Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k YouTube slaví 7. narozeniny, stále trhá rekordy

Jo jo, jak je napsáno v článku.... Youtube byl skvělý web a našlo se tam opravdu spousta videí z celého světa. V posledních letech se to ale pokazilo právě díky všem těm autorským právům :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Date Joined: Jul 15, 2006

A to si pamatuju, že tehdy jsem ještě dlouhou dobu odolával a účet založil relativně pozdě po tom, co to začalo být in :) YT za tu dobu dost vyspěl, z nějakých 240p nebo 360p máme dnes běžně 1080p s velkým výběrem 3D formátů, live streaming se začíná rozšiřovat i když stále jen pro partnery.

Ještě před pár lety byl stereo zvuk doménou pouze několika vyvolených kanálů a po fórech kolovaly různé hacky jak vyrobit přímo .flv, který YT sežere bez překódování a nechá tak původní zvukovou stopu. Z té doby mám několik videí od skupiny, která nabízí svoje tracky zdarma a v plné kvalitě. Všude na YT se objevovaly jen zmršené uploady typu 32/64kbps mono s mizerným sample rate. Já tam nahodil 320kbps což bylo asi tak nejlepší co šlo. Dodnes stále předčí většinu ostatních nahrávek (s klesajícím rozlišením videa YT víc ořezává i kvalitu zvuku), pár ale už nepřežilo některou z vln překódování originálních uploadů ve snaze vylepšit kvalitu přehrávání, přece jen to byly hacky třeba s 1 fps, aby mělo audio maximální podíl bitrate :)

Jinak co se týče mazání audio stop nebo přímo celého videa, tak mám pocit že se to za poslední rok nebo dva naopak zlepšilo. Značná část původně smazaných klipů z důvodu "copyright infingement" byla obnovena, zřejmě díky smlouvám Googlu s nahrávacími společnostmi. Sem tam narazím na hlášku "this video is not available in your country", ale jen málokdy, a je to asi tím, že zrovna nevyhledávám pop klipy z oficiálních kanálů.

Na druhou stranu ale hrozí, že tenhle trend bude zase pokračovat, protože Google se nedávno začal zajímat o dokonalejší identifikaci audio stop a porovnávání s nějakou databází oficiálních děl pro vydavatele, kteří prostě nechtějí jakékoli šíření snad kromě oficiálních kanálů. Je to mířeno hlavně na covery či nahrávky z koncertů, což je myslím podstatná část videí na Youtube. Google ovšem moc dobře ví, že přílišným promazáváním by si odlákal lidi ke konkurenci a proto se snaží balancovat na tenké hraně, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.