Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Při natáčení 8K videa se Samsung Galaxy S20 počítejte s 600 MB dat za minutu

nj klasickej samsung, mit co nejvic 8K protoze je to prece vic nez 4 ale ze jsou FPS vpodstate nepouzitelnej tak tim se moc nechlubi :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snímkovou rychlostí ~24fps je natočeno více než 99,999% filmů. Včetně všech těch co milujeme, jak kdosi trefně prohlásil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jenze cim vetsi rozliseni tim vic to je videt, taky nezapomen ze dnes spousta televizi nezobrazuje jednotlive snimky ale maj ruzne triky jak obraz z teto snimkovaci frekvence udelat plynulejsi, ja uz dlouho natacim jen 4k 60fps a dlouho jeste u toho zustanu dokud nebude rozsirene 8k 60fps

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz porovnam stejne video 2160p a 720p oba o 24fps, 2160p vypada proste lip. V cem by mela byt ta nepouzitelnost vic videt?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud sedis pred 4K zobrazovadlem a cilene se zamerujes na porovnani kvality obrazu, tak ano, logicky bude 2160p hezci, ale pokud by ses od toho oprostil, tak pri sledovani videa v pohybu budes u 2160p/24FPS videt mnohem vetsi "sekanou" nez u 720p/24FPS.
Tak to proste je, se vzustajicim rozlisenim je treba aby rostly i FPS.

Cela ta Samsungova prdlacka muze mit jedinou vyhodu. Mozna, netusim: 8K/24FPS zaznam nasledne zpracuju na 1080p/24FPS a vyjde mi lepsi (horsi) vysledek nez kdybych natacel rovnou na 1080p/24FPS tim samym zarizenim. Jenze takovej test nikdo nedela, takze nevim, jestli je jejich 8K k uplnymu prdu nebo to ma aspon nejake vyuziti.

Edit: Ja to testovat nebudu, ja mam SGS5 a to mi staci, na nic lepsiho necekam, ja bych rad, kdyby ty telefony umely taky telefonovat, jak vtipne no-X poznamenava.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

uvadzate to jako fakt. By me zajimalo cim to muzete podlozit to vase presvedseni ze 4k/24fps bude vice sekat jako 720p/24fps?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze se to vic sekat nebude, bude to stejne, jen si to diky vyssi kvalite videa zacnes vic uvedomovat. Jestli na to existuji nejake studie nevim, tak treba me tu presvedcite, ze to tak vidim jenom ja a ten dalsi diskuter, ktery o tom zacal psat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten dojen sekání nebude ani tak věcí rozlišení jako větší úhlové změny na obraze (související se zvětšujícím se poměrem úhlopříčka/vzdálenost proti minulosti). Pro 24fps je typickou závěrkou 180°(1/48s), která částečným rozmazáním obrazu zlepšuje vjem plynuĺosti pohybu. Například 24fps v trikových(hraných) scénách milosrdně zakryje případné nedostatky, které 120fps zvýrazní (údajně např. v Gemini Man). Není tam takový prostor pro fantasii, zůstávají pouze fakta(data). U sportovního přenosu je vyšší fps zcela na místě, tam nám jde o maximální shodu s reálným dějem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono s rozlišením je důležité zmínit i velikost výsledného obrazu a vzdálenost pozorovatele. Jinak má v podstatě rudej pravdu. Pokud se dívám (normalizujme teď rozlišení na 1) na obraz, jež je na 12" zobrazovadle a jsem od něj necelej půlmetr a má 20 snímků, tak to není tak rušivé, jako sedět půlmetr před zobrazovadlem, zobrazující totéž. Zvednu li rozlišení na 2× takové, bude to detailnější, ale cukatura to bude furt hrozná. Samozřejmě při nižším rozlišením a velké úhlopříčce u toho nebudu sedět půl metru, protože to nebude moc koukatelné. Problém bych řekl, nebude v samotném rozlišením, ale ploše, na které něco zobrazujeme a teprve tohle, má sekundární jev, který se jmenuje rozlišení, které určuje, jak daleko od takové věci budeme sedět (z metrové vzdálenosti sledovat 300" plátno s promítaným obrazem v rozlišení typu 1280×800 například).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 Asi to tak bude. Nakonec jaky smysl by melo 8K na 12" zobrazovadle, je jasne, ze na 8K budu koukat i na patricnou plochu. Kazdopadne Samsungovych 8K/24FPS nedava smysl (krome marketingu, takze nedava).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadlo mi tam pár věcí, když si to zpětně čtu... ráno no. Každopádně to moc smysl nedává. V čem má vysoký počet meganoiselů celkem smysl, tak ano, je možné zachytit více detailů a hepoteticky tak přečíst ceduli na fotografii, kde mých současných 13 meganoiselů neposlouží tak dobře.

Jinak 8K zobrazovadla prakticky nejsou, stejně jako je problém s nějakým 8K video standardem, že. Jo, do budoucna to bude fajn a je dobré na to myslet, ale zrovna na telefonu bych to asi neřešil. Navíc těch 24 fapů za vteřinu, to je fakt málo.

Jinak ten výše popsaný jev jsem si prakticky vyzkoušel - notes s již morálně zastaralým GPU a jednou na displáži toho notesu 15" FujHD proti 24" "trochuvíc FujHD". V prvním případě se na to jakžtakž koukat dalo, na té 24" jsem to nedával, bolela mě z toho hlava i oči (dropovalo to i pod 10 fps). Prostě malá "blikající" plocha není tak hrozná, jako velká. Nejsem člověk, kterého by strašně trápilo napájení LEDek pomocí zdroje s PWM regulací, ale vnímám to (v koupelně je jedna "žárovka", co bliká hezky 50Hz), stejně jako občas vidím lehce blikající světla u automobilu. Ale tohleto, to jsem fakt už nedával.

Ve filmu to tak hrozné není, protože samotný snímek je mázlý - zachytil pohyb. Nicméně, to, co se snažil naznačit kolega, tedy jestli vyšší (8k) rozlišení a bída framerate, nebo nižší rozlišení a lepší framerate, jednoznačně vede druhá varianta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, tak to by to vlastně mělo být vidět v kině už před 50 lety, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A uvědomoval jste si to už u filmů, které dosáhly rozlišení ekvivalentního 4K již před desítkami let a u 75mm formátu šly ještě mnohem dále?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak 75mm formát nevím, ale 70mm projekce v kině Alfa byl zážitek (Kozoroh 1, E.T.). U toho prvního jsem měl možnost jako kluk si potěžkat "kazetu" s cívkou filmu (jeho částí), vzdálená příbuzná zde v té době pracovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě měl taky na mysli 70mm formát, jen jsem se upsal. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duplicita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„pri sledovani videa v pohybu budes u 2160p/24FPS videt mnohem vetsi "sekanou" nez u 720p/24FPS.“

Sorryjako, tohle je píčovina. Sekaná je to furt stejná. Jen ta 2160p je jemnějc namletá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„jenze cim vetsi rozliseni tim vic to je videt“

Nesouvisí to s rozlišením, ale úhlopříčkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, periferní vidění je citlivější (evolučně) na blikání/mihání, aby tě zboku nedala mama facku (neskočilo na tebe něco ;) , dokonce býložravci/ryby apod. kvůli tomu obětovali stereoskopické vidění a mají oči na boku hlavy (k vysvětlení velká uhlopříčka před xichtem).

U blikání vysokého rozlišení (versus nízkého na té samé úhlopříčce) by se daly uvažovat nějaké nedokonalosti v hardware LCD displejů, kdy jejich elektronika (ta po stranách displeje, ne videoprocesor) lépe přepíná/přenastavuje skupiny pixelů (širší řady a sloupce) než jednotlivé pixely (hůř funguje overdrive např.) - jestli je to jen placebo, nevím. A za bé oko se při nižším rozlišení také samo "podtaktuje/rozmaže", možná i evolučné kvůli mlze/kouři/vodě atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv býložravci, ale pasoucí se zvířata (ryby je jim v lecčem podobná).
Člověk vidí stereo, jen díky příbuznosti na opice. Nebýt jejich potřeby skákat z větve na větev byly by jsme dost možná na tom s očima jako kobyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...no jasně a predátoři atd. atp. Prostě ta druhohorní myš, ze které pochází opice, měla oči taky na boku hlavy (si myslim), máš pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PART II
Např. já se při sledování/hraní na 4k přistihuju, že se snažím pořád ostřit do dálky - jako by moje oko už už chtělo uvěřit, že je to realita, ale nenachází tu "poslední míli" - u aut čumím jen na malinký výřez - na horizont - jako ve skutečnosti, když řídím auto a oko je nasrané, že v tom místě to není ostré. Čili klidně si umím představit 16k na závodní hry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní, jinak dobře bude to 8K video vypadat na 6.2" LCD? (Mimochodem to LCD není ani 4K.)
Co se týče velikosti videa, je to pořád jen 10 víc dat za minutu než video natáčené na iPhone 3G v roce 2009 (samozřejmě přes kameru doinstalovanou z Cydia, pro rejpálky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iP 3G jsem měl a jestli tohle za minutu vygenerovalo 60MB, tak to byl overkill. Viz. https://www.gsmarena.com/apple_iphone_3g-2424.php, ten snímač měl 2Mpix a když si vzpomenu, jakej hnus z toho lezl, tak si nedokážu představit tímhle něco točit. V té době jsem začal používat iPaq 914 (3Mpix 144p video) a později přešel na omnii II (5Mpix, video 480p/30). Snímače obojí mělo jednoznačně lepší, dala se z toho vyčarovat za dobré konstelace i nezdeformovaná fotografie, dokonce i s nějakým kontrastem a barvou (podařilo se mi tehdy vyfotit opravdu hezky panťáka, když ještě jezdil).

Před tímhletím jsem měl ještě iPaq 514 s 1,3Mpix snímačem, video to taky nějaké umělo, ale parametry už dohledávat nechci. A úplně první "telefónní PDA" byl eten glofiish s 2Mpix snímačem, tohle byla vůbec největší hrůza, i ta 514 byla daleko lepší. Tohle byly doslova 2 Meganoisely, srovnal bych to s tím jáfounem. Tahat z toho nějakej větší bitrate bylo samo o sobě škoda, kvalita ala laciné dobové webkamery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky netvrdil že to video bylo super kvalitní. Jen jsem řekl, že cca 60MB/min video dělal za jistých podmínek iPhone 3G. Navíc to byl hack, oficiálně ten telefon vůbec video netočil a také je potřeba říct, že celé to kódování videa běželo softwarově. Je až neuvěřitelné jak za pouhých 11 let se to změnilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však mě šlo o to, že těch 60MB byl brutální overkill, takže to v tomhle směru kulhá. Když si vezmu, jakej byl problém přehrát vůbec 150Mbit (tj 18MB/s) video na HDD a Athlonu II X3 (to byl rok 2012/13). Tohle vygenerovalo mimochodem 1080MB/min. Stejně je to zajímavé, přišlo mi to tehdy nějak hrozně moc, ale takhle to děsivě nevypadá. Nemohu bohužel takhle mimo své PC říct, kolik generovalo video v mnou uvedených zařízeních :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak je tam nieco s efektivitou podobnou ako ma HEVC, 600 MB/min pre 8K (pri 8 bit a 24 fps) je cca 0,0335 bits/pix, co je z hladiska kvality na hranici akceptovatelnosti, podobne ako datovy tok beznych BR a BR-XL ripov

klasicke 2K/FHD/1080 by potom malo 37,5 MB/min = 2 hod akcny film by mal 4500 MB, co je opat pri HEVC na hranici

4K/UHD/2160 HEVC ripy mavaju vacsinou okolo 15 GB, co zhruba koresponduje s kvalitou pre 2K/FHD/1080, kedze musime pripocitat fakt, ze so 4x vacsim rozlisenim nie uplne presne a 4x stupne poziadavka na datovy tok a teda netreba 4x4,5 = 18 GB

LENZE !!! v skutcnosli ALE: tie BR a BR-XL ripy su na tom o dost lepsie ako S20, lebo filmy maju na 99,9% rozlisenie 21:9 a nie 16:9, takze kvalita pri velkostiach presne ako pisem vyssie, stupa az ku 0,05 bits/pix co je pre HEVC uz pekne (typicke MKVcko z blureja ma cca 1920x800 alebo 3840x1600 ... no lebo 21:9 a ziadne 1920x1080 a 3840x2160 sa nekona)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>600 MB dat za minutu

Preveďme to na text v 8 bit ASCII (nie pôvodnom 7 bitovom, ale pripusťme aj národné znaky v rozšireniach ASCII). teda 1 znak je 1 byte

>Normostrana (skratka NS) znamená
>normovaná, resp. štandardizovaná
>strana v rozsahu 1 800 znakov
>(vrátane medzier) a používa sa na
>meranie rozsahu textu. Koeficient
>1 800 je definovaný v norme STN EN
>ISO 690.
https://www.lexika.sk/blog/co-je-to-normostrana/

teda jedna strana textu je 1800 byte

600MB (nie MiB) je 600 000 000 byte dá 333 333 normostrán textu.

>Autorský hárok (skrátene AH) je v
>polygrafii jednotka informácie,
>definovaná ako 36 000 tlačových
>znakov textu, vrátane medzier, teda 20
>normostrán

>Prostredníctvom autorských hárkov je
>definovaný minimálny rozsah
>niektorých typov diel (napr.
>monografia: 3 AH),

monografia je v akademickej obci najviac hodnotené vedecké alebo odborné dielo.

A toho minútové video má rozsah ako

((600 000 000 / 1800) / 20) / 3= 5 555 monagrafií

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

stara galaxy s7 natacala po uprave 4k video so 150Mbit tj 1100MB/min hevc a to uz vyzeralo slusne. bol tam vidno sum ziadne kompresne artefakty
ak bude mat toto len 80 mbit nebude mozne ho zdvihnut aspon na 200 tak to bude slabe.
radsej potom 4k@60 + velky snimac konecne sa po 8 rokoch priblime starucickej nokii 808 a mame aj zoom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální telefon pro lidi s trypofobií. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tripoco? to hledat radši nebudu )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře děláte!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8K video a 80Mbs záznam? To jako má být k čemu? Obraz se rozpadne na kostičky ještě dřív než s ním bude chtít někdo něco udělat.
24FPS není žádný problém pro plynulost obrazu - za předpokladu že bude správně nastavená závěrka na 1/48. Což nebude protože by to předpokládalo nějak vyřešit přeexponování když je hodně světla. A nepočítám, že by to mělo zabudovaný ND filtr. Takže - ano v tomto případě to bude sekaná a ještě kostičkovaná a nepůjde s tím vůbec nic v postprodukci udělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U 4k videa bývá naříklad 10-15Mbit naprosto v pohodě i pro 60fps. A s rostoucím rozlišením ani neroste lineárně/exponenciálně potřebný bitrate (je potřeba o něco méně ke stejné kvalitě než by odpovídalo čistě přepočtu pixelů). Když budu brát že 8k oproti 4x je 4násobně víc tak 80mbit je furt +- v pohodě...
Hlavně záleží jek dobrý bude ten HW enkoder ale nejde dopředu tvrdit že je to málo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10-15Mbit není v pohodě ani na FHD. Tedy koukat se na to samozřejmě dá, obrázky se hejbou, barvy tam nějaký jsou. Kvalita odpovídá cca HDV záznamu před 20ti lety. Běda ale, když s tím budete chtít něco komplikovanějšího dělat. To velmi rychle narazíte. Ale tak na dovolenou to samozřejmě stačí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to prostě nefunguje ten datový tok sice omezuje kvalitu ale záleží na tom jak si s tím poradí enkoder ne jen na tom čísle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze to bude umet 8k na 24 fps me netrapi. Proc ale neumi levne lidove modely Samsungu 1080p v 60 fps, kdyz to konkurencni mobily umi? A datovy tok, ktery si uzivatel muze nastavit by se taky hodil... Mimochodem obcas tocim mobilni videa, ale na kamerce Yi 4k+ koupene za 6k v roce 2018... a 60fps je zaklad zlaste kdyz tocim jizdu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.