Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zamyšlení nad budoucností DVD rekordérů

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Je až zarážející jak se historie opakuje. Opět totiž proti sobě stojí téměř shodné firmy se svými formáty pro DVD rekordéry, jako v době, kdy bojovaly o standard pro video (beta versus VHS). Na jedné straně Sony a Philips s DVD+RW (dříve hráli za Beta video) a Hitachi, Panasonic (Matsushita) a Toshiba s DVD-RAM (ty, které s VHS video zvítězily) ...

Je až zarážející jak se historie opakuje. Opět totiž proti sobě stojí téměř shodné firmy se svými formáty pro DVD rekordéry, jako v době, kdy bojovaly o standard pro video (beta versus VHS). Na jedné straně Sony a Philips s DVD+RW (dříve hráli za Beta video) a Hitachi, Panasonic (Matsushita) a Toshiba s DVD-RAM (ty, které s VHS video zvítězily).

Chcete si dnes vsadit na vítěze? Je opravdu těžké určit kdo bude stát na stupni vítězů. A to v záloze ještě stojí Pioneerův DVD-R/W a NECův MVDisc, jenž začnou bojovat o své místo na slunci v nejbližších měsících (viz článek z 30.7.1999). Je až legrační, jak jsou tyto velké firmy nepoučitelné a vyhazují obrovské peníze do vývoje technologií,
které třeba nakonec skončí na smetišti, místo aby se dohodly na jednotném formátu, který bude nejlepší.

V současné době se zdá, že vítězství se více kloní k DVD+RW, protože tyto disky již dovede číst poměrně hodně DVD přehrávačů, narozdíl od DVD-RAM kterou je nutné používat se speciálním caddy. Možná by to bylo i spravedlivé, aby v této bitvě zvítězili ti, kteří s Betou dříve prohráli. DVD-RAM má zase tu výhodu, že se prodává již déle než rok. Například Philips plánuje svůj první DVD-RW až na září (cca 700U$). DVD-RAM má také mocnou podporu u Apple počítačů,
kde si mohou uživatelé, vybrat DVD-RAM jako volitelné zařízení u PowerMac G3s. V oblasti PC jsou však zatím stéle převážně nabízeny CD-RW mechaniky.

Tyto drobné výhody jsou však vzhledem k velmi malému trhu naprosto bezvýznamné. Disk Trend například odhaduje, že v loňském roce se prodalo 120 000 DVD rekordérů a letos se
očekává prodej asi 545 000. A takto si představuje prodej DVD rekordérů a CD-RW mechanik v následujících letech (v milionech kusů):

Rok DVD rekordéry CD-RW
1998 0,12 4,1
1999 0,54 10,5
2000 1,5 17,3
2001 2,7 22,6
2002 7,3 22,5

Vidíte, že prodej CD-RW bude až do roku 2001 výrazně stoupat, a teprve v následujícíh letech se počítá s postupným nahrazením CD-RW DVD rekordéry. Pořizujte-li si CD rekordér, počítejte, že vám jistě alespoň tři roky bude dobře sloužit, aniž byste museli mít obavy, že vám v této oblastu ujel vlak. Pomalý nástup DVD rekorérů je práve ovlivněn problémy s nakompatibilitou standardů. Na přelomu roku 2001 a 2002 se již však předpokládá, že i zde bude jasno a rozvoj této technologie již nebude nic przdit.

Výhodou DVD oproti CD je jeho kapacita, 4,7 GB oproti 640 MB. Avšak této DVD kapacity zatím nikdo z DVD rekordérů nedosáhl. Stále jsou technolgicky schopni nahrát kolem 3 GB. Snad v září Pioneer s DVD-R/W (4.7 GB) všem ukáže. Ostatní slibují 4.7 GB od příštího roku. Zajímavé také je, jak jsou si všechny formáty podobné. Jejich schodnost je daleko větší, než drobné rozdíly mezi nimi.

Problémem DVD rekordérů je také poměrně vlažné přijetí DVD technolgie jako takové. V tomto roce se očekává prodej 12-ti milionů DVD ROM mechanik, ale vetšího rozšíření se asi dočkají až v příštím roce, kdy Sony uvede první interaktivní DVD hry.

Analytici zatím nechtejí předpovídat, který formát zvítězí, ale s ohledem na komerční úspěch Sony a volné místo na trhu, dávají DVD+RW větší naději, což by se mělo projevit na konci příštího roku. Já osobně stále fandím DVD-R/W Pioneera.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Zamyšlení nad budoucností DVD rekordérů

Žádné komentáře.