Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xilinx s AMD uzavírají partnerství a představují nejrychlejší systém pro AI

A čo AMD Magnum?

AMD se pustila do vlastního FPGA, představí ho ještě letos

Nakonec se objevily také patenty, ve kterých AMD vlastní FPGA uvádí, ale jak je známo, patenty se registrují a voda teče. Zkrátka zdaleka ne vše, co kdy bylo patentováno, se dostalo do sériové výroby (a v IT to platí dvojnásob).

Nyní máme k dispozici první zprávu, kterou lze chápat jako první neoficiální potvrzení existence FPGA od AMD. Kódové označení projektu je Magnum a k jeho odhalení či představení by mělo dojít během letošní zimy; snad do konce roku. K vidění by mohl být na SC 2016, která bude probíhat od 13. do 18. listopadu 2016 (výstavní část pak od 14. do 17. listopadu).
https://diit.cz/clanek/amd-magnum-fpga

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to už dva roky, nic vydáno nebylo, takže bych navázání spolupráce s Xilinx považoval za potvrzení, že tento projekt byl zrušen a do vlastních FPGA AMD nepůjde. V době, kdy to chystali, to byla záležitost, kterou Intel neměl. Ten ale situaci rychle dohnal akvizicí několika firem, takže by vývoj vlastního FPGA pro AMD znamenal střet s Intelem na další frontě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za to, že to vzdali pri NOR/NAND aj ORNAND FLASH so FASL/Spansion
https://en.wikipedia.org/wiki/Spansion

So sieťovými produktami, ktoré predali Francisco Partners
https://www.thefreelibrary.com/Francisco+Partners+Completes+%24375+Milli...

MIPS-y, čo predali svojmu ex-prezidentovi a zakladateľovi NexGenu Atiqovi Razaovi
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/1048153/amd-sells-alchemy-divi...

a možno ešte pár krát, nemusia vždy ustúpiť Intelu

Edit>
ale asi tak urobili, alebo Magnum vyvíjali spolu s Xilinxom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrazek je obycejny memory cube (skoro 1:1 stejny s Micron HMC), s tim ze konfigurace tam je jen z nutnosti toho, ze TSV nejsou spolehlive a jedna se v podstate o vyhybku. Nehledejte ve vecech to co tam neni.. AMD fakt FPGA delat nebude a jak jsem jiz jednou zminoval, naposledy to delali snad pred 20-ti rokama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, dělat nebude. On se dostal do stádia prototypu, takže ho udělala. Pouze nebyl poslán na trh:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/10/AMD-Magnum-FPGA-DTV.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale vubec nepotvrzuje ze MAGNUM je jejich FPGA. Mohl to byt nazev projektu pro cokoliv spolecneho s DTV kde bylo osazeno nahodou i bezne dostupne FPGA - typicky prototypova platforma pro verifikaci nejakeho DTV ASICu, kdezto druha deska byl board s hdmi/dvi.

Me prekvapuje mira fabulaci na tohle tema bez jinych dukazu, jen na zaklade jednoho nicnerikajiciho radku.

Takze jsem pouzil google a nasel si par faktu:

1) Magnum semiconductor vyvijelo MPEG kompresni algoritmy do asicu, takze spojitost s DTV je zcela evidentni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnum_Semiconductor

2) Existuje jejich FPGA based hardware, napr. tohle:
https://www.ebay.com/itm/Magnum-Clyde-Board-Rev-A-w-Xylinx-Virtex-5-XC5V...

Doufam ze uz ted date pokoj s tema vymyslama, ze AMD vyvijelo FPGA. Skutecnost byla ze delali mozna spolu na nejake All-in-wonder DTV karte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„jen na zaklade jednoho nicnerikajiciho radku“

O FPGA se rozhodně nemluvilo „jen na základě jednoho nicneříkající řádku“, to byla poslední z řady série informací, které se objevovaly od roku 2015 do konce roku 2016.

„Takze jsem pouzil google a nasel si par faktu“

Tak byl ten jeden řádek nicneříkající, nebo obsahuje dostatek informací na to, aby se podle něj dala dohledat další fakta? :-)

„Skutecnost byla ze delali mozna“

Jinými slovy vyvracení cizí spekulace vlastní spekulací :-) Když už bychom měli spekulovat v tomto směru, tak by to nejdříve chtělo smysluplně vyjasnit, jakou motivaci by měl zákazník k zadání zakázky semi-custom divizi AMD, pokud by výsledkem měl být produkt, který neobsahuje žádný hardware AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se treba snazilo integrovat nejake veci od Magnumu, protoze meli HW kodeky. Tyhle veci se nevyviji.. ty se kupuji od nekoho kdo to ma hotovy.

Z tech celnich prohlaseni neni jasne zda je AMD zakaznikem nebo dodavatelem, nebo zda jde jen o presun prototypovaciho hw mezi partnerama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tady někdo našel ten program umělé inteligence co dokázal vyhrát nad hráči DOTA, byl bych mu vděčen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Xilix len pred par dnami ohlasil aj spolupracu s ARMom, ARM vydal FPGA implementaciu Cortexov-M pre FPGA bez licencnych poplatkov. Tusim pomaly intelu zacina priharat z kazdej strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Xilix len pred par dnami ohlasil aj spolupracu s ARMom

S ARMem spolupracuji uz roky... vzdyt cela Zynq serie jsou ARM+FPGA SoC(-ky ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sry asi som sa netrafil s odpovedou nizsie :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je jenom reakce na RISC-V ktery spis pece spolu s Microsemi. Jestli se ARM rozhodl neco pustit bez poplatku, tak je situace velice vazna a tece jim do bot.
https://www.microsemi.com/product-directory/mi-v-embedded-ecosystem/4406...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

risc-v je open hardware, bude ho podstatne viac vsade casom, dik za info ze microsemi si na nom uz ide takto veselo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale zynq maju hard procesor na silikone spolocne s fpga logikou, toto oznamenie je ze ARM vydava Cortexy-M pre FPGA volne implementovatelne bez licencii. tzn ze ak ste mali dnes nejaky dizajn a v nom "soft" jadro Cortexu, implementovane na casti fpga logiky, tak zan ste stale museli platit poplatky, teraz to uz nebude treba (a vela dizajnov a prototypov potrebuje soft jadra este v prototypovej faze implementovane na fpga, popripade cisto fpga implementacie sa casto nezaobidu bez soft-jadra) cize sa tym znizia vyrobcom SoC naklady, nebudu musiet platit za soft-cortexy. A to s tym xilinxom vypada ze casom v "coregene" pribudne moznost konfiguracie cortex jadra a jeho nasledne vygenerovanie v pozadovanej konfiguracii a hlavne jeho optimalizacia pre xilinx fpga architekturu logiky. proste parada :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zda tam taky neni spis ten duvod, ze se jim uz nechce udrzovat support na obstarozni MicroBlaze, jez ve srovnani s ARMem potrebuje vlastni variantu toolchainu.. ale jako krok vitam samozrejme, zjednoduseni to bude i pro uzivatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to tazko povedat, asi len cas ukaze ci sa xilinx rozhodne upustit od microblaze-u, ale bola by to win-win-win situacia. xilinx by nemusel riesit vyvoj svojho mikrokontroleru a jeho support, ARM sa este viac rozsiri medzi FPGA a tym aj skor do vyroby roznych novych ASICov (a zabere si este viac trhu) a uzivatelom to pohodlicko bezproblemoveho a jednoducheho pouzitia Cortexu na FPGA rovno s optimalizaciou od Xilinxu pre svoj hw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.