Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8 zřejmě prodejům hardwaru nepomohou, poptávka nestoupá

Proc by mela stoupat poptávka po novem HW, když si novy systém vystaci s horsim, nez ten puvodni? Proc by mely Windows 8 ovlivňovat prodeje HW, když ještě ani nejsou oficialne vydany?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni zřejmě doufají, že lidé jsou nadšeni z možnosti si koupit počítač s win7 a dostat "levný upgrade" na win8, ale já myslím že moc lidí se s tím takhle otravovat nechce.

A možná tak nějak očekávali, že systém který nativně podporuje dotykové obrazovky automaticky zvedne po nich poptávku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak očekával jsem aspoň nějakou nabídku modelů s dotykovým displayem a nějaké hybridní ultranotebookotablety (Lenovo Yoga apod.) a zatím i v této oblasti ticho po pěšině, jedinými skutečně ohlášenými modely ke startu Windows 8 jsou AFAIK MS Surface - nebo ještě někdo? Myslím, že MS zcela zapomněl na výrobce hardware, kteří jej měli podpořit a něco pro to Metro připravit, ale co se člověk dívá, tak občas má někdo nějaký koncept, který uvede "koncem roku" a "další modely budou představeny později".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně proč by měli lidi kupovat win 8, když win 7 jsou lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdy a jak pro koho. Osmičky rychleji nabíhají, jsou svižnější a to na stejném HW jako sedmičky. Systémová nároky jsou prakticky zcela stejné. Takže IMHO pro většinu lidí jsou lepší volbou než sedmičky.

Těm kterým by chybělo Start menu, Aero, Gadgets a překážel Ribbon a Metro a rozhodli se ignorovat, že to vše lze do/z osmiček dostat zpět free produkty třetích stran, tak pro ty je samozřejmě nejlepší volbou zůstat na sedmičkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tym sa da suhlasit len ciastocne.
velmi rychlo nejaki manici start menu do osmiciek dorobia. uz to dokazali v RP verzii, pocitam ze do tyzdna po uvolneni plnej verzie bude na nete volne k dispozicii k stiahnutiu nejaky add-on, ktory start menu zrusi a hned po starte nabehne desktop s tlacitkom start.
ale suhlasim s tym, ze win8 nabieha podstatne sviznejsie a vyzaduje menej syst. prostriedkov, ma mensie naroky na hw. to nehra do karat vyrobcom hw, pretoze sedmicky su dostatocne rychle a stabilne, takze fakt malokto bude prechadzat na win8. live tiles a prekopany multitasking su fajn veci, ale obavam sa, ze na nejaky hromadny uspech to stacit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu "addonu". Už od srpna jich je dokonce docela velký výběr, rozhodně se tedy neobjeví teprve až teď v říjnu po uvedení osmiček (čímž samozřejmě nevylučuji další a další nové prográmky). Už dva měsíce si lze totiž stáhnout krom například "plných verzí za předplatné" i legální "trial" verzi Windows 8 Ent x86/x64.
http://msdn.microsoft.com/en-us/evalcenter/jj554510.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle rychlejší nabíhání a svižnější provoz se říkalo už o sedmičkách. A těsně po instalaci to byla i pravda. Ale jak jde čas, uplatňuje se u Windows cosi, co popisuji tak, že každé Windows mají svůj poločas rozpadu :-) Takže po nějaké době od instalace mi na stejném počítači nabíhají W7 i XP prakticky stejně rychle - tedy pomalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Windows měly svůj poločas rozpadu, jenže to není ani tak Windowsy, jako tím balastem co si tam uživatel sám časem instaluje. Myslím že víte že to tak je. :) (no offence) A přitom by stačilo instalovat jen potřebné, využívat rozumně body obnovení, nebo začít využívat sandboxy, virtuály... A hlavně se nevymlouvat pokaždé jen na MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy zas jistě dobře víte, že ono je to tak půl na půl. Zatímco balast si znalý člověk ohlídá, bordel ve woknech vzniká i tak nějak z jejich principu. Fragmentace registru, odinstalace i MS produktů, která stejně v systému zanechává zbytky, dříve dllhell a spousta dalších každodenních radostí :-) Samozřejmě jiné OS mají zas své, často podobné problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fragmentace registru? Že vy prostě nemáte SSD na systém! Jak říkám, hlavně se pořád nevymlouvat na MS. :) A neberu, že SSD jsou třeba pro studenty drahé. Můj první systémový disk stál několikanásobně víc, než dnes SSD. Ale je fakt, že jsem za kolej platil jen 4,50 (v korunách, ne eurech :) ) na den, plus 50 haléřů za lednici. O tom si lze dnes nechat asi jen zdát. Ale máte pravdu, mají své mouchy, ne že né.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fragmentace registru není to samé co fragmentace disku. U disku SSD pomůže (a pro HDD stačí spustit defragmentaci), u registru moc ne. Jeho soubor není moc velký, takže se celý v pohodě vejde do paměti. Ale vyhledává se v něm v principu podobně, jako v dlouhém texťáku (i když s indexací). Jak stoupá množství položek a každá je jinde, tak je hledání čím dál tím pomalejší. Je to obdobné, jako vyhledávat v nějaké mailové složce.
PS: Kolej pamatuji ještě o něco levnější a oběd za 2,60 Kčs :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle testů, které jsem viděl, nejsou 8 rychlejší. Někdy jsou trochu rychlejší, někdy pomalejší, ale rozdíly jsou pro běžného uživatele nepostřehnutelné. O doplňku, který zprovozní aero nevím, možná nějaký škaredý hack existuje. Ovšem dodávat si do systému všelijaké nedodělky třetích stran proto, abych získal funkce předchozí verze systému, to je řádně stupidní myšlenka. Stačí přeci zůstat u předchozí verze. Netvrdím, že je to nepoužitelný systém, na tabletu si ho umím docela dobře představit, ale na desktopu mi metro lezlo neskutečně na nervy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych předešel podezření z podjatosti (i když nemám napojení na MS), nepovím o svých zkušenostech, ale lidé, kteří si nainstalovali tu "trialku" osmiček a kteří jsou spíš linuxáky než widláky jako já, tak referovali o znatelném (že je to prostě znát) zrychlení oproti 7. A to jak u nabíhání, které je super rychlé, tak u obecných odezvách systému jako takového. Ale vem to čert co psal někdo jiný, i když píšete, že máte nějaké zkušenosti s osmičkami, zkuste si to přeci sám znovu a se stopkami třeba a přesvěčte se jak to je. :)
http://msdn.microsoft.com/en-us/evalcenter/jj554510.aspx

K té druhé části komentáře: No a představte si, že existuje i jiný pohled, který říká, že je naopak stupidní dávat tam Start, Aero, ... :) Osobně čudlík Start nepoužívám a pokud si koupím osmičky, tak mi nebude chybět. Mám Total Commander a v něm čudlíkovou lištu vymakanou k dokonalosti, tedy subjektivně pro mé potřeby samozřejmě. Co ta už umí... kam se hrabe Start. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím ako ľudia hromadne vyhadzujú svoje ročné počítače a notebooky a vypisujú objednávky na nové s W8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes, kdy je pro běžné použití dostatečný výkon kteréhokoliv běžně prodávaného procesoru, ať už pro desktopy nebo pro notebooky, a když HW nároky Windows verzi od verze klesají, je skutečně otázkou, kdo si bude kupovat nový počítač. Hráči, pár lidí, kteří se baví překódováváním videa... minorita. Stolní počítač dnes může v klídku vydržet šest let i víc, notebook dokud se fyzicky nerozbije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stoupa vubec realny vykon procesoru nebo jenom pocet jader? Mam pocit, ze i pro ty hrace je dnes dulezitejsi upgrade graficke karty nez procesoru ... a co se prekodovavani videa tyce, to uz se taky akceleruje na GPU ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice akceleruje, ale zatím dost neefektivně. Ale to je off-topic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš nekvalitně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zda (a jak) stoupá reálný výkon procesorů za poslední roky by mne také zajímalo. Redakce, prosím, byl by možný nějaký článeček na toto téma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem četl na pctunningu srovnání 4 intelovských procesorů – od Nehalemu po Haswell. Není to zas tolik do minulosti, ale pro zajímavost stojí za to. Z mého pohledu nárůst výkonu nic moc, spíš snižování spotřeby při mírném růstu; ale u poslední generace to zmršily integrované grafiky.
Článek se jmenuje „Nárůst výkonu CPU za poslední roky“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz se to tu omylalo nekolikrat. Lide nemaji penize a FA setri. Porad se vyplati opravovat pouzite nez kupovat nove. Navic starsi veci vydrzi dele nez nove. Kouknete jen na pocet napajecich fazy {3+1}na soucasnych deskach ? to je zoufale na Core 2 duo LGA 775 by si to nikdo nekoupil ani do kanclu. Vyrobcum se opravdu dari delat velmi drahy spotrebak- beru ze krom CR maji ostatni staty jen rok zaruku !!
Pokud je pouzitelny notebook za 400 az 600 euro a vydrzi rok a den je to draha hracka za takovej peniz. A na tom tezko muze menic neco jako windows 8 a jine zhovadilosti.Naci mnoho lidi od urciteho veku nechteji zadne zmeny, kdyz jim dam na misto XP win 7 tak je to hodne spatne , jim je fuk ,ze to uz neni podporovany, ale pro ne je to OK dokud muzou delat to co chteji a jak jsou nauceny. Pokud ceny HW nepujdou dolu neni sance ,ze se zvysi nejaka poptavka ... amen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ze zvědavosti: Na jakou cenu by měla klesnout cena HW? Nadupaný PC se v devadesátých letech kupoval za 10 až 20 průměrných platů. Dnes je to jen za pouhé 2 (PC kterým se v danou dobu říká "nadupané", odhlížím samozřejmě od neporovnatelnosti reálného výkonu :) ). A za jeden plat si můžete koupit i dva obyčejné notebooky. Neslýchané za mého mládí. A klesající kvalitu komponent jsem (klepy klep) naštěstí ještě nepozoroval, asi to bude částěčně i výběrem výrobce a produktové řady, co říkáte? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grook to nakousl IMHO velmi dobře. Lidi prostě nemají zájem pořád modernizovat, pokud jim to nepřinese opravdu znatelný přínos, a v současné krizi čím dál víc lidí začíná přece jen přemýšlet kam se svými penězi. Tento trend je v příkrém rozporu s touhami elektronického průmyslu, který by nejraději zvyšoval své zisky donekonečna. Někdo bude muset v tomto "boji" ustoupit. Mám dost jasné tušení že zákazník to nebude.
A k cenám: dostáváme se do situace, kdy z trhu mizí levné výrobky. Pod slovem levné rozumějme takové, na které si člověk (zhola nepotřebující být takzvaně IN) počká až zlevněji. Tak jako se to dělalo dříve. Jenže od jisté doby, výrobci násilně odřízli produkci těchto výběhových a tudíž levných produktů, v naivním domnění že tak spotřebitele donutí aby kupoval věci nové a patřičně drahé. Jak krátkozraké řešení to je, uvidíme možná už v blízké budoucnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat o které oblasti výrobků mluvíte? Protože osobně mám zato, že na levných výrobcích jsou založeny celé obchodní řetězce typu Lidl, ale i v elektronice a PC komponentách nevidím žádnou oblast, kde by nešlo koupit vyloženě levné věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.