Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

XFX a PowerColor už také mají svou Vegu

Po společnosti Sapphire i další výrobci ukazují své „custom” RX Vega karty. Skoro to vypadá, že se pomalu začínají chystat nereferenční edice do obchodů. Kdy to ale bude, zatím přesně nikdo neví.

Prozatím oficiální informace o nereferenčních provedení RX Vega vypustily jen společnosti ASUS a Gigabyte. Informace o kartě od společnosti Sapphire je spíše neoficiální, nicméně Sapphire existenci karty potvrdil. Do rodiny nereferenčních RX Vega se nyní „zatím jen na obrázku” přidávají dvě další společnosti: XFX a PowerColor.

XFX Custom RX Vega

Společnost vyrábějící karty pouze s čipy AMD ukázala skrze komunitního manažera, Marka Regimbala, svou nereferenční podobu RX Vega. Zatím nevíme, zda jde o Vegu 64 nebo 56, vzhledem k přítomnosti 8+6 pinového napájení můžeme odhadovat, že jde o Vegu 56. Co je ale zajímavé, je umístění napájení. To se nenachází na konci boku karty, jak tomu bývá zvykem, ale je uprostřed, přibližně mezi oběma ventilátory.

Ty také na první pohled zaujmou svou červenou barvou. Celkově má karta černo-červený design, který podtrhuje červeně podsvícené logo XFX. Design krytu chlazení je pak podobný, jako u této značky známe už z předchozích Radeonů. Nevypadá to ale na pouhý kus nudného plastu, nýbrž kvalitní chromovaný kryt. Z výstupů můžeme vidět tři DisplayPorty a jedno HDMI, tedy stejné jako u reference.

Na zadním backplate karty pak můžeme vidět logo Vega a XFX. Větráky sedí na velkých hliníkových pasivech, do kterých budou odvádět teplo měděné heatpipe. Jak už bylo řečeno, nevíme, zda jde o Vegu 56 nebo 64, design by ale mohl být použit pro obě verze.

PowerColor RX Vega 64 a 56

Nejčerstvější přírůstek do rodiny nereferenčních modelů RX Vega představila společnost PowerColor. Top model RX Vega 64 ponese název „Red Devil”. Jméno je celkem výstižné, karta se totiž jeví poměrně mohutně a zabírat bude 2,5 slotu. Obrovský chladič bude mít tři ventilátory a bude laděn do černo-červeného designu. Jaké bude napájení karty, zatím není jasné, pravděpodobně ale půjde o dva 8-piny.

Na kartě budou dva DIP switche. První pro přepínání BIOSů („Red Devil” by měla mít dokonce tři BIOSy, těžko ale říct proč) a druhý pro zapnutí a vypnutí svítícího loga Red Devil. Výstupy karty pak budou dva HDMI a dva DisplayPorty, což je podobné jako u verze Nitro od Sapphire. Frekvence jádra jsou pak vyšší, než u referenčního provedení. Konkrétně půjde o 1417 MHz v základu a boost frekvence je 1607 MHz.

Podle výrobce bude „Red Devil” dostupná koncem měsíce, tedy by se mohla dát koupit okolo Vánoc. Aktuálně se již dá předobjednat za 590 GBP (liber), tedy přibližně 17 000,-Kč. Je nutné podotknout, že PowerColor se v našich končinách neprodává, a je tedy třeba nakupovat za hranicemi. Společnost zároveň potvrdila i nereferenční verzi RX Vega 56, nesoucí označení „Red Dragon”, která by mohla mít velmi podobný design, ovšem nejspíš jen dva ventilátory.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku XFX a PowerColor už také mají svou Vegu

Úterý, 21 Listopad 2017 - 16:39 | He3lix | Mám za to, že tu chvíli prodávali Powercolor...

Zobrazit diskusi