Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Do čtyř let je s Windows Phone ámen

Včera bylo pozdě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak nebudu mít aplikaci na rozvoz pizzy. Snad to přežiju. Uznávám, že v MS jsou zvláštní manažeři, protože nepochopím absenci levných tabletů s Win a jejich celkový přístup ke všem OS. Ballmere vrať se, klidně se můžeš potit a mastnou pleší házet prasátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen rozvoz pizzy...pro stare WP8(.1) MS po stahnuti Skypu ze Store od 1.7. neumozni vubec prihlaseni. To urcite dalsi hromadu zbyvajicich uzivatelu odzene. No a podle zprav z testovacich sestaveni to vypada, ze MS planuje, ze po nejakem upgradu WM10 prestanou fungovat WP8 aplikace, coz bude asi vetsina ve Storu. Kdo bude predelavat stare aplikace pro OS, ktery skoro nikdo nepouziva?

https://www.svetmobilne.cz/skype-prestane-fungovat-na-windows-phone-8-a-...
https://wmmania.cz/clanek/v-nasledujici-verzi-mobilnich-windows-pravdepo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne rozvoz pizzy...nebudeš mít nic ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je ktere Windows Phone ... https://www.cnews.cz/mobily-se-jeste-vice-priblizi-pc-takhle-mel-fungova... . Vedeni MS opravdu nechapu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi sám, kdo je nechápe.
Lumie byly velmi dobré telefony - ještě mi tu jedna 640 XL s WP 8.1 dožívá.
Microsoft je zkrátka banda vandráků. kteří si nevidí do úst. Slíbí hory-doly a pak zabijí vlastní produkt prohlášením o ukončení výroby a nepodpoře.
Moc bych se divil, kdyby jim uživatelé/zákazníci v případě prosazování nějakých novot ještě někdy něco věřili...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft koupil a následně pohřbil nejeden slibný projekt. Jen proto, že má peníze. Být to jiná firma, tak skončí. ☺

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft takhle jede dokolečka dokola a lidi mu to stále žerou... Takže až přijde s něčím dalším, určitě mu na to zase naskáče spousta nadšenců s tím, že teď je TO TO ONO ! ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak takhle to vážení dopadá, když dáte do vedení inda... Ballmera jsem měl na rozdíl od ostatních docela rád, jen je smutný že jim to začíná docházet teprve teď

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni tak nutne v Indovi, ale hlavne v neschopnosti MS nabidnout vyvojarum stabilni prostredi a to plati i pro Windows na desktopu. Kdyby neexistoval funkcni a odladeny Win32 ekosystem s kompatibilitou napric 20+ lety vyvoje, tak je MS nahrany, protoze vsechny novejsi pokusy skoncily katastrofalne nebo je sam zadusil (.NET).

Od uvedeni Windows Phone 7 do Windows Mobile 10 slo psat aplikace nad XNA, SilverLightem, WinRT pro 8/8.1 a WinRT pro Win10. Vsechny zminene API/frameworky mimo toho posledniho pro Win10 uz MS odepsal. Vse samozrejme bez poradne zpetne kompatibility. Stabilni platforma je neco co MS umel cela desetileti, ale vypada to, ze uz to zapomnel.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Převážně bych i souhlasil, ale win32 api není odladěné. Těch 20+ let je ale dost velká doba, aby vývojáři stihli zmapovat většinu jeho boláků (dokonce i mezi vistou a W7 jsou tam rozdíly v chování).
Podle mě jedna z věcí, kterou M$ zazdil bylo to, že NT větev opustila posix, potom by nemusel začínat s "tou pravou" strategií každé tři roky.
Druhá věc jsou mobilní zařízení - ten posix by jim ulehčil práci a stále ještě nejsou tak dobří ve využívání open source jako jiní jejich konkurenti(ani sockety z BSD od win2k se nemohou počítat, protože je tam rozdíl nejen s originálem, ale i msdn dokumentace lže).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IMHO na POSIXu nikdy nebyli, protoze nikdy nepochopili k cemu je dobre pouzivat fork + exec misto spawn. A samozrejme fork je soucast POSIXu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bych taky někdy rád pochopil. Dělám SW jak pro Windows desktop, tak pro Linuxové mikrokontroléry a IMHO je NT model lepší, ale rád se nechám poučit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> win32 api není odladěné

Jestli pod "odladene" myslite dokonale, tak to neni. Ale to POSIX taky (ma zopar desive idiotskych "featur"). Ale to ani nikdo realisticky neceka. Co lidi (vyvojari) cekaji je, ze aplikace napsana pro nejake API x bude par let fungovat a vydelavat prachy. Kdybych musel prakticky prepsat kazdy rok dva aplikaci, a jeste udrzovat starsi verze, taky bych se na to vytoto...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hlavně psát pro winapi je docela šíleně těžkopádné a neefektivní. Jen výběr adresáře je asi 100 řádků kódu, protože jedna funkce je od Vist (nový dialog) a volá se dost šíleně, další je v XPčkách, ale v 64bit sedmičkách je rozbitá (neodscrolluje na vybraný adresář a chce to dva! workaroundy v kódu). No a pak je problém, že rozhraní není objektové a složitější prvky mají desítky flagů, maker a zpráv, které si člověk není schopen zapamatovat a nepomůže mu autocomplete.
A mám za to, že Microsoft teda chyby v API nechává, aby třeba nerozbil aplikace, které je obchází. Naštěstí jich moc není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zas ta pohadka o Indovi.... jasne ve firme se 100k lidmi a buhvikolik akcionarmi za vsechno muze ten Ind. Presne jak pise Johny3, jde o to ze MS sam nevi co chce, plany meni jak ponozky a jejich platformy podle toho vypadaji.

Ten blbej Android na ktery vsichni radi nadavaji, ma zpetnou kompatibilitu do bezvedomi, appky napsany pro praveky 2.x pustite i na dnesnim 6/7. MS neni schopen udelat founi platformu co vydrzi tyden, a pak se divi ze jim pro to nikdo nechce nic psat. Si asi mysli ze app vyvojari nemaji po vikendech co delat tak prepisuji appky na nove platformy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale od toho tam ten Ind je, aby dsl firmě směr. Takže to nezvládá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MS mel WindowsMobile <6.5 ktere i kdyz nebyli dokonale, tak meli vyhodu zpetne kompatibility a umeli "taknejak" multitasking... v te dobe to byla jeho prednost oproti jinak kvalitnejsimu/rychlejsimu/ergonomictejsimu PalmOS... s prechodem na WIndowsPhone7 to ale cele zazdil, zahodil kompatibilitu, zahodil multitasking a myslel ze budou lidi slintat, a co vic, prisel s WindowsPhone8 ktere opet zahodil kompatibilitu s WP7, prisli W10 co melo byt na vsecny zarizeni a hle jedna velka aktualizace a uz jde jen na par zarizeni, chystana aktualizace ? jasne pujde na jeste mene zarizeni a odriznou podporu WP8 aplikaci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak je jasný že prodeje klesaj, neni co kupovat. :-D
a já bych zrovna o novým Win mobilu uvažoval, ale není do čeho jít už i 950XL se blbě shání.
a v relaci okolo 5tis vůbec nic. takže asi dožiju na své L640

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O té 950XL jsem taky uvažoval, ale zas mne odrazuje Windows (Phone) 10...
Mám raději osmičky - na desktopu i v telefonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už bych osmičky nechtěl. Jedině na tablet, tam je nepřekonatelný explorer. S edgem, který nemá dotykové ovládání a dokonce ani fullscreen (OMG LOL), to fakt zazdili. Banda indických diletantů, jak to mohl Gates dopustit. Má dost akcií, aby se znova vyšvihl do předsednictví představenstva, tak držme palce, ale pochybuju, ten má teď jiné zájmy.
Ale jinak jsou W10 OK, na mobilu bych je už asi neměnil, hodně mě odrazovaly hamburgery a jiné grafické prvky, ale dá se to přežít, je to konzistentní a to je hlavní (z prasokočkopsa androidu bych se asi osypal).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

W10 na mobilu jsem nevidel. Pod "je to konzistentní" myslite konzistetni jako konzistetni, nebo jako W10 na desktopu ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Lumii 550. Ty čtyři roky snad bude ještě sloužit k mé spokojenosti. Uvidíme, jaká bude nabídka telefonů za 4 roky. Android UŽ určitě nechci, to radši jetý jabko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Android je samozřejmě bez diskuze. Necháte to někde dvě minuty odemklé a už v tom máte nějaké běžně nedetekovatelné svinstvo na vzdálenou správu, to není systém pro lidi.
Jako kdyby mě fakt MSFT hodně nasral, tak koupím iphone SE, ale zas by mi vadil horší foťák. Nic naplat, W10M, ať už je jakýkoliv, je v podstatě dnes jedinou alternativou k iphonu, když chce člověk smartphone.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tady nekomu regulerne mrda :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co čekat od debžona...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jiste oklestene/vyklestene W10M je volba vhodna pro vola ;) W10M je alternativou k hloupym telefonum...
alternativou k iOS je Android vhodna varianta AOSP/LineageOS/SlimROM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vím, že jsi největší borec a umíš si lagroid sám zkompilovat, hlídat každý večer logy, co to kde dělá, neustále to ručně záplatovat a tunit.
...
...
...
...
Ale věř, že na světě existujou i lidi, co chcou telefon i používat ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stahnout soubor zvladne kazde male dite, dat "restart do recovery" take, tuknout na tlacitko nainstaovat a vybrat stazeny soubor take...
a to recovery? pokud nezvladnou/nechtej par bodovej postup na netu, tak jim ho tam muze nekdo nahrat... stejne jako BFU meli vzdy "souseda" co jim "opravoval" Windows na PC...

ver tomu ze jsou naprosta vetsina lidi nechteji pouzivat jen zkriplene mobilni Widle jako hloupej phone, BEZ Multitaskingu a BEZ Aplikaci....takze pro ne volba W10M fakt NEni ;-) jen ten par masochistu mezi ktere patris... ale klidne hlavou do zdi mlat jestli myslis ze tim neco zmenis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi te to nenadchne, spis naopak, neznam jedinneho vlastnika Lumie 550, pritom jsem jich znal hodne. Brali se ty founy u nas v praci lidem jako pracovni, jenze z 50ti kousku odeslo 50 displeju, tudiz tvrdim, ze Lumia 550 je telefon uplne na hovno. Ale drzim pesti, abys aspon ty mel jeden, kterej nezhebne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, ty jsi básník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn starej dobrej Windows Mobile 5.x bezel jak blesk, ale halt to by nebyl M$ aby neco co dobre funguje nedoj*bal upgrady na vyssi verze nejlepe spojenymi se super hype prejmenovanim (Phone). Ted jsou po pravu potrestani, akorat mne mrzi co udelali Nokii, ale ta si za to taky vlastne muze sama. Tak snad ted uz vsichni hlupaci vezouci se na mobilni vlne skoncili a ceka nas uz jen nova skvela doba opravdu funkcnich zarizeni...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jediný a zásadní problém jsou aplikace. Microsoft má už jen málo času převekslovat vývojáře na UWP. A i kdyby se jim to podařilo ....
Musí přijít podpora lagroidu do W10, chtě nechtě, to už je jisté. Dokonce prý byl obnoven projekt Astoria. Nemůžou zůstat pozadu, nechali si hloupýma rozhodnutíma ujet vlak. Snažili se mít dokonalý systém a nakonec je převálcoval nedodělek jako android, chyby kam se podíváš, normální člověk by si to nekoupil, ale uspěl a kolik jich dnes je?
Sám teď přemýšlím v čem psát aplikace, jestli v nějakém xamarinu nebo čem? Nějaká rada? Chtěl bych určitě, aby to byla UWP aplikace a běhala všude. A aby s minimem zásahů běhala i na iphonu (a klidne osx) a nejlíp i na androidu. Fakt nevím, co použít.
Microsoft se snaží spojit obě platformy dohromady, to se mu celkem daří (viz nový univerzální shell - doufám, že na mobilu půjde nastavit klasické chování a né, to co jsme viděli). Bohužel zapomněl na aplikace. K čemu mu bude univerzální OS, který poběží všude, když tam nebudou aplikace? A i kdyby na ARMu rozjel x86, tak co? X86 aplikace nejsou dělané pro dotykové ovládání, takže snaha zase k ničemu. Ve W10 byla v minulosti možnost pouštět nativně androidí aplikace. Myslím (a doufám, že na tom dělají a už jsou v konečné fázi), že tohle se vrátí velmi brzy a nejenom do mobilních Windows, ale do všech verzí. Vždyť ona v současné době není ani pořádná možnost ty androidí aplikace pouštět na plnohodnotném desktopovém PC! A přitom je android pro x86. Čekal bych, že bude nějaká aplikace nebo aspoň vmware image a ono nic. Ano, jsou různé android-x86, remixos, archon, bluestack .... ale všechny do jednoho stojí za úplné hovno!
Co se týče prodejů ty jsou možná žalostné, ale otázka je, co uživatelská základna. Windows se nemění každý rok 3x. Si vzpomeňme, jak lidi řvali, když jim na 10 let starém šrotu nejely nejnovější Windows 10 a museli za pár tisíc upgradovat a kolik je ještě stale XP! Z doby, kdy nikdo ani netušil iphone, natož android. Mojí >60 let staré matce jsem teď měnil svoji starou L720 za nějaký novější android, který už prostě nebyl k ničemu použitelný, protože se sekal, nevolal atd (typický android). A teď se dozvím, že ta L720 nebude mít skype? To si dělají prdel. Ale na druhou stranu ta lumia je z dob androidu 4.1, která se skypem nefunguje už dávno, takže se jakože není čemu divit ve světě androidu, ale ve světě windows je to hodně smutné. Microsoftu by se jistě nic nestalo, kdyby nechal běžet nějaké dva servery explicitně pro tyto zažízení jako bridge nebo tak něco. Těmito rozhodnutími si hodně serou do hnízda. A opět říkám, z hlediska androidu nejde o nic zvláštního, bohužel uživatelé windows mají trochu vyšší standardy a nároky a zaříznutí klíčového produktu je tristní. Jsem fakt zvědav, jestli se microsoft nějak vzpamatuje, protože tohle je fakt síla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelská základna klesá, jelikož se mobily více rozbíjí, ztrácejí, kradou. A dnes už není na trhu prskticky nic, jen zbytky.
Navíc, když teď zaříznou aplikace Silverlight, tak mi na dnes již záložní lumii prakticky kromě nativních MS už nic nezbyde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celkem nechápu proč Silveright zařízli. Asi nějaká móda když Aplík odstranil Flash, mi odstraníme taky něco? Ale Flash si ssebou táhne design starý 25 let, to v tomhle případě myslím nehrozí. A to píšu jako někdo, kdo Widle ani mobilní ani pro desktop, až na pár momentů v roce jako update firmware přes win-only aplikaci nebo pár testů, nepoužívá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu hádat: BTJ reloaded?

Mimochodem: „Windows se nemění každý rok 3x“. To je fakt. Jen dvakrát („1507“ ► 1511 ► 1607 ► 1703 ► 1709 …)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Androjdí aplikace jsou prasárny největšího kalibru. A čím víc se jich bude Microsoft bránit zuby-nehty, ale i všechny ostatní neandrojd-based systémy, tím líp. Protože je to jak nevyléčitelný mor, pravá zombie apokalypsa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze nevylecitelnej mor jede a timhle je dneska nakazenej v podstate kazdej. Tudiz Microsoft nemusi zacit podporovat androidi aplikace, ale taky holt zustane v tom svym 0,1% koutecku a tam muze brecet, jak je ten Google zlej. :-D

O co jde, o aplikace logicky. Co potrebuju, potrebuju nutne operacni system od Microsoftu, nepotrebuju, privital bych ho, ale nepotrebuju nutne. Potrebuju aplikace, ano aplikace potrebuju. Aplikace je jen pro Android a iOS. Protoze o iPhone nestojim, co mam? No preci Android, protoze na Androidu jsou aplikace.

Je to jasny?

Nebudou aplikace, nebudou na telefonu Windows. Je to jednoduche, mohu a take nadavam na Android (lagdroid) od rana do vecera, takovy zfusovany bastl se jen tak nevidi, ale ve vysledku mam telefon s Androidem a kdyz by mi odesel, tak si zase koupim Android, protoze mi kvuli aplikacim nic jineho nezbyva.

Microsoft muze zprovoznit v sandboxu Android aplikace i na Windowsech nebo to muze poresit jakokoli jinak, ale nebudou-li aplikace nebudou uzivatele. To by jim uz mohlo snad dojit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzácně souhlasím, lagdroid je defect by design, jenže HW je dneska tak silnej že to zvládne a aplikace jsou dneska už perfektní.

A výrobcům to vyhovuje, že je potřeba vysokej výkon, důvod proč uvádět stále výkonnější stroje.

Dokonalej systém, kterej je nenáročnej na výkon může paradoxne celou platformu zabít tím, že nepostrčí trh a prodeje. Takže google tím svím kur/kazítkem to vyhrál. Nemusí se vám to líbit, můžete si i stěžovat, ale to je tak všechno co zmůžete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

clovek co trapne oznaci Android lagroidem je proste dement, neni schopnej si vybrat telefon od vyrobce co ho "nevylepsi" o hromady predinstalovanych sr&cek a/nebo neni schopnej si nahodit alternativni ROM ktera by to resila a chodila by rychle...

ja mam Android 6.1 na jednom 4roky starem lowendu s 1GB CPU a 390MB RAM co byl dodan vyrobcem s Android 4.1... takze opravdu nejde o to ze by na to byl potreba 8jadro s 4GB RAM ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neni schopnej si nahodit alternativni ROM"
Máš 100% pravdu. 99% lidí si není schopno nahodit alternativní ROM. 99% ze zbývajícího 1% potřebuje telefon/smartphone a chce jej používat a né se srát s nějakým lagroidem/linuxem (proto na desktopu nikdy neprorazil). A zhruba 3/4 z té zbývající desetiny promile lidí to neudělá díky malwaru a bordelu v nich obsažených. A ten zbytek těch pár tisíc lidí na zemi, co zbydou, tak jo. Ti asi na tyhle odvážné píčoviny mají čas. Ale upřímně, radeji bych ten lagroid používal "as is" než si do něj tahat ještě další malware z XDA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ponecham stranou ze tve vypocty a uvahy jsou za hranici zacka prvniho stupne zvlasni skoly...

umyslne jsi prehledl tu mnou zminenou prvni moznost: "neni schopnej si vybrat telefon od vyrobce co ho "nevylepsi" o hromady predinstalovanych sr&cek"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je cesta. Udělat vůbec první operační systém schopný spouštět androidí aplikace bezpečně. To by bylo motto jak cyp:)

Už teď se dá každé UWP windows aplikaci povolit/zakázat explicitně GPS, přístup ke kontaktům, kameře, mikrofonu ... ten sandboxovaný (proč ne rovnou virtualizovaný přes hyper-v že? nově v enterprise edicích je každý tab exploreru/edge ve vlastní virtuální mašině, dnes je to už prostě možné) android by neměl přístup k ničemu, co by se mu explicitně nepovolilo. A maximálně GPS, internet, kamera, mikrofon a pouze když běží na popředí. Kdyby chtěl běžet na pozadí, tak osm velkých warningů. Nic jako přístup k telefonu, SMS nebo tak, ani omylem!

Ale ono to chce i integraci, aby se daly androidí aplikace lehce překládat pro UWP a ideálně to dělat tak, že udělají UWP aplikaci a ta poběží na androidu po instalaci runtime prostředí. Mají vychytanou validaci aplikací, ne jak gugl, který má obchod plný malwaru. A povolit konečně v obchodě x86 aplikace (což je tuším stále jen pro validované velké podniky) a taky android aplikace. Prostě normálně APK, spojení s play, aby fungovaly už zakoupené aplikace. Gugl jim to samozřejmě oficiálně asi nepovolí, ikdyž těžko říct, zda nebude mít na výběr. Pokud ne, tak prostě nadrzo, neoficiálně (třeba AOSP?) Povolit instalaci APK a když to nebudou chtít dát do MS storu konkrétní vývojáři, tak stáhnout APK z guglu a nacpat to tam:)

Když dají vývojářům, ideálně automatický, nástroj pro konverzi reklam a zisků z aplikace, tak mají vyhráno. Doteď se brání androidím aplikacím, protože nechcou podporovat obchod guglu, ale když to tam bude fungovat takto, že to bude najednou generovat zisky, tak si každý vývojář najde 5 minut na nahrání aplikace do windows store s miliardama potenciálních uživatelů.

Zvláštní, že na diskuzi na DIIT se vymyslí miliardový plán pro Microsoft, jak vlastně přebrat guglu veškeré zisky z androidu a samotnému Microsoftu s tisícihlavým stádem analytiků, tohle nedojde:D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ta cast s "bezpecne" a virtualizovanym edge pobavila. Je to jen par mesicu, kdy se ukazalo jakej moc deravej cednik to v podani microsoftu je... https://arstechnica.com/security/2017/03/hack-that-escapes-vm-by-exploit...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@debzot "Už teď se dá každé UWP windows aplikaci povolit/zakázat explicitně GPS, přístup ke kontaktům, kameře, mikrofonu"

to umi Android uz par let samozrejme take, system pro konkretni aplikace pri jejim prvnim pokusu pristupu k GPS se zepta: povolit/nepovolit, pripadne si muze uzivatel v nastaveni opravneni nacvakat ktere pristupy ktere apliakci povoli a ktere zakaze...

"Zvláštní, že na diskuzi na DIIT se vymyslí miliardový plán pro Microsoft, jak vlastně přebrat guglu veškeré zisky z androidu"
jestli mas pocit ze si neco vymyslel tak pozadej sestricku o silnejsi leky, ocividne ti Bohnice zatim moc nepomahaj ;) navic Google nema veskery zisk z Androidu, protoze Microsoft ubozacky vydira vlastnictvim svejch universalnich patentu vyrobce telefonu, z kterejch ma vypalne ktere jsou pro Microsoft (resp byli uz pred nejakou dobou kdy WindowsPhone pouzivalo vice lidi nez par msvymytejchmozku) vyssi prijem nez z celejch WindowsPhone...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to souvisi: dobrych programatoru je malo a ani oni se nenauci novy system rychle. Android to vyresil tim, ze povolil aplikace zprasit a tim vybudoval aplikacni zakladnu. Libovolna konkurence, a takova ktera se rozhodne trvat na kvalite tuplem, nikdy nedosahne srovnatelne aplikacni zakladny.

Proto jedine reseni jsou aplikace druhe kategorie. Spoustet android aplikace, ale v sandboxu a s omezenymi pravy nebo nejakym otravnym potvrzovanim, a k tomu nabidnout nativni aplikace, ktere budou rychlejsi a budou mit moznost dostat se vsude bez buzerace. A doufat, ze alespon ty nejdulezitejsi aplikace se postupne prepisou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by platilo před pár roky, dneska kdy se pomalu stává standardem 4/8G RAM a osmijádro na 2GHz a víc to už celkem nemá smysl.

V době Meegoo a Nokie 900 když je M$ koupil byl přesně ten moment, kdy systém který běží na nativních aplikacích v C by byl úžasnej. Zatímco v současnosti by si toho rozdílu pár milisekund nikdo ani nevšimnul (možná snad s výjimkou softu pro Djs). Takže historické okno pohnout dějinami se zazdilo a nic už se s tím nenadělá. A stejně tak vaše nářky nebo zbožná přání jsou off-sense.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> nativních aplikacích v C by byl úžasnej

Fakt, o kterem malokdo vi: zhruba od verze 5.1 Android pred spoustenim preklada komplet cely bytecode aplikace do nativniho kodu. Kupodivu v Googlu nejsou vsichni uplni idioti... ;)

Silne pochybuji ze by jste s Cckem byl rychlejsi o vic nez statistickou chybu. Jedine v cem by C melo navrch je spotreba pameti. Jenomze s dnesnimi gigabajty ve founech je to fakticky jedno, ze...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ani nahodou. Nejaky preklad z prekladu je asi tak dobrej jako preklad z AJ do CJ pres google translator. Sice se zlepsuje ale obcas je to hruza. Proste je to hrube neoptimalni a jediny co plati je zvetseni pameti a zrychleni procesoru. A hodne mobilu s celkem slusnym vykonem jeste bezi na nizsich verzich Androidu a vyrobci se uz neobtezuji s upgradem na jak pisete verzi 5.1 a vyssi. Osobne mam Huawei uz s A-6, a pak dalsi dva mobily na nejakych 4.x verzich jiz bez nadeje na upgrade (Sony na to kasle, LG na to kasle, Cyanogenmod to myslim uz zabalil. A zkouset nejake komunitni bastly je ztrata casu. To si radsi poladim Raspberry, kde nejsem omezenej kryptickyma ovladacema a podivnymi hacky aby neco fungovalo atd., anebo nejakou mini HTPC desku s embedded linuxem ala OpenWRT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadávat můžeš akorát tak sobě, že jsi si pořídil telefon od výrobce, který k němu nedělá sw support ;-).
Měl jsi si pořídit Android od Google, nebo od Xiaomi. Teď možná ještě přibyde Blackberry.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenadavam, jen konstatuji stav. Momentalne jsem s telefonem spokojenej a co se tyka tech vyjmenovanych vyrobcu, tak to taky neni zadny terno, protoze mely spoustu jinejch problemu:
1) neni dual-sim (podminka c.1 u nas, kde dlouhodobe neexistuje vyhodna kombinace volani a datoveho tarifu - v to nepocitam akce)
2) zpraseny (mimo centra nepouzitelny) LTE
3) poruchove desky a komponenty (nektere modely Nexus)
4) predrazene nebo jinak problematicke (nektere modely Nexus, pripadne Samsung, problematicky napr. takovy Note, Xiaomi horsi fotak atp. atp.). S Xiaomi mam navic mizernou zkusenost s podporou, kde nebyli schopni u telefonu po kradezi ani dohledat Imei jen obecne fraze a nazdar bazar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmeš model od Xiaomi s podporou českého LTE, tak žádný "zprasený LTE"(normálně se říká bez podpory EU frekvencí) mít nebudeš.
Je pravdou, že si dopřávám firemní tarif, takže nějaké výběry paušálů neřeším, stejně jako dual sim apod.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano takové modely Xiaomi jsou na trhu asi pul roku. To co bylo predtim byla parodie. Navic maji jine nedostatky, na spickove modely jinych vyrobcu nemaji ani nahodou, jsou proste lacine. Napriklad schazejici senzory, horsi fotak atd. Jako druhy treti mobil do domacnosti proc ne, ale jak rikam je to situace posledniho pul roku.

Jo a firemni tarif to je taky terno, aby si clovek furt menil cislo podle zamestnani nebo resil vrtochy v konfiguraci tarifu typ snizeni FUP atd. Taky jsem tim byl jisty cas "postizen" (stejne jsem nakonec vetsinou tahal mobily dva) - takze zaplatpanbuh ze uz jsem nejaky cas svym panem. Aspon v tehle oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jaký vliv mají firemní tarify na číslo? Můžeš to nějak rozvést? Resp. proč by jsi si měl pořád měnit číslo v závislosti na zaměstnání? Nevidím k tomu žádný důvod.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když dostanu firemni simkartu, tak si můžu snad číslo vybrat ??? Nebo si budu nechávat soukromý číslo, kde mě lidi znaj, za vlastní peníze přesměrovávat na operátora z této sítě, abych platil třeba několikanásobek (před X lety bývalo volání do jiné sítě podstatně dražší)???

Datový firemní tarif - například mám na firemní simkartě data s nějakým FUP (dejme tomu 100, 500, 1500 MB). A když to překročím tak co??? Pujdu za šéfem, že chci přidat data? Navíc dřív bylo jen FUP, dneska po zrušení roamingu se všeobecně zavádí STOP stav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechci řešit dvě simky, ani privátní tarify, tak jsem si nechal svoje privátní číslo převést na firemní a mám tedy stále své číslo, jen mi paušál platí firma a je vedené pod firmou.
Pokud bych firmu opustil, nechal bych si číslo převést zase k sobě.
Datový limit jsem nikdy nepřečerpal. Dřív jsme měli neomezeně dat, nevím, jaký máme současný paušál, nestarám se.
Nevidím tedy důvod, proč by to obdobně nešlo i jinde.
Zdar Max
PS: ještě dodám, že v telefonu jedu nonstop maily, online navigaci ,vyhledávání mhd spojů, internet, aktualizace jedu přes wifi, od 16.5. mám datový traffic 307MiB, takže pokud člověk neřeší blbosti (facebook apod., kde by čuměl na videa a posílal si obrázky dokola jak pitomej), tak se normální člověk v klidu stále vejde do pitomých FUPů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, pokud jde o zahraničí, tak volání jsme měli vždy v cenně současného paušálu, ale roaming data jsme si museli kupovat. Pokud jsem jel na služebku, nebo na dovolenou do zahraničí, tak jsem šel za člověkem, co se stará o telefony a řekl si o koupi balíčku dat. V zahraničí většinou potřebuji data více, než u nás, takže 50MiB/den, když bych tam byl týden, řekl bych si o 500MiB. Platí firma.
Jediné, co u nás firma neplatí, jsou prémiové služby (sms jízdenky apod.). Dřív to platila, ale našlo se pár pitomců, co to zneužívali, tak to típli a kdo využije nějakou prémiovou službu, tak na konci měsíce musí jít na pokladnu a vyrovnat se s firmou.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za takové komplikace něco si nechat převádět sem a tam by mi to v žádném případě nestálo... Tolik času opravdu nemám a nechci se tím zabývat, pokud to není nutné. A v případě že bych od firmy odcházel ve zlém resp. ne úplně v ideálních vztazích, tak mně mají v hrsti, jednoduše číslo zruší a nazdar bazar. Opravdu se nechci dostat do situace, že by mně někdo mohl vydírat a tohle co píšeš je přesně ten návod na problémy. Nazval bych to předběžnou opatrností. Prostě jsou to tak nějak zkušenosti a rady na jednu věc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mé strany byl čas vyřizování roven nule.
Dále velkému korporátu je jedno, zda odcházíš ve zlém, nebo ne, takové věci neřeší. Pokud jdeš k nějakému mstivému zaměstnavateli, nebo jsi konfliktní osoba, tak ok, ale v takovém případě na to stačí malá kauzule ve smlouvě.
Jinak pokud si to vezmu, tak běžný tarif je kolem 300,-Kč?
Takže pokud by jsi byl někde zaměstnán třeba 3 roky, tak ti za to ušetřených 10 800,-Kč nestojí?
A ten čas stráveným prohlížením různých paušálů na netu, porovnáváním tarifů, řešení dvou simek a telefonů, které to umí, to ti za to stojí?
V tvé logice fakt nespatřuji žádnou výhodu, jen samé nevýhody (ztráta peněz, času, nervů, omezený výběr mezi telefony atd. atd. atd.).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---
Jo a 307 MB to je nějaký divný číslo navíc to nestačí ani na stažení mapových podkladů menší výseče na mapě. Navíc se obávám že to už není FUP ale USER-DATA-STOP :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mapy používám offline od seznamu, nevím tedy, proč bych měl něco zbytečně někde tahat z netu a čekat, až se mi to natáhne.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když někomu stačí "mapy od seznamu" tak to potom jo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď používám online navigaci Waze, nebo Offline Sygic, ani jedno nemá velké datové toky.
Pokud něco hledám v ulicích, nebo turistické trasy, nebo něco, tak mapy.cz jsou plně ok. Nevím, jak je to v cizině, ale u nás je to naprosto v klidu. Satelitní mapy nepotřebuji, nemám pro to reálné využití (až na pár věcí v práci, když vytvářím dokumentaci k nějakým projektům).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL tak to je fakt!

Možná proto zaříznul M$ nákupem Nokie nadějný meego.

Njn, takovej je život, kdysi taky zvítězilo VHS a přitom Video2000 a Betacam byly mnohem lepší videostandardy. A chudáci lidi museli pak 10 let koukat na 240 třasořádků a poslouchat to huhňání :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MeeGo nebylo zaříznuto nákupem Nokie. Ta ho zařízla ještě sama pod vedením trojského koně Stephena Elopa, když ji MS přesvědčil, že s Windows Phone ji čeká lepší budoucnost. Byl to okamžik, kdy se lámal chleba, a Nokia podělala co mohla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze kdyz tu androidi aplikaci napises, na 99.99999% bude jeste za 5 let fungovat a je slusna sance ze pobezi jeste za deset let.

MS aplikace ti bude bezet do chvile nez MS dostane dalsi zachvat vizionarstvi a jakztakz fungujici API nahradi uzasnym novym nedodelkem, coz byva tak obden. Tak se nediv ze vyvojari si reknou "to uz radsi ten mor".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, když jdu do google storu, každou chvíli mi napíše že aplikace není kompatibilní s mojí verzí Androidu. Takže bych řekl že android je na tom stejně jen je tam přehršel aplikací a tak si prostě nainstaluju jinou. Proč ne když je tam 10 stejných aplikací pro každou věc a každou verzi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tohle omezeni neni dany androidem, ale vyvojarem. Kdyz chce, tak to bude behat i na starsich androidech...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> aplikace není kompatibilní s mojí verzí Androidu

Protoze zkousite poustet aplikaci vyzadujici novsi API verzi na starsim Android OS. Zpetna kompatibilita funguje opacnym smerem.

Tj kdyz mate nejakou verzi Android OS, pobezi na nem od prastarych aplikaci po ty ktere jsou napsany na tu verzi. Tj kdyz ted napisu neco pro Android 5.1, tak tem s Android 4 to nepojede, ale vsem s Android 6,7,8,9 atd o nekolik let to furt pobezi. Kdyz nekdo napsal pred 3 lety Androidi appku tak to na dnesnich founech furt bezi, o kolika wokennich apps to lze rict ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O většině napsaných nad čistým Win32.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to vis ze v WindowsMobile Win32 neni? a to ani kdyz tam tuka x86 CPU ;) Microsoft to z W10M vyklestil, aby to pak HP s Elite phone resilo dementne pres cloudovou virtualizaci....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím větší blbec tím delší román.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... nakonec je převálcoval nedodělek jako android... " - nedodělek prevalcoval nedodělek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se nam tady sasci, kteri naleteli MS a jeho mobilnimu pseudosystemu pekne rozohnili :-D
A ten newspeak :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Telefon mám takový, jaký mi koupí firma. A tak jsem před necelými čtyřmi roky dostal Lumii 925 s Windows Phone 8.1. A dobrý, spokojenost. Moc aplikací nebylo, ale nic konkrétního mi nechybělo a hlavně systém byl svižný a vše fungovalo velmi stabilně. Byl jsem hodně spokojený.

Před rokem a půl mě firma upgradovala na Lumii 950 s Windows Mobile 10. Skvělé je bezdrátové dobíjení, jenže už první pocit z Windows Mobile 10 byl, že to není úplně ono. Navíc, každý měsíc mi na mobilu přistane nová verze operačního systému... a věci se zhorší. Nejen, že přestaly fungovat některé aplikace, ale hlavně přestávají fungovat základní věci. Telefonu po probuzení občas nefunguje dotykový displej. Naštěstí stačí znovu zamknout a odemknout a je to, jenže i tak to štve. Horší je, že občas se volané číslo neuloží do historie. Zrovna tento týden jsem měl trapas, kdy jsem někomu slíbil, že mu zavolám zpátky, až tu věc vyřeším, pak kouknu do historie a to číslo tam nebylo — musel jsem čekat, až se ozve sám, že mu nevolám, bylo to velmi nepříjemné. A objevuje se obrovský lag, stránka při posouvání v Edge skáče, občas čekám 10 vteřin po zmáčknutí Home tlačítka, vynechává stream zvuku do BT sluchátek, když na telefonu dělám základní věci. Firmware aktualizovaný na nejnovější verzi — jenže s každou novou verzí je to horší než to bylo.

Je to ostuda a i kdyby Windows telefony neselhaly marketingově, tak na základě této zkušenosti bych to nikomu nedoporučil. Mimochodem naše firma před 4 měsíci oznámila ukončení používání Windows telefonů (samozřejmě s doběhem již zakoupených přístrojů) a podporu iPhone a jediného modelu Androidu (Samsung Galaxy A5 2017). Takže nejpozději v lednu s Lumií skončím a přemýšlím, který z těch dvou vzít.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ešte by som doplnil ako dokázal MS skur**vit aj obyčajný budík v mobile ktorý občas nezvoní a tvári sa aj po termíne že ešte len nadíde jeho čas :-) Ináč vo všetkom presne ako píšeš (dokonca som tiež nemal žiadnu aplikáciu ktorá nebola súčasť systému), plus ešte pár perličiek by sa dalo nájsť. V rodine sme mali mobil Nokia 735, 550, Samsung 8350 s W10. Všetky skončili v koši. Môj pohár trpezliosti už pred mesiacom pretiekol. S akceptáciou systému iOS so všetkými výhodami a chybami som spokojný užívateľ iPhone 7 (ďalšie v rodine sú 2x i6 1xi5). Prechod na systém bezproblémový, všetko funguje hladko, žiadne zbytočné vybíjanie (narážam na Android, WP10 mi vydržal aj 4 dni bez nabitia). iOS nie je dokonalý ani najjednoduchší (sú tam veci čo sa dajú robiť ďaleko jednoduchšie), ale funguje a ja neriešim mobil ale používam ho na to na čo som pôvodne chcel. Volať, SMS, možno dokumnetačné pracovné foto a nabiť raz za tri dni :-) .....hmmm, ešte sa mi doma povaľuje pár PC a notebookov s W10, tiež to s nimi nevyzerá ružovo :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznamka z dobou vydrze.. Jedna firemni S5, ktera se mi tu vali a kde jsou vypnuta mobilni data, neni pripojeny k wifi a podivam se na nej tak 3x den, jestli nahodou neco, tak v klidu vegeti tyden bez nabijeni...ono je to hodne o tom, jak se to pouziva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako letity uzivatel drive Siemens, pak Nokia telefonu a ne-uctivatel patlafounu, muzu rict, ze ten Android funguje dobre. Sice porad to neni tak 'vychytane' jako byl Siemens a Nokia, porad vas to nevzbudi, kdyz Vam dojde baterka, nekde chybu kopirovani cisla, obcas se nejake nastaveni blbe hleda, ale jinak z pohledu uzivatele jsem spokojeny. A to i s tzv. "lagrdroidy" od Samsungu a to i presto, ze ted znovu pouzivam stary Note 2. Na to, ze je to 5 let stary mobil, ktery ma malo pameti, tak to funguje dobre. Sice se mi obcas stane, ze se na 15s 'zamysli', ale to je dano malou pameti a jeho vyuzivanim, ktere neodpovida dobe vzniku. Druhy mobil at S5 nebo Note 4 funguji fakt dobre (na to ze je to patlaci Android).
Nejak nerozumim averzim, ktere nekteri maji.

ps: ja kachloidni mobil od MS nemel a nic proti nim nemam, ale kdyz si ctu ty anabaze, ktere prozivaji jejich verni uzivatele, tak fakt nevim, cim by mne MS presvedcil na ne prejit. Ve firme jsme meli taky jednoho mrkvosoftiho uctivace, ktery neustale hlasal Lumia, Lumia,UWP, jedno jadro,... a pak jednoho dne tise presel na Samsung a uz o nem nikdo nikdy neslysel ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"... a pak jednoho dne tise presel na Samsung a uz o nem nikdo nikdy neslysel ;)" Sa divíš keď tam bol Android? Má to chudák kolega za sebou, infarkt :-)
Ale ináč máš pravdu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono byla jista doba, kdy bylo UI levnych Lumii o dost sviznejsi nez UI levnych Androidu. Jenze pak jsem cetl, ze i tuhle featuru MS zmrvil :)

Kazdopadne, dnes koupite stredni foun s 2G ram za pakatel, na kterem i linej OS s 20 pustenymi apkami bezi bez problemu, takze tyhle stiznosti uz jaksi ztratili smysl pro 95% populace. Ja mam levnej mediatek s 2G ram a az na pomale GPS nemam s nim zadny problem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IDC? Nejsou to ti šašci, co při příchodu WP7 tvrdili, že WP do dvou let předhoní iOS a za další dva dohoní Android? Jsou to opravdu komici, jejichž jediným nástrojem je tabulka v Excelu a lineární interpolace.

Ve skutečnosti je WP mrtvý už teď. Není třeba čekat na to další 4 roky. Zaplať pánbůh.

Kterých systémů je škoda, to jsou Ubuntu Touch a Jolla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia kedysi spravila obrovsku chybu, ze nekupila Android :) prip za "Nokia" si dosadte akukolvek inu firmu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby Nokia koupila Android pred Googlem, tak nikdo nevi jak by Android dnes vypadal, jestli by neudelala nejakou blbost stejne jako kdyz mela Maego, pak MeeGoo a zabila ta kvuli Microsoftimu natlaku kvuli posahanejm WindowsPhone...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia Lumia 830 mam stale ještě dnes. Co se tyce windows phone, bohužel nemohu souhlasit se clankem. Muzu rict ano WP pomalu odchazi z trhu, ale musim take rict ze Microsoft ma skoro hotovy plnohodnotny windows na ARM procesorech. Pocitam, ze na podzim nam tento Win predstavi a to teprve pak prijdou zne. Moje tuseni je prave opacne. Postupne zacne klesat Android v prodejnosti a v roce 2021 bude muset google prijit s necim novym jinak po jeho platforme ani pes nestekne. Mozna deti, kvůli dostupnosti her zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále vlastním L640XL, chcípl mi akorát ksichtokniha pisálek (kde ale prudivost lidí tak stoupla, že jsem vlastně i rád). Valí to na ROM, se kterou jsem to koupil, tedy Denim (WP8.1 "SP" 2). Od WP10 mne odrazujou bugy, absence "nokia" aplikací (prý je fotoapatáro na W10 podstatně horší než "lumia camera") a kdo ví, o kolik zaplacených programů bych přišel.

Co mi za ty skoro dva roky přišlo dobré: nezpomalilo se to, nevzrostl počet chyb/bugů/záseků/pádů, nezhoršil se stav baterie, mechanicky to vydrželo. Zkrátka přesně to, co jsem očekával. Telefon, na který se dalo spolehnout, nevyhnil v blbej okamžik (jednou jsem si četl na cestě a asi spadnul "modul" obsluhující digitizer, OS na pozadí žil dál, bylo nutné vytáhnout baterii... a to se mi stalo jen jednou za celé ty 2 roky).

OS byl příjemný, má to hezké zvuky, dláždice mi na tom telefonu sedí (na desktopu bych za to vraždil), funkce byly na místech, kde bych je čekal. Všechny telefony s tímto OS byly jednotné, jako iOS (až na aplikace, ale to víme, že).

Až to doslouží (morálně pravděpodobně), tak budu horko těžko hledat náhradu. Ňadroid mi nesedl, zkoušel jsem dřevní i novější verze a vždycky to bylo víc nenažrané a mělo to tendence vyhnívat. Různě rozházené prvky u každého výrobce telefonu, někde fakt stupidně umístěné a nebo ještě lépe, nedostupné, to mne asi nejvíc odrazuje. Kdysi dávno pradávno jsem zkoušel i to jabko, vím, že jsem zápasil i s takovou blbostí, jako je nastavení času. Než jsem našel, jak tam manuálně nastavit čas, tak jsem ztratil půlhodinu svého času (byla tam nějaká automatika, která si s tím neporadila a nešlo to jednoduše vypnout). Navíc ten telefon prd vydržel a celkově to mělo příšerné parametry i proti "vousatým" WM6 telefonům. Dnes je to samozřejmě jiné, ale pachuť z té doby minulé mne stále dost odrazuje.

Takže i skrze všechny ty neveselé kroky, co MS provedl, byl jsem tak nějak stále spokojeným uživatelem a doufám že ještě nějakou dobu budu, než z toho bude jen hloupý telefon s prehistorickým web browsidlem. Také doufám v to, že vyroste nějaká konkurence k onomu ňadroidu i jablku, aby bylo z čeho vybírat (ať už se o to pokusí znova MS, nebo se někdo zázrakem prosadí, to je mi skoro buřt).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, MS v minulosti několikrát potvrdil, že i když mu vlak ujel, tak i přes to jej dohnal.
Netvrdím, že podobné to bude s mobilní sférou, ale prostě si nemyslím, že jí úplně zahodí.
Uvidíme, s čím tedy přijde. Třeba naladí do telefonů klasické Win + MetroApps. Ostatně dotykové ovládání Windows 10 je celkem ok (zkoušel jsem si) a chybí tedy jen slušné Metro aplikace.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.