Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Mobile jde na vedlejší kolej

Tady se nekdo probudil. :-)

Nadela uz pred nejakou dobou prezentoval, ze telefony MS v nejblizsi dobe delat nebude. Tim bylo jasno a nevim jake dalsi spekulace mohli panovat.

Do te prezentace jsme asi mnozi tak nejak snili o Surface Phonu, ale uz ne na mrtvych Windows 10 Mobile, ale na klasickych Windows 10. Bohuzel to bylo tema zpravama dementovano, takze nic. Skoda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o Surface Phone s W10 si snil mozna tak ty a par dalsich beznadejnejch pripadu... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najde se ovšem dost lidí kteří budou skálopevně tvrdit že Surface Phone bude už brzy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odpovedi na clanek je projekt Andromeda. To ze na Surface Phone nebude Windows Mobile se vi dlouho. Stejne tak dlouho se vi, ze vyvoj WM10 byl jen udrzovaci :( .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na čom tá Andromeda akože bude bežať? Bavíme sa o mobiloch. Intel Atomy zrušil, Core tam nejde dať (zatiaľ Core dokázali dať maximálne do tabletov) a AMD také čipy nemá, VIA ani neviem či ešte existuje. Na ARMoch by to možno išlo, ale Intel sa postará o to, aby na tom x86 aplikácie nebežali, keďže má na x86 licenciu resp. si bude pýtať mastný poplatok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad1) tak plno patentu ohledne x86 uz davno vyprselo
ad2) intel si muze resit jen neco to same AMD ktere prislo s x86_64 tohle tema by si mozna zaslouzilo samostatny clanek ale stejne by se v tom prase vyznalo :) licensovani by se tykalo max nekterych pokrocilych funkci ...
ad3) firmy jsou v tomhle smeru na sobe zavisle a neuveritelne provazane ze by se nam z toho motala hlava :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Andomeda nevyzaduje x86. Stejne jako mnohe jine technologie MS dnes i v minulosti. Ne ze bych cekal ze dalsi pokus prijde sjinym vysledkem, jen konstatuji, ze tu ten pokus je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Andromeda bude jeden OS, zatim se zda, ze to bude budouci verze Windows 10, ale taky to muze byt Windows 11. Tenhle OS asi bude v zakladu x86, tezko rict, ale bude tam mit i emulacni vrstvu pro ARM,mozna to bude jeste jinak, ale to dulezity co bych predpokladal, ze MS cili na sve UWP aplikace, ktere by pak fungovaly na jakemkoli zarizeni pocitac, notebook, tablet, smartphone a kdo vi co jeste, uplne stejne.

Proste jeden OS s jednema aplikacema a funguje to vsude.

To je myslim hezka az usmevna nebo taky strasidelna vize, protoze zatim se UWP aplikace moc neuchytily a myslim, ze znacna cast uzivatelu o ne ani nestoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nedopadlo jako Mass Effect Andromeda :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ma uz po nekolikate megalomanske plany a vime, jak to s takovyma konci. Neuveritelne je, ze si nedokazou vzit ponauceni a furt to zkousej az do zblbnuti.
Ja bych si i pral, aby jim to vyslo, preci jen smartphone ma clovek u sebe skoro celej den a chtel bych tam mit dustojnej OS a nejakou idiotskou Javu, ale spis si myslim, ze to dopadne stejne jako jejich predchozi pokusy, teda neslavne. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Což můžeme mimo jiné chápat jako oficiální dementi těch zpráv"
hezký překlep. Ale možná opravdu jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dementi není překlep, má v češtině dva významy... :-)
https://cs.wiktionary.org/wiki/dementi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najvyssi cas pre Jezka kupit nejaku-tu Lumiu? ;-)

Tak az mi prestane ta 650 fungovat alebo bude uplne odstavena od podpory, tak sa zacnem pozerat po novom telefone. Ale Windowsy maju zatial najlepsie UI s akym som na mobilnych zariadeniach robila ... kachlicky su super. Apple vyzera a ovlada sa ako ofarbickovany Program Manager z WIndows 3.1 a Android je nehomogenny bordel :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejně. Nemít pracovní X3, kupuj Alcatel Idol 4 PRO, společně s Elite x3 možná poslední a zároveň nejlépe vybavené WP. Snapdragon 820, 4GB RAM nebude problém na tom ještě několik let vydržet. Bezpečností záplaty budou, tak nebude problém. Potom se uvidí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale Windowsy maju zatial najlepsie UI s akym som na mobilnych zariadeniach robila"

to muze napsat bud fanatik, nebo clovek co nemel v ruce webOS nebo SailfishOS, to jsou systemy co maji opravdove UI a ne jen nejake trapne kachlicky ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze tomu co pises neveris a nemyslis to vazne ? :) nemohu si pomoci ale UI W10M je lepsi praktictejsi prehlednejsi efektivnejsi ...a subjektivne hnusnejsi jak cokoliv jineho :) navic mi podobne jako iOS(ten to ma opravdu vymakane) nabidne hotove reseni AiO aniz bych musel cokoliv resit a prizpusobovat/doladovat jen na zaklade jednoho ID .... coz se taky pocita cas jsou preci penize ;) asi bych to videl takhle UI W10M >> iOS a pak vse ostatni otevrenost a moznost volne vyuzivat svuj HW "linux based" OS pak W10M a nakonec iOS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Iste je mozne ze som zariadenie so Sailfish ani WebOS nemala v ruke - ved pisem ze "s akym som na mobilnych zariadeniach robila" tj. je to velmi subjektivny pohlad, zahrnajuci zariadenia ktore sa mne osobne dostali do ruky.

Nemyslim si, ze kazdy komu sa robi dobre s jednym z mainstreamovym OS, je bud fanatik alebo ubohy zufalec co ani nedrzal v ruke menej rozsirene mobilne firmwary. Miesto ponizujuceho tonu by si radsej mohol napisat v com boli tie OS lepsie, rozdielnejsie, vychytavky atd. Urcite by to bolo zaujimavejsie a prispelo k civilizovanejsiej diskusii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak, také si nemohu stěžovat. Někdo to samozřejmě neskousne a líbí se mu halda barevných ikonek, ale pro mě osobně pár nejpoužívanějších živých dlaždic na úvodní obrazovce a zbytek v seznamu je skvělé řešení, vždyť mobil by měl být jednoduchý a přehledný. Pevně doufám, že MS s něčím přijde do doby, než mi Lumie 950 odejde do věčných lovišť, a zase to nepohnojí jako v případě WP (i když tam také sehrála významný vliv Android komunita, kdy zástupy jejích členů odsuzovaly WP, ač jej nikdy v ruce neměly, Google mohl být spokojený). Na druhou stranu má silnou pozici v desktopu (i když také díky setrvačnosti), má konzole s windows jádrem, tak by bylo logické, aby do portfolia přidal i mobily. Jestli ale nic nepřijde, tak se asi dám k Apple, Google mi prostě nesedí a nemám v něj moc důvěru, prostě mám takový pocit, že ta společnost vyrostla na reklamě a kšeftováním s daty. :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ind do vedení, hůl do ruky. Vzhledem k významu segmentu je vysoce pravděpodobné, že se někdy vrátí. Stejně jako Intel nebo AMD nebudou a ani nemohou ingnorovat ultraúsporný segment věčně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víte indové nezapřou že jsou rodnou zemí cikánů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zas ta nekonecna pohadka o indovi, ktery muze za vsechno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo musí mít zodpovědnost. V dnešním světě je ale běžné, že management vyloženě hloupým rozhodnutím způsobí firmě velké ztráty a nic se neděje. Velký plat má být spojen s velkou zodpovědností - v tom je zrůdnost dnešního západního pojetí kapitalismu, kdy se třeba za státní peníze zachraňují banky jejichž management má milionové platy a prakticky žádnou zodpovědnost za svoje kroky. Kdo byl skutečně potrestán za dieselgate, který VW připravil o miliardy dolarů? Jeden inženýr? Tragikomedie.

To že MS svojí silou neudrží na trhu ani dva telefony (lowend, mainstream nebo highend a něco) je chyba vyměklých idiotů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz. "Apatykář" následovaný "Fiorýmou"... a HP byla málem v likvidaci.
To je čím dál obvyklejší příběh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Někdo musí mít zodpovědnost.... To že MS svojí silou neudrží na trhu ani dva telefony je chyba vyměklých idiotů.

Souhlasim, nicmene vy jste nenapsal ze je to problem idiotskeho vedeni, vy jste napsal: "Ind do vedení, hůl do ruky" - tj nejvetsi problem vedeni je, ze nekdo v nem je Ind. Ne ze bych tam videl problem, mezi bilymi prece zcela logicky nejsou zadni curaci a idioti.

Jo, BTW:

> Vzhledem k významu segmentu je vysoce pravděpodobné, že se někdy vrátí.

LOL, jo. Intel mel mobilni divizi ktera ctvrtrocne dala kolik, -3 miliardy ? a bylo z toho hovno. Oni se vrati asi tak, jak se vrati IBM OS/2 mezi relevantni operacni systemy na desktopu, nebo lonsky snih. Totalne zaspali nastup, a ted mame trh s par miliardami zarizeni, rozdelen mezi cinske vyrobce hw plus Google a Apple, oba s obrovskym ekosystemem. Karty jsou davno rozdany, muzou si akorat zatlacit slzicku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych jen doplnil k tomu "Intel mel mobilni divizi ktera ctvrtrocne dala kolik, -3 miliardy ?" .. podle mne 'hlavni' problem bylo, ze Windows-Intel pakt uz tady prestal fungovat. MS nemel pozici na trhu, aby silou monopolu tlacil (jako tlaci ostatni produkty) mobilni win a tim padem, nemel Intel ani velky odbyt pro svoje chipy v momente, kdy tady jsou etablovane ARMka. Proc by pak vyrobci zarizeni meli davat do mobilu intel chipy, ktere IMHO nebyli lepsi/levnejsi nez ARMka a delat pro to x86 binarky androidu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejveselejší zpráva dne. Teď už ani největší bloudi nemohou čekat na Godota, tedy na Surface něco.

Microsoft si pravidelně vybere z mnoha možností tu zásadně nejhorší. Což tedy zvládá každý idiot, ale jedině Maloměk to dokáže provést mnohokrát za sebou, vydávat to za pokrok a všechny přesvědčovat, že bílá koule je vlastně černá krychle.

Co zlikvidují příště? Servery? Desktop? Ale desktop vlastně už zlikvidovali - zavedením podivností jako nebarevné ikony, ohavné dlaždice, bezokenicová šílenost Metro - pardon, "Modern UI" (ta vypadá fakt nádherně na 30" UHD monitoru!), ... tím vším popřeli všechny důležité ergonomické zásady a 40-ti letý vývoj UI/UX. Profi sféra Windows 8/10 odmítla.

"Ribbon" menu, "tak hrozně oblíbené", byla zjevně jenom ochutnávka, hlavní chod brzy dorazil... A následoval "double-down" jménem UWP.

Zdá se, že tyto "univerzální aplikace" se limitně blíží k největšímu úspěchu - a sice, že finálně nebudou fungovat na ničem. Protože není telefon, není tablet, ... a pokud to takhle povedou dál, brzy nebude ani desktop. Tak alespoň, že se můžeme těšit na UWP na serverech, doufám na tom bude založen Windows Server 2020 nebo tak něco. Hurá!

Katastrofu s telefony bylo lze očekávat již od samého začátku:
Q: "Wokenicový telefon! hele, nezdá se Ti to fakt ošklivé, ty dlaždice?"
A: "Je to účelné a rychlé" (...ale to je CLI také)

Q: "Jak si tam dám podkladový obrázek?"
A: "Nedáš, protože je to ... profesionální, tam se obrázky vlastních dětí/milenek/domů/Porsche nedávají"

Q: "Když je to profi, připojím se tím snadno do firmy a budu jako na LANce?"
A: "Není na to Cisco AnyConnect ani žádné certifikované IPsec řešení, takže k nám do firmy se nepřipojíš, máme všude totiž Cisco přístupové body, založené na průmyslových standardech jako je IPsec, OpenVPN, ..." (jako 99% všech firem)

Q: "Když není AnyConnect, co teda?"
A: "Mají tam vlastní MS řešení. To můžeme použít, když si všude koupíme další bránu, Forefront, na dalším serveru s dalším Winserverem, no a... ale jede jim to jenom po IPv6, no takže ještě potřebujeme pár dalších věcí a opatření...nebo převést veškeré interní věci důsledně na IPv6, včetně zakázkových aplikací, což by stálo asi 120 mega a trvalo tři roky" (x60 poboček)

Hehehehe. Takže pak je houby platné, jak kvalitně to nakonec bylo napsané, optimalizované, rychlé, nenáročné na hardware...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

PS. Pokud někdo bude namítat, že Ribbon je úplně skvělý, přece, zrychluje práci ...
Ale je vysoce neintuitivní, když s tím někdo nedělá každý den, tak neví, co kde je... je to šílenost.

Kdyby to bylo správně, asi by všichni psali v TeXu - ten je ještě mnohem rychlejší, přesnější, dokonalejší než všechny Ribbony.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, poslední slušněj ofis byl 2003 :) proto ho stále provozuju a kupodivu na to furt vycházej aktualizace

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý komentář od někoho kdo nemá Windows Phone :D kdyby jste ho měl tak víte že obrázek na dlaždice, pod dlaždice si můžete dát už od WP 8 GD2 což je pár let zpět ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není žádná novinka, ti co WP komentují na diskuzích jsou buď ti, co naposledy viděli cca verzi 7.5 anebo ti kteří neviděli ani verzi 7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už od WP8 GD2? Hehehehe.
To bylo poněkud pozdě.

Kdo umí číst alespoň trochu pozorně, všiml by si asi úvodní věty (předpokládám, že Váš příspěvek byla ironie):
"Katastrofu s telefony bylo lze očekávat již od samého začátku".

Tedy že komentuji vstup těch dlaždicových placek na trh. Bylo to tristní, tento stav trval velmi dlouho a Microsoft se "zabejčil" a několik let odmítal tyto zjevné nedostatky odstranit. Většinou šlo o snadno změnitelné hlouposti, které neměli zvláštní "sakrální" význam, ale uživatele neobyčejně vytáčely.

Udělat něco, mířící do profesionální sféry, co naprosto ignoruje užívané standardy (IPsec například), a místo toho podsouvat vlastní zpatlaná řešení (Remote Access například) a pak na tom hodně dlouho zběsile trvat - i když je okamžitě jasné, že jde o "fatal error" - to je takové, eeeehhh Microsoftí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je teda sakra ta najdolezitejsia vec na celom komente.

Ono je fakt, ze to ploche akejkolvek farby proste UI vyzera na comkolvek od FHD mega depresivne. Ale ani to by nebolo take zle, pretoze stale si mozem slehnut nejaku podpornu latku, aby som videl farby. Horsie je, ze v niektorych pripadoch sli fakt UX guidelines srat. Ked designovali vizual 10tok, zrejme mali hlavu plnu fullscreenovych aplikacii. Takze je super, ze kazda aplikacia ma inu farbu okenneho ramu, ale ked mam vedla seba viac aplikacii, tak je problem urcit, ktora ma focus. To este vylepsili tym, ze aplikacie si blikaju textovym kurzorom aj ked focus nemaju - uplne bezne to robi Lync a mam pocit, ze mi to robieval aj Skype for Businnes kym som ho este mal. Alebo naopak kurzorom blikat prestanu. Cele to korunoval technologicky klenot - 32bitove Visual Studio ktore od verzie 2012 je cele farebne, ale ta farebna schema zlyhava pri informovani o tom, ktore okno ma focus. Ono by sa asi dalo pochopit, keby VS nevedelo zmenit styl podla toho ci ma focus, alebo nema. Lenze ono to vie. Ale UX to proste mali v pazi. Dve Visual Studia vedla seba este s odtrhnutym dialogom a prajem si aby cely vyvojovy tim toho bastlu dostal rakovinu pecene.

A to sa roky nadavalo na to, aky je Linux vizualne nejednotny, pretoze sa pouziva mnoho grafickych toolkitov a helemese. Uz aplikacie bundlovane v zakladnej instalacii vyzeraju kazda inac a maju kompletne rozosrane UX.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Informace zde uvadene jsou vylozene lživé a zbytek uz taky dávno neplatí....jak uz tu bylo zmíněno níže nejvíc hodnoti w10m lide kteří ho ani neviděli.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho trvalo, než se z této pravdy stala lež? Několik let, kdy měl WP v profesionální sféře nejvíce bodovat. A když už to byla pravda, tak to MS dorazil naproto šíleně nezvládnutým WM10.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

Jistě, po nějaké době šlo dávat podkladový obrázek, i měnit dlaždice, dokonce i to Cisco AnyConnect nebo jiné certifikované IPsec implementace se objevily (ale že to trvalo...) - ovšem to už měli profesionální uživatelé (i ti ostatní) za sebou několik let útrap, které firmy stály nemalé peníze.

A když už si lidé vyladili WP8 a všechno vypadalo k světu, Microsoft se jim "odměnil" WM10, no a mohli začít zase znovu... To už vydrželi opravdu jen ti pravověrní.

Ve finále Microsoft zradil i tyto své apoštoly, a celé to zařízl.
To nemohli alespoň vyrábět 3 telefony (shit, light, profi) ještě pár let, aby zákazníkům dali čas pár let na odchod z této pasti? Stejně musí dělat updates, tak by je to moc nestálo.

To je prostě skandální chování.

Nehledě na to, že se to netýká jen telefonů (a tabletů), ale téměř všeho Microsoftího. Sotva se vývojový tým ve firmě nějakou MS technologii naučí, Maloměk ji zařízne a nahradí něčím "novým skvělým", co většinou první dobu moc nefunguje, a jakmile to fungovat jakž-takž začne, je docela jisté že už je plánován zánik bez jakékoliv kontinuity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zarizeni s W10M se stale vyrabi :) akorat ne s logem MS ....

ale celkove to nechapu odejde mi jedno zarizeni kupuji nove a kdo si koupi znovu s W10M kdyz vi ze vyvoj byl zariznuty a podpora bude jen do roku 2019
maximalne ten korporat nebo jedinci kterym to vyhovuje vyuzivaji vyhod teto platformy a nebo jsou i taci kteri si napsali vlastni app na miru tam to chapu ale i ti maji moznost nakupovat nove zarizeni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pritom to bylo tak jednoduchy. Vzit jakykoliv X86windows. Dat tam X86 usporny procesor (a bednu dobu je intel mel). Hodit na to telefonni desktop a nechat moznost klasickeho desktopu s klasickymi aplikacemi na externim monitoru. Cele to nacpat do krabicky s displayem a rilat tomu telefon. Klidne do budoucna mohli pridat i podporu pro arm procesory s emulaci.... Microsoft to totalne podelal. Uz od doby prvniho atomu jsem cekal ze to je tak jasny koncept ze s tim proste prijit musi. Misto toho si lidi zviknou na android i na desktopu. Skoda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu.

Nehledě na to, že by to otevřelo spousty možností v embedded produktech, protože když už by se vyrábělo takové železo, nebylo by to nakonec jen v telefonech. Stačí se podívat na úspěch Raspberry - ta poslední variace s 4-jádrem ARM už se hodí na fůru věcí, za ty peníze a s tím výkonem... A kde je Intel s těmi svými x86 jednočipy, přitom to vypadalo docela nadějně (+AMD Geode, třeba... a kde to je dnes).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.