Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zaoblené rohy jsou zpět: Microsoft předvádí nové uživatelské rozhraní

Kikoti, fakt.

Místo toho, aby opravili a vrátili funkce, které ve W10 stále bolestně chybí (např. management multiuser prostředí), tak si hrají s nepodstatnýma hovadinama - ovšem pozor, pouze někde. Dodělat převod celého OS do vzhledu desítek taky nedovedou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen vrátili, ale bylo by dobré některé vrátit a ještě vylepšit. Například ten nový disk management neumí nic kromě nejzákladnějších funkcích. Ten starší uměl víc, ale na opravu flash disku s druhou (a skrytou) bootovací partition do původního stavu pomůže jen příkazový řádek a utilita diskpart.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakej novej, vzdyt tam je porad ten samej ... . Mam 20H2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nový už je ve vývojových verzích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já už používám skoro výlučně diskpart, kromě úplně nejtriviálnějších úkonů (1 oddíl na celý HDD apod.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Dodělat převod celého OS do vzhledu desítek taky nedovedou."

A co když vám řeknu, že to nedělají z úplně racionálních důvodů? Třeba takové nástroje z MMC. Tyto jsou využívány v největší míře administrátory, kteří spravují různé verze Windows a ti naopak oceňují, že se to v čase příliš nemění. A v těchto a podobných hlubších nastaveních tráví BFU "0.001%" svého času, co pro příčetnou firmu logicky znamená, že to má minimální prioritu. A i když je to MS, tak nemá nekonečné zdroje, takže není nic nepochopitelného na tom, že se některé věci upraví až po mnoha letech. A taky znáte takové to, že když něco funguje, tak na to nešahej, dokud to není potřeba...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, MMC konzole a její nástroje mi taky nevadí nepřepsané. Je to přehledné a už desítky let v podstatě stejné. Spíš bych uvítal, kdyby vůbec nezačali s předěláváním ovládacích panelů. Dodnes vnímám Ovládací panely ve Windows 7 jako vrchol ergonomie. Každý prvek je tam, kam logicky patří a neplýtvá se místem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem asi přehnaně konzervativní ale dodnes používám Klasické nastavení (ala Windows 2000 skin).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ja si pamatuji komentare z jedne z cetnych diskuzi o Win10 na diit-u, kde mi bylo vysvetleno po lopate, ze lide kterym se nelibi dlazdice a nove menu ve Win10 a instaluji ClassicShell, jsou naprosti retardi a neefektivni starousi zasekli v roce 1995, a cokoliv udela Microsoft ve Win, zveda efektivitu prace do nebeskych vysin.

A ted se doctu, ze dlazdice MS rusi... pro mne, starouse, naprosta Zahada. Takze kde jsou tihle lide ted ? Rad bych slysel vysvetleni, jak dlazdice zvedli 10x efektivitu prace, a jejich zruseni ji opet zvedne 10x...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Rad bych slysel vysvetleni, jak dlazdice zvedli 10x efektivitu prace, a jejich zruseni ji opet zvedne 10x..."

Tak to je jednoduché, právě objevili lino. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá sa mi to alebo vývoj Windows čo sa týka UI akosi nevie kade má ísť?

XP prišlo s oblými hranami, Aero prinieslo ešte oblejšie hrany + priehľadné záhlavie okien, Metro to všetko zrušilo v záujme vyššieho dobra v podobe pravých uhlov a nepr(i)ehľadnosti, Fluent vrátil späť (matnú) priehľadnosť a teraz "vymýšľajú" oblé rohy naspäť. (Opravte ma ak som sa sekol)

6+ rokov pre nich nie je dostatočne dlhá doba aby dali dokopy spomenuté nastavenia, ale hrajú sa s rôznymi skinmi pre WindowBlinds a premýšľajú, ktorý skin je ten pravý. Apropo "Microsoft nechce riskovat kompletní změny ze dne na den" no jasné, postupne spravia malú zmenu tam, inokedy zase inde a po 8 aktualizáciách človek aj zabudne, ako to vyzeralo na začiatku. Šachisti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bude ten poladěný Fluent umět kompletní průhlednost oken, hlavního panelu atp. jako tomu bylo ve Win7? Páč to je hlavní důvod, proč konečně přejít na Win10.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálne Vám na túto otázku nemôžem odpovedať, neoficiálne (berte s veľmi veľkou rezervou, pravá ruka nevie čo robí ľavá a viceversa) očakávajte iba matnú priehľadnosť, tj. taká, aká je prítomná napr. v taskbare, či v Štart menu (pre predstavu https://ctrlv.link/MJX0 ). Efekty podobné Aeru (ako to robí napr. program AeroGlass a TranslucentTB) nebudú. AFAIK jediné okno, ktoré môže byť priehľadné, je cmd a powershell (myš nad oknom, ctrl+shift+kolečko myši).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mě právě velmi vyhovuje čistá transparentnost bez bluru, jak to bylo ve Windows 8.1
https://ctrlv.cz/vxOf
Používám to tak, že mám širší taskbar vlevo vertikálně a pod ním schované aplikace, které něco dělají, ale které nechci mít v popředí, protože mám na full screenu (bez taskbaru) něco jiného. Tak si to odložím pod taskbar a tam po očku sleduju, jestli to či ono už doběhlo. Výborná věc.
No, a to s desítkama zase padá. Horší OS Microsoft zatím nevymyslel. Možná ani Vista nebyla tak tragická (když dostala SP2 a pár dalších hotfixů ;). Všechny OS před desítkama - čím novější aktualizace, tím lepší. Windows 10 přesně naopak - čím novější, tím horší. Pořád nějaké změny, které člověk nechce, neustálé upozaďování starch dobrých ovládacích panelů, přičemž v tom novém to buďto není vůbec, nebo až na desátý proklik - a běda, jak zkusíte otevřít těch panelů víc - nejde, pořád jedno okno, ve kterém se vám to, na čemj ste dělali, zmizí, jakmile uděláte nedopatřením otevření jiného nastavení.
Tohle je taková tragédie, že nevím, co budu dělat, až skončí podpora Windows 10 1607 LTSB, kde je ještě kopec věcí normálně (a ten kopec nenormálních věcí se dá víceméně ještě ignorovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já sice Win téměř nevyužívám, jen občas, když potřebuju něco specificky Microsoftího, tak W10+Off365 nahodím, ale nesetkal jsem se s tím, že by se W10 chovaly byť jen náznakem tak tragicky jako Vista. Ano, aktualizace mám odsunuté na nejzazší možné termíny a edice je W10Edu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

W10Edu je vlastně Enterprise, což v podstatě použitelné je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I tak se toho pokud možno vyhýbám (taktéž mám W10Edu licenci).

A vista se chovala ještě královsky, pokud se to opatchovalo, povypínalo co vypnout nutné jest. V podstatě jehovista jsou W7 kernel ale v oblečku blízkém W9x - WXP. W7 už překopaly vzhled lehce víc, o W8 nemluvě.

Jinak se mi tento týden poštěstilo, dvě BFU opět přišly do střetu s realitou a něco jim update systému/driveru rozbil. Taky věc, co moc v době před W10 neexistovala (minimálně v daleko menším počtu výskytů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem nenarazil na OS u kterého bych si kvůli čistě designové kravince řekl, že ho nebudu používat. Klidně bych fungoval s designem Windows XP, kdyby ten OS měl dobrý základ.

Lidstvo potřebuje nějakou větší katastrofu než je covid, jinak si priority neuvědomí. Na prvním místě mají být samozřejmě práva LGBTQ (snad už žádné písmeno nechybí), bez toho se lidstvo do cizí galaxie nikdy nedostane. Je třeba zde na Zemi udělat peklo, aby se zvýšila motivace odsud uniknout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Katastrofou je, když někdo matlá politiku i do vzhledu OS.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Politika je odrazem společnosti. Nelze oddělovat. Včera jsem viděl protest BLM a tak tupé stádo idiotů se u nás neobjevilo ani na Staromáku. Inteligenčně byli pod úrovní zombíků a chováním/pohybem byli na jejich úrovni. Pro tyhle lidi jsou určené tyhle manévry co mají zamaskovat smrt skutečných inovací.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Fakt mimo. Manažerské žvásty, změny log a barev, inovace pro inovace tady byly dávno před tím...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych rád kdybys měl pravdu, ale IMHO před 30 lety na tom bylo lidstvo lépe. Tupost, povrchnost, pozérství, pokrytectví, zvrácenost, narcismus - internet a špatně vyladěný kapitalismus to zesílil. Např. za Hikikomori a 150 dalších psychických problémů může jednoznačně kapitalismus, jenže levice na západě je vypatlaná a Milouš Jakeš už bohužel zemřel. Krize je v tolika úrovních, že už se ani moc neví jak ji řešit, natož aby se řešit začala.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Milouš Jakeš už bohužel zemřel." Když napíšeš tohle, tak dál už o vypatlanosti nemusím pochybovat :-)
Ten tvůj vysněný socialismus byl v krizi požád, jen se pořád vymlouval na nepřátele. Jenže jak je známo, hlavními nepřáteli socialismu byly jaro, léto, podzim a zima :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Raději ať je v krizi systém a ne lidi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je ale blbost, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V krizi byli i lidi a bylo tam spousta zničených životů i generačně, celých rodin a generací.
S odstupem let někteří s horší pamětí nebo ti co to naopak nezažili podléhají pohledu růžových brýlí. Kapitalismus je tisíckrát svobodnější a lepší než bolševická totalita nebo vůbec východní totalita. Zkus se odstěhovat do Ruska coby předkrm nebo rovnou do Severní Korey, to by se ti rozsvítilo, ale už by bylo pozdě...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rusko trpí kvůli gangsta kapitalismu co tam zavedl Jelcin. Severní Korea je pod sankcema, pod kterýma by se ČR vylidnila do pár let.

„Kapitalismus je tisíckrát svobodnější a lepší než bolševická totalita nebo vůbec východní totalita."

To se ti zdá, máš stejně jako ty svobodné kapitalistické země moc velkou spotřebu drog a antidepresiv.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A zase pohádka o zlém Jelcinovi. Ti ruští mafiání jsou nejčastěji bývalí soudruzi a komsomolci, kteří kradli už za časů Gorbačova. A Putin je jen nynějším kápem této mafie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není pohádka. Ztráty Ruska během Jelcinovy hrůzovlády jsou bezkonkurenční. Vědí to i na západě (tam ty biliony tekly), jenom Jirka1 si pořád jede svou o zlém Putinovi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nelži. Ty prachy netekly na západ, ale do kapes ruských mafiánů. A zůstaly tam, pokud tito mafiáni jsou ve stejném klanu jako Putin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Milouš Jakeš už bohužel zemřel.. v KSČM je i tak dostatek bojlerů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... zase tě zavřou. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty první čtyři písmenka znám: Liquor, Guns, Bacon, Tits, ale to Q je mi záhadou. Že by QAnon? :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zlate win 7.
problem je ze wX si nepamata nastavenie zvukovky (hlasitost) vzdy startuje na 10, kdezto pri vypinani dam mute
dvaja uzivatelia maju na jednom pc problem
nedotiahnute veci pri virtualizacii (intel vtx)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, problém s hlasitostí nepozoruju ve W10 na desktopu, na ThinkPadu W530 taky ne a na Latitude E6530 taky. Buildy mám různé na těch strojích, někde 20H2, někde 1909 a někde 2004.

Co je za problém s virtualizací? Myslíte Hyper-V? To je sračka od vydání, doporučuji VMware Workstation nebo virtualbox.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě proměnit a sjednotit uživatelské prostředí přeci jen chvilku trvá... No, to mi vyprávěj, koukám na to každej den.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Soudě dle vzhledu na screenshotech se zbývá už jen zeptat: kdy se Microsoft rozhodl přejít na GNOME 3?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Od verze jádra 6.13

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevíte? Další krok integrace Linuxu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to tvrdím už nějakých 10 let, že Windows jednou pojedou na Linux kernelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to zpětně Linux technologicky neovlivní k horšímu.
Přece jen by to byl silný hráč.
Jde mi hlavně o kernel a architektury, omalovánky si každý může vyvíjet podle svého.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já si říkal, že mi to připominá bubuntu, jen jsem byl líný se podívat, jak vlastně vypadalo a vypadá teď (tedy gnome).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiz 12 vydani(v2009/20H2) Windows 10 a kdyz pracuju se sedmičkama nedosahnou ty desítky tem sedmičkám ani po koule, posledni novinkou strasne dulezitou bylo prevedeni/integrace vlastnosti pocitace do idiot metro menu a pak se v tom hrabat, uz jenom cekam kdy dokonci stejne nasilnou integraci/prevedeni v pripade ovladaciho panelu protoze ten jeho klasicky styl jim ale ze musi hrozne brnět v kokotech a tez pak ponuka pridat a odstranit programy, to jiste budou ty nejvetsi prinosy Microsoftu pro 10 v podobe nastupnich aktualizaci 2104 a 2109, cigáni z indie uz na tom jiste horlive delaji, necht se pojebe Microsoft s celýma desítkama, strašná to kokotina, i Windows 8.1 mi prijdou sakra lepsi nez tenhle nepovedenej desítkovej paskvil, a opakuju, po Windows 7 a 8(.1) meli nasledovat devítky, darmo cigáni s pomocné školy neovládaj ani základní matematickou postupnost v prvočíslech, a pak chcem od tehleh kokotů poradnej system, s Microsoftem je to jako s intelem, stoji dnes za kokot.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapoměl jste dnes na prášky? Tohle považujete za příčerný příspěvek do diskuze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s ním souhlasím, Win10 je totální bastl...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je naprosto irelevantní co jsou nebo nejsou které Windows, ten příspěvek nepatří do civilizované diskuze a docela se divím že ještě není smazaný, jasně z něj čiší když ne opovrhování rasou, tak minimálně národností, za tohle se běžně bez rozmýšlení dávají bany.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jenže tady nejsi na idnes pod vládou Bangy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty bys mohl zfleku k Bidenovi jako poradce. Najdi si nějaké fórum, kde hledají zamindrákované moderátory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Biden je sice levičák, ale není úplný hlupák. Ten poradce nepotřebuje, ale samozřejmě je má protože: 1. čas a za 2. víc hlav víc ví.
Neobhajuju ho, protože mi jeho socialistická rozhodnutí hýbají žlučí. Ale je to furt lepší než trumpovská ignorance a pustý mačismus. Škoda, že Trump nechytnul státnickou vlnu ke konci svého období (hlavně covid a zahraniční politika mimo arabský svět), protože přece jen zařídil pár dobrých věcí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sleepy Creepy Beijing Biden nepotřebuje poradce? To je joke roku. To video z oválné pracovny, kde při podepisování exekutivních příkazů, a že jich v prvním týdnu bylo, mumlá "já ani nevím, co to podepisuji", to jsi asi neviděl, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsi měl dodat, že Trump je white supremacist. Já k tomu mám třeba důkaz: https://www.facebook.com/watch/?v=2719730018122955

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LTSC je úplně v pohodě, co člověk nechce může vyházet. Co se týče vzhledu samo, bambilionářsko-bollywoodská firma typu MS nemá kapacity na to udělat jednotné okno nastavení a tak jsou tři a sem tam vykukuje nějaký ten kostlivec, 10 různých druhů ikon.. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LTSC má jedinou drobnou kosmetickou vadu, teda pokud ji nemají i ostatní edice, teď si nejsem jistý: když chce člověk použít IE ke stažení a instalaci ChrEdge, tak to prostě nejde, protože mají dementi z MS udělanou tu stránku tak, že se to snaží otevřít "podesítkovsku" a zrovna tyhle fíčury v těchdle edicích chybí :D. Úplně to zavání tou „indickou precizností“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tím chce Microsoft lidem říct, aby rovnou stahovali jiný prohlížeče :) IE je další kostlivec, kterej nikdy nezmizí i když ho zařízli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, bohužel ActiveX neběží v jiném prohlížeči než IE (kromě snad dnes již obskurní čínské Opery) a nějaká, i současně prodávaná zařízení prostě vyžadují IE k instalaci a konfiguraci.

A to se pak dotyční lidé ve firmě se strašně diví, když to nefunguje v Edge a co si to člověk vymýšlí. Nakopal bych je kam slunce nesvítí, ale halt není ta možnost. Do Česka a do některých zdejších firem zatím moderní technologie nedorazily, tak proč něco dělat... Zákazník náš pán :D

Raději se nebudu vyjadřovat k Flash pluginům, tam platí něco podobného, i když je toho už o dost méně. Potřeboval bych 10 nohou abych všechny ty managory nakopal kamsi... Má to všechno vysoký plat a o to méně pracují :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzera to ako macOS. MS kopiruje :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale nepovídej. Doporučuji film pro pamětníky "Piráti ze Silicon Valley".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zaoblovači rohů ze všech zemí, vyližte si ... řešte radši problémy a nedodělky!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V každém případě je neuvěřitelné, jak obrovské úsilí tam věnují designovým detailům, které by měl vyřešit volitelný skin. Ušetřené hodiny věnovat opravám chyb, velepšování systému a odstraňování nejednotností napříč systémem. Za mně by stačily by tři nebo čtyři skiny: Metro(dlaždice), Standard(běžné rámečky) a Fluent(zaoblený) a případně Custom(dodávaný třetí stranou). Namísto vnucování jednotného designu uživateli, který to většinou nechce... Jediné, co hodnotím kladně, je vylepšený day/night background napříč celým systémem, ale i to by mohlo být volitelné ve smyslu nastavení barevné kombinace...
Takže za mně zlatej Linux, je to sice trochu chaos, ale člověk si aspoň může nastavit co chce (tedy aspoň s vyjímkou striktního Gnome prostředí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"obrovské úsilí tam věnují designovým detailům, které by měl vyřešit volitelný skin"

Je to přesně naopak. Udržování jednoho základního vzhledu (maximálně s nějakým nastavením light/dark a accent color) se může věnovat pár lidí. Vytvořit plně skinovatelné prostředí znamená několikrát zložitější kód, několikrát víc lidí pro jeho vývoj, několikrát náročnější ladění, ve výsledku vždy větší nebo menší ztrátu výkonu při kreslení takového UI a komplikuje to zpětnou kompatibilitu. Poměr přidané hodnoty a nákladů je pro komerční desktopový OS úplně nesmyslný.

"Ušetřené hodiny věnovat opravám chyb"

Z UX deisgnérů a UI kodérů se najednou nestanou vývojáři kernelu a jiných věcí pod kapotou. Takhle to nefunguje.

"Namísto vnucování jednotného designu uživateli, který to většinou nechce"

Stojím si za tím drtivá většina BFU je ráda, když si může nastavit nejakou základní barvu a tmavý režim a fakt jim ani nenapadne anebo netrhá žily, že si nemůžou změnit barvu toho a onoho, font toho a onoho, ... Docela naivně si myslíte, že to, jak se vyvíjí UI Windows nevychází primárně z odezvy uživatelů a zároveň racionálního zvážení přínosů a nákladů. Mimochodem, MacOS to nemá jinak a vědí, proč to tak dělají déle než Windows. Protože zadělat si na tisíc dalších problémů jenom kvůli tomu, že uživatel by chtěl prokrastinovat při vybírání si barviček, když by viděl, že může, je nesmyslné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jako, že uživatelé chtěli hnusnej a nepraktickej vzhled W10? To asi ne co? :) Tohle prostě tlačí manažer, kterej najme nějakýho designéra a pokud jsou oba troubové, dopadne to jako ve W10.

MS měl hodně slušnou ergonomii a byli tam lidi, kteří to uměli (i co se týče hardwarové divize), dneska tam už nejsou a nebo mají zcela neschopný vedení.

Zásadní problém Windows je, že pod kapotou tam jsou prvky někde z Windows 3.1. A co se týče UI, MS tlačí různý nesmyslný rozhraní, který v nějaký fázi vývoje umřou a vytvoří se nová větev. Vývojáři aplikací musí používat buď různý šílenosti (MFC, WinForms C++/CLI, WinForms C#) místo jednoho funkčního konceptu a nebo pokoutný knihovny typu Qt.

Co se týče GDI, není možný na plochu nacpat nějaký super udělátka typu Stardock Fences, protože to je celý brutálně komplikovaný a bude se to do nekonečna různě srát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To jako, že uživatelé chtěli hnusnej a nepraktickej vzhled W10?"

Zkuste to prosím nějak kvantifikovat, jinak je to jenom vaše dojmologie. ... Docela mě fascinuje tahle bizarní inverze reality. Na jednu stranu se něco muselo brutálně ve Win 10 oproti Win 7 změnit, protože jinak by nebyly Win 7 "skvělé" a Win 10 "hnusné a nepraktické", na druhou stranu, kdyby to tak opravdu bylo, tak by kvůli nekompatibilitě značná část uživatelů utekla k jinému desktopovému OS. To se neděje. ... Stojím si za tím, že UX se ve Windows v poslední dekádě změnilo minimálně. Postupně se citelně mění pouze vizuální styl. Pro koho tohle znamená změnu z použitelného na nepoužitelné, tak nechci vidět, jak vzteklý musí být, když mu v hypermarketu vymění otevřený chlaďák za chlaďák s dvířkami.

"Vývojáři aplikací musí používat buď různý šílenosti (MFC, WinForms C++/CLI, WinForms C#) místo jednoho funkčního konceptu a nebo pokoutný knihovny typu Qt."

Šílenosti? Frameworky normálně poplatné době, kdy vznikly. A doteď udržované, aby vývojáři nemuseli kompletně přepisovat roky vyvíjené aplikace a vývojáři si to cení. K tomu máte k dispozici novější WPF, UWP, Xamarin Forms, v přípravě je WinUI 3 a MAUI. Můžete si vybrat cokoliv podle vašich potřeb. Můžu se vás zeptat, která platforma tohle má, že si na to stěžujete?

"pokoutný knihovny typu Qt"

Znáte snad lepší multiplatformní UI framework v C++, že si stěžujete?

"Co se týče GDI, není možný na plochu nacpat nějaký super udělátka typu Stardock Fences"

Chápu to správně, že dokazujete, že něco není možné ve Windows tím, že dáte příklad aplikace, která to umožňuje ve všech verzích Windows? To vám nějak nevychází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidé by už dávno utekli pokud by bylo kam. Na Linux se přechází blbě a nic jinýho prostě není. Tolik asi k vaší dojmologie založené na: "takhle to není" :)

Stěžuju si na ten nekonečný MS bordel. To je lež, MS forms/UI frameworky nejsou udržované, polovina jich už dávno umřela, další umřeli teď s NET 5.0. Qt není C++ framework, není to přímo kompatibilní s C++, je to splácaná šílenost okolo, navíc s utilitama které dělalo asi 10 leté dítě a nebo 1 000 000 Indů a také podle toho vypadají.

Opět to chápate špatně, asi jako vše ostatní :) Jde o to jestli to je použitelné a nejsou s tím problémy. Že se dá Fences nainstalovat, prapodivně to funguje díky nějakým hackům systému, zbytečně moc to žere systémové prostředky a jednoho dne zmizí ikony a další soubory z plochy někam do hajzlu, to je docela zásadní problém, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu vás, mluvíte z pohledu managora, který to prostě chce s co nejnižšími náklady.

V podstatě tedy máte pravdu, mohl jsem napsat svůj názor jednou rozvitou větou: maximálně ušetřit a udělat to tak, aby si všichni mysleli, že inovujeme!

Díky za postřehy (sice jsem to zvažoval už když jsem psal původní komentář, ale jiní to ocení) i za kritiku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neměl jsem v úmyslu vás kritizovat. :-) Jenom se snažím uvádět věci na pravou míru, protože se domnívám, že mnoho zdejších diskutujících může mít docela zkreslenou představu, jak vývoj a maintenance takových věci vypadá.

A právěže nemluvím z pohledu managera ale zodpovědného software developera. :-) ... Je gigantický rozdíl mezi tím dělat skinovatelné UI vlastní aplikace, kde máte pod kontrolou, jaké prostředí ony skiny budou ovlivňovat, a mezi děláním skinovatelného OS, pro který je napsáno miliony aplikací, které se spoléhají na to, že systémové UI prvky mají nejaké rozměry, nejaké palety, nějaké fonty a tím, že dovolíte uživateli nastavení těchto věci výrazně měnit, zaručeně dáváte prostor značnou část těchto aplikací vizuálně nebo u funkčně rozbít a z principu věci s tím nemůžete nic udělat. Můžete mít bambilion dolarů, nemůžete to technicky vyřešit, pokud nechcete brutálně snížit zpětnou kompatibiltu - což je ovšem hlavní devíza Windows.

"maximálně ušetřit a udělat to tak, aby si všichni mysleli, že inovujeme"

Byl jste někdy podnikatel a měl miliony zákazníků? Takoví zákazníci mají miliony požadavků. Nebo miliardy. Na to splnit všechny nemáte čas/peníze. Žádná firma nemá. A teď si představte, že máte nějakou vlastnost (třeba stylování UI), kterou můžete uchopit dvěma způsoby: udělat jednodušší implementaci, která vás bude stát 1 mil. dolarů, uspokojí 90% zákazníků a nerozbije to, co už funguje ... a složitější implementaci, která uspokojí ještě dalších 6% (optimisticky předpokládám, že věčně brblajících jsou jenom 4%), bude stát 10 mil. dolarů (a víte, že 9 mil. můžete využít na mnohem zásadnější věci s vyšší přidanou hodnotou) a přinese haldu dalších problémů vám, vývojářům dalších aplikací a nakonec i části zákazníků. Úplně racionálně se rozhodnete pro střední cestu (tj. nevykašlat se na to úplně, udělat to dostatečně jednoduše a bezpečně). A fakt nebudete happy, pokud o vás těch 10% uživatelů bude říkat, že hovno děláte a snažíte se ušetřit každou korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mezi tím žádný velký rozdíl. Win v každé verzi jsou poměrně primitivní. A vůbec, vaše dlouhosáhlé výčty mně nebaví, je to takový balast přinesený na jednu hromadu, že se tím nedá rozumně projít. Aspoń, že děláte odstavce a oddělujete věty tečkama, to je asi jediné plus vašich slavných komentářů, oproti podobným výtečníkům v této diskuzi. Mějte hezký den :)

Nedá mi to, tak dodám ještě to, že pokud je systém od začátku chytře naprogramovaný, tak se dá pak naskinovat poměrně jednoduše a elegantně. Nesmí v něm být bordel a být to slepenec mnoha různých technologií a platforem s historickou zátěží (tj. některé prvky napevno zadrátované s nedefinovaným, obskurními závislostmi). Mluvím z vlastní zkušenosti. A vy jděte s vašimi architektonickými zkušenostmi někam, takových jsem zažil... možná proto ty Vidle vypadají jak vypadají, protože je tam dost lidí, co strašně dobře ví, že a proč něco nejde a investují více energie do obhajování takovéto své pozice, než aby hnuli zadkem (a mozkem) a změnili to :/

Grafické prostředí v Linuxu je například skinovatelné od samého počátku (tj. projekt Athena). Bohužel se mezitím vytvořilo více prostředí, které mezi ssebou nejsou v tomto kompatibilní (nebo jen částečně tj. KDE a GNOME/GTK), ale to je jiná kapitola. Ve Vidlích by to díky jednotnosti zaštítěné jednou firmou bylo o to jednodušší, ale musel by tam někdo *myslet* a ne si vymýšlet každý druhý rok nový set omalovánek podle módního studia, do kterého zrovna chodí šéfmanažerova manželka!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 20H2 - skuste najst stary dobry dialog na nastavenie swap.

Ale na druhu stranu, je pravda, ze cele tie desatrocia sa swapak nastavoval na zalozke "appereance", co tiez vypoveda o genialite vsedajsich dizajnerov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Eh? Jake appereance? Nesirte bludy kdyz neumite cist!

Ve WinXP to mam: Plocha -> Tento pocitac -> Properties -> Advanced (tab) -> Performance: Settings (button) -> Advanced (tab) -> Virtual memory: Change (button).

Ve Win7 je to identicky s malym rozdilem ze je treba o klik vice na pocatku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobre, je to VEDLA nastavenia vizualnych efektov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win+X > System > (vpravo) Advanced System Settings a ďalej je to už ako poznáme z dôb 2000/XP resp. ako napísal danieel. Poprípade Win+R "sysdm.cpl ,3"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mají Windows (případně aplikace) problém, když se swap vypne?
Je fakt skvělý mít 32GB ram, u kterých si Win vytvoří 20GB swap a pořád do něj něco zapisujou, i když má člověk sežráno jen 15GB ran.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na aplikaci. Osobně swap vypínám od doby co jsem měl 4GB RAM, nicméně je to tak 2 roky zpět jsem jej opět, s 32GB RAM musel zapnout, X-Plane měl problém, pokud se hodně namoduje, při načítání si chce alokovat opravdu dost paměti i když ji nikdy nevyužije a velmi často to u mě končilo na OOM. 1GB pevný swap to vyřešil. Ale i s 1GB swapem jsem pak narazil na OOM při MSFS 2020, ten sám si v nejhorším případě alokuje jen 22-24GB paměti, ale když má člověk puštěný pár dní nerestartovaný chrome, tak už těch 32GB nestačí, zvýšil jsem tedy na 5GB ale i tady se to při nějakém tom dalším multitaskingu nemusí vejít, uvažoval jsem o navýšení RAM o 16GB a vypnutí swapu. Zatím ale nerealizoval, restart chrome a vypnutí některých paměťově náročnějších věcí to zatím drží v chodu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení swapu

WIN+R
systempropertiesperformance
ENTER
záložka upřesnit

Nebo pravým na start, systém, o aplikaci, upřesnit nastavení systému, záložka upřesnit, výkon, upřesnit...

To první je ale jistota v případě kdy člověk musí pracovat s různojazyčnými windows dokonce nutnost, minulý měsíc jsem třeba dával dohromady počítač který putuje do Moldávie, takže tam šly rumunské windows a klikáním "po paměti" se to fakt nedělá snadno

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tohle je zhruba stejně rychlé jako ve starších OS.
https://ctrlv.cz/Ii6x

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, ale mám pocit, že se to týče tak nějak všeho. OS, aplikací i webových portálů. Vždycky, když se to postupně vylepšuje a dosáhne se vrchol ergonomie, použitelnosti, přehlednosti, tak potom do toho prostě musí kopnout a totálně to dojebat, protože každá další změna, něčeho, co je vyladěné musí zákonitě vést k tomu, že to bude horší...Přijde mi to, jako kdyby někdo v marketingu začal řvát, že takhle už to vypadá moc dlouho, že je to nemoderní, a podobně a oni jsou pak nuceni to předělat, aby to "šlo s dobou". Jenže to pak většinou zkurví...

Třeba Windows. WinXP přinesly suprovou myšlenku, kam se s GUI ubírat, postupně ho přes Win98 a Win7 dovedli k dokonalosti. Aero jsem měl rád, všechno bylo v OS na svém místě, kde byli uživatelé už od WinXP zvyklí, Start panel rozdělený podle kategorií, takže se v tom člověk hezky vyznal, paráda...ale museli to rozjebat, dát tam nějaké Metro, co bylo spíš na obtíž, metroidní aplikace byly nepoužitelné, vrátili jsme se do doby DOSu, protože byly pouze na full-screen a ještě designově otřesné, chudé, monochromatické...do Win10 sice napůl vrátili Start, ale totálně sebrali na designu a co hůř na přehlednosti. Stal se z toho bastl nějakého nového GUI se starým dohromady. Krásné barevné ikony, okna a menu nahradil monochromatický nepřehledný guláš položek, jako by jim bylo jedno, že máme 32-bit grafiku, 4 barvy musí stačit...designová katastrofa...pomalu a jistě ubývá klasického nastavení, kde se ještě člověk vyznal a nahrazují ho komplikovaná menu, kde pořád něco hledáte a nemůžete najít a když už něco najdete, tak si to za půl roku stejně nepamatujete a musíte to googlit...kéž by prostě vzali ty Win7 a jen modernizovali jádro a jinak na nic zásadně nešahali...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Start meli v pohode jen XP, na Win7 se v tom neda orientovat kdyz to neotvira menu podle mouseover a musi se na vse klikat aby vubec clovek zjistil co v tech start slozkach je schovano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o přehlednost, tak nejlepší byly Win98/W2k. Od té doby z dobrého přibylo jen vyhledávání a Aero to udělalo hezké, ale všechny další úpravy StartMenu byly spíš k hošímu. Win10 jsou pak ukázkou, jak to nedělat. Oproti Win8 sice vrátily StartMenu, ale nekonfigurovatelné, preferují rozhraní vhodné tak pro patlání na displeji, ale ne pro desktop, u nového rozhraní se ani nezobrazuje, které okno je aktivní, atd... A místo oprav těhle kixů řeší kulatost rohů. Ta už tu mimochodem byla ve Win 3.x.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spíše otázkou proč vlastně používat něco jako start menu. Pokud chci pustit nějakou aplikaci co nemám zapinovanou na lištu, nemám na ploše nebo quick launchi, tak je nejsnazší zmáčknout Win klávesu a napsat pár prvních písmen aplikace kteoru chci pustit.. proč se proklikávat nějakýma složkama ve start menu, zvlášť když tam je často nejdříve složka pojmenovaná autorem SW, kterého si leckdy nepamatuju, třeba Blackmagic Design u Resolve, TC-Helicon pro GoXLR, TAP-Windows pro OpenVPN...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je přesně problém redesignu Start Menu ve Windows. Dojebali to do stádia, kdy bylo efektivnější spouštět aplikace jejich vyhledáváním místo toho, aby člověk přesně věděl, kam myší hejbnout do míst, kde jsou ty aplikace všechny a přehledně na jednom místě. Do těch dob jsem skoro nemusel dávat ikonky na plochu, měl jsem tam jen těch pár nejpoužívanějších. Dneska si musím do Start Menu připínat i málo používané věci, aby mě při jejich hledání nešľaktrafilo, jak říkají mí východní spolupracovníci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste mi prosím vysvětlit, jak je možné, že dnes spouštím bez myši aplikace rychleji než kdy předtím s myší. A ne, nemám žádnou fyzickou ani mentální indispozici. A čím je prosím lepší "starý" start, kde jsou "ty aplikace všechny a přehledně na jednom místě", od aktuálního, kde jsou "ty aplikace všechny a přehledně na jednom místě" a navíc si nejpoužívanější věci můžete připnout někam, kam se dostanete i jinak než minimalizací všech oken a může to být velká dlaždice, do které se i indisponovaný BFU lépe trefí? Já tenhle endless hate fakt nechápu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čím je horší. Třeba nemožností rozumné konfigurace a řazením natvrdo podle abecedy. Vždyť i ty Windowsí aplikace jsou tam asi ve 4 složkách na různých místech a uživatel si to nemůže upravit. MS přeci nejlíp ví, co uživatel potřebuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tak jasně, taky jsem se naučil používat klávesové zkratky, dokážu téměř celé Windows ovládat i bez myši, byť je to trochu vopruz (ale už se to párkrát hodilo, když myš nebyla funkční). Ale pokud se budeme bavit jen o ovládání myší, tak ve starých Windows najít program jen myší nebylo nic těžkého, takže nebylo zapotřebí programy spouštět obskurní metodou přes vyhledávání. A jak říkám: dojebali to tak, že dnes je efektivnější ta obskurní metoda přes vyhledávání, než to lovit myší. Prostě to UI dokurvili tak, že se to myší dělá hůře. Klávesnicí je to furt stejně rychlé, jen jste to nejspíš před tím nedělal (já taky ne, protože to myší ještě šlo, asi tak do Windows Vista, pak už ne, protože od sedmiček výše zmizla klasická nabídka Start a zůstala jen ta, co ji přinesly XPčka jako novinku).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám jinou zkušenost. :-) Klikání v klasickém start menu (od Win 95) mi nikdy nepřišlo nijak skvělé a optimální. Právě proto byli tehdy a dodnes jsou BFU běžně používaní zástupci na ploše. Takže spíš, než bych řekl, že to dojebali, bych řekl, že to je pořád tak neergonomické, jako to vždy z principu bylo. :-) "Fulltext" vyhledávání od Win 7 považuji jakkoliv za lepší UX. Mimochodem, už v dobách Windows XP jsem s radostí objevil a dlouho používal Launchy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Celkem souhlas, ve Vidlích používám Start menu jen na searchování aplikací nebo spuštění cmd, přičemž Powershell mám už jako zástupce. A případně ještě nedávné dokumenty. Ale jinak je to příšernost na hony daleko od nějaké rozumné ergonomie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké teoreticky, ale prakticky už ne. Dost často si uživatel nepamatuje, jak se aplikace přesně jmenuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neeeeeee

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě stačí všechno rozmazat a bude to ošklivý jako v Linuxu :) Největší zvěrstvo v desítkách jsou stejně ikony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na Linuxu (kromě legacy GTK aplikací v Qt prostředí s Breeze Dark) ošklivý?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně, třeba vzhled Ubuntu je taková mdlá jednolitá bažina s gigantickýma prvkama v základu a špatnýma barvama, není tam nic co by člověka zaujalo a řekl si, tohle je prostě pěkně udělaný, že tam jsou nějaký detaily. Takovej ošklivej Android. A co do použitelnosti nemá to kompaktnost, ergonomii (třeba tu lištu s ikonama vymyslel nějakej masochista), chybí zvýraznění prvků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle změnit skin/téma nebo si doinstalovat jiné grafické prostředí (je možné si ho zvolit podle potřeby v dialogu před přihlášením) ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už ale není o tvůrcích konkrétního OS. Jde o to, proč dané prvky nebo vzhled nejsou v základu a také, že existuje vývojář, kterej si myslí, že Ubuntu dock nebo W10 nabídka start + hlavní panel jsou v defaultním nastavení použitelný :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na zvolené distribuci. Nikdo vás nenutí do Ubuntu, zkuste třeba Linux Mint :) Můžete to kritizovat na forech Ubuntu a uvidíte, co vám řeknou, celkově bych si tipnul, že se dočkáte odpovědi dřív než od M$ :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mint cinnamon vypadá téměř úplně stejně jako Ubuntu vzhled, Mate a xfce jsou v pohodě, na druhou stranu mám trochu výhrady k fungování Mintu, takže používám Ubuntu :) Až MS udělá z Windows službu za poplatek a Wokna opustím, pak by asi mělo smysl postnout jim nějaký elaborát proč to mají celé špatně a že by to měli udělat podle mě, páč to vím nejlíp :)

V případě open source projektů se občas stane zázrak jako u Blenderu, který měl špatné UI a naprosto tragické ovládání zcela proti základním standardům, lidi remcali, ale nic se nedělo a pak někdo udělal vlastní větvi kde to bylo celé překopané a najednou to převzít šlo :) Pak se i vylepšíl vzhled UI celkově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že se to bude tak dlouho ladit, až budou ty desítky konečně vypadat jako Visty :-D (jejichž zbytky tam stejně někde v jádru běží...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.