Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Windows 7 zmizí některé aplikace

No Movie makera tam nechat mohli , a bez MSN klienta bychom se klidně obešli

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vista by nebyla tak veliká, kdyby tam nebyl ten příšernej adresář winsxs ve kterém jsou snad všechny binárky které kdy Microsoft vyprodukoval nebo které kdy uživatel do počítače instaloval.

Jinak mimochodem když se to oseká pomocí vLite, tak se to dá nainstalovat i na 8GB partition a zabere to jen cca 4GB :-), bez toho winsxs by to bylo jenom asi 2.5GB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Xspy:
Na co je ti Movie Maker, když ukládá pouze do wmv? Nebo snad ve Vistách pracuje i s jinými formáty?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna movie maker ve vistach mi uz dobre poslouzil, prave v kombinaci s Windows fotogalerii ... na par kliknuti to dela opravdu i pekny DVD-video slideshow.

Ad winsxs, je to nutne zlo, reseni dll-hell a podobnych problemu hrubou silou. A lepsi takove reseni nez zadne ... to ze tam ten problem byt nemel od zacatku je jina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoran: no, nutne zlo:) Chtel bys aby snad byly Windows jak Linux? Aby si nainstaloval 15CDcek a i pak ses setkaval s problemy ze ti chybi nejaka knihovna? Mi se nahodou libi jak maji ukazkove zmaklou zpetnou kompatibilitu, kdy jedine co nejede jsou nejake veci vyslovene zavisle na OS, jako jsou firewally a podobne a to jen nektere hodne zastarale...
Jinak instalace tech 10GB a vice, to je asi i s Autocadam a vsim ostatnim WIFTe co?:)
To, ze je Vista kritizovana pro svou velikost je spis jen zbozne prani jistych zajmovych skupin lidi, jejichz OS jde nainstalovat i na par mega, nicmene se uz zapomenou jaksi zminit, ze to neumi vic nez "ls, cd" a pr instalaci sebemensi kraviny se doinstaluje dalsich 500 mega zavislosti:) Takze i kdyby to melo 20GB, tak co? V dobe 1.5TB disku, je kritizovat velikost celeho operacniho systemu zabirajiciho jak bezny film v bezne kvalite (HDTV 8GB), na povazenou a vice nez jine, spise znamkou poruchy osobnosti nebo ziti v minulosti davno minule:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ

No jak tě tak čtu, tak mám pocit že opravdu trpíš poruchou osobnosti, nebo žiješ v době dávno minulé. 15 CD, 500 MB závislostí ? Ale jdi ty brepto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ=Hulan ???? vsechno vi, vsude byl

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@BTJ: Myslím, že tady byla zmíňka o Linuxech naprosto zbytečná. Tady nikoho nezajímá, jak to je řešeno v Linuxu. Doba 1,5TB HDD - jste až humorný. Rozhlédněte se kolem sebe, dejte sobe facku a nám pokoj.

Mimochodem - doba 15 instalačních CD (zažil jsem max 5) je dávno za námi, dnes máme buď 1CD (základ) a nebo 1DVD (rozšířené). Při instalaci si můžete vybrat co chcete instalovyt a co ne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2 old_tux: Pokud vím, tak Hulan nějakou dobu s Linuxem také trošku koketoval a takovou kravinu by snad nenapsal ani on.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Nejsi náhodou z Microsoftu nebo nějaký výrobce HW? To že máme velké disky není opodstatnění že takhle přeplácali OS a vybodli se na jakékoliv optimalizace velikosti a nároků na HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S BTJ tak trochu souhlasím, velikost Visty mě nijak netrápí a to že má v sobě hromadu dll knihoven je asi lepší než je někdy pracně do systému dostat.
Můj nynější pc je už taky takový šuplik, A64 4400+, 8 GB RAM, 2x250 GB hdd, takže nic nového, ale Visty na tom chodí vcelku obstojně. MS podle mně dobře zmáknul režimy spánku a obecně správu napájení, vlastně to mě přimělo u Visty zůstat, jinak bych se vrátil k XP 32bit a x64. Samozřejmě je toho víc co mě nakonec přesvědčilo, mimo správy napájení to je lepší správa paměti než v XP.
Kdo Vistu nechce, ať ji nepoužívá. Má přece na výběr, u MS z Win2K, WinXP x86 nebo x64 a je tu hromada dalších unix/linux like systémů.
To že má operační systém několik GB není nic proti tomu co mívají některé hry nebo aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ: Nejspis si ty widle nikdy nevidel co ? Full install nejvyssi verze ma 12GB. A zpetna kompatibilita ? Asi se slozim smichem, protoze jedinej kdo na zpetnou kompatibilitu doslova sere je prave M$. Nikdo jinej si totiz nedovoli jen tak v systemu prepisovat knihovny "novejsi" verzi, se kterou prestane 1/2 aplikaci fungovat.

O instalaci nemluve, normalni OS se uz pri instalaci zaktualizuje a uz pri ty instalaci vse funguje = dostanu se na sit, muzu si delat co chci a na pozadi se instaluje na disk. Ne jako widle, kde clovek nainstaluje a pak se modli aby po siti neputoval nejakej cerv na zatim nezaplatovanou diru, pripadne jak debil shani druhej stroj, na kterym si stahne ovladace pro sitovku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows Mailu je mi líto, čím ho MS nahradí to teda netuším.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Někteří z nás používají na systém hračky jako Gigabyte i-RAM, takže nás docela trápí velikost nainstalovaných Vist (10 GB je mimochodem téměř přesně, kolik si zaberou Vista Business 64bit ve standardní instalaci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale setrenie na nespravnom mieste. Mne osobne WinMail bude chybat, kolega dole sa uz vyjadril, ze jemu zachyba movie maker. Kolko miesta sa usetri ich odtranenim? 100MB?

Radsej keby vyd.bali 400MB asf video suborov, ktore si nikto nikdy nepozrie. 500MB zabera natural search, ktory nikto nikdy nepouzije. 1GB zabera vychodoazijska podpora, ktora je pre bezneho europana na nic. Nema ani zmysel pokracovat, vsak si pozrite rozbalenu instalacku Visty cez vLite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedi: to si děláš prdel, ne? Takovému dělu říkáš šuplík? A co by podle tebe měl být nadupaný stroj? Uvědom si, že každý nepotřebuje nadupanou mašinu, které žere víc elektriky než Severokorejský jaderný program jen pro to, aby utáhl blbý OS. Už jsi slyšel výraz Wintel?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft chce evidentně prodávat aplikace jako Apple. Například do iPhone si musíte koupit nejen aplikaci na práci se schránkou (copy/paste), ale i na posílání MMS. A to je při uživatelské základně a jejich schopnostech dobrý bussines...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To Corwi78: Toto je přece poměrně průměrný stroj, který si můžeš sestavit dnes během dopoledne po návštěvě kteréhokoliv PC obchodu. A co máš s tou elektřinou? Nová mašina nemusí žrát víc než stará. Můj nový servřík (C2D, 8GB RAM, 5 disků), žere cca 67W což je méně, než původní s AthlonXP, tedy 100W. O navýšení výkonu se asi nemá smysl bavit, že.

K té velikosti Vist. Prosím vás, vy víte kolik zabírá váš OS? Já ne, neměřím to. Proč bych měl, když data zabírají minimálně stokrát tolik a smazání OS něpřinese ani místo na uložení obrazu BluRay?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu nikdo neuvěří

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, měl sem to nejdřív dočíst :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mrzí mě to. Pro mě je operační systém jakýsi základ, který sice nemusí být dokonalý, ale je to systém, na kterém se dá trochu pracovat. Ne jenom kernel. Základní aplikace by měly být součástí operačního systému. Ve výchozí instalaci Ubuntu se také nachází poštovní klient, součástí nového Maca je iMovie apod. Samozřejmě souhlasím s tím, že by měla existovat cesta, jak tyto aplikace neinstalovat (nebo odinstalovat), ale spíš než odstraňovat by se mi naopak líbilo víc a lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2D, 8GB RAM, 5 disků zere 67 watu?...tak leda kdyz je to vypnuty....
A ted jeste tu o jenikovi a marence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedi: "MS podle mně dobře zmáknul režimy spánku a obecně správu napájení"

A preto sa mi Vista Business nezobudza zo spanku a fyzicky nevypina pocitac a to aj po desiatom preinstalovani Asus ACPI. Ale priznam sa, ze je to jediny problem, ktory s Vistou mam (Mimo mizerneho vykonu Aero na Intel G31. No, myslel som si, ze ked sa nehram, tak to bude stacit)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj Arch zabírá 4.2GB a to mám nainstalováno ve zkratce asi tohle: KDEMod4,OpenOffice,Opera,Firefox,Thunderbird,Wesnoth,Amarok,Gimp,Skype,K3B + spoustu dalších aplikací...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dodatok k mojmu predchadzajucemu prispevku: Stretol sa s problemom s APCI este niekto a podarilo sa vam ho vyriesit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PanZvedavy: Asi nemáš moc velký přehled... Moje přetaktované Q9450, 8GB RAM, dva pevné disky a 2X Radeon HD 3870 žraly v klidu nějakých 105 wattů. Takže si dovedu představit, že udávaná hodnota je přesná, jelikož v serveru je použita nějaká integrovaná grafika s minimální spotřebou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>>> "Nejsi náhodou z Microsoftu nebo nějaký výrobce HW? To že máme velké disky není opodstatnění že takhle přeplácali OS a vybodli se na jakékoliv optimalizace velikosti a nároků na HW."

Ale je, stejně jako nemá smysl příliš optimalizovat kdejakou aplikaci, když jsou rychlé procesory. Ona ta optimalizace totiž není zadarmo, stojí peníze a čas, což jsou jen další peníze. Zákazník není zvědavý na aplikaci o polovičku rychlejší a polovičku menší, když bude stát pětkrát tolik a bude až přespříští rok. Pokud bychom šli tímto směrem - jsme vývojář - konkurence, která bude dělat věci prvě jen tak rychlé, aby byly vůbec použitelné, nás zlikviduje. Investuje zdroje do fičur a zatímco za dva roky my vydáme tu nesmírně efektivní aplikaci, ona už bude o dvě verze dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2D, 8GB RAM, 5 Disků...
 
Deme počítat: procesor 67W, disk 8W (x5), 1RAM 15W (modul), MB cca 45W (dle výrobce - říkáš že to je servřík, tak předpokládám že tam je integrovaná grafická karta, jestly ne, tak připočítáme ještě 150 - 200W).
 
67+5x8+2x15+45=182W... Účinnost zdroje cca 80% = 218,4W
a s externi grafikou 67+5*8+2*15+30+175=342W*1,2=410,4W
 
Hmm, z 65W máš téměř půl kilowatty. No asi si tady jen něco plácl, aby jsi zamachroval, co chceš mít doma... Sni dál

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl osobně pro tyto aplikace na instalačním DVD nechat (teda pokud by to nemělo mít vliv na cenu). Při instalaci si vybrat automaticky (čistý systém bez nich a možná i dalších co nejsou nutné k běhu systému) nebo ručně a možnost povybírat si co chci a co ne. U toho výběru by mohly být i náhledy a podrobný popis co to vlastně je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Pobo: Ano, vidim, ze aplikace tebou produkovane zcela rozhodne budou mit "kvalitu" napr. produktu Symantecu. Nainstaluj si jejich antivirus a system se plazi razem trikrat pomaleji, volna pamet mizi jako snih pri jarni obleve a uzivatel si rve vlasy, co se to stalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meki: vidím že jsi nečetl můj příspěvek, tak ještě jednou, nyní s mou aktuální konfigurací:

Q9450@3.5GHz, deska s čipsetem X38, 4X 2GB RAM, 2X HDD, 2X DVD+RW, HD 4870 X2, PCI-E zvukovka, 6 ventilátorů = spotřeba v klidu 147W, a to hlavně díky grafické kartě.

Takže prosím zanechte jakýchci pochybných výpočtů, když tomu očividně nerozumíte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RE honzaskypala: Jenze to si pletes distribuci s OS.
Jedna vec je nainstalovat holy OS s nekolika malo zakladnimi programy (pro pristup na inet apod) a druha vec jsou dalsi aplikace k tomu dane (viz ruzne ucely/"postoje" ruznych distribuci - gentoo, kubuntu, centos atd).
Jenze tohle je u windows platformy nerealizovatelne (za velkou vetsinu oblibeneho SW se plati a ne vzdy je potrebujes koupit s novou verzi widli)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mekl: to je sice pekny, ale pochybuju, ze na serveru ti pobezi vsechny komponenty stale na 100%. Realna a maximalni spotreba jsou trochu jine veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K té spotřebě. Meki má pravdu. 105W u týhle mašiny je blbost. Mám C2D E8200 2,66@3,4GHz (v klidu běží na 2,4GHz), 4GB DDR2 RAM, 2xHDD WD AAKS, 1xHD3870, deska P35-DS3P a spotřeba v klidu 80W bez monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak uvidime jestli MS popral rozum a pri instalaci budou ne nezbytne nutne aplikace volitelne nebo je nabidne k doinstalaci, ev. prodeji
>>Meki : Heron mel asi na mysli spotrebu sveho sevriku v klidu, potom 67W neni nerealnych. U serveru se bude spotreba dost lisit podle aplikacniho nasazeni a zatizeni. A kdo by rval do serveru samostatnou grafiku se spotrebou 175W?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Operační systém je jen základ, který by v počítači měl být vidět co nejméně, měl by být rychlý, měl by umožňovat maximální komfort pro běh aplikací (to je to, co je pro práci na PC podstatné), měl by být prost veškerých šmírovacích programů, měl by být blbuvzdorný, zejména vůči spywaru a virům a měl by být v ceně PC, ne-li zdarma. Přesně tohle Widle nikdy nebudou, takže ... Sorry, ale nezájem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Meki: doporučuji návštěvu prvního stupně základní školy a zopakovat počítání s procenty - není to zase až tak těžké, jak to vypadá (i když pravda, je to o něco náročnější než sčítání). 100% z 80% se totiž rozhodně nevypočítá násobením 1.2, ale když už tak 1.25.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z častých výtek? 10 giga na disku? fakt to tady někomu vadí? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Earl:
No, vlastně nevadí, Vistu nepoužívám :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se hlásím mě to vadí! Zbytečná doba instalace když je to tam většinou nepoužitý neslyšel jsem někdy uživatele že by se mě ptal na Movie Maker :-D .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo může proboha jásat, když dostane míň aplikací ??? Ti co je nepoužívali žádný rozdíl nepoznají a ti co je používali, tak o ně přijdou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PS: ty jednotky MB co to zabírá a o těch několik desítek milisekund delší instalace neberu jako argument.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Earl: 10 GB na disku nevadi. Vadi, ze po roce pouzivani uz je to pres 20 GB (a to bez Program Files, protoze tezko rict, co je tam od instalace a co navic).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ideální stav je 300Kč za čistý, svižný, základní a stabilní systém Windows bez všech serepetiček. Zbytek ať si každý sosne z netu přes Live! za peníze nebo zdarma po přečtení reklam apod. Třeba se toho jednou dočkáme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: Wokna budou přece levnější.. vždyť každý vývoj SW něco stojí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GlobalKiller: Zbytecna doba instalace :-D , Vista se instaluje cca 15 minut. Tj. rychleji nez XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad meki o spotrebe, viz napr...

http://www.tomshardware.com/reviews/e8500-phenom-9350e,2010.html

e8500 + radeon 4850, 4GB RAM, v crysis 165W..., a to klidne muzu osadit pomalejsi CPU, mene zrave RAM..., pocitat s TDP je blbost, realna spotreba je nekde jinde, takze tem 67W jde klidne verit i pri typicke zatezi serveru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: Ty aplikace budes mitstale k dispozici. JUen nebudou soucasti Windows, ale soucasti Live Packu na ktery budes mit v menu odkaz ke stazeni (ve Viste je tak resen Live Messanger).

qee: Velikost Windows casem roste v zavislosi na updatech a instalovanych aplikacich - takze zadna zahada. Kazdopadne by to chtelo inteligentni uklizecku - respektive aby si kazdy kdo "bordel" vytvori ho dokazal taky odstranit. A uplne nejlepsi by bylo, kdyby aplikace co nejmin hrabaly do systemovych adresaru a registru Win (to bych ale chtel moc - pamatuji si treba ovladani hlasitosti od Creative co si do registru nacpalo skoro 10MB nastaveni).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi:já chápu o co jde a dokonce chápu proč to MS děláReaguji pouze na článek, který je jako obvykle "anti-MS" aniž by se autor nějak více zamyslel o tom, co to píše (tj. zkazky o jásajících uživatelích a "zbytečnostech")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: obecny omyl mereni velikosti vist je to, ze pouzivaji symbolicke linky, takze bezny omyl je kliknout na adresar a zjistit jeho velikost v total commanderu nebo pruzkumniku .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Global Killer: Naprostý souhlas! Proč instalovat něco, co nepotřebuji a co může být napadeno mallwarem? (Když to nepoužívám, je šance, že napadení zjistím, mnohem menší)! Zásadně by se měl distribuovat naprosto holý o. s. maximálně s nějakým velmi jednoduchým webovým prohlížečem a kdo nějaké aplikace potřebuje, ať si je stáhne z netu, nebo objedná na PC. Ideální je v tomto směru Ubuntu. Nainstaluji o. s., kliknu na Aplikace a okamžitě se mi objeví seznam všeho, co mohu použít i se stručným komentářem. Takže vyberu, co potřebuji, nainstaluji a mám vystaráno. V počítači mám jen to, co potřebuji a navíc zdarma. V porovnání s tímto je vybavování PC Widláckými programy horor, už jen proto, že takováto služba ve Win prostě není a pokud v rámci o. s. nějakou nabídku dostanete, tak pouze na produkty MS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Windows Mail a Windows Movie Maker pouzivam a kupovat si jejich placene nahrazky byt budou mit lepsi funkce nechci! Za to bych ozelel prgramy na podporu DMR jejichz pouhy popis zabral nekolik stranek, ne dekuji takove svinstvo ktere neustale bezi na pozadi a hlida jestli se nepokusim spoustet nepodepsane HD video aby mi pripadne misto filmu zobrazil cerno fakt nepotrebuju na PC filmy nesleduju!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2: GlobalKiller A na co se te ptaji uzivatele kteri chteji otitulkovat a sestrihat domaci video z digitalni kamery? Kde koupi Pinacle, nebo Adobe Premiere?? Tak to jses moc hodny ze jim poradis. Chtel bych je videt az zjisti ze udelat si titulky vcetene cele galerie prechodu si mohli zcela zdarma a velmi jednoduse pomoci W.movie makeru... PS: nejsem si uplne jisty ale neni zrovna Movie Maker pri instalaci volitelna polozka???
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme se pobavili s 67waty a ted trochu reality.
Jeden z mych domacich servriku amd-X2-3800(verze s 35W), chipset amd690 s integrovanou grafikou,4Gb ram a ted momentalne zaplych 5x hdd a nekolik s vypnutyma plotnama(standby mode)= spotreba v idle cca 70-80W(jen zakladnideska a proc s ram daji cca 38W v idle). Vse zivi velmi kvalitni rada enermaxu s 82+ ucinosti. Mereno jak wattmetrem tak diagnostikou z UPS. Tedy nic vycucanyho z prstu jak valna vetsina prispevku tady a nejen tady.
I intel valley s pouzitim picoatx zdroju s jednim hdd a cdrom ma v idle kolem 30-40W, dle pripojenych zarizeni(projdete si diskuzi na czc k produktu intell valey, kde to spousta majitelu merila). Kdyby byli vase konfigurace tak usporne pak by postradali tyto lowend platformy(valley)smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Re: TT
jake placene nahrazky ? zrovna prohlizec obrazku a email klient jsou zcela zdarma a vmnohem lepsi kvalite od ruznych vyvojaru
napr. picasa, the bat, thunderbird ap.
ta neznalost a neinformovanost je prisernej nedostatek a pritom staci vlezt na prvni web zabyvajici se softwarem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Azazel:
Vůbec, ale opravdu vůbec jsi to nepochopil - co to kecám - ZÁMĚRNĚ jsi to nepochopil. V současné situaci nemá člověk na výběr: MUSÍ mít v systému Windows Mail, MUSÍ mít v systému Movie Maker, MUSÍ mít v systému 3 (_I_) aplikací, které nechce a nepoužívá. Nad rozhodnutím Microsoftu vyhodit tyto aplikace z Windows a udělat z nich volitelně stáhnutelnou aplikaci mé srdce jásá, opěvuje Microsoft a řve: jen houšť a větší kapky!. Uživatel si totiž BUDE MOCI KONEČNĚ VYBRAT, zda si to či ono do systému dá, nebo ne.
Velkými disky nebo dobou instalce prosím neargumentujte, jsou to nesmysly. Je jedno, jak je disk velký, i kdyby byl nekonečný, zastávám názor, že co ze systému nepoužívám a nemám ani v úmyslu používat, to nemá na disku co dělat. Je to můj počítač, můj disk a já se chci svobodně rozhodnout o tom, co na něm bude a co ne. Tenhle výběr mi naposledy umožňovaly Windows 98 (možná i ME, ale tenhle omyl jsem po několika osobních zkušenostech rychle zavrhl jako Vistu). Dnes mám jedinou možnost sáhnout k nástroji třetí strany, který aplikace vypreparuje už z instalačky, nicméně který sám Microsoft moc nemá rád a jehož použití důrazně nedoporučuje.
Proto jsem si koupil mobil, co nemá foťák ani rádio, proto jsem si koupil auto, které nemá klimatizaci, proto jsem si koupil kancelářské křeslo, co nemá kolečka, proto mám monitor, co nemá repráky, klávesnici, co nemá zbytečná tlačítka a kuchyň, kde se neválí věci, které tam nemají co dělat. Naproti tomu ve Windows Vista je tuna funkcí, které nechci, ale nemám šanci to ovlivnit. Proto zůstávám u starších, chudších, ale značně svižnějších a na disku méně místa zabírajících WinXP x64 (bohužel, i tam je docela dost věcí, které nechci, ale je jich přeci jen méně - volím menší zlo, tak to už holt u Microsoftu bývá).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud si dobre vzpominam, tak do W98 mel uzivatel si moznost vybrat uz pri instalaci ze soucasti ktere se nainstaluji a ktere ne, neni mi jasne proc to MS u novejsich OS zrusil (popr pro BFU to schovat pod nejaky stisk tlacitka pri instalaci, obdoba f8 pro radic, etc...), resit to odebranim natvrdo mi nepripada vhodne, zvlast kdyz (ac je to skoro neuveritelne;) ), i dnes ne vsichni maji internetove pripojeni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re: Azazel
a proc by nejakej clanek nemel kritizovat MS? vzdyt oni vychazi z X let starych konceptu a jakakoliv zmena a vyvoj u nich trva cele roky!
je jen otazka casu nez prejdou na tento "volitelny" model jak tomu alespon castecne bylo uz ve Win98
moznost doinstalovani volitelnych aplikaci z netu (Ubuntu a jine distribuce) je momentalne optimalni reseni a behem par let na to prejde i MS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbird znam velice dobre, bohuzel, jiz nikdy vice! Prohlizec obrazku taky pouzivam jiny, ale na strihani videa jsem nic jednodussiho a zdarma nenasel a ani nehodlam ztracet cas hledanim, kdyz uz desitky let OS obsahuje nastroje ktere mi staci. Jinak jsem moc nepobral to moznost stahnout s WinLive pokud je to zcela bezplatne a vzdy bude tak OK. Nejlepsi by stejne proste bylo dat pri instalaci win vsechny doplnkove programky jako volitelne! Napr. MSN mesenger neznam nikoho kdo to pouziva

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Re: TT
o tobe by nejakej prodejni manazer v MS rekl ze je s tebou radost pracovat :) ...a to neni kompliment :)

pokud nehodlas nic jineho pouzivat ani hledat a spokojis se s tim co ti tam daji a prednastavi tak neni co resit a tve prispevky jsou pochopitelne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re Chulda: jasně, a Mac OS je taky distribuce a samotný operační systém bez iMovie si taky můžeš koupit, že?
Které aplikace jsou nezbytnou součástí operačního systému? Shell? Grafické prostředí? Správce souborů? Nějaké další? Které již jsou součástí distribuce? Internetový prohlížeč? Prohlížeč obrázků? A vůbec, kdo má tu moc tohle určit, co je ještě součást OS a co je již součást distribuce.
Uživateli je úplně šumák, která část je samotný systém a která je již distribuce. Pro něho je to celek. To si chce koupit. Ať se to již jmenuje Windows, MacOS nebo Ubuntu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze tu lidi live balik vubec moc neznaji...Takze, je to suita takovych tech bundle programu, co se ve Win povaluji, obsahuje:
Messenger
Mail
Photo gallery
Movie maker
Blog writter
a nejakou tu bizuterii okolo. Pokud nekterou ze zminenych aplikaci pouzivate, zkuste upgradovat na Live verzi (z nejakeho nepochopitelneho duvodu nenahrazuji verze vestavene do systemu, ale koexistuji), treba se vam bude libit. Instalace je plne volitelna, instalator je webovy, takze se stahne a nainstaluje jen to, co si vyberete.
Momentalne je k mani uplne nova verze 3, kdo ma zajem, je tady:
http://download.microsoft.com/download/7/6/E/76EE3260-D212-4D9B-B8D6-79C...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

honzaskypala: součástí systému by mělo být jedno grafické rozhraní (některé linuxové distribuce jich už při instalaci nabízejí několik), správce souborů a jednoduchý textový editor typu nano nebo poznámkového bloku, víc nic. Zbytek by měl být ponechán na uživateli - co si doinstaluje je jen a jen jeho věc. Systém který by mi tohle nabídl jsem ještě nenašel. Tvůrci Windows, MacOS nebo linuxových distribucí více či méně vnucují lidem nějaké produkty o kterých si myslí, že by je měli mít všichni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

standapl,
a co by mal mat ako zaklad mobil?
uvodnu obrazovku, zelene, cervene tlacitko, ciselnu klavesnicu a vsetko ostatne az po doinstalovani?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

99% uživatelů vyhovuje, že nedostanou holý systém a vy ostatní máte možnost přejít ke konkurenci ... stejně už jste to udělali, ne?:)
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Součástí OS by měl být ale především nějakej Web prohlížeč aby si měl uživatel jak ty aplikace doinstalovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Azazel:
Nenech se vysmát. Copak ona nějaká rozumná konkurence existuje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re standapl. A proč zrovna textový editor ano? Vždyť ten si taky uživatel může doinstalovat. A kolik toho má umět? Co znamená jednoduchý a kde už začíná složitý? Proč zrovna nano? Nestačilo by vi? A proč zrovna jedno grafické rozhraní? Proč ne méně, proč ne více? A proč ne Internetový prohlížeč? Kdo je natolik pomazaná hlava, aby to dokázal rozhodnout a určit?
Prostě kecy. Každý ať si k operačnímu systému přidává co chce a prodává jak chce. Já chci - čím více, tím lépe. Ano, chci, aby šlo danou aplikaci nepoužívat. Ale jinak mi nevadí, že na mém počítači sídlí notepad nebo paint, které nepoužívám, je mi to úplně putna. Nicméně dokážu pochopit požadavek, aby tyto aplikace šly odinstalovat, pokud jejich přítomnost na disku někomu vadí.
Mně se ale líbí, když je automatickou součástí operačního systému Windows Movie Maker. Dokonce je to asi jediný program, který dokáže zpracovat dvr-ms soubor, hurá (to neumí ani Premiere, Vegas nebo Pinnacle Studio). A není vůbec špatný, na moje potřeby zpracování videa plně postačuje (video-kameru mám a svoje děti si natáčím a pak v počítači stříhám).
Naopak, chtěl bych spíše více. V dnešní době by měl být automatickou součástí operačního systému např. prohlížeč PDF souborů, který ve Windowsech není. Podobně by bylo velmi rozumné mít už v základu prohlížeče formátů DOC, XLS a PPT. Operační systém by mělo být to, co uživatel dostane a je schopen poměrně dobře používat, bez nutnosti dokupování dalších programů. Ty by byly zapotřebí jen na specializovanou práci (WordPad pro základní napsání slušně vypadajícího dokumentu stačí, kdo potřebuje více, pořídí si některý Office). Ale to je jen můj požadavek, můj osobní pohled na věc.
Windows nikomu nic nevnucují. Pouze nabízejí. Nechceš - nevadí, nech být. Nepoužívej, nebo vůbec Windows nekupuj. Ale ty nevnucuj nikomu, co má být součástí operačního systému a co ne. Takové rozhodnutí je plným právem výrobce a pouze úspěch či neúspěch na trhu by měl rozhodnout o tom, jestli to výrobce určil dobře nebo ne. Žádný panáček který bude tvrdit, že jednoduchý textový editor ano a e-mailový klient už ne.
(Stejně tak já respektuji rozhodnutí Microsoftu z distribuce Windows zmíněné aplikace, ale přijde mi to škoda. Jak znám Microsoft, bude naštěstí určitě velmi snadné tam ty aplikace pomocí Live balíčku zase velmi rychle dostat, typicky na jedno kliknutí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

standapl & honzaskypala: Predevsim ma linux uzasnou feature ze umi aplikace odinstalovavat. Ruzne distribuce instaluji defaultne ruzne programy, ale temer vsechno jde odinstalovat a nahradit necim jinym, vcetne grafickeho rozhranni, spravce souboru, textoveho editoru a shellu.

borowitz: Proc ? Na instalaci software prece nepotrebujes webovsky prohlizec, staci wget. A co se pohodli tyce, tak apt-get je o moc lepsi nez webovy prohlizec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc zrovna nano a ne vim ti odpovi kazdy, kdo mel co do cineni s podporou uzivatelu; ono je totiz potreba resit skutecny problem a nikoliv problem zastupny spocivajici v tom, ze uzivatel umi vim vypnout pouze rebootem pocitace (pokrocilejsi pak pres kill) a uzivatel potrebuje editovat soubor, nikoliv dumat nad tim, jak se prepnout do rezimu editace.

Proc zrovna jedno graficke rozhrani a ne mene?! To myslis vazne? Proc ne vice? Protoze pokud jich nekdo chce vice, tak si je muze dodatecne doinstalovat nebo si zvolit jine nez to vychozi jiz pri instalaci.

Kdo je natolik pomazana hlava, aby to dokazal rozhodnout a urcit? Lide, kterym se souhrnne rika "release engineering". Odezva a prani (feedback) uzivatelu jsou jednim z kriterii, nikoliv kriteriem jedinym a rozhodujicim. Konecne rozhodnuti je vzdy na nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: souhlasim, tohle je na linuxu sympatické. Není to pro mě sice důvod, abych na Linux přešel, ale jak říkám tohle je na linuxu sympatické.
Já se snažím spíše poukázat na to, že uživatel by jen tak nezačal používat operační systém, kterému by ve výchozí instalaci takové aplikace chyběly. Takový operační systém si nainstaluje pár nadšenců, ale tím to končí. Proč je tak populární Ubuntu? - protože ho nainstaluješ a máš tam spoustu aplikací včetně Internetového prohlížeče, mailového klienta, MS Office atd. A pro běžného uživatele je toto operačním systémem.ˇ
Běžný člověk by si také nekoupil auto, které nemá v defaultní výbavě sedadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re XxXxXxX: Ty moje otázky byly podstatně více fylozofické, principiální a trochu provokativní. Nikoliv konkrétní.
 
Release engineering - ano, souhlasím, to je přesně ono. Každá firma ve svojem oddělení si to rozhodne sama. Ale mám pocit, že někteří uživatelé zde by byli rádi, kdyby to někdo zvrchu určil, ideálně podle jejich představ, a každý to pak musel dodržovat. Aby byla regule na to, co ještě je součástí operačního systému a co již není.
 
Jinak o spokojenosti uživatelů a feedbacku v mém příspěvku nic nebylo. Úspěch, podíl na trhu - to je to, co rozhodne, jestli výrobce zvolil správně. To je něco, co může ale také nemusí mít se spokojeností uživatelů nebo feedbackem cokoliv společného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala:
To je přesně to, co mi na tom přijde smutné. Pojetí operačního systému jako takového se bohužel dramaticky změnilo. Kdybych dnešnbím BFUčkám, co začínají s PC rovnou na Vistách, vyprávěl, co to dříve znamenalo operační systém, budou mě považovat za vola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XxXxXxX: Vetsina uzivatelu vypina vim SIGHUPem poslanym zavrenim okna xtermu, ne ? Kazdopadne vim rozhodne neni jednoduchy editor.

honzaskypala: Ten s MS office na Ubuntu byl dobry, jedna se samozrejme o OpenOffice. Nicmene spravna distribuce po zastrceni instalacniho media do mechaniky (a nabootovani) zobrazi obrazovku s dvema cudliky: velkym a predvybranym "Standard Install" a malym "Expert Mode". Ubuntu umi dobre tu Standard Install, coz je rozhodne pokrok v uzivatelske privetivosti proti drivejsim distribucim ktere umeli jen Expert Mode, ale idealni by bylo oboji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@honzaskypala: Ma odpoved byla relevantni vyhradne ve vztahu k linuxovym distribucim. Co se tyce Windows, je nutno mj. zohlednit antimonopolni legislativu a rizika, ktera z pridani kazde dalsi aplikace do vychozi instalace OS plynou. Cim vetsi konkurence v oblasti danych aplikaci je, tim vetsi je riziko, ze se to nekomu nebude libit a vyplaznes desitky/stovky milionu na nasledne soudni spory a pokuty.

Co se tyce Windows - ja bych si rad pri instalaci systemu alespon VYBRAL, co bude ve vychozim stavu nainstalovano. Tato moznost zmizela z duvodu, ktery je pro mne naprosto nepochopitelny. (A mimochodem, prakticky vse krom skutecne nezbytnych veci pro zakladni fungovani systemu lze pri instalaci linuxove distribuce odskrtnout; neni problem nainstalovat naprosto minimalni system bez jakehokoliv GUI atd.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re WIFT: mě to nepřijde smutné, ale přirozené. Počítače zlidověly. Pokud by se tak nestalo, byly by stále velmi drahé a velmi málo rozšířené. Nicméně ten nadšenec si i dnes může zkompilovat a nainstalovat holý Linux a hrabat se v něm. Nikdo mu nebrání.
Podobně se dříve prodávaly rádia jako stavebnice (a člověk si je doma zkompletoval), auta potřebovala startovat klikou apod. Je to zcela přirozené. Kdyby se počítače nepřizpůsobily běžným lidem, moji rodiče by dodnes nepoužívali Internet, nevolali přes Skype atd. (a nebo by mi dalo spoustu práce to pro ně rozchodit a zaučit).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala:
Možná je to přirozené, ale říkat operační systém osmi gigabajtům na disku je prostě zvrhlost nejvyššího kalibru, zvlášť když si dovedu představit, kolik by toho tam být nemuselo a pořád by šlo o operační systém :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: jasně, chyba, ne MS Office, ale MS-kompatibilní office. Moje chyba. A jak jsem říkal, tyhle instalační možnosti jsou na linuxu sympatické. Nic proti nim, tohle není diskuze Windows vs. Linux. Tohle je diskuze - řekněme distribuce vs. holý operační systém. Mít možnost nainstalovat holé Windows by samozřejmě bylo zajímavé - už jste slyšeli o Windows 2008 Server Core?
 

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Jistě, pokud se shodneme na tom, že operační systém je takový kus softwaru, který dokáže přepínat procesy, přidělovat paměť a nahrát soubor z disku do paměti, pak se vlezeme do 2kB.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

honzaskypala: Ano, máš pravdu, počítače zlidověly. Je to jistě plus pro to, že jsou levnější, vývoj jde víc dopředu... ale oproti minulosti je tu jeden zásadní rozdíl: zatímco dřívější "uživatel" věděl, co dělá, dnešní uživatel to neví. Prostě si někam kliká, ono se to nějak chová, ale už mu většinou uniká, proč se to tak chová, jaké to má souvislosti a tak. A to je podle mě úplně špatně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sumix: dnešní uživatel také zmáčkne pedál plynu, a vůbec neví o tom, jak funguje karburátor, vstřikování, svíčky (pokud máš benzín), co jsou to čtyři takty, atd. Mně to nepřijde úplně špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> sumix:
Podle mě taky, podle jiných je to právě výhoda, protože uživatel vlastně ani nechce vědět, co se uvnitř děje. Svým způsobem to dokážu pochopit, ale to už odbočujeme od tématu, kterým je výběr uživatele, zda si to či ono nainstaluje či nikoli. Já pořád tvrdím, že nový systém je lepší po všech stránkách, kromě jediné: líný uživatel bude muset udělat pro instalaci své aplikace pár kliků navíc. A já říkám: Aspoň mu nezdřevnatí ruka. Ostatně ono to částečně povede i ke zvýšení toho povědomí uživatele o počítači, aplikacích a podobně. Velká část uživatelů třeba vůbec neví, že se dá vlézt na internet přes něco jiného než tu modrou ikonku na ploše, hodně velká část z nich také neví, že začátek internetu není na adrese seznam.cz. Podle mě je to špatně, jiní to považují za výhodu, která jim usnadňuje život. Je to těžké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

honzaskypala: Ta analogie s autem je zcela trefná, ale rozhodně mi nepřijde, že to je úplně OK. Není to o tom, že znám do šroubku to auto a dokážu na něm cokoliv opravit - je to spíš o přístupu, že mám aspoň nějaký rozhled, a že vím aspoň trošku, co proč a jak funguje. Mimochodem, když chceš řídit auto, taky potřebuješ nejdřív projít autoškolou ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nebude tím, že MS přichází k rozumu - prostě se jim to už na instalační DVD nevejde ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Naprosto souhlasím. Pro někoho je to zcela v pořádku, protože se nemusí namáhat jakýmkoliv přemýšlením nebo rozhodováním - všechno mu jenom systém naservíruje a _nějak_ to funguje. Já ale mám třeba rád možnost volby, a proto nějak nedokážu zkousnout takovýhle "omezený" přístup - klikající BFU vlastně pak ani neví, že spousta věcí se dá dělat jinak, elegantněji, efektivněji, bezpečněji... ale pravda je, že tak to je a asi i bude, protože lidi jsou prostě líní myslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix: kdyby moje žena měla mít ten přehled, tak nikdy nedoveze autem kluky ze školky domů a musel bych to dělat já. Autoškolu má, ovládat auto umí (někdy bych řekl "svým vlastním způsobem" - ale důležitý je výsledek).
Podobně s těmi počítači. Pro uživatele je důležitější dobrat se výsledku, než způsob, jakým se ho dobere.
Ale cítím, že se názorově blížíme, mně by se také více líbilo, kdybych mohl s manželkou diskutovat technické výhody MPLS připojení oproti běžnému Internetu, ale protože jsem realista, tak vím, že mi musí stačit, když od ní dostanu mail, že večeře je na stole, a o tom, jak byl ten mail přeposílán nejprve přes internet a pak uvnitř naší sítě mezi jednotlivými mailovými servery, ona vůbec netuší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> sumix:
Jinými slovy: proč by uživatel, co do toho vidí, měl být omezován kvůli těm, co do toho nevidí ...? ;)
Faktem je, že za ideální řešení bych považoval jinou situaci, tedy ne, že by v systému to a to nebylo. Lepší by bylo, kdyby to tam bylo, a šlo to na požádání odinstalovat. A nejlepší by bylo, kdyby se dalo při instalaci vybrat, zda to chci nainstalovat, nebo ne, s tím, že by se to větvilo tak, jak to bývalo: typická instalace - nainstaluje se systém jako dnes (to aby to neobtěžovalo svou složitostí tupé ovce) / pro pokročilé uživatele - možnost výběru, co chci a co nechci instalovat. Jsem si jist, že by toto řešení uspokojilo snad i 100 % uživatelů.
Jenže je tu jedno stěžejní "ale": nezájem Microsoftu. Tomu se totiž tohle řešení ani za mák nehodí do krámu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala:
Mohli bychom jistě dlouhé hodiny debatovat nad tím, co si představujeme, že by měl uživatel o PC vědět, a co už by jej opravdu nemuselo v rámci pohodlné práce s PC zajímat. Za ideální považuju probrat to někde u pivka :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

honzaskypala: Budiž, řekněme, že to chápu, ale holt občas (případ od případu) je mi to proti srsti. Ale nic s tím nenadělám, to je fakt :)

WIFT: Jasně, pokud se dobře pamatuju, tak u W98 (možná i dřív?) byla možnost zaškrtat, co se má instalovat a co ne. Něco takového by bylo dnes ještě užitečnější než tehdy, kdy to ušetřilo pár megabajtů. Ale totéž bych udělal i v samotném systému - aby v něm byly řekněme dvě uživatelské úrovně - jedna předvolená omezená, pro BFU, a pak druhá pro "experty", kde by se dal systém víc nastavit, včetně třeba zrušení různých otravných hlášek ;-) Ale to by Microsoft stálo práci navíc (což by ale asi nebyl ten hlavní problém), a taky by už nemohl tolik diktovat, co "je správně a co ne" (viz případ (dle mého názoru :) uživatelského rozhraní v Office 2007, kde není žádná možnost volby). Ale to už jsem se dneska nějak moc rozepsal, tak už s tím radši skončím :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Souhlasím, pokud by byla možnost z Windows odinstalovat všechny aplikace, které uživatel nepotřebuje, pak by to byl ideální stav, který by uspokojil všechny uživatele, od běžných až po pokročilé.
Bohužel proti tomu stojí něco jiného než nezájem Microsoftu. Dělám také v běžném businessu a zde se vše řídí jediným - maximalizací zisku. U nás když něco zvažujeme, děláme cost-benefit analýzu. Dokážu si živě představit, že stejnou analýzu dělal i Microsoft - pokud by tam tu možnost odinstalací dal, kolik by ho to stálo a kolik by na tom vydělal; a pravděpodobně zjistil, že by ho to stálo víc než by na tom vydělal (už jen testování všech výsledných konfigurací systému). Ne skutečnosti se nerealizují záležitosti, u kterých je zisk menší než 140% nákladů - zohlednění nepředvídatelných rizik. Prostě běžný business.
Jinak probrat to někde jinde než tady - nebyl bych proti, ale jsem z Olomouce, tak nevím, jak to máme k sobě blízko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala:
Mně nemusíš vykládat, že je za tím byznys :) Bohužel je ale byznys o tom, jak co nejvíce odrbat svého obchodního partnera (nebo zákazníka), z čím dlouhodobějšího hlediska, tím lépe. Proto se v byznysu hledají způsoby, jak ždímat obchodního partnera dlouhodobě, aby se stal dojnou krávou, a ne jednorázově, jak to dělají tupé hmoty ve vládě, když dojné krávy prodávají, aby se za to nažraly. Toto "pěstování dojných krav" však nebere příliš ohled na "spokojeného zákazníka". Spokojenost a nasranost zákazníka jsou jen obyčejné parametry, které se musí udržovat nad (nebo pod) určitou hladinou, aby dojná kráva nezdrhla sama Přitom se takticky eliminuje prostředí, kam může dojná kráva zdrhnout, aby se mohly posunout limity její spokojenosti/nasranosti a mohl být zvyšován optimalizován příjem z dojné krávy.
Máme to k sobě bohužel daleko, jsem z jihu čech ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jak vidíš zákazníka. Naše firma na tom také není špatně, ve svém segmentu (čerpadla, hlavně topenářská) máme okolo 60% trhu. Přesto si nikdy nedovolíme považovat zákazníka za dojnou krávu, naopak mu podstrojujeme, protože si uvědomujeme, jak snadné je o něj přijít. Ano, zisk se maximalizuje, protože musí být na výplaty, něco jsme také slíbili našim akcionářům. Ano, uvažujeme v delších horizontech - nechceme jen zákazníkovi prodat drahý vysavač a zmizet se snadnou kořistí - chceme, aby si u nás koupil i příště, aby u nás servisoval atd.
Nemám důvod věřit tomu, že to jinde dělají jinak. O zákazníka je nutno se starat, on velmi snadno zdrhne za lepším. Jsou to potvůrky zhýčkané...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala
Ano, zákazník velmi snadno zdrhne za lepším, pokud ovšem má kam.
Pokud je trh deformován tak, jako trh OS, je past zvaná vendor-lock-in skoro neprolomitelná. Laťka kritické nasranosti zákazníka je tady velmi vysoká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

honzaskypala: to ze zakaznici nevedia nic o tom co si kupia, nieje nic spatny, proste len firmy ucia zakaznikov na americky sposob zivota, a vytvraju servisny sektor, tak ako to je v amerike, ak sa ti posere auto, tak beres telefon a hned tam mas odtahovku a ficis do servisu, a tam prijdu nato ze ti len dosiel benzin ale nacharguju ti cca 200$ za diagnostiku. a kazdy ma pracu, kazdy je spokojny ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David_S: vsak aj pri pocitacoch zakaznici mozu prchat inde, maju na vyber toho viacej, a ked zakaznik nieco chce, tak si to aj kupi, nezalezi ci je to fungel nove ci nie, takze nemusi ostavat u MS, ak ma chut a cas ide na linux, a ak mu nevadi ze viacej zaplati tak kupuje mac. ak nechce platit za nic ine ako za hardware, a je lenivy sa srat v linuxe, potom nadava na windows po forach :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TO PanZvedavy, Meki:

Urážky si laskavě nechte k vám do hospody, tady na ně nikdo není zvědavý. Ano, C2D, 5disků a 8GB RAM žerou 67W (změřeno +-5%).

15W na modul? Ne, opravdu ne, moduly s chladičem mám v desktopu, 1066 do serveru cpát nebudu.

8W na disk? Podívejte se na spotřebu WD Raid Edition Green Power. Ano, ty tam mám.

65W na CPU je při zátěži. C2D má jednak přepínání multiplikátoru podle zátěže a za druhé nízkou spotřebu na idle.

100W Grafiku v serveru opravdu nemám, stačí PCI 3S.

Zdroj je 80+Silver, takže počítej raději 85%

Těch vašich 400W nemá ani můj desktop s HD4870.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> honzaskypala:
Tak já na to koukám právě spíše z pohledu té dojné krávy ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U MS je právě problém ten, že zdrhnout se moc nedá. Pokud už si někdo postaví celou architekturu na MS, má koupené MS only programy a má administrátory zvládající akorát MS programy, tak těžko přejde jinam. Může, ale bude je to stát obrovský náklady. Výše těch nákladů je ůměrná výši laťky nasranosti, kterou si může MS dovolit.

Co se týká analogie s autem, tak co já si pamatuju, když jsem dělal řidičák, učil se (a zkoušel) i princip fungování auta a jak vyřešit základní problémy (výměna kola, žárovek atd.) Stejně tak by měli projít povinnou zkouškou způsobilosti i uživatelé PC než se připojí k internetu.

Ten, kdo neví, jak auto funguje, nemůže bý nikdy dobrým řidičem a na silnici ohrožuje nebo minimálně omezuje ostatní účastníky provozu. Stejný to je i u uživatele počítače připojenýho k internetu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to JeCh: Tebe neznalí uživatelé internetu ohrožují na zdraví či životě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Filutak: Ano, ohrozuji (na zivote ne, ale na zdravi uz ano (stres) a na majetku urcite). Proc myslis ze je na internetu tolik spamu ? Protoze si BFU nechaji zavirovat pocitac.

honzaskypala: Ten tvuk 2kB operacni system bych chtel videt. To jsi zase uz prehnal. Dokonce i mikrojadra, ktera sama o sobe nedokazi nahrat soubor z disku, maji vic. Do dvou megabyte se vejdes bez problemu, to ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to hkmaly Ale to je tvůj osobní problém pokud se nedokážeš přes některé věci přednést. Je logické že při rozvoji internetu jako informačního média i do dnes "zanedbaných koutů světa bude přibývat uživatelů, kteří se učí na svých chybách a jinak to asi udělat nelze, může tě utěšit, že nové a nové generace budou čím dál více obeznámenější a informovanější co se týče bezpečnosti. Je tedy nutné zvážit zda svobodný a nikým neomezovaný přístup k síti je hodnotnější než bez stresové prostředí (spam může být šířen i tak, třeba že méně).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A neni to jedno? Lamky co nejsou schopny si koupit originalku, stejne budou warezit tu nejnadupanejsi verzi Win, ktera bude nejnabouchanejsi vsim moznym, protoze oni to uzijou a "logicky" nejvyssi edice je pro nej samozrejme to nejlepsi ze jo .)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si MS silou a prevahou vybojoval majoritni podil na trhu, vsichni remcaji, ac diky tomu vzniklo prave to, proc ho nechteji opustit, aneb ohromnou zakladnu hotovych funkcnich reseni. Ale neni na trhu jediny, ani zdaleka. Rikate, ze nechcete do MS reseni investovat svoje nervy, protoze s nim mate problemy? Investujete tedy penize, a poridte si Mac, ktery ma zase drazsi hw. Nechcete investovat ani penize ani nervy? Invetujte tedy cas a naucte se s Linuxem.
Ani si nezkousejte stezovat, ze maji maly share na trhu. No a co? Je jen malo veci, ktere v nich opravdu nemuzete delat a nutne kvuli nim musite mit Win. Jen si musite zvyknout na neco noveho. Ze se vam nechce? To je ale vas problem, ktery za vas nevyresi ani MS, ani nikdo jiny. Jestli musite napr. hrat hry (typicky hlavni duvod pro Win), neni chyba MS, pokud vase oblibena neni na konzole nebo nechodi pod Wine. Navic vetsina hracu her umi akorat poklikat setup.exe a kvuli hram nema cas ani zajem se neco doopravdy ucit, ve Win sotva umi nstavit rozliseni obrazovky a nainstalovat spravny driver, coz potom se zabyvat Linuxem. Ovsem od takovych na webu pochazi nejvic revu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> Dash:
No, tak pro tyhle lidi je to fakt jedno ;-). Nicméně právě od těch bych očekával, že začnou prskat, že toho budou mít méně a budou pro to muset na internet k MS skrze tunu ověření... no nic, asi jsem se nechal unést.

>> Ren:
Myslím, že jsi to vystihl. Říká se jim "nespokojení zákazníci MS" a netajím se tím, že patřím mezi ně. Proto jsem hovořil o těch dojných kravách. Postoj MS, integrace neodebratelných aplikací do OS, buzerace legálního uživatele - to vše je stále v mezích únosnosti, abych zůstal u Windows. Naštěstí mám stále na výběr několik generací Windows a mohu si vybrat, které zlo mi vyhovuje méně. Přiznám se (poslouchej, Microsofte, tvoje šance!), že moje míra trpělivosti je ještě hodně, hodně vzdálená úprku k Linuxu. Jsem asi tak zhruba ve fázi "dost mě to jakože sere, ale ještě pořád jsem ochoten se přes to přenést". Microsoft to ví. Dobře to ví. Tohle je strategie, kterou má zmáknutou na jedničku a já před tímto uměním a žaludkem jej provozovat smekám, protože já bych na to neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win7 bude modulární systém, hlavně aby chodil i v méně výkonných noteboocích, ale i pro desktopy, kdy někteří chtějí mít rychlejší bootování a výkon. Jednotlivé moduly si pak může kdo bude chtít nainstalovat - jako prezentaci apod. Já už to navrhoval hned po preznetaci beta verze Visty a teď si na mě v MS vzpoměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyhazovani nepotrebneho si vyzkouseli uz na Win2008 server, kde vyhodili NTBackup a nahradili ho nepouzitelnym SystemBackup pripadne za priplatek System Center Data Protectiopn Managerem, ktery ale nezvlada obnovu z jineho HDD a do souboruy neumi. o nutnosti instalovat SQL+AD ani nemluve. po mesici zapaseni s DPM2007 jsme zacali testovat konkurenci a je to o 1000% lepsi. jen tak dal... 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chudáček Wift, on s tím Windows tak stlášně trpí :) sborem ho politujme ho

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> Earl:
A jinak zdraví slouží? :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, já jsem také v takové fázi na*ranosti na Windows (jedno které), ale ani ne tak na systém jako na licenční politiku a buzerování ze strany M$. Mám legální OEM Windows XP Pro a měsíc co měsíc se mi stahujou kraviny pro ověření pravosti systému... jako kdyby si někdo doma furt prohazoval widle...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> ahoy:
Myslím, že jsme na tom podobně. Windows považuji za celkem dobrý systém (mám samozřejmě na mysli XP, a to jak 32bitovou, tak x64 verzi), ale praktiky jeho tvůrce mi dvakrát nevoní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Filutak: Uzivatele, kteri se uci na svych chybach mi nevadi. Me vadi uzivatele kteri jsou lini se ze svych chyb poucit a delaji porad znova ty uplne zakladni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neda mi to a pridam se k tomu malemu OT co tu vznikl, zmeril jsem si PC takovym tim merakem jak se zapoji do zasuvky a do nej az pak spotrebic.
moje konfigurace: C2D E6750, deska Asus P5K s P35 chipsetem, GeForce 9600GT, 2x SATA disk, 1x SATA vypalovacka, zvuk SB Audigy2, TV karta Leadtek, 2GB ram 1066MHz, 2x ventilator 80mm, klavesnice, mys, zdroj Fortron 500W
spotreba v idle ve Win - 115W
spotreba v plne zatezi pri hrani Hellgate na max detaily, vse zapnute - 145W
doplnim ze mam zapnuto podtaktovani procesoru, kdyz neni potreba jeho vykon
a taky jsem pro zajimavost zmeril monitor, ma mit papirovou spotrebu 40W, pri mem nastaveni jasu a kontrastu ma 33W, pri max hodnotach ma skutecne 40W
a jeste mala perlicka, jak muze dost stoupnout spotreba pc, zapojil sem muj volant Logitech a gamepad Genius a spotreba vyletela v idle na 140W!!! :)) docela to zere :)
tezko rict jestli tech necelych 70W, jak tu nekdo pise je realnych, nevim kolik si muze brat grafika, deska, ale ty disky taky neco sezerou, stejne tak ta ramka a ctyrjadro, zas tam neni potreba extra zvukovka a tv karta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Alliq:
Myslím, že to zvednutí spotřeby v idle na 140 W dělá ta chyba ve Windows, která nedokáže v případě provozu USB 2.0 zařízení udržet procesor v úsporném stavu. Jen hádám, ale nemáš náhodou WinXP ještě se SP2?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT -> Tiez ma hned napadlo to iste. Bolo to badatelne hlavne na notebookoch, kde sa rychlo vybijala baterka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: nemam ted po ruce ten merak, ale je to zapojene a takt procesoru je snizeny na 2GHz, tak to snad funguje jak ma, ale je divny ze to tak prudce stoupne, kazdopadne me takhle nizka spotreba dost mile prekvapile, myslel jsem ze pocitac bere minimalne jednou tolik... dokonce bere min nez Barton 2500+ se dvema IDE diskama, dvema IDE mechanikama, bez extra zvukovky, s 1GB ram, GeForce 7600. ten bral v idle 125W a nemel nic navic pripojeno, zadne usb, jen mys a klavesnice
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo a mam WinXP s SP2, a pravdepodobne je to muj posledni win, protoze me hrani prestava bavit, nic kloudnyho uz nevychazi, a win uz udrzuje jen kvuli hram, taky ho mam za tu dobu dost zaflakany, a nejak nemam potrebu preinstalovat, protoze v nem stadartne nejsem ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> Alliq:
Mám dojem, že snížený takt není vše, svou nezanedbatelnou roli hrají C-stavy, kdy se vypínají další části procesoru. - http://www.cdr.cz/a/19204

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co je? windows movie maker je super!!!!!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows? Co to je?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Careloa , a kdo ti brani si ho tam doplnit ... pro spoutu lidi je to ale zbytecnost ... konec koncu uzivatel by mel mit moznost sahnout i po jinych produktech nez ty ktere ms budluje proto je dobre ze to ze sedmicek vsechno zmizi... bhuzel se to vsechno jen na oko presune na portaly ktery ma plne pod kontrolou opet ms takze nezavislost samozrejme nulova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

XP versus Vista
Windows Vista na mém počítači vydržel cca 2 hodiny - okamžitě jsem ho odstranil. Výpočetní technice se věnuji na profesionálí úrovni a když chci nainstalovat ovladač, tak mi v instalaci nemá bránít systém (Vista). To co jde ve starších systémech by mělo fungovat ve Vistách - nefunguje - odmítne se to instalovat.

Prostě Já bych Visty nechtěl ani za 1,- Kč.

Jinak Windows XP klidně v pohodě používám a mám jej legálně, nevadí mi ani Linux - třeba Mandriva

Ovšem domnívám se že volba operačního systému je jen o tom komu co vyhovuje a cítí se v něm jako ryba ve vodě. Prostě spokojenost sama. Pokud Váš operační systém splňuje vše, co očekáváte, pak není důvod používat něco jiného.

PS v některých firmách se dodnes používá DOS, nebo jsem zahlédl v jedné firmě Windows 3.11 - proč né - jim to pro jejich účel úplně stačí a je zbytečné investovat do předražených licencí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píše Careola - zrovna Windows Movie Maker společně s DVD Makerem byly tak užitečné (funkční, jednoduché, rychlé...) programy kvůli kterým bych vzal Visty na milost...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže já si myslím že windows jako MS by měl jít k čertu s nějakýma vistama a už vubec ne windows 7 dyk visti jsou již přibližně rok v provozu a další verze si myslím že je uplná zbytečnost já používám linux jsem spokojen je tam vše a když chci nějaký program tak ho na internetu seženu požívám 3 verze systému linux slax,Mandriva a Knopix a jsem spokojen a windows jsem testoval asi půl hodiny když jsem je smazal protože je to systém pro blbce a je to pomalí systém linux jde na jakém koli počítači takže co řešit LINUX NEJLEPŠÍ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to: KELLY

Jelikož je Windows 7 (narozdíl od Windows Vista) téměř 100% zpětně kompatibilní, tak obashuje veštkeré dynamické knihovny z Windows XP i Vista a tedy programy pro Windows XP i Windows Vista (a to i ovladače pro Vista !) jsou spustitelné normálně v plné funkčnosti. Právě jsem zkusil Movie Maker 2.1 i Movie Maker 2.6 spustit ve Windows 7 Pre-Beta a funguje a střihá video v tak jak má ! Je to velká výhoda. Zkoušel jsem zpouštět i takové proframy jako třeba FrontPage Express z Windows 98 a vše v pořádku i přesto že ve Windows XP i Vista to nešlo protože chyběla jistá DLL knihovna v System32, nyní to už jde.
Je tu dost nevychytaných věcí ale jsou to takové drobnosti jako třeba nedokonalá nabídka Start atp.
Jedná se o nižší sestavení nežli je Beta1 a už nyní vidím jak je to oproti Windows Vista lepší.
Přesto i nadále dávám přednost Windows XP SP3 a Linux Ubuntu 8.

ADZi
http://adzi.ic.cz

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To: ComputerCon....

Jo jo, je to tak, u nás v práci (společnost která zaměstnává 4800 zaměstnanců v ČR) se DOS 6.22 používá na kasách a na nabíjecích terminálech pro zákazníky. Windows 98SE je na hlavních PC v učtárnách a jen Vedoucí a hlavní sklad má Windows XP.

Já sám mám na notebooku (P4 1.4 GHz, 512 MB DDR, 20 GB HDD, 32 MB ATI) Windows 98SE i přesto že by se tam hodil spíše Windows XP, příjde mi to v pohodě, dají se tam hrát s patchem i moderní hry (samozřejmě s ohledem na HW náročnost, mám na mysli třeba Doom 3 nebo HL2)

ADZi

PS: DOS byl nejlepší, na 486 a PC do Pentia 90 to byl nejstabilnější OS té doby na PC AT...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když si člověk s Vistama pohraje a vypne hlášky a některé programy po spuštění, je to dobrý operační systém. Jediná výtka je na dlouhé spouštění systému, kdyby byly rychlé HDD(ty Visty brzdí kvůli náročnosti zápisu dat do paměti podle mě nejvíc), bylo by vše už v pohodě. Jinak jsem s nimi spokojený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Petrradoň:
Ale už je Ti líp, viď?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Petr Radon:
Nejprve se nauc poradne cesky... Zrejme asi nemas zdani o cem se tu vede rec. Nam nech Windows i s MS a sam si hled sveho Linuxu... Nehlede na to, ze kazdy OS ma sve plus i minus (vcetne Linuxu)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.