Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základní deska Asus s čipsetem Asus X48?

ASUS Maximus Formula SE

Dnes se k firmě Asustek ještě jednou vrátíme, nalezli jsme totiž na internetu velice zajímavou (zřejmě plánovanou) desku ASUS Maximus Formula SE z řady R.O.G. Nést by měla na 23. září plánovaný čipset Intel X38 s podporou DDR3 pamětí (neoficiálně i DDR2) a PCI Express druhé generace, ovšem pod poněkud jiným názvem, na serveru hardwareschotte.de se doslova píše:

Chipsatz Name : Asus X48 (Overclocking Intel X38)

Nejprve jsme mysleli, že je to marketingová vychytávka Asusteku. Zdálo se nám, že by šlo o hodně odvážný čin (za poslední dobu si nevzpomínám, že by si nějaký výrobce desek přejmenovával čipsety k obrazu svému, z dřívějška snad jen „BXcel“, což byly čipsety ALi na základních deskách PC CHIPS). Ono to však nakonec asi bude jinak, “strýček Google„ prozradil několik neoficiálních zvěstí o chystaném čipsetu Intel X48, což by měl být nakonec jen trochu zrychlený X38, jak také napovídá zmínka na hardwareschotte.de. Ostatní parametry desky vypadají „běžně high-endově“, nechybí podpora všeho možného nejnovějšího, až na paměti, kde Asustek vsadil na zmíněnou neoficiální podporu DDR2. Pochválena budiž určitě přítomnost jednoho PATA řadiče (byť vzhledem k jižnímu můstku ICH9R pochopitelně formou čipu třetí strany), pořád ještě se může hodit. Přesná cena není známa, ale na různých eshopech se pohybuje od zhruba 270 do 330 €, což je v přepočtu rozptyl od nějakých 7 500 až 9 100 Kč. A to už je za základní desku pro desktopový počítač poněkud přemrštěné. Možná se stane u Asusteku druhou nejdražší, první je P5K3 Premium/WiFi-AP, ta už ale nese integrované 2 GB DDR3 paměti a její cena přesahuje 20 tisíc. U místního zastoupení Asusu jsme se jen dozvěděli, že deska bude, nicméně bližší materiály, ani případnou zmínku o „X48“ jsme nezískali.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Základní deska Asus s čipsetem Asus X48?

Čtvrtek, 6 Září 2007 - 20:22 | Milan Jelito | Asi to bude "vychytavka" jako T...
Čtvrtek, 6 Září 2007 - 08:22 | Anonym | jo jo moc se omlouvam za svoji blbost..Asi jeste...
Čtvrtek, 6 Září 2007 - 07:55 | kresomysl | a co takhle si to nejdriv precist? a zjistit ze...
Čtvrtek, 6 Září 2007 - 07:05 | Anonym | Ehm ehm, chyba v titulku. Pokud vím tak ASUS...

Zobrazit diskusi