Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zajímavosti o dvoujádrovém mobilním Pentiu Yonah

To je hezké :-) A tohle taky "L2 cachí" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude Intel s jádrem Yonah  x86 - 64 ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimave, ale zajimalo by me jak to bude ve skutecnosti s tou frekvenci. Budou tam dve jadra kde kazde pojede napr. na 2GHz, nebo tam budou dve 1GHz jadra ktere dohromady budou tvorit 2GHz procesor? Pro nekoho to asi bude samozrejmost, ale jeste ani v jednom clanku jsem nevidel ze by tam byla tato vec rozebirana (mozna jsem to prehledl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim ale 2 Ghz procesor by dneska nikoho neoslnil, takže předpokládám že každé jádro běží na 2GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smarja lidi, to nemate mozek? Tyhle blabolo uvahy ctu snad vsude. Si snad myslite, ze kdyz ma auto nahon na 2 napravy, tak ze se kola tocej polovicni rychlosti nez pri nahonu na jednu napravu......? To by me zajimalo jakej posuk tyhle famy o tom, ze kdyz je procak 2 jadrovej na frekvenci 2 GHz, tak ze kazdy jasro bezi na 1 GHz. Proc by meli v clancih tohle vysvetlovat? To je jakoby vysvetlovaly, ze kolo je kulaty a nema hrany.
Jasny a az bude 8 jadrovy procak na 4 GHz, tak kazde jadro pobezi na 500MHz....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blecha - s teplotou soucasnych Pentii bych si spise tipnul 2x1GHz, ale budou to ty dva 2GHz, topit to bude jak rusky toustovac, odber jak mensi fabrika a vykon o 10 az 20% vyssi nez nynejsi nejvykonejsi P4 (AMD to stejne rozdrti...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JeJe: Rec je o nastupcovi jadra Dothan, nie shitu menom P4, takze by som s tymi hustymi tvrdeniami o teplote/spotrebe a toho, ze to AMD rozdrti, bol na tvojom mieste o hodne skeptickejsi. Ked na to vyjde aj rozumny desktopovy cipset, tak to bude imho hukot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doprcic prace, tak znova. Je snad jasny , ze 2, 4, 6, 10, 50 jadrovej procak na treba 100 GHz znamena, ze kazde jadro samozrejme bezi na 100 GHz!  At je to, co je to za procak! Fakt se snizuje na uroven uvah jestli je kolo kulaty....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si sami odpovědět na otázku: běží počítač se 4 procesory (každý na 2 GHz) jako počítač s jedním procesorem na 8 GHz?

Správná odpověď: NE. Počítač se 4 procesory, každý na 2 GHz běží jako počítač se 4 procesory, každý na 2 GHz. Rychlost nemůžete sčítat. Můžete sčítat třeba úložnou kapacitu, v případě procesoru L2 cache, ale ne rychlost. Už jsem to v jedné diskuzi psal: Je to jako s vařením vajíček: Jedno vajíčko se uvaří za dvě minuty. Za jak dlouho se uvaří dvě vajíčka?
Opět pro jistotu odpovím: Zase za dvě minuty. Ale uvaří se jich za stejnou jednotku času víc. To samé je to s procesory. Procesor poběží pořád na 2 GHz ať bude jednojádrový nebo dvoujádrový. Ale dvoujádrový procesor je schopen za jednotku času udělat víc práce, ne však rychleji.
Ještě jeden příklad ze staveniště:
Zedník bude stavět zeď (plácnu) rychlostí 5 cihel za minutu. (to je řekněme jako jednojádrový procesor o rychlosti dejme tomu 5 GHz). Dva zedníci budou také stavět zeď (dvoujádrový procesor), každý rychlostí 5 cihel za minutu. Budou-li ale stavět jednu zeď společně, prakticky se nic nezrychlí, pořád pojedou 5 cihel za minutu. Převedeno na dvoujádrový procesor: Nebude-li aplikace využívat té schopnosti, že procesor má dvě jádra, a bude se k němu chovat stejně jako doposud, ten procesor o moc rychlejší nebude (skoro vůbec). Rozdělí-li si však oba zedníci zeď napůl a každý bude stavět svým běžným tempem 5 cihel za minutu, udělají toho více, ale nadře se každý za jednotku času úplně stejně, jako kdyby stavěl jeden zedník sám. Převedeno na procesor: Využije-li aplikace toho, že procesor má dvě jádra (jde tudíž prakticky o dva procesory), může je zaměstnávat rovnoměrně a práce se tím urychlí. Pořád ale udělá každé jádro samo za sebe za jednotku času stejný kus práce, tedy dvě jádra udělají té práce více.

Nic lepšího mě na vysvětlení už nenapadá a jestli jsem to napsal zmatečně, taxorry, ale píšu to narychlo jen tak z hlavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,,,mužete mi prosím ještě vysvětlit jak je to s operačním systémem?? co který zedník (procesor)má dělat určí speciální operační systém, nebo to všechno je záležitost hardware..znaméná to že když budu mít nový dvoujadrový procesor nainstaluji XPSP2 tak aplikace pro něj určené budou fugovat rychleji??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Nrrr:
Operační systém je první, kdo více jader musí rozpoznat. Pak už se o jejich zaměstnání musí starat sama aplikace, v případě, že je jich více, pak to ještě rozděluje operační systém. Ale pokud OS nevidí více jader, neuvidí je ani aplikace (tedy tak to funguje na Windows, jestli je to jinde jinak, nevím, nemám zkušenost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.