Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z HDMI 2.1 se stává fiasko, výrobci tak mohou (musejí) značit i HDMI 2.0 panely

Kašlem na monitor. Ten musí spĺňať výrobcom uvádzané parametre, inak je to na reklamáciu.
Dôležité nie sú zariadenia, ale KÁBLE!

Treba zistiť ako na tom sú káble. Ten kábel bude limitom či dané zariadenie pôjde na maximum, alebo v obmedzenom režime.

Jedne populárny youtuber ukazoval 8K TV a káble boli presne to čo mu robilo problém. Šmejdil v ovládačoch grafiky a spol, aby nakoniec zistil, že keď chce mať jeden 8K obraz, musí použiť káble vyššieho rádu.

Pri FHD je to jedno, predpokladám že aj pri 2K, ale pri 4K už je rozdiel medzi 30 a 60Hz, práve aj vďaka HDMI káblom. Nemám odskúšané, mám DP, aj to tú najvyššie dostupnú verziu, ale HDMI káblov je všade veľa. Od settopboxov, po tie priložené ku monitorom. Koncovka (jej rozmery) všade rovnaká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu je to video. https://youtu.be/OcUv-TzVWUc?t=348
Na čo si pamätám 2,5 roka také veci? :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky mě hned napadly kabely, k monitoru nebo grafice se dá dohledat dokumentace, ale kable v pytlíku? jinak dobrý zkušenosti mám s kabelama od alzy, když jsem laboroval s DEXem a usb c video výstupem člověk by čekal, že s postupem let se situace bude zlepšovat, ale čím dál víc si potvrzuju že když si člověk počká pár let tak nad tím jenom vyhraje, kromě odebrání jacka to je za trest ty redukce z usb c na jack :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, ale už dnes je problém u TV, kdy jen jeden port jen HDMI 2.1, ostatní dva jsou "jen" HDMI. Připojíte obě konzole, které přijdou s přiloženým kvalitním kabelem, a divíte se, proč jedna nejede 4k 12FPS.

Pro běžného Frantu spotřebitele bylo definování HDMI 2.1 jako orientačního bodu výhodné. Teď bude muset hledat v popisu Dolby Vision neho HDR10+, FreeSync Premium či VRR.

Situace bude o to komplikovanější, že někteří výrobci rádi mění označení svých výrobků podle toho, kde je prodávají. Mrk, mrk LG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem nedávno nakupoval NTB, tak jsem málem skončil u HP, protože měli celkem dobře vybavené kusy s SVA panely .. díky nízké ceně jsem pojal podezření a začal pátrat. Zjistil jsem, že se jedná o klasické TN panely (Standard Viewing Angle) :) Samsung udělal něco podobného se svými SSD(sice svým způsobem narovnal "špatný" stav, ale změnil to ze dne na den a hodně lidí mohl uvést v omyl) >> ze standardního značení SLC, MLC, TLC, QLC přešel na 2-bit MLC, 3-bit MLC atd. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkná lumpárna. Podobně jako ten Samsung, jak píšeš, mají dva dobré produkty a zbytek SSD je nějak pokrácenej kvůli ceně.

U těch televizí mě teď třeba zaujalo, jak LG OLED optimalizuje gamu pro 120hz a při nižších frekvencích klesá kvalita obrazu. Hardwarově to chtějí řešit až v příštím roce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fiasko sú hlavne hdmi 2.1 káble, ktoré nezvládajú 4K 120Hz HDR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

HDMI 2.1 kabelů jsem zkoušel asi osm ve velikostech 2-5m, potřebuju 4k120hz - taková ta klasika za 3-5 stovek (je jedno od koho) stěží funguje na 4k60 (yCbCr, ne RGB, takže jestli to správně chápu ještě navíc s barevným subsamplingem), některý jenom na 30. Asi 3 z německýho amazonu (samozřejmě slibujou 8k, whatever, splnění standardu, blabla) za 700-1000 taky max 60fps. Club3d za 800 taky nefunguje, PremiumCord jak metalickej tak optickej, optika za 1700 pro změnu nefunguje vůbec.
Všechno jsem to vrátil, už toho mám plný zuby, nechápu jak někdo může prodávat zgarb, co očividně nesplňuje co má na krabici.
Rád si nechám poradit co koupit, pokud máte nějakej funkční.

EDIT: že by to zvládalo 4k120 + HDR, tomu se jenom směju :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jisty, ze je to opravdu kabelem? Pouzivam nejaky obyc Vention 2.1 z alzy (300kc?) na 4K+DV a zadny problem. Aktivni optika, tam nemuze byt vubec zadny problem, taky cena v tisicich. Reseni je naprosto trivialni, koupit certifikovany 2.1 kabel. Do 5m musi stacit klasicky, nad 5 uz bych resil opticky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Linus TT teraz robil testing niekolkych desiatok kablov tym svojim drahym testerom. Z celeho videa som odniesol jedine - link na kabel, ktory podla ich testov presiel vo vsetkych kategoriach a za rozumnu cenu…

https://www.infinitecables.com/hdmi/hdmi-cables/hdmi-cables-ultra-high-s...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba funguje 4k120 s hdr i na levném premiumcord 2m (kovová koncovka) naprosto bez problémů...

problém pravděpodobně bude jinde než v kabelu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zas tak když marketing vyhraje nad inžinýrem :D hamba jim!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže ještě nadělat bordel ve značení DisplayPort. A co bude jako další? DDR4 se budou značit jako DDR5? Spotřeba aut se bude udávat v dvoulitrech na 100 km - nebo v litrech na 58,7 km? Výška těla v třičtvrtěmetrech?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mně PCXo umí říkat spotřebu v kilometrech na litr. Taky mi to přišlo nestandardní, ale okolo 42 km / l už je to celkem praktické. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tradičně se v USA měří v MPG (miles per gallon) a v Evropě l/100 km. Tohle je takový mišmaš. Ale asi to odpovídá americkému naturelu, že více je lépe. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MPG je jasné, ale u toho PCXa jde spíš o to, aby tam pořád tupě nebylo 2,2 nebo 2,3. Muselo by se tam buď dodat další desetinné místo, nebo by se to mohlo udávat v litrech na 1000 km, něco jako 22,5 l / 1000km. Ale km / l (nebo MPG) je lepší přístup, protože čím jsi víc úsporný, tím máš vyšší "rozlišení" té jednotky, u evropských l / 100 km je to naopak, tam 2,2 l / 100 km může znamenat cokoli mezi 44,4 a 46,5 km / l.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba bude v galonech hranolkového oleje na jeden hamburger krychlový.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Typická marketingová zhovadilost. Díky mému bojkotu nových her a nového herního PC HW, ale vyřeším i toto.
https://shop.boox.com/products/mira
E-ink mě vždycky lákal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tim eInk displayem si moc nepomuzete - vyrobce ve specifikaci pise jen HDMI - bez jakychkolik detailu, jaka verze HDMI to tedy je.
Takze i tak nevite, zda to zpracuje 4k 120 Hz signal z vasi graficke kartou s plnou podporou HDMI 2.1 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

E-ink má rozlišení 3200x1800 a méně barev. Hz ani nevím, ale pochybuji, že budou na 120.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nejlepším případě na dvanácti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jestli to dividlo vůbec nějaký herce má :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden majitel ten monitor hodnotil pozitivně i z hlediska odezvy. Jako druhý (třetí atd.) monitor by to bylo ideální i kdyby to bylo jako e-ink z normálních čteček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky napište své hodnocení, až to budete mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 50 000 Kč to je opravdu super koupě :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to rikal porad ze jsou to prevlecene 2.0 co se tvari jako 2.1
Nejveci pruser nastal u VSECH lonskych rad TV, Recieveru atd. Vyrobci se to pokouseli opravit firmwarem :D ale nasmal jsem se dost kdyz jim ani tohle nefungovalo.
A to mezi vyrobci jsou jmena jako Maratz atd… co to ojebavali

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v to ze display port vznikol aby sa nemuselo pouzivat hdmi.
Vysledok - vsade je nakydane hdmi a displayport.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na DP vadí, že než ze studeného startu naběhne monitor, tak je úvodní bootovací obrazovka PC skoro pryč. Nevím jestli je to nějakým aplikovaným zpracováním signálu v monitoru, nebo jen lokální zkušenost, ale dost to vadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlatý DP - s kabely ani konektory jsem nikdy neměl problém. Zato HDMI to se mi jeví jaksi křehoučké, nespolehlivé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jenže delší DP kabely na rozdíl od HDMI prostě nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příležitost pro DisplayPort.
- Když si DisplayPort udrží kvalitu a jednoduchost značení, tak vyhraje.
- Jen mi vadí, že TV jedou v "HDMI kartelu" a nedávají DP porty. Přitom se ale za ně nemusí platit žádná licence.
- Dlooouho čekám na OLED obrazovku bez TV tunerů s DP porty :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.