Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Wozniak o iPhone 13: Nevidím rozdíl. Ale na zajištění prodejů jim to stačí

Tak on trh bol zvyknuty na to, ze vzdy pred vianocami pojde kupit nove iNieco, alebo refreshe a to hybalo predajmi. A zjavne im to naozaj staci. Robit nejake markantne posuvy kazdy rok to nejde donekonecna a pri tom vykone, co je v tych telefonoch dnes napakovany to asi ani nema zmysel. Facebooky a Instagramy ide smatlat rovnako dobre ako na 6 rocnej 5Ske.

A hlavne asi nie je po ruke ziadne novy hype. Mali sme najprv stensujuce sa telefony, potom zvacsujuce sa telefony, potom zadne steny obrastli trsy objektivov, potom prisiel bezramcekovy predok no a teraz... teraz vlastne co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teraz nastupujú ohybné displeje a na to Apple naskočí asi o rok/dva roky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale dovtedy nie je co nove priniest. A ohybny displej, aby bol realne pouzitelny, vyzaduje, aby UI bolo prisposobene na zmenu rozlisenia / aspect ratio alebo viac displejov. To su vsetko veci, co Androidy uz niekedy mali, ale Apple nie.Cize okrem samotneho HW riesenia tomu musia vymysliet nejake UX. Uz z principu veci 2 aplikacie side by side velmi na iOS nie su riesenim "problemu" co s vacsou obrazovkou :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> aspect ratio alebo viac displejov. To su vsetko veci, co Androidy uz niekedy mali, ale Apple nie

ale iPadOS to vie už vyše roka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, zjavne nie som dostatocne informovany o novinkach :) A nejako na tom nemienim nic menit :) Takze cesta je otvorena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co umí iPadOS a neumí iOS, možná window management který nemá smysl, externí displej ať jako mirror nebo jako extension - třeba fullscreen video - umí stejně jako iPady.

Ohebné displeje jsou zatím tragické co do kvality. Apple nebude mít ohebné displeje dokud to nebude v dostateční kvalitě a výrobce mu toho dokáže vyrobit 100 milinů za rok nejméně.

Na to Apple také dojíždí, jsou technologie které by šly použít ale není kdo by je vyráběl v dostatečné kvalitě a množství či v přijatelné ceně. Prémiové materiály a komponenty jsou za prémiovou cenu. Když jen součástky na výrobu telefonu prodávaného za 1000 dolarů stojí 500+ dolarů tak není moc prostoru k navyšování nákladů pokud to nechci projevit v prodejní ceně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak iPhony se nemění tak rychle jako android telefony, těch co to mění s každou generací je minimum, naopak nemálo lidí s ním vydrží i 5+ let. A i ty starší pak hledají nové uživatele třeba v zemích třetího světa.

Výkon telefonů roste a je potřeba, ale záleží jaký výkon. Když vezmeme třeba iPhony 13 a cinematic mode, tak leckdo nadává že to neumí 4k, ale na to prostě není výkon a to to využává specifické akcelerace grafikou a neural enginem.

Nové funkčnosti HW se také tolik nemění, byť třeba narvat do 13 mini kamery které loni byly jen v Pro Max... Těch meziročních změn není tolik jako před pár lety, na druhou stranu přechod třeba z iPhone X nebo dokonce 7/8 bude skok do jiné dimenze.

Nejvtipnější je že u Apple to každý vidí jak velký problém, ale u jiných značek to nikdo neřeší. Však spousta oblíbených čínských značek přinese inovovaný model telefonu a jediná změna je že má novější SoC a aby zůstala stejný cena tak to kompenzují horší kamerou (například loňský Poco X3 NFC vs letošní Poco X3 Pro).

Je vtipné navážení do chybějícího 3,5mm jacku a Airpodů, pokud se nepletu, tak to na sebe krásně navázalo a ejhle... Airpody nastavily trend pro TWS sluchátka, kolik firem je začalo kopírovat. Navíc absence 3.5mm jacku neznamená nemoéžnost použít s iPhone sluchátka, však ještě k iPhone 11 a dokonce třeba ve Francii i dnes, k iPhonu člověk dostane drátové sluchátka, jen místo 3,5mm jacku mají lighting konektor.

Nebo vůbec nerozumím kritice AI která přináší do Apple produktů nové funkce které jsou použitelné. Třeba Center stage je selling point loňských iPadů Pro a letošního základního iPadu coby skvělého levného domácího zařízení na videohovory. Bez AI to nejde. Bez AI akcelerace by nebylo možné pracovat s texty v obrázcích a hlavně vyhledávání v nich podle zachyceného textu v reálném čase.

určitě se dá u Apple lecos kritizovat, ale proč věci, které si to nezaslouží. Ale je to Apple, největší technologická firma na světě, takže hledat cokoli a "kopnout" si láká pozornost. Co kdyby z toho nakonec udělal nějaký gate.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Narval do 13 kamery z pro ale jaksi se mu cestou jedna ztratila... AirPody nejsou rýpnutí, ale fakt. Ostatní firmy už něco podobného měly, jen to nikdo nechtěl (ztráta synchronizace jednoho sluchátka, rozpad zvuku.
U Apple nevidím problém v tom, že by byl "neinovativní" jen chce čím dál více peněz za menší progress. Mnohdy za něj vydávají věci, které jen jinak pojmenují. Občas používají argumenty které může s klidem akceptovat jen I-Ovce třeba zrovna te 3.5mm jack - prý kvůli kvalitě zvuku a úspoře místa pro baterii, tak jim ho kuchli a zjistili, že tam to místo pro 3.5 stále je, a baterka je stejná...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle chlap je legenda, za něj to je jediné období Applu, které obdivuju. Apple 1, Apple II, Apple 2gs jsou nádherné stroje navržené tak, aby sloužily uživateli v jakémkoli možném směru (rozšiřitelnost limitovaná pouze HW, nikoli umělými překážkami). IIgs byl asi nejdokonalejší osmibit, a to už byl uměle limitován, aby náhodou nelezl do zelí Jobsovu Macintoshi. Nechápu, jak se z firmy, která vyrostla na tom, že uživatel může jejich stroje využívat jakkoli, vypracovala na firmu, kde je uživateli říkáno, co smí a co ne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapu, postupne v ni prevladli takovy ti typci v kravatach s rozsirenyma zornickama, kde kde maji vypaleny "$".
Ale jinak souhlas.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to tím že uživatelé takové možnosti nepotřebují? Kdyby ty možnosti byly pro uživatele tak důležité tak ty produkty nepoužívají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Applák si to vždy umí ospravedlnit, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezlepsuji se nebo jen minimalne nejen telefony, ale i procesory, graficke karty a snad uplne vsechno dalsi, podivejme treba na pameti a jejich narust frekvenci, ktery nedokaze vyrovnat zhorsujici se casovani.
Pouhe zmensovani technologie vyroby kremiku uz proste nestaci, bude to chtit prevratny objev, ktery v dohledne dobe prijit muze ale i nemusi.
Nutnost prodluzovat dobu jedne generace nebo vydavat jeji refreshe nebude brzy pocitovat jen Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drist, casovanie sa nezhorsuje, realne latencie zostavu na priblizne rovnakych hodnotach. Zhoruje sa len relativne voci frekvencii. Cize CL40 na "4000 Mhz" je ako CL20 na "2000 Mhz".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle kecy zrovna letos.
Herní grafiky: AMD má zástupce v nejvýkonnějším segmentu poprvé po kolika letech?
Top model řady Radeon 6000 má asi dvojnásobný výkon oproti top modelu předchozí řady.
Výpočetní akcelerátory: Radeon Instinct MI200 má obrovský skok oproti předchozí generaci.
Procesory: Intel právě vydává svou nejzajímavější modelovou řadu za posledních několik let.
Stejnětak vyšly extrémně zajímavé procesory AMD (třeba srovnejte pokrok APU řady 5000 oproti 3400G, nejlepšímu retailově dostupnému předchůdci).

„podivejme treba na pameti a jejich narust frekvenci, ktery nedokaze vyrovnat zhorsujici se casovani.“

Máte nějaký příklad toho, že by se u novějších pamětí systematicky prodlužovala latence (a nebyla to jen záležitost nějaké pečlivě vybrané množiny modelů)?

Podle mě je ve skutečnosti latence pamětí už hodně let zhruba stejná, akorát hodnota udávaná v cyklech roste s tím jak roste frekvence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není ideální přirovnání.

Růst výkonu rozhodně není motivací ke koupi nového iPhonu. Ten kdo měl loňský iPhone 12 si nebude upgradovat na 13 kvůli výkonu SoC, který se mezigeneračně narostl slušně u grafiky ale ne u CPU. Ale i kdyby místo 15% ten výkon šel o 50-80% nahoru, tak to nebude pro drtivou většinu důvod koupit nový, protože už iPhone 12 má výkon který uživatel neumí utilizovat. Výkon telefonu totiž obvykle není to porč si telefon lidi kupují. 13 má proti 12 lepší výdrž baterie, jasnější displej, lepší foťáky... to je to co uživatele skutečně hledají a využívají. Ale pro uživatele 12 ta 13 nebude asi tak velká motivace. Majitel iPhone 11 už může mít cukání, zvláště pokud bral mobil od operátora na splátky, kdy mu právě končí dvouletá doba... A ti co tu jsou před iP 11 už mají poměrně dost důvodů k upgradu.

Kdyby měl iPhone každý měnit po roce, Apple by jich musel vyrábět bezmála miliardu ročně. teď prodáví kolem 200M kusů za rok.

U procesorů, grafik, akcelerátorů ten výkon navíc potřeba je protože to je fakticky jediný důvod proč si to někdo kupuje, protože potřebuje více výkonu. Větších změn se dočkáme jednou za dlouhé období. Příklad u grafik akcelerace RT nebo akcelerace upscalingu/rekonstrukce obrazu. TOhle byl skok kupředu, to že Pascal přinesl 70% mezigenerační výkonový posun sice bylo luxusní, zvláště proto že ho tehdy bylo málo. Ale skutečná inovacve není jen v tom vylepšeném výkonu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Ten kdo měl loňský iPhone 12 si nebude upgradovat na 13 kvůli výkonu SoC“

Tak jasně, v tomhle případě jsou parametry irelevantní, upgrade z loňského iPhone na letošní se typicky dělá z důvodu „Chci mít nejnovější iPhone“.

„U procesorů, grafik, akcelerátorů ten výkon navíc potřeba je protože to je fakticky jediný důvod proč si to někdo kupuje, protože potřebuje více výkonu.“

Nesouhlasím, i u procesorů a grafik existují snobové, byť možná poměr bude nižší než u iPhonů.
Nicméně běžný uživatel rozhodně nemění ani procesory a grafiky s každou generací, spíš interval výměny procesoru nebo grafiky bývá delší než interval výměny mobilu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PS.: Zapomněl jsem na telefony, letošní Samsung Galaxy Flip je pro mě asi nejzajímavější telefon za dlouhou dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je známka toho, že iPhony se blíží dokonalosti ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

možná by stačilo zajít na oční :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

se vůbec divím, že tohohle kašpárka, který se posledních 10 let zviditelňuje jen kritikou produktů Apple ještě někdo bere vážně.
To že někdo něco před třiceti lety založil mu ještě nedává mandát tu značku po zbytek života kritizovat. Ať Wozniak začne znovu a ukáže Apple jak se to má dneska dělat. Do té doby to bude jen nekonečný tlučhuba

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ten "tluchuba" toho velmi pravdepodobne dokazal podstatne vice nez anonymni prispevatel na foru. Jinymi slovy, kdo je tady tluchuba? :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a cos dokazal ty ze kritizujes Woze?? (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak by se řeklo, má pravdu, soudruh ! A navíc je to ještě taková hezká, kontstruktivní kritika, žádné antisocialistické ataky !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prečo nemá ako spoluzakladateľ nejaké vyššie slovo? Zakladateľ by mal mať vo fy vždy isté postavenie. IMHO.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože firmu opustil, nemá slovo už žádné. A ani to, že díky němu firma vznikla (Jobs byl jen marketér, ten skutečný produkt byl celý dílem Wozniaka), mu nedává právo ovlivňovat chod firmy. To by ho museli naverbovat zpět do nějaké význačné pozice, která má solidní slovo do vývoje a směru produktů. A to se nestane, protože cíl současného Applu je přesně opačný, než jak by ho viděl Woz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, v té poslední větě máte skutečně pravdu, to ano.
Cíl současného Applu je maximálně oškubat ovce a udělat to tak, aby u toho ještě nadšeně békaly.
Wozniak měl naprosto jinou představu — dát lidem produkty, které jim skutečně budou sloužit a místo ořezávání funkcí naopak dát svobodu i HW možností, jako je například připojení periferií (pokud si to někdo bude přát) a pod.
Současný směr je pro určen tupé platící uživatele, pro které i to jedno jediné tlačítko vypnutí/zapnutí je nad rámec jejich mentálních možností.
Z marketingového hlediska je současný směr Apple dokonalý, když donutí uživatele doslova obětovat třeba i vlastní ledvinu, aby si mohl dovolit koupit nový přístroj.
Z hlediska vývoje výpočetní techniky (která má člověka osvobozovat a nikoliv otupovat) je směr vývoje Apple tristní…
https://www.youtube.com/watch?v=SbmgV7Oyp0w

Wozniak (jakožto spoluzakladatel) má samozřejmě morální právo jakkoliv kritizovat Apple a jeho směr vývoje. Stejně tak Apple má právo jeho kritiku (pro firmu zcela nezávaznou) s výsměchem ignorovat, dokud má tolik loajálních a nekritických (a především platících) uživatelů…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Áhhh, pravda, dle wiki zůstal oficiálním zaměstnancem:

Though permanently leaving Apple as an active employee in 1985, Wozniak chose to never remove himself from the official employee list, and continues to represent the company at events or in interviews.

Nicméně předpokládám, že stále platí, že není v rozhodující pozici, kdy by mohl do směru firmy nějak zásadně zasahovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre mňa záhada. Zakladateľ spoločnosti nie je jej súčasťou. Druhá vec, že do (akejkoľvek) fy môžu akcionári naliať veľké peniaze majiteľ asi prestáva mať hlavné slovo (hádam to chápem dobre) a potom je jedno kto založil fy. Ale aj tak je pre mňa zaujímavé, že tam nie je. Majiteľ by IMHO mal byť stále majiteľom (aj keď po čase majú akcionári vyššie slovo).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nová MacBible Pro má čtečku SD karet... bláznovství?
Kdyby ajFoun dostal 3,5 mm, USB-C a SD kartu možná by s tím šlo i telefonovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.