Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potvrzeno: Zen-Opteron ponese až 32 jader a 8 paměťových kanálů

K tomu asi nebude existovat desktopová varianta FX za pět tisíc, co? :D

Koukám, že do budoucna aby si člověk pro pořízení rychlejšího procesoru chystal padesát tisíc na serverový čip, protože všem normálním lidem přece stačí úplně na všechno s rezervou čtyřjádro na 3,6 GHz. Už pět let, a na věky věkův.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nestačí? Holt je to tak, že 99% uživatelů fakt nepotřebuje nic jiného, kdyžtak si k tomu koupí grafiku a je vymlováno. I ta zbývající hrstka nemusí brečet, přece si může i dnes koupit nějakou workstation se serverovým procesorem, vždyť to má normálně v nabídce každý výrobce. A že je to drahé? To je přece logické, je to okrajový segment trhu, tam se nikdo cenovou válkou vyčerpávat nebude. A navíc to zase taková drahota není...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bude to horsie. Intel v buducich generaciach CPU ide obetovat vzkon v prospech spotrebz

An end to scaling: Intel's next-generation chips will sacrifice speed to reduce power

Now, Intel has acknowledged that the future of semiconductors may rely on technologies that reduce absolute performance in exchange for improved power consumption. William Holt, head of Intel's Technology and Manufacturing Group, made the announcement at the International Solid State Circuits Conference (ISSCC) this past week,

http://n.mynews.ly/!MB.Dbebb
plnz link
http://nr.news-republic.com/Web/ArticleWeb.aspx?regionid=3&articleid=575...

Edit: Zle jazyky mi tvrdia, ze AMD dodrzalo tradiciu robit spravne veci skor ako Intel, ale nedosledne len na polovicu.

Vid. seria "stavebne stroje" a ich vykon...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není o obětování, zkrátka on výkon současnými postupy moc zvýšit nejde. Jsme už skoro na konci, to je jasné někdy od roku 2010.
Bez zcela jiných postupů a materiálů se výkon už zlepšit moc nedá a to zase bude stát extrémní investice do vývoje, s nejistou návratností, takže i Intel bude mít problém přejít na nové (a dnes většinou ještě ani nevyszkoumané) technologie tak, aby zachoval rozumnou cenovou hladinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení serverů s vysokou hustotou je problém a při "low-powerování" takovýchto obvodů do určitého bodu výkon klesá méně než spotřeba, takže odtud asi vítr vane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych řek, že to konečně odsune i3 tam kam patří a to do kancelářské svéry a ne že I3 stojej i 4500,- Takže se víc rozšíří 4, 6 a 8 jádra... Věřím ale že ten stávající stav vyhovuj mnoha programátorům když 1 vlaknovky jsou snažší na na programování... A starším programátorům se ani nechce nic učit a přizpůsobovat se... (taky proto je dodnes spousta aplikací 1 vláknových)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ze nekteri programatori jsou lini, ale co myslite, ze rekne management, kdyz mu programator rekne o kolik vic bude stat multithread vyvoj?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenze on mu to rekne jen proto, ze je linej. Multithreading resp. multiprocessing ve skutecnosti nestoji temer nic navic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to bude multichip a desktopová varianta FX k tomu bude jednočipová. (Nedělali to tak už dřív?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude mit opravdu Zen na jadro o +40% vyssi IPC nez Piledriver ma se konecne Intel ceho bat a zacit to brat za konkurenci, PCI-Express 3.0 generace tez AMD potrebuje jako sul nakolik ma graficke cipy komunikujici jiz par let 3 generaci PCI-Ex. nativne a nejlepsi vykon tedy podavaji na Intel-u.

Uvest 8 jaderny Zen, se ctyrkanalovym pametovym radicem na taktu 3.4GHz a prodavat to za 300€, Intel dostane mrtvici a muze si svuj Core i7 - 5960X za 1300€ strcit do prdele.

Doufam ze tez uvedou 16 jaderny Zen do desktopu, i kdyby to melo stat 800€, sve zajemce to najde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nema mat Zen na jadro +40% viac ako Excavator?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano...
1. je to oproti Excavatoru
2. je to „až“ 40 %
3. je třeba pamatovat, že takty Zenu budou nižší než u nejrychlejšího Piledriveru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhej strane, uz Excavator je nejakych 2x percent od Piledriveru IIRC. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem to tu z dostupných čísel, které AMD uváděla u vydání jednotlivých generací, počítal. Vycházelo to, že IPC Excavatoru by mělo být cca 1,4× nad Bulldozerem. 1 (Bulldozer) × 1,4 (Excavator) × 1,4 (Zen) => 2. Takže alespoň v některých situacích by IPC Zenu mělo být na dvojnásobku Bulldozeru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Doufam ze tez uvedou 16 jaderny Zen do desktopu, i kdyby to melo stat 800€, sve zajemce to najde."

...nebo někdo prostě vyrobí opteronovou desku do desktopů, jako to bylo kdysi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jestli bude mit opravdu Zen na jadro o +40% vyssi IPC nez Piledriver ma se konecne Intel ceho bat a zacit to brat za konkurenci"

Umm no nevim. I 40%+ je porad min nez kolik maji soucasne Intely. Realne proste AMD nema $$$ aby se dotahlo na Intel v IPC...

Nicmene abych nebyl pesimista - kdyz uvedou osmijadro s rekneme ~95W a rekneme 80% IPC intelu a daji na to cenovku ~300$, beru vsemi deseti :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyby AMD vydalo hypotetického následovníka třeba FX-8350 s výkonem o 40% větším, tak ten by zřejmě výkonem dotáhnul na i7-4790K. Kdyby cenovka byla podobně příznivá (jako u některých současných modelů řady FX, ne jako u Intelu ;)), bral bych to všemi deseti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

viac peňazí v r&d ale nemá nič spoločné s výškou IPC alebo kvalitov výsledného produktu celkovo ;)

Viď Atom vs ARM v mobiloch a tabletoch. Alebo Nvidia vs AMD v grafikách, kde Nvidia má jasne viac peňazí, ale technicky pokročilejšie grafiky má AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.