Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xeony Granite Rapids nesou ~2300 mm² funkčního křemíku (podložky nepočítaje)

Skoda pisku. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To ste Vy, čo dodávate toto?

Buyer Receives New Intel Core i9-13900K CPU From BestBuy Without Silicon Die
Sep 20, 2023 05:00 AM EDT
https://wccftech.com/buyer-receives-new-intel-core-i9-13900k-cpu-from-be...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cim to proboha chteji chladit!?!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chladičem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

priemyselnym

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jezku, ty mas uz narok na odpocinek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A budu ho vyrábať na 1,8nm procesu od Intelu že? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nic ve zlém, ale tohle je zase vývar stojící na ničem. Nevíme moc o "Intel 3", takže bych si nedovolil jej charakterizovat oproti 5nm TSMC jako "podstatně pokročilejší technologii než používá jakýkoli známý x86 procesor". A z rozměrů Zen4 extrapolovat s přesností Zen5 a něco vyvozovat taky není úplně košer.

Ano, tyhle lepený Xeony evidentně sežerou výrazně více křemíku než příští Zeny, ale bude to opravdu tak výrazně, jak naznačuje článek? Nevíme. Spekulujeme. Tedy ... no-X spekuluje. A na můj vkus trochu přes limit.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

„Nevíme moc o "Intel 3"“

Aha. Takže když Intel tvrdí, že jeho Intel 4 je pokročilejší než TSMC N4 a že Intel 3 je blíž TSMC N2 než TSMC N3, tak máme očekávat, že ve skutečnosti bude horší než TSMC N5. Rozumím.

„A z rozměrů Zen4 extrapolovat…“

Kde jsem co extrapoloval z rozměrů Zen 4?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

1. Intel tvrdí != reálná skutečnost. To tady sám tvrdíš celé roky. Já to tvrdím také. Víme všichni, že to je marketingový blábolení. Teď ho bereš jako argument, protože se ti to hodí, abys na tom argumentu postavil vůči Intelu negativně vyznívající odstavec? Fakt máš tohle zapotřebí?

2. "I kdybychom extrapolovali" ... omlouvám se, že jsem z toho vyvozoval, že extrapoluješ ze Zen4. Tak holt jen extrapoluješ. Pokud ne ze Zen4, tak z čeho prosím?

3. Mimochodem ještě dodatek: "Připadá vám ~1250 mm² na Epycu Genoa (96× Zen 4) hodně?" ... ne, nepřipadá. EPYC Geona není produkt cílící na běžného uživatele, kde by tato celková plocha čipů byla fakt šílená. Je to produkt do serverů, kde se pozvolna přechází od XY socketů na XY "procesorů" v jednom pouzdře. "Procesorů", kterým AMD říká čiplety, Intel zase třeba jinak. Je to logický evoluční vývoj, který v téhle novodobé podobě prošla jako první AMD a všechna čest, povedl se jí. Takže ne, není to moc. Genoa s toouto plochou není jeden obří procesor, je to slepenec více procesorů, které by jinak seděly ve 2 - 4 - 8 socketech, ale zde díky fyzické blízkosti fungují lépe. Ale holt to je křemíkově větší a potřebuje to škrapítek víc chladit.

Přestaň se prosím na lepený EPYCy dívat jako na jeden procesor/křemík. Je to změna konstrukce, která je evolučně logická a která, jak jsem psal nedávno, poslala Mooreův zákon do důchodu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„Intel tvrdí != reálná skutečnost.“

Rozumím. Takže články o Intelu nesmějí být postavené na oficiálních vyjádřeních Intelu, nesmějí být postavené na extrapolacích a nesmějí být postavené ani na spekulacích. Jinými slovy, o Intelu se nesmí psát.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jednou stavíš text o Intelu na tom, že jeho informace o tom, že (např) "Intel 3 je nejlepší proces vůbec" je nepravdivá, protože (např) TMSC N5 je lepší a je tady už dnes. Podruhé zase stavíš text o Intelu na tom, že "Intel 3 je nejlepší proces vůbec" je tvrzení Intelu a pracuješ s ním jako s faktem: "...na procesu Intel 3, tedy podstatně pokročilejší technologii než používá jakýkoli známý x86 procesor." ... všimni si, že zde neuvádíš, že jde o tvrzení Intelu. Uvádíš to bez jakéhokoli kontextu, tedy jako faktickou informaci. Čili zcela jinak, než jaké vyznění a komentář dáváš téže informaci v jiných článcích.

Všichni tady dobře vědí, že tohle směřování ti tu vyčítám už několik let. Je to každým rokem horší a horší. Nemyslím si, že jsi špatný člověk, nikdy jsem nic takového netvrdil a tvrdit nebudu. Ale co tvrdím je, že tím jak jsi v redakci už dlouhé roky prakticky sám, tak si ztratil nějakou protiváhu, která se s tebou třeba i čas od času chytla na IRC. Jednou jsem něco omlátil o hlavu já tobě, jindy zase ty mě. Nebo to byl WIFT. Teď už ti roky nikdo nenastavuje zrcadlo, takže to možná nevidíš, ale: už nejsi ani trochu objektivní. Ohýbáš si vyjádření PR blbečků z Intelu jak se ti to zrovna hodí. Není v tom konzistence a není v tom možnost rozpoznat, že daná pasáž je tvůj názor. Já nemám nic proti přidávání přídavných jmen nesoucích v jednom slově význam, který by jinak musela rozvádět celá věta. Ale tohle co tady předvádíš, už je za hranou. Naplnil si to, co za mě a WIFTa nikdy nebyla pravda, jakkoli to Igor Staněk tvrdíval: udělal si z DIIT čistokrevnej AMD-fanboy web.

Piš si jak chceš. Dokud si nepřipustíš, že to děláš blbě, nemá smysl se v tom babrat. Prostě Intel je špatnej, AMD lepší. Stačí když článek s tímhle nadpisem vydáš každej den, stejně už nic jinýho nepíšeš.

Škoda. Fakt škoda :-(.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Všeobecně sem moc nepíšu, ale teď si fakt nemůžu pomoci to neokomentovat.

Absolutní souhlas s p. Ježkem - moc číst se to už po pravdě nedá a je to rok od roku horší. Osobně bych už to nazval jako svého druhu "spekulativně-bulvární hardcore IT formu" protřepanou a promíchanou s tapetováním přemírou reklamy a taky s nijak neskrývanou touhou sdílet další a další "senzaci z oboru", než jako fajn čtivé články s jakkoli objektivně použitelnou užitečnou informační hodnotou.

Sám se v IT (HW a SW) profesně pohybuju už nějakých 25 let (zájmově ještě o fous dýl) a kdysi dávno, když se tu ještě "tvrdé autorské jádro" navzájem krotilo, to tady bylo výrazně zajímavější. Osobně sem chodím už spíše ze setrvačnosti než pro nové zajímavé informace. Chtělo by to tu nějakou "čerstvou" autorskou krev.

On to pan no-X jistě myslí dobře, o tom nepochybuju ani v nejmenším, ale ono když někdo delší dobu sedí sám se sebou na jednom místě a živí si svou vlastní obsesi, bez možnosti zdravé konfrontace myšlenek a názorů s jinou znalou entitou, tak to obecně nedělá dobrotu. Obzváště když si k tomu ještě najde své "přikyvující publikum". :)

Jó, ty naše ideologie jsou už prostě takové, vždycky byly.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A já si vážím vaší reakce i reakce pana Ježka.
Ono je velice složité předkládat fakta s vysvětlujícími poznámkami a zůstat přísně neutrální. Ono je to součást novinářského řemesla.
Jsem rád, že NO-X sem píše články a jeho styl mi nevadí. Ale rád si třeba přečtu i Michala Rybku z PCT, on píše prostě jinak, hodně jinak až jsem si toho všiml.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je obecně výhodou dlouhodobého sledování libovolného autora, nemáte problém s určením hodnot potřebných koeficientů.

AMD_obsah * koef_amd + NVIDIA_obsah * koef_nv + INTEL_obsah * koef_int = true

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť ten Xeon je také "slepenec". Akorát namísto "čiplet", říká Intel "kachlička" (tile). To je fuk. Podle mě je jádro statě o tom, že Intel potřebuje v přepočtu na jádro výrazně více křemíku (zhruba o 1/3?), než konkurence. A to na procesu, který je podle tvrzení Intelu výrazně lepší ("skoro" 2nm Intel x 5nm TSMC), než proces použitý konkurenční.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta potřeba kopnout si do no-Xe za každou cenu je fakt trapná. Mimochodem, tyto no-Xovy "spekulace" zpravidla nevychází úplně blbě, což se nedá říct o jiných v tomto vlákně, že...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, každej autor má právo na svůj osobitej styl, ozvláště když už má něco prokazatelně odkrouceno. Na druhou stranu, mohlo by to mít nějaké "objektivní" hranice, které by ty články víc zpřístipnily všem.

Obávám se, že ta nálada tady, že amd je "přítel" a intel + nvidia "nepřátelé", není pouhou iluzí, ale statisticky měřitelným faktem.

A pro objektivní informačně/zpravodajskej web tohle fakt není dobrá vizitka. Osobně je mi to jedno, a je to jen můj osobní názor. No alespoň je tu nějaká zábava a prostor pro ty, které baví trolení na fóru. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste teda napsat, jake by mel mit server zamereni? Jak by jste ho zmenil?
Pokud Vas nezajimaji "rumors", protoze nic jako "objektivni" rumor neexistuje, tak tohle neni server pro Vas. Jake informacni clanky, ktere zvladne mala redakce, ktera nema dostatek zdroju a je nejspis rada, ze server udrzi, by jste tady chtel videt?

"Obávám se, že ta nálada tady, že amd je "přítel" a intel + nvidia "nepřátelé", není pouhou iluzí, ale statisticky měřitelným faktem."
.. Intel roky deformoval a doslova zdimal PC trh. Pokud se pak Intelu vycitaji veci a nasledne se na nej pohlizi sarkasticky, je to z historickych duvodu, ktere pretrvavaji i z duvodu, jakym Intel stale ten trh ovlivnuje a jaky "kreativni" marketing ma. Pokud ma tady p. Jezek potrebu se Intelu zastavat, protoze je ten "slabsi" nebo "vysmivany", tak je to s prominutim jen usmevne a spis svedci o spatnem odhadu situace p. Jezkem.
Pokud p. Jezek zacne neco kritizkovat, casto je to pouze emocni "hnuti", ktere nicim nepodlozi. V mnoha pripadech pak ani vlastne sam situaci nezna, ale pritom se citi na to, aby kritizoval, protoze se mu to nezda. Tohle s prominutim neni kritika, ale hloupost, potazmo arogance.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Moc díky za konstruktivní reakci (myslím to vážně). Jen pro upřesnění kontextu - já tu nekomentuju relevanci komentářů p. Ježka (to mi v kontextu obsahu článků tohoto webu nenáleží, komentování úrovně diskusí se pro jistotu zdržím), ale pouze onen "značně vyhraněný, jízlivý a popudlivý" styl psaní p. no-X, který mi tedy osobně moc nesedí. Nesedí mi zejména ta neskrývaná potřeba si téměř do každého článku "propašovat" tu nutnost si do těch nepřátel "kopnout" a přátele "oslavovat". Osobně si myslím, že by so v pohodě šlo i bez toho a informační hodnota by byla stejná, fakta si posoudí (a případně i jinde ověří / doplní) rozumný čtenář sám. A jak už jsem napsal, je to čistě a jen můj osobní postoj a nikomu ho nevnucuji.

Do polemiky na téma intel VS amd se pouštět nebudu, protože jednak nemám až tak vyhraněný názor (svět není černobílý), jednak tomu až tak do hloubky technických nuancí nerozumím, a jednak, v kontextu zdejších diskusních vláken se obvykle člověk dočká "osobních útoků a hejtějní" než konstruktivní diskuse. Polarizace společnosti na "dobro" a "zlo" mi prostě v principu nesedí, obzvláště ne v kontextu vícemně hodně technických témat. Nikdo není absolutně svatý ani absolutní ďábel, ani amd, ani intel, ani nvidia.

Navíc zde porovnávám aktuální náledu a naladění webu se stavem "před lety" a ten rozdíl tu prostě je.

Pro informace ze světa IT a hardware si samozřejmě chodím i jinam a informační zdroje si "kombinuju". Např. už zde zmíněný styl p. Rybky mi přijde výrazně zábavnější a méně "účelový" a "útočný".

Nicméně osobně tu proti nikomu nic nemám a ctím a respektuju každéh právo na názor a jeho vyjádření způsobem sobě vlastním. Chraň bůh, aby to bylo jinak. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavé jak AMD dostahuje naprosto excelentního poměru výkonu na počet tranzistorů. A to jak na poli CPU, tak i na GPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Divne, ze? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysledek normalnich ne naprosto chorych hlav.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se zhruba 2276 mm² jde s přehledem o největší x86 procesor, o kterém bylo dosud slyšet, zvlášť když vezmeme v potaz, že ponese „jen“ 132 jader a to ještě na procesu Intel 3, tedy podstatně pokročilejší technologii výroby než používá jakýkoli nám známý x86 procesor.

->nejvesti klidne jo ale s jadry posrane pomalymi vuci c verzim architektury Zen IV, tech jader tam intel muze dat klidne i 500 ale bez modernich zadanych instrukci, bez SMT/HT, s malinkou cache urovne L1/L2, s nizkymi pracovnimi takty a zravosti jak kotel to bude produkt na trhu jednoduse neuplatitelny, jedno atomove "nejmodernejsi" jadro dosahuje stale jenom 80% vykonu jiz naprosto archaickeho jadra pochazejic z architektury Skylake ktera byla prosim uvedena davno v roce 2015(!!!), cili ty atomy byly, sou a budou k hovnu

->>> Intel 3? Pokročilejší výrobní technologie než používá jakýkoli nám známý x86 procesor? Jiste ne lepsi nez to co pujde z(komba) 3nm linek TSMC z navrhu AMD, Meteor Lake je naprostym dukazem toho ze nevyrazna architektura nedosahne zadaneho odstupniho vykonu(+IPC) i kdyz je vyrabena na pokrocilem vyrobnim procesu(5/6nm od TSMC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když jsem si přečetl článek tak mi to spíš připadá, jako by Intel měl v plánu lepit "monolity". Zajímavý nápad, jen nevím zda to bude dost na čiplety od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.