Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zalman ZM700-SV od Enhance Electronics míří na český trh

Zalman_ZM-700SV_1
Ačkoli byl celosvětově uveden již loni v listopadu, do českých skladů se tento 700W zdroj dostává až teď. S certifikací 80 PLUS Silver je naceněn v rozmezí 2500-3000 českých stříbrňáků.

Nemůžu si pomoct a nezačít tím, jak se Zalman pěkně střílí do vlastní nohy. Pěje chválu o kvalitních japonských kondenzátorech, ale to, že na vlastních fotografiích můžeme zjevně postřehnout Teapo, je něco, čeho si zákazník asi jako nevšimne (či jak si to mám jinak vysvětlit). Alespoň na vstupu jsou kvalitní kousky od Panasonicu, letmo jsem záhledl i nějaké Chemi-Cony KY v těsné blízkosti dalších Teapo.

Zalman_ZM-700SV_3

Zdroj samotný se vyznačuje účinností certifikovanou 80 PLUS Silver a jedinou silnou +12V větví. Na té zvládne dodat proud 54 A, na +3,3 a +5 V shodně po 20 A, dále 0,3 A na -12 V a 3,5 A na +5 V SB. Další suché detaily bych s dovolením vynechal a rozebral to zajímavější, a sice topologii zdroje. V podstatě se jedná o mírně upravenou verzi toho, co je např. v Silverstone Strider Plus 750 W.

Zalman_ZM-700SV_4

Použit je klasický design two-transistor forward a nejsou v tom dokonce ani DC-DC měniče, po tvorbu napětí +3,3 V je použit klasický magamp. To je na jednu stranu důkazem, že i z této topologie se dá vytlačit hodně, na druhou stranu je vidět, že je už na samém konci toho, co ještě zvládne. V testech zmíněného SilverStone na Hardware Secrets účinnost při vysokých teplotách nedosáhla ani na certifikaci 80 PLUS Silver, tou zdroj prošel v podstatě jen díky tomu, že Ecova nechává testy dělat při 25 °C.

Zalman_ZM-700SV_2

Řízení napětí bych tedy nečekal na takové úrovni, jako u zdrojů s DC-DC měniči. To ale bude vyváženo cenou, ačkoli se zatím ZM700-SV objevil jen zhruba ve třech českých obchodech, nejlevněji jsem ho viděl za méně jak 2500 Kč, což se mi zdá jako nejlevnější zdroj s 80 PLUS Silver mimo Seasonic OEM.

Zalman_ZM-700SV_0
Zdroje: 

TZ Zalman

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zalman ZM700-SV od Enhance Electronics míří na český trh

Žádné komentáře.