Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uživatelé si stěžují na Windows Store přeplněný balastem

> Jenže - zcela v souladu s heslem „nechci slevu zadarmo“ - si vyberou svoji daň v podobě omezení na aplikace s Windows Store

To je sice hezke, ze MS neco chce a omezuje, ale v konecnem dusledku rozhodne uzivatel, kdyz se podiva na konkurenci. Zrovna tohle - pokud neni Windows S zadarmo (a to asi nebude) - mi prijde jako nesmyslne omezeni, ktere to muze zabit. Nebo ma snad Chromebook (kteremu to ma konkurovat) podobna omezeni na Play Store ? hadam ze nikoliv... Asi jim jeste furt nedoslo, ze na tohle neni PC trh, a jaksi nejsou v pozici "udelam co chci a uzivatel to sezere".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Windows bez možnosti instalovat a spustit odkudkoli cokoli, co mě napadne, ztrácí klíčovou vlastnost Windows - totiž možnost instalovat a spustit odkudkoli cokoli, co mě napadne. Je to jak nealkoholická vodka. Už to prostě nejsou Windows, i když to tak někdo stokrát nazve.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

WIFT-e, 100% trefny komentar!. I na Androidu si dokazu nainstalovat neznamou/offline aplikaci, u Windows 10 S sem 100% odkazany na curbesy Microsoftu, nasrat jim!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mno snazim se to googlit, ale zatim nikde nevidim, ze zakazali "sideload"
mas nakej zdroj ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 10 S is streamlined for security and performance, and works exclusively with apps from the Windows Store. Your applications are delivered via the Windows Store ensuring Microsoft-verified security and integrity." (oficiální stránky microsoft.com a Windows 10 S)

Win10S by měl dokázat umět spustit normální Win32 aplikace, ale nic, co vyžaduje instalaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

me se jedna o tohle, coz je pro firemni/skolni aplikace
https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2015/06/img_5579ef429a293.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on někdo používa store ? pokud bych chtěl tablet tak jedine s droidem protože tam v play najdu požitelné zdarma vše co si zamanu i když balast tam je taky ....ale jak píše wift ....pokud by mrkvosoft udělal kopii droida tak už to není windows ....protože jediný windows je ten že si mohu nainstalovat cokoliv od kohokoliv z kamakoliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne som nad tym uvazoval. Obmedzia to iba na aplikacie zo Store, ale kazdy dobre vie, ze tam toho teda vela nie je. Npeiklad nativny youtube klient alebo chrome.
A najvacsia sranda nastane, ked si clovek v Store da zobrazit najstahovanejsie aplikacie a na jednej strane sa mu zobrazi 14 Zip openerov a Rar openerov.
Nechapem tento krok MS, to su si taki isti, ze im to useri zozeru?
Obzvlast, ked tam bezny user nenajde bezne aplikacie, ktore su skoro samozrejmostou na vsetkych ostatnych platfomrach?
To mi pripada, ako keby sa chceli (znova) sami potopit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"ale kazdy dobre vie"
To je špatný předpoklad, každý rozhodně neví... a na lidské neznalosti a blbosti stojí byznys mnoha firem... i velmi úspěšných firem :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tyto notebooky budou levnější, takže budou mít větší šanci uspět v situacích, kdy stát / škola / politický subjekt kupuje notebooky pro studenty. Když je studenti dostanou, buďto Microsoftu budou sypat prostřednictvím Store, nebo si pár z nich připlatí za upgrade na plnou verzi desítek. Pro Microsoft to má přínos ve všech třech situacích (1. podíl na trhu, 2. peníze ze Store, 3. peníze za licence).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budou levnější než s Chromium OS nebo jinou verzí linuxu? Jediný plus pro Win může být Office, nic jiného mě nenapadá, protože pokud to má být co nejlevnější, tak to na hry asi moc nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ceně nezáleží, pokud nebudou mít vypnutelné UEFI s možností smazat sračkoOS a nainstalovat cokoli jiného normálního.

Velmi se obávám, že možnost nahrazení normálním OS Microsoft bude záměrně omezovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně se obávám, že tyto CloudBooky nebo jak se to bude jmenovat, nebude vyrábět Microsoft. MS má v nabídce prvních 8 typů, jako že "coming soon", a od MS není ani jeden. Všichni známí výrobci noťasů tam ale zástupce mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UEFI bych neviděl jako problém. Osobně tipuju, že jestli tam budou Windows S přes UEFI, tak nic nebrání tomu, aby se tam daly plný Windows přes UEFI (EFI loader očekávám stejný), popř. Linux, který též není problém bootovat přes UEFI (pachuť nutnosti podepsání loaderu Microsoftem je jen kosmetická vada na úrovni nálepky na přední straně PC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UEFI není problém, ovšem problém může být, jestli tam dají nevypnutelný secure boot omezený jen na certifikát pro Win 10S.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Tyto notebooky budou levnější, takže budou mít větší šanci uspět v situacích, kdy stát / škola / politický subjekt kupuje notebooky pro studenty.

Jediny drobny problemik je, ze takove neco uz existuje. Jmenuje se Chromebook. A ty Wokna S jsou presne cileny proti Chromebooku (AFAIK). Takze by bylo zajimave srovnani tech dvou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání HW nemá smysl, srovnání SW po zveřejnění pár desktopových programů (např. MS Office) ve Store taky nebude mít smysl. HW stejný, SW rozdíl třídy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> SW rozdíl třídy.

Pobavils, diky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tou plnou verzi si moc jisty nejsem. Nepsalo se nahodou ze to ma obsahovat ARM cipy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by mi zas tolik nevadilo kdyby opravdu odstranili ten bordel a zlepsili trideni a vyhledavani relevatniho obsahu ...btw osobne jsem tam nasel vsechno potrebne a na zbytek by mi nevyhovoval ani konkurecni "shop" takze stejne saham po normalnich aplikacich takze zarizeni s Win S jsou maximalne jako doplnek k PC na urovni mobilu ci tabletu s lepsim vykonem a pracovnim komfortem ...nebo vylozene idealni volba pro lidi kteri pouzivaji par zakladnich programu a nic bokem nepotrebuji(tam win s dava opravdu smysl ...)

youtube se bude dat poustet pres edge (kvalitni aplikace ve storu sice je ale s podporou push funkce je placena :( a puvodni app Google zatrhl a vlastni odmita vyvinout takze se chova v podstate hur nez MS a zneuziva sveho postaveni na trhu )
ostatni veci me taky moc netizi jelikoz to miri na nejlacinejsi nevykonna zarizeni absence plnotucnych app tretich stran vetsinou nevadi ..ale hadam ze MS to udelal spise kvuli tomu aby se lide vice zamerili na placene cloudove sluzby ci predplaceni sveho balicku "365" :D >>proste jen obchodni tah ale osobne si radeji par korun priplatim abych se nemusel omezovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Google zatrhl a

Coz zcela jiste nesouvisi s tim, ze MS youtube appka nezobrazovala YT reklamy... opravdu hnusny krok od Googlu, MS by to zcela jiste dovolil :)))

http://www.pcworld.com/article/2038847/google-tells-microsoft-to-shut-do...

The Microsoft-written YouTube app violates YouTube’s service terms in two ways: it strips out the ads in the videos and lets users download content from the video site.

> vlastni odmita vyvinout

Jo a MS odmita vyvinout spoustu softwaru, ktery by bezel na linuxu. Hruza, se z toho asi pos..u. Oh wait, jaksi nikdo nema povinnost ulehcovat zivot konkurenci... BTW na MS storu je nekolik 3rd party YT app (a mnohe byli/jsou dlouhodobe daleko vic pouzitelne nez bazmek od MS). Takze MS nic nebrani udelat pouzitelnou YT app.

> chova v podstate hur nez MS

LOL jasne, chudinky MS. Google se nechova hur, chova se uplne stejne a dava MS vyzrat vlastni medicinu. Cry me a river...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS zjevně doufá, že do Store nějaké (desktopové) aplikace dostane právě díky těmto hračkám.

Je to pořád pokus udělat něco jako repozitáře (jejichž neexistence je linuxáky Microsoftu vytýkána jako strašná nevýhoda). Zapouzdření desktopového programu pro Store má jisté výhody - automatické updatování bez nutnosti instalace samostatné updatovací utility nebo dokonce služby ke každému prográmku (což je nejčastější příčina postupného zahnojování Windows), práce v sandboxu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 S
Windows 10 Stupid

Proste abych to zkratil, je to hlavne pro fanousky, co budou onanovat nad samotnym systemem. S jednim jsem se o tom uz bavil a kdyz jsem mu rekl, ze to neni nic pro me, protoze k praci potrebuju Photoshop, tak mi argumentoval tim, ze ve Windows Store je Photoshop Elements. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi nezná cenu Photoshopu ... Jinak Photoshop Elements používám a pro běžnou úpravu fotek to stačí. Jen mě trochu štve, že to je trochu méně uživatelsky přijemné než plný Photoshop, jako kdyby to udělali naschvál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což přináší zajímavou otázku - budou ve Store i aplikace, jejichž licence firmy jen pronajímají za pravidelný poplatek, ale neprodávají je? A odpovíme si - Office 365 tam nejspíš bude. Takže to řešení asi má.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli tam budou i OpenSource aplikace. Já bych bral raději LibreOffice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Libreoffice je vážná konkurence MS Office a pokud bude MS chtít, vymyslí si nějaký důvod pro jejich zakázání stejně jako u konkurenčních prohlížečů s vlastním vykreslovacím jádrem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO tvůrci Libre Office natolik nesnášejí Microsoft, že se je tam vůbec nepokusí dát - místo toho budou hejtovat proti W 10 S, kde to jen půjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůrce LibreOffice zajímá rozšiřující se uživatelská základna a je jim jedno jakým způsobem distribuují svůj kancelářský balík. Pokud bude stačit malé úsilí aby dali LibreOffice do MS storu, udělají to. Pokud jim bude MS házet klacky pod nohy a bránit ve zveřejnění, nebude to tvůrcům stát za tu námahu, když jim nikdo nezaručí, že v budoucnu si MS nevymyslí něco dalšího. Pak asi budou hejtovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne je, ze manazeri z MS maju vysoke cisla v tabulkach :) to im staci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co chcete od Indické společnost, podívejte se na místní indy a pochopíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaké divné; člověk by řekl, že uživatelé Windows budou na balast dostatečně desenzitizovaní. :) Kolik má letos základní instalace Windows, 10 GB? 15?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je naprosto nepodstatné, kolik dat zabírá základní instalace OS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jop, staci se zeptat lidicek co si koupili Surface tablety z tech prvnich vydani :))))

Viz treba tyhle kenialni produkty Surface Pro: https://www.theverge.com/2013/1/29/3929110/surface-pro-disk-space-windows-8

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pastelka neni to nepodstatne kolik zabira instalace Windows 10 S kdyz tvuj notebook ma lacine SSD o kapacite 32/64GB!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> základní instalace Windows, 10 GB? 15?

K tomu si pricti recovery partition o stejne velikosti, ktera na OEM produktech na 100% bude...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bych řekl, že se na těch malých mrchách dělá dneska převážně formou WimBoot (http://diit.cz/vyhledavani?r=wimboot).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě super - pokud budou na trhu stejné ntb s plnohodnotným W10 a levnější W10S. Znamená to, že ušetřím na softu který nepotřebuju, protože tam stejně půjde linux. Ideálně aby to bylo levnější aspoň o pár tisíc ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle budou levné krámy do škol. Osobně bych něco takového nepotřeboval s žádným OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je co to je "krám". Momentálně mám firemní ntb s i7 za cca 20-25t a kvalitním notebookem bych to nenazval. Má to "obyč" TN displej, který je tak mizerný, že neexistuje úhel pohledu který by černou zobrazil na celém displeji stejně (pominu vzdálenost 1km, kdy se to k tomu už nejspíš bude blížit).

Nadruhou stranu - rozdíl mezi 2+2 i7 a 2+2 i3 u jiného ntb nepociťuju žádný a na práci by mi stačilo i obyčejné dvoujádrové pentium, pokud to bude mít 8G paměti.

Takže já si klidně na práci koupím krám za 8 tisíc co má stejnou životnost jako krám za 20+ tisíc a ještě mi zbyde něco málo na pivo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věž tomu, že tam nejspíš bude nějaký nízký N-kový Atom + 4GB nerozšiřitelné RAM + max 64GB úložiště (jestli ne jenom 32GB)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze mas Dell Latitude s tym zakladnym 1366x768 TN displejom, lebo firma nemohla vysolit extra 30-60 dolarov priplatok za FHD/IPS? :-) Paradny takmer-ultrabook, displej je na 2 prsty do hrdla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to nějaké lenovo s FHD displejem. Nejspíš to většině lidí nevadí, protože by to jinak neprodali. Já mám tu smůlu, že jsem malinko grafik, malinko fotograf a tyhle věci vidím, takže je to pro mě přesně jak píšeš - na dva prsty do krku ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odmítnout licenční podmínky a nechat si vrátit peníze za licenci můžeš už nyní ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím. Funguje to? Zkoušel to někdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel, nefunguje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já třeba jsem to nezkoušel, jen jsem o tom četl a dost to připomíná těžkej voser.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, prakticky ti výrobce nabídne pouze vrácení celého notebooku ať si koupíš nějaký jiný bez OS. A MS se s tebou na přímo bavit nebude, protože u OEM se o podporu stará výrobce. Bohužel ČOI ani ÚOHS příliš nezajímá, že koupí stvrzuješ pouze obchodní podmínky a platíš při tom za SW, u kterého musíš později, v budoucnu po prvním spuštění, (ne)souhlasit s další licencí EULA.

Tento časový nesoulad mezi okamžikem souhlasení s obchodními podmínkami při koupi HW (notebook) přímo v obchodě a okamžikem souhlasení s EULA k SW (Windows), který je někdy v budoucnu, podle mě, ukazuje na vázaný prodej dvou odlišných produktů HW a SW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zkusil na czc a ufonovi vylistovat ntb bez operačního systému podle filtru, který bych chtěl - 14" + IPS panel.

Výsledek: 0

O moc velkém výběru pro člověka, co nechce mastit kapsy MS, se mluvit nedá ;(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, komu se ukázalo tolik chromího balastu, ale když jsem to teď zkusil, našel jsem přesně 1x Chrome User Guide. Takže se obávám, že ta krásná ilustrace je spíše z Google Play.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ted tam uz je jenom jeden, ale 4 dny zpatky to tak opravdu vypadalo

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten windows 10 S je x86 ? nebo arm ? nebo oboji ?
protoze pokud je x86 tak neni "relativne" problem dostat do storu win32 aplikace (desktop bridge)

a co se tyka nakejch tech jednoduchejch (cpu-z, notepad++, etc.) tak bych docela ocenil kdyby to tam vyrobci tech aplikaci dali, prece jenom tahat updaty rucne vs. nechat si to tahat automaticky...

apky na store hostuje microsoft ? neusetrilo by to pak bandwidth vyvojarum ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili si to zhrnme:

-nefunknci/zamrzajici Windows Update
-primo zakazane automaticke aktualizace pro Windows 7/8.1 kdyz uzivam Skylake/RyZen procesor
-Windows/Microsoft Store plny Bloatwaru a reklam kolem

Windows 10 S je proste naprosty nesmysl, ve svete tabletu/takto navrzenych zarizeni jasne kraluje Android a iOS, Microsoft jiz pohrbil Nokii svym debilnim dlazdickovym systemem/pristupem, ted uderil posledni hrebik debilite jmenem Windows 10.

Rikejte si co chcete, bud Windows 7 nebo 8.1(a to sem puvodni 8 nemel vubec rad). S Windows 10 cesta nevede, k prikladu zasekle/nefunkcni MetroStartMenu(levy klik, pravy jede), je jako co? naprostá píčovina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si vždy myslel, že Win Store je pouze pro Metro aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky pro UWP, zapouzdřené desktopové, mobilní, filmy, knížky, hudbu, teď se tam má přidat i hardware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějakej fork Windows 10 Embedded (IoT) bez podpory ARM nebo co.
https://www.microsoft.com/en-us/windowsforbusiness/windows-iot

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovy voči! (nic proti panu Ježkovi)
Microsoft se zdá se zbláznil už nadobro.
Už to UWP (univerzální pro desktopové Windows a... desktopové Windows) byla rána, nemluvě třeba o Metro (eeeh "Modern UI") aplikaci bez wokna na celém UHD displeji... Ale tohle už je fakt hardcore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

miesto chrome napiste solitare

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.