Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Wine 1.0 je na světě

Je to sice pekny,ale to uz muzu rovnou provozovat windows.Prijde mi to uchylny nainstalovat si linux a do toho treba 10 oblibenejch win aplikaci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak složitě,když se za pár korun dá koupit legálně windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se někomu nelíbyl windows tak udělal linux a pak zjistil že bez windows to není ono tak to předělává zase zpátky na windows :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslel a všude četl že linux umí všechno nejlépe a má destíky alternativ k windows aplikacím, tak proč by to někdo používal?
Nebo že by ten linux nebyl tak dokonalý jak o něm všude píšou???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mplic: Uchylne ? Proc ? Uplne idealni by prece bylo, kdyby se mohl clovek svobodne rozhodnout pro operacni system podle jeho kvalit bez ohledu na to jake aplikace na nem chce provozovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux je dokonaly :-), to jenom nekteri BFU porad odmitaji ze napriklad Gimp je alternativa k Photoshopu, prestoze ten photoshop pouzivaji na veci na ktere by jim stacil paintbrush ... a pak tu jsou samozrejme hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze decka jsou uz doma, nebo jsou za odmenu u pc ve skole :) Pac takovy blbosti muzou vytvaret jen decka(hlavne neinformovanost a snaha se zabavit) nebo fanaticky blbci :)) Netyka se hkmaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Velice zjednodušeně lze říci, že čím je aplikace ?modernější?, tím menší pravděpodobnost je, že pod Wine poběží." - to je trosku chore tvrdenie.Dnes je jaksi popularne vsetko robit pod roznymi "polointerpretovanymi" kniznicami (java,.net) kde prave by multyplatformovost namala byt problemom.
Ku Gimpu, ten pokial nebude podporovat poriadne vrstvy,pracu s textom,korektny import psd suborov (ktore su de facto standardom ak sa chce porovnavat s photoshopom) tak sa na ten photoshop nemoze ani pozerat, je to len taka hracicka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S těma děckama to bylo trefné :-) Ještě bych přidal, že by se místo toho měli raději kouknout na pravopis :-) "líbyt se" ??? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly:No jo ale svet pocitacu neni idealni.Nainstaloval sem si ubuntu,CrossOver a par win aplikaci,ale je to takovy divny.Nevim,ale kdyz uz jsou nutne win aplikace,tak mi prijde lepsi zustat u nich.A Kdyz uz linux,tak najit alternativu ke vsemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jak bych to rekl, Linux je skvely to prosim zadnej flame, ale jsou aplikace, ktere ke sve praci potrebuji a bohuzel neexistuje pro ne linuxi alternativa. Tedy pardon. Existuje, bohuzel je to Java prostredi coz by nebyl problem, ale on ten jeden velkej vyrobce ERP systemu neni schopnej udelat nektery veci bez pomoci ActiveX prvku, takze bohuzel dokud tohle zlo neodstrani tak budou potreba, alespon pro mne, siditka typu Wine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak idu tie bulanci alebo nie???:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bulanci me nezajimaji, ale doufam ze uz konecne pojedou, at se tim nezasira kazda diskuze o wine :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som linuxák a doma žiadne Wine nepotrebujem. Všetko je to len o tom, že keď si niekto od Win zvykne na názvy aplikácii ako Word, Photoshop, Notepad, Winamp, asi nie je ochotný alebo schopný si zvyknúť na iné alternatívy pod inými názvami. Ani obyčajnému Notepadu nemôžem veriť, že je pod Linuxom stabilný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thim: Když ono je to o tom, že na nějaké alternativy, které nějak fungují sere pes. Lidi používají PC kvůli programům a pokud ty pod tím uber imba OS nefungují, tak je problém. Alternativy jsou většinou jen usměvné, viz GIMP a OOo :)) (jó některým lidem stačí o tom žádná, žádny flame prosím). Wine vývojáře by měli Linuxáci nosit na ramenou, protože umožňují rychlejsí a masivnější přechod na Tux a se zvětšením komunity se snad i časem dočkáme lepšího softu pro Tux. Já se na tu dobu těším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rozjíždět flame, ale pár lidí neví o čem mluví:

Hujer IV: pár korun - myslíte 2000Kč ? pro mne to není pár korun když dostanu pouze systém a aplikace které něco umí musím opět koupit

kluzo1 : bez WIN to je ono :-)

Linux: nikde jsem nic takového nečetl, a to používám LINUX hodně let, musím ale říci, že z analogové kamery vytvořím DVD rychleji než kdokoliv na WIN a neporuším u toho ani jedno licenční ujednání, je pravda - nemohu se chlubit co jsem všechno "cracknul" (zkopírovaným klíčem z internetu) :-)

hkmaly: souhlas, největší křiklouni že Photoshop je nej pak upravují fotografie v Zoneru, protože tam je to klik-klik :-)

dc: souhlas, jen s úsměvem vzpomínám na stroják, asembler, C a Pascal - na napsání one první věty "Hello Word" stačil exáč o pár kilobajtech, teď tak 1M :-) - už se neprogramuje a podle toho aplikace vypadají - v LINUXu se programuje, proto mi PC i při střihu a tvorbě DVD použije tak 400M paměti !

DJManas: pro některé spec. věci asi zatím ne, ale na doma je to asi perfektní, už kvůli opravdu kvalitnímu FW, množství SW a neuvěřitelné stabilitě.

ALL: když tak už GNU LINUX (LINUX je pouze to malé - jádro) :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se chtel jen tech kriklounu zeptat, jestli maji na ten Photoshop legalne zakoupenou licenci a pokud ano, tak je par babek za win nevytrhnou. Me staci na retus fotek Gimp a to bohate. Pls no flame

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Wine není emulátor, ale aplikační rozhraní" - co to znamená? Je potřeba mít pro běh windowsových aplikací naistalovaná Windows, nebo je nahrazuje právě WINE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Damel a další: Já myslím, že tu směšuje jabka a hrušky. Uživatele počítačů lze rozdělit do několika málo kategorií. BFU, BFU pařan, hračička a profesionál (z hlediska výstupů).

BFU klidně může mít linux, sice možná bude pár dní krafat, že má tlačítla jinde, ale poštu, internet, OO jednoduchá správa fotek a nějaká ta mjůzik a video není problém. Spousta z nich to možná ani nepozná, když jim nakukáte něco nejasného o nové verzi... BFU pařan ma s Linuxem smůlu, ale protože to nechápe a jeho hry tam nejdou, tak to pomlouvá. Hračička je na Linuxu doma, nebo má oba systémy. Profesionál je pevně svázán s některými nenahraditelnými profi aplikacemi (Photosohop, AutoCAD a já nevím co dál ... těm říkat, že mají zkusit GIMP je trochu slaboduché... Jediné co zbývá, že dodavatelé SW uznají podíl OS Linux jako zajímavý a připraví verze přímo pro něj.

Pak jsou ještě jedinci, kterří potřebují Photoshop, Premiere, AutoCad..., ale používat to neumí, na fotkách dělají tak akorát ořez a s těmi to bývá těžké.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Damel
Nemozem suhlasit, ja pouzivam Win(podotikam, ze legalne) Linux ma moc nebere aj ked sa s nim v praci stretavam. Slovo GIMP poznam len s diskusii ako tato takze nemozem hodnotit, ale OO povazujem od verzie 2 za velmi kvalitny a vyzrety produkt, ktory moze posluzit 99% home userov a aspon 50% firiem, len malo kdo potrebuje pokrocile vlastnosti excelu, alebo pise makra pre vedsinu ludi je dostatcny a jediny problem na ktory som narazil je horsa kompatibilita s MS dokumentami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle musím :-D

Damel: jsem každodenním svědkem zhroucení toho slavného "Fotošopu" po otevření třeba 10 fotografií :-) - úsměvné kolik paměti v tuto chvíli XP potřebují a pokud se trochu zahloubáte, kolik stejných knihoven se otevře znovu s každou fotografií.
Je to ale věc názoru, já používal oboje pro velké i malé grafické návrhy a musím říci, že pro doma je lepší GIMP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má někdo dostatek zkušeností aby mi mohl poradit jak rozchodit na SuseLinux 10.3 přes Wine iRadio (http://www.dwn.cz/?k=multimedia/audio/poslech-radia&stahuj-zdarma=ir...)?
Díky předem za návaod, nějak se ve wine neorientuji. Muj případný e-mail sata150zavinacseznam.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pavel1tu
K tomu programovaniu. Nie som zastancom Javy a C# a viem, ze aplikaie ktore z toho vzidu su casto sprasene a na pamet nenazrane, ale hodina prace programatora je v celku draha vec u nas na firme sa bavime asi o 50-60UER, ked mas zaplatit stovky hodin na vyse, kli funkcne rovnakemu SW, ktory by zozral o GB RAM menej tak to radsej kazdy bude riesit inak a ako naj riesnie sa pre firmy ukazuje preslnut nutnost zvysenych investicii na zakaznika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad GIMP. Používám oboje a na "domácí" použití mě opravdu nestačí. A to jen z toho důvodu že jsem zvyklý fotit do RAWu a následně to v tom proklínaném fotošopu upravit. A důvod proč fotit do RAWu? Třeba to, že má 12bitů/barvu. Sice to pak převedu na JPG s 8bitů/barvu, ale před tím převodem můžu upravit expozici, kontrast, vyvážení bíle atd. s malým dopadem na množství obsažených barev (zjednodušeně řečeno). A zatím jsem nenašel jiný RAW konvertor, který by mi vyhovoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Milosh
Na Raw uz dlouho a spokojene pouzivam BibbleLabs ktery je portovan jak na Win tak na Linux a Mac.
30 deni verze je k vyzkouseni na: http://bibblelabs.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milosh: Omlouvám se za OT, očividně dbáš na kvalitu, když upravuješ v RAW, nemohu se však nezeptat, proč tedy ukládáš do ztrátového JPG a ne bezestrátového PNG?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT Damel: Ukládám do JPG pro web, pro kamarády a podobně. Jinak to nechávám v RAWu a photoshop k tomu dělá XMLko s nastavením. Takže originální soubor je netknutý a XML zabírá méně místa než PNG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Damel: OOo ti prijde jako usmevna alternativa? Pro firmy je to na diskuzi, ale pro domaci pouziti se ja zasmeju kazdemu kdo si koupi MS Office. Netusim sice kolik to ted stoji, ale tech par dopisu, recepty a protokoly do skoly OpenOffice zastane uplne v pohode. Verze 1.x byly slabsi ale dnes uz vazne nechapu nikoho kdo kupuje MS Office. A na ty "vtipne" kravinky z mailu staci Word/Excel/Powerpoint viewer (funkci i ve Wine).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OpenOffice je opravdu dostačující sám ho používám 3,5roku a nemůžu si stěžovat... A linux používám příležitostně hlavně k zálohování když si WIN usmyslí že nadešel čas a přestane fungovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze je OO pro M$O zatracena konkurence priznava i M$, napriklad tim, ze pro domaci pouziti stoji office "par korun" (tusim 1500Kc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2BFU:
emulator = spusti se ti nejaky prostredi (trebas v okne) a v nem teprve muzes spoustet nejaky aplikace
aplikacni rozhrani = spustis aplikaci, ktera si otevre sve okno(a) primo v primarnim systemu = tvari se jako kdybys ji pustil nativne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide, strč si ty dementní Bulánky do rekta a přestaň s tím všude obtěžovat.
Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem ten obrázek Nera jste si mohli odpustit. Pak kdejaké retardované BFU otravuje a není schopné pochopit, že Nero pro Windows
pod Wine nefunguje a fungovat nebude.
Ale Nero Linux je vynikající kus softu. Nemá na sebe nabaleno to množství balastu jako windows verze a specializuje se jen na vypalování. Vypálí vše, včetně Blu-ray.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wine samozřejmě emulátor je, stejně jako jsou emulátory rozhraní Win-OS2 v OS/2 nebo "Windows on Windows" ve Windows (přes něj se v 32bit Windows pouští 16-ti bit programy a v 64bit se přes něj pouští 32bit programy).

To jen někteří pravověrní linuxáci nepoznají ironii a nadsázku v názvu, ani když do nich narazí čelem. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Melar:

Ty jsi mi ale zábávný idiot. Jinými slovy tady tvrdí, že DirectX je emulátor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

melar: WINE je simulator, nikoli emulator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

melar:WINE jen vytvoří na linuchu adresáře z woken ,jako Program files a /Windows/system32 a naplní je wokeníma dll,takže si wokení aplikace spuštěný na Liuxu "myslí" že běží na normálních woknech,to je celý,žádná emulace a potažmo spomalení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

bh3: 1) čti prosím pozorněji, než na někoho reaguješ... psal jsem, že některým lidem stačí... (to platí i pro Bob2, ASD_)
2) ano z mého pohledu je to jen úsměvná alternativa (testoval jsem zevrubně i první nástřely OOo v3 a musím říct, že se zlepšili to ano), pro ostatní viz bod 1
3) pokud používáš MSO v práci (hlavně kvůli věcem, které OOo neumí) a potřebuješ občas něco doma dodělat nebo si připravit, pak bys vypadal úsměvně tam mít OOo ;) To je jedna z možností proč mají někteří doma MSO, pro ostatní viz bod 1

dfsgh: Home licence MSO je levnější prostě proto, protože licence pro komerční sféru jsou dražší. MS si to může dovolit, protože nákup SW spadá do nákladů odpočitatelných ze základu pro výpočet daní. Kdyby byly OOo takovou konkurencí, jakou naznačuješ, tak by byly Home MSO za dvě kilča, aby se zaplatila placka a distribuce ;)

Milosh: Děkuju za odpověď. Ptal jsem se proto, protože mam chuť lámat prsty každému, kdo mi pošle neco v JPG :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě na těchto diskusích, jak se stále omílá stereotyp jakéhosi virtuálního profesionála, který potřebuje Photoshop, Autocad apod. a tudíž musí mít Windows. :-) Jakoby nárok na profesionalitu měli pouze grafici nebo lidi, pracující s Autocadem. Mimochodem na ten Photoshop koupím lidem daleko raději Macy od Applu, až jej budeme potřebovat.
Jsme také profesionálové a nejlepší pro nás je mít na noteboocích a desktopech SUSE Linux. Děláme v úplně jiném oboru - počítačové sítě. Linux je pro nás naprosto logická volba. Mimochodem vy "profesionálové", až se budete dívat na nějaký film plný triků a animace, zamyslete se nad tím na čem to skuteční profesionálové ve filmových studiích velmi často dělají :-)
Wine je docela užitečná věc. Semtam se hodí i nějaká menší aplikace ze světa Windows a možnost ji pustit a používat je jistě příjemná - zpravidla to funguje.
Pubertální výkřiky na začátku diskuse nebudu raději komentovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Kokosák:

Ano to je naprosto přesné. Nějaký Ychtyl tu pořvává, jaký je profesionál, jak potřebuje Adobe Premiere v cenně 22 000,-a tedy i Windows ke své práci.

Skutečný profesionál pak používá Autodesk Smoke v ceně 100.000 USD a potřebuje k práci Linux, protože tento nejlepší program na světě pro práci s videem se pro jiné OS nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kokosák: profesionalovia robia triky a animacie v tom co im dovoli rozpocet tak ako v kazdej komercnej oblasti.A to je cela podstata.Ak v Photoshope som schopny nastrihat web za par minut ale v GIMPe,nie ze by sa to nedalo, ale musim pouzit okluky a trva mi to dlho tak je ten Photoshop lepsi.Na druhu stranu je ale dolezite ci sa mi investicia do neho vrati.A tak je to aj s Linuxom vs povedzme Windows.Mne osobone vadi ze je Linux a jeho distribucie stale v stave uz bude finalny.Stale je to nejaky kus rozdrobeneho sw s nestabilnym API.A co sa tyka dogmy ze Linux je rychlejsi tak to je tiez blbost.Bohuzial je dnes balast v kazdom sw.Napriklad nechapem k comu bolo dobre narvat javu do OO.Este k OO docela rad by som vedel o nejakej oss pouzitelnej konkurencii k Outlooku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Dammel:

A už v Microsoftu vyřešili kompatibilitu s vlasními Office produkty? Moje denodenní zkušeosti je taková, že jedna verze Office nepřečte správně dokument napsaný v jiné verzi Office (podotýkám, že uložený v takové verzi, aby ho teoreticky přečetly obě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nx99: presne mam pocit ze sa nejak moc riesi os a pritom by sa skor mali riesit aplikacie, lebo tie su podstatne a tie uzitavel pouziva.Uzivatelovy je jedno (alebo aspon by mu malo byt) na akom os bezi pocitac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to dc:
Tak zrovna v pripade Photoshop vs. GIMP je 99% problémů způsobeného tím, že GIMP má prostě naprosto odlišný interface (taky ho nesnáším) a tak svoji neschopnost, nechuť se učit a podobně "profesionál" svede na špatný GIMP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm když to tady tak čtu dammel apod. tak se není čemu divit že to v naší kotlince vypadá tak jak to vypadá, hele dammel že ty budeš manager

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kokosák: dost vytrháváte z kontextu. Na počítači samozřejmě dělá spousta profesionálů. Jsou obory se kterými není v Linuxu problém, na některé může být i mnohem lepší (servery, sítě). Když se mluví o kombibaci profesionál - Linux - problém, obvykle jde právě o grafiky a podobné počítačové práce.

Damel: Co máš proti JPEGu? Já z RAW upravené fotky také ukládám do JPG. Pokud se s ním dále nemanipuluje a volí se nastavení s nejnižší kompresí je naprosto vyhovující i pro velké printy. Já osobně bych urážel ruce když mi někdo pošle fotku v Excelu nebo Wordu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm taky mi upravovala kolegyně všechno na web ve fotoshopu a všechno mělo dvojnásobnou velikost, pak jsem byl nucen každou chvilku dělat údržbu a díky její pohodlnosti jsem házel jednu hodinu za druhou do koše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Bob2: Ale to je právě nesmysl. Video, Grafika se dneska dělá na nejvyšší úrovni právě na Linuxových systémech na SW v ceně statisíců dollarů. Tento SW se pro Windows vůbec nedělá.

Pak jsou tu "taky-profesionálové" nebo "levnější profesionálové", kteří používají "levné" produkty adobe atd...

Prostě tyhle dikuze jsou absurdní, argumentace je naprosto mimo a diskutér s největší pravděpodobností tu svoji win aplikaci ukradl u souseda.

Nedávno jsem zjistil, kolik "grafiků" za ten Photoshop skutečně zaplatilo :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bob2: :D :D :D Tak to je skutečně moc, posílat fotky v Excelu nebo Wordu. Jinak samozřejmě JPG je dobrej, když ti jde o zmenšení velikosti souboru, ale pokud ti jde i o kvalitu, tak ztrátová komprese není tou pravou volbou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nx99: Nevím jak je to dnes, ale ještě před pěti lety Playboy, Penthouse, Vogue, Elle,... dělali v Adobe. Ale jasně, jsou to jen "taky-profesionálové" takže už mlčim... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nx99: jak vidím, trefená husa se ozvala. ;)

A místo aby odpověděla, začne zlostně kejhat cosi o nějakém DirectX (ten mimochodem také emuluje přímý přístup na HW prostřednictvím ovladačů).
Já chápu, že příklady technologií ála Win-OS2 či "WinOnWin" se fanatickým linuxákům nehodí do krámu, protože nemohou omračovat davy výkřiky na téma, že "Wine není emulátor".

Mimochodem, většina autorů linuxových distribucí tento schizofrenní názor nesdílí a Wine zcela korektně zařazují do kolonky "emulátory". :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Dammel:

Je to jen o tom, co potřebuješ a co si můžeš dovolit. Nepotřebuješ li nějaké features, nebo nemůžeš-li si je dovolit, tak si to prostě nekoupíš. To je celé. Já tady nekdákám, že Profesionál musí mít Linux. já tady ale ani nekdákám, že profesionál musí mít Windows. Pouze poukazuji na fakt, že chci-li tvrdit absolutní kravinu, že profesionál pro video a grafiku potřebuj Windows, měl bych se zamyslet, na jaké úrovni to chci dělat. Protože nejvybavenější a ne features nejbohatší programy pro absolutní světovou špičku (jako Hollywoodské studia) se úprostě pro Windows vůbec nedělají. Je to jen úrovni vybavenosti a ceny. HOWG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Dammel:

mimochodem, použil jsem i výraz "levnější profesionálové". Ale ty sis zcela záměrně v duchu šíření své jediné správné pravdy vybral to cose ti hodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nx99: No nevím jestli jen plkáte nebo to je pravda. Já proti Linuxu nemám vůbec nic, naopak, ale drtivém nasazení v grafice jsem v životě neslyšel - nepleteš si to s MAC OS?

Byly by příklady? Věšina tiskovin se připravuje a sází buď na MAC nebo v poslední době i na PC. Linux bych hledal na serverech a v kanclech, ale grafickém studiu jako pracovní stanici ani ne.

Jinak co vadí profesinálnímu nasazení GIMPu (rozhraní se dá naučit). Nepodporue práci v CMYK, více bitech na kanál než 8 (v době 12 - 14 b rawů nepříjemné omezení), nevím jak je na tom teď Color magagement... Vše ostatní je na požadovaných funkcích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí wine emulovat i prostředí Vist ?

nx99: Takové argumenty mě vždycky rozesmějí.

PS: Já na linuxu používám program za dvě miliardy $ protože jsem si ho sám napsal bo takovou choboťárnu nikdo jiný nepotřebuje a tudíž nebyla. Trvalo mi to x hodin a protože se mám rád, stojí jedna moje hodina $50000, proto taková cena. S těma speciál ultra mega SW to bude podobné, že ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Melar:

Dobře. Dejme tomu, čistě hypoteticky, že Wine je emulátor. Na základě tohoto svého tvrzení jistě budeš schopen sprovoznit Windows aplikaci pomocí Wine na DEBIAN GNU/Linux běžícím na MIPS CPU architektuře. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos:

Autodesk Smoke jsem si napsal sám a prodávám ho filmovým studiím po celém světě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mamlasos:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=7815376
To jsem ale borec viď. A to celé jsem napsal na koleně! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

melar:Nemá smysl se dohadovat o přesném významu slova "emulace",ber to tak,že asi každý si pod tím představí imitaci ,nebo vytvoření odlišného prostředí než je to nativní pro běh cizí aplikace a v důsledku její spomalení.WINE jen vytvoří dll knihovny a překládá volání z prostředí win do prostředí třeba linuxu.Paradoxně některé hry běží přes WINW rychleji než na woknech.Takže z mého pohledu se o emulaci v pravém slova smyslu nejedná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Teda, že pořád ale existují lidé, co mají potřebu na netu anonymně machrovat... :-) /OT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Borowitz:

To máš těžký. Mellar nechápe rozdíl mezi pojmy Emilace a API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý no, ale pořát je to minoritní věc kterou nemá cenu řešit. Když budu mít tlustou prkenici nechám si napsat SW na míru a i OS mi udělají na míru. Nic bych za to nedal že ten smoke jede jen na nějaké silně upravené verzi linucha která se běžně nesežene. (Pak se lze bavit o tom co je ještě linux stran vlastností dostupnosti aj. a třeba přijdeme na to že to jako linux v běžném slova smyslu brát nejde)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nx99: Vzhledem k tomu, že se tu žádný uživatel Dammel nevyskytuje a vzhledem k tomu, že na něj neustále mluvíš a vzhledem k tomu, že jsi to asi tedy směřoval mě a vzhledem k tomu, že jsi mi směřoval něco o čem jsem se vůbec nebavil, tak se tě musím zeptat: Co sis šlehnul? Můžu taky? :D

BTW označit vydavatele zmíněných periodik jako "levnější profesionálové"... no nic, očividně potřebuješ pauzu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bob2: chces priklady:
filmy delane na linuxu:
http://www.linuxmovies.org/studios.html

Cely serial Simsons vznika na Red Hatu:
http://www.redhatmagazine.com/2008/05/29/interview-joel-cohen-writer-and...

Pro klasickou sazbu knih se hojne pouziva LaTeX (ackoliv beha i na Win) reference jsem bohuzel nenasel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miroslav Suchy: Hmm zajímací, zřejmě grafický a renderovací SW. Tak to jsem nevěděl. Každopádně nejde o nějaké masivní nasazení, které by zlomilo procena instalovaných systémů. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mamlasos:

Ten Autodesk SMoke jeda na standardním Red Hat Enteprise Linux, z čehož vyplývá, že jede i na Fedoře a CenT OS. podpora je ožná i pro SUSE Linux. Takže ho vlastně rozchodíš na čemkoli. Nic jako speciálně upraveneLinuxy neexistuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nx99
K tomu: "Autodesk SMoke" Cena je do znacnej miery umerna obchodnej politike. Ked chces niecomu nasadait punc exkluzivity tak sice musis byt dobry a mat meno, ale hlavne cena je v tychto pripadoch znacne prestrelena. Ked je SW 10x drahsi tak este nemusi byt 10x lepsi ani ti nemusi usetrit 90% casu. Proste sa z toho stane luxusny tovar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som, ze sa tu bude debatovat o rozdeleni CSK. Toto sa mi citat nechce :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jen zbytecne rypu, ale je "repozitar" korektni slovo? Nemelo by to byt spis "depozitar"? Jinak kazdopadne je videt, ze se na wine udelala spousta prace a jiste i finance od strycka Googla pomohly :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

2Damel: Ta licence M$O stoji vpodstate petikilo, protoze to muzes mit nainstalovany na trech strojich. A stoji tolik proto, ze kdyby to M$ pro doma rozdaval zadarmo, tak by nejspis dostal poradnej flastr od EU.

2Kokosák, nx99 ... asi tak nejak.

2dc: lol, pokud jde o rychlost, ciste desktopova aplikace jakou je prehravani videa potrebuje na tuxovi o 30% min vykonu nez pod widlema. Snadno proveris na HW, ktery je na hranici prehraje/neprehraje. Tudiz pokud mas HW, ktery po widlema 1080p zvladne cukaturne, tak tentyz HW to pod tuxem prehraje bez nejmensiho zavahani.
Mno a pojdme dale, takova ciste serverova zalezitost jako trebas ESX. Na cem myslis ze to je zalozeny? A proc myslis ze tomu tak je ?
Nemluve uz o tom, ze mam pristup na cca desitku win a desitku tux serveru, ty tuxove maji bezne uptime stovky dnu, win desitky. Cimpak ono to asi bude ?

K tomu wordu, dosel mi mail z uradu, zadny subj, v tele jen jakysi nic nerikajici podpis, priloha 1MB doc. Jasne otevrel sem ho o to nejde, v nem 5, slovy pet radku textu. Kdyz jsem odpovedel s dotazem, zda by mi urad poslal 10k na licenci office a dalsich 10k na rozsireni diskove kapacity, zustalo to bez reakce.

2melar: A ty furt nejchces pochopit, ze ten SW nebezi v zadny emulaci, ale normalne se spusti. Kdyz rozeberes exe, je to hromada instrukci pro CPU (pro x86 CPU !!! to je dulezite !!!). Wine jen doda prostredi (dll, neboli knihovny, ze kterych aplikace volaji funkce atd).
Emulator, napr emulatory osmibitu, vytvori virtualni stroj, ktery se chova jako jiny HW => preklada instrukce, ktere jsou urceny pro 8bit CPU tak, aby je zpracoval x86, tvari se, ze ma nejak adresovanou pamet, nejake registry ... a za to vsechno samozrejme zaplatis znacnou cenu na vykonu. Napriklad sveho casu P100, ktere je jak jiste uznas mnohonasobne vykonejsi nez Atari 800, nebylo temer schopno tu emulaci zvladnout.
Prave proto nemuze Wine fungovat jinde nez na x86, kdyby to byl emulator, tak by to bylo nezavisle na HW. Wine jen rekne systemu jak rozebrat exe, kde je prvni instrukce a doda podhoubi, aby aplikace mela kde zavolat systemovou funkci "otevri soubor".

2Bob2: Mac se pouzival sveho casu predevsim na audio, na video uz tak moc ne a kdyz, tak jen jako terminal = reknes co se ma udelat, ale pocita to srv kterej jede na tuxovi (dneska spis farma, coz je pro widle naprosto nedosazitelna meta). Ostatne uplne stejne se daji pouzivat i ty widle, proste "blbej" terminal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Safra, flame o wine, a já o něj přišel. : (

Pokud vím, tak tyhle drsné věci jako je Smoke se dělají na tuxe kvůli lepší práci s pamětí a lepšímu využitím více jader. Ostatně ze stejných důvodů si prý profíci pochvalují Photoshop na wine. : )
Já znám tedy osobně jen jednoho profíka a ten má něco od Corelu (že by PhotoPaint?). Ale to je jen Lojza z reklamní agentury, žádný Warhol.

sumix: Repozitář je označení pro skladiště softu používaný na tuxech (a myslím že nejen na něm). Díky tomu se dá snadno instalovat a aktualizovat soft. Jen řekneš co chceš a správce balíčků to zařídí. Takže se ti pak po disku třeba neválí deset stejných knihoven a provázaný soft ví, kde má hledat kamaráda. Další možností jak přidat soft je samozřejmě stáhnout si balíček odjinud (tak se šíří třeba wine) ale už to nemáš posychrované od autorů distribuce. A jinak je možné sosnout binárku (takže tam nejsou ani výhody balíčků) nebo si to zkompilovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Damel: jen k tomu JPG - souhlasím, potřeboval jsem narychlo vytisknout A4 barevně z jednoho nejmenovaného vektorového programu a vyexportil jsem to 400dpi do PNG. hehe nikdo to neuměl vytisknout, až se asi v 5té prodejně našel někdo, kdo to zvládl :-)
Hádky co je lepší jsou zavádějící, ale kdo má na "doma" Photoshop - tomu nevěřím že jej využije lépe než třeba GIMP. Je pravda, že jde pouze o zvyk a někdy i nechuť učit se něco nového, byť by se na tom pracovalo rychleji a lépe.
PS: dělám grafiku od WEBU po reklamy, převod videa a střih videa a posledních 5 let jsem opravdu Wokna nepotřeboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za 15 let verze 1.0 to je slušný :) takhle rychle vyvinutej soft jsem ještě neviděl :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CoSpi: Hehe akorát, že někteří vývojáři mají úžasně funkční verzi 0.8.9.1 SW a někteří mají (kolikrát nepěkně drahou) verzi 10.8 a pořád je to plné bugů a padací.. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pavelll: nemusis mi vysvetlovat pojem "depozitare" - tak zle na tom nejsem... jen se mi zda, ze neni spravne "repozitar", ale "depozitar".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo repozitář je z anglického slova ?repository? znamená: schránka, úschovna, skladiště, zdroj.
= dám tam a vezmu, vyzvednu, beru zase pryč

Depozitář je speciální místnost nebo celá budova, kde muzeum uchovává svoje sbírkové předměty.
= dám tam, a nechám tam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.