Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chaintech začíná opět dělat základní desky a grafické karty

Colorful Z77 X5
Náš trh se základními deskami je sice bohatší než třeba trh s pevnými disky, kde zůstalo jen „pár výrobců“, přesto je možné, že jim do řemesla brzy začne fušovat staronový výrobce Chaintech…

Historie firmy Chaintech, co se základních desek týče, skončila, přesněji řečeno byla přerušena zhruba ve druhé polovině roku 2006. Chaintech kdysi desky skutečně dělal, šlo o tzv. „druhořadého výrobce“ a první zvěsti o tom, že Chaintech s deskami skončí, se datují do září 2005. Ještě tentýž měsíc firma zmíněné zvěsti vyvrátila, aby se nakonec potvrdily a o rok později skutečně na „zabalení pěti základních švestek došlo“.

Připomínáme:

Chaintech se od té doby skutečně zaměřil na paměti, vyrábí jak klasické moduly, tak i SSD, USB flashky a další drobnosti. Jeho web je nicméně jedna velká smutná písnička, funkční tak napůl, jeho někdejší doménu chaintechusa.com mu sebrala „nějaká Olga z Ukrajiny“ a některé tiskovky tvoří tak, že přebírá zprávy od IT magazínů, které o něm píší. Jeho tiskovku o tom, že se Chaintech vrátí do byznysu se základními deskami a grafikami, mu napsali v DigiTimes a tiskovku o tom, že jak slíbil, tak se stalo, mu zase připravili lidé z TechPowerUp.

Každopádně základní desky bude Chaintechu dělat čínská firma Colorful (celým jménem Colorful Technology and Development Company, Ltd., dříve Seethru Company, mimochodem v letech 1996 až 1999 dělala desky pro Gigabyte, od roku 2000 spolupracuje s Quanta Computer a dodnes má ve vlastní nabídce desky s čipsety všech čtyř výrobců, od Intelu a AMD přes VIA až po Nvidii). A první kousky nejsou žádná ořezávátka: samozřejmostí je uvedení desky Z77 X5 s čipsetem Intel Z77 s dvojicí PCIe ×16 slotů, dvojicí PCIe ×1 a dvojicí PCI, nechybí ani Wi-FI v mini PCI Express slotu.

Colorful Z77 X5
Colorful Z77 X5

Pro milovníky procesorů AMD je to pak deska A990FX X7 dokonce se třemi PCIe ×16 sloty, plánovaná cena by se měla vejít do 200 dolarů, tedy v hrubém přepočtu do 4 100 Kč. Obě desky se zatím jmenují po svém výrobci, tedy Colorful.

Colorful A990FX Z7
Colorful A990FX Z7

Kromě těchto dvou kousků má Chaintech připraveny i další a nechybí dokonce ani desky se socketem FM2 pro procesory AMD Trinity. Zda se ale nakonec tyto desky objeví i u nás, toť otázka. Počítáme, že hned to asi nebude, pakliže vůbec. Chaintech tak možná pro našince zůstane ve stejné kategorii jako třeba ECS. Ale třeba nakonec tyto desky překvapí kvalitou a někdo dostane odvahu je prodávat i u nás.

Tagy: 
Zdroje: 

TechPowerUp, Chaintech (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chaintech začíná opět dělat základní desky a grafické karty

Středa, 13 Červen 2012 - 22:38 | Rovano | Výrobců, kteří po čase vyřadí kompletně podporu...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 23:28 | let adlo | Tak jo, ať před výrobou nových desek doženou...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 17:31 | BTJ | LOL:) Připomínáme: Chaintech zřejmě skončí se...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 14:26 | calven | Chaintech MB som mal v mojom druhom počítači....

Zobrazit diskusi