Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows XP pro OLPC?

Proc? A kdyz uz, Windows XP Embedded se spokoji s 256MB flash a bez SWAP souboru (ovsem bez monstrozniho prehravace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pritom by stacil nejakej jednoduchej operacni systemek, kterej by se tvaril podobne jako XP, jen by v nem nebylo tech 99% pro XO zbytecnejch featur. A na to by snad stacilo i par desitek mega...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Taky me to hned zaujalo ;-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to, že směr k velkému vzoru z něhož to vzniklo je stále výraznější.
http://www.maxik.cz/katalog/podle-znacky/lena/lena-magicka-tabulka-barevna
Škoda že nezůstal  i ten OS, co má to zařízení na linku - energetická náročnost výborná, stabilita vynikající - žádný BSOD :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kurnik, podobnej ntb jako je ta Lena jsem měl jako děcko. akorát eště černobílej a ovládalo se to dvěma kolečkama.

taky nechápu, proč MS musí cpát velký XP, když by stačily zmíněné XP embedded.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro [Jouda] a [Pařík]:
Podívejte jediný důvod proč tam MS potřebuje nacpat svoje windows je ten aby se lidé neučili používat konkurenční operační systém. MS potřebuje aby se děti učili navykávat na JEHO software na kterém staví svůj vliv - WMP a WMM(aby se dařilo jeho WMA a WMV formátům), MSOffice (aby se dařilo jeho DOC, XLS a PPT), mno a protože cílovou skupinou jsou děti tak především nejnovější hry pro DirectX - a operační systém je pouze jakýsi podnos pro všechny tyto pastičky na myš :-), každopádně je zřejmé, že očesávat (tj. slevovat ze svého budoucího vlivu na OLPC) se microsoftu nebude chtít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že pro MS není problém ořezat WinXPSP2 tak aby se dostaly s instalací na 512 MB. Odstraněním většiny driverů a ostatního nepotřebného softu jsem se dostal na 300 MB inst. iso, po instalaci měl win, progr files, document and sett adresáře celkem 600 MB. Úpravy jsem prováděl v nlite.
Zde je ale problém swap souboru, který sice lze vypnout, ale některé aplikace pak havarují.
Jak psal někdo níže, zajímavé by byly Windows EMBD, možná by šel využít i Windows FLP (Windows Fundaments for Legacy PC), okleštěná verze XPSP2, dostupná pro jistý okruh platících zákazníků a také na isohunt.com.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ge0rge: Windows Embendded a Windows XP je vice mene totez. Windows Embendded je akorat konfigurovatelne podle potreby pro prumyslove pouziti. Nejmensi instalace ma 8MB. Najdes ho v autech, hifi technice, ve strojich v tovarnach, hernich automatech, terminalech atd.

Office a WMP tam tedy bezi, klidne i nejnovejsi hry ... zalezi jen na tom co pouzijes za moduly.

Office presel na format OpenXML ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, s tim SD slotem uz to bude opravdu hodne zajimavy stroj. jenom mi uniklo, jestli i v te posledni verzi bude dynamo. pak by me jeste zajimalo, jestli je displej, at uz cernobily ci barevny, citelny i bez vnejsiho osvetleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedi: Nezapomeňte, že nestačí dostat instalaci pod 512MB. To zařízení má 512MB paměti CELKEM! Swap soubor vypnout nemůžete, protože žádnou jinou paměť k dispozici nemáte.
Takže pokud stáhnete instalaci na 400MB a WinXP budou po startu zabírat 100MB RAM (jako že normální WinXP berou po startu kolem 190MB), pořád to zařízení bude nepoužitelné.
Použitelné maximum bych viděl tak 200MB instalace systému, 100MB další aplikace a kolem 100MB RAM, čímž by uživateli zbylo kolem 100MB místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker: Vzdyt ten NB ma klasickou RAM tak co to sem pletes. To neni PDA. SD pamet by jako RAM mela zivotnost v takovem NB tak tyden vic ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker: Proc bych nemohl vypnout swap ? Jinak pokud ve Win nebudes zavadet do RAM sluzby a funkce, ktere na tomhle NB nepotrebujes tak se dostanes tak na 50-60 MB po startu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ge0rge : A čí je to problém s těmi "pastičkami"? Zrovna v těch vyjmenovaných oblastech by se MS zdaleka nedařilo tak dobře, pokud by existovala nějaká seriózní konkurence. Multimediální formáty? Chtěl bys, aby "monopol" měl Apple s jeho totálně šíleným QuickTimem? A to byla před něco málo lety situace naprosto opačná...

Hry? Ještě si pamatuji, jak John Carmack atakoval Direct3D s tím, že jej nebude používat a pojede výhradně na OpenGL. Kde je dnes OpenGL?

A tak je to se vším. Všechny firmy mají plnou hubu řečí o tom, jak je MS likviduje, ale neudělají nic proto, aby do hry výrazněji vstoupily. Samozřejmě - všichni mají rádi peníze a trhy vytvořené MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

_Joiker: podle tohoto http://www.cdr.cz/a/18442 clanku, ma 128 MB RAM + 512 MB az 1 GB flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jina podlw wiki http://en.wikipedia.org/wiki/One_Laptop_Per_Child#Hardware uz je SD slot ve specifikaci. dotykovy displej se asi nekona, ale co - ovladani je i podel displeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Bespi
>Ge0rge: Windows Embendded a Windows XP je vice mene totez. Windows
>Embendded je akorat konfigurovatelne podle potreby pro prumyslove
>pouziti.

Bespi domotal si Windows XP Embedded a Windows CE, co su podstatne ine produkty, CE su OK ale XP Embedded je hroza

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Ale nepomotal, maximalne jsem vynechal v nazvu to XP ;-) , psal jsem to v Opere na PDA, a ta ma omezeny pocet znaku :-( . Samozrejme vim, ze pro integraci do prumyslovych veci je primarne urceno WinCE, ale pro urcite ucely se pouziva WinXP Embendded. Hlavne tam, kde je potreba slozitejsi graficky vystup, popripade usetreni prostredku za vyvoj specialni aplikace pro jiny OS. Nekteri se s tim neparaji a rvou tam i XP Pro :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě teď si pamatuji, jak se Bill OLPC vysmíval ... a teď? ... doufám že se to mu nepodaří ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...doufas, ze se mu to nepodari? Preco? Nechces, aby decka v Afrike a juhovychodnej Azii vedeli pracovat s pocitacom? Nikto nevie, ake su skutocne plany velkeho Billa, ale ak sa rozhodol, ze do toho pojde, tak nech sa ukaze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo lidi zamyslete se k čemu ten počítač bude sloužit a co na něm lze provozovat za software. MS může nechat uvykat lidi na rozhrani windows aniž by tam muselo být 99% toho co mame každej v počítači. Tohle je počítač, který budou všechny stejný, tím odpadá nutnost aby to mělo všechny možný drivery. Word může mít jen pár funkcí a pět fontů, hry na úrovni min nebo solitaire, malování, web browser atd. Pokud to chtěj plně kompatibilní s XP, tak pak at jeste pocitaj s nutnosti provozovat antispyware, antivirus a rovnou muzou cenu vynasobit aspon dvema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

radsi at je tam pekne linux jak bylo puvodne zamysleno. Aspon se uvidi, ze je to dnes jediny rozumny system na bezny pocitac (opak herni konzole - kde z neznamych duvodu obvykle bezi Widle)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: A ID Software snad při vývoji pro PC výhrandě OpenGL nepoužívá? V čem je podle vás OpenGL horší než Direct3D?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.