Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 98/ME jdou na zasloužený odpočinek

Zaplat panbu! Tu podporu meli ukoncit uz v roce 1998.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč ? furt to používám !!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Kuka:
Používat to můžeš, proti tomu nic, ale už ti na to nebudou vycházet ani bezpečnostní záplaty. A konečně pak bude moci vyjít finální neoficiální service pack bez rizika, že by se někdy k tomu objevilo něco nového ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to sice nepouzivam, ale rok 2004 sa mi zdal trochu skoro, teraz je to tak akurat. Mozno ME mohli este nechat rok.. Pokial si dobre pamatam tak NT4 podporovali dlhsie, ale asi zrejme preto,ze to bol skor serverovy OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: jo s tou neofic. bezpečnostní zálohou by to bylo super.
Sám bych si ji určitě stáhl.
Tudíž, kdyby se někdy k tomu někdo dostal a www.cdr.cz by to bylo ochotno zveřejnit, rozhodně bych všem poděkoval!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ToJejedno: http://winpack.org/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslel, že se s tím nSP budu párat navěky... :D

Myslím, že Win98SE jsou už natolik opravené, že to ani tak moc nevadí, že končí podpora. Navíc na tento sytém se už ani nezaměřují viry, takže jsou teoreticky relativně bezpečnější, než kdysi. :)

Ale stejně bych byl rád, kdyby 98 a Me žily dál, těch počítačů s MMX200 a 64MB RAM je pořád dost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze se z W98 stane freeware ? Kdyz uz se nedaji koupit ani podpora na ne uz nebude ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo kdyby freeware, zkus se podívat na cenu MS DOSu, který se ještě stále prodáva a až uvidíš tu cenu, tak tě odvezou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Freeware to nebude asi nikdy. To by se totiž zhroutily kalkulačky, kdyby se vyčíslovaly ztráty způsobené uživateli, kteří začali používat W98 místo toho, aby si koupili Vistu a nový počítač. Něco ve stylu uteklých miliard MPAA. Ani ten FreeDos co je u notebooků bez OS není volný MS-DOS. A když jsme si kupovali z multilicence WinXP UPG, tak jsme dostali prodáno ještě MS-DOS 6.22 za asi 1500,- a na to jsme jako instalovali ty XP :-D No je to sranda ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qwer,nejsi náhodou vymaštěný linuxák?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevim jestli by nekdo instaloval Win 98 na novy pocitac. Me se to uz nepodarilo na 450MHz procesor (asi moc rychlej nebo co :-). Taky ty problemy s FAT32 a dnesnimi kapacitami HDD ....

Z meho pohledu zadarmo drahy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Harry - moc díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Richard
Tak to asi bylo rukama, protoze ja uz je instaloval i na 2GHz Pentium 4 a na Athlona 64 3000+. Naopak na novem pocitaci jedou uplne bleskove - problemy ale delaji neexistujici ovladace pro chipsety intelu novejsi jak 865, nepouzitelne ovladace pro nforce 2 a neexistujici pro novejsi, takze se da pouzit bez problemu jen VIA. Druhym problemem je maximum 512MB pameti, jak tam das vic, tak to blbne (nevim jak moc dobre funguje ta oprava z neoficialniho update packu).
Hlavnim problemem Win98 je u mne jejich snadna rozhoditelnost spywarem a spatne napsanym softem, to WinXP vydrzi vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Richard : Nevím, ty máš asi počítače jen na hraní, nikoliv na skutečnou práci. Ve firmě nám na W98/SE běží stále včechna agenda, účetnictví, archivy zpráv atd. doposud naprosto bezchybně. A proč, podle tebe "zadarmo drahý" systém, bychom měli za "peníze" vyměňovat ? A k tomu kupovat i nová PC? Na složité výpočty je zapotřebí skutečně jiných strojů, ale na běžnou agendu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpocinek si zaslouzi jen Win98/SE, ale Milenia.. napadaji me strasne veci, ktere si tyhle windows zaslouzi, ale nechci do Bohnic, aspon ne hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Video: přesně tak, nový OS = většinou nový PC + další nový SW, což stojí spoustu peněz a času. Je třeba W98 využít, co to jde a až už to opravdu nepůjde jinak, tak přejít na XP nebo Vistu. Ve firmě to tak praktikujeme a funguje to. Kdybychom měli při vydání nového OS na něj hned přecházet, pak po W98 byly ME, potom 2000, potom XP, to bychom se asi zbláznili a nedoplatili se...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az vy, co vam konci podpora a nechce se vam znovu platit za system, budete potrebovat nejakou nahradu, tak se zkuste podivat treba sem:
http://proc.linux.cz/ - "Proč používat Linux"
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php - Linux Distribution Chooser
http://www.kubuntu.org/
http://fedora.redhat.com/
http://www.mandrivalinux.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už šestým rokem používám jednu instalaci WinME Eng - postupně předetekovávanou na upgr.HW - nyní P4-3200/1024/6800GT - naprostá spokojenost.Rychlost nevídaná a kdo si je umí vyladit, tak dostane i slušnou stabilitu (samozřejmě že WinXP  to nejsou ale rozhodně nejsou WinME horší než Win98SE) Jediný problém je, že v těchto starších systémech nejdou rozchodit PCI-e a SATA takže s dalším upgradem HW  už asi skončí... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem ve firmě z Win98 utekl na Win2k hned, jak to šlo. Přeci jen padavost byla značná a práce s nimi svérázná - nejlepší bylo vždy ono x-sekundové zamyšlení se, jestli ještě pojedou dál. Doma na hraní je to použitelné, ale vydržet běžet celý den bez restartu byl problém. Zároveň s Win98 jsme používali ještě NT4 - ty naopak vydržely ještě dlouho a skončily hlavně díky končící podpoře HW. Ale od té doby mě už nic nenutí upgradovat dál, takže teď mám takový mix W2k/WXP, XP se kupovaly jen s novými PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom by mě zajímalo jestli existuje něco jako kompletní balík záplat které lze hromadně nainstalova na čerstvé W98.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, za co si Microsoft nechava platit prestane existovat, proto "zadarmo drahy" :-). Jinak pokud chci pouzit nektery z techto "dos-based" systemu a PC ma trochu vic RAM (64) a dost mista na HDD, tak mam nejradeji prave ty milenia. Zatim jsem s nima mel min problemu nez s cimkoli, co vzniklo pred nimi. Jo, ten PC, ktery nechtel W98 skousnout mel chipset SIS, kdo zna ty starsi mozna pochopi ... V soucasne dobe mam nejradeji W2K a na vistu se netesim, protoze na pocitaci bohuzel pracuju jiz cca od roku 1995/6 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ripper: I ty vtipálku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na support.microsoft.com se da najit postup, jak zprovoznit Win98 na systemu s vice nez 512 MB RAM. Mam 1GB a naprosto bez problemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je naprosto běžný marketingový postup - přestanou je podporovat proto aby donutily jejich majitele aby si koupily novější Win a je už celkem jedno jestli XP nebo Visty - Bill potřebuje prachy a je nasra.ej páč zjistil že lidí kteří ještě makaj na 98 je pořád ještě dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

papundekl:Přesně tak. W98/SE sice nejsou žádnej zázrak,ale po těch letech jsou již hodně, skutečně hodně stabilní (i s tou velikou pamětí) a pokud na nich "člověk" nepouští nějaká "zvěrstva", ale využívá je k práci, pracují už vskutku spolehlivě. Náš firemní, skoro hlavní, ekonomický systém se vůbec nevypíná a běží v kuse už více jak rok ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy: Ty se ještě s něčím páráš? :-)

Richard: W98SE na Northwoodu 2,4GHz, Smithieldu 2,8GHz ani Dothanovi 1,8 GHz žádný problém.
FAT32 na Windows 98 funguje do 2 TB, jenom Scandisk a Defrag z Windows 98 si neporadí s větším oddílem než 128 GiB = 137 GB. Dosovský Scandisk ano.
Fdisk z Q260044 funguje s libovolnou velikostí disku, jenom se velikosti nad 100GB špatně zobrazují, Format.com má také problém se zobrazením, ale formátuje správně, Windowsovský format nemá problém. Používám takto 250GB disk.

Jiný problém je to, že ovladač IDE disku ESDI_506.PDR nezvládá 48-bitové LBA, takže lze s ním provozovat disky jen do 128 GiB = 137 GB, ovšem existuje patch, který toto omezení eliminuje a funguje až do velikosti disku 2 TB. Stejně tak ovladače Intel Application Acceletaror, VIA, Promise, a další zvládají 48-bit LBA.

Vlask: S 1 GB RAM jsem nenarazil na problém, ta oprava z nSP zmenšuje velikost virtuální paměti a tím zamezuje konfliktu adres. Z konferencí vím, že i 2 GB RAM jsou bez problémů.
Intel(R) Chipset Software Installation Utility 6.3.0.1007 podporuje i čipset 915 a 915M s Windows 98 SE. Poměrně jednoduše jdou ty inf soubory opravit i pro novější čipsety, sám jsem vyzkoušel 955X a vše je OK.

MajaQ: V motherboardech s čipsety 915 i 955 mi fungují pod Windows 98 SE PCI-Express karty Nvidia GeForce 6200, 6600 i ATI Radeon X300 a X550.
U SATA disků záleží na řadiči. Pokud se použije režim, kdy se SATA disk tváří k operačnímu systému jako PATA disk (jižní můstky Intel ICH-5, ICH-6, ICH-7), tak vše funguje, jak má, a naměřil jsem hdtachem rychlost přensou dat pod W98SE 135 MB/s.

nib: Na http://www.winpack.org/ je neoficiální servicepack s téměř všemi opravami a univerzální driver USB disků.

Na nových strojích můžou chybět ovladače, u Intel motherboardů to bude HDA zvuk, SATA disky v nativním režimu, Intel RAID, USB 2.0.

Stabilita velmi záleží na používaných programech - pokud se nepoužijí nějaké problémové, je možné mít otevřených třeba 20 oken a pracovat týden bez rebootu.

Některé nové programy už nejsou pro Windows 9x, namátkou Adobe Reader 7 a ostatně všechny nové Adobe produkty, Office 2003 včetně prohlížečů atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Petr: já ale používám dual boot (WinME + WinXP) a nechtělo by se mi pořad chodit do Biosu a přepínat emulaci SATA na PATA (kvůli rychlosti) U PCI-e 6600 mi nové ovladače hlásily, že nenašly žádnou podporovanou grafiku (a do nějakých ručních úprav jsem neměl chuť).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MajaQ: A u tebe se rychlost v PATA módu liší od native SATA? Mně se to chová stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MajaQ: Rychlost v emulovaném PATA i SATA režimu je stejná.
U PCI-e 6600 stačí vybrat ovladač ručně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes jsem nepochopil, proč Mrkvosoft udělal takovou nestabilní slátaninu jako Windows ME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Petr: Jak to vidím, tak se s tím spíš pářeš za mě. ;) Dík.

Ještě Petra doplním:
- Na rozdělení a formátování HDD je obecně nejlepší použít nějaký jiný SW než od MS z Win98SE/Me doby. Úplně nejlepší je si HDD připravit na jiném PC s WinXP či jiným moderním OS. Místo Win98SE ScanDisku se nechá použít z WinMe, ten je už OK.
- Pro velké HDD pod Win98SE je nejjistější použít přídavné PCI řadiče a poslední ovladače od výrobce. Mám vyzkoušeny High Point HPT370, Silicon Image SiI 0680A a ITE IT8212F na 200GB HDD - luxus. :)
Že to funguje ověříte nejlépe tak, že si pustíte DiskSpeed32 - rychlý náhled a hned vidíte, jak se to chová. Jestli křivka rychlosti postupně klesá, je to ok, jestli klesá a pak je tam zub a klesá to stejně jako na začátku, je to špatné. Je-li to zubaté celé a není vidět, že to vlastně klesá, tak je něco s HDD, řadičem nebo ovladačem a šel bych od toho radši pryč. :D
- Btw, na VIA KT600 byl rozdíl mezi SATA a emulovaném PATA cca 30% ve prospěch emulovaného PATA! :-O Ovladače na tom nic nezměnily... Tento případ jsem uložil mezi svá "Akta-X".

Martin27: Myslím, že do toho trošku vidím a po mých zkušenostiech si dovoluji WinMe považovat za zdařilejší systém než Win98SE. :) Akorát to možná není pro BFU, je třeba vědět, kam a jak šáhnout.

Jediné, co mě na Win98SE fakt štve, tak že nejdou seřadit písmenka partition dle libosti... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows 98 SE existuje neoficiální Service Pack, dodělávající např. podporu USB disků, opravuje chyby atd. K dispozici pro anglickou i českou verzi, nejedná se o produkt od Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minutu ticha za Win98, sveho casu celkem schopne. Kdyz vysly zajasal jsem, ze to jsou konecne hotovy Win95. Pamatujete, ze sveho casu staly ne OEM jen cca 2800 Kc, coz bylo v pomeru k cenam hardware mnohem prijatelnejsi nez XP dnes. Zadna aktivace nebyla potreba. Jen mi v nich chybela podpora NTFS. Mely jeste primo DOS, coz by se mi dneska obcas dost hodilo... Ted prijde Vista a jestli bude Aero fungovat jako to Aero ve Vodochodech... Darmo mluvit. Microsoft by mel uvolnit jejich kod, urcite by se nasel nekdo kdo by W98 byl schopen zmodernizovat i pro pouziti na soucasnych strojich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mám dělat s Win ME, když už je Mikrofost dál nechce podporovat a záplatovat ?  Hlavně neříkejte vyfotit, to by mě nenapadlo :-)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mt: Prejdi na Linux. Ja to nedavno udelal, tedy doma. Konkretne Ubuntu, doporucuju.

Duffy: Proti gustu zadnej disputat, ale kdyz uz si mam pro 98 pripravit disk na jinym OS, proc tam nedat rovnou ten lepsi system? Jedinej duvod je mozna ten, ze mam Win98 a nechci platit dalsi licenci OS. Coz je treba muj pripad. Jenze, nez bych se patlal s rozchazenim Win98 na novym zeleze, tak jsem se jednoho dne rozhodl je uplne vyhodit. Timhle nechci nijak snizovat cenu tve prace na nSP, urcite ji dost lidi oceni. I me svyho casu docela bodnul.

Nejsem Linuxovy fanatik. V praci se zivim programovani databazi pro windows a pouzivame WinXP pro. Z vlastni zkusenosti vim, ze na 98/ME se opravdu _pracovat_ neda.

Winowsy odkojenym lidem, kteri touzi po experimentu doporucuji testnout http://www.ubuntu.com/ Jednoduche a funkcni, instalace snadnejsi jak u Windows.

Akorat syn si stezuje, ze pod Wine nejdou vsechny hry, hlavne ty s ochranou proti kopirovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem nahradil u 30 PC Win2K za 98Lite. (1G CPU se 128 MB RAM Indoš od Autocontu :-)
Opatchoval, doinstaloval podporu DirectX, javu, ..., odladil.

A můžu říc, že jsem spokojen.
Provozujeme na nich přes 300 aplikací.
Start 13 vteřin, ukončení 3 vteřiny. (Z toho 2 jsou tam navíc, aby disky stačily odswapovat cache.)

Možná, že někdy za 10 let Visty zkušebně nasadím.
Jen nevím, jestli mi, tou dobou běžný, počítač s 50 CPU a 1TB RAM bude stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mintaka: Tak to je hodně svérázné. Chápu, že 128MB je na W2k dost málo, ale je otázkou, zda by nebyl lepší i jednodušší upgrade paměti. Na CPU u W2k moc nesejde, provozoval jsem je i na P1. Pokud bych byl nucen něco takového udělat, tak bych radši downgradoval na NT4. Rychlý start i vypnutí to sice nemá (v práci je to snad jedno), ale jinak jsou svižné dost a stabilita je mnohem vyšší než W9x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

98 jsou furt rulez, jsou malý, nenáročný na hardware... a když se s nima slušně zachází, tak i stabilita je slušná. Na ME provozuju už tři roky multifunkční centrum, hlavně na sledování a záznam TV, případně DVD/DivX/MP3, jednou za měsíc je restartuju, ale v podstatě jen proto, aby pavouci ve skříni měli nějaký vzrůšo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 mintaka:
A jak resis zabezpeceni tech pocitacu aby si tam studenti nezacali instalovat co je napadlo, popripade nesmazali system?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ME byla nestabilní slátanina, vydržela mi v provozu schopným stavu 2 dny a to ještě furt padala... ;-) Ne, nejsem hovado, ale nerozdýchala instalaci jednoho softu, už nevím, jakej to byl... Na 98 už šel v poho :)

Jinak 98 se už radši snažím vyhýbat, musím na tom občas dělat a padá to (nicméně přiznám, může to být i nekvalitním HW...). 2000 mám radši, stabilní jádro a nejde to... :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Ale stejně bych byl rád, kdyby 98 a Me žily dál, těch počítačů s MMX200 a 64MB RAM je pořád dost...

ja ti nevim, ale na takový železo klidně hodím wxp, pokud je postavený z kvalitních komponent. vedu to na NB, pravda, je to 233, a nemůžu si stěžovat. start za cca 35sec - to není tak zlý (včetě bluetooth a pcmcia lan)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 fousek 18. dubna 2006 09:57> já mám u nás ve škole něco podobnýho, 20x PC s Win98SE a nSP2.0, mám udělanou skrytou partišnu a na ní funkční image. Pokud se s kompem něco stane (softwarovýho), učitel vezme ze šuplíku repair CD, šoupne ho do mechaniky, restartuje a během max. 5 minut má PC v provozuschopným stavu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.