Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k XQD - nový formát paměťových karet s přímým napojením na PCI Express

Něco jako XQD už existuje do express card slotu kde využívá buď USB nebo taky pcie linky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, ale nepodléhá to žádné specifikaci a je to jenom takový omyl. Toto by měla být plnohodnotná paměťová karta a předpokládám, že by zde měla být jednoduchá možnost zapojení do PCI-E slotu v každém počítači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako omyl bych to nebral. tzv SxS moduly od Sony jsou určeny pro XDCAM a komunikují přes pcie linky v expresscard slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak čtu Sony, tak to bude určitě "výborně" opatentované a olicencované, čemuž napovídají i ceny modulů ála Sony - zase jeden mrtvý formát - oni jsou naprosto nepoučitelní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou je to celkem slusny format - da se to normalne chytit co se fyzicke stranky tyce a pak dale to je vyborny i po strance pripojeni.

SxS karty jsou fyzicky i elektricky kompatibilni s Express Card 34, takze je k dispozici jak PCIe tak USB.

A nejlepsi na tom je, ze existuje levny adaper (google: MxR / MxM express) kde date SDHC/SDXC kartu a mate vystarano. A dokonce i vyssi modely kamer (mam PMW-F3) vam na to umozni nahravat (i kdyz ten adapter obsahuje jen usb-sd mass storage cip). Dokud se jedna o komprimovany zaznam, je USB dostacujici.

A nahrati do PC? Kazdy normalni (pracovni) notebook ma ExpressCard slot, takze pohoda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si kupte ExpressCard slot, pripojte do PCIe a USB a muzete jet! Ze to vy nemate, neznamena ze se nejedna o standardizovane reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A existuje taky CFast, coz je karta se SATA rozhranim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě napadá myšlenka, že se sice zjednoduší komunikace na straně PC, ale co na straně produktů typu fotoaparát a podobně? Tam si myslím, že žádná PCIe není ...
Výbroné by bylo, kdyby už konečně začali výrobci zaplavovat trh miliónama kartiček o velikosti aspoň 32GB/64GB, snížili by cenu na srovnatelnou úroveň s DVD/BD, ty by to vytlačilo z trhu a člověk by pak doma už měl jen v šuplíku krásně vyrovnané ve stojánku malinkaté XQD kartičky s filmy/daty a né žádne obludné krabice s DVD/BD, či kopou HDD (i když v dobách VHS to bylo ještě horší ;-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tím HDD to ber zase takhle: sto 30GB kartiček versus jeden 3TB disk ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To o dost víc, na kartičkách by bylo hodně nevyužitého místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... a napadlo tě někdy, jak dlouho vydrží zapsaná data na paměťové kartě?... možná se budeš divit, prostě na nějaké dlouhodobé archivování to není příliš vhodné médium...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tomto slysim dost casto, chtelo by to nejaky prakticky zkusenosti. Ja muzu jen pres kamarada tento neduh vyvratit. On totiz co si vyfoti, tak hned vytridi primo fatakem a vsechno nechava na karte, proste koupi dalsi. Ma jich uz za ty leta spoustu (tenkrat jeste nemel ani PC) a jeste se mu nestalo ze by nejakou neprecetl. Ja mu to tenkrat taky vyvracel, ze mu to prepalim na CD/DVD ale tam by ty data mozna uz nemel :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten neduh tu je a uzivatel Nalim to nizsie pekne popisal.
Bez zaloh este na jedno medium je tu velke riziko, ze o tie fotky pride. Jeden pekny den tie karty neprecita.
Ja k tomu este doplnim, ze u vecsiny konzumnych medii ako HDD, SSD, pamet. karty, usb kluce, DVD, CD (orem medii na archivaciu) udavaju vyrobcovia dobu uchovania dat max. 10 rokov a kazdy vyrobca odporuca raz za urcity cas tie tada prepisat.
Pred casom som zhanal medium, kde data vydrzia minimalne 10+1rokov(kvoli moznemu spetnemu vyrubeniu dane) a bol to problem. Jedine archivne DVD a CD to splnali. Samozrejme ale len pri dodrazi urcitych zasad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

levné DVD v kombinaci 16x speed a v podstate se da zaručit že za 2roky dojde k "čáry máry, data fuč"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Palim 12x a vetsina DVD uz dva roky prezila. Mozna to bude tim ze od jiste doby nekupuju sunty ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, teda mezi náma, "většina" je na muj vkus dost málo, když jde o data ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatel, ktory ma doma archivuje data na "malinkatych" flash kartickach sa potom nebude stacit divit, ked po 20 rokoch svojim detom bude chciet ukazat napriklad rodinne video a zisti, ze tie uzasne flash karticky si to prestali pamatat (kedze elektroniky z hradiel pomaly ale isto vyprchali) - tak sa bude musiet vratit k osvedcenemu a storociami overenemu spospbu - prerozpravat pribeh ustnym podanim. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to napadlo i mě: SD karty nevznikly jako náhrada diskety přenosu dat mezi PC, ale jako úložiště nePC zařízení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud SD přežijí - ten formát se mechanicky opravdu nepovedl - tak jen díky microSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nelibi se mi dalsi HW format. To nemuzou pridat podporu do stavajicich CF? Vzdyt je to genialni navrh, velikost a robusnost je OK a i nejnovejsi karty (po preformatovani na Fat16) lze pouzit v tech nejstarsich zarizenich a obracene.
Proste "nova" CF by se ve starem zarizeni hlasila jako starsi verze (s omezenim rychlosti samozrejme) a v novem by vyuzila vsech svych vlastnosti. A obracene stare karty by bylo mozne pouzit i v novych zarizenich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, těžko může mít jedna karta zároveň rozhraní ATA a PCI-E. To by musela mít z každé strany jiný konektor a dva interní řadiče. Lidi by to nekupovali kvůli ceně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Držet zpětnou kompatibilitu s předchozí generací vždy zvyšuje cenu. Je to pak o velké kalkulaci zda je přidaná hodnota zpětné kompatibility natolik velká aby zákazníci vyšší cenu zkousli - velmi často není. V kontextu toho jak právě cena často zabije slibné technologie (firewire vs USB) jsem spíše odpůrcem zpětné kompatibility.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

add robustnost CF - znal jsem jednoho fotografa, co kopíroval dat z CF jejím vyjmutím z těla a vložením do čtečky - po dvou letech měl problém s kontakty v těle fotoaparátu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdežto CF karta to bez problémů vydržela. Ejhle, robustnost CF v praxi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne je osobne format karticky uplne fuk. Keby radsej namiesto toho vymyslali sposob zaznamu, ktory vydrzi naveky (alebo aspon polovicu z "naveky").
Nemam chut kazdych 5-10 rokov kontrolovat a prekopirovavat cenne rodinne spomienky furt na nove medium, co je dnes stale nutnost hlavne pri CD/DVD. A u flashky je to to iste, len v bledemodrom... :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ono je vice nez prakticke dlouhodoba data jednou za 5-10 let precist a nekam znova zapsat. Dostali jsme se s miniaturizaci jednoho bitu na tak nizke rozmery, ze dasta poskuzuji fyzikalni jevy jako ruzne kvantove probemy, kosmicke zareni apod.
V beznem provozu se s tim pocita a pripadne zmeny bitu jsou detekovany a opraveny pomoci ulozenych opravnych informaci.
Ale pokud clovek neco ulozi na leta a data se pritom vubec netestuji (a nezapisuji cas od casu zpet), tak riziko poskozeni techto dat je obrovske! A to nezavisle na tom, zda je to ulozeno na Flash, HDD, MRAM apod. Cim vetsi miniaturizace, tim vyssi pravdepodobnost poskozeni.
Flash "kondenzatory" ztraceji elektricky naboj (porad a pomalu). U SLC to trva opravdu dlouho, nez se naboj vybije uplne a zapsana 1 nejde poznat od 0 (napeti musi klesnout treba o 70%). U MLC je to mnohem horsi, tak uz pokles napeti o par procent (treba o 15%) a uz jsou data pozmenena.
U HDD nevim zda muze dojit ke spontanni (treba vlivek kosmicke radice) k depolarizaci magneticke domeny, ale vyloucit se to neda. Take si vspominam na problemy, kdy sousedni domeny se navzajem casem ovlivnovaly a tak zase mohlo dojit ke zmene bitu.
U CD, DVD, BluieRay zase degraduje barvivo.

Samo cim vetsi je jeden bit, tim vice klase poskozeni kvuli kvantovym jevum, zareni, chemickym zmenam.

Proto treba archivni CD (nebo DVD RAM) je porad jeste lepsi medium nez BlueRay, stara Flash vyrobena technologii 90nm SLC lepsi nez moderni 18nm MLC atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou archivací je to fakt problém... kolikrát nad tím přemýšlím a zatím mi vychází několik možností. 1. použít kvalitní CD-R (vhodné jen pro malé objemy dat), 2. použít DVD-RAM (to už je lepší, ale tak možná na fotky nebo podobné záležitosti). 3. použít HDD jako médium pro zálohy, tzn. jednou naplnit a víc na něj nesahat, maximálně jednou za pár let zkontrolovat. No a pak pochopitelně ty média vhodně uložit (CD a DVD chránit před UV zářením, nebo možná nejlíp před veškerým světlem) a HDD před magnetickým polem.

No a pak tady je jeden velmi zajímavý projekt, jenže tam to s datovou hustotou už vůbec není žádná sláva (ovšem na druhou stranu je tam velká pravděpodobnost, že kromě požáru nebo povodní to asi přežije hoooodně dlouho): http://ronja.twibright.com/optar/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že bude mít na sobě "Write Protect Switch" jako to mají SD, což je tím předurčuje jako jediné "zabezpečené" medium pro používání mezi různými PC. Zatím to podle tvaru pouzdra tak nevypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem záleží, jestli bude ochranu proti zápisu řešit přímo karta nebo jen čtečka. U SD to totiž není vůbec přepínač, ale jenom jakési "šoupátko", kus plastu, nic víc... a čtečka pak detekuje pozici toho kousku plastu a podle toho povolí nebo nepovolí zápis (asi něco jako byla ochrana proti zápisu na disketách). No a nebo taky nedetekuje a zápis povolí ať tak nebo tak :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... pravdou je, že jsem neměl zatím po ruce nějakou "mrtvou" SD k rozkuchání. Toto mě moc nepotěšilo, ale SD má alespoň něco což ostatní nemají.
Zde je něco o této problematice:
http://www.fencepost.net/2010/03/usb-flash-drives-with-hardware-write-pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby je někdo nezažaloval, že má patentovanej obdélníkovej tvar karty... =)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jak ty, ale já tam vidím zcela jasnou podobnost s iPhonem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to tak přijde :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha jen ne dalsi format. Konecne se dnes vse ustalilo tak, ze kdyz koupim microSD s redukci, tak to prectu TEMER vsude. Nechcise vratit do doby, kdy mel clovek ve fotaku XD, v mobilu MS a v MP3 prehravaci SD a musel mit ctecku na milion formatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba mít čtečku na milion formátů - je taky možné mít milion jednoformátových čteček. :-) Nebo jen dvě na ty karty, které zrovna používám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pouzivate jen dve, je to v pohode. Problem je, kdyz jich mate vic nebo chcete napriklad ukazat fotky primo z karty z fotaku jinde nez doma na svem HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak noste SD čtečku v pouzdře u foťáku, váží pár gramů.

http://www.naitech.eu/product/ctecka-karet-sd-mmc-naitech-ckn-866-713/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi problem je ovsem v tom, ze kdyz si do fotaku koupim vetsi kartu, tak tu mensi si muzu strcit akorat nekam, nebot kazde zarizeni bude mit svuj vlastni format. Dnes kupuji vzdy microSD s redukci a tu pouziju skor vsude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.