Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Záplata Windows 11 přináší Zen 5 v průměru 11 % herního výkonu navíc

Hmm, to už zní dobře, 10% v průměru je celkem ranec a potěší majtele Řízků.
Trošku mě vyděsit ten test Intelů, kde to s výsledky neposkočilo, až to zavání "Intel/Nvidia praktikami", ale tady to nejspíš byl fakt bug.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wintel byl opravdovy, jeden z hlavnich duvodu proc ms vydal win 11 byl big little concept jader od intelu
nerikam ze ms umyslne sabotoval ryzeny, ale zdroje pro optimalizaci ryzenu byli evidentne minimalni, ted kdyz v retailu se prodavaj vetsinou ryzeny tak tlak z amd strany muze byt vetsi,
spis nerozumim tomu, proc amd do optimalizaci windows neslape vic, v recenzich honi kazdy procento vykonu, jeste 3 tydny po vydani, ale tady 10% vykonu lezelo roky, ladem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože byl rozdíl mezi test bench AMD a recenzenty moc malý. Teď když už byl rozdíl tak velký, že bylo jasný že je něco shnilého, tak se zjistilo co a fixlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to se už mělo vyřešit dávno, je nepochopitelné, že dosud na to asi nikdo nepřišel, že to už takovou dobu nefunguje správně, 10% už není zrovna zanedbatelný rozdíl, tak hlavně že máme optimalizace pro ty pseudoCPU Intelu, které se i tak v benchmarcích sotva chytají, ale na normální CPU dlabem, však ty si s těmi našimi Windjesy už nějak poradí, to je mazec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě docela nedávno se vše optimalizovalo jen a pouze na Intel.

Médii /alespoň těmi zaměřenými na počítače) se probíral MathLab (resp. jeho knihovny). Při výběru optimalizací testoval ID proceru a ne sadu instrukcí, které daný procesor umí (a říká to o sobě).
Vtipné na tom je, že kvůli tomu se nepoužila rychlejší větev i na několika CPU od Intelu, protože jejich ID knihovna neznala.

Další "vtipná" historka ze světa Wintel bylo aplikování záplat na Spectre/Meltdown i na CPU AMD, které konkrétními chybami bepečnosti netrpěli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj ta ma M$ nedostane na W11!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://x.com/TechEpiphanyYT/status/1827992500419576264

Tak snad se trochu pohnou prodeje.
Ale podle němců stejně nic jiného než X3D nemá smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu reality. Podľa tých fps sú všetky tie hry vysoko hrateľné či už s patchom alebo bez patchu a nárast si reálne nikto bez testu nevšime. Predpokladám, že všetky boli testované s RTX 4090, takže pre drvivú väčšinu úživateľov sú tie fps z ríše snov a žiadny patch im nepomôže. Chápem, že to je nárast výkonu zadarmo, ale reálne postrehnuteľný len v benchmarkoch a aj to len pri niektorých hrách, ktoré ak nehráte, tak vám to môže byť úplne jedno. Beztak je najdôležitejšia grafická karta. Žijeme dobu, keď vášne a emócie vyhrávajú nad zdravým rozumom niekto na tom ešte zarába.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, takže žádný důvod instalovat malware Windows 11

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, skor su dolezite tie min fps, kde ti "hrozi" ze ti hra zacuka, nie max fps.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám kombo RTX 4070 Ti + 5800X3D a sú hry v ktorých som limitovaný procesorom aj v rozlíšení 1440p. Ak sa chceš oháňať faktami, tak si ich najprv over.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. sú hry v ktorých som limitovaný procesorom .."
Netvrdím, že nejsou. Ale jsou v menšině.

Mimochodem, brzdí to kód hry nebo kód ovladače nVida GPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám do října 2025 je ještě čas aby MS Okna trochu vyladil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Update 23H2 musel obsahovat nějaké optimalizace, které usměrnily telemetrii na pozadí. Běží to o dost lépe (na laptopu se Zen+, 16GB RAM, SSD) než předchozí 22H2/21H2. Přijde mi, že 24H2 přináší update kernelu pro novější Zen i Core achitektury. Už to začíná být celkem použitelné. Opravdu se vyplácí počkat na 2-3 velké roční aktualizace, než bezhlavě skočit do iniciální verze nových Win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za "starých dobrých časů" se říkalo, že Windows je použitelný od třetího Service packu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

boha, zas budem instalovat novy windows
pockam na orezane verzie pre hracov ako je windows nexus

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Dále by se hodilo do srovnání zahrnout i Ryzen 5000 / Zen 3, protože i té se má oprava nějakou měrou dotknout."

Když jsem tohle napsal já, dostal jsem v diskuzi mínuska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jmenovat se to Intel, tak to máš exluzivní optimalizace rovnou jen pro Zen5 a hned to máš o 10% výkonnější než Zen4, vlastně se upřímně divím, že to tak neudělali, mohli s tím třeba počkat až se doprodá Zen4 a pak to vypustit ven, třeba při vydání Zen5X3D, ať to ještě jakože trochu naboostuješ, takhle teď akorát lidi třeba zbytečně vydrží déle na staré architektuře, protože jim ten výkon prostě bude stačit a u nové neuvidí v benchmarcích takový rozdíl. Tak ale možná potřebují vylepšit finewine technology.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže takto to nefunguje, stará řada se přesouvá do pozice o třídu níž, vždy to tak bylo. A druhá věc, procesory nekupují jen hráči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten vykonnostni posun se tyka "vsech" Win11, nebo jen uctu co ne/jely pod administratorskym uctem (ted presne nevim, zda ten posun byl pro vsechny typy uctu, nebo jen pro admin, nebo snad non-admin ucty); nejake takove informace jsem cetl, ale asi jsem to blbe pochopil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co se píše by s ten posun by se měl týkat právě obyč účtů.
Zda došlo ke zlepšení i pod admin účty je otázka.

Další otázka co posun výkonu mimo hry? Tam by to mohlo mít dopad taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jinak. I když máš účet s admin právy, účet není pravý admin a na některé funkce stejně musíš kliknout pravým myšítkem a dát "spustit jako správce" i když si správce. A o tom to je. Když si ve Win11 povolíš účet "Administrator", který je v defaultu zakázaný, tak ten je pravý admin a tam by predictor měl fungovat správně (nebo jen lépe a update to ještě dotahuje?) i bez update Windows. Má to ale bezpečnostní ryzika.
Je to podobné jako je v Linuxu admin a superadmin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď se právě zjistilo, že ten predictor funguje správně jen pod účtem "Administrator" ale nefunguje pod jiným účtem s oprávněním "Správce" nebo "Standardní uživatel".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz prestante s nezmyslom ze branch predictor ma nieco s Admin uctom alebo ze (ne)funguje spravne.
Cele je to uplne inac, ze to ani autor/AMD marketing tomu nerozumeju a zjednodusuju to pre laikov.

Je to iba o "specter" side channel a ako sa tie predictor cache mazu aby bolo zneuzitie na side channel mensie.
.
Pod tym adminom to evidentne nemaze (ci uz preto ze tam niesu prechody ktore by to spustali alebo to ma vypnute nejake security veci).

24H2 samozrejme ma ochranu proti tomu ale asi optimalizovali pre AMD kedy sa tie predictor cache musia mazat (ci uz preto ze tam AMD nieco vylepsilo alebo to bolo moc defenzivne).
Preto admin ucet zlepsoval intel a preto 24H2 nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není tam ten dopad díky podpoře bezp. jádra Pluton, který byl přidán od Zenu 3? Místo nějakého SW řešení/mitigation přes CPU, to nyní jede přes dedikovaný HW unit, a tedy rychleji? Jen přemýšlím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pluton dělá jiné wifikundace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je pekny, ale je to jenom spekulace, co se rozlezla po netu a ted je vydavana za fakt..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ta neoptimalita (muzeme to nazyvat bug, muzeme to nazyvat vlastnost) primo souvisi s prediktorem. MS v pripade AMD delal u neadmin uctu neco, co nebylo treba delat.... A o tom to je. Zbytecne to zdrzovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj chtěl bych se zeptat jestli není nějaké porovnání i 5000 řady ryzenu díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.