Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 3 prý funguje v některých deskách řady 300

Keby taketo beta BIOSy vydalo MSI, tak ja (na B350) menim moj Ryzen 5 1600 za nejaky ten 65W 5700(X). Novu fosnu uz na AM4 nechcem. Ak nic take nebude, tak az upgrade na AM5, ci ako to nazvu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co by dali majitele intelích i100 a 200 boardu kam doted jedou maximalne ctyrjadra za vydany beta bios cimz by jim sli rozbehat minimalne sestijadra dnes za naprosto na bazarech smesne ceny, AMD za tohle 100 bodu, intel nula!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé počítače neupgradují, prostě když to nestačí, tak se stávající odloží k popelnicím a koupí se noví. Vyměnitelné procesory, paměti a grafiky jen zbytečně zvyšují náklady, více firem by mělo vše pájet jako Apple, hned by bylo na světě lépe a zeleněji. ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

BFU nie ale na to maju inych ludi, co im to urobia. Bezne upgradujem aj historicke kusky. Po rokoch su niektore komponenty za cenu postovneho :)

Apple mi nespominaj. Dotazoval som sa, co by stala vymena klavesnice a baterie.
Cena 750 eur(pred rokom stala ta ista oprava "len" 400). Jedna sa o trojrocny macbook pro.
Za upgrade SSD v starsom macbooku( mid 2015 posledny, kde este nieje pripajkovany) chcel oficialny servis okolo 1000eur. Svojpomocne ma to vyslo 260 Eur za 480 GB SSD + 2 hodiny prace.
Ani nechcem vediet, co by stala oprava poslednych modelov, co maju vsetko integrovane. Zatial som nieco take riesil len v zaruke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si nechcel podporiť Apple? Ako to?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

disk sa blbo mení aj na iMac-u, presne nasadiť tie dva káble k displeju je fakt problém. Lebo to je ten plochý ako s NTB so zacakávacím patentom,. akurát to treba do toho min yacvakávatka ešte vložiž ploché oko z kábla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Karas ma dost casto /s komentare, jenom misto /s tam dava smajlika.

> Ani nechcem vediet, co by stala oprava poslednych modelov, co maju vsetko integrovane

Stala by presne tolik, co novy model. Dlouhodoba politika Applu je, ze se nic opravovat nema. Z neceho prece jabko musi mit ty zisky, to je jasne vsem krome komunistu. Nejses snad hnusnej komous doufam ? takze zadne opravy, hezky do kose a sup sup koupit novej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji kolego! Účtovat si 2 hodiny práce za něco, co se dá udělat za 15 minut (s kafem v druhý ruce) chce toho "obchodního ducha"! :)))))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto hotové sestavy by měly být uplácaný z velbloudích lívanců natřených na zeleno ... Po konci užívání by se PC hodil do kotle a nemuseli se tím zabývat popeláři...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hle Ftipálek ;)
Ale v podstatě jo - když jsem byl v mládí v Anglii, tak u popelnic byla spousta zastaralých, byť stále plně funkčních (vyzkoušeno ;))) kompů...
Občas s ustřiženým káblem - většinou však ne ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké plány na nové architektury AMD u Global Foundries? Pro hráče by byl Intel snesitelný i s tou jeho zastaralou architekturou na 14nm a AMD se bude soustředit jen na TSMC? Quad Ryzen 3 na 12nm++ by stačil, extra vysoké frekvence nejsou vůbec třeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nepripravuje nove architektury na miru tovarnam :D

Co myslis tim "quad ryzen 3"? Myslis ze by se ten cip skladal ze 4 chipletu Zen3? Nebo myslis, ze bys chtel 4x ryzen 3, napr. 3100?

A proc by AMD mela vydavat neco na 12nm u GF? Od nich odebira prostredni I/O chiplet a to staci.

A pokud chces stroj s masivnim poctem jader aniz bys potreboval vysoke frekvence, tak mrkni na nabidku AMD. Napr. Threadripper by ti mohl pomoc ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, 4x chiplet:). Spíš čtyři jádra Ryzen 3 architektury v jednom kusu kvůli latencím a ceně. 12nm proces je levný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bys dostal levnej procesor s dostačujícím výkonem a to by nešlo, takhle to nefunguje :)
no-x několikrát říkal, teda u GK, že by se to nevyplatilo dělat mainstream/low end na starších/horších procesech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levný by rozhodně nebyl.
Čip, kde se kvůli jednomu modelu (nebo několika málo), vyvíjí nová architektura na procesu odlišném od ostatních modelů, těžko může být levný.

Něco takového mi přijde jako lose-lose scénář, pro zákazníka by to bylo drahé a výrobce na tom těžko něco vydělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> 12nm proces je levný

Akorat ze touhle dobou uz asi rozdil v cene 7nm a 12nm neni takovej, aby to u ctyrjadra melo smysl. 7nm uz taky existuje nejakej patek..

4jadro je male, to znamena ze odpad ze 7nm vyroby bude hodne malej. 7nm wafer je sice drazsi, ale navrh stejneho 4jadra bude o dost mensi nez na 12nm, takze bude na waferu vic kusu => je dost mozne ze vysledna cena / kus bude +- stejna.

Ono i ten "IO chiplet" delaji na 12nm spis proto, ze 1) na IO je stejne potreba vetsi spoje na chipu, a 2) muzou vyuzit 7nm wafery na neco uzitecnejsiho.

To by byla vlastne jedina vyhoda: by to zlepsilo dostupnost 4jader AMD, ale levnejsi by nebyli. Problem je, ze preklopit to na 12nm asi neni uplne trivialni, a vyhazovat na to par milionu nebudou, protoze by to sezralo pulku zisku z tech CPU. Navic bys obsadil inzenyre, kteri muzou delat neco uzitecnejsiho (ziskovejsiho).

Ok, jsou to vicemene spekulace, ale predpokladam ze si tohle v AMD umi spocitat a vyslo jim ze to nema smysl. Nejhorsi scenar je, ze Intel dostane low-end jako darek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chiplet na 12 nm delaji proto, ze maji kontrakt s GF na odebirani nejakych cipu, jinak by (AMD) platili pokutu. Takze tam mrskli IO chiplet, protoze to dava absolutne nejlepsi smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby myslel ctyri jadra, napise 4C.

A 12nm process nemusi byt vubec levny, kdyz vezmes, musis zapocitat R&D a 12 nm nema stejne parametry, takze ses pak u toho, ze musis delat jine kompromisy, atp. atp. vse jen prodrazuje navrh a vyrobu cipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne Zen3 s 300-ovým chipsetom nebude pre hráčov, lebo 300-ka asi nemá dosť MMIO...

agd5f
X.Org ATI Driver Developer

10-28-2020, 11:26 PM
Smart Access Technology works just fine on Linux. It is resizeable BAR support which Linux has supported for years (AMD actually added support for this), but which is relatively new on windows. You just need a platform with enough MMIO space. On older systems this is enabled via sbios options with names like ">4GB MMIO".
https://www.phoronix.com/scan.php?page=recent

There is AMD Smart Access technology when pairing RX 6000 series GPUs and Ryzen 5000 series processors. At the moment this does not appear to have any Linux support. (Update: It turns out the functionality does work on Linux as it amounts to resizable BAR support.)

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=radeon-rx-6000&num=1

Edit:
Ono ešte všade sú rezervy a na rc2-ku je to pomerne dobré aj s LTS jadrom 5.10

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Renoir-Linux-5.10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám chybu "Použití desky s čipsetem řady 300 by mohlo mít smysl pro uživatele, který například z Ryzen 5 1600 bude upgradovat na Ryzen 5 3600X."

Jinak proč jsem to vypíchnul, nemyslím si, že moc uživatelů bude upgradovat z 1600 nebo 3600 na 5600X. Důvodem je cena. Zkrátka si myslím, že takový uživatel pravděpodobně podvozek pro R5 5600X řešit nebude, protože pokud by řešil cenu desky, pak bude asi řešit i cenu CPU.
Zelenej zmrd má naceněno následovně:
3600X - 6390,- ; 5600X - 8390,-
Jinak cena je asi nadsazená, ale nic nemění na faktu, že 5600X bude logicky dražší, než 3600X. Co bych ale čekal, že takový uživatel spíš šáhne po 3500X, který má jen o fous nižší boost a pofrčí na nějaké lowcost desce. Pak hypoteticky ta věta zmíněná nahoře nebude chybou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych v soucasnosti pockal cca 1/2r, ceny se usadi a kdovi jak bude "kmitat" $$$ po volbach....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade po dvou letech z R5 1600AF na 5600X by byl rozhodně super věc, hlavně za tu dobu bude ve výprodeji s odpovídající cenovkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, samozřejmě že řada 5000 má peckovej ST. Ale nelze zpochybnit, že původní cenově lidové 6C jsou v případě řady 5000 už poměrně nelidové, bych řekl. Můžeme polemizovat, jak moc ustřelila cena a marže obchodníkům, MSRP není tak ustřelené, že (tam je to jen +50$, čili +1200?). V současné chvíli to zkrátka jako moc rozumnou volbu nevidím. Jo, v 8C, 12C a 16C modelu se ten příplatek ztratí a tam není očem, to jsou v podstatě bezkonkurenční CPU, ale u toho 6C model to moc jako rozumnou volbu se současnou cenotvorbou nevidím.

Navíc tím, že neexistuje defakto model bez "X", který vždy znamenal jistý příplatek, tak takový R5 1600 byl ultimátní volbou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavější srovnání je spíš 3700X vs 5600X, tam není zas tak velký rozdíl v ceně ani v MT výkonu - rozdíl je hlavně v ST výkonu a počtu jader.

Já teď mám 1700X na B350 a aby ten upgrade za něco stál, tak za horší než 3700X/5600X mi přijde zbytečné utrácet. A ta B350 mi nepřijde nijak špatná, abych na ní nemohl provozovat novější procesor se stejným (nebo dokonce menším!) TDP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Práve naopak, bazárova cena dosky sa dvihne, ak do nej pôjde ZEN3.
Osobne ma nezaujíma nič pod B450, ale v prípade A320, to sa používa najčastejšie pre Athlony a APU, potom lacné 4-6 jadrá. Napájanie?
No ak v A320 vám funguje Ryzen 1600, ktorého spotreba je výrazne vyššia ako 5600X, potom napájanie nebude problém! Tiež si nemyslím, že do A320 by niekto dával procesor za 300 a viac Eur. To už si môže kúpiť novú 60 Eurovú dosku. Skôr to vidím tak, že keď AMD uvedie lacnejšie verzie (mala by uviesť aj 7nm Athlony) obdoby 3100 a 3300X (4/8) a APU verzie 5200G a 5400G, výmena procesora sa viac ako oplatí!

Cena bazárových Ryzen 1200 a 1600 a pod. pôjde veľmi rýchlo dolu. Ale to zistíme až po novom roku.
Keby už teraz bol dostupný 5100 alebo 5300 ZEN3, ideálne v APU verzií, mením okamžite!

Zen a Zen+ boli fajn, ale sú už zastaralé (dá sa s nimi fungovať roky, ale spotreba je o niekoľko desiatok W nad novšími generáciami). Zen2 sú dobré, Zen3 výborné!

ZEN3 ponúka také navýšenie jednojadrového výkonu, že ... niet o čom. Už len dodať na trh 2 a 4 jadrové verzie, a APU! Na kancelárske PC má viac ako veľa výkonu, na hranie hier vo FHD tiež viac ako veľa výkonu, ku tomu pekná spotreba, že stačí 200-250W zdroj. Toto bude to pravé pre A320. Neviem či by ich niekto kupoval ako bazárové za viac ako 15-20 Eur. Možno komplet s procesorom za 40-50, ale skôr to bude elektro odpad ako predmet bazárového šialenstva.
Ich majiteľom by upgrade umožnil prečkať do nástupu DDR5. Také + 2-3 roky minimálne. Možno aj viac.

So Zen3 končia aj DDR4 RAM. Posledný upgrade, potom to bude elektro odpad. Aj tak si myslím (tiež mám v pláne) že čím výkonnejšie CPU, tým viac ľudí sa uspokojí s notebookom. Veľmi veľa ich sú už teraz len na stole, nikam necestujú. Ja tak urobím keď bude DDR5 a možnosť mať aspoň 128GB RAM v NTB. Potom stolné PC už nebudem potrebovať.

Len na okraj. Všimli ste si, ako z NTB zmizli videoporty? Kedysi bolo bežné VGA+HDMI. Teraz keď sú APU lepšie a výkonnejšie, majú už len HDMI a niektoré ako bonus, video cez USB-C. Ja by som čakal HDMI+DP+DP a nie že RPi má viac HDMI portov ako 600Eurové NTB!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem brať ilúzie.....ale bazárové ceny napr. I5 6600k sa stále pohybujú na úrovni cca 100 e čo je cena za ktorú sme si mohli kúpiť fungel nový R3100 resp 1600AF.....A ak sa nájde bazárová 2600 za 100e len sa tak po nej zapráši.....čiže k bazárovým cenám len toľko.....
A na margo dosiek !!! a podpory.....kúpil som si 2ks B550 práve kvoli nejasnosti formulácie u AMD či B450 budú alebo nebudú na 5xxx Ryzeny ---- problém aký som s nimi mal ( nelogické správanie V pri R3600 bez problémov pri stocku pálil do procesora krátkodobo 1,45V + teploty na Wraith RGB - ktorý je obstojný chladič na STOCK nastavenia 95 + ) pri Ryzene 3100 síce V boli v poriadku ale Bostovalo to na nízkych frekfenciach.....Jednu som vrátil a druhá B550M-K po aktualizácii biosu ktorý bohužial prišiel až koncom októbra problém zmizol...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ale bazárové ceny napr. I5 6600k sa stále pohybujú na úrovni cca 100 e čo je cena" stále dobrá, pre niekoho kto má dosku 1151 a mení z pentia a z nejakého dôvody nechce meniť dosku (napr. má DDR3 verziu, čo je + eurá za RAM).
Ryzeny 1200 a 1600 sú lowcost. 1151 lowcost procesory tiež nepredávajú za 100 Eur.

Predávať môžu čo len chcú, otázka je či to aj predajú. Stále predávajú aj i7 3770 za 90 a viac Eur. Len nik to nekúpi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám pořád ještě 6600K a přetaktoval jsem ho z 3,5GHz stabilně na 4,6GHz. Čili jsem z něj udělal výkonově 7700K. Když se podívám, kolik za tu 7700K chtějí na Bazoši, tak mám pocit, že ty lidi nejsou normální...5 tisíc bych za to nedal...přitom tento procesor na 1080p pořád celkem stačí...poslední hry, co jsem hrál, kde dostává celkem záhul bylo KCD, Mafia III a Mafia: Definitive Edition, protože je na stejným enginu, jako Madia III, tam to vytížení CPU jede přes 90%, ale jiné hry zatím byly v pohodě...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stále je to dobrý CPU. Mne tiež stačí 4jadro na hry. Iné by to bolo pri prechode na 4K hry, ale to nepotrebujem (láka ma Geforce Now).
Čím dlhšie s ním vydržíš, tým lacnejšiu a výkonnejšiu zmenu budeš mať. Asi tak Zen4/5 s DDR5 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry boys, že si drze dovolím "rozseknout" vaši diskuzi...
https://www.youtube.com/watch?v=HUBjC5DpNRw&t=206s

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NJ tech je ne-originalni (fake) kanal, ktery 'vykrada' namerene vysledky z jinych webu, jemne je upravi, aby nemeli stejna cisla jako original a dela pak na nich srovnani.
To jen pro informaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale ta spotreba, uz jen kvuli ni bych hledal neco mene zraveho....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako té 6600K? To přetaktovaný víc jak 100W žrát nebude...to je prd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktop není jen o velikosti RAM a větším výkonu. Mně u notebooku vadí např. zvukový projev (jeho charakter), přítomnost akumulátoru (jednomu známému zahořel - měl štěstí, že nevyhořel), mnohonásobně složitější výměna pasty a odstraňování prachu než u desktopu, horší upgradovatelnost/opravitelnost atd. Notebook mám jenom proto, že jsem se k němu dostal zadarmo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"zvukový projev" + repro
"přítomnost akumulátoru" = UPS
"mnohonásobně složitější výměna pasty a odstraňování prachu než u desktopu" - vysávač (u stolného nutnosť rozobrať, pri ntb stačí vysať cez vstupné otvory)
"horší upgradovatelnost/opravitelnost" - 99% ľudí nerieši, okrem RAM a disku, neviem čo na tom opravovať. Jedine rovnaké veci ako pri stolnom. Keď sa pokazí doska, takmer nik svojpomocne si to neopraví.

"Notebook mám jenom proto, že jsem se k němu dostal zadarmo." - aspoň viete prečo ho nechcete, narozdiel od mnohonásobne viac ľudí, kt. si kúpia notebook a nie desktop

Jeden notebook som mal nonstop zapnutý 3 roky, polovicu času na 100% výkon. Neviem kto má neustále tú potrebu meniť pastu, ja nie. Stačil vysávač na prach, teploty boli stále +- rovnaké ako keď bol nový. Rovnako pastu nemením ani pri stolných PC. Novú dávam len keď mením procesor. Teploty mám stále +- rovnaké.
Veď pasta má byť tenulinká vrstva vyrovnávajúca prípadne nerovnosti v kov-kov. Používam striebornú. Netuším, ako môže klesnúť účinnosť striebra, keď má podľa teórie len vypĺňať mikroskopické nerovnosti medzi procesorom a chladičom. Iné pasty, tie lacné niečo, môžu pôsobiť skôr ako izolant. Neviem, ale tiež som nemenil ani raz pastu dodanú s chladičom za inú, kým som nemenil procesor.
Používam nonstop zapnuté PC s chladičmi dodanými s procesormi!

Jedine čo malo zmysel meniť, dať tichšie ventilátory. Ale aj tu sa intel i AMD zlepšili. Tie v notebookoch, to je lotéria. Ani jeden a ten istý model nemusí mať vent. od toho istého výrobcu. Odskúšané. Kúpil som 2 kusy toho istého modelu. Polovica vecí mala iných výrobcov vrátane DVD mechaniky, článkov akumulátoru. Tiež chladiče boli od 2 rôznych dodávateľov (jeden tichý, druhý pískal).

Jediné rozšírenie PC, ktoré potrebujem, sú externé disky na videá (4K) a RAM (nepotrebujem herný ntb). Klávesnica, myš, repro, LAN, LCD, čítačka SD, BT. USB porty cez USB hub. Notebook môže byť zavretý pod stolom, alebo na kraji stola. To že ma akumulátor znamená, že nie je ohrozený ani sekundovým výpadkom prúdu. Pre mňa veľké plus!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Používam striebornú. Netuším, ako môže klesnúť účinnosť striebra

Ta "stribrna" pasta neobsahuje jenom stribro. Kdyby to bylo ciste stribro, tak nanaset to lze jedine pajkou..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všimli ste si správne, píšem že používam striebornú pastu, nie čisté striebro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ktora samozrejme vyschne. Arctic Silver 5 alebo ako sa volala. Uz ju nikdy nekupil, ale pamatam tie roky dozadu, jaky beton sa z nej stal casom. ;) A to bola docela husta uz od vyroby +bola vodiva. Niekto ti tu pise, ze vymena pasty (ono hlavne tej povodnej od vyroby, co stoji vacsinou za uplne hovno, nieco ako Intel pod IHS) a ty mu na to napises, ze ma pouzit vysavac? :D

"zvukový projev" + repro" - pod tym si mame predstavit co, ze si mam vynutene pustit v pokoji hudbu, aj ked su 4 rano, aj ked na hudbu nemam chut, len aby som nepocul pracovny NB fucat?

Ty si zo specialnej skolky? Prezentujes sa tak..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> No ak v A320 vám funguje Ryzen 1600, ktorého spotreba je výrazne vyššia ako 5600X, potom napájanie nebude problém!

Taky si myslim. Ty desky by vsechny meli zvladat tech 105W bez problemu. Samozrejme kdo chce taktovat tak ten ma smulu, ale kdybych chtel taktovat (coz nechci) tak nekupuji nejlevnejsi desku...

> Tiež si nemyslím, že do A320 by niekto dával procesor za 300 a viac Eur

Treba ja bych to udelal :D uprimne, proc ne ? ty desky nejsou jako pred 10 lety, dnes je prakticky vsechno v procesoru. Kdo nepotrebuje extra porty... jaky ma smysl kupovat vyssi radu ?

> Potom stolné PC už nebudem potrebovať.

Ja budu, stolne PC je proste neco, co bude mit vzdy daleko vetsi odvod tepla. 1000W v laptopu neuchladis. A teplo je limitujici prvek (hlavne pro GPU).

> Všimli ste si, ako z NTB zmizli videoporty? Kedysi bolo bežné VGA+HDMI.

Nevsiml. Spis bych rekl, ze bezne bylo mit 1 video port, bud VGA nebo HDMI. Ja bych spis uvital vice USB aby clovek nemusel mit ty blbe USB huby. Na desktopu mas bezne 8-12 USBcek, na laptopu sotva 3... pricemz prostoru je spousta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bežné boli 2 videoporty. VGA a HDMI. Jeden port mali len netbooky.
Teraz výrobcovia vynechali VGA a nechali len HDMI.
Hlavne že APU zvláda 3 videovýstupy.

USB HUB má tú výhodu, že z jedného USB konektoru vyvediete zväzok káblov mimo dosah. Ja mám tak pripojenú tlačiareň, scaner a dávam do toho USB kľúče. pri 7 portovom napájanom možete mať bežne až 7 zariadení. Dobré pre pripojenie niekoľkých USB externých diskov. Pri USB3 nie je problém ani rýchlosť a súbežné používanie. Ak by ste šli s NTB preč, alebo dali iný, odpojíte len jeden USB kábel.

Kedysi som pripojil na ntb 2 monitory, displej zaklapol a bolo. Teraz je možné pripojiť len jeden monitor. Ak ignorujem USB-VGA adaptér, ten zatiaľ nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preco vlastne Intel nerobi par procesorov u GlobalFoundries? vzdy lepsie 12+++nm ako 14+++++nm :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

Ne neni.

Ne neni lepsi GF nez Intelacke tovarny.

Ne nikdy ani nebyl a nikdy ani nebude :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proces Intelu je silně optimalizovaný pro vysoké frekvence. To proces GlobalFoundries (=licencovaný proces od Samsungu vyvinutý pro mobilní ARM SoC) není. 14/12nm proces GlobalFoundries měl slušné parametry co do spotřeby a denzity, ale to nejsou prvky, které by byly klíčové pro desktopové procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimala jedna vec..pokud ma AMD stale platnou smlouvu na odber wafferu od GF, proc neudelaji nejaky 'backport' nebo 'forwardport' na jejich 12LP+, ktery ma mit udajne blizko k 10nm. Takhle by urcite zuzitkovali i starsi Zen+ v noteboocich, pripadne mohli vydat '1600AF' chipy a nizsi s lepsimi parametry pro nizsi segmenty trhu, kde by se to prodalo. Potazmo rozhodit neco k Tamtungu na jejich 10-7nm a vyuzit kapacity u nich.
Ta jejich fiksace na TSMC s omezenymi kapacitami mi prijde jako docela brzda v tom, aby se rozvijeli rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jsou to R&D naklady, ktere nepotrebuji delat.

Aby AMD splilo podminky smlouvy a neplatilo pokuty, staci jim odebirat IO chiplet. Respektive oni dokazou tu podminenou poptavku vyuzit jen IO chipletem a nemusi plytvat dalsi zdroje na porty.

Fixace na TSMC neni "brzda". Ta fixace je proto, ze narozdil od Samsungu ma dobry process, GF se ani nekvalifikuje do porovnavani ;) AMD si navic u TSMC dokazalo zamluvit dostatecne kapacity, co chteli. Sice udelali dost dobrou vec a lidi jim trhaji ruce, a mohli by mit jeste vice, ale to jsou veci, ktere AMD dokaze obetovat, protoze alternativa, mit vice cipu, delat nejaky binning, dalsi testovani, atp. nehleda na R&D naklady, to by se jim nevyplatilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno... upgrade z R7 1700 na R9 5900X, by se mi celkem libil :-). Asus Prime B350 Plus, 32GB DDR4/3200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to kravina jako montovat motor Ferrari do kastle Passatu; fajn pojede to nejak a dokonce i rychle, ale efektivni tahle slozenina nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dôvod prečo by CPU nemalo mať úplne ten istý výkon v B350 ako v B550?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Min. z pohledu sběrnice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCI-E 4.0 nepotrebuju. S RX580 si vystacim jeste hodne dlouho :-) Pro me jsou dulezita vlakna :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale on si určite rád priplatí za dosku s fiktívnou výhodou PCI-E 4.0 (aj keď chipset má PCI-E 2.0, A520 a B550 už PCI-E 3.0, ale to snáď nikoho nelimituje, mám B450 a no problemo!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dôvod prečo by CPU nemalo mať úplne ten istý výkon v B350 ako v B550?“

Desky řady 300 oproti řadě 400 a vyšším nepodporují XFR2 (pouze XFR) a Precision Boost Overdrive. Až s generací 400 byl povinný rozšířený monitoring napájecích obvodů, který je k podpoře těchto funkcí nutný. Procesor tedy může dosahovat mírně nižších frekvencí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste to skúšal, ja nie:

27. 3. 2018 | no-X
"V souvislosti se zmíněným omezením je třeba říct, že autor testoval na loňském čipsetu A320, což znamená absenci podpory pro XFR2 boost, ale to prý žádnou citelnou výkonnostní újmu znamenat nemá."

Pretaktovávanie som ukončil s AM2+, stále som Win7.
Čo som teraz našiel kde sa pýtali na XFR2 a A320, tak odpoveď je, že to podporuje i nepodporuje, že je to záležitosť CPU a nie chipsetu a že týka sa to len X verzií Ryzenov.
Ako keby to buď nikto neriešil, alebo nikto presne nevie či to funguje alebo nefunguje s A320 alebo ide vraj len o 50-200MHz, čo pri 4GHz je rozdiel na úrovni od 1 do 5%. Aj to v špičkovej záťaži, čo je pre väčšinu ľudí nepostrehnuteľné.

Ak ZEN3 pôjde do A320, výkonnostný nárast oproti ZEN/+ je obrovský! Investícia do novej dosky zbytočná.

Zaujímavé je, že AMD je proti tomu (Zen3 malo byť len od 500) ale výrobcova dosiek na 300-400 to podporujú (= AMD predá nové CPU ale výrobca MB nepredá nový MB).

Zvláštne, ak výrobca už predaných A320 minie čas a energiu inžinierov, aby vytvorili BIOS, vďaka ktorému nekúpite novú dosku od neho, ale len nový CPU od AMD.
Intel pri 1151 rozhodol, zabezpečil s verziou 2 kšeft aj pre výrobcov dosiek, napriek tomu, že výrobcovia tvrdili že nové procesory by šli aj v starých doskách.

Ak s novým Biosom nepôjdu ZEN/+ CPU, potom bude veľké množstvo vymenených Zen/+ procesorov, ktoré nebude ako uplatniť. Dosky pre ne už nebudú existovať. Na tom všetkom prerobia výrobcovia MB (nepredajú nové MB) a získa AMD (staré verzie CPU budú nepoužiteľné).

Ryzen 1200-2700 v bazáre kúpite za 10 Eur, ale nezoženiete dosku, v ktorej by fungoval (nové sa vyrábať nebudú a staré sa upgradujú). Ak naozaj splnia, že s podporou Zen3 vyhodia podporu starších generácií.
Ten procák nepôjde v A520, B550. Po upgrade na Zen3 ani v B350, ani A320 ale možno v nových verziách B450 áno (=kúpiť novú B450 dosku).

Otázka bude, vyhodiť procesor, kúpiť nový do starej dosky, alebo ho predať s doskou a kúpiť si novú AM4 so Zen3? Ak niekto predá A320 s 1600 za 50-60Eur, zaplatí mu to novú A520 dosku.

Toto by som neriešil, keby nebola zmienka o bazároch v článku :) Kúpim tak či tak novú B450 dosku, kvôli kompatibilite s Win7.
70 Eur je drobák pri plánovanom max. 3 ročnom používaní (do 2-3r chcem prejsť plne na DDR5 ntb).

Nechápem, prečo riešim A320 ktorú nemám :)) MB sú lacné položky. Kiež by ten Covid-19 čo najskôr skončil :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spravne tam ma byt "Některé desky řady 300 oproti řadě 400 a vyšším nepodporují". Vetsina podporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil bych jen CPU a mel proti 1700 hromadu vykonu navic. Tech par procent vykonu proti vymene kompletu by me nebolelo. I s upgradem biosu bych mel za pul hodky hotovo a jedeme dal :-). Zadna reinstalace widli, SW...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Zadna reinstalace widli, SW..."

Od kdy je potřeba reinstal windows při změně desky? Vymění se deska, zapne, windows si chvíli zachroustaj, restartnou a najedou. Doinstalují se jen drivery pro případný nový HW a případně odisntalují drivery pro starý.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S prihlednutim k tomu, ze vetsina lidi ma oem verzi windows ti tam chybi dulezita polozka. Windows zarvou, ze se zasadne zmenil hw a musi se znovu aktivovat. Coz diky zmene desky na puvodni serial neprojde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak casto to funguje, obcas ne, treba kdyz neni stejny radic disku. Nicmene po vymene desky vzdycky reinstaluju. Sila zvyku z dob davno minulych :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Haha :)
Pokud tam das stejnou desku tak ano, pokud tam das jiny chipset, tak budes jako za doby Win95 - Plug&Pray.
Co je potreba udelat minimalne, je odinstalovat pred vymenou veskere drivery, ktere se na chipset/platformu vazi. Pak je ta sance, ze to najede docela slusna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to samozrejme najlepsie, urobit cisty reinstall. Ale nedramatizoval by som to, popreskakoval som s jednym SSD behom 5 rokov skrz 4 dosky a svete sa div, kazda mala iny cipset, zvukovku, radice... Vzdy to OS rozdychal. Tenkrat som si nemohol(nechcel skrz casovu narocnost) nechat rozhodit hromadu apps, ktore som denne vyuzival a kazda hodina casu straveneho znovuinstalovanim by ma bola stala.. povecme, skoro tisic korun..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě by mě zajímala taky možnost downgradu. Tedy do desky s A520 dát APU 3X00G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno to už bolo ako novinka, ale pozrel som produktovú gigabyte stránky pre B450 a je tam dostupný BIOS 2‎020/10/29 F60c
- Enhance CPU compatibility

To by mali byť pre Zen3 procesory. Nie je tam žiaden ďalší popis. Ani to že sa stratí kompatibilita so staršími verziami Zenov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.