Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zálohování DVD s programem FlaskMPEG

Wow. Jenom wow, uplne mi tenhle clanek vyrazil dech.

Jeste tu chybi clanek o modernim kodeku Intel Invideo 3.

Pokud nekomu chybi moznosti nastaveni v (auto)gordianknotu, sahne po avisynthu, dvd2avi a halde dalsich veci... ale proc ne, je to nostalgie. Jako forek dobry :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakticke pripominky, kdyz pomenu predpotopni software - krok po kroku:

1) chybi upozorneni na DVDcka s vice uhly (typicky disney dvd u nas)

2)vsechno, co se da pokazit na croppingu je pokazeno:
2.1) crop na velikost nedelitelnou 16ti - kodek na to ma tendenci reagovat spatnou aproximaci poslednich (v tomhle pripade osmi) radku
2.2) ponechani (malych) cernych okraju - PRAVE NAOPAK, jestli uriznete blok absolutni cernoty nebo ne je DivXu putna, ale nechat kontrastni linku tahnouci se celym videem sezere neskutecny bitrate, jeste vice nez 2.1. Proto se vzdy orezava mirne DO obrazu (1-3 pixely), prave proto aby se eliminovalo obcasne posunuti obrazu ktere je zminovano. Kdyz to srovnate s overscanem televize, zjistite ze clovek opravdu o moc neprichazi
2.3) zadny resize - ok, pokud by se vysledek ukladal do matrosky a specifikoval se playback AR. Jinak je to spatne, protoze DVD obraz ma pomer stran 4:3 a pritom rozliseni je (typicky) 720x576 (coz NENI 4:3). O nejakem 16:9 taky zadna zminka.

3) audio ponechane v AC3... perfektni pro malou velikost. O OGG ci AAC se autor asi jeste nedoslechl...

Zaver: Jestli chcete udelat zacatecnicke DivX/XviD video, pustte na to (auto)gordianknot, vetsinu z techto neskutecnych prehmatu vam totiz NEDOVOLI udelat. Jestli mate radi, kdyz se hrdinove romanticky libaji pod elipsovitym mesicem s roztresenym obrazem, je toto navod pro vas. A jestli chcete delat poradny video, projdete si treba navody na doom9.org nebo guide.zhentarim.net.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdravim, tak to vezmem poporade:

ad 0) u techto postupu co hlas to nazor, kazdy z prece nas encodoval posledni roky neco jineho z jinych zdroju a tudiz dochazime k castecne jinym zaverum
ad 1) tohle je "howto" ne "referencni prirucka"
ad 2.1 a 2.2) pokud chci zachovat cely obraz, tak proste nemuzu orezavat, pri cene dnesnich medii me spotreba bitrate navic pro cerne pruhy nemusi trapit. prozatim sem si ani nevsiml, ze by kodek nekdy neco "spatne aproximoval"
ad 2.3) me predchozi clanky (zejm. vdubmod) JASNE informuji o tom, ze osobne preferuji matrosku (a to jiz znacne dlouhou dobu)
ad 3) opet doporucuji precist clanek poradne, jasne jsem tam odkazoval na predchozi clanky, kde se tez zminuji o me osobni preferenci ogg (a snad i aac, z hlavy ted nevim) formatu. pokud vsak chci zachovat orig. 5.1 zvuk a nedelat dalsi rekompresi do mp3/ogg atd.. tak proste musim ponechat ac3

Co se tyce elipsoviteho mesice, tak pod nim se hrdinove libaji i na crt monitorech s rozlisenim 1280x1024 :-)

Repektuji tvuj nazor a jsem za nej rad. priste si vsak precti podrobne cely clanek, nez vlitnes udelat prispevek do diskuse, mohli jsme si odpustit to faux pas s ogg ci mkv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmmm... ok. (hlasem z MK) Let's Fight!

1) souvisi s 2.3, viz dal
2.1) jenze ty tam o mod16 nemas vubec nic, naopak doporucujes klidne i orezani horizontalni osy bez DURAZNEHO varovani na mod16, resp. bez zadneho. At ziji zelene fleky v ffdshow, nekompatibilita s dalsi verzi divxu atp. (XviD dekoder neprehraje non-mod16 divx, divx5 neprehraje non-mod16 divx3, seznam pokracuje - tady OPRAVDU neni vhodno si zahravat). Mod16 problem na vertikalni ose je jenom aproximace 2.2, budiz.
2.2) prvni a posledni radek bude mit vyrazne horsi kvalitu nez zbytek obrazu a/nebo (s poslednimi kodeky uznavam, ze spis nebo - ale v nandubu to bylo kriticke) ti vyleti spotrebovany bitrate na stejnou uroven kvality o 50-150kbit. IMO opravdu zbytecne plytvani.
2.3) donutil's me precist ty predchozi veci... pominu, ze je tam spousta nepresnosti a veci vyslovne nedoporucovanych vyvojari kodeku; to ti za par let dojde. Ale opravdu NIKDE jsem tam neobjevil nic o nastavovani anamorfickeho pomeru stran v matrosce, nerkuli spravne pomery stran pro PAR v PAL4:3 a PAL16:9; chybi i poznamka o tom, ze tyto soubory nejdou prehrat s divxem a musi se pouzit ffdshow nebo xvid... zkratka a dobre, zacatecnikum neni dobre mast hlavu a je lepsi doporucit resize, nejlepe automaticky (GKnot). Ja si ty cisla typu 1:1.0888888 (PAR PAL4:3) taky z hlavy nepamatuju a chtit po uzivatelich timhle nasobit finalni rozliseni ap... ne, kdyz pises navod, musis vychazet z toho, ze vetsina ma mnohem zasadnejsi problemy s matematikou. Motat to dohromady s 1280x1024 CRTckama (LCDcka uz maji spravne 5:4) to porad jeste neospravedlnuje - chyba pri spatnem resize 16:9 filmu je 45%!!!!!! Ve srovnani s tim se muze jit par jednotek procent na 1280x960 vs. 1280x1024 vazne zahrabat. Tohle je ten sisaty mesic, o kterem jsem mluvil.
3) pokud chci zachovat 5.1, tak to hodim do 5.1 AACcka - tech ~180kbit uz se i na CDcku snese... Hlavne o tom chybi jakakoliv zminka. Ale budiz, tohle by bylo to nejmensi; evidentne se ti audio uz nechtelo probirat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V uvode je spomenute ze AutoGorgianKnot je prilis tirvialny, to je pravda. Ten je vhodny podla mna pre neskusenych. Ovela sirsie moznosti ponuka klasicky Gordian knot, ktory je podla mna na dany ucel bezkonkurencny:
http://sourceforge.net/projects/gordianknot/
(codec pack 1.9 + ripppack 0.35.0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow, krásně se tu "sekáte" :-) Což mě jenom utvrzuje v tom, že nejlíp dělám, když zálohuju DVD ---> DVD (a pokud možno Double Layer).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz: u ripování některých dvd se mi stane to, že výsledný obraz vypadá jako byste se na něj dívali přes vlnité sklo. Prostě se mi tam vyskytují rozmazané čáry, hlavně v oblastech přechodů mezi pohybujícím se předmětem a statickým pozadím. Nevíte někdo jak se to dá odstranit? Dík moc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wolf: Rika se tomu ringing a je to hlavni vylepseni, ktere si nese nova verze MPEG4 - AVC (drive h.264). Dneska ma zdaleka nejlepsi implementaci Nero Recode, tak zkus ten - ale jeste bohuzel neni tak dobre vyladeny jako XviD/LAVC, obcas ma tendenci ztracet textury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle napsat návod, jak převádět pomocí avisynth, dgindex a virtualdubu (nebo virtualdubmodu)? Výsledný obraz je mnohem lepší, než z flaskmpegu (který mimo jiné dosti nestabilní) a navíc se dá na video i audio aplikovat velké množství nejrůznějších filtrů, které mnohdy dokážou obraz rapidně vylepšit. A o moc složitější to není. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemysli nahodou Wolf prokladani ? Interlaced video ? Dela ti to u vetsiny nebo jen vyjimecne u nekolika malo DVD ? Nektera jsou skutecne prokladana, ale snad jich nebude vice nez jedno procento...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yusaku a ostatni maji uplnou pravdu: tento clanek je omyl, zcela mimo misu...
ano, desuplny FlaskMPEG byl "obliben" kdysi davno v zacatcich ripovani DVD do avi, pak ale nastoupil GordianKnot, ktery v tomto oboru na cele care vyhral, a od te doby byl FlaskMPEG vysmivan zejmena pro svou udesnou kvalitu, jeho vyvoj byl ukoncen a nastesti se na nej vseobecne zapomelo (az na tento nestastny clanek)
na pohodlne ripovani DVD do avi se da skutecne doporucit budto Auto Gordian Knot ("na 1 kliknuti"), nebo, pokud chcete mit prevod plne pod kontrolou a vsechno si pekne sami nastavit, sahnete po nikoli FlaskMPEG, ale po Gordian Knot, ktery zastresuje osvedceny postup DVD Decrypter - DGIndex - AviSynth - VirtualDubMod

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tlamik: Stava se to hodne zridka, rekl bych tak u jednoho 1% DVD. Např. mi to dělá u DVD Kabát-best of video. Fakt nevím jak to udělat:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, je fakt ze FlaskMpeg je uz davno zapomenut hlavne jiz kvuli zminovane nestabilite. Drive sem s nim take zacinal, ale dgindex+avisynth+Dub je tedka bezkonkurencni volba. Pro laiky doporucuju AutoGK, ktery Flaska urcite taky prevalcuje.

P.S.: Chtelo by ten obrazek nahore vice maznout,dost jasne tam de precist LAST_OF_THE_MOHICANS ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wolf: Tak to by mohlo byt prokladani, pak nezbyva nez zapnout deinterlaced fitr, ale ztrati to dost na kvalite a cele to bude takove rozmazane.
All: Ja pouzivam Flaska furt, mozna to prameni z moji neznalosti, ale v Gordianu mi nejak nejde ripovat primo z DVD (zrejme proto, ze to neni ripnuto DVD riperem nebo co), takze abych to 15 minut ripoval (kdyz to uz neni original, je bez ochrany apod.) a zasiral si tim hadr a pak to slozite prevadel, tak pro mne je jednodussi Flask, ale treba me nekdo vyvede z omylu. Otazka tedy zni, lze pouzit Gordiana pro ripovani primo z dvd media ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AdminAF: komplexni cesky navod na DGIndex+AviSynth+VDM je na http://jech.webz.cz/
spousta vybornych navodu je na http://www.doom9.org/ (kompletni rip pomoci Gordian Knot)
zevrubny popis prace zejmena s AviSynth je v cestine take na http://puschpull.org/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wolf: jo, tak to bude interlace. Obcas na to jde jeste pouzit PAL telecide v avisynthu, vetsinou nastupujou deinterlacery a to uz je temna magie s - povetsinou - zalostnymi vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Yusaku:
mod16: vsimni si ze flask pri orezu skace po nasobcich 16ti.
mkv: tento clanek byl o flasku ne o nastavovani parametru u mkv
resize: vidis, kdybych doporucil resize, vrhnou se na mne lide, kteri to povazuji za zverstvo :-)
aac: i kdyby 5.1 tak je to stale dalsi rekomprese k tomu nevim co bych rekl vice
deinterlace: jo, spousta lidi zase tvrdi nic nedeinterlacovat (viz diskuse u clanku o vdubu)

to AdminAF:
muze bejt, jinak flask je v mem pripade naprosto stabilni, ale take jsem si s jeho nestabilitou kdysi uzil sve. co se tyce filtrovani, tak ja je nedelam. zastavam nazor, ze je lepsi nechat to tak jak to je a hrat si s tim az pri prehravani (ffdshow uz toho umi hodne, vzpomente jak na tom bylo pred dvema lety a hlavne clovek neriskuje ze s odstupem casu zjisti, ze parametry nejakeho filtru tehdy "prepalil")

to Demerzel:
dost tvrda slova, ale jinak stejny nazor, jako spousta dalsich lidi (gknot je lepsi)

to JnZ:
:-) dekuji za upozorneni, priste budu lepe filtrovat :-)

Berte vsichni prosim v potaz, ze tento clanek se nejmenuje "nejlepsi zpusob na svete jak udelat dvd -> avi prevod" ale popisuje praci s flaskem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

veci o resize uz nebudu komentovat, ale k filtrovani: mottem poradneho enkodera pri pouziti filtru neni nejak upravit obraz, ale opravit jej tak, jak nejspis vypadal na filmovem pasu. DVD authoring studia bohuzel svouji praci velmi casto odflaknou neuveritelnym zpusobem (znamy ted v photoshopu rucne prekresloval 3000 policek filmu kvuli spatnemu authoringu!!!).

No a pak je tu problem sumu, ktery je nepritelem MPEG-4 mnohem vice, nez MPEG-2. Proto take prisel thomson ap. se svymi technologiemi na umely sum - kdyz uz ho filmova studia chteji, tak ho dostanou... ale zakodovavat sum do obrazu je opravdu spatne, velmi spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem ze toto je nejaka habadura.Flask Mpeg bol prekonany novsimi bud verziami alebo podobnymi softikmi ako napr Xmpeg.Flask ja uz nepouzivam dlhoooooo-mozno aj 2 roky.Xmpeg je kvalitnejsi a rychlejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oóóóó´. Krásna diskusia, vhodná niekedy v roku pána 2002. DVD NAPAĽOVAČKY STOJA DNES OKOLO 2000SK!!!! ALEBO 1500CZK!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale kdyz mas treba DivX prehravac, tak proc toho nevyuzit ? Tezko bych mel doma 20 nebo kolik jich je DVD treba serialu Friends. Vtip je prece v tom, ze se na jedno DVD vejde vice filmu ve sledovatelne kvalite ... (navic si vem piraty, co si kopirujou filmy pred uvedenim do kin nebo v prubehu a to jsou v drtive vetsine DivX a Xvid, tim se jich nechci zastavat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostal se mi do ruky thajský DVD disk v NTSC 29fps a měl problém jak ho převést na DVD PAL 25fps a přidat českou podporu a musím říct, že když všechno selhalo, tak FlaskMpeg hodně pomohl. Teď sedí zvuk s obrazem i české titulky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor je idiot, coz je videt hned v nadpisu. Protoze nevi ani vyznam slova zaloha. Tohle zalohovani rozhodne neni. Je to konverze s pouzitim ztratove komprimace. A co se tyka programu FlaskMpeg, myslel jsem, ze doslo k padu serveru cdr.cz a ze se zobrazuji prispevky z roku 1999. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Považuji se za štourala v oblasti grabování videa z TV nebo zálohování DVDček do Avi formátu, Flask MPEG není ideální řešení nedokáže přegrabovat celé 2vrstvé DVD, zasekne se v místě přeostření lasseru na druhou vrstvu, tento program je už dnes nepoužitelný, zato Auto Gordian Knot 1.95v vyřeší cokoli- opravdu nejjednodušší nastavení, snadná instalace potřebného software- tím že obsahuje absolutně všechny potřebné kodeky pro práci s videem do DivXviD, Je li film na HDD, tak si s ním dokáže naprosto poradit. Nejlepšší na tom je ,že opravdu vytvoří přesně to co chcete, navíc se dá určit i velikost výsledného AVI no není to super?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda, jak si psal, je-li fil na HDD, ale co kdyz neni ? Jde to ?
Co když chci udělat resize, nechci titulky na konci filmu,chci nejak nastavit kodek, nechci orez cernych pruhu .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

potřebuji obráceně dík
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den potřeboval bych poradit mám video kameru panasonic NV-DS29
ale nedostal jsem ktomu ani žádný kabel k počitači natož nějaký program
zajmalo by mě kde jse to dá zehnat
předem děkuji za odpověť na muj E-mail
tomas.sirokaniva@atlas.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cuty: No já bych prvně zašel za těma, co ti to prodali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předem děkuji za rychlou odpověď.Jedná se ozálohování DVD s programem FlaskMPEG,
jak jsem již uvedl vviz kopie předešlého dopisu.
DOBRÝ DEN, POUŽÍVÁM VÁŠ DOPORUČENÝ PROGRAM, ALE ŽÁDAM VÁS O RADU, PO 50% PŘEVODU MI VŽDY PROGRAM SPADNE.>PŘI PŘEVODU 14 MIN. FIMLU PŘEVOD PROBĚHL BEZ SEBEMENŠÍCH PROBLÉMŮ, NAPIŠTE KOLIK JE POTŘEBA ZHRUBA TAK MÍSTA PRO MPEG, PROTOŽE PŘI PŘEVODU VÝŠE UVEDENÝCH 14 MIN. JSEM MĚL 1,9 GB MPEG. ŽÁDÁM O VAŠÍ ZKUŠENOST DĚKUJI ČUTRÍK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.