Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Základní deska ASUS s integrovanou DDR3 pamětí

S cenou na tom svajciarskom webe sa museli seknut. Tych 225? +/- ma stat 'ASUS P5K Premium' s podporou DDR2.
Inak, da sa uz niekde v nasich koncinach 'ASUS P5K Premium pre DDR2' zohnat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, 2GB ram je u visty spise to nezbytne minimum a i tak svapuje jak o zivot docela casto (na office, a preravani videa samozrejme staci ale na hry a narocnejsi aplikace jsou 2GB malo), takze bych optimum uvazoval nekde kolem 4GB.
Deska je to sice hezka a byt tam i sloty na dalsi ram tak by do ni asi i dost lidi slo, ale takhle je dalsi upgrade zalezitosti nove desky coz vetsinu odradi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Rikas to jako kdyby Visty zvladli adresovat vic jak 4GB ... u tech 32bitovych bude spis divne pokud se dostanou tak vysoko ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to divné, do firmy si to nikdo nekoupí (buď slabší PC (není potřeba DDR3), nebo sice výkonné, ale určitě s možností rozšířit ram) a na doma to taky většinou není (to samé co u výkonného PC ve firmě). Takže tipuju, že si to koupí fakticky málo lidí.
2 khmaly: Nemáte něco společného s firmou T-Mapy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste kecalové, 4 giga žádnej x32 system nevyužije - 2 giga je pro Vistu dost pro hraní i nejnáročnějších her - pokud žijete v přeludu, že zvýšením o jeden giga se zvedne fps v řádech procent, jste naivnější než působíte :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl neviem ake hry hravas, ale mne este minuly rok par hier neslo spustit s max detailami a napisalo mi, ze nemam dostatok RAM pricom som mal XP a 1 GB DDR, teraz mam Vistu a pochybujem, ze by mi nej sli spustit hry vyzadujuce 2 GB. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EARL: Zkus si tu nejakou nejnarocnejsi hru v trosku vyzssim rozliseni a detailech, mam 2GB ram posledni 3 roky a nejak mi u tech poslednich her trva dlouho zoomovani a umi si k tomu obsadit  klidne par giga jeste na disku.
hkmaly: A kdo tady rikal co o 32b systemu ? Podle me je to docela zbytecne mit 32b OS na plne 64b systemu.
 
Kdyz vemu treba i nejakou tu starsi hru:
Everquest2 1600@1200 minimum/medium settings
Physical Memory 2046 / Free 82
Pagefile 1893 / 4312
A to jsem to:
1) sotva spustil
2) nebezi mi nic jineho

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Earl> Hle, kdo mluvi..Ty zvedas fps ve hrach nakupem pametovych modulu? To tedy hodne stesti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja pamatuju ze nt4 brala 40-60MB pameti, podle toho jestli jela na netu nebo ne. w2k 90-120MB. wxp jsem nepouzival ale pocitam ze pres 200MB nesli. po vypnuti zbytecnych sluzeb tyto systemy i min, beru domaci nebo pracovni pouziti jako dekstop. + kancelarska aplikace nebo hra mi snad musi v dnesni dobe 1-2GB RAM stacit. kolik proboha berou po spusteni visty, vzdyt je to holy system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 HO ...no tak asi tie Visty az taky holy system nie su...))) V nejakej diskusii nižsie bolo par postrehov, ze si Visty vselico spustaju uz pri starte, no a to celkom RAM zaplni, tekze moc miesta tam nezostane...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

muki> asus P5K se sehnat da, ted jsem s ni stavel jeden pocitac (Asus P5K Deluxe)... kupovano v Alze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ho: Kancelarske aplikace anom ale ne kazdy pouziva jen ty, a starsi hry, pripadne nektere z novejsich taktez, pokud omezis detaily a rozliseni a nemas spusteno vic veci zaraz.
Samotne Visty zaberou po instalaci klidne 8+ GB a novejsi hry taktez, sice z toho vse neni v ramce zaraz ale i tak toho byva dost.
Treba ten EQ2 co jsem tu zminoval, pri 1024@768 si ho klidne s min detaily a zonovanim klidne minutu na 512MB ram zahrajes, pri gigu muzes zvednout rozliseni a nebo detaily a zonovani trva 30s+ a se 2GB  to muzes hrat klidne 1600x1200 a zonovani trva kolem 10s. To vse na stejnem PC jenom s rozdilnou velikosti ram.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Heh tak tu mame odborniky na hry a FPS:-)) Povim to tak - samozrejme ze pridanim pameti se nezvysi vykon grafiky,ale co se snizi je nutnost swapovani -> z toho vyplyva vice fps,protoze v okamziku,kdyz clovek jde krajinou a zacne hrabat disk a dotahovat data,tak fps spadnou na bod mrazu prave proto,ze proste hra taha pomala data z HDD a ne rychle z RAM.To je pripad napriklad gothic3 - tam je znat zvyseni z 1Gb na 1,5GB pomerne HODNE.Stalker - pri 1GB RAM hra mistama nehratelna,s 2GB ani zaskub.Takze to neni otazka toho,kolik zere windows - to uz je jedno,jestli 100Mb nebo 400MB - spis jde o to,kolik sezere ta dana hra.Rozhodne v dnesni dobe jsou 2GB na hry MINIMUM,pokud si chci skutecne zahrat...a pocitam,ze v nejblizsi dobe se toto minimum posune na 4GB,pocitam tak za 1 rok uz to tak bude ,a nastane to s nastupem DX10 her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ho: Vista x86 cca 300MB, Vista x64 cca 800MB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Honza748
Ja som skusal 32bit verziu. Prva ve bola ze som vypol vsetko co nepotrebujem a dostal som sa skoro na uroven XP. System bol celokm dobre pouzitelny(o nieco horise ako XP), len tie reklamovane rychle starty sa mi nepodarilo dosiahnut. A podotykam ze som to skusal na P4(bez HT) a 512MB RAM, maj nazor je taky, ze tato konfiguracia by na kancelarsku pracu v pohode stacila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ideální kombinace na hry je Win XP + 2GB RAM, nic jiného. Visty celou RAMku zas**** blbostma a potom to nemusí stačit. Obyčejně mám při práci zaplněno 500-700MB RAM a ten zbytek musí na každou hru BOHATĚ stačit a jestli ne, tak je to megabastl a takové nehraju... Takový HL2:EP1 má doporučených 512MB RAM a u EP2 to bude podle mě stejně, maximálně 1GB a hry jsou to po grafické stránce špičkové. To takový nedodělaný bastl typu Gothic 3 (ikdyž je to jiný typ hry) se náramně seká i s 2GB RAM...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vista zasere pamet blbostma?
Vista jen predcita programy co pouzivas do pameti,aby se spousteli rychleji.. takze ty nepouzivas programy,ale blbosti? :)
navic jedna z vlastnosti Vist je ze tu pamet umi rychle vyprazdnit(bez ukladani na HDD) a dostanou se tak +- na uroven XP.. a to treba pri spusteni Hry...
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Igo: konecne inteligentny prispevok a k veci :) podla mojej praktickej skusenosti to takto funguje viac nez dobre (uz pol roka som len na viste), readyboost, spekulativne prednacitavanie aplikacii a podobne funkcie naozaj funguju (ale chvilku trva, kym sa naucia, ze co uzivatel potrebuje)..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, az na to, ze hra, ktera je na XP hratelna vpohode s 1GB ram vyzaduje na Vistach aspon o 1/2GB navrch, spis o GB. To bude nejspis tim, jak sou visty usporny v obsazovani pameti a jak ji dobre umej uvolnovat.

BTW: Na gamesach je casto zatracene poznat i rozdi mezi 1GB a 1G+128M. Ta jedna 128 navrch, vytvori tak neuveritelnej rozdil v chovani her vyzadujicich oficialne 1GB (minimum je vetsinou 512M) ze sem tomu sam nechtel verit dokud sem to nevidel. Swapovani se redukovalo na minimum, tam kde pred tim hra vytuhla na nekolik vterin byly najednou temer neznatelny zaseky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pouzivam Vistu na notebooku ktory mal kedysi 1GB RAM. Po starte bolo cca 500MB uz obsadenych. Ked mi rozsirili RAM na 2GB tak zrazu bolo po starte 900MB obsadenych. Z toho mi vyplyva ze Vista skutocne vyuziva RAM lepsie ako to bolo v pripade XPcka.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TomasSX: nenazval bych to "vyuziva", slovo "zasere" je mnohem vystiznejsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Igo: Musíš se nad tím trošku víc zamyslet. Moje programy samozřejmě nejsou blbosti (kdyby byli tak bych je nepoužíval ;)). Problém je v tom, že musíš vzít v potaz, kde se daný program nachází, pokud bych měl použít nějaký příměr tak sice toaletní papír potřebuješ, ale svůj smysl má pouze jen na tom jednom místě, jinde je to blbost a stejné je to s touhle Vista feature ;)
johnz: A to učení by mi setsakramensky vadilo, "podobná" feature je i ve Windows XP, programy které "nejvíc" používáš se ti řadí ve startmenu, takže v praxi jsem tam měl věci jako Poznámkový blok(TM) či Kalkulačka(R) apod..., které si lehce spustím zadáním "notepad" či "calc" do spustit a tohle se dá stáhnout na celé tohle učení... V praxi je to na nic, protože když chci někoho něco naučit, tak mu to radši naliju do hlavy, než aby se to odemně snažil odkoukat - tím chtěl básník říci, že celá tahle funkce by dávala smysl jen v případě, kdybych si mohl zvolit přesně co chci přednačíst... (možná to jde, ale ta funkce se takhle neprezentuje...)
isis: Líp bych to nenapsal :D :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dodatek: RAM se taky říká operační paměť - to je od toho, že se s daty v ní často provádí nějaké operace a proto považuju tuto feature Visty za znásilnění RAM, protože RAM není od toho, aby tam hnila kupa dat se kterou se nic nedělá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Pokial si Visty videl aspon z dialky, tak viez ze tieto veci sa daju povipinat. Mne taketo somariny tiez nevonaju, ale ked za PC sadne niekdo, kdo ma aspon zakladne znalosti tak sa da z Visty za 15minut spravit pouzitelny system, ked som vyradil zbitocne sluzby tak naroky na pamet boli len o malo vyssie ako v XP. Ale sprava pamete je jednoznacne lepsia ako v XP, XP svapuje aj ked mas volne 1,7GB RAM, proste minimalizujes okno a uz sa to snazi odsuvat. Vista to tam necha az pokial nemusi vyprazdnit ram koli niecomu dolezitejsiemu. Toto sa mi paci aj v linuxe mam vyuzitu RAM 480MB volne 30MB a swap 0. To len hlupe XPcka vsetko tlacia na swap.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ASD_:
No, já tomu nějak nerozumím, minimalizuju si v hloupých XPčkách všechny programy jak vzteklý a disk je pořád stejně v klidu... (mám 2 GB RAM).
Na druhou stranu asi je to otázka osobních preferencí, jestli je výhodnější swapnout program, když jej zrovna nepotřebuji, anebo až když paměť potřebuji a nedostává se jí, udělat big swap za účelem naházení do RAM jiných dat ... nevím proč, ale ta první varianta mi připadá tak nějak lepší, nedovedu to vysvětlit, ale zdá se mi, že je to celkově takové svižnější na odezvu.

BTW - Re: "sa da z Visty za 15minut spravit pouzitelny system" - na tohle přesně narážela jedna z reklam PC vs. Mac ;). Ne, že bych Maca někdy vyzkoušel, ale začínám už tušit, kam reklamní agentura na ten nápad přišla ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT
Vo Viste som nemal pocit, ze by ten hromadny SWAP trval dako extra dlho. Ale aj tak si radsej chvilu pockam pri spusatni velkej aplikacie ako ked ma to ma otravovat stale. Mne by najviac vyhovovalo riesenie typu: davam do RAM kym sa to zmesti a ked uz sa nezmesti odSWAPujem najdhsie nepouzvane. Logiku SWAPovania v XP som zatial nepochopil. Niekedy to slape super, clovek to ani nevnima, ale niekedy sa to fakt vyrazne spomaluje aj ked ma este miesto v RAM.

Co sa tyka tych 15minut, ja venujem vzdy trocha casu nastaveniu systemu(pri XP to uz mam vyriese nLitom). Mac som nikdy neskusal, ale tiez si myslim, ze by sa nasli veci, ktore by som nastavil inak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

goro: Jaky mapy ? gg ... ne, a ani s Hradcem Kralove a ani s Hong Kongem.

Rodney: Podle me je docela zbytecne mit 64bitovy system a s tim spojene problemy s aplikacemi ktere pro to jeste nejsou odladene kdyz tech 64bitu dohromady na nic nepotrebujes ... ale pravda, ja si s linuxem muzu dovolit dualboot 32/64bit, jestli na to s woknama jsou zapotrebi dve licence tak bych taky radsi 64bit ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teď Vistu znova zkoušel a nechal jsem ji jen tak nastartovat a běžet aniž bych něco začal dělat. Po JEDNÉ A PUL HODINĚ jsem PC vypnul protože jsem psychicky nevydržel poslouchat jak neustále nadšeně pracuje s HDD.

Ps. Jen by mě tak zajímalo co se to vlastně učila. Že by od nainstalovaných XP co používám? :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

draimon -
vis co delala? asi ne.. vytvarela ti zalozni (stinove) kopie dulezitejch souboru.(dokumenty,system atd.)
To je po ciste instalaci normalni a dela to jen pri nevytizenem PC.. kdybys pracoval,hned by toho Vista nechala a udelal by to pozdeji..
Jinak pokud ti to vani,tak tato funce de vypnout..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Igo, Draimon> To pravdepodobne nebylo vytvareni stinovych kopii, ale indexovani obsahu disku. Pochopitelne jde take vypnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Viděl jsem je z blízka, díval jsem se z dálky... ;) Je pochopitelné, že se to dá povypínat, ale nač to vypínat a udělat z Vist XPčka (obrazně řečeno), když XP můžu mít rovnou... Jistě máš pravdu, že správa paměti je v XP otřesná, ale u Vist je to jenom šlápnutí z bahna do louže, protože se jedná o nepovedenou snahu napodobit linux, ten totiž striktně odděluje data běžících aplikací od dat, které nepoužívá a má je jenom jako cached, takže ve skutečnosti je RAM plná, ale ty cachovaná data se v případě potřeby zápisu chovají jako by tam nebyli... A taky předpokládám, že Visty neustále používají svůj milovaný pagefile a kdyby se chtěli "inspirovat" u linuxu, tak by je ještě nedejbože mohl někdo obvinit z opisování ;)
BTW Mám stejně RAM jako WIFT a třeba když přepínám ze hry do Firefoxu tak se taky nějaké swapování neděje a vzhledem k tomu že mám WD Raptor 740GD tak bych to slyšel (ten disk má hodně hlučný seek)...

Z Vist mám takový pocit, že chce na základech z písku stavět rockstable systém a tak mu podává různé berličky v podobě různých skvělých technologií, které se dají marketingově skvěle prodat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Ja mam pocit, ze Vista sa nechala inspirovat spravou v linuxe, lebo ten odsln z RAM je hodne rychly. Probelm v XP je ked vyuzivas viac RAM(myslene percentualne). Ja mam PC s 2GB, 1GB a 512MB RAM tak mam na com porovnavat. Na to s 512 je to celkom bezny jav, ked je v RAM tak nad 350MB na tom s 1GB sa s tym stretnem iba zriadkavo. Ked som na tom stroji s 512MB spravil RAMdisk a na nom 150MB swap tak to PC slo jak vymene. Ale su ine veci co ma stvu, niektore aplikacia/hry si drzo poziadaju o swap, popripade rovno padnu aj ked je na PC dostatocna kapacita RAM, neviem ci je tento problem aj vo Vistach, tak dlho som ich netestoval, ale v XP mi to nici nervy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.