Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8: jak vypnout Metro a Ribbon?

Titulky oken jsou centrované... to tu bylo naposledy ve 3.1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to už je "osmičkovina" a jestli se toho lze zbavit, jsem nezkoumal, protože mi to neva ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mi to docela va :) Připadá mi to ke zblití, především u Office, podle toho zda je aktivní některá spešl záložka ribbonu, tak titulek okna skáče vlevo a vpravo ...a teď to mají dělat všechny okna?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hmm Metro je můj nejmenší problém. Ve Virtualboxu mi nefungují sítovky a tak se nepřipojím na sít a net. A ten přídavný software z Virtualboxu ještě není podporován tak se asi testování budu muset na něakou dobu vzdát.
Bohužel při pokusu o přímou instalaci na disk jsem narazil na problém nebot mám v notebooku disk v MBR a win8 chtělo GPT pro systém s EFI. Když jsem EFI v biosu vypnul tak jsem zase narazil nebot jsem měl particii v rozšířeném oddílu a ne jako primární oddíl. holt si asi budu muset počkat na public betu, ty už jsou většinou funkční bez větších problémů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mozna spatnej typ virtualni sitovky? Ja tam mam Intel PRO/1000 MT Desktop a bez problemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si W8 zkus na reálném železe bez virtualizace. Dá se nabootovat z virtuálního hdd - http://www.hanselman.com/blog/GuideToInstallingAndBootingWindows8Develop...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc uz mi bootuje z virtualniho disku. Udelal jsem to tedy podle toho navodu viz prvni komentar na tom blogu. no a ted dam do pryc to metro

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc se zatezujes instalovanim buildu systemu, jehoz jedinym ucelem je dat moznost vyvojarum vyzkouset si neco naprogramovat pro graficke rozhrani Metro, kdyz ho stejne po instalaci hned vypnes? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Odsoupavani obrazovky zamceni" neni jedina moznost, funguje i tradicni Ctrl+Alt+Del. Prvne jsem ji taky odsoupaval (a prislo mi to s mysi docela pitomy), ale po tom, co jsem si pokusem o natvrdo instalaci Guest Additions ve VirtualBoxu mys uplne zrusil, mi nezbylo nez vyzkouset, zda se novej system da stale jeste ovladat pouze z klavesnice. Jde to, ale dre to. U veci ktery nevylepsovali to je bez problemu. Ale Metro se na klavesnici netvarilo a napr. v novym task manageru se mi darilo dostat akorat do menu. Vzhledem k tomu, ze jsem potreboval pouze spustit regedit, to nastesti stacilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naco Task Manager ke spousteni aplikaci? win+R taky funguje ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ctrl-Alt-DEl, sice taky funguje, ale koukal jsem, že stačí jen Ctrl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Metro je poměrně hezké, ale zatím chybí změna barviček či pozadí nabídky "start", to samé platí u např. settings - jako bílá na 24"LCD s černým písmem i přes nejnižší jas vypaluje oči :p
Nejvtipnější je pouštění ne-metro aplikací kdy se automaticky windows nejprve přepnou na klasikou plochu a pak teprve spouští :)
Nechci nějak vyvolávat flame, ale když se kouknu na rozmýstění prvků v průzkumníku příde mi to jako linux a s celoobrazovkouvou nabídkou start už jsem se také ve výše zmíněném OS setkal.
Nicméně se jedná o developer verzi u které se mi líbí rychlost reakce a pokud zapracují Hyper-V bude to ještě lepší (tajně doufám, že i funkcí RemoteFX), čeho se však mírně děsím je suspedance aplikace, protože s velkým počtem aplikací bude růst i jejich obsazení paměti. Uvidíme :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, mne Metro prijde naprosto zmatecne. Je pravda, ze to odpovida soucasnym trendum, ale ja naprosto nesnasim zmet barvicek a tvaru (pripomina mi to inzertni casopisy). Dela mi problemy soustredit se na to, co opravdu hledam. V kazdem pripade - kdyz jsem si to zkusil, klikl jsem na ovladaci panely a kdyz jsem ani po deseti minutach neprisel na to, jak se vratit na titulni obrazovku, cele jsem to smazal :-) Je mozne, ze jsem jen blby, ale osobne si myslim, ze system ma byt natolik intuitivni, aby s nim i blbci mohli delat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejně, mě z té změti barevných čtverečků a obdelníčků bolí hlava.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zmatecnost prece odpovida soucasnym trendum ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

*Zatim* chybi zmena barvicek? Ja teda nechci zbytecne vyvolavat paniku, ale podle me aktualni trendy moc nesmerujou k tomu, aby uzivatel vrtal do vzhledu systemu. Ja verim, ze ta mila zelena bude pekne natvrdo pro vsechny, podobne jako modry ribbony a pulka Aera.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Příště přijďte s návodem jak udělat WXP z W7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych preferoval vzhled W2k. Mně XP start menu nikdy nevyhovovalo a vždycky jsem ho přepínal na klasické, ve Vistě taky, ve W7 už to nejde...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mne se sice po puvodnim Start menu nestyska ani trosku, ale zato ted zrusenim klasickyho vzhledu si to u me autori rozhazeli fakt hodne, i kdyz je mi jasny, ze je to pouze muj problem a oni z toho rozhodne spatny spani mit nebudou. :)

Oboje ma ale jedno spolecny. Hromade lidi to vyhovovalo, v systemu uz to bylo, fungovalo to, nebylo potreba na tom nic menit a zachovat to tam volitelne jako alternativu by byla prace, ktera by nestala za rec. Ale MS rekl nas*at, neni to dost moderni, musi to pryc. Kdyz uz jsme ty novinky jednou vymysleli, tak je budete pouzivat a hotovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky registrové klíče, já rád :-)

- Pro ty co rozumí, je tam i nová verze Internet Explorer 2 ;-)
- Dlaždicové rozhraní je pro 24" displej uplná hrůza. Pro velké displeje(i dotykové) je uplně zbytečné mít dlaždice přes půl displeje. Myslím, že rozumná maximální velikost dlaždice je čtverec 5 cm, tam se snad člověk prstem trefí.
- Je to naprosto neovladatelné myší, Mohli tam dát podporu nějakých gest nebo něčeho.
- V default by to mělo být vypnuté, jinak to mohli rovnou nazvat Windows tablet edition. Spíš to Metro měli dát na úroveň Windows Media centra - spustíte když chcete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak W7-tablet edition!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to mozna je zasadnejsi otazka nez se muze zdat na prvni pohled ... zatim jsem na internetu neobjevil plne potvrzeni onoho faktu (ANEB BERTE S REZERVOU), spise jsem nalezl hure uveritelne zpravy o tom, ze soucasna - ehm, tedy minula - podoba plochy bude v osmach jako aplikace ....

Realita je takova, ze aktualni "plocha" a vse kolem ni, okenkove rozhrani, standardni zpusoby zobrazovani slozek a mnoho dialogu - to vse je nejako svazano s alfou a omegou Windowsu -> Explorerem ... to je windowsi "SHELL".

Ted se zda ze Metro by mohl/mel byt novy Shell pro windows a dokonce by mel mit moznost nejako koexistovat se soucasnym Explorerem v ramci jedne uzivatelske session. TO (pokud se potvrdi) je opravdova bomba toho celeho .... !

... docela chapu, ze tento krok musel prijit a ze mnoho uzivatelum to meni pohled na cele Windows, ackoliv se jim zmeni jen urcita povrchova nadstavba nad tim cim doopravdy Windows jsou (povazuju to co je pod kapotou za zajimavejsi).

To, ze "metro" neni(pravdepodobne) jen samostatnou aplikaci, je pak krok, ktery micorosoft odkladal opravdu mnoho let. v historii se vedly velke debaty o neschopnosti Microsoftu nabidnout alternativni Shell (unixovy svet s takovou myslenkou provokuje dlouha leta) a treba prave zminovane Windows Media Center vyvolalo mnoho zklamani prave tim, ze slo jen o aplikaci (tady se neda ani rict "nadstavba")

Doplnujici-neco-jako-poznamka:
METRO je ve skutecnosti nazev grafickeho designu - ktery byl vyvinut pro Zune a pozdeji adoptovan do WP7 a nyni do Windows 8; Jinak kodove oznaceni Metro patrilo "castecne" jinemu projektu od MS, ktery je tu s nami uz radu let. Jedna se o XPS. Sveho casu velice nadejny konkurent pro PDF - odvazim se rict, ze znacne chytrejsi. Bohuzel tak nejako aktualne zbrzdeny nedostatecnym "tahem na branu". Souvislost(dohad) tohoto projektu a aktualnim GUI pro Windows 8 oznacovanym taktez za Metro muze byt prave v tom, ze jsou pohaneny vesmes stejnou technologii (WPF ci Silverlight, jak chcete) ....

....Microsoft se uz dlouha leta snazi o zakomponovani nejake standardni technologie do shellu windows - jestli se nepletu prvni pokusy jsou uz z dob Windows 98 - kdy bylo mozne mnoho prvku exploreru upravit pomoci HTML (velice priznacne je prave to, ze HTML se jevilo jako dobry "standard"). Kdo pamatuje si mozna vybavi moznost prilepti HTML stranku na plochu, nebo upravit oblacky v ruzku "pruzkumnika" atd atd. A od doby Widnwos Vista tu mame zase pokusy o interni pouziti firemni technologie XAML (zaklad obou "Metro"). Ja osobne podezdrivam/spekuluji napriklad explorerove dialogy ovladacich panelu (treba centrum sitovych cehosi...). Duvod k takovym snaham je zjevny asi hlavne programatorum, snadnejsi upravy takovych dialogu - pokud nemusite sahat do natvrdo nakodovanych(C++) kusu systemu, jste stastnejsi clovek (jestli se jako programatori muzem vubec za lidi povazovat).

Jelikoz jim XAML/WPF/Silverlight pohani jiz Windows Phone 7 a vysledky s tim jsou velice zajimave (argumentace dosavadnim komercnim vysledkem je irelevantni)... tak zavedeni neceho podobneho pro desktopove/tabletni Windows je zcela logickym krokem.

A jeste doplnim ... ze pokud se tu hlasa, ze vzniknou internetove operacni system (ostatene Chrome OS), tak tento krok microsoftu prave odrazi tento trend, pac ona technologie (xaml) v sobe obsahuje mnohe z toho, co je tak atraktivni na HTML pohanenem WEB-GUI.

Uf ... trosku delsi, zejo? Budu rad, kdyz me opravite v pripadnych omylech ... diky ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. Z pohledu dotykového ovládání a možností něco ovlivnit mi Metro proti už celkem funkčnímu Gnome-shellu, Unity nebo Kubuntu-netbook z nedávné doby přijde jako opožděný aprílový ftip, i přes mediální masáž okolo.

Každý může klidně z klíčenky zkoušet všechna zde uvedená prostředí, díky http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ - až na počin od ms se instalačky vejdou na 1CD a pro hrubou představu to stačí.

Naposledy mne rozesmála "sedmička", kdy se mi při snaze nainstalovat systém na GPT oddíl pořád zobrazovalo něco ve smyslu Chyba 27: není možné instalovat (o postupu jak dál nebyla ani řádka, připojit se v dummy-instalu na internet nedá..).

Díky podpoře .js a html5 v Gnome-shell vycházela do 14 dnů spousta chybějících appletů (zobrazovaní vytížení cpu, sítě, notifikace apod). Soubory .plasma v KDE je to samé zabalené v zipu.

Pro instalaci 32bit verze je doporučeno minimálně 16GB? "Optimalizují" rychlost kvazibootu a neoptimalizují velikost? Už se těším na tablety s 32GB SSDčkem v letácích :) Z mnoha stran slyším jak jsou "osmičky" přepsány, zatím to spíš vypadá na nabalování bordelu do systému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ac windowsak, musim vicemene souhlasit ... zejmena ty tablety s malym SSD mi prijdou velice trefne - ostatne to tu uz bylo.

Jeste, ze sem nikde neslysel o prepisovani osmicek, protoze bych k tomu byl skepticky hodne - na to, ze je ve vyvojarskych kuloarech az moc ticho.

A stran upravitelnosti ... ano, jeden z velkych prusvihu veci od MS. Vymyslej mnoho veci skvele postavenych, ale prez neskutecnej potencial pak nekdo rekne "fajn a nedavejte tohle do rukou vyvojarum". Aero pod sedmickama je slusne mocne, ale donutit ho k jinym texturam, nebo ovlivnit system "transitions" ... neexistuje :-(

jinak fajn slyset o podpore .js a html5 u Gnome. Pokusu o ruzne deklarativne programovane GUI bylo na linuxu snad jeste vice nez na woknech - snad konecne dobra kombinace, ktera se chytne na stalo.
;-) Ackoliv XAML je vyrazne mocnejsi nastroj...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ac windowsak, musim vicemene souhlasit ... zejmena ty tablety s malym SSD mi prijdou velice trefne - ostatne to tu uz bylo.

Jeste, ze sem nikde neslysel o prepisovani osmicek, protoze bych k tomu byl skepticky hodne - na to, ze je ve vyvojarskych kuloarech az moc ticho.

A stran upravitelnosti ... ano, jeden z velkych prusvihu veci od MS. Vymyslej mnoho veci skvele postavenych, ale prez neskutecnej potencial pak nekdo rekne "fajn a nedavejte tohle do rukou vyvojarum". Aero pod sedmickama je slusne mocne, ale donutit ho k jinym texturam, nebo ovlivnit system "transitions" ... neexistuje :-(

jinak fajn slyset o podpore .js a html5 u Gnome. Pokusu o ruzne deklarativne programovane GUI bylo na linuxu snad jeste vice nez na woknech - snad konecne dobra kombinace, ktera se chytne na stalo.
;-) Ackoliv XAML je vyrazne mocnejsi nastroj...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nedari se mi z toho MS iso nabootovat ve vmware workstation 7.1.4. Boot vzdy konci na:
"HAL_INITIALIZATION_FAILED"
Poradi nekdo?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taktez.
Stejne i pod VMPlayerem (jak verze x86 tak i x64) - modra BSOD s chybou HAL_INITIALIZATION_FAILED a finito.
Pod MS VPC taktez chyba a konecna. PC i5 2500K, Z68, 16GB Ram.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano, pod VMWare 8 to jede.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto stejný výsledek dostanu pod Windows XP s MS Virtual PC. Spouštím 32 bit verzi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem na to prisel, musis pouzit vmware worrkstation verze 8. s nizssi to nebeha. uz se Win8 instaluji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepřišel někdo na to jak změnit to příšernou zelenou v Metro UI?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.