Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k YouTube definitivně převádí všechna videa do WebM. Jak to ovlivní kvalitu?

Na ukazce ma WebM vice artefaktu v pozadi vpravo od hlavy, ale u h264 je zase kostrbatejsi ruka.

Snad to jeste casem vychytaj a WebM bude rovnocenny konkurent. Doba bez Flashe se blizi :)

U dost videi na Youtube me spis vadi roztreseny obraz a velke rozkostickovani pri pohybu. Takze veci, ktere ovlivnuje hlavne autor a ne Youtube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle "neukecáš" - to WebM video je prostě daleko horší. Není to "něco za něco". Artefakty nejsou jediný problém. Jde i o rozmazání a vyblité barvy.

Celé chování Googlu kolem WebM je dost pochybné a tímto krokem tomu formátu dobrou reklamu určitě nedělá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Totéž je humbuk s WebP - ukazují fotku obličeje, na které při "stejné kvalitě" ušetřili cca 4 KB datového objemu a vůbec jim nevadí, že ta fotka ztratila detaily a je vymydlená do hladka jako Barbie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4KB pre teba, ale pri 1M+ zobrazeni to su 4GB pre Google. Tak WTF o com tocis? A to teraz neriesim, ze radovo to nebudu len 4KB/video ale urcite viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave proto, je to dnes takto u vseho. Vubec uz nejde o kvalitu ale o kvantitu aneb jak usetrit co nejvic kB.
Stejny je to i u naseho ceskyho DVB-T kde je nastavena naprosto nevhodna modulace, minimalni parita, ale hlavne ze do multiplexu jde narvat o 3 Mbity vice uzivatelskych dat. Konkretne mux3 je od zavedeni PrimaLove (nebo jak se to jmenuje) takto nehorazne postizen aniz by ten datovej tok byl vubec potreba kdyz na tom muxu3 uz jede jen ta nova prima ktera ma stejne datovej tok 2-4.5Mbit prumerne tak 3Mbit hruza a o kvalite se vubec neda hovorit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realitou je, že youtube úkol youtubu není přehrávat videa v nejvyšší kvalitě a full hd rozlišení. Ano, umí to, ale je to spíš "jenom něco navíc". U videí na youtubu jde hlavně o to, aby byla bez problému a nepříjemností viditelná. A nižší bitrate je plus jak pro youtube, tak pro uživatele. Já s pomalým připojením tohle maximálně výtám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úkolem youtube není nic :-) . Když se rozhodnou převést všechna videa třeba do ACIIArtu, nikdo jim do toho nemá co mluvit.

Na druhou stranu, tenhle jejich poslední "upgrade" představuje jednoznačný krok dozadu (snížení bitrate za cenu zhoršení kvality). Určitě nejsem jediný, komu to vadí a Youtube byť (zatím?) nejrozšířenější, rozhodně není jediný video portál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ulohou youtube je zarobit google peniaze na reklame. Nic viac a nic menej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ma Youtube ekonomicke duvody pro nasazovani WebM, tak to maji i jini poskytovatele on demand videa. Jenom nemaji takove zazemi jako Google. Myslim, ze casem budou nasledovat.

Youtube by mohlo zavest novinku, kdy by videa prehravana ve WebM by byla bez reklamy, aby "vyhodnost" noveho formatu dobre pochopili i uzivatele :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no takhle to bylo zamýšleno při vzniku a na většinu videí nahraných mobilem to je ok. ale dnes, kdy to technologie umožňuje, to je krok zpátky. já si např. stahuju hudební klipy z oficiálních kanálů skupin a nahrávacích společností, většinou mp4 720p.

btw. vítám je s měkkým í ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybka se vloudila... Jinak ideální pro uživatele by asi bylo 360 a 480p převést na webM a 720 a 1080p nechat v původním formátu. Přecejenom kdo pouští od 720p a výš, chce kvalitu a bitrate už de tak nějak stranou. Potom je tu ale taky druhá strana věci a to že google chce ořezat náklady co to de. Nikdo nebude provozovat službu zadarmo. Chce to nějaký rozumný kompromis.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nefungujou odkazy na zdroje informaci, velice rad bych si tohle nekde oficialne precetl v originale..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opraveno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne by meli zapracovat na tom novym prisernym flashovym rozhrani ve fullscreenu, nemoznost nastavit ani hlasitost nebo preskakovat v casove ose je opravdu jak z minuleho stoleti

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chyba je na vašem přijímači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tim myslite pan doktor? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha tak youtube uz to odstranilo, nevsiml jsem si

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by se líbilo, kdyby Youtube pochopil, že existuje něco jako PAL. Umí 480 (NTSC) a pak 720 (HDReady) , ale 576 jim nic neříká. Takže všechny evropské SD nahrávky jsou ještě navíc se změněnou velikostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což nějaký PAL, to tam dává málokdo. Spíš mi vadí, že ta zobrazovaná plocha je tam napevno v nějakém podivném rozměru a přehrává stejně 240p i třeba 720p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velikost plochy řeší přepnutí na celou obrazovku nebo stáhnutí souboru.
PAL tam rozhodně nedává málokdo, kdyť v tom točí celá Evropa. Ne všechno je už HD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ještě točí v analogu a pak si to digitalizuje pro Youtube? Celá Evropa? Prosím dej sem nějaký fakta, já kolem sebe vidím PALu minimálně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PAL se dneska používá jako zkratka pro rozlišení 720*576 (doporučuji se podívat na jakýkoliv střihový program, kde je doteď pro SD používáno PAL/NTSC, i když je zdrojem třeba DV nebo MPEG2). V tom stále točí dost lidí a vysílá většina TV. Je to prostě evropský SD standard.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Google má originály a už je několikrát použil, dřív to výslovně uváděli, že to překódují z originálu, tuším když zaváděli HD. Proto taky bylo při uploadu vždy důrazné doporučení, abych nahrál originální soubor a ne něco speciálně zmenšenýho na aktuální kvalitu.

Dřív kolem roku 2006 mělo YT (oproti dnešku) dost slabou kvalitu, ještě před pár lety jenom mono audio (to šlo sice hacknout, ale dnes zas nejdou přehrát ty hacky). Dnes si můžu přehrát i stará videa v lepší kvalitě než dřív a často i stereo. Samozřejmě tehdejší limity na velikost uploadu neumužňovaly nahrávat HD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. YT je zadarmo, co cekate? :-D
2. kolik z vas studuje kvalitu videa? to delaji foto/video tuneri/onanisti.
3. vetsina lidi nahraje nejakou sracku natocenou mobil a po kompresi z toho jsou jen "tetris" videa. Vsichni spokojeni, oznamkuji, zivot jde dal. nikoho nezajima "kvalita", to je zapadni konzumni spolecnost sirici tento vir do celeho sveta.

jinymi slovy, YT je zadarmo a tudiz musi snizit naklady na provoz. Ze statistik vi, ze vetsina vide i je ve strasne kvaite a lidi stejne na to cumi.

Kdo chce kvalitu jde jinam nebo si pusti Blueray. konec pribehu, obdivuju vas ze mate cas resit takovy pirtchowiny ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.