Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Huawei se stal celosvětově největší výrobce smartphonů

Stačí embargo na produkty od ASML z důvodu nepřátelství vůči Americe (a Black Lives Matter) a vše je zase v suchu. Důvod se vždycky najde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ASML se už vyjádřilo že jim USA nebude kecat do byznysu. Fuckoff Trumpíku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodoby rust to nejspis nebude nebo aspon ne globalne..tahla to Cina...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden kousek (od jejich dcerky Honor) mam doma, a musim rict ze Huawei ani Honor uz si kvuli ty tupy nadstavbe uz neporidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vybírat si mezi Androidem a jabkem je jako volba mezi kopancem do břicha nebo do hlavy. EU by mohla hodit dotace na Sailfish.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je zasa zlyhanie EU na celej ciare.
podpora slobodneho softveru na urovni nula. a to by mohlo byt prave, nieco z coho by mohla europa tazit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj tu je, např. RedHat v Brně, JetBrains v Prahe. Android je z většiny open-source a Nokia byla největší výrobce mobilů, ale nedopadla slavně. Open-source ani majitel z EU sám o sobě nic neznamená. Velký dotační podnik by situaci nezměnil, jen by se propálily strašné prachy za zpěvu budovatelských písní, zatímco by SW převzali všichni ostatní a firma by pod bambilionem nařízení molochovatěla jako Airbus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RedHat není evropský, jetbrains ani nevím, že dělá nějaký OS. Všechna podpora od státu nemusí skončit tunelem - Intel, Samsung atd. díky podpoře vyrostly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není, no a? Skutečně jde víc o majitele než o zaměstnance? Jetbrains je příklad úspěšné vývojářské firmy, OS nevyrábí. Chtěl jsem tím ilustrovat, že open-source ani národnost majitelů nejsou hlavní kritéria úspěchu a kdyby dotace cílila na tyto dvě věci, tak pohoří.
Airbus není tunel, ale moloch, který vyvíjí a montuje na x místech, aby se neřeklo, že nějaký stát je protěžován (ze stejného důvodu byl europarlament stěhovavý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o majitele a zaměstnance. Majitel má kontrolu a zisk, takže teorie, že o něj nejde je zcestná. USA by Intel nikdy neprodaly, proč asi. To jen debilní evropani prodali ARM, ale dle tebe to nevadí, protože struktura zaměstnanců je stále stejná.

Letadla se běžně skládají z dílu vyráběných na jiných místech než je finální montáž. Auta taky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepřečetl sis mé "více". O majitele běží ve chvíli, kdy ho může stát použít jako páku, ale kam teče zisk poté, co byli dobře zaplaceni lidé a odveden kopec daní, mě skutečně nezajímá. Ostatně akcie jsou zpravidla obchodovatelné, zisky můžou téct Palominovi a Jindřichovi :-)
Letadla se přirozeně skládají z dílů z různých míst, potíž je, kdy je přirozenost nahrazena politickým zadáním rozmístění.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

evropani neprodali ARM, ARM prodali britové (resp ARM prodali jeho akcionáři) - ARM se prodal těsně po referendu o vystoupení GB z unie a EU se do toho už nechtěla montovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> USA by Intel nikdy neprodaly, proč asi

... protoze ho nevlastni ? Intel je akciova firma. Zadny tvuj majitel neexistuje, existuji jen stovky/tisice majitelu (kterym je taky rozdelen zisk).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Houby, je to zařízeno tak, že rozhodovací práva budou vždy v USA. Si asi naivně myslíš, že by Intel nekoupili Číňani nebo Saudská Arábie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Redhatem je konec, koupeno IBM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi na tohle přišel? Red Hat normálně pokračuje dál, sice ho koupilo IBM, ale stále je logicky i fakticky oddělenou entitou. Faktický rozdíl je prakticky akorát v užší spolupráci mezi RH a IBM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavní rozdíl vidím v tom, že teď už ho jen tak nekoupí Microsoft nebo Oracle :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale to je nakonec pozitivní změna :). Hlavně u toho Oraclu by to byl průser. I když pochybuju, že by o tom kdy reálně mohl uvažovat, protože tak měsíc po koupi už by tam asi nikdo nepracoval, takže by to nakonec byla jen spousta peněz vyhozených z okna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Palomino:
Priamo dotovat nie. Ak tak nepriamo a to tym sposobom, zeby zacali Sailfish pouzivat a platili by za podporu a za naprogramovanie/upravu funkcii, ktore potrebuju.
Osobne som si kupil Saifish X a nahodil na Xperiu. Som sklamany. Cakal som, ze tato platforma je trochu dalej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se mají, ale já už mám od nich poslední telefon, a to už skoro 10 let kupuju zařízení jen od nich. Ale poslední dobou přišlo několik posledních kapek - zrušení přístupu ke GMS, protože aplikace od Googlu používám. Pak jsem narazil na aktuální případy, kdy si Huawei píše pozitivní recenze na své produkty, což tenhle způsob propagace je mi plně odporný. A poslední věc, u mého Honoru Play s námi vyběhli s updatem na Android 10. Prý, že nestačí HW. Hmm, hlavně, že sesterské telefony se stejnými střevy a některé i s horšími update dostaly. A to u svých telefonů slibují aspoň dvě major verze, Play dostal jen update z 8 na devět nedlouho po uvedení do prodeje a dál už nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za GMS ta firma nemůže, a proč jste si je tam nehodil ručně? Když to zvládne i největší diletant it žurnalistiky Otík Schon z hospodářek tak to snad zvládne každý.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte za moju laicku neznalost.
Co je to GMS ?
Vdaka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Google Mobile Services.
Třeba Google Play nebo Mapy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Google Mobile Services - to je celé portfolio služeb od Googlu, tedy především Google Play, které se stará o ekosystém aplikací a služeb od Googlu - jednoduše jejich obchod. K tomu jsou navázané aplikace jako GMail, YouTube, Mapy atp. Tyto aplikace nejde oficiálně na telefon bez GMS doinstalovat (nejsou certifikované Googlem), lze je používat jen v prohlížeči.

Telefony, které GMS nemají, používají pak většinou nějaké své varianty obchodů s aplikacemi, ale zdaleka tam nejsou dostupné všechny jako na Google Play (hlavně bankovní aplikace). A samozřejmě pokud máte něco koupeno na GP, tak v jiném obchodu byste musel aplikaci zaplatit znova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za vysvetlenie.
Ja som dlhorocnym uzivatelom, telefonov znacky Huawei a momentalne posledny mam Huawei P10 Lite. Nie som ten typ cloveka, co kupuje telefon kazdy rok a musi mat hned ten najnovsi model.
Som dlhe roky zvyknuty na prostredie Huawei telefonov a teraz neviem, ked si kupim najnovsi Huawei Pxx Lite, ci tam bude to GMS. Alebo sa budem musiet obratit na inu znacku, kde je GMS.
Nemam zaujem o nejake predrazene znacky, Huawei bol pre mna taky fajn pomer cena/vykon.
Diky,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to obdobně, kupoval jsem jen Huaweie asi 10 let, jak sobě, tak partnerce. Nicméně teď pravděpodobně přesídlím na Xiaomi. Uvidím, jak se sžiju s MIUI místo EMUI a jak budu s celým ekosystémem a aktualizacemi spokojen. Mám vyhlednutou aktuální novinku Note 9 PRO, tak uvidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak který Honor má a nemá GMS, to je potřeba si zjistit u konkrétního typu. Oni to teď pytlikují tak, že vezmou staré (ještě licencované pro GMS) vnitřnosti telefonu a dají jim nový obal a jméno. Takové telefony tyto služby mají, ale jedná se jen o přeskinované a přeznačené staré modely. Nové modely již certifikáty nedostávají a tam GMS (oficiálně) není. Existuje cesta, jak je tam dostat neofiko (chvíli se dočtete že to nejde, pak zase, že to jde), ale tou já jít nechci, takže mne nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prvé, Honor Play GMS má, mluvím o nových telefonech, kdybych měl kupovat. A fakt si nebudu kupovat nový telefon, abych tam nějakou oklikou, která kdykoli může přestat platit, cpal služby a čekal, kdy kde co přestane fungovat. A tvrdím někde, že za to můžou? Netvrdím, ale prostě to pro ně platí.

A to je jen jeden z bodů, nejvíc mne nas**li tou aktualizací na nový Android - tedy tou, která měla být a není a pitomými výmluvami k tomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nejvíc mne nas**li tou aktualizací na nový Android - tedy tou, která měla být a není a pitomými výmluvami k tomu."

Vitej na Androidu. Takhle se chova naprosta vetsina vyrobcu...

A instalace google sluzeb neni zadna "oklika", takhle se instalujou na oblibeny Cyanogen/Lineage OS mnoho let a nikdy to neprestalo fungovat a ani neni technickej duvod proc by to melo prestat fungovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huawei je už v podstatě technologická mrtvola a nemá smysl se jejími produkty vůbec zabývat. Můžou si za to sami. Jen naivní blázen by používal zařízení, která tajně šmíruje uživatele a sbírá data. Ať si to bolševik prodává v Číně, tam jsou na to asi zvyklí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že tak najisto víte, že šmírují. Co já vím, tak žádný důkaz nikdo nepřinesl, všechno jen nepodložené dohady že strany ušáků, kteří nás mezitím šmírují Googlem a Applem a tunou dalšího. Zajímalo by mne, co používáte, když jste tak vyhraněný vůči šmírování. Že Huawei je svatý si nemyslím, nepochybuji o tom, že data sbírají, ostatně jako každý jiný. Ale takovéhle blbé kecy mne iritují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze ty svoje data dobrovolne odevzdas Amikum (a treba korejcum v pripade Samsungu ci LG), ale vadi ti moznost ze by se ty data mohli dostat i do rukou Cinanu? Proc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.