Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zasedání DVD Fóra: Twin DVD a regiony na HD DVD

DVD fórum logo
Minulý týden proběhlo v Japonsku zasedání DVD fóra. Zabývalo se zajímavými věcmi. Na přetřes přišly regiony na HD DVD, třívrstvé hybridní DVD Twin, nový HD DVD formát pro Čínu, 44,1 kHz audio na HD DVD, AACS nebo 12× DVD-R DL.
Regiony pro HD DVD

Regiony na DVD asi zná každý. My už jsme se setkali s regiony i na BD-ROM, který k našim recenzím Blu-ray mechanik používáme. S regiony na DVD nemá nic společného a vlastně zatím ani nijak nefunguje. Film s regionem 1, tedy určeným pro USA, jsme bez problému přehráli. Podobně jsou na tom i v DVD fóru. Představena byla práce koordinační skupiny zabývající se právě touto otázkou. Zatím je na HD DVD přehrávání bez omezení regionu, ale fórum se podvolilo tlaku hollywoodských studií a umělé rozdělení světa se na HD DVD objeví. Nemělo by to být ale jako na DVD, tedy výčet zemí, které do té které skupiny patří, ale mělo by se jednat o využití interaktivních schopností HD DVD. Žádné definitivní rozhodnutí ale zatím přijato nebylo. Fórum s prvními návrhy přijde začátkem roku 2007.

HD DVD na DVD

I vy jste často v diskuzích poukazovali, že nám jsou vlastně modrolaserová média k ničemu. Stačí totiž použít kódování MPEG4 AVC/H.264 na současná DVD a HD video se tam vejde také. S něčím podobným už dokonce letos přišly firmy Sony a Panasonic, když pro digitální kamery navrhly nový formát AVCHD. Ten na 8cm média používá právě toto kódování se strukturou podobnou Blu-ray. Však také poslední verze Blu-ray mechanik tento formát už umí.

DVD fórum ani zde nechce zůstat stranou a zvažuje možnost rozšířit aplikační formát zápisu také na média pro DVD s červeným laserem. Skupina AH0-16 navrhla dvě nahrávací metody podle použitého hardwaru:

  • Typ 1: představuje přehrávače a počítačové vypalovačky schopné nahrávat HD video na DVD-RAM/R/RW média v HD DVD-Video z formátu HD DVD-VR. Tato zařízení samozřejmě HD DVD i DVD video přehrají.
  • Typ 2: zahrnuje digitální kamery nahrávající HD DVD-Video/VR formát na DVD-RAM/R/RW.
CPRM dokončeno

Další pracovní skupina AH0-18 se pochlubila, že dokončila standard zahrnující slavné CPRM (Content Protection for Recordable Media). Myslím, že to je celkem úspěch, když se totiž podívám do minulosti, psali jsme o ní už v roce 2001. Pět let vydržet u beta verze, to je slušné. Nyní tedy už máme finální verzi ochrany proti nelegálnímu kopírování autorsky chráněných děl na DVD-R/RW médiích (na stolních vypalovačkách, které to podporují, musíte použít média označená jako CPRM).

Nahrávání CSS na DVD

O možnosti si vytvořit vlastní DVD s ochranou CSS jsme psali v srpnu, když s tím přišla samotná DVD Copy Control Association. V DVD fóru se tímto nyní už seriózně zabývá pracovní skupina AH0-21.

Třívrstvý DVD Twin

Ani nejnovější formát DVD Twin vám jistě není neznámý. Je velkou nadějí pro tábor HD DVD, protože, kdyby se vše podařilo, mohl by to být hřebíček do rakve Blu-ray. Dovede totiž na jedné placce umístit jak klasický DVD záznam, tak i dvouvrstvý HD DVD. Postačilo by, kdyby současné filmy na DVD s tímto rozšířením byly stejně drahé, nebo jen o maličko dražší. Vy byste měli doma HD kvalitu, kterou byste už jen přikrmili potřebným železem, až byste na něj dostali chuť, nebo sehnali peníze.

DVD fórum na zasedání oznámilo, že DVD Twin dostane nejpozději začátkem roku 2007 přiznánu oficiální specifikaci a první filmy se mohou objevit už v létě.

Nový HD DVD formát pro Čínu

Snaha zamezit nelegálním dovozům filmů do Číny vedla už v květnu DVD Fórum spolu s podporou čínských státních orgánů k vytváření specifického formátu HD DVD určeného pouze pro tamní trh. Finální verze formátu se mají Číňané dočkat v prosinci. Fórum nyní odsouhlasilo nový modulační kodek, který nebude používat kódování ETM osm do dvanácti, jako na HD DVD, ale FSM čtyři do šesti. Rovněž bylo oznámeno, že byly provedeny některé změny pro formát HD DVD-RW, jenž má být dostupný v září 2007.

44,1 kHz zvuk na HD DVD

Představitelé společnosti Toshiba vysvětlili, že audio vzorkované na 44,1 kHz je na HD DVD naprosto nezbytné. Fórum to přijalo a dá nyní filmovým studiím 18 měsíců, aby takový zvuk na média přidala.

AACS

Práce na finální verzi AACS (Advanced Access Content System) pokračují (prozatímní specifikace má platit do 30. června 2007). Nějaké úpravy předvedli zástupci firmy Intel (samozřejmě nečekejte, že DVD fórum ven pustí něco více konkrétního).

12× DVD-R DL

Představena byla roadmapa DVD-R formátu. Pioneer oznámil, že do konce roku 2006 bude dokončena specifikace pro DVD-R DL 12× a DVD-RW DL.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Zasedání DVD Fóra: Twin DVD a regiony na HD DVD

Žádné komentáře.