Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další slabina: Záplata na reverzní Meltdown zpomaluje procesory Intelu až 2-19×

To už ani není vtipný :D. Takže *100% opravený a bezpečný Comet Lake který ještě ani nevyšel*. By s takovou záplatou byl pomalejší než Intel Nehalem z roku 2010 nebo kdy :D. (Při stejném počtu jader).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Intel Comet Lake:

-zere jako prase(pocinaje 35W variantou)
-zada umele novy socket(bez prinosu PCI-Express ctvrte generace)
-je deravy jak síto pro těstoviny(s vyslednou chuti bez soli)

Nevim proc Intel vydava tyhle procesory ale zajem o ne nebude, dopadnou presne jako Cascade Lake - X, raz kdyz je neco jiz neefektivni(prostarla architektura Skylake + 14nm) nema smyst to na trh uvated, bude to poslední klinec do jeho rakvy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po vydání Tiger Lake a nebo nejpozději po rozjetí 7nm výroby bude záplata ve W10 aplikována vynuceně. Jen holenkové kupujte ty 14nm křápy, kola ekonomiky se nesmí zastavit. BTW serverový ARM od Amazonu to snad nemá - jeho poměr cena/výkon je pro Intel smrtící, pro AMD nepříjemný. Něco na tom ARMu přece jen bude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ten Amazoní ARM se nedostane přímo do pazoury všetečkům z univerzit co sedí, spotřebovávají daně a ohrožují náš všechny pro osobní slávu. V tom bude mít Amazon obrovsky navrch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 9900K jiz davno nema hodnotu vyssi nez je 200€(Ryzen 7 3700X stoji dnes ukazkovych 312€).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' díru opět využít, jen z opačného konce ''
(:O

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ted mas moznost naflashovat primo rovnou procesor a vyuzit 100% MEI skrz její ROM :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili bych si měl pro intel fans šetřit mobilního nehalema včetně X58 desktopu, třeba by to platili zlatem na aukru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale umíš si představit ty nárůsty výkonu u Tiger Lake? To bude pro marketingové oddělení příšerná nuda a budou jen přehazovat stovky procent vidlema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, jenže to celé je za předpokladu, že všechny ty krátery nějak zalátaj, v což osobně moc nevěřím :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stovky procent ? myslis nezaplatovanej novej procak proti zaplatovanym starym ?

jo tohle by vlastne mohli delat dokola. vydas procak, uzasny vykon, pak rok-dva zaplat vykon klesne o 2/3, zacnes vytrubovat jak novej procak bude nasobne rychlejsi, vydas novej procak, a od zacatku :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve konspirátoři, ti rozjedou teorii, že to intel vlastně vytvořil cíleně, kvůli zvednutí prodejů. Stejně jako korona na nás pršela hromadu let z chemtrails, antivax prej zatím mlčí.

Jako vážně, tohle už není moc vtipný po těch ... 3 letech? Co o tom intel ví, nebo alespoň manažment/vedení. Je mi jasný, že se v tom štourat nechtěj, protože vyrobí buď chybu jinou, nebo jim padne výkon a ten budou muset nějak nahonit, případně překopat tu hromadu věcí, které jim přidaly IPC, jenže za cenu neošetření bočních kanálů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Být to dětské hračky, jsou dávno a dávno zakázané a stažené z trhu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podle mě jsou Intel procesory pro děti docela bezpečné - stačí je pořádně umýt, případně zakulatit rohy pilníkem. Alespoň pro ty malé. Ty větší by už mohlo napadnout strkat je do socketu

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To už dávno rozjel Číslicová Zhouba Stach.
Kromě toho, že srovnává hrušky a jablka, tak taky zatajuje problémy AMD, a pokud se v diskuzi objeví, tak je bagatelizuje, zatímco Intelácké zveličuje.

Pro mě je procesor blackbox a tak se k němu chovám. Samozřejmě mě poněkud znervozní, když zjistím, že díky IME je napadnutelný přes integrovanou síťovku nebo se spectrou a meltdownem přes Javascript. To je vážně nechutné. Ale když my prostě nějak milujeme ten wintel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta těch chyb je i pro Nehalem a Westmere, přičemž tyhle generace nejsou ani opatchované, takže raději NOPE.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, ale oni to snad neví. Tohle se nedělá, takhle mi šlapat po kytičkách! :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně jedinej rozumnej je tady Redmax kterej chytře s nákupem procesoru čeká......

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Na další chyby?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Redmax prece konvertoval k procesoru od AMD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale i tak pro jistotu ceka jestli se nahodou nenajde nejaka chyba i u AMD, kvuli niz by se vyplatilo jeste dal pockat na zaplatu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekáním nic nezkazí, výkon stále nárustá ! (Teda pokud se nejedná o Intel) :P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to tu, mam RyZen 3800X, za normalnich okolnosti minimalne dalsi tri rady preskocim, ten procesor mi bude stacit hodne dlouho. Ale v provozu zustava i Skylake a Nehalem - ten je u rodicu a trochu to vypada, ze by tam mohla dodelavat deska. Pokud to nastane, dostanou Skylake a ja si pujdu pro dalsiho rizka. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemas nahodou horucku? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že je nenapadne plošně automaticky instalovat záplaty. Jestli útočník musí být fyzicky u mýho kompu, tak žádnou takovou zpomalovací záplatu na můj herní stroj opravdu nechci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

s tím jsem měl taky problém, že jsem nevěděl co se mi automaticky "opravilo" instalací záplaty na windows a o kolik mi to zpomalilo pc, hrabat se do detailu se mi po pravdě nechtělo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Místní přístup neznamená fyzický. Ono stačí, když je v systému nezáplatovaná aplikace/součást/ovladač, která/ý umožňuje vzdálené spuštětí kódu. Například takový Acrobat Reader jich má několik desítek měsíc (181 za rok 2019, z toho pořádnou sadu 10/10) :-D .

Aspoň je útok náročný, ale je jen otázka času, kdy ho někdo zautomatizuje a prodá za těžké rubly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsem rád že jsem se zbavil toho intelu, nějak jsem tušil že to není konec, neříkám, že amd je/bude bez problému jenom se jeví, že je na tom momentálně lépe

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je to potlačenie chyby skoro ako emulátor výkonu i80486SX na Core i9
Ono zásadný problém je, že časť opravy je zavolať bariéru lfence
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&t=1402
a teda vypnúť špekulatívne vykonávanie
po každej inštrukcci s argumentami v pamäti...
0,5 GiB registrov s načítaním dát do nich a práca len s inštrukciami s argumnetami v registroch by bolo riešením toho prepadu výkonu, ale to nebude mať nikto minimálne nie v dohľadnom čase.

A ešte ten pánovi, čo sa pýtal, či nie je možné zahodenie prediktorov.... Oprava tejto chyba robí mimo iné aj to a teda redukuje výkon na úroveň výkonu bez prediktorov= Delfských orákul, kryštálových gúľ.....
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&t=3047

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A dopad..

The Brutal Performance Impact From Mitigating The LVI Vulnerability
on 12 March 2020

SMHasher as a hash function quality/speed benchmark saw its mitigated performance at just 10% the original speed pre-mitigations

Or another way to look at it, the cycles per hash increased by nearly 4x for Wyhash.

LVI led to performance just 6% the original throughput.

The FFTW performance with the complete mitigation led to 8.6% the performance of the Xeon system without any mitigations.

scientific applications taking 6~10x longer to run.

John The Ripper is another workload where the increased LFENCE usage can lead it to less than 10% the original performance.

OpenSSL signing performance dropped to nearly a tenth of its original performance when making use of LFENCEs after loads.

Google's LevelDB was significantly impacted with operations taking nearly twice as long.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=lvi-attack-perf&num=1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nezaplatovat, nezaplatovat, nezaplatovat!!!!!!!!!!!!!
nekupovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne Intel jiz vubec nekupovat, naproste deravej, pazravej a precenenej brak!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny firmy by meli tvrde zvazit nejen dalsi nakup ale celkove provoz svych soucasnych systemu na procesorech Intel-u, protoze jestli jim to situace dovoluje tak by ty systemy meli okamzite vymenit za AMD Zen, toto uz vazne neni sranda ale vysoce nebezpecna vec, kdyz si predstavim kolik serveru zpracovava osobni data a ma nasrano zadni vratka od Intel-u, je to des a hruza, statni organy by meli rovnou takove systemy odprodat velkym vyrobcum a zadat sve penize zpet, toto je proste neakceptovatelna situace, Intel jiz nema absolutne cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže člověk koukne na nabídku notebooků s Ryzeny a ....... je mu z toho smutno a se skřípěním zubů musí sáhnout po intelu. Kdy budou notebooky s ryzeny 4xxx řady k dispozici?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a sáhne například tady po této kráse, které bliká displej na 2500 Hz a je sotva vidět, na slunku vůbec a výkon má stejnej jako jakýkoli jiný 3500U / 3700U. Tím chci ale říct, že je to bída i u AMD v kategorii tenkých ultrabooků - všechno throttluje... a displeje většinou stojí za hovno (60 % sRGB apod.)

https://ctrlv.cz/qQRd

https://www.notebookcheck.net/Dell-Inspiron-14-3493-in-Review-Dell-s-14-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, jedeme v praci pouze na Intelech. Vetsina utoku je zneuzitelna jen fyzickou pritomnosti u pocitace nebo skrz zapnutou virtualizaci a to se nas v praci netyka.
Nikdo tam nic menit nebude.
Samozrejme bych rad, kdyby nam koupili vykonejsi stroje idealne s RyZenem, ale na to abych to prosadil jsem tam moc malej pan.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"fyzickou pritomnosti u pocitace" to jaky myslis vazne? local access znamena to, ze si na tom kompu pustis vlasni kod, napr. v amazonu nebo jakemkoli jinem virtualu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo v prohlížeči skrz javascript ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě v momentě kdy si může někdo na cizím počítači spouštět vlastní kód tak už je problém (virtuálny nepočítaje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejne nepochopim, ze neco napisu, dostanu minusy, nekdo pode mnou napise to same a dostane plusy. Copak ve svem prispevku o virtualizaci nepisu?

Co se tyka poznamky dalsiho uzivatele, tak ne, tyhle diry pres JavaScript zneuzit nejdou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

každá z chýb na špekulatívne vykonávanie je zneuziteľná cez javaScript

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ať si pak nechá soudruh napsat na náhrobek.Že jako "......fyzicky u toho nikdo nebyl".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.