Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Začíná se s licencováním 128GB Blu-ray

Blu-ray all books 2010

Blu-ray Disc Association začátkem dubna vydala specifikaci pro 100 a 128GB disky a nyní už je tu výzva k licencování, takže ti opravdoví zájemci již mohou vypisovat náležité formuláře a čekat na výpočet poplatků. Pro licencování byla uvolněna BDA revize 3.0, pro BD-R revize 4.0 s kapacitou 100 a 128 GB a rychlostmi zápisu 2× a 4× s UDF 2.5/2.6 (BDAV), BD-RE formát pro přepisování je ve verzi 4.0 pro zápis 2× a UDF 2.5 (BDAV). Ani tyto placky nejsou definované s ochranným futrálem.

Jak jsme už psali v dubnu, formát BDXL není určen pro obyčejné spotřebitele, ale svůj odbyt by měl najít v rozhlasovém a televizním vysílání, medicíně a velkých archívech, významné Blu-ray trh se prý dočkají i komerční verze, ale nečekáme, že mezi ně bude patřit Evropa, natož ČR, alespoň moc brzy ne. Nezapomeňte ale, že od uvedení 3TB pevných disků nás pravděpodobně už mnoho času nedělí, tak co se 128GB Blu-ray, že?

BDXL je rozšířením Blu-ray specifikace, takže nové přístroje budou zpětně kompatibilní a budou podporovat 25 i 50 GB placky. Vpravo si pak ještě můžete prohlédnout, jak je BDXL zařazeno do Blu-ray specifikací.

Tagy: 
Zdroje: 

Blu-ray Disc Association

Diskuse ke článku Začíná se s licencováním 128GB Blu-ray

Žádné komentáře.