Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xeony Sapphire Rapids s HBM nebudou součástí standardní řady, vyjdou později

Když Intel ohlásí o 20% vyšší IPC, bývá to 6-8%. Takže klídek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Golden Cove bude zcela nová architektura po 8 letech.
2) Poslední velká změna byl Haswell v 2013.

Hlavně to bude uměl nové instrukce AMX, což je 65536-bit registrů. Výkon v násobení matic to bude mít pekelný. Uvidíme jak si to povede proti nejrychlejšímu super-počítači, který je založen na ARMu a 2048-bit SVE vektorech.

Než se AMD smotá na Zen4 a podporu AVX512, tak Intel bude mít nové AMX. Nevím nevím jestli to ta Lisa Su vede dobře....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podíl procesorů AMD v TOP500 se za poslední rok zečtyřnásobil. Polovina letos spuštěných systémů v TOP500 pochází od AMD. Takže bez ohledu na AVX-512 podíl AMD velmi rychle roste. AVX-512 evidentně zákazníky moc nezajímá.

Na a protože si zákazníci zjevně nevybírají podle podpory AVX-512, takže podpora AMX bude jen těžko reálná konkurenční výhoda. Na velké vektory slouží akcelerátory, které jsou násobně rychlejší a cenově i energeticky efektivnější. Ve většině případů nedává smysl to řešit procesorem.

Diskuze salonních informatiků a reálné nasazení jsou dvě dost odlišné věci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) nepleť si výpočetní CPU (AVX512, AMX, SVE) a levný CPU pro obsluhu výpočetních GPU
2) AMD je zjevně výborné jako levný obslužný CPU pro GPU od NV, to je taky úspěch, uznávám
3) ale nejrychlejší super-počítač je ARM a používá 2048-bit SVE vektory, bez GPU
4) Evropa a Korejci staví super-počítače na nových ARM V1 jádrech, taky s SVE vektory

Fujitsu dokázalo s těmi 2048-bit SVE vektory totálně vypálit rybník nejen Intelu, ale dokonce i Nvidii a jejím výpočetním GPU. Tudíž nové AMX, které má 32 registrů každý po 8192-bit délky, může podcenit jen technický diletant. Násobení matic je úplně jiná dimenze než vektory. ARM SVE má instrukce GEMM pro násobení matic. Apple umí násobení matic od A13 i bez SVE. Jen AMD je tradičně totálně mimo. To bude tou tlustou prdelí z IBM co se teď chlubí Kellerovou prací. Když si představím, že dnes AMD mohlo mít K14 s 2048-bit SVE2 vektory a násobení matic, tak se mi jako AMD fanouškovi chce blejt.

BTW: máš vůbec VŠ? Abych tady náhodou nevysvětlovat výhody maticových instrukcí někomu kdo nikdy nepočítal žádnou inverzní matici a vůbec tudíž neví o co jde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Maticové počty jsou (nebo alespoň za mých časů byly) v osnovách střední školy.

Ale od dob. co už není matika potřebná k získání maturity .... se s tím nekteří absolventi VŠ nemusí potkat vůbec.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš HUMANITNÍ vědy? To snad nikoho normálního ani nemůže napadnout studovat.... :)

Matice se teď berou až v prváku na VŠ. Dřív maturita byla něco a zdaleka ji neměl každý, to říkal děda. U nás dostal maturu každý kdo si to vychodí a s VŠ titulem je to jak koukám dost podobné. Nicméně když dojde na reálnou práci vytvořit něco funkčního, tak vždycky rozhodují znalosti, nikoliv vychozené tituly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Fujitsu dokázalo s těmi 2048-bit SVE vektory totálně vypálit rybník nejen Intelu, ale dokonce i Nvidii a jejím výpočetním GPU. Tudíž nové AMX, které má 32 registrů každý po 8192-bit délky, může podcenit jen technický diletant."

Technický nediletant chápe, že takováto zlepšení mají asymptotický charakter. Navíc také chápe, že tato rozšíření (SVE, AMX) mají úplně jiná zaměření a jsou srovnatelná asi tak jako jablka a hrušky. No a nakonec také ví, že procesor A64FX od Fujitsu má ve skutečnosti pouze 512b výpočetní jednotky.

"Násobení matic je úplně jiná dimenze než vektory."

Tahle věta nedává smysl.

"BTW: máš vůbec VŠ? Abych tady náhodou nevysvětlovat výhody maticových instrukcí někomu kdo nikdy nepočítal žádnou inverzní matici a vůbec tudíž neví o co jde."

Jistě, lidé s VŠ v první řadě vědí, že inverzní matice se v praxi zpravidla nepočítají kvůli numerickým problémům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej na Apple A78, ten bude mít 13 MVU (matricial-vectorial unit) s délkou registrů 65536 bitů. AMD se v té době zmůže jen na 4,5 ALU, jasný fail. A teď si vezmi prášky ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.