Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus dnes oficiálně představen

Rád by som tu vyzdvihol svinstvo, čo skoro všetci výrobcovia momentálne robia. Vyvinú telefón s Androidom Oreo, ale vydajú ho s Nougatom, ktorý o pár týždňov/mesiacov upgradujú.

Týmto trikom sa vyhnú povinnosti podporovať Project Treble. Podpora Treble je povinná v telefónoch vydaných s Oreom a dobrovoľná v telefónoch ktoré boli vydané s Nougatom (alebo starším) a potom upgradované na Oreo.

Napríklad Oneplus 5T bol v benchmarkoch s Oreom ešte pred vydaním, ale vydali ho s Nougatom a rákosníci vyhlásili, že Treble podporovať neplánujú na žiadnom zo svojich momentálne vydaných telefónov.

Huawei a Honor ale napríklad dobrovoľne pridali podporu Treble do niektorých telefónov. Samsung a HTC ju pridali len do svojich zopár top telefónov za pomoci googlu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dík za INFO !!! Z toho vyplývá nekupovat žádný telefon s Nougat a nižší verzí (možná kromě supervýhodných výprodejů, kde je to fuk).

Jinými slovy, kdo si počká tak vyhraje a za pár měsíců jistě nastane doba, kdy si phone bez Oreo ani neškrtne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cinskej smejd nekupuju, ale je to hrozne subjektivni, to vim, ze jo. Plne rozumim, ze si beznej technologickej fanousek kupuje telefon co rok a teda mu je absolutne volny, ze v Xiaomi bezne neprezije digitizer dva roky, protoze proste ma do dvou let zase novej foun.

OK, jenze ja jsem blbec, kterej si porad mysli, ze by mu mel foun vydrzet pet let. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen zmínka, všechno je to o tom, jak se k telefonu člověk chová. V mém okolí je zhruba pět telefonů xiaomi, jeden má dva roky - digitizér naprosto v pohodě i po hrubém zacházení, druhý je ještě starší, Redmi Note - tuším 4 roky? A taky úplně v pohodě.

Jak jsem říkal v jiném komentu, je to o preferencích. Pár let zpět jsem taky hatil čínské telefony a preferoval Samsung, pak mi prošlo rukama zepár takových telefonů a názor obracím. Nebál bych se, že při šetrném zacházení to těch pět let vydrží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze odejde digitizer neni o zachazeni, ale o nahode a ta pravdepodobnost je u Xiaomi vysoka, ale jiste ne 100%. Bud rad, ze jsi mel stesti na dobry kus.

Nemam rad ani Xiaomi ani Samsung.

Ale co jsem podobne, tak jsem hrozne nadaval na Huawei, mel jsem totiz uplne srackovej Huawei Honor 2. Pak mi nekdo rekl, ze jsem uplne out a mel pravdu, od Honoru 7 respektive Huawei P8 je to uplne o necem jinym, za me v te dnesni tragedii asi nejlepsi founy. Ale pro me nevhodne, slozity root, recovery a nemozne custom ROM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Esteze nemam tak tragicky zivot, ako ty. Ale i tak sa vobec divim ludom, ktori na tvoje vylevy stale reaguju a zabijaju tym svoj cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro mně zklamání, rozměry jsou příliš veliké, jako přijatelné maximum bych považoval 5.5" s minimálními rámečky, tj kolem 145 mm na výšku. Toto je moc a do běžných kapes se to už nevejde nebo to bude vypadávat. Ani pro použití jako tablet se nehodí, protože rozlišení HD na takovou uhlopříčku je málo. Raději ani nespekuluju, jestli to má například NFC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je o něco menší než LG V10 a stím jsem v kapsách problém neměl, akorát z jedné mi trochu čouhal, ale na šířku se vešel stejně a nikdy nevypadnul. Spíš mi vadí ta hmotnost blížící se k 200 gramům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do zadní kapsy džín nebo do kapsy u košile se nejspíš nevejde. Možná do vesty nebo kabátu a to je už nepraktický... To už si můžu pořídit case na malý tablet (jako že takový mám včetně tabletu). Pro mně je to prostě krok zpět.

Hmotnost, zvláště u těch kalhot nehraje roli, možná u té košile, ale kvalitní to jistě vydrží :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zadni kapse dzin sem skoro 4 roky nosil Xperii Z Ultra (6.5") a neprislo mi to jako problem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poměr stran 18:9? Už se těším na příští model s poměrem stran 20:10! A taky na "model pro masy" s poměrem stran pouhých 2:1...

> 5 Plus: "Jde o většího bratříčka z nové série disponující také 18:9 poměrem stran. Obrazovka narostla na 5,99” (rovných 6”, dovolím si tvrdit) – s rozlišením 1080x2560px."

Tak buďto je chybně poměr stran nebo rozlišení. Tipuji, že rozlišení má být 1080x2160px.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude blbe rozliseni, jinak udaj 18:9 ma smysl, protoze ma lajkovi naznacit odchylku od 16:9. Takze ona cislovka 9 zustane i do budoucna, kdy svet dostane 20:9, 21:9, 23:9 a jednou bude mobil jak tkanicka.

Pro me nepouzitelne. 16:9 mi vyhovuje a dokud budou nejaci vyrobci delat tento pomer stran, tak u nej zustanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, samým nadšením jsem se uklepl a použil jsem rozlišení pro ultra wide monitory, který je 21:9 - upraveno a díky!

Osobně tenhle poměr považuji za nejefektivnější, protože telefon je úzký a přitom má dostatečnou plochu na zobrazení všeho podstatného. Zvláště u dlouhých dokumentů je tohle nejlepší volba - tak jako tak, telefon se drží v jedné ruce na výšku. A jednoduché, pokud se poměr stran nelíbí, stačí sáhnout po menším Redmi 5A který má klasický "Cinema" nebo lépe po Blackberry keyone s poměrem 3:2. Anebo sáhnout po obskurním HP iPaq hw**** se čtvercem.

Shrnu to, dneska je tolik možností, že si vybere snad každý. tohle je zajímavé především cenou a tím, co je uvnitř. Je to na vás

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to kamo tezko!

U mobilu a notebooku se da vybrat jen velmi omezene.

Mobily: blbej procesor, malo pameti, TN displej, chybi sd slot, spatnej fotak, nejde root, nejde custom-ROM, .... Nakonec je clovek rad, kdyz najde dva tri, ze kterych se da vybrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hloupá otázka, které že telefony to jsou? Za poslední rok jsem v cenové kategorii 3500+ neviděl žádny s TN panelem. CPU možná je slabší, ale taky už dávno to není žádná hrůza. Fotoaparáty se také postupně zlepšují - pokud to člověk myslí vážně s focením, buď si připlatí za telefon, aby byl vyhovující nebo si koupí zrcadlovku - která jen tak mimochodem stojí pár šušňů. Custom ROM a root u Xiaomi není potřeba, protože tam je root už v základu - samsung má zase širokou komunitu takže root a custom rom je široce popsaný, sony je náročnější, ale i tam se dá vybírat.

Nechci být hrubý, ale tipnul bych si, že se díváte na opravdu špatnou kategorii telefonů (dneska už kapesních počítačů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ souhlas. Prý málo paměti, 4GB je jako málo nebo co?

Co se týká INT-erní paměti (aka úložiště) tak Samsung má připravené 512 GB moduly, takže je možné očekávat, že se brzo objeví v nových zařízeních... ale ano, vadí mi že například Note 8 se u nás prodává jen s 64GB INT, což je dneska v podstatě už lowend. Za ty peníze je to výsměch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco popisujes iPhone, ked je rec o Androide?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky mám Xiaomi a bez problémů
Spíš s hrůzou koukám co pořídit až odejde. 5" už je na držení v jedné ruce moc.
Telefon chci při ovládání palcem DRŽET V RUCE a né ho mít položený na prstech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne môj názor. Momentálne mám veľké pádlo (kvôli foťáku) a keď stojím v metre na eskalátore a okolo mňa idú ľudia, nemôžem telefón používať. Behom max 10 sekúnd by mi ho niekto vyrazil z ruky. Telefón môžem buď DRŽAŤ, alebo používať položený na ruke. Manželka má Ťamťung s tým zahnutým displejom, tam možnosť držať odpadá úplne, pretože okraje okamžite reagujú na dotyk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezrámečkový 5.5" se v pohodě vejde do 5" půdorysu. Bude o něco širší, ale to nemusí vadit (ženským s malýma rukama asi jo). Ale většina nových přístrojů má možnost zmenšit obrazovku, škoda že jen do dolních rohů, hodilo by se spíš centrovat na střed nebo si vybrat volitelnou polohu podle fyziognomie rukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.