death Space. Bezely na GF8800GT v 1600x1200 subjektivne naprosto plynule, s detaliy na max a 4aa. Osobne bych rekl, ze jsou mnohem pri stejnem nastaveni sviznejsi v teto sestave, nez v me pracovni C2DQuad s 4GB RAM, Velociraptorem a GF8800GTS na WinXPPro. Velmi mi chybi stara dobra jednoducha nabidka Start.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me to taky prijde spis podobny linuxu nez novy system od Malehebke. Ono se asi uz vic vymyslet neda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

N-O-R-D: Ne nejde o přidat/*ubrat programy, ale o prohlížení apliací v Defenderu. Jestli máš Vistu, najdeš to tam.
Libb: Ne, to není věc USB ovladačů, ale známého problému mé kontrétní desky Asus  A8N32-SLI Deluxe a SP3 pro XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze ziadneho uzasneho a revolucneho systemu so slubovanym nanovo napisanym jadrom sa zase nedockame, ved toto je len service pack na Vistu :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NRX: To je vec zvyku. Ikonky pro bezici aplikace mel uz kdysi davno windowmaker (vychazejici z jeste starsiho NEXTStepu) a bylo to docela prijemne na pouzivani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

12GB? Ta torrenti verze si ve vmware vzala asi pulku...
Jinak je to hezke - Visty s novyma ikonkama a s nekolika mozna odladenyma novyma ficurkama. Ja myslim, ze to bude mit celkem uspech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee> "takze ziadneho uzasneho a revolucneho systemu so slubovanym nanovo napisanym jadrom sa zase nedockame, ved toto je len service pack na Vistu"

A kdo to proboha potrebuje? Tlachy o prepisovani jader jsou jen hospodske kecy truhliku, co do programovani ani malinko nevidi a chteji vypadat dulezite.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co je to proboha za recenzi? To má být nějaký článek placený MS? to se nedalo ani přečíst. Chybý tam pro mě zásadní informace jako.

Umí to už nativně pracovat se symlinky? A dají se založit třeba z toho, jaksetosakrajmenuje, jo, z exploderu?
Podporuje to vrtuální desktopy a dají se používat a hlavně zkonfigurovat aby se snimi dalo pohodlně pracovat?
Mají už použitelý shell? A umí práci na pozadí? To by jste nevěřily jak těch 543 okýnek které mi teď tady skáčou dokáži zdržovat. A řešit to jinak je práce na rok.
Dají se definovat klávesové zkratky pro widow shell? Jednoduše beze hacků.

... a tak dále, prostě mi tam chybý vlastnosti pro pohodlnou práci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby radši MS při instalaci nabídl výběr co chci nebo nechci instalovat se stručným/podrobným vysvětlením o co případně přijdu. Něco ve smyslu nLite, XPLite. Proč si budu zbytečně zasí*at systém aplikacema, který nikdy nepoužiju, budou brzdit systém, atd. atd. . Pro MS určitě neplatí v jednoduchosti je síla, ale spíš opak.
Většina běžných uživatelů (80%?) stejně PC používá na NET, "Office", prohlížení fotek, hudby a videa. Na to snad nepotřebuje systém s 12GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

autor ma s prirovnanim k situaci W2K a WXP pravdu, WXP jsou proste rychlejsi W2K (rozdil v bootu je obrovsky), maji lepsi podporu HW i SW, celkove jsou uzivatelsky privetivejsi - co vam na tom nesedi??

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik si 7čky berou z ramky?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem primo na PDC, taky jsem tam dostal instalacku W7 i dalsich veci a poslechl si nektere Session o nem a vyvoji aplikaci pro nej a vypada to hodne zajimave. Cilem je zjednodusit rozhrani, a eliminovat duplicity ikonek programu, proto se "rusi" Quick launch, a z taskbaru se stava jeden plochej seznam ikonek, kterej slouzi pro spousteni i prepinani programu zaroven ... pokud je program spustenej, tak ikonka misto spousteni prepina. Dobra zprava je, ze to "kontextove menu" je automaticky tvorene z menu naposled otevrenych dokumentu, takze je to zpetne kompatibilni s existujicimi programy, ktere toto korektne pouzivaji, a primo do nahledu nad taskbarem jde integrovat az 7 tlacitek pro libovolny akce pro ktery se nemusite prepinat do okna programu ... vyborna vec pro prehravace.
 
Co se tyce "kradeni" UI a seznamu velkejch ikonek na taskbaru, tak se tam priznali k tomu, ze ho vykradli, ovsem z Windows 1.0, kde to jako uplne prvni Microsoft uvedl a pak od toho az doted upustil ;-)
 
Asi si budu muset najit nekde kus mista a vyzkouset to preview DVD :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Super, dalsi pseudo-system, ktery si od MS nemusim poridit ...
"Windows se zpomaluje"
"Open source pomaha ucit"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akú grafickú kartu má autor v počítači? DX10.1 (Radeon 3000/4000)? Niekde som totiž čítal, že Aero vo W7 bude využívať DX10.1 rozhranie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přirovnání win2k docela sedí....ze začátku také nebzýly přijaty, i kdzýž přinesli řadu značkých vylepšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezky popis novych funkci zabral cca 4 stranky a kolik by zabral popis DMR a ruznych ficurin zabranujicich prehrani nepodepsaneho videa v HD rozliseni 20 jako u Vista???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autore, videls vubec Visty ?

"Jak vidíte, miniaplikace, které jsou ve Vistě v pravém pruhu, jsou nyní ?volně ložené?."

Toto samo funguje i ve Vistach, jde si vybrat jak se to ma chovat.

Jinak sem dospel k zaveru, ze autor clanku nam tu pekne vytah par omalovanek ktere byly prekresleny, ale o nejake zasadni funkcni zmene nemuze byt reci => opet zadny duvod menit XP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co se týče těch Windows 2000, trošku jsme se o tom v redakci "vadili" a nakonec jsme to tak nechali. Já taky osobně považuji Windows 2000 za vůbec nejpovedenější OS, který kdy MS vypustil. WinXP šly u mě v něčem dolu, ale v jiném nahoru, takže jsem se skřípěním zubů eliminoval to "dolu" a užíval si toho "nahoru" (bohužel, u Visty je toho "nahoru" nesmírně málo, zatímco skřípění zubů v tomto případě dělá randál, u kterého se fakt nedá dělat).

Jinak osobně jsem si už Win7 vyzkoušel (proto mají některé screenshoty naše logo) a můžu zodpovědně říci: Těšil jsem se, dával jsem MS šanci, byl jsem optimista snad jako nikdy. Realita mě však zatím spíše zklamala a já si říkám, jestli jsem spíše neměl být od začátku skeptik, možná bych byl aspoň trochu mile překvapen. Ano, oproti Vistám jsou tam určitá vylepšení a řekl bych, že jich skutečně není málo a Win7 nejspíše docela rychle Visty zadupou, ale pořád budou mít co dělat s WinXP. Pokud vyjde čas a já pevně doufám, že jo, pak se jistě na našich stránkách budeme Win7 ještě někdy zabývat, ovšem "z mého pohledu".
Takhle narychlo mohu říci jen jediné: Ballmer měl pravdu. "Windows 7 is not minor release. It's major release." Rozhodně se liší víc než třeba Windows XP od Windows Serveru 2003 (pomineme-li serverové funkce), přičemž je tam fajnová ta kompatibilita s ovladači. Ale narazil jsem už i na několik zádrhelů, kde jsem se fakt musel sám sebe ptát, "kterýho blba zase tohle mohlo napadnout". No nic, už jsem toho tu vysypal dost ... jdu tvořit hodnoty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K těm W2K, byly solidně použitelné až od SP3, do té doby poměrně hodně problému. A těch problému co bylo s ovladači, kolik skenerů a speciálních zařízení se muselo odepsat, protože jsme se nedočkali ovladačů, to ani nelze spočítat. Úplně stejně, ne li víc, jako u Visty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad velikost - vsem komu nevadi 12GB system - zkuste si pustit antivir nebo antispyware program a zjistit rozdil mezi testovanim 12GB malych souboru a 2gb malych souboru. Nejde jen o to ze dnes se to na disk vleze, ale kdo ma cekat nasobne dele nez dojede blbej antivir/spyware test celeho disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marny: tipoval bych, že by to opět mohlo vyjít plusmínus na 5 str: http://cdr.cz/a/14961

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlask, a neni rozumnejsi mit cistej disk a velmi dobre ohlidat, co se pridava? Pak neni kompletni sken tak uplne nutnej. Uprimne, naposledy jsem na domacim stroji poustel antivir, kdyz to jeste nebyl dnesni HW, je to tak tri roky zpet. Na noteboocich jsem jeste kompletni sken nepoustel (jeden slouzi tretim rokem, druhy druhym).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já nevim, ale asi sem konzerva... mě se to nějak nelíbí a opět na tom nic zázračného neshledávám... jakožto grafika by mě nějaké matlání po monitoru asi dohnalo k šílenství, už teď mi stačí, když nějakej klient přijde a má tendenci hmatat mi na monitory, když chce názorně předvést kam daný objekt třeba přesunout, protože se neumí vyžvejknout verbálně...

já asi prostě u těch WinXP asi stále zůstanu... ale neberte mě za nějakého lenocha, co jede jen na XP a nic jiného neumí a nechce se učit... mimo XPček běžně pracuju s AOS, Ubuntu, MacOSX a když se objeví nějaký nový slibný systém, nemám zábrany si ho vyzkoušet... jen u těch windows nějak nevím, proč nezůstat u XP... stejně z woken používám jen minimum vestavěných fičur - explorer, IE, vyhledávání, outlook, malování, atd. - to jsem snad naposled použil, když jsem měl XP beta a koukal, co to ne/umí... jo pravda, často využívám mapu klávesnice a kalkulačku... ale...to...je asi tak všechno... a pokud má člověk v mozku pečlivě uchováno (a to se tu nebavíme o desítkách dokumentíků, ale přímo o stovkách až tisících - ale pravda, zase Vám neřeknu, co jsem měl předevčírem k obědu, bo to v mozu neuchovávám :-) ), kde má jaké věci uložené, ani to vyhledávání pod WinCMD neni třeba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neda mi nepripojit sa.
Ono to tu bude asi stale, ze ked pride nova verzia niecoho tak vzdy sa bude zhadzovat a velebit ta starsia verzia. A pri WIN je to pravidlom. Ono to Vas niektorych uz asi bavi a neboli by ste "IN" kebyze nenadavate napr na Vistu alebo na podotykam ESTE NEUVEDENY a V PLIENKACH WINDOWS 7. Pamatam sa ako kydali pri uvedeni XP, ze to je aky system, to sa neda pouzivat, atd. atd. atd. Niekto moze namietat ze XP je pouzitelny az od SP2 co zas celkom nie je pravda. Neviem ci ty co tu napr nadavate na Vistu mate az take prakticke skusenosti s nou, ale pravdepodobne asi zas az tak nie, alebo patrite medzi tych "odbornikov" co vsetko vedia. Je pravda ze Vista ma svoje muchy a nie jednu ale nie je to az taka katastrofa, ako to niektory prezentuju. Ale tento isty problem je aj s XP, ale uz sa asi nikto nestazuje lebo je uz novsia verzia, do ktorej sa da vrtat. Je pravda ze s tymi narokmi na miesto to prehnali ale zase v dobe terajsich diskov je to OK. A zas mnoho ludi do toho miesta pocita aj pagefile, ktory logicky pri napr 2GB RAM a Vista vytvori niekolkonasobne vacsi ako pri 512RAM XP cko. A nehovoriac aj o hyberfile. Ale to som uviedol len tak okrajovo, lebo porovnavate castokrat neporovnatelne. Dalej ze Vista pomala a pamat. Ako sa uz na mnohych miestach pisalo Vista ma uplne inu spravu pamati ako XP a to ze zaberie povedzme 1Gb pamate este neznamena ze je uplne vyuzita. Ale samozrejme v taskmanagery vidite napr: XP ukazuje 200MB a Vista 700MB a hned robite zavery aky nenazrany system. A uvedomte si aj to ze ako sa zmenil vykon PC za tie roky od uvedenia XP. Jasneze ten system nebudu robit na PC spred 10 rokov. To mozeme zostat aj pri kalkulackach alebo potom mozete robit kludne v command line OS ( co by sa uz mnohym asi nepacilo ). Treba si uvedomit ze tie OS su pre beznych ludi, ktorym zalezi vela aj na dizajne. Dalej stabilita a sviznost systemu zalezi castokrat aj na vyladenosti celeho systemu ako takeho, co je velmi vela krat kamenom urazu, ale to si nikto neuvedomuje. Nadalej zle napisane ovladace pre OS ( co uz nemoze byt vina napr. MS ) sposobuju nestabilitu, a mnoho dalsich faktorov, ktore zanedbavate. Pre porovnanie:
Testoval som W Vista este pred uvedenim do predaja ( podotykam oficialne nie warez ) ako je to s tymi HW narokmi.
Testoval som to uz na vtedy nie vykonovo extra NTB IBM T42.
konfiguracia Intel mobile 1.7GHz, 1GB RAM, HDD na PATA 4200rpm, gr chip ATI7000. Samozrejme miesta zabrala Vista tolko kolko zabrala, ale na tom NTB to vobec nebola tragedia. Rychlost systemu a behu aplikacii bola bud na rovnakej urovni, alebo s max. rozdielom 10% co vobec nie je zle. Takze asi tak. Moze niekto namietat ci je to tak alebo onak, ale prakticka skusenost mi povedala nieco ine, ale netvrdim ze je to vzdy bez problemov. A ze Business zakaznici neprechadzaju na Vistu? Ono vzdy je to tak, v tom segmente to vzdy funguje trochu inac a pre nich Vista neprinasa taku zmenu, kvoli ktorej by boli ochotny do prechodu na Vistu investovat. Ale toto iste bolo aj pri XP. A to ze sa pocka na Windows 7? Mnoho firiem nepreslo z NT ciek na 2000 ale az na XP. Takze asi tak. A este ked uz tak nadavate na tie Win. Kazdy ma moznost slobodnej volby a mame tu aj ine OS, ktore mate moznost pouzivat ( ci uz zadarmo alebo za peniaze ). A teraz k autorovej poznamke s tym W2K. Z casti mal pravdu z casti nie. Ono W2K pri uvedeni vazne mal castokrat problemy, co sa ale pri vydavani SP-kov riesilo. Treba si ale p. autor uvedomit do akeho segmentu bol W2K urceny a pouzivany. A tam fungoval velmi dobre a spolahlivo. To ze na nom nesli hry a atd. je jasne ale to kvoli tomu ze bol urceny business klientele. Mozete ma ukamenovat alebo nadavat na mna ale moj nazor je ten ze vacsina ludi robi unahlene zavery.
P.S: A to ze system nebude pracovat hned po instalacii tak ako si uzivatel zmysli je asi jasne a preto ho treba nakonfigurovat co asi niekedy je lepsie nechat mozno na niekoho, kto ma s tym aj trochu skusenosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sakra další omalovánky! Jen to ne! Jak už jsem psal potřebuji PC na práci. Tedy aby fungovaly spolehlivě a pokud nepojedou aby byla k dispozici kvalitní diagnostika. Mělo by se vyřešit oddělení OS od uživatelských aplikací. Například běheme instalce driveru mít přesně popasné co se kde uložilo, proč a jak to odstranit.
Podle článku se Microsoft zaměřil spíše na nepořádek v souborech běžných uživatelů. To by měl řešit uživatel a ne OS!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neda mi to take si neprihodit :o)

Pamatuju, ze vsechny nove verze Windows meli v zacatcich problemy, vcetne Win2k. Az s prichodem service packu se vse zlepsilo, takze treba Win2kSP3 a WinXPSP2 jsou klidne rovnocenymi souperi. Konec clanku o Win2k mi tedy v dobe, kdy Win2kSP4 je mnohem stabilnejsi nez Vista, prijde uplne mimo misu!

Dle clanku Win7 vypada opravdu jako SP pro Vistu :o), jen potvrzuje to, ze KAZDE dalsi Windows maji VETSI naroky na vsechno. A at mi tu nikdo nepise o tom, ze mame vetsi disky, pameti a tak dal. Jo, mame, ale k cemu je nam to dobry, kdy to zabere jenom system???

Nerikam, ze Visty jsou nepouzitelne, ale zatim se zda, ze je nutne si pockat aspon na SP3, aby to melo cenu prejit z WinXpSP2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak "miluju" lidi, kteří mají vždy potřebu říci všem, jak se kydal hnůj na WinXP a dnes se opěvují, jak mají někteří potřebu kydat na Win kdykoli se jen namane příležitost a jak jsou vlastně ty nové Windows vždy super a kdo má opačný názor, je "odborník, co sežral všechnu moudrost", neřku-li ukřičený uhrovitý pubescent nebo linuxový anarchista a podobně. Vůbec nejlepší jsou až demagogické závěry o tom, že máme více OS a svobodnou volbu použít ten či onen (hezky to kdysi někdo řekl, nevzpomenu si, kdo to byl - "ovce, která se vzdálí od stáda, je vlkem sežrána jako první" - velice trefná věta).
Myslím, že máme svobodnou volbu nadávat si, na který OS chceme, nebo vyzdvihovat do nebes, jakýkoli OS chceme. Je však rozumné to vždy podpořit vlastními zkušenostmi s daným OS, ne řečmi typu "jedna paní povídala". Já mám třeba s linuxem naprosto minimální zkušenosti, párkrát jsem jej nainstaloval, trochu zkoušel, nicméně: myslím, že jsem do toho OS zdaleka nepronikl natolik, abych jej mohl považovat za shit, naopak mám dojem, že jsem zkusil dost na to, abych mohl říci, že MI nemůže sloužit jako náhrada Windows, a to prostě proto, že to nejsou Windows. A než zase přijdou řeči o svobodné volbě OS a o tom, že mě nikdo nenutí používat to, či ono, podotýkám, že je veliký rozdíl mezi "chci" a "potřebuju" a znovu bych rád poukázal na výše zmíněnou větu o vlku a ovcích. V současném prostředí je až nechutně pravdivá.

Ve Windows 7 vidím jedno obrovské nebezpečí - totiž že to pořád nebude lepší než Windows XP. A protože právo na dowgrade funguje pouze o verzi níž, tak v momentě, kdy skončí prodej Windows Vista, jsou domácí milovníci XPček legálně v řiti, protože skončí šance, že by na ně šlo downgradovat. Bude možné downgradovat jen z Win7 na WinVista, což je z bláta do hnoje. Proto si myslím, že v ten moment Windows 7 zvítězí a zadupou Visty do země s razancí o několik řádů vyšší, než jak se to nyní snaží Visty udělat XPčkám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu ma prekvapilo rozsirenie spodnej listy, hlavne ked vezmeme do uvahy pretlacanie 16:9 displayov. (zachvilu budeme pracovat na pasiku sirokom 10 pixelov)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych pridal muj pohled na velikost zakladniho operacniho systemu. Tedy poznamku pro vsechny obhajovace bobtnani. Az si koupite moderni (lehce prenosny) notebook s 80GB SSD diskem (treba Lenovo TP X300), na ktery vam dodavatel vnuti Windows majici po ciste instalaci 12GB a po mesici pouzivani (patchovani) pres 20GB, budete si rikat, kde se stala chyba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jalentak: Tak toto také nechápu, přidáte-li k tomu ještě to nové úžasné široké horní menu (ribbon) pak toho místa pro práci opravdu moc nezbyde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lidi, co tak očekáváte, že MS s tím poupravovaným kernelem z roku 2002 v roce 2010 vykouzlí ? to už vypadá jak kdyby svět potřeboval mít za každou cenu svůj disk "C:" :)) jak dlouho tohle ještě může trvat, 10 let ? 30 ? 50 ?:)) vývoj jde kupředu, jsou zde lepší architektury, ale není snad síla, která by buďto lidi donutila se obejít bez disku C, nebo donutila MS konečně něco novýho vlastního vyvinout (kradení cizích nápadů není vývoj samozřejmě)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen se modlím, aby tento systém byl více asminfriendly a ne jako Visty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Buffalo: mít Tvoje starosti tak si to jdu hodit :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Draagon
Dlouhe, nective, zbytecne, off-topic

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: Otazka zni, zda neni Win7 prave ten prelomovy okamzik, ktery M$ definitivne polozi.

Onehda jsem cet zajimavy clanecek, ze podle vsech zakonu lidskyho konani ze jednoho dne M$ polozi, ze to bude bez predchoziho varovani a vpodstate ze dne na den :D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nasralo me to-"Windows Vista to byly takové Windows 2000, zkrátka nepodařená rychlokvaška a až teprve Windows 7, podobně jako Windows XP, budou stát za to". To si autor asi dela srandu ne-Windows 2000 byly rozhodne lepsi nez XP, protoze xp jsou jen odesignovana 2000, coz prineslo dost potizi se stabilitou celeho systemu (alespon do 2. service packu) a v tom microsoft pokracuje dodneska. Jadro 2000 je nejlepsi co kdy microsoft napsal. Skoda ze se dal na designove hricky a nemomezenou podporu gamesaku. Kdyby i nadale vyvijel rozdilna windows pro praci a zabavu, udelal by lepe a mel by asi i vetsi trzby. Tezko budou firmy prechazet na neco co ma tak neefektivni rozhrani jako Vista nebo Windows 7-zabira to spoustu pixelu navic a odvadi od prace. Operacni system ma poskytovat rozhrani pro aplikace a ne se stavat reklamnim poutacem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Historie se opakuje....?
Po skvelych Win98, prisel propadak WinME, pak solidni Win2000 a snad to nejlepsi od MS a to WinXP...
Po skvelych WinXP, prisel propadak WinVista, ted snad solidni Win7 a snad pote prijde opet to nejlepsi v podobe Win8... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, kvůli Wiftovi zastavíme vývoj operačního systému Windows, nebo všichni budeme jednou úplně v řiti :) začínáš být s tím svým strachem z budoucnosti značně patetický, zkus si začít obávat něčeho jiného, tohle už nebaví..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT: Na XP bude možno downgradovat kdykoli. Prostě si z netu stáhneš Win XP ultimate, zformátuješ HDD, nainstaluješ a jedeš. Product Key to nechce, aktivaci taky ne a kontrolou WGA to bez problémů projde. Celá instalace má, včetně bonusů, 3,2 giga. A DVD mám. Samzřejmě, že bonusy jdou odstranit (jsou v samostatném souboru) a instalaci pomocí nLite ořezat na přijatelných 650 - 680 mega. Získáš ekvivalent Win XP professional Corp. edition s SP 3 a mnohem hezčím grafickým prostředím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

grwe: M$ nepoloží, ani kdyby vydal ještě dva další propadáky... snad mu to lehce pocuchá grafíky, akcie o něco klesnou, ale to bude nakonec tak všechno... i kdyby nakrásně nic, stále bude vydělávat na jiných věcech, než jsou Windows ( z kterých ostatně při velké míře pirátství ani tak velké zisky nemůžou plynout, jak se snaží tvrdit - jestliže si z milionu lidí originálky zakoupí tak 10tis, neni to skoro nic - nepočítám firmy. beru domácnosti a ne wokna "přibalená" k HW)...

problém momentálně je, že zkušený uživatel netoužící po hypa mega cool stylu v systému nemá potřebu opouštět winXP... navíc, když někdo používá comp převážně k běžné práci (tj. už vyrostl z let, kdy musel mít každou herní novinku na trhu), HW už neupgraduje tolik a velké disky využívá spíš jako záložní média... mě například stačí bohatě na grafiku AthlonX64 4000+ (jednojádro) a 4GB ramky s WinXP64 (převlečený 2003) a když si vezmu, že ještě před několika lety jsem ji s přehledem dělal na 1,8čce s 1GB Ram (a ještě před více i na PII 233MHz s 256MB Ram a to dokonce billboardy, byť to byl masakr), je mi jasné, že s tímto HW nějakou dobu vydržím... pokud teda nebudu chtít splnit představy M$ o tom, jak bych si kvůli jejich OS měl upgradovat pravidelně systém...

ostatně ani hráči her na tom nejsou nijak líp... když se objedou bez DX10, tak XP stačí taky (nemluvě o nějaké bájné nadšenecké XP Ultimate verzi, která prý má DX10)... většina z nich totiž ani fičury ze systému využít neumí (kromě cool vzhledu na ukazování)...

ano, považuji třeba za užitečný Compiz v Ubuntu, protože není náročný na HW a umí toho opravdu hodně - to, co využiju mám, ostatní fičury povypínám a je pokoj... ale jinak? integrované prohlížeče obrázků do systému mě spíš vždycky otravovali (zvlášť ve win, kdy se občas stává, že si soubory zase přeasociuje na sebe), to samé přehrávače (WMP je sice dobrej, ale ne zas tak) a i prohlížeče, ale tam to člověk překousne... čili vylepšování těchto fičur mě nijak netankuje, protože třetí strany vždy nabídnou kvalitnější alternativy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně je to jedno, Win XP, Win Vista a linux mají každý svoje mouchy. Já mám na PC nainstalovány:
1x W2k
2x Win XP
1x Win Vista
1x Ubuntu 6.06 LTS
S jedněma Win XP v dualbootu Ubuntu 8.04 a já sám občas jedu na Mandrivě, občas ji mám v dualbootu, nebo přes VMware. Teď momentálně frčím už cca 5 měsíců jen na Vistách a v nich si pouštím Ulteo. S každým OS jsou nějaké drobné problémy a ani jeden z nich není univerzální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já chci Classic Start. To co tam je teď a nedá se vypnout se mě vůbec nelíbí.
Zlaté XP. Proč do W7 cpou jakýsky kravinek navíc.
Prioritně má OS být stabilní, zabírat málo místa a být základním stavebním kamenem pro práci v jiných programech.
A ne že kvůli programu 700MB, mám instalovat OS o velikosti 10GB

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že napraví botu v Průzkumníku představenou ve Vistách, a to, že vrátí tlačítko ,,o úroveň výš``, nebo aspoň tak bude fungovat backspace.
K těm sítím. Kéž by si už konečně uvědomili, že IP adresa a příbuzná nastavení jsou spojená se sítí, nikoli s hardwarem/připojením, abych nemusel používat software třetí strany (např. NetProfiles).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Earl:
Ale prdlajs zastavit vývoj. Stačí to dělat tak, aby to vyhovovalo lidem, ne tak, aby to vyhovovalo výrobci a jeho chlebodárcům. Ale já vím, taková už je holt doba, kdy výrobce/prodejce diktuje zákazníkovi, co má chtít.

>> earth:
Já hovořil o legálních možnostech ;). To, že si odněkud stáhnu WinXP "Ultimate" a nainstaluju na nový PC, asi moc legální nebude...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pre vsetkych co prskate na zabrane miesto HDD pri WinVista:
http://i35.tinypic.com/2cor77uw.png

Ak ma niekto 80GB SSD, tak si uz tu polhodku na osekanie Visty najde. SDD je predsa pre pokrocilych, ci nie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> NOX_nl:
A co jsi z toho prosímtě všechno vymazal?
http://i33.tinypic.com/1254brq.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Windows Vista to byly takové Windows 2000, zkrátka nepodařená rychlokvaška"
 
To jsem nepochopil - když odhlédnu od toho, že jsem s Vistou maximálně spokojen - tak W2000 byl ve své době obrovský krok vpřed, prakticky ve všech ohledech...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2NOX_nl: Me teda prjde i 11GB moc. Pri predstave, ze muj tux, ve kterym mam nekonecnoy hafo vseho moznyho SW (testuju co se da/neda z myho pohledu pouzivat) zabira sakumprask cca totez a to ej v nom nekolik ruznych verzi office, kde, gnome, stovky aplikaci = vpodstate vse co distro ma v repozitarich, tak mi 11G na holej system, kterej neumi prehrat ani divx prijde dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: "taková už je holt doba, kdy výrobce/prodejce diktuje zákazníkovi, co má chtít"
 
Pěkná blbost, taková doba není a nikdy nebyla, to bys koukal jak by to vypadalo, kdyby byli zákazníci DOOPRAVDY nespokojení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Azazel: tys ještě neviděl nikdy žádnou reklamu? tím to začíná a končí tím, že sehnat mainstream noťas s XP bez nutnosti downgrade z Vist je takřka nadliský úkol pro mnohé neznalé...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT >> vysekal som toho pomerne dost:
http://pastebin.com/m26494c1d

shdfe >> heh, trocha si sa pomylil, moja Vista ma menej ako 5,5GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2cedrik:
"Umí to už nativně pracovat se symlinky?"
NTFS podporuje symlinky již od verze 6.

"A dají se založit třeba z toho, jaksetosakrajmenuje, jo, z exploderu?"
Samozřejmě, včetně hardlinků a directory junctions.

"Podporuje to vrtuální desktopy a dají se používat a hlavně zkonfigurovat aby se snimi dalo pohodlně pracovat?"
- Existuje tuna nástrojů a to přímo i od MS. To že jsou všechny nepoužitelné je statisticky nepravděpodobný.

"Mají už použitelý shell?"
- Pokud jde o command-lajnu tak už pár let je tu s námi objektový, silně typový PowerShell a jestli nevyhovuje grafický shell, tak existuje minimálně 10 dalších.

"A umí práci na pozadí? To by jste nevěřily jak těch 543 okýnek které mi teď tady skáčou dokáži zdržovat."
- API podporuje hide from taskbar nebo minimize to tray. Pravda je, že pro 543 oken to není nic moc. Možná to bude tím, že počet lidí, kteří mají otevřeno 543 oken zároveň je celkově neměřitelný.

"Dají se definovat klávesové zkratky pro widow shell?"
- Netuším, používám myší gesta a ty se dají konfigurovat.

2eee: "takze ziadneho uzasneho a revolucneho systemu so slubovanym nanovo napisanym jadrom sa zase nedockame, ved toto je len service pack na Vistu :("

Tohle mě vždycky rozesměje :) Po urban legend s 640KB RAM se tu zjevuje nový mýtus o slibech přepsání kernelu :D

----

Pro ty, kteří si myslí, že XP jsou W2k s Themes službou, měli by si něco nejdřív přečíst - http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc302206.aspx

Jistá skupina lidí (neříkám že na tomto fóru) se domnívá že multitouch je "vynález" Applu :D Četl jsem i naprosto vážný názor systém oken je také od Applu... to snad radši ani nekomentovat :)

Častý názor taky je, že Win7 jsou jen grafickou úpravou... Možná by neškodilo se občas podívat na MSDN nebo Channel9 jestli tam náhodou není rozhovor s Markem Russinovichem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Azazel:
Ale no tak. Sám přeci dobře víš, že v dnešní společnosti je normální zákazníky udržovat na optimální hranici mezi spokojeností prodejce a mírou nasranosti zákazníka tak, aby ještě nevzal ty vidle a nedošel nám svou nespokojenost zapíchnout do zad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, mel bych 2 dotazy:
 
- tlačítko pro zobrazení plochy, které nyní sídlí mezi ikonami rychlého spuštění, nyní ho najdete zcela vpravo na hlavním panelu.  - No mam ho zcela vlevo vedle start a pouzivam ho neustale, misto minializace jednotlivych oken, muzete mi otestovat jestli se da presunout? :)
- Snap - da se ten cirkus s okny co zacne kdyz si posunu okno vys, protoze potrebuju videt jeho spodek a zaroven cele jine, nekde vypnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda sorry, ale napsat o Windows 2000, že to byla rychlokvaška, kterou až XPčka potunili, to jste mě opravdu zklamali. Přikládám tento blábol na hromadu ostatních hovadin, co se o Windows a MS na internetu tradujou.

Možná, že rok dva je na vás lidé moc dlouhá doba, ale než přišly Visty, tak bylo v módě nadávat na XP; dvoutisícovky byly dle "zkušeností" "expertů" "jediné pořádné wokna". Jak pravil Herakleitos, vše plyne. Blbost je (ač věčná) polymorfní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad sluby o rychlosti: "Windows 9x vam pobezi mnohem rychleji a spolehliveji" - neviem comu verit skor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

startovane sluzby pri bootu + vysledek (ok/failed) by dost pomohl. u XP clovek maximalne videl nicnerikajici nacitani knihoven s nepopsanym vysledkem, v linuxu vidim hezky kazdou sluzbu a vysledek. kdyz se pak neco po****, hrozne blbe se to ve win ladi.... snad to nekdy bude jako ultra novinka, stejne jako nahled aplikaci pri prepinani, coz uz zname minimalne jeste dlouho pred prichodem Vist.... 12GB na system ? :))))) mensimi pamet.naroky pocitam, ze mysli, ze na tu dobu vydani to jiz neni problem koupit si 8GB pameti :))) kdyz si pomyslim, ze mi nabehne server i s desktopem a vsemi sluzbami, databazemi a daemony a zabira mi to pod 2GB na disku a 130MB v pameti, tak nevim nevim ... argumenty, ze HW se musi obmenovat a pamet neni v dnesni dobe draha, to neomlouva programatorsky neum. s ovladaci to bude urcite take zazitek, vsichni vyrobci budou muset zase X mesicu ladit drivery, starsi drivery nejdou na novejsi OS, zatimco pod linuxem (prosim no flame) pokud mi HW jednou bezi, tak bude bezet i s novou verzi distribuce. zrovna pred par dny jsem kolegyni v praci reinstaloval domaci win XP home SP2, drivery na desku a grafiku (stazeno jen to nejnutnejsi): 160MB jen instalatory a i po ciste instalaci zadna slava - pomala prace s flashkou apod..... live CD ubuntu 8.04 - rozpoznan veskery HW korektne a prace s flashkou s fat32 nepopsatelne rychlejsi (zapisovano 300MB zaloh s malymi soubory) .... mam take XP, ale jen jako herni konzoli pro hry, ktere mi zlobi hodne pod wine. ty drivery jsou ale hrozny prusvih, nemoznost kontroly zavislosti, ... proste nove Win by musely HODNE MOC zabrat, aby to bylo uzivatelsky prijemne jako to, na co si clovek zvykne pod linuxem (pozn.: kupuji jen linuxem podporovany HW a prace se stava pozitkem bez obtizi - konec reklamni vsuvky :)) kdyz si predstavim, ze by firma (banka) dodrzela, ze prejdeme z XP Pro na Visty do roku 2012, tak teda potes koste ... jeste ze MS uznal chybku a mozna se to jeste oddali na dalsi verzi Win az o dalsich par let ;) .. jeste mne napada: jakto, ze je mozne, ze na 32bit linuxu v pohode mohu vyuzit i 4GB RAM, zatimco u Win musim mit 64-bit verzi Win, kde je treba u XP Pro mizerna driverova podpora ? ze by naschval neresitelny problem u MS ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Otazka zni, zda neni Win7 prave ten prelomovy okamzik, ktery M$ definitivne polozi."
 
Microsoft se silne zameruje na vyvojare a partnery (z nich ma nejvetsi prijmy) a az rozjede Azure, tak bude mit celkem stabilni prijmy z internetovejch sluzeb, to by musela byt o dost vetsi svetova hospodarska krize aby ho neco polozilo, a krome toho jsou Win7 "evoluce" Vist do neceho prehlednejsiho, coz rozhodne BFU potesi. Lidi kteri nemaji radi zmenu budou porad, a jsou to ti sami co prechazeli ze svych Win98 nebo NT na XP az v dobe kdy se vydaly Visty (staci si projit tady archiv diskusi), ted si vychvalujou XP ktery predtim pomlouvali jak jsou slozity a grafika je zbytecna. Neni to rozhodne cilova skupina MS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tem 12GB opet neverim, pochybuju, ze by z niceho nic pruzkumnik zacal ignorovat symbolicke linky, takze z tech 12GB se zase vyklube tak max sest sedm jak u Vist.
Jinak co to melo byt s tou klasickou nabidkou? Ta tam samozrejme je a bude!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám win 7 nainstalován a moje první dojmy jsou pozitivní doporučuju všem vyzkoušet i zarytým linuxákům,nato že je to beta verze všechno pěkně fičí-jen tak dál:-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviete preco mi tie ikonky vpravo dole strasne pripominaju tie linuxove ? Baterka, indikator wifi... kua. kto komu kradne napady ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> BTJ:
Jak se to zapíná? (Classic Start Menu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2HejtmaMa: Jenze BFu (jinak receno koncovi useri) jsou pro M$ naprosto nepodstatni. Tem se predhodi Visty a do 14ti dnu je nadsene oslavuji vsude po webu, protoze "maji tu khull pruhlednost ...".

Pro M$ je podstatny firemni sektor a ja osobne znam naprosty minimum firem, kde by visty (a pripadne jejich SP v podobne win7) pouzivali, zato znam dost firem (i nadnarodnich) kde maj jakoukoli instalaci vist aktualne primo zakazanou.
A pokud M$ nedokaze zmenit tohle, tak ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ja si spis teda nedokazu priznat ani predstavit, ze by to tam nebylo:) Je fakt, ze ve Vistach taky chybely temata, ale daly se tam celkem jednoduse dodat, taky ALT+TAB s aerem mam uz klasicky XP ... takze bych se nejake podobne kravine nedivil ... ale ze by tam nebyla klasicka nabidka start? To uz by bylo teda vazne silne kafe! Prave to instaluju do vmwaru, takze to tam proste kuwa bude, jinak se fakt uz naseru!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Visty tak trochu jinak no.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 2000 bola rychlokvaska ? Do dnes stale funkcny a vyborny system .. Kolko ludi ostalo pri 2000 a nepresli na XP ? strasne vela .. XP bola prave rychlokvaska a trvalo nejaky ten rok , nez sa to dalo seriozne pouzivat .. Vista nepouzitelna .. a Windows 7 vyzera rovnako .. Som zvedavy na com budeme v buducnosti pracovat .. Zrejme na OSX .. Alebo Linuxe ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak som neodolal, stiahol torrent, nahodil na tablet PC (Core2duo U7600, 1,2Ghz, 2GB RAM) a vypada to slusne. cely system ma 9GB (swap som vypol, hibernaciu nie, to by boli dalsie 2GB). povypinal hromadu sluzieb, takze necitim rozdiel oproti Vistam umravnenym pomocou Vlite, ktore bezne pouzivam (na tablete, na desktop jedine XP64).
vykon slusny, necitim ziadne lagy typicke pre visty (UI klasika w2000, themes vypnute). par dialogov v control panelu mi pride uz skutocne domyslenych, na rozdiel od vista skic.
co mi zatial vadi/chyba: nemoznost prepnut na classic start menu, nemoznost vypnut tu ikonu Show Desktop (v zivote som to nepouzil, na ploche nemam nic) a este som zatial neprisiel na to ako nastavit automaticky login (netrpim security paranoiou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimimi: jsem se s tim tedka hral a fakt to nejde normalne mu vnutit klasickou nabidku ... to je divne, to zas bude chtit nejaky registry tweak ... pochybuju, ze by takovou zasadni vec vyhodili, tim padem by byly Visty asi moje posledni Windows ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si řekl že si koupím levnou paměť. A ejhle do noťasu 512MB SDRAM stojí 1700Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem dával dokupy PC z roku 99, Je tam procesor 400MHz, 512MB ram a XP. Jede to překavpivě svižně, jediný problém byl při kopirování většího množství dat. Je to 10 roků starý počítač a přesto splňuje svůj účel. Zajimavé...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...este to drobet vylepsi a bude to linux..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak Pytkin, zdielam tvoj nazor. Uz by konecne mohli pochopit, ze dolezite je plne si optimalizovat vzhlad. Mne by vyhovolalo moznost si dat vzhlad a pouzivanie XP. Ak sa mam opat ucit nieco nove, vsadim uz na LINUX. Pani z MS zobudte sa a prestante vkladat vase iluzie a POCUVAJTE!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marcel : ale oni POCUVAJI, ale ne tebe (tj minoritu), ale valnou většinu zákazníků, kteří jsou spokojení s tím jak to dělají. Těch vás co si stěžujete je totiž naprosté minimum.
 
PS: zkuste někdy tu novou nabídku start, po pár dnech se zaručeně nebudete chtít vracet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevite nekdo, jestli uz instalator plne respektuje ostatni operacni systemy a jestli neprzni MBR jako Visty ? dale bych se rad zeptal, zda je pouzity NTFS filesystem nebo jiz drive zminovany (v nejakych zdrojich) novy FS ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, já věřím, že bude nějaká možnost, jak tam tu klasickou nabídku Start dostrkat, i kdyby to nakonec měl zprogramovat někdo mimo Microsoft. Zatím pořád ještě věřím tomu, že pomůže nějaká úprava registru nebo nějaký jiný "málo dokumentovaný" trik.

Co mě ovšem téměř odvařilo, je používání registru HKLM/Software. Nevím, jestli je to i ve Vistě, zas tak moc jsem ji nepoužíval, ale kvůli "znovu zmršenému" exploreru (i když je to přeci jen trošku lepší než ve Vistě) jsem se rozhodl doinstalovat FARa. Jaké bylo moje překvapení, když naimportované registry neměly efekt! tak jsem zjistil, že si to ukládá HKLM/Software registry někam jinam, nastrkal to tam a bylo to OK. Pak jsem se rozhodl spouštět FARa jako administrator, protože jím prostě jsem a chci mít přístup všude. Nevím, jestli to souvisí přímo s tím, ale najednou se zase umístění registrů HKLM/Software/Far změnilo (čehož výsledkem je znefunkčnění některých nastavení). Jako abych si hrál s registry na honěnou, to už je fakt i na mě moc. Nebo kodek, kterým nahrávám videa - zaregistruji, OK. V nastavení kodeku registrace v pohodě, ale kodek sám o sobě si bere tytéž registry od jinud a chová se jako nezaregistrovaný, protože prostě na svém místě nenalezl registrační údaje. A jsme opět tam, kde jsme byli: proč si instalovat nový systém, se kterým mám problémy se stávajícími aplikacemi nebo hardwarem, když mohu používat dřívější odladěnou verzi bez problémů?

Jestli tomuhle se říká inovace, tak pak opravdu děkuji, ale mě vynechte. Já vím, stejně mě to časem donutí. Pokud budu chtít dodržovat pravidla, tak budu mít dvě volby: buďto budu méně spokojený, ale bude mě to méně stát, nebo budu spokojený, ale za neúnosnou cenu. Pak se ovšem nikdo nemůže divit, že zase pravidla dodržovat přestanu a ty XPčka si prostě za tři roky na nový PC nainstaluju i bez patřičného oprávnění. Pokud zvážím všechny aspekty tohoto počinu, pořád půjde o nejlepší řešení ze všech dostupných. Budu spokojený, nic mě to nebude stát a pravděpodobnost potrestání je vzhledem k ostatním okolnostem zcela zanedbatelná (už jen proto, že budu součástí "naprostého minima", které bude v té době XPčka používat ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jeste bych mel jeden dotaz: jak pracuji nove win s IPv6 ? na windows serveru 2008 se musi pres prikazovy radek upravit IPv6 adresa rucne, aby splnovala standardy, defaultne pouziva nesmyslny format adresy. (muj nazor: pekna "prasarna" od MS, omlouvam se za hruby vyraz). je to uz vyresene ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už konečně ve Windows7 přepracovali dialog pro přidání fontů, který stále i ve Vistách používá vzhled a ovládací prvky z Windows 3.1?
To je opravdu neskutečné že na to nešáhli ani ve Vistách!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: No snad to tam bude normalne a tady to jenom zapomneli dat, ale osobne tomu prestavam verit ...
S tema tvyma registrama je to nejspis tak, ze nejspis poustis FARa a regedit pod jinym userem, takze treba HKCU bude jinak. Fakt si FAR uklada do HKLM? Ja treba ve Vistach s timhle nemel zasadni problem. Jedine na co jsem narazil, ze se zmenily cesty pro roaming profily a tak je to ted v roaming adresari a local, coz samozrejme nicemu nevadi, jen je na to nutne brat, pri kopirovani konfiguraci programu, pozor. Vsechnu konfiguraci co jsem potreboval zmigrovat z XP jsem zmigroval naprosto v pohode.
Ja jsem plnou migraci na Visty dlouho odkladal, ale ted bych se uz na XP asi nevratil. Rozbehal jsem tam nakonec vsechno, takze pohodicka. Doufam, ze 7ky budou kompatibilni a hlavne co se tyce tech nastaveni. Nastaveni treba temat je v tech 7kach opravdu o nicem ... Uvidime casem. Na Vistach me docela stve, ze zabiraji vic pameti, ikdyz jsem driv tyhle narazky kritizoval;) Mam jen 3GB, coz je naprosto v pohode, ale uz nemuzu tak v pohode bezet vmwary, takze by se hodily 4GB:) Trosku me mrzi, ze jsem nezmigroval rovnou na 64bitove, tak bych si nahodil 8GB bez nejakych zbytecnych tuneni DLLek z W2008 na rozbehani vic nez 4GB na 32bitech. Kazdopadne co se tohoto tyce, tak ty 7ky ve vmwaru si nevzaly ani pul giga coz je teda docela slusny vykon na 64bitovy system. Ale v realnem provozu se stovkou driveru to zas bude o necem jinem, ale zas je to 64bit, takze tam nejake giga navic v pameti nehraje roli:)
Kazdopadne je to zatim beta, takze ve finale se uvidi, jen me mrzi, ze se mi nepodarilo odeslat test feedback:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

afk_cz: netusim v cem mas problem. Mam Visty a prujem nabehl naprosto v pohode nativne na ipv6. To, ze ipv6 adresa vypada prasacky neni asi chyba vist, ale toho, ze ipv6 proste prasacky vypada:o)
dejwy: co je spatneho na pridavani pisem? Nahodou je to v pohode ne? Pominu-li fakt, ze se to dela jednou za zivot a ja pisma neinstaloval uz asi tak 5 let, nejspis dyl, mozna naposled v w2k, tak ten dialog je naprosto v pohode a oproti vistovemu dialogu z exploreru na vyber souboru je tenhle daleko lepsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> BTJ:
Jednou je to v nějakým VirtualStore v HKCU, podruhý nromálně v HKLM, prase aby se v tom vyznalo ;) Se samotným userováním to nemá nic společnýho, bavím se o HK Local Machine (naopak to, co má být v HK Current User/Software, to se chová zcela korektně).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Problem je v tom, že tam neni stromova struktura složek (Tento pocitac, Sitove okoli, Dsktop...) a nepridas pismo z UNC cesty, ale musis si ji namapovat pod pismeno.
Muzes jen vybrat jednotku s pismenem a pak cestu, proste dialog z Win 3.1 se vsemi omezenimi a viditelne na to kaslou to upravit, takze jak pak mam verit, ze nikde jinde uz na nic nezapomeli, kdyz tohle jiz pres 10 let bije do oci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to: Mitch_not_registered

"NTFS podporuje symlinky již od verze 6."
To je mi známo, ale jak s nimi pracovat mi známo není. Možná je to tím že jsem se ptal IT oddělení, přičemž jsem jim nejdříve musel vysvětlit co to symlink je. Používám windows jen v zaměstnání, tak to neznám.

- Existuje tuna nástrojů a to přímo i od MS. To že jsou všechny nepoužitelné je statisticky nepravděpodobný.
Ty od MS jsou nepoudžitelné a tunou bych to rozhodně nenazval. Momentálně pracuji v XP a mů kometář k článku by mušlen tak že se zabývá koninama a na relativně důležité věci pro práci tak není ani zmínka. Ne každý to používá pro zábavu. Jesti to tak myslel tak by tomu autor nemě říkat recenze ale plky.

Těmy symliky myslíš to se nazývá shorcut? Jestli ano, tak to podle mě není symlink, protože když vytovřím symlik na adresář na jiném disku a vstoupím do něj, tak do má cestu originálního umístění, ne tu co potřebuji. Pro mé použití je to na nic. Zkoušeno na XP. Zajímalo by mě jak je to v dalších vezích.

- Pokud jde o command-lajnu tak už pár let je tu s námi objektový, silně typový PowerShell a jestli nevyhovuje grafický shell, tak existuje minimálně 10 dalších.

Ve standartní instalaci není, něco si o tom přečtu, jestli to je použitelné. Často pracuji v příkazové řádce, tak tým docela trpím. Ale budu to muset prosatit přeze IT :-( (to ze používám načerno bash a zsh, o tom radeji pomlčím)

O grafikých vím. Ale chtělo by to nativní. Ono s IT není snadné přízení už stím co potřebuji k práci, natož co přímo nepotřebuji.

- API podporuje hide from taskbar nebo minimize to tray. Pravda je, že pro 543 oken to není nic moc. Možná to bude tím, že počet lidí, kteří mají otevřeno 543 oken zároveň je celkově neměřitelný.

Ne zároveň, zároveň jsou tak tři. Je to za sebou otevření, zavření, stroboscope show (překládání, nelze rozumě použít IDE, dělám ve vimu, jde to obejít jedním oknem, ale je to práce navíc a nejde to ve všech případech.

- Netuším, používám myší gesta a ty se dají konfigurovat.
Ta ano, ale každé šáhnutí po myši je takové, no je to namáhavé :-D

Děkuji ti moc za odpověďi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvy dojem dobry. Asi to skusim. Neviete niekto ako to bude s Vista-mi? Pocul som ze uverejnenim W7 konci podpora pre Vistu. Je to pravda?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: samozrejme neresim standardizovany design ipv6 ;) MS Win Svr 2008 defaultne nerespektuje standard slozeni ipv6 a je nutne tuto jeho vlastnost z prikazoveho radku opravit (prikaz ted nevim) aby jsi dostal normalni format ipv6 adresy. jelikoz vychazi server 2008 z Vist, tak jsem se na to ptal. Bylo nam to dokonce popsano jako "bezpecnostni vlastnost" windows na skoleni W2k8 server fundamentals v Gopasu. bohuzel ten prikaz jsem zapomnel a literatura od MS dodavana ke kurzu toto neobsahuje. nekde musim najit poznamky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

afk_cz: Ja mam tuhle pridelenou od DHCP 2002:32a6:d892:8:c2a:fc1c:789d:5434 a to mi prijde vcelku normalni (teda na ipv6 adresu:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celkove to samozrejme je trochu trapne. Uz JehoVisty jakoby cerpali vizualne a stylem dost z linuxu. Ted se "najednou" opet vse zjednodusi a zprehledni opet tak uroven XP. Mozna to byl cele zamer? Vydat teda JV, ted to jen zoptimalizovat.. A spousta i legalu si obstara w7. třeba už v 64bit, ale proste hned nasype opet neco MS do kasicky, o coz tu vlastne jde. V podstate, s tim podobenstvim k linuxu a snad i Mac OS - komu nestacili XP a koketoval uz s linuxem, treba uz u nej i zustal, minimalne licencne.. Protoze kdyz uz OS od visty nahoru (alespon mi to tak evukuje tu podobnost, proste ovladanim OS a tak) si rikam, ze je to tak, a v podstate nyni lidi napadaji cim dal vice otazky typu.. windows..? hm... proc bych je vlastne mel mit vlastne? (mimo nutnych sw co nejedou jinde, teda kancl atd..) Napady to vykrada (z linu, a hlavne Macu), objevuje objevene... proste.. ms..? TRAPNE.. Ale to uz zkusenejsi vi davno, jen bohuzel je nekdy nutne mit os win jako pro jedinou podporu pro dany sw. Mnoha lidem uz staci jen malo duvodu k dalsimu snizovani ms podilu na trhu, diky bohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen taq: No, vzdy se najde nekdo takovy co?:) MS jenom krade a jenom OSS komunita vyviji:) Uz vymysleli 4 veci ... viz: http://www.root.cz/zpravicky/ctyri-inovace-pochazejici-z-open-source/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ribbon z MSO 2007 nemám rád, je to hovadina se spoustama bugů. Pomocí VBA se nedá plně ovládat. QAT nefunguje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mmch, s výjimkou omalovánek se tam toho až tak moc nezměnilo... :-(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2cedrik:
(symlinks)"To je mi známo, ale jak s nimi pracovat mi známo není."
- MS podporu pro tyhle fičury nikdy do Exploreru neimplementoval z mě nepochopitelných důvodů, ale existují nástroje. Pro konzoli je to Mklink (stadnadrní součást) a do exploreru existuje výborný NTFS Link Shell Extension (http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html). Podporuje hardlinky, symlinky, junctions a volume mountpoints. K rozeznání linkovaných objektů používá icon overlay a v properties je seznam referencí. Rozhodně doporučuju vyzkoušet.

(virtual desktops)"Ty od MS jsou nepoudžitelné a tunou bych to rozhodně nenazval."
- Koukni na Desktops (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc817881.aspx) od Russinoviche, jeho nástroje se vyznačují minimalističností a dobrým návrhem.

(command-line shell)"Ve standartní instalaci není, něco si o tom přečtu, jestli to je použitelné"
- PowerShell se instaluje zvlášť a rozhodně doporučuji si o něm přečíst nebo rovnou zkusit, má aliasy na bashovský příkazy (a dají se vytvářet uživatelské aliasy), takže budeš skoro jako doma.

2WIFT:
Tvůj problém bude pravděpodobně ve virtualizaci registrů. Microsoft udělal chybu, když dal administrátorský účet jako defaultní. Mnoho lidí na něm zůstalo a s tím počítaly i "vývojáři", takže si zapisovaly data do míst (ať už na disku nebo v registrech), kam má přístup jen administrátor. U Vist je ale defaultní účet uživatelský a tyto aplikace by nepracovaly, protože by se snažily přistupovat někam, kde nemají práva. Microsoft to vyřešil virtualizací - pokud se aplikace bude snažit zapsat na chráněné místo, tak se to transparentně přesměruje jinam. Pokud si aplikace data z toho místa vyžádá, tak je Windows trasparentně zase poskytnou. Tvůj problém je, že data pro FAR byla zapsána jinam, protože do HKLM si nemá aplikace co zapisovat. Po přihlášení jako administrátor ale Windows vrací data z "opravdového" HKLM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> mitch:
Jo, to mi zní logicky, proto je problém s kodekem, který nemá problém sáhnout do HKLM, a s jeho nastavovací a registrační utilitou, která je Vistou poslána jinam a obě komponenty jedné aplikace se tím minou.

Nicméně mi to přijde nedořešené. Příklad se stejnou aplikací:
Když třeba jsem ve FARu, což je 32bit. aplikace v x64 OS běžící pod emulátorem Wow64 a naimportuji tam registry baťákem "RestoreSettings.bat", který obsahuje příkazy jako "regedit -s FarSave1.reg FarSave2.reg" (přičemž ve FarSave2.reg jsou ty HKLM věci a v FarSave1.reg jsou HKCU věci), tak když jsem v x64 Windows XP, normálně se i tyto registry korektně naimportují do HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Far, přestože obsahují cestu HKLM\SOFTWARE\Far (kterou si Wow64 správě zpracuje a nastrká to do Wow6432Node, kde jsou registry pro HKLM\SOFTWARE 32bit. aplikací). Proč potom v Microsoftu nepřemýšleli a neudělali naprosto totéž pro případ virtualizace registrů?
Nabízí se mi samozřejmě odpověď. Protože cokoli bych pod FARem pustil, by se virtualizovalo a to by určitě nebylo dobře. Prapůvod tohoto problému je tedy v tom, že s Windows se vždy pracovalo jako Admin, což má ten důvod, že jako User se na tom PC pomálu ani nelze uprdnout. Jestli je to vina uživatelů, nebo Microsoftu, nehodlám soudit. Ale Microsoft se to snaží řešit a to mi leccos napovídá. Ne snad to, že by přiznal, že by to byla jeho chyba, ale to, že má zase tendenci diktovat uživateli, co je pro něj nejlepší. Výsledkem je, že vše bych stejně pod Vistou/sedmou spouštěl jako administrátor a celá tato fíčura se pro mě stává další z mnoha postradatelných fíčur.
Od dob Windows XP (včetně) platí, že když chci ten nový systém používat, musím se něčemu přizpůsobit nebo si něco "přiohnout" jinak, než to bylo zamýšleno. Když jsem přecházel z Windows 2000 na XP, tak jsem počkal do SP2, to nastal zlom, kdy u mě výhody začaly převažovat nad skřípěním zubů z přiohýbání a ústupků. U Vist tento zlom velmi pravděpodobně nikdy nenastane, uvidím, co Sedmy, dávám jim větší šanci, přestože v nich zatím není nic, bez čeho bych se oproti x64 XP neobešel.

Mimochodem to znáte tu o tom, jak změníte rozlišení na to, které monitor nepodporuje, takže když nastane tma, mačkáte zběsile po zvyku "N" a ono nic, protože se změnilo "Yes/No" na "Keep/Revert"? :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mitch_not_registered: "... do HKLM si nemá aplikace co zapisovat..."
Největším omylem Windows, který ročně (celosvětově) určitě stojí desítky miliony korun (v tomto odhadu se držím při zemi), jsou registry. Navíc, pokud MS dá do vývojářům rukou API funkce pro práci s registry, není se čemu divit. Microsoft pak dodatečně přidává do systému různá omezení (vznosně tomu říká "zabezpečení"), čímž nesmírně nasírá všechny programátory - protože to, co již jednou bez problémů fungovalu, najednou nefunguje. Viz např. technologie SandBox - jde o prachobyčejný zákaz použití určité množiny funkcí. Je to jakoby MS najednou zakázal adminovi formátovat hard-disky. Hlavně, že v posledních jejich OS si hraje MS na omalovánky... ať s tím jde někam! :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

šmarja, oni nam z toho dělaji OS X

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: S WoW64 nemám zkušenosti ale imho je to skoro to samé. Kdybys spustil na XP64 64bit verzi FARu, a ten by se dotázal na "HKLM\SOFTWARE\Far", config. manager kernelu by vrátil data přesně z tohoto klíče a ne z Wow6432Node podklíče. U toho FARu by pomohlo, kdybys ho pouštěl pod administrátorským účtem - Run As (pokud jseš sám v uživatelském).
Taky jsem se mýlil, že virtualizace probíhá při přístupu na libovolné místo, kam nemá aplikace přístup. Je to pevně nastaveno - v případě filesystému na adresáře %ProgramFiles%, %ProgramData% a %SystemRoot%. V případě registrů pak na téměř všehny klíče v HKLM\Software. Také se neaplikuje virtualizace na všechny aplikace, ale pouze na 32bitové, které nemají v manifestu explicitně určeno, že jsou vytvořeny s ohledem na Visty.

Čí je to chyba je u mě jasné. Všech. Uživatelé (resp správci) kteří používají defaultně administrátorský účet (v případě správců, že to dovolí). Microsoft s tím dlouho nic nedělal a programátoři si zapisujou data kam chtějí.

2StreamLine: V čem konkrétně vidíš problém registrů? Jinak to, že MS zveřejňuje API se mi zdá naprosto v pořádku. Problém je v programátorech, kteří nectí elementární zásady deploymentu na Windows a za podpory administrátorských účtů ládují data do klíču, které k tomu nejsou určeny a zapisují soubory na místa, která k tomu nejsou určena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mitch_not_registered: "V čem konkrétně vidíš problém registrů?"
V tom, že se lehce zahnojí. A po jejich zahnojení je systém nestabilní. A když je systém nestabilní, tak se nusí co? Kompletně reinstalovat systém + všechny aplikace! Toť ona spousta vyhozenejch peněz. Na technologii Windows Registry doplácí celosvětové hospodářství! Jen škoda, že MS za to nenese hmotnou zodpovědnost... :-(
 
BTW, kde je v MSDN (API Windows) napsáno, že do určitých klíčů se nesmí zapisovat? A když se nensmí, proč to MS implicitně povolil?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mitch_not_registered: "Microsoft s tím dlouho nic nedělal a programátoři si zapisujou data kam chtějí."
V jednom odstavci říkáš, že má na tom přímou vinu MS. Hned v dalším odstavci ale vinu připisu¨ješ pouze programátorům. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kdyz jsem tak cetl o te slozce Dokumenty, tak musim rict, ze jsem nikdy tady ty predem prichystany slozky jako Dokumenty nebo Obrazky nikdy nepouzival...data si ukladam na druhej disk mimo systemovej, takze mi prijdou uplne zbytecny:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2StreamLine:
"V tom, že se lehce zahnojí. A po jejich zahnojení je systém nestabilní."
- No sám od sebe se nezahnojí ale je zahnojen. Stejně tak se může zahnojit i jiné úložiště, pokud si software (třeba instalátory) po osobě neuklidí. Ovšem nikdo nenutí vývojáře do registrů zapisovat. V .NETu MS tlačí programátory používat k uložení konfigurace XML soubor.

"BTW, kde je v MSDN (API Windows) napsáno, že do určitých klíčů se nesmí zapisovat? A když se nensmí, proč to MS implicitně povolil?"
- V Predefined Keys je jasně napsáno, že HKLM slouží k uložení systémových informací (bus type, system memory, and installed hardware and software...) a instalovaném softwaru. Do HKLM zapíše informace o aplikaci instalátor při instalaci, kterou provádí administrator. Také je tam napsáno že uživatelské nastavení se ukládá do HKCU. MS implicitně povolil zápis do HKLM pod administrátorským účtem, ne pod uživatelským. Pokud vývojáři chtějí dělat software fungující pod uživatelským účtem, tak by se tímto článkem na MSDN měli řídit.

"V jednom odstavci říkáš, že má na tom přímou vinu MS. Hned v dalším odstavci ale vinu připisu¨ješ pouze programátorům. :-("
- V prvním odstavci jsem dával vinu MS za jeho předpoklady, že se budou lidé řídit určitým paradigmatem (práce pod uživatelským účtem atp) a v dalším příspěvku jsem konstatoval, že je v pořádku publikovat API pro registry, ale vývojáři by měli myslet na to, že ne všichni pracují jako administrator. Opravdu není potřeba použít nějakou vysokou heuristiku aby člověk pochopil co jsem myslel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2Tomcat2:
Jejich hlavní účel je v tom, že jsou dynamicky namapována po přihlášení uživatele. Do těchto složek se zapisují také uživatelské nastavení, takže aplikace může zapisovat na jedno místo, ale nastavení bude pro každého uživatele specifické. Pro jednoho uživatele to nemá moc velký význam, ale na stroji, kde pracuje více lidí to má určitě význam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mitch_not_registered & Tomcat2: Ono Microsoft vubec nejak jeste neprisel na to ze uzivatele muzou mit dva disky. Takovych veci co se automaticky cpou na C: ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vsak mas TweakUI utilitu priamo od MS, tam si zmenis lokaciu kdeakeho (user)systemoveho adresara.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mitch_not_registered: Vzorovým příkladem pro zahnojování systému přináší sám Microsoft. Zkusil jsi si někdy nainstalovat a odinstalovat např. MS Office? Ne? Tak si to někdy zkus...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

KDE je AERO 2 -DX10.1
DXDIAG stale pise DDI - 9eX

ovladace mam catalyst 8.10

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bude moznost konecne pouzivat dve mysi - napr namiesto multitiuch bez dotykovej obrazovky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> wayne111:
S těmi dvěma myšmi jsi mi připomněl něco, co tu zatraceně chybí. Windows, které se dovedou chovat jako dva počítače (nebo i víc). Multitasking už tu máme dávno. Připojit k PC skrze USB více klávesnic a myší jde taky dávno. Procesory máme tolikajádrové, že ani nevíme, co s těmi jádry budeme dělat. Do PC umíme narvat celkem v pohodě čtyři grafiky. Tak proč se sakra nedá z Windows udělat plnohodnotné "čtyřPCčko"? Aha, protože by Microsoft přišel o prodej tří licencí na Wokna per PC, tedy o 75 % zisků z prodeje Windows. Technicky mě nenapadá, co by mohlo bránit tomu, že by čtyři lidi na jednom PC s OS Windows byli naráz přihlášeni do čtyř různých uživatelských profilů a hráli nezávisle na sobě čtyři různé hry, každý na své vlastní grafice, se svou vlastní klávesnicí a myší (trošku problém by mohl být se zvukovkama, ale to není nic, co by nepořešily další karty v PC, případně si jako takovou perličku dovedu představit i rozdělení osmikanálové HD audio zvukovky na čtyři nezávislé stereo výstupy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že Windows 2000 byla nepodařená rychlokvaška. Ba naopak, byl to prostě Windows NT 5, profesionální systém, to s WinXP přišly věci jako pejsek při vyhledávání souborů :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> alblaho:
Jo, to psí vyhledávání je jedna z věcí, co si v XPčkách určitě vypínám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na par pocitacich jeste pouzivam W2K a cim dal tim vic si myslim, ze je to nejlepsi system, co kdy MS udelal.
Jinak v clanku postradam informace o tom, jaka je HW narocnost noveho systemu (stejna, mensi nez Visty?), jaka je rychlost aplikaci vuci XP 32 bit, je videt alespon nejake zrychleni u 64 bitovych aplikaci vuci XP 32 bit?
Jinak dost spatny clanek. Nechapu, jak nekdo muze hodnotit OS system podle toho jak vypada Exporer nebo Windows Media Player, ktery kazdy rozumny clovek okamzite odinstaluje. Nechapu, proc se mluvi o pretahovani oken. A totalne nic o vecech, kvuli kterym byly Visty kritizovane - jsou velke a oproti XP pomale. Hodne spatny clanek, informacni hodnota nulova. 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to super OS používám jako přehrávač WMP12 je docela dobrý lepší než WMP11

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze článku jsem se nic moc nedozvěděl. Jediné co, nejspíš neoprávněně, tuším je to, že je to zase ještě horší systém (z mého pohledu). Počkám po prvním service packu (jak je u Mrkvosoftu zvykem, až pak to bude jakž takž použitelné). Smutná realita je ta, že mi nic jiného nezbude, protože ke svojí práci používám speciální programy, co bohužel jedou jen pod Woknama, na Linuxu mám smůlu. Svým způsobem bych i pochopil, že se operační systém ubírá tímto směrem, ale proč proboha neudělají i systém pro lidi co potřebují s počítačem pracovat bez toho multimediálního balastu a milionu zbytečností co jedou na pozadí a jenom zdržují, zabírají zbytečně místo na disku a zatěžují procesor. Velice bych ocenil, kdyby OS umožňoval už při instalaci volbu toho co se nainstaluje a co ne.
Jinak musím souhlasit s několika předchozími názory, že poslední OS od MS který mi vyhovoval jsou W2000, snad jen drobné problémy s USB by se mu daly vytknout. WXP jsem ještě překousl, ale Visty už ne. Nicméně jak už jsem psal, nic jiného mi nejspíš nezbude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže: Autor toho to článku by se měl naučit psát česky v textu je hodně stylistických chyb.

Jinak co se týká Windows 7 tak jak již je v Microsoftu zvykem ukradli nápady od Applu jako již tradičně, v nových windowsech je: Dashboard, stahování aplikací na lištu (dock) atd. Zajímalo by mě zda někdy firma Microsoft příjde s něčím OPRAVDU originálním nebo bude do nekonečna kopírovat svoje konkurenty.

Já sem po 10 letech na windowsech přesedlal na MAC OSX a nemůžu si stěžovat k windowsům už bych se nevrátil. S nadsázkou lze říci, že nejlepší operační systém od MS byl MS-DOS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tolik povídaček že Win 7 je rychlejší a má lepší design....
Testoval jsem Win 7 a přišel mi stejně rychlý jak xp, měřil jsem dokonce vypínání xp a win 7 a věřte mi nebo ne, xp bylo rychlejší.
Potom design - na nic, jenom průhledné lišty a nějáké lepší ikonky u windowských miniher.
Potom se tam nerozhýbal z nějákého důvodu internet.
 
Nebo když jsem tam chtěl nainstalovat hru, byl jsem na normálním ůčtu a zobrazila se mi zpráva,že instalovat může jen administrátor.
Tak jsem to přepnul na Administrátora, chtěl jsem to nainstalovat, nerozjelo se to, tak jsem udělal z normal ůčtu administrátora, tam se to konečně (zhruba po 40 minutách) nainstalovalo (zkoušel jsem to instalovat na win xp a tam to trvalo 10 minut) od té doby se mi to na administrátorovi ta hra pouští rychleji (1 minuta) a na druhém administrátorovi pomaleji (10 minut)
Windows 7 je strašně nepřehledný, na win xp když chci zakázat internet dám tam zakázat, když ho chci povolit tak kliknu na tu samou ikonu a dám povolit.
U win 7 jsem dal zakázat, potom ikona zmizla a nikde jsem ji nemohl najít, tak jsem to musel řešit obnovením systému (samozřejmě pomalejším než u xp)
Zkrátka, windows xp je rychlejší přehlednější, a jestli obětujete minutu času aby jste si stáhli malý freeware program na ůpravu vzhledu, potom bude mít i lepší design.
Hrůza co, 1 prográmek a máte 10x lepší systém než windows 7.
Jinak má ale Windows 7 víc driverů než xp, ale na xp se dají stáhnout.Na windows 7 se nedá stáhnout nic aby to bylo přehledné....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.