Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zájem o grafické karty je na desetiletém minimu

"patrně žádné produkty se nesetkaly s tak výraznými prodeji"

prodeji -> propady ? :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

tak ako som uz pisal je to viac faktorov dohromady nez len ze v mainstreame nieje rozumna ponuka s dobrym pomerom cena/vykon. Jeto aj dlhodoby trend, respektive relativne nizky vykon poslednej generacie konzoli a tym padom nieje potreba dokupovat vykonnu grafiku pre PC v pripade portovanych hier. Tak isto na PC trhu vela hier laka uz len grafikou ale ani ta nieje az tak omracujuca a zasa indie tituly ktore su aj kreativne, nejdu az tak "po grafike". Tiez cast vikendovych hracov stahuje mobilny trh a celkovo rast vyknu ARMov a ich GPU. Tak isto sa caka co ukaze DX12/Vulcan. No a potom narast ingerovanych rieseni.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Klesá predaj desktopov. Mladí ak nechcú PC na hranie, kúpia si radšej notebook, tablet. Všetkým ostatným stačí integrovaná. Vymieňať drahú grafickú za ďalšiu drahú, bude málokto. Zlaté časy skončili.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Přísahám, že mám na kontě mnoho desktop PC. Některé jsem stavěl, některé jen radil postavil, jiným třeba radil, co koupit. Nepamatuji si, že bych v té hromadě PC byla byť jen jediná externí grafická karta. Nikdo ji nepotřebuje, nikomu nechybí. Všechny desktop PC mají integrovanou grafickou kartu.

Od notebooků lidi odrazuji. Dnešní modely notebooků jsou šrotem a jen velmi těžce se tam hledají neretardované modely, i když sem tam se najdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký počítač byste mi doporučil na hraní her typu Zaklínač 3 nebo když to nebudu přehánět tak na EuroTruck simulátor 2? To by mě vcelku zajímalo, jaká integrovaná grafika to utáhne. Samozřejmě na maximální kvalitu grafiky a fullHD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Všechny desktop PC mají integrovanou...."???... Tak to jsi asi radil jen účetním ne? :-))

Již jen náhledy mojich 24Mpx Adobe RGB fotek, natož zpracování nekompromisního FullHD videa 50p!!!, natož ediatce 4k, je mazec, oproti integrované drhnoucí :-( a t o jde o i7 Intel Core i7-4790K! (4x4,4!!!GHz), po té co jsem koupil až ve 2. kroku GTX 980 , zasunul a nestčil se divit :-) (a to je jen 2D zobrazení!)

Už nikdy víc integrovanou!!!!!!!! :-(

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak moc to pro výrobce je problém.

Zjevně nejvíc postižený je low-endový segment, protože s grafikou integrovanou v procesoru prakticky není důvod kupovat low-endovou kartu.
Low-end má sice na počty největší prodeje, takže pokles je markantní, ale zase marže tam jsou 0,0nic, takže z pohledu zisků to nemusí být tak špatné, jak vypadá z grafu.
Zvlášť když současně roste zájem o hi-end.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bola doba, keď sa grafická montovala do každého PC. Na integrovanú si človek spomenul, až keď mu odišla prídavná. Dnes je to asi presne naopak. Myslím, že ak stúpa high-end, tak preto, lebo užívateľ chce, aby mu "stíhala" hrať čo najdlhšie. Aby investícia, ktorá má cenu bežného PC sa mu vyplatila. Takže už pri kúpe počíta z tým, že najbližšie 3 roky nezainvestuje. A aj tých bude z pokračujúcim vývojom integrovaných grafík stále menej.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pises nesmysl, realita je takova, ze desktop davno kazdej ma, a nema potrebu kupovat rok co rok novej, protoze HW se vubec nemeni. Kdyz vemes c2q a nejakou soucasnou i5, zjistis, ze benchmarkove je v tom rozdil do 20%, ale realne to vubec nepoznas. A to je rozdil prakticky 10 let.

Zrovna vcera sem mel vruce starej kepl, c2d, 1GB ram, NV8500 jestli se pamatuju. A ten clovek na tom hraje hry. Mel tam trebas Euto truck sim. Neveril sem, ze se to na tom da spustit, tak jsem to vyzkousel. A dalo, sice to asi nedavalo zadny uber FPS, ale jezdit se taky dalo.

A to je presne duvod - vyvoj vykonu HW za poslednich 10 let je prakticky 0.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chápu dobře tak se prodalo 9,4 milionu grafických karet.
A dle podílu AMD prodalo asi 2 miliony grafických karet.

Polovinu z nich dejme tomu tvoří karty s cenou do 5000kč, kde vývoj/změny nevyjdou tak draho a i je recykluje.

Divím se, že dělat vývoj, testy, produkci a reklamu pro 1M grafik vyplatí.
Nerad bych, aby za rok byl jen Intel na CPU a nVidia na grafiky.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj se nedela pro 1M highend grafik. Vetsina vyvoje dnesnich highend modelu se pouzije pro pristi mainstream a za dalsi rok pro APU.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To taky, navic osobne bych tipoval ze hi-end tvori max 10% prodanych kusu....

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vyvíjet nový čip pro 200 000 prodejů nedává smysl.

To je jak Alfa Romea a Audi.
A první prodá 200k za rok ta druhá za měsíc.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně jako zákazníkovi chybí jakákoliv motivace vůbec uvažovat o jakékoliv koupi grafiky. Rozumný a lidový marketing. Zatímco u CPU mám GHz, jádra a TDP. U disků a RAMky kapacitu a rychlost přenosu. Tak u grafik je těch parametrů tolik že vlastně není žádný podle kterého bych se mohl orientovat a když už nějakou musím koupit, tak jsem vyloženě nešťastný protože fakt nevím. Takže upgrade CPU, RAM, disku - ano. Upgrade grafiky? Proč? Vůbec netuším jestli si vůbec polepším a jak moc.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

jestli kupujes CPU jen podle tohodle tak to potes koste :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Zatímco u CPU mám GHz, jádra a TDP."
Aha a grafiky tohle nemaj?
Pokud vím tak u laika jako vy má rozhodovat výkon, cena, spotřeba a ta se nemění.
Výkon v IPS(instrukce za čas) není přímo závislí na "GHz,jádra a TDP"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste na ovladače. CPU a disky se víceméně obslouží samy, u grafické karty může všechno zprostitutkovat stomegabajtový binární blob, který v nové generaci API nebo grafického jádra najednou neumí pořádně kompilovat shadery nebo má nějaký jiný nový průser, a bez něj z karty máte jen těžítko.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ještě aby to tak bylo poznat na cenách ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Poznat to inu je. Ceny rostou, čím větší mass-produkce, tím menší ceny. Čím menší objem = větší ceny. Za chvíli to prostě bude tak že budeš mít jen low-end, tam vše integrované a pak high end, ala ti co si zaplatěj těch 20K za pořádno ugrafiku.

Ostatně současnému stavu se vůbec neni čemu divit. Kor u AMD kde když si jdeš koupit kartu za 10 k pořídíš hůře jak 2 roky dozadu, tak kdo by kupoval, s GCN se furt moc nepohli, defakto kdo má jakoukoliv high end GCN kartu nemá u nich co kupovat a ty karty jsou na trhu už 3,5 roku. Tak ať se nedivěj že jim to padá. Víme jak to vypadá v CPU když se vytratí inovace a generační obměna přináší 5% výkonu, ala nikdo nemá žádnej důvod kupovat novej HW.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já nechci kartu za 10 nebo 20k, nejsem magor, já chci normální grafiku do které jsem ochoten investovat tak kolem 3k ... nic normálního v poměru výkon/cena jsem bohužel i přes mizernou prodejnost, kde každý normální obchodník sleví, nenašel ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Za 3K si grafiku nepoupíš, začíná to defakto dnes na 5K, ala GTX950/ Radeon 370. Vše pod tim je vesměs starej HW, nemá to tam cenu, je to výkon jakýho ti dosahne integrovaná Iris PRO, či jin o trochu slabší APU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poslednmich 14 dni vybirat sestavu pro HTPC urcenou i na hrani her a ani Iris pro zdaleka nedosahuje vykonu disktretnich grafik za 3000 (napr GTX750 nebo o 500 vyse za GTX750 Ti).
Tim zdaleka myslim 3x - 10x vetsi vykon diskretnich grafik nad nejlepsi integrovanou.

A hrat ve FHD v 50 FPS na 750Ti nebo v 5 FPS na Iris Pro (se stejnym nastaveni detailu) pozna i slepy.

Integrovane grafiky jsou skutecne jen na 8 let stare hry, nebo na nejake nenarocne hry typu SIMS - ktere pocitaji s tim, ze je budou hrat i lidi s integrovanyma grafikama. Pripadne na rozliseni 800x600.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Když už tu zmiňuješ Iris Pro, tak první test co jsem narazil: GTA 5, 1280x720 na minimální detaily, 124 FPS, takže to opravdu není jen na 8 let staré hry v rozlišení 800x600, ale na 90 % (možná i všech) nejnovějších her ve FullHD, samozřejmě u některých na min. detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, za 3k samozřejmě koupím grafiku, o tom žádná, o starý HW se určitě nejedná a úplný nesmysl je porovnávat grafiky v CPU s grafickou kartou. I na podprůměrné grafice řady nVidia 650 rozjedu hru na relativně slušné detaily a to se s integrovanou grafikou mého CPU prostě nedá. Nebudu si kupovat novou desku a CPU jen kvůli grafiky, když za půlku seženu grafiku, to je prostě fakt.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Se zlevňováním je potíž, protože v low-endu kvůli malým maržím už často zlevňovat není kam.

Jinak v mém případě je ještě komplikace, že chci pasivně chlazenou grafiku.
(Protože většina těch větráčkových v mém okolí skončila právě kvůli větráčku, který shánět a vyměnit je takový vopruz, že je snazší koupit jinou grafiku.)

I když, možná spíš než komplikace to je zjednodušení, protože se výběr prostě zužuje na nejrychlejší model na trhu, který se dělá s pasivním chlazením.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa ti pokazi ventilator a nechces ho zhanat na cinskych e-shopoch, tak preco nezhanas pasivny chladic (vyrobcov je viac), ktoreho konstrukcia je stavana aj na viacero generacii grafik. Napriklad ja mam HD4850 a HD7850 s Accelero pasivakom (v dvoch PC). V bedni mam vzdy 2x 12cm ventilator na najnizsich otackach, aby sa do bedne dostal cerstvy vzduch a hlavne prudil cez celu bednu.

Ked kupis grafiku nizsej triedy (vykonu), tak pasivne chladenie bude mat este lepsie podmienky a nemusis riesit ten uskriekany ventilatorcek.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Až vyjde Oculus Rift a HTC Vive, tak to snad prodeje grafických karet trochu nakopne. A především těch vyšší třídy - NVIDIA GTX 970 a podobně výkonná varianta u AMD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial nenakopne. Aj ked sa budu Oculus/FB a Valve snazit snazit az si budu tricka trhat, minimalne rok,dva to bude produk skor pre nadsencov, rozhodne nie nieco masove. Aj ked Oculus strasne chce a Palmer vsade keca ako to musi hned na prvu supu sa dostat medzi masy a tam cielia, stale to proste nieje produkt pre bezneho uzivatela. Uz len to ze si treba nieco nasadit na hlavu a spojit z pc a este aj ponastavovat, nehovoriac uz o fyziologickych poziadavkach. Druhy a este zasadnejsi problem je stale nedostatok kvalitneho SW a obavam sa ze ani ked sa poseru tak do buduceho roka, kedy chce Oculus oficialne vydat Rift, nebude trh nejak zaplneny. Mozno bude par hier a par ukazkovych dem, mozno nejaky ten film ale obavam sa ze to bude este horsie ako startupovy lineup pri XboxOne/PS4. Ostatne VR je aj tak dlhodoba zalezitost a skor si myslim ze to presadi medzi masy MS so svojim AR - Hololens.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Daleko více osobně by mě nakoplo využití grafik v v početních úlohách pro CPU.
nVidia Cuda toho pro mě moc nenabízí a AMD toho nabízí ještě méně.

Doma mám vykopávku ATi X1200 a v zaměstnání tajně nv GTX660, ale v DWG Vieveru rpo AutoCAD nebo provoz SonyVegas(návod nefunguje a sony podpora mě udkázala na fatální upgrade 2014+)/Movie Maker, vykreslování pdf/ppt s 500stránkami, masivní převod fotek z rawu do jpegu s úpravami a pod mi nepomůže ani nová.

A to, že by to akcelerovalo MS System Centre/Symantec(Altiris) Deployment solution si můžu nechat jen zdát. A klidně bych to zacvakal ze svého než čekat na refresh 5 minut.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Od toho jsou profi grafiky (minimálně na ty CADy), ale ty jsou zase cenově úplně jinde. Bohužel OpenCL/CUDA na normálních grafikách je nevyužitý poklad.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ty mluvíš o profi OGL akceleraci renderu, on mluví o GPGPU akceleraci bežnejch aplikací, tzn použití GPU pro ne-renderování ale pro výpočty. A to se prostě ukázalo jako ne příliš realizovatelné/rentabilní. Ono totiž většina věcí co provádí CPU nejde GPU nahradit. GPU je velice úzkoprofilové a sedne mu jen určitej workload. Ani ve video enkódingu se použít nedaj, SP se tam vůbec nepoužijou, pár programů použije funkce UVD jednotky ale její práce je seč rychlá, ale prd platná protože je nekvalitní. Ala stejnej bitrate enkódovanej CPU only má citelně vyšší kvalitu. GPU prostě v praxi nemá moc využití. Cosi nám slibovala AMD s HSA, skutek utek.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dik.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD sice nabízí v principu více (HSAIL), ale ta praktická realizace, to je teda něco.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nové produkty? Kde? Jsou jen nové produkty v high-endu, který kupuje hrstka movitějších lidí. Ale kde jsou nové generace grafik pro ryze spotřební trh? Tj. grafiky na úrovni kolem 150USD?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem movitej, jsem "jen" zaměstnanec, ale koupil jsem i7Intel Core i7-4790K a GTX 980 a42" UHD IPS LCD zobrazovadlo :-)

Je to o proeferencích!!! Nekouřím, nechlastám jak duha, nemá nové auto, nejezdím na dovči, natož abych lítal k moři... Raději utratím poslední!!! prahcy za dobrá foták, objektiv a PC a chodím pěšky!!! Po Tatrách a Alpách :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ty "produkty" shrneme: GTX960 ořezávátko 128bit sběrnice, zatím to ve střední třídě stačí na FHD, ale rezerva do budoucna je NULOVÁ, GTX970 dost zprasená karta, cena v high-endu ,GTX980, 980Ti kolik lidí si ty karty koupí? AMD: 4roky staré žhavící recykláty s připlácnutými 4GB - wtf? Jak se někdo může divit, že se to neprodává.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Pekne povedane, plus to ze ty stare recyklaty a sprasene karty utahnou vsecko ve full HD okolo 60fps a na 4k nema ani nejnovsi highend ;) Mne nedavno odesla MSI Radeon 7870. Tesil som sa na kupu neceho noveho a v poslednej chvili ma napadlo skontrolovat zaruku. Bola skoro na koci 3 rocnej zaruky. Poslali mi s5 r9 270x co je recyklat z 7870. Vsechno co hram tam jede jak s praku + mam dalsi 3 roky zaruky. naco kupovat neco nove ????

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už každý nemá desktop PC a tak novou grafiku nekupuje. Navíc už se stalo pravidlem, že grafika je v procesoru. Sice ta nestačí na velké hraní, ale občasné nenáročné asi ano. A navíc, herní horečka zřejmě už notně opadla :). U her asi došly nápady a nebo se hraje jen na grafickou podobu. Nicméně jsem z těch, kteří si občas novou grafiku koupí, protože když si chci zahrát, tak to musí stát za to! :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jop ...... toho nazoru jsem byl taky .... ale problem je, ze dnes uz neni co hrat a stere pecky jedou i na integrovane ve starem notebooku:o)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim ze se hraje min - spis jinak a jinde. Pred 10 lety si mel dve moznosti - PC a nejake konzole. Dnes ti na angrybirds staci jakakoliv patlaci plecka...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma několik destopových PC, a při jejich stavbě jsem nekupoval ani jednu externí grafiku. A několik dalších jsem postavil pro známé, a ani v jednom není externí grafika. A nikomu tam ani v nejmenším nechybí. A pokud někomu postavím desktop PC, tak na 99,999 % v něm nebude extenrí grafická karta, protože ji nejspíše dotyčný potřebovat vůbec nebude.

Když jsem psal, že segment externích grafik končí, a je to dobíhající trh, a čeká je cesta psacích strojů a děrných pásek, tedy odchod do historie – chytal jsem spousty rozhořčených příspěvků.

Důvodem je, že výrobci vědí, že už rýžují poslední peníze, že trh klesá a končí. Navíc čím dál menší počet prodaných kusů grafik musí zaplatit vývoj – a začíná se točit začarovaný kruh. Zkrátka velký Řím, chtěl jsem napsat externí grafiky prožívají svou poslední labutí píseň. Je to čím dál zbytnější součástka.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jojo většina jsou socky nenáročný a slepci :-)) ...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude souviset s tim, ze lide, co nakupujou samostatne komponenty pro desktop tomu vetsinou rozumi vic nez lidi, co se nechaji nachytat na jadra, GHz, rozliseni nebo jen vyssi cislovku v nazvu kdyz kupujou treba detsky telefonek na hrani.
Kdyz mi na hrani nejnovejsich 3D her (zda se to tak da nazvat, na mysl vytanou spis picoviny) staci letita GTX460, kterou dnes drti integrovane grafiky v procesorech, tak neni divu, ze poptavka nestoupa. Cca 7 let stary hiend je defacto stale hiend, proto trh PC "jakoze upada". Neni motivace updatovat CPU, natoz GPU ..... navic v dobe DX12 s jeste vyrazne nizsimy naroky se to taky dost projevi. A hlavne jak rikam, neverim, ze existuje hra, ktera by nebyla perfektne hratelna na nejnovejsich integrovanych grafikach ..... samozrejme 3x4k s 128xMSAA to nezvladne, ale kdo to potrebuje? ...... no nikdo ..... jsou jen lidi, "co to chcou" a ti se kryjou hlavne s tema, co "na to maji" a proto je tam ta poptavka po hiend grafikach za nesmyslne ceny. Lowend grafiky jsou out uz hezkych par let ..... mainstream pomalu prebiraji integrovane a na hiend nejsou veci, co by je rozumne vyuzily ..... uz si i vyvojari zacali uvedomovat, ze je treba udelat hru hratelnou a ne za kazdou cenu graficky narocnou, coz nema z herniho hlediska absolutne zadny efekt.

Vyrobci grafik by se meli vysrat na hiend a lowend a soustredit se na trh, ktery je nejvice profitabilni a o ktery v nejblizsi dobe nejspis diky integrovanym grafikam prijde ...... se podivejte nekam do letaku, kazde druhe "herni PC" ma integrovanou grafiku ..... meli by se soustredit hlavne na spotrebu a nizkou cenu ..... grafika s 4GB ram je dobra tak maximalne nekam na vystavu, ale jinak je to predrazene neprodejne zbozi ... semtam ctu PCT a tam furt pisou bud o bednach nebo grafikach ..... by me zajimalo, jestli vyrobci skutecne hledi na trh jenom skrz nejaky veletrh a predvadecky, kde si pomerujou pindiky, misto aby delali produkty pro lidi .....

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze je to opravdu o tom ze neni proc upgradovat. A nakonec alespon pro me ani neni moc co noveho hrat kde bych opravdu potreboval lepsi grafiku.
Ja sam mam pres 2 roky starou GTX 760 a i kdyz sem pred pul rokem kupoval na praci 4k monitor tak i tak jsem zjistil a byl celkem prekvapeny ze i v tom 4k si to grafika bez problemu dava na 60+ FPS u her ktere zatim hravam (data 2,HoTS, Diablo 3, CS). Ne nehraju hry na Ultra nastaveni. A vzdycky je zde moznost si to prepnout do FHD rozliseni pokud by nejaka novejsi hra nestihala ve 4k.

Protoze travim u pocitace drtivou vetsinu casu a pocitac me zivi tak by mi nebylo lito dat za grafiku 10 15 20k .... ale zatim k tomu nemam duvod protoze aktualne by me to prislo jako vyhozene penize.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nerekl bych ze neni duvod upgradu, ale ono neni na co upgradovat. Jak uz bylo mnohymi receno vsechny soucasne karty jsou recyklovane at uz trochu nebo zcela. Za posledni tri roky skoro nic noveho. To malo je u karet pres 15k.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

co je ti platny ze grafika s cpu sice vypocte ve 4k az 60fps, kdyz rozhrani tvoji grafiky ve 4k prenese maximalne 30fps!... :-( To je podobne jako mit auto sic s 1000ps motorem ale prevodovku s jen jednim kvaltem a moci tak jeti max 100kmh... na jednicku. :-))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ak spravia uz konecne 960Ti do 200E, tak ju beriem (za predpokladu >128bit bus a rozumnych parametrov, napr 192bit/3GB). A nie tieto ci uz drahe, alebo naopak nevykonne riesenia. To mi uz naozaj zatial staci HD4600 na vacsinu menej narocnych Full HD hier.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

padlo to tu hodnekrat... uber high-end u obou vyrobcu je vykonny a upgrade by smysl mel, kdyby ty karty staly polovinu... zbytek neprinasi zadny posun nikam...

Byl jsem zvykly po roce az dvou kartu prodat a koupit kolem 10kkc zase novou... 20k z penezenky ale proste nedam. Nicmene ceny bazarovych grafik jsou nizke jakoby novy highend nestal co stoji, takze pro nekoho kdo chce vykonou grafiku za par je bazar nyni skvelou volbou...

http://aukro.cz/sapphire-hd-7950-vapor-x-oc-with-boost-3gb-gddr5-i561501...

za 3-4kkc je to na hrani porad skvela karta, za 4-5kkc uz je 280x, za 6kkc uz je r9 290...

Tohle jsou adekvatni ceny k tomu, ze ty karty uz tu nejakou dobu jsou - jako upgrade ze slabsi karty je to podle me dobra volba.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky jsou cim dal drazsi a navic neoplyvaji nicim navic, takze neni divu, ze to lidi nechteji kupovat. Kde jsou doby kdy jsem za 13.000,- koupil tehdejsi highend Radeon X850XT, dneska mate za ty penize stredni tridu. Ale OK, mame blbej kurz, podivame se teda na feature soucasnych grafickych karet a hned me napada ma oblibena podpora pro HEVC format. Takze to v soucasne dobe umi jedinna GK GeForce 960 a behem podzimu by to mela umet grafika integrovana v procesoru Skylake. To je vsechno, no tak at se chlapci a devcata z obou firem vyrabejicich grafiky nedivej, ze jim to nikdo kupovat nebude, kdyz nic nenabizej!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Taky 950 a Carrizo. A IMHO i Fury.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co se domácích počítačů týče.
Myslím, že problém je také v tom, že stupeň inovací mezi jednotlivými generacemi se snižuje a tedy chybí motivace kupovat novou grafiku. Kdo má např. GTX680 dokonce s 4GB (dělal třeba ASUS tuším někdy koncem 2012) asi nemá ani dnes nějaký skutečně reálný důvod tuhle grafiku měnit za něco výkonnějšího.
Myslím si, že prodeje grafik by mohlo zvýšit, kdyby výrobci přišli se zcela jiným přístupem ke grafikám - např. s výpočtem založeným na ray tracing (sledování paprsku), což by nepochybně vysoce zreálnilo generování grafických scén. Nedávno jsem viděl technologické demo DX12 a jak se mě zdá, situace zůstává stále stejná - postavičky se jakoby vznášejí těsně nad povrchem, dá se poznat, že nemají s povrchem skutečný kontakt, pořád je to prostě ta samá filosofie, která má problémy nasimulovat reálnou iterakci objektů. Jestli má obrázek víc odlesků, apod...to považuji za detail a moc bych neviděl důvod proč kvůli těmto novým efektům si pořizovat novou grafiku..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Motivace kupovat nove IT zbozi pro desktop dnes mizi protoze:

-kvalita novych her je na urovni pro debila
-vetsina lidi hraje na nativnim FullHD rozlizeni, takze kdyz si zakoupili k pr. Radeon R9 290 pro 4K, vydrzi jim to 5 let s prehledem
-nejsou penize, lidi se 2x ohlizeji co maji koupit, navic sou zadluzeny, nejistota zamestnani, prichod bezencu, socialni pnuti
-desktop nahradili smartphony a tablety pro socialni dementi
-casta vymena socketu v roli Intelu a mizive % rozdily ve vykonu procesoru stredni tridy, kto to ma furt kupovat...

Uz to neni ta doba mezi lety 2004 - 2007 kdyz vychazeji poradne to upgrady a kvalitni herni zbozi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takove kecy, ze nic kvalitního nevychazí. Tak namátkou :

Project Cars, Assetto Corsa, dirt rallye, Zaklínač, Wolfenstein: The Old Blood, Civilizace, Anno , Cities skyline, elite dangerous, minecraft, dying light...

To jsou hry co mě aktuálně napadly jen tak z hlavy a řekl bych, že vcelku kvalitní tituly. Když vemu co hraju z indies tak třeba český factorio , prison architect, kerbal space program.

Prostě her je pořád dost. Hraju od dob 8bitů a pořád je co hrát.

Taky mám starší 760 a nevím na co bych upgradoval když všechno jede full HD.
No a hlavně jsem před rokem koupil XBOX a na PC téměř přestal hrát, protože na XBOXu je to daleko zábavnější a než si koupit grafiku do PC za 10K to radši utratím za hry a vybavení na xbox.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, myslím, že halda lidí má zásobu grafických karet ještě z doby těžby litecoinů, která se přestala vyplácet někdy květnu či dubnu minulého roku :o). Např. já mam 2x R9 290 a nedavno sem prodal HD7850. Vytápěl jsem s tím předminulou zimu 3/4 bytu :D a na svoje teplo to vydělalo. Jen maželka byla z toho hluku, než jsem přešel z radiálních větráků na tri-x poněkuď navrčená...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.