Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows XP Mode ve Windows 7: virtualizovaná XPčka v Sedmách

Neco mi to pripomina. Ze by "Classic" mod v MacOS X...? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ostatně tento trend, kdy spousta doplňků bude volitelně stáhnutelná z webu Microsoftu a ty tedy nebudou standardní součástí instalace Windows," ... je taky asi jediná možnost jak z krku setřepat pijavici v podobě evropské komise a podobné darmožrouty.

Mimochodem, nějaká zmínka jestli to bude podporovat/podporuje i DirectX/3D věci? Třeba starší hry které kvůli neschopnosti programátorů nefungujou na Vistách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

micorost takto dodatecne necha stahovat jen veci na kterych mu nezalezi ... samozrejme ze ty ktere jsou pro nej klicove budou navzory komukoliv vzdycky tlacit primo do systemu. Evropska komise v tomto pripade neni pijavice ale jediny organ ktery haji zajmy evropy a konkurencniho prostredi obecne. Je to vzacny pripad kdy to dela spravne, resp. snazi se to delat spravne, vysledek bohuzel neexistuje protoze ms to vzdy nejak obechcije...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel bych dotaz na nekoho, kdo se s virtualizaci vyzna..
Je to tak, ze i kdyz bude "nativni" podpora virtualizovanych WinXP ve Win 7, znamena to automaticky, ze budou veskere programy pro WinXP fungovat korektne pod timto modem?
Mam tim na mysli, napriklad hry spustene ve virtualizaci nebo programy na grafiku a video. Kdyz jsem sveho casu zkousel virtualne spoustet Win7 pod XP, byly tam problemy s nekterymi specialnejsimi drivery nebo aplikacemi, ktere vyuzivaji grafiku.

Diky za odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kdo o to ma mit zajem .. ? ... na co si budu porizovat 7 kdyz to co me v nich zajima je jestli budou alespon stejne pouzitelne jako xp ... tak si prece necham xp a hotovo... ve firemnim prostredi neexistuje jediny duvod platit vypalne microsoftu za to aby se za windows zmenilo xp za 7 ... jediny rozumny duvod ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis XPcka v Parallels Desktop a coherence mod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me to zase pripomina wine z linuxu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

milion absurdnich duvodu vymysli nekteri it pracovnici (holt podlehaji denne masazi ms takze to maji v kebuli zakorenene), ale s rozumnym duvodem musi prijit nekdo mimo toto odvetvi, nekdo kdo uvidit REALNY prinos 7 ve srovnani s xp ... a pochybuji ze nekdo takovy existuje, resp, pochybuji o existenci jakehokoliv skutecneho prinosu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino: Urcite to neznamena, ze budou fungovat vsechny softy jako pod skutecnejma XPckama.
Bude zalezet na urovni integrace Win7 a virtualnich WinXP. Pokud to bude jen Virtual PC s integrovanym start menu, tak necekejte zazraky. Nejvic bude zalezet na tom, jestli MS sahne do spodku Virtual PC a nejak vylepsi propojeni host-gest a usije ho na miru pouziti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi libi. urcite dalsi duvod fakt prejit z XP na v7. Me to kazdopadne oslovilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve firemni sfere asi nebudou mit win7 velkej prinos. Na pevnejsch stanicich ho nemely v podstate ani XPcka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 c0ma: jako vtip dobrý... představ si firmu, která má nainstalovaná XPčka na 20ti a více strojích (převážně více)... všechno jim šlape jak má a pracovníci si akorát stěžují na málo sladké kafe v automatu a zablokovaný youtube... A najednou jim někdo nabídne, že si můžou koupit super nový fungl čupa microsoft systém windows seven, pod kterým si můžou ta svá XPčka zvesela provozovat dál... Mařeně z účtárny to asi bude jedno, nikolivěk vedení firmy, protože ten supa čupa nápad se skvělými windows seven bude mít malý háček - aby mohli dál provozovat win xp aplikace, s kterými Mařena z účtárny umí, budou muset nakoupit také super čupa nové compy za nemalé peníze a jejichž potenciál padne na virtualizaci XPček... dále asi vypadaj i poslední vlasy IT správci, který bude mít půl roku předem noční můry z toho, že bude muset sice znova konfigurovat stroje, ale hlavně přetahovat aplikace a veškerá potřebná data do nových strojů "emulujících" ty staré... v důsledku firma přijde o statisíce, efektivitu práce to nezlepší a ITkovi budou vyplácet nadosmrti velké peníze za těžkou újmu na zdraví...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>  misticjoe: :) A jak to bude s krizí, skončí někdy? :)
Myslím že je to jasný jako facka.Nikdo (rozuměj z firemní sféry) nebude jen tak přecházet z XP na 7, ale když už se bude nakupovat nový železo, tak se koupí i Win7, protože nic jinýho (kromě Vist) už nebude na světě (vynechám-li linuxové systémy, který jsou jako desktop system tak akurát k prdu (ve firemní sféře) a MAC OS (pro který platí totéž jako u předchozího))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze skutecne ukonceni podpory Win XP se posouva pres data uvedeni Duke Nukem Forever, dokonceni Hurdu a zamrznuti pekla az na dobu dve vecnosti po apokalypse ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to potřebuje procesor s virtualizacemi, není rozumnější řešení použít spíš Hyper-V místo Virtual PC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mark156: ..."ve firemnim prostredi neexistuje jediny duvod platit vypalne microsoftu za to aby se za windows zmenilo xp za 7 ... jediny rozumny duvod ...." - Je vidět že se asi moc ve firemní sféře nepohybuješ a něco jako podpora produktu výrobcem tě asi nenapadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

misticjoe: Vidíš a já si zase umím představit situaci, kdy ve firmě která má stovky až tisíce počítačů bude potřeba něco, cokoli, s windows, správce IT zvedne telefon, zavolá do MS a tam ho pošlou k šípku, protože na XP již nebude podpora. Bude třeba dokoupit nějaké nové licence (neb firma se rozvíjí a přibývají pracovníci a počítače) a licence nebudou.  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro: Hyper-V bez podpory HW virtualizace v CPU take nefunguje. Ostatne to ani konkurenci vyrobky stejne kategorie.

Tady je to dnes sami odbornik. Vetsina prispevku je nejak mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jak to bude s virtualizací grafiky v XPM. Zda to bude pořád neakcelerovaná S3 Trio s o MB VRAM nebo zda bude možno nějak plně využívat nainstalovanou GK. Ptám se s ohledem na hraní her, které ve Windows 7 nepoběří (a v XP fungují).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V předchozím příspěvku mi to nějaku "ujelo", mělo tam být: ...8MB VRAM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vaše představa o firemní prostředí je vážně úsměvná. Chtěl bych vidět správce, který se ze dne na den rozhodne, že ugraduje třicet počítačů naráz za plného provozu. Ve středních a malých firmách se většinou upgraduje systém z hodně pádného důvodu a těch moc nebývá, nebo se systémy nahrazují postupně s tím jak se odepisují staré počítače a nakupují nové s typicky novými oem os. Pro správce je tak nejdůležitější, aby na novém systému chodily staré aplikace a aby spolu všechny os dokázaly koexistovat v síti. Fakt to neni o tom, že by si někdo řekl, "a od teď jedu na sedmách" a koupil sto licencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirek: Otazne je do akej miery bude virtualizovany xp zabudovany do win 7. Ale kedze dnes takmer ziaden virtualizacny softver nepodporuje 3D akceleraciu (s vynimkou virtualboxu - a aj ten podporuje len opengl) tak predpokladam ze hry vo winxp mode skutocne bezat nebudu. Konieckoncov tomu nasvedcuje aj pouzitelnost tohto modu len vo "firemnych" ediciach win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu chození aplikací:
Někdy se aplikace zkrátka napíše, otestuje, a když se spustí, tak se vydá. Pokud se spustila díky nějaké kuriózní chybě nebo schodě okolností, tak se vám klidně může stát, že vám nepojede pod wine, pod příští verzí windows, nebo dokonce po nějaké aktualizaci (nebo třeba když se szmění jazyk prostředí, hehe). Programátor to na nich prostě nezkusil, a neodhalil tak chyby, které brání v provozu (ale jeho testovací konfigurace je unese).
Stoprocentní podpora se tedy očekávat nedá.
Když je ale aplikace napsané pečlivě a nepoužívá žádné pokoutní metody, takje šance na provoz pod jinými windows (nebo třeba tím wine) velká. Virtualizace by ale měla být vysoce kompatibilní... jediný problém by mohl být, když dochází k přímému přístupu k nějakému HW, takové programy se rozbíjejí víc než ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rotavator: Hm, tak to se domácí useři jen tak dualbootu nezbaví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta virtualizace vypadá zajímavě - napadá mne, jestli by se stejnou technologií nedal v 7 zprovoznit nějaký Linux nebo MacOs - to by byl teprve masakr kdyby jsem mohl pustit program pro Maca běželo to ve Woknech jen jako okno bez zbytečné druhé pracovní plochy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2rotavator: Tak nevím, ale ve VMware 6.5 je 3D DirectX 9c, podpora od win2000, mám otestováno avšak více jak 1024x768 nelze provozovat. Zřejmě je to způsobeno virtualizací a její zátěží na systém...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2Vrata: Bude to sice vypadat jako reklama, ale opět níže uvedený soft to umožňuje, vidíte ne celou plochu, ale jen okna aplikací+ rozbalovací nabídku kde/gnome s aplikacemi. MS hold vybírá to nej s cizích produktů ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: Nainstaluj si VirtualBox a po nabehu virtualniho OS stiskni Ctrl+L .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abychom se časem nedočkali toho, že MS v zoufalství zaintegruje Wine ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor mám c2d E6600 jak poznám jestli podporuje virtualizaci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Pepe1:
Nejsnáze tady (ale občas se i zde mistr tesař utne):
http://processorfinder.intel.com/List.aspx?ParentRadio=All&ProcFam=0...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VB je sice krasnej ze je zadara a ze ma neustalej vyvoj, ale par pro me podstatnych nedostatku... napr. ta nejzasadnejsi je ze nepodporuje "dragndrop" cili rychla prace se soubory zpusobem pretahnuti souboru/slozek do okna virtualizacniho nastroje... dale hned po spusteni nedokaze automaticky odemykat kurzor mysi pouze az po instalaci virtualizacnich nastroju ap.
...ja jsem proste uzivatel vmware ktery je stale diky par technologiim nejluxusnejsim nastrojem na virtualizaci OS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jdete ... support se precenuje ... nic proti tomu ze zodpovedni zamestnanci chteji byt kryti zodpovednosti nekoho jineho, to samozrejme chapu ale nemeni to nic na skutecnosti ze nejaky support microsoftu je jeste mnohem mene nez jen virtualni pojem.

Kupodivu budou XP slouzit klidne jeste dvacet let, a microsoft by se mohl postavit treba na hlavu... dokud by byly mezi lidmi musel by pro ne vydavat kriticke aktualizace (aby chranil povest trademarku) a o ty jde predevsim a to take dela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: nemuze zaintegrovat wine, musel by vydat windows pod opensource licenci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 PaulM: Tak to som nevedel, ale ako tak pozeram o tom info tak je s tym stale dost problemov a vykon je tiez otazny. V kazdom pripade dual boot bude asi najlepsie riesenie na starsie hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Mark156: precti si prispevek od Alexi. To vystihuje nejvice infiltraci novych OS do firmy. A ikdyby si spravce postavil hlavu, ze vsude bude nasazovat XP/2000/Linux, tak mu tam nejaky manager pritahne NB s Vista/Seven a bude chtit pripojit do firemni site, zprovoznit postu etc. a nejaka zmena OS na NB nebude pripadat do uvahy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo co to vlastně je jetli mod do windows 7 aby vypadal jako XP nebo program který se musí navíc spustit ve windows 7 aby se v něm dalo pracovat jako v XP nebo se jená o novou verzi Windows XP. v názvu je mode tak bych tipoval upravu na XP ale prič by taková úprava nejela na určitých procesorech? no podle mě pokud výjde plně funkční Windows 7 tak někdo udělá možná mód na win XP méně náročnější a plně funkční s jakoukoliv sestavou. Snad se již objeví CZ verze windows 7 na zkoušku snad to nebude jako vista jedena aplikace která vypadá dobře ale sebere komplet celí hardware aby se tento systém udržel v chodu. Snad se někomu podáří udělat Linux ve kterém pojedou aplikace peo XP Visty win7 bez emulátoru stejně dobře jako jiné aplikace v linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Pepe1:
V kostce lze říct, že z desktop Core procesorů podporují virtualizaci
Core 2 Duo E6xxx
Core 2 Duo E8x00
Core 2 Quad Q6xxx
Core 2 Quad Q9xxx
Virtualizaci nepodporují:
Celeron 4xx
Celeron E1xxx
Pentium E2xxx
Pentium E5xxx
Core 2 Duo E4xxx
Core 2 Duo E7xxx
Core 2 Duo E8190
Core 2 Quad Q8xxx
Ze starších procesorů podporovaly VT třeba Pentium D 9x0 (ale ne 9x5 nebo 8x0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fukal: vmware po instalaci cisteho guestu umi automaticky uvolnovat kurzor mysi? Jsem si nejak nevsimnul, kdyz jsem musel porad mackat ctrl+alt ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Vrata:
Bude to sice vypadat jako reklama, ale co takhle to udelat naopak, koupit si jablicko s MacOS X a v Parallels Desktop provozovat XP, Visty, 7 (a i treba Ubuntu) zaroven. Umi Coherence mod (tj. okna bez plochy), akceleruji DX9 i OGL (zahrajes si a to prekvapive svizne), umi IVT-x a vice jader a nepotrebuji virtualni disk image (windows bezi z vlastni partition, ze ktere je lze i nativne bootnout), ale to nejlepsi - casem na Windows zapomenes a bude ti krasne :P
Windows ted s kazdou verzi dohaneji unixovy svet v samych zakladech a holt kde se kaci les, tam letaji trisky. Je to opravdu podobne prechodu z MacOS9 na MacOSX, ovsem s tim rozdilem, ze na Macu o nejake virtualizaci uzivatel naprosto nic netusil (nejen ze nemusel, ale ani mu to nebylo nabizeno, zbytecne by to matlo a rozptylovalo) - proste kliknul na aplikaci a ta se spustila. Pokud to v 7 bude jinak, jen to (jeste vic) zesloziti pouzitelnost pro bezne lidi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moole: Spočítal jsi, kolik bys na to musel mít placených licencí? K tomu, co popisuje článek, stačí licence na jednu vyšší edici Windows 7. A levnější hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Petyy
Ten vycet OS byl myslen spis jako potencialni moznost ci alternativa pro zamysleni, nez nutne reseni. Snad neni prilis neomalene opredpokladat, ze Vrata chtel prejit z Windows (XP, Vista) na Windows 7 a na nich provozovat MacOS X. To mame 3 licence. Pokud by koupil Jabko s MacOS X a nainstaloval na ne Windows (libovolne dve verze z XP, Vista nebo 7) jsou to take 3 licence. Navic tedy jeste licence Parallels za $80 a cena HW. To oboji uz vyvratit nejde, je to ale neco za neco (aneb jsem si jisty, ze Mac HW i Parallels skytaji vice komfortu - vyjmenuji na pozadani :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna je najvacsi problem emulacia HW vo virtualnej masine. Ako to zvladne napr. spolupracu s tv kartou na ktoru nie je w7 ovladac? Alebo nech aj ovladac existuje? Viem, ze vo virtual boxe je nejaka moznost premostit usb zariadenia (s tym ze sa v host-e odpoji), ale co s PCI, PCIe hardwarom? Je takto mozne sprevadzkovat zariadenia zo stareho XP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kaapo
 
ano ale funguje to jen v grafickém prostředí a možná jen ve windows vm mašinách (u linuxu teď nevím).
všimni si že v textovém režimu instalace windows musíš uvolňovat myš klávesama ctrl+alt ale v grafickém režimu už není třeba.
konkrétně se teď bavím o vmware workstation verze 6.5 a vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zobecm : U VMware 6.5 nainstalovanem na linuxu a vevnitr VMware virtualizovane spusteny Windows XP zcela podporuji DX9 vykon je ale neco jineho cca 30-40% skutecneho vykonu daneho hardware.
tttt : melo by to fungobat me to naslo v XP Mode pro Windows 7 i USB mechaniku pokud ji povolim a ctecku karet (na kterou ale nema XP ovladace takze je jako ostatni zarizeni a neni funkcni)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kaapo: zalezi co mas za verzi... umi to tusim posledni dve cili ta co byla pred 6.5.2 to uz umela
jinak pri bootu biosu nebo os to samozrejme nejde, ale kdyz pak uz jsou nahozeny tak v pohode... docela uzitecny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

* Supported Operating Systems: Windows 7

Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Enterprise.
Note: Windows Virtual PC Beta requires Windows 7 RC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.