Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen poprvé na veřejnosti, v rukou Lisy Su

Jestli bude 8-jaderny Zen pomalejsi vuci Core i7-5960X o 15-20% ale bude stat 300-400€ vuci cenovce 1100€ u Intelu je vitez jasny a nekdo bude muset zacit zlevnovat. Konkurenci na poli desktopu dnes treba vic nez kdy.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemusí dělat vůbec nic, je výkonnější, úspornější, efektivnější, vybavenější, nadupaný super technologiemi jako třeba vPro a navíc má silnější značku, takže AMD prohrálo a koupí si to leda tak pár chudých studentů, kteří to budou proklínat do konce života.

+1
-108
-1
Je komentář přínosný?

A taky logo má Intel modřejší ;-)

+1
+90
-1
Je komentář přínosný?

No právě a už Kája Gott zpíval, že modrá je prostě dobrá.

+1
-64
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl to spíše Hejma?

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

jj, on si plete nejen zpěváky, ale i značky výrobců :o)))

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

nebyl to nahodou Hejma (ŽP) ;)

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Když čtu vaše příspěvky tak na můj komentář by mohl někdo vyhodnotit že jsem silně věřící. Ježíš Maria, Pane bože, Kryste pane.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne si pana MuchDoge jeste nepotkal v techhle diskusich... znamej to troll.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jde mu to krásně. Všichni mu tu silnou dávku ironie žerou i s navijákem. :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vyzerá to tak, že Intel sa predsa len bojí. :D

Objavila sa roadmapa, ktorá naznačuje že o rok nás čakajú 2 nástupcovia Broadwelu-E. Jeden bude do veľkého socketu a druhý pravdepodobne len 8 jadrový dvojkanálový do LGA1151.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim tak dalsi intel generace zase bude na novem soketu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno.

Hlavné bude, ak sa potvrdí že chystajú 8 jadier do mainstreamového socketu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No teď jsem kupoval Skylake bráchovi a hrozně jsem nadával, že co novej Intel, to nový Chipset, takže i deska :o(
Snad u AMD ten AM4 nějakou dobu vydrží, což slibují, že by měla

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle roadmapy pro mainstream muzes behem 2016/2017 na 8 jader rovnou zapomenout, jedine co maji pro desktop vyjit budou na LGA 2011-3 socket a ten do mainstreamu rozhodne nepatri.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

no vesměs má ten chlapec pravdu, akorát zapoměl dodat že intel je i dražší.
Jinak věděl jsem že bude mít plno mínusů dřív než jsem jeho příspěvek dočetl :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v poměru cena/výkon naprosto předražený. Každý s mozkem si vybere AMD, pokud nechce vyloženě high-end, kde AMD nic nemá ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 8-jadrovy zen by docela urcite mel patrit mezi highend kde ma intel momentalne jen 4jadra a vijimecne par kousku s 6-8 jadry ale za premrstene ceny.
A co se tyka desek tak pokud AMD prinese svuj Coherent Data Fabric do desktopu tak intel bude muset jit hodne s cenou dolu a zacit nabizet vice nez 24 PCI-e linek.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jenže AMD jádro je momentálně výkonově totéž nebo méně co intelí půljádro s HT.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

rozhodne nekupuju highend procesory a presto si vybyram Intel, mozek mam a prave proto jsem si Intel vybral, v soucasnosti nema AMD nic cim by moje potreby grafika nejak oslnil

mas nejakou alespon stejne vykonnou a stejne levnou alternativu od AMD ktera by me v renderingu nahradila Xeony E3-1231v3 ktere pouzivam? cene PC s timto kremikem me stoji vcetne DPH 14 tisic korun, pokud bude ZEN lepsi a nebude mit vykonostni a cenovou aleternativu od Intelu, tak jim rad nahradim postupne rendrovaci stroje, ale do te doby me ani spouste dalsim lidem proste nema AMD co nabidnout

takze nehazej vsechny co poridili Intel do jednoho pytle jako ze nemaj mozek, pravdepodobne maj mozek na stejne nebo vyssi urovni nez ty, a nemaj potrebu naopak tebe oznacovat za nekoho kdo nema mozek jen proto ze si poridil AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, ty, co renderujes, oproti mase ludi co sa len bavca, browsuje, officuje :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A na browsování si pořídí procesor se slabým výkonem na jádro? Webovky jsou dnes postavené na javascriptu a to je singlethread záležitost (ano existují web workeři, ale využívají se opravdu vyjímečně). Pro srovnání - pro web tam jsou relevantní testy WebXPRT, Sunspider, Kraken a Octane a hry jsou dole (office bohužel není):
http://www.anandtech.com/bench/product/1645?vs=1709

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A ty jsi z ktere planety? :)
Kdyz muzes webovky brouzdat na ARM procesorech... chtelo by to vic premyselt a mene koukat do grafu. To ze neco je rychlejsi v nejakem Susnspideru, neznamenaa preci, ze ten druhy chip je neopuzitelny.
A k tomu jen dodam, ze narozdil od te i3ky se ten "pomalejsi" FX s 8 jadry "nepolozi" v momente, kdy budes mit otevrenych X tabu s aktivnimi obsahu typu flash, a podobne. A na vykonu toho compu to nepoznas.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Bylo jasně dáno zadání "bavčat", web a office. A dal jsem odkaz, kde přesně toto zadání i3 zvládne 2x lépe, než osmijádro se slabými jádry (prostě z toho důvodu, že se osm jader přesně pro tyto lidi nevyužije). Kdo je využije (enkodování videa, rendering,...) tak ten si zase asi těžko pořídí staré FXka.

K webu - můžeš je brouzdat na čem chceš a na spoustu stránek bohatě stačí. Ale rozdíly tam jsou - stačí když člověk přejde z dnes už historického i5-2500k na "dostatečný" Athlon 5350 (obě mám) a připadá si jak v minulém století i když jen čeká na otevření okna prohlížeče (obě sestavy stejné SSD a kopa paměti). Funguje to samozřejmě na obou, ale je v tom obrovský rozdíl. Co se v dohledné době nezmění je jednovláknovost webovek (i když by teoreticky mohly omezeně používat webworkry) a čím dál tím větší náročnost (zvláště s masivním využíváním frameworků jako angular). Ostatně proč si myslíš, že Apple (A9) ale dnes i ostatní highend telefony vsázejí na menší počet silných jader (viz Kryo u Samsungu)?

Ale je mi jasné, že pro lidi jako ty 4 testy specializované na ověření výkonnosti ve webových aplikacích nemají význam. Důležit je, že víš, že FX je přece lepší...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na firmu na sklad/web/office som si zlozil PC s Athlon 5350, najprv som sa tesil nizsej spotrebe a dobrej cene, no po par dnoch pouzivania uz som sa netesil, bolo to pomale.... chvala bohu som ho predal a vymenil za lacny maly secondhend PC Acer x4610g s original W7-W10 za 100 euro. Je tam Ci3-2120. Rozdiel vo vykone je velky, konecne ma PC odozvu aku potrebujem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je samozrejme. Ono by byla chyba, kdyby tam rozdil nebyl. i3 2120 ma 3,3Ghz zakladni frekvenci, jejiz IPC je jen o nejakych cca 20-25% nizsi nez soucasny skylake ;)
Ten Athlon proti tomu je opravdu slaboucky a k tomu jeste 25W erze na chabych 2Ghz se single chanell memory, proti 65W plnemu desktop procesoru Intelu..
Pokud by to celkove nejelo lip, tak by byla nekde chyba ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No tak pokud používáte nevhodný SW (což v případě nějakých zakázkových aplikací je takřka pravidlo), tak bych se moc nedivil...u takového ("kočkovitého") hardwaru je takřka zapotřebí mít SW, co běží na všech jádrech. To jste si mohl rozmyslet předem. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to zkusim zopakovat, co jsi tim chtel rict?
To ze v teroetickem benchmarku dostanes vice bodu vubec, v praxi treba nic neznamena. Ted strelim od pasu..kdyz na renderovani stranky se ti to projevi "20milis" rychleji, tak to nemas ani sanci poznat. Takze k cemu mi to jako ma byt? CO si tim mam dokazat?
A za druhe, jak jsem psal..otevri si treba Seamonkey nebo Operu s 30 taby, kde budes mit ruzne facebookove stranky a nastav si nacitani vsech tech tabu najednou. Ted se ti projevi zatez, kterou jsi schopny opravdu merit. Nerikam ze je to nejlepsi priklad, ale simuluje Prohlizec v modu otevrenych X aktivnich tabu. A uvidis, jak se ten vykon na i3 projevi. Mne bezne opera zere treba 10-20% na i3 co mam v praci. Kdezto to FX 8jadro o tom ani nebude vedet. Muzes s tim klidne vedle kompilovat, hrat hru, co chces.
Uz to chapes? A nema to nic spolecneho s tim ze FX nebo Intel XX.

Az mi tady das realny priklad, v cem se mi ten single vykon v praxi projeci tak, ze o tom budu vedet a nebude to "jedna specializovana stranka", tak rad uznam, ze na Tvem argumentu neco je. Zatim ale opravdu nevim co...

ps: bavime se sice o FX modelech a ty tu jako priklad pak das Jaguar jadra, ktera se s tim nedaji vubec merit...opravdu nepovedene

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

tady mi trochu neco nestimuje co to ma za logiku davat do roviny Athlon 5350 s procesorem ktery je 4x zravejsi a 5x drazsi ? :) obzvlast kdyz je tu rec o FX rade a konkretne FX 8300 je za tu cenu pomerne slusne CPU (i kdyz bych si ho uz ted taky nekoupil ale kdo si nejakou Visheru koupil pred lety tak ted muze byt jeste na pomerne dlouhou dobu v klidu kvuli 8x jadrum )

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"A na browsování si pořídí procesor se slabým výkonem na jádro? Webovky jsou dnes postavené na javascriptu a to je singlethread záležitost (ano existují web workeři, ale využívají se opravdu vyjímečně). "

Aby se nakonec neukázalo, že problémem je ve skutečnosti manipulace s DOMem, layout a zobrazování, což jsou všechno věci, které by mělo vyřešit Servo (prototypy zřejmě vypadají slibně. A to na více jádrech prý s nižší spotřebou při stejném výkonu, což je docela uvěřitelné, když stačí poloviční frekvence a nižší napětí...)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

pokud se budeme drzet sc 1151 a 1150 tak si troufam tvrdit ze E3-1231v3 se jeste porad radi do skupiny High end CPU :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

tak to je super, to mam tedy nekolik highend prociku za cca 7 tisic za kus, takze teda nakonec vlastne kupuju highend a PC za 14 k je vlastne highendova masina, neb me cele PC sakum prdum stoji prave nejakych 14 tisic na czc

za kolik je tedy pak mainstream a lowend?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

pokud se bavime o klasickem desktopu v kterem je top i7-6700 tak ano tento Xeon se radi vykonove do skupiny high end
mainstream bych videl klasicky i3/i5 a low end celeron/pentium a je jasne ze kdyz se setri na ostatnich komponentech a nepotrebujeme ani kvalitni grafiku vice pameti atd atd. tak neni zadny problem dostat se pod 14k i se slusnym CPU

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak na renderování jsou hlavně GPU, AMD rozseká všechny (Vulcan je prostě úžasný, lepší řešení NEEXISTUJE), CPU je jen pro amatérské renderování, kde se i tak vsadím, poměr cena/výkon je i tak pro AMD - vždyť má 8 jader! Ledaže používáš nějakou levnou, podřadnou renderovací aplikaci, co programoval nějakej idiot bez multi-threadu :)
Takže tvrzdím, že jsi dokázal, že tomu vůbec nerozumíš, tedy bez mozku, přesně jak jsem psal :)
Navíc Xeony jsou high-end, což jsem vyloučil, čti pořádně. Na opravdové renderování s opravdovým renderovacím nástrojem, ti za tu cenu postavím 10x výkonnější (Vulcan) jen na AMD = AMD APU+AMD GPU (ano, dvě grafky).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

no ty nastesti vis prd :) jo takze temer veskera dnesni filmova produkce kde se dela VFX je podle tebe "amatérské renderování" :D covece mel by ses zivit jako komik, celkem ti to jde

tak jo , prosil bych abys me postavil na Vray 10x vykonnejsi masinu, jsem zvedav a doslova zvedavosti pukam

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

kdo používá procesory na rendorování je jen tříletý komik ;)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

" jo takze temer veskera dnesni filmova produkce kde se dela VFX je podle tebe "amatérské renderování" :D"

Asi bych *hodně* kladl důraz na slovo "dnešní"...nejeví se mi, že by existoval vážný technický důvod, proč dnes tyhle dělat věci na CPU, s výjimkou toho, že příslušné softwarové balíky jsou obrovské a mají proto velmi dlouhé časové konstanty významných změn (jako třeba přechodu na čistá GPU řešení).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Osmijadovy Xeon, o polovinu vykonnejsi nez jakykoliv existujici procesor od AMD, sezenes na Ebay za 2800 Kc (socket 2011). A ty procesory muzes pouzit v lepsi desce rovnou dva.

Takze jak by sis to na to AMD predstavoval? 10 procesoru?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hod nejaky konretni priklad a link do placu, i s cenou za desku ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Asi mysli xeon e5-2670, ktore vyradoval Facebook a je nimi zamoreny cely internet. Dual socket doska na to tak 10k + - :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

chlape, ten xeon je mizernej procak, nizkej takt a zamcenej nasobic. desky s mizernou vybavou a strohou podporou technologii. nebudu tvrdit ze vzit si aktualni FX8 je lepsi volba, to proboha fakt ne. spotreba, drazsi deska, snad i silnejsi zdroj, chlazeni atd atd ale muzu s naprostym klidem tvrdit, ze pokud je dotycny hracickar a taktuje, tak s FX8320 te v renderu utre jako chleba maslem.. a to pisu jako byvaly majitel FX8@5,1ghz a aktuelne intel i7-3960X, coz povazuju za nejzbytecnejsi investici v pc svete kterou jsem kdy provedl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak to stezi, zadne soucasne AMD se v raytracing renderingu nechyta, ani primotop FX-9590 se v raytracingu nechyta na jiz doslouzile i7-4770, ono si staci vyjet recenze kde testuji podobne renderery, treba cinebench, kuprikladu Anandtech, nejake testy v tomto delaji i na Extrahardware a dalsich

me to zivi, mam doma 7 kusu rendernodu a nejsem blazen abych si v soucasnem stavu do nich porizoval cokoliv od AMD, dosahl bych tim jen mensiho vykonu a extremni spotreby, mam projekty kde se jede na vsech sedmi nonstop load okolo 98% 24/7 treba 2 tydny

proc maji nekteri potrebu psat o vecech ktere jdou mimo ne a pisou o tom nesmysly?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

uz jsem psal ze jsem mel oboje a ne blabla koukal jsem na recenzi blabla.
FX@5,1ghz mi davalo v cinebench r15 okolo 780 bodu, muj nastupce 4820K@ 4,7ghz (vic ani na vode neslo) davalo maximalne 850bodu... a to byla 4820K na vode pretaktovana jak slo, high-end patice 2011 a quad channel DDR, ber ze tvuj xeon ma 3,4ghz a to mozna turbo kdyz nahodou tak jedno jadro neber v podtaz...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ve studiu jsem si vyzkousel postupne asi 40 ruznych CPU a testuju postupne na nektere pasy renderingu i GPU, myslim ze za ty roky praxe a prace na nekolika trailerch, nekolika filmech to mam celkem zmakle co jde cemu dobre a jaky vykon za jakej peniz dostanu :)

www.stepanprokop.cz/StepanProkopCV.pdf

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

promin ale ty jsi asi natvrdli ne? taky muzu honit triko ze skladam a renderuji hudbu a tam moje hralo tamhle a tady tuhle uz na festivalu be-free 2011 atd atd. to porad nedokazuje nic. kdyz vezmes seriovou fx8300 a das ji do desky a konec, vedle toho postavis seriovej xeon 1231, strcis do desky a hotovo, bude xeon vykonnejsi. ale kdyz budu vrazet prachy do desky a chlazeni, vymackam z kazde fx8320 minimalne 4,8ghz permanentne na vsech core a zakazu apm, proste te utru. bude to zrat 250W ale utru te. a kdybys pozorneji cetl co pisu, zijstil bys ze to nedoporucuji ale je to realne

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ty rendrujes hudbu? tyjo jak se to dela? :D tyve ja se asi fakt pocuram smichy :D to jsou perly

k ce,mu me je nejaky lazeni na drahych deskach? kdys ma neco vydelavat a zaplatit se to, tak se pocita pomer cena/vykon a take vykon/spotreba ;)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

ty ses ubozak tvl... nj, kdyz dochazi relevantni argumenty, na rade je trolleni... ale ok, vysvetlim ti to. pustim dj winamp a mysi hazu s balancem.....................

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

doporucuju aby sis nasel co znamena pojem "rendering" https://cs.wikipedia.org/wiki/Renderov%C3%A1n%C3%AD

treba ti docvakne jakou picovinu jsi napsal s tou hudbou

male pomucky aby jsi zjistil jak vypada rendering
https://www.youtube.com/watch?v=XafMZKJHQYU
https://www.youtube.com/watch?v=uTJEj-qwTog
https://www.youtube.com/watch?v=hyTf0v74sto

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

On to sice asi myslel trosku jinak, ale jinak auddio rendering je docela bezny pojem, takze priste nez neco vypustis tak alespon zkus google.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A ze tech odkazu Google ukaze :-)

Navic z tech nekolika malo odkazu na bezny pojem je jasne, ze to co se nazyva audio rendering je neco jineho nez je mysleno v prispevku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

doporucuju precist celej strom diskuze odzacatku, celou dobu pisu o renderingu obrazu, to opravdu nekoho netrklo ze se jedna o obraz?

predpokladam ze ale vetsina lidi ani netusi o cem je rec, jen maj potrebu zde reagovat a nebo naklikavat nejaky zapory a plusy, predpokladam ze se jedna spise o BFU co si spise jen zahraji nejake hry, mimochodem to je rasterizace, tedy taky druh renderingu, ovsem podstatne mene kvalitni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sis ten jeho prispevek poradne precetl tak bys vedel ze to zrejme mysli docela ironicky.
To ze ty si treba myslis jak ses dobry co se tyka video renderingu, muze tu byt spousta dalsich co sou mnohem lepsi v jinych oblastech.
Tenhle clanek je o novych CPU a ty se pouzivaji pro vic nez jen renderovani obrazu.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba renderuji na diapozitivy.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jo aha najednou je to ironie :D

ja nikde netvrdim ze tu nemuze a neni spousta lisi co umej spoustu veci ktere ja nikdy umet nebudu, nikde ani nepisu ze jsem dobrej grafik, a muj puvodni komentar byl o tom ze Intel nema rozhodne jen procesory predrazene, ale i velice dobre v pomeru cena/vykon a ze jsou oblasti kde AMD nema proti intelu nic ;) a odzacatku jiz v prvnim postu jsem naspal ze vse smeruju k mim potrebam grafika, pokud tohle nekdo nechape, tak je blbec aco ma jen potrebu si rejpnout a trollit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja myslim, ze v pomeru vykon/cena pokud beru v potaz moznost pretaktovani treba FX 8300 a bavime se o programech typu PovRay nebo Cinebench, tak pokud odhlednu od spotreby, tak do momentu, kde mi FX jeste nabizi 'srovantelny' vykon, je Intel na tom spatne. Samozrejme, ze ma lepsi a modernejsi CPU, ale cena na vykon je uplne nekde jinde.
V highendu samozrejme AMD uz co nabidnout nema, ale Cena Intelovskych 6C/12T a vyssich CPU je mimo misu. Jejich nejlevnejsi 6C/12T stoji 11000,-.

Muj osobni upgrade priste by byl na neco typu 6c/12T, protoze jinak si moc z dnesniho FXka nepomuzu..ale ne za tuhle cenu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

od spotreby se muze oprostit nekdo kdo to ma jako konicek nebo jako domaci PC, pro cloveka co se tim zivi je to nakladova polozka kterou proste musi platit, a to ze jsem to napsal jako svuj nazor grafika jsem napsal jiz v prvnim postu, a ohradil se tam aby pisatel postu na ktery reaguju nehazel vsechny lidi do jednoho pytle, kazdy mame proste jine pozadavky a podle toho si vybirame co si koupime

ve chvili kdy me nabidne ZEN pro moje ucely cena/vykon/spotreba lepsi pomer nez jaky me nabidne nejaky Intel, tak do nej pujdu stejne jako jsem do procesoru AMD sel v dobe kdy jsem treba delal pro IllusionSoftworks a nasledne pro Altair Interactive, tekkrat Athlony XP a nasledne X2 nabizeli tento pomer lepsi a tak jsem je pouzival, u Intelu byli tenkrat pouzitelne jen nektere Prescoty ktere byli vyhodne cenove, vzpominam si treba D945 ktery bil super levny a sel velice dobre taktovat, ja na Intel presel vpodstate na par mesicu na to D945 a pak jiz na E6600 a Q6600 cos byli tenkrat doslova drtice a AMD na ne proste odpoved nenaslo, byli vykonne, levne a meli solidni spotrebu, do roku 2007-2008 jsem ale pouzival tenkrat pro me ohodne vyhodnejsi procesory AMD, nabizeli lepsi spotrebu, stejnej vykon a nizsi cenu iproti konkurencnim AMD procesorum, po roce 2008 jsem ale jiz zadny procesor pro to co pouzivam u AMD nenasel aby mel vyhodnejsi dany vzorec, byli mene vykonne, bastili vic a cenove ac byli levnejsi, porad to bylo o desitky procent v nepomer

prirovnam to treba k taxikari, ten si take auto koupi podle toho jak se mu vyplati a na jake pouziti ho bude pouzivat, proto asi vetsina taxikatu ma kombiky ve stredni tride a ne treba Porsche 911, to si musi kazdy spocitat sam co mu vyjde vyhodneji

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vsak v poradku :) Ja jsem zase presne typ toho "hobby" uzivatele, ktery to ma na x-ruznych veci :))
Jinak jsem mel taky kdysi Athlona XP, v praci pak D945 (ten byl v Delovskem kompu a hucel jak turbina :)) ) a pak doma AMD X2 a pak zase Intel e2xxx.. A muj predposledni desktop byl 9550 :)) Chtel jsem pak na zaver jeste zkusit AMDckoveho Thubana X6, ale uz se mi pak do toho nejak nechtelo. Dneska mam FX a jsem happy taky.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"doporucuju aby sis nasel co znamena pojem "rendering""

Neměl byste zapátrat spíš v anglickém slovníku než na české Wikipedii? Doporučuji nahlédnout do Oxford English Dictionary.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

aa pak je gurman, je me jasny ze tady vsichni vyhledavaj pojmy v Oxford English Dictionary, jak dlouho ti trvalo to najit, to musela bejt fuska co? a ano souhlasim s tim, hlavne ze v prvnim postu pisu "moje potreby grafika" a cela ta vetev pod tim se tedy na 100% ubyra smerem ke zvuku

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

sam ses blbec a na jiny to svadis.. myslis si jakej jsi borec a my vsichni jsme tu BFU a jediny na co se zmuzes je slovickareni

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no kdys to pise ty, tak to bude 100% pravda

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pán je odborný překladatel, co zjistil, že některé věci se jinde docela špatně hledají (a substitut v podobě "lidových etymologií" je víceméně na nic).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"tak to stezi, zadne soucasne AMD se v raytracing renderingu nechyta, ani primotop FX-9590 se v raytracingu nechyta na jiz doslouzile i7-4770"

"Dosloužilá" i7-4770 má dvouportové AVX a AVX2. FX-9590 má na každý modul max. jednoportové AVX. Jinými slovy je srovnávate v té pro AMD relativně snad nejnepříznivější možné zátěži.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, normální člověk s normálním sw renderuje pomocí GPU ;) ale když to jinak nejde, tak ten xeon je asi tak nejlepší volba co se týče cena/výkon, Ale Zen to rozdrtí. Bude mít na jádro výkon minimalně 80% (spíš 90%), bude mít 2x tolik jader a bude levnější a spotřeba taky nebude nikterak vysoká :-)

kdesi jsem četl že by cena mohla být kolem 300 dolarů, cca 8500kč s dph (o litr a něco víc). Ale tipl bych že se budou snažit konkurovat nejlevnějším i7, tak by ta cena mohla být i nižší :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

tak to asi drtiva vetsina lidi co se zivej vfx nebo delaj vizosky, trailery, reklamy a podobne nejsou normalni, pac rendrujou na CPU, neb GPU jim jaksi nedopreje ty moznosti aby neco takoveho mohli vydenrtovat

muzes prozradit kde pracujes ze tam rendrujete na GPU ? a muze sprozradit jakej SW tedy ten normalni pouzivate na to rendrovani? ja ti vyjmenuji treba Vray, Brazil, Finalrender, CoronaRenderer, Arnold, Maxwell, Renderman, Hymerion, to vse jsou CPU renderery ktere se bezne pouzivaji ve VFX v animovanem filmu, ve vyzoskach, v reklamach a tak podobne a pouzivaji je firmy jako ILM, Disney, WetaDigital, az po bezne reklamni agentury a soukrome osoby co se zivej jako freelanceri, rekl bych odhazdem tak 99.9% lidi co se zivej rendrovanou grafikou

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

vray - podporuje CUDU další pomalu ani neznám, ale určitě tam budou další s GPU renderováním ;)

za mě mental ray, Iray, octane render.

A teď k těm firmám jako je Disney,... Obecně CPU renderování je jednodušší a bezproblémové, tady ty firmy maj hodně velké farmy s CPU.

Freelancer naopak bude používat GPU renderování - výjde levněji koupit 2x intel a k tomu 4 grafiky než výkonnější intely.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ja GPU renderery taky pouzivam, jmenovite Arion a Octane, ale na cokoliv slozitejsiho nebo animaci je to nepouzitelne, malo pameti na VGA a nepodpora dost dulezitych shaderu ktere jsou proste narocne na pamet, stezi dostanes do pameti grafiky scenu ktera ma treba 20GB, ja pouzivam GPU rendering hlavne na partikli a jejich pasy nebo na jednoduche rotace modelu pro prezentace, ostatne tak to dela vetsina firem pokud to hrubou silou neodrendrujou na CPU

popisujes me neco v cem se profesionalne pohybuju od roku 2001, v ILM mam nekolik byvalich kolegu a byl jsme se zanima i podivat http://www.stepanprokop.cz/P1060589.jpg , a kdys zminim na forech o grafice ze pouzivam GPU rendering, vetsina se pousmeje, ve vetsi mire se proste zatim GPU rendering nasadit neda a vyuziva se prave na nejvhodnejsi casti renderingu, jako treba partikly nebo jine casticove efekty, takze tvoje predstava 2x intel + 4x grafika je mirne receno zcestna, neznam zadneho kolegu z branze ktery by to takto praktikoval, zadna soucasna VGA nezvlada vetsi sceny ani nacpat do graficke pameti, natoz je pak rebdrovat :) jestli chces dam ti kontakt i na lidi co v CR rendere Coronu programuji

film na GPU co se rendrovani geometrie je utopie uplna, idela jen na casticove efekty, treba v Harry Poterovi se na GPU pocitali ohnove efekty, v Transformers zase kupriklady destrukce hmoty, samotny rendering ale jede pak na CPU na farmach, ILM ma vlastni stejne jako vetsina velkych studii, jinak kuprikladu toto, tu u vetsich projektu sam vyuzivam https://goo.gl/IVN1lh

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

takže mi chceš říct že má freelancer miliony na výpočetní stanici? Nebo jak to teda dělají, že používají obvykle vlastní železo?

Jak jsem řekl, když má ta firma peníze, tak si může dovolit CPU rendering. Když nemá peníze a potřebuje to mít relativně rychle a levně vyrenderovaný, tak použije gpu. Nevím, co přesně renderuješ, ale snad jsem nezažil nic, kde by nestačila paměť gpu renderu (což patří i to, čím se na svém webu chlubíš), samozřejmě vynechme filmy, to je úplně jiná liga :-)

V 90% se dělají různé produktové rendery v naších končinách. Jinak přímo já nerenderuju, máme na to firmu, která používá onen octane. Já o sobě nemůžu říct, že umím používat octane, ale nějaký základ scény dokážu vytvořit.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

o jakych milionech pises? moje pracovni stanice stala nejakych cca 50 tisic pred 4 roky, a postupne jsme si dokoupil 7 kusu rendernodu podle toho jak bylo potreba na zakazky, v cenach od 8 do 14 tisic (ty za 8 jsou bazarove i7-2600)

fakr neznam v oboru jedineho grafika co by pouzival na vetsi praci GPU rendering, a ze jsem propagator GPU renderingu a vidim v nem budoucnost, ostatne na extrahardware jsem o tom napsal i celej clanek, komunita grafiku v CR neni nijak zavratne velka, vetsina z nas se pravidelne potkava na ruznych akcich a konferencich

pokud vam rendruji jen produktshoty, tak tam to pouzit na GPU pujde, jsou to samostatne grafty jednoho nebo par modelu, scena pocitam par mega, jo na to to pouzivam taky, ale vetsi scenu tam proste nedas protoze je to limitovane grafickou pameti, mimo jine kvuli tomu jsem si treba porizoval Titana s 6GB pameti, i tak na nej ale proste nedostanej scenu vetsi nez treba 100MB s tim ze kdys zapnes rendr tak shadery zblajznou dalsi 4GB pameti

co rednruju jsem zde postnul v onom CV

muzes napsat firmu ktera pro vas rendruje? treba tam nektere lidi znam

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jo mimochodem, řekls že používáš na renderování pc za 14 000kč. Za 14 000kč uděláš GPU render s tím, že tě to výjde mnohem levněji. Ten xeon není žádný zázrak, to raděj cpu za 2000 a k tomu gpu za 6000 a více.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hele poslu ti scenu a chci potobe abys ji vyrendroval na GPU, schvalne jsem zvedav , a prosil bych abys postup rendrovani nahral jako video a postl treba na youtube

https://sketchfab.com/models/c4192a3708a04c6c9855b5c602689a71 dole je modry download, ta scena je hodne mala a ma necelich 21k faces, pro GPU sranda a rozjede to Arion i Octane na GTX560, takze jsem zvedavej jak se poperes s GPU renderingem rekneme 50 frame nejake rotace okolo toho modelu? smele do toho :)

je to muj model a moje scenka, mas i usnadnenou praci s nastavovanim shaderu, vse je totiz zapecene v texturach tech modelu, takze nic nastavovat nemusis, jen dej svetlo v Octane a rendruj

az dorendrujes a dopostujes poslu ti podobnou scenu kde je jiz model s 2 miliony poly a stezi se da vyrendrovat na Titanu, takze budu zvedavej jak se poperes pak s tim, a kldine to posli i te firme

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No hele, já o voze a ty o koze. Kolik procent dělá průměrný člověk se scénami ve velikosti do 2mil poly a kolik nad? Kolik tobě konkrétně to dělá obrat?

Ještě jinak. GPU rendering je na Watty účinnejší. GPU je co se týče cema/výkon na tom lépe. PC s GPU renderingem ve stejné ceně udělá tu práci rychleji. PC za den vygeneruje navíc řekněme 4kwh (cca 166wh) zbytkového tepla navíc na stejný výkon. Takže abys uchladil tu místnost, tak musíš použít klimatizaci s vyšším výkonem (vyšší cenou) a s vyšší spotřebou o těch 166wh. Za den jseš na nějakých 40kč, za měsíc 1200kč a za rok 14 000 cenový rozdíl s pc za pořizovací cenu cca 100 000.
Když si těch 14 000 pak vloží do nějaké CPU farmy, tak budou mít předplaceno cca 14 000ghz hodin.

Samozřejmě je to teorie, on se dá i ten gpu render pc použít na cpu renderování :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

odazacatku jsem psal jak to u me s nasazenim danych CPU je, tedy ze jde o profi grafiku, a pokud ma nekdo potrebu reagovat, tak cekam ze bude reagovat ve stejnem duchu

proc ma tedy potrebu na to reagovat nekdo kdo si na tom hraje hry, pousti multimedia a sem tam napise text?

co se vyhodnosti GPU a CPU tyce, je to pripad od pripadu a neda se 100% rict CPu je vyhodnejsi nebo GPU je vyhodnejsi, kazdy z tech kusu HW ma sva specifika a omezeni a hodi se na neco jineho, vpodstate k cemu je lepsi watt ucinnost u GPOU kdys danou scenu na tom nerozjedu protoze proste nedostatek pameti, ja neznam grafiku kde by bylo treba 32GB pameti, takze pro moje ucely je GPU vhodne jen pro produktove drafty a nebo pro nahledy, pokud chci rendrovat animaci musim proste rendrovat na CPU

tady treba ukazka meho rendru na GPU, tohle je rendrovano na GPU v rendereru Arion http://www.cgimodels.com/data/6/6/large/1447773435_teslax-super-001.jpg Titanu to trva cca 1 a pul minuty na snimek, tomu Xeonu to trva cca 2 minuty na snimek, pokud bych rendroval animaci treba 10 sekund tedy 250 snimku tohoto, tak bych pouzil tu grafiku protoze to pro me bude znamenat kratsi cas cekani na visledek a spotreba bude +- nastejno s Xeonem kde bych na visledek cekal o 25-30% delsi cas

ale kuprikladu tohle http://www.stepanprokop.cz/loko_032.jpg a tohle http://www.maxarea.com/gallery/full/170112/el_maxar.jpg jiz na VGA nerozjedu protoze scena je prilis narocna na shadery a do pameti VGA se proste nevejdou, az me vyrobci nabidnou VGA kde bude 32 nebo 64GB graficke pameti, tak ano pak tam budu moci rendrovat i tyhle prace, otazkou pak jen bude jestli to bude vyhodne i cenove, pokud by takova grafika stala treba 20 tisic, tak by to vyhodne bylo, pokud by stala 100 tisic tak to jiz vyhodne nebude

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Promin ale rendery co zvladaji klidne cely filmy na GPU existuji a jestli povazujes Dreamworks, Pixar za amatery tak prosim.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna třeba Pixar třicet let piluje algoritmy a jejich implementace, které se na GPU nebudou portovat tak snadno. To máte stejné jako třeba se divit, proč Windows s desktopovými aplikacemi už dávno neběhají na ARMových strojích...kdo bude přepisovat milióny řádků starého kódu?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ale jo oni to pouzivaj bezne a kdys si nekdo poridi jejich Rendermana, tak mu to na GPu taky pojede, uplne stejne jako na vetsine rendersoftu co maj moznost ziveho nahledu ve viewportu, Pavel Gajdik ale asi netusi ze tohle se pouziva jen na nahledy, neb kdyby to pustil jako animaci, tak se mu to rozblika a rozsumi protoze je to progresivni rendrovani ktere jede vpodstate do nekonecna a obraz se porad zlepsuje dokud uzivatel neda pokyn ze to jiz staci, ve finale by tak kazdy snimek byl v jine kvalite a spojene za sebou by to blikalo :)

Pavel si jen narychlo vygooglil rendering a zadal k tomu GPU a nejakou znamou firmu a vypadli mu nejaky visledky ktery se asi ani neracil cele precist a honem s tim do diskuze, odhaduju ze vlastne ani netusi o cem v tomto vlakne pise, jen ma potrebu to rozporovat

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"ale jo oni to pouzivaj bezne a kdys si nekdo poridi jejich Rendermana, tak mu to na GPu taky pojede"

Máte informace o tom, že RenderMan v současnosti na GPU počítá kód napsaný v RSL/OSL, tedy tu historicky nejnáročnější část jejich řešení? "Pojede to na GPU" je totiž tak vágní termín, že to může znamenat úplně cokoli.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja renderman nepouzivam takze jeho specifika neznam, ale i v CR znam studio co na tom jede svuj animak, GPU pouzivaj ale jen na previzy, na final je GPU nepouzitelne a pokud chteji stalou kvalitu snimku musej to jet opet prez CPU, pouzitelne prez GPU je to jen na hricky typu "Ctyrlistek" tedy nic graficky sloziteho a nic co by bylo narocne na pamet

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"na final je GPU nepouzitelne"

Ono by to bylo velice použitelné, kdyby se opravdu snažili, ale komu by se chtělo to celé přepisovat... Proto ty firmy, co píšou grafický software "na zelené louce", teď rostou jako houby po dešti - nejsou zatížené minulostí a nemusejí mít strach něco starého a stále ještě prodejného zahodit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Aha pan chytry.
Viewportu je uplne jedno jestli jede na CPU a nebo GPU, pokud podporuje oba. Znacy rozdil bude akorat v rychlosti a staci k tomu slusnejsi PC s dostatecne vykonnym CPU a GPU (pripadne mGPU). Final render je na tom uplne stejne a kvalita vysledne sceny zavisi jen a pouze na nastavene kvalite, respektive mnozstvi vypoctu, ktere jsou opet uplne stejne na GPU i CPU akorat GPU ty vypocty vetsinou zvladne podstatne rychleji. To vetsinou sem uvedl jen kvuli pripadnemu limitu kapacity pameti.
To ze drive jak si ty zminoval vetsina prace se delala na CPU je jedna vec ale situace se meni a GPU se vyuziva pro vypocty stale vice uz jen z toho duvodu ze to zvladne rychleji a take levneji.

A promin ale narozdil od tebe se v HW a navaznosti na software vyznam mnohem lepe nez try protoze tohle je zase muj denni chleba a nebavim se o desktopu ani workstations.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pixar pouziva Rendermana, jejich valastni renderer ktery sami i vydali, a umi jak GPU tak CPU, a vsechny filmy od Pixaru byli finalne rendrovane na mixu, tedy cele previzshoty na GPU, v poslednich letech na Nvidiich neb s pixarem spolupracuji, a nasledne finale vetsina pasu na CPU a nektere ktere jsou pro to vhodne pak na GPU, Pixar patri pod skupinu ILM ktera jej koupila, dlouha leta delal filmy pro Disney a dnes tim ze Disney koupil ILM tak patri pod ILM, v Pixaru pracuje nekolik cechu a schavlne co myslis, ano 2 z nich z nam osobne neb jsem s nima kdysi delal pro jinou firmu jako jejich kolega a to v jedne kancelari :) obdobne funkce Rendermana ma dnes spousta rendereru a to jak prez GPU tak prez CPU, tedy onen nahled ve viewportech daneho softu, pouziva se to ale pouze na nahledy

este nejaky dotaz ohledne Pixaru a jejich rendereru?

Dreamworks je to same, ostatne tak jak jsem to popsal to delaj snad vsechny firmy okolo animaku a VFX, nahledy na GPU neb je to rychle ale nekvalitni, vpodstate to jen ve viewportu ukaze jak budou +- vypadat shadery a navsiceni, nebo GPu pouzivaji na simulace partiklovych efektu, jako voda, kour, ohen a dalsi, posleze to ale jde cele na farmu kde to teprve rendruji a to na CPU i GPU, proste pasy na tom co je nejvhodnejsi

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nelsibuj si od Zenu nejake zazraky, jako ze bude stejne vykonny jako Intel a bude stat polovinu.

Pokud se podari vyrobit procesor ktery muze konkurovat Intelu, tak se ho bude AMD snazit prodavat za odpovidajici ceny.

Staci se podivat kolik stal Buldozer nez se prislo na to, ze proti Intelu stoji za pendrek a AMD muselo s cenama dolu.

AMD neni charita, ktera prodava CPU levne aby potesila lidi - AMD je prodava levne proto, ze za vic to nekoupi uz vubec nikdo.

Staci aby Intel zlevnil a AMD ma existencni problemy.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Víš k čemu je to vPro? :-D

Výkonnější intel bude, ale s tou úspornosti a efektivitou bych si tak jistý nebyl ;) respektive i kdyby úspornější nebyl, tak bude mít cenovku víc jak o půlku nižší. Spolu s levnějšími Základními deskami to bude konkurenceschopné. A samozřejmě intel bude muset zlevnit, takže to přinese ovoce úplně všem.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemusí dělat vůbec nic ? Tak jestli někomu připadá u i7-6700K napatlat rozvaděč pastou místo toho ho přiletovat normální když ještě vezmu v potaz cenu 10 000kč ? Za mě druhá věc M2 sloty připojené místo přes NVMe přes sata 6G kvůli nedostatečnému počtu PCI-Express linek. Jasně je tu volba v podobě Intel Core i7-5820K ale hádejte i u procesoru za 12K intel ořezal PCI-Express linky tak že pokud chcete plnohodnotný procesor neořezaný i7-5930K za 17 000kč. Jestli 8 jádroví ZEN nabídne výkon 6 jádrové I7 ale splným počtem Express linek a s přiletovaným rozvaděčem řekněme třeba za cenu kolem 10 000kč tak se intel se svými ultra předraženými produkty může jít zahrabat. Momentálně mám Xeon E3 1231V3 a bohužel výkonově už dost často nedostačuje mnohdy mi přibrzdí GPU i o 40% ale dávat za 6 jádroví neořezaný CPU 17 000kč opravdu dávat nebudu i když si to dovolit můžu nemám na hlavně napsáno Jelito. Tak že doufám že ZEN nabídne výkon reálně aspoň srovnatelný s 5820K a pokud nebude ořezaný jako intel a za cenu kolem 10K tak budu okamžitě objednávat.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Na co výkon 1231V3 nedostačuje?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Je to napsáno v mém komentáři kdybyste četl pozorně dočetl by jste se že mi přibrzdí GPU mnohdy i o více než 40%. Když se podívám že všech 8 vláken je vytíženo mnohdy i přes 80% GPU mi padá na 60% mnohdy i níže pak i FPS mi padají př: 60 na 29 což je opravdu nepříjemné.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli něco konkrétnějšího, co to je za grafiku, jaké hry atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Armored Warfare je opravdu hodně náročný na CPU a já hraji v 2560x1440 FreeSync GPU mám R9 390 která stíhá bohužel některé mapy jsou opravdu místy brutálně náročné na CPU. OS ani jiné věci to nedělají místy to dropne i s i7-5930K a NV 980. A další brutální zátěž na CPU je místy Star Citizen tam mám místy 55 FPS a najednou 19 FPS cpu 95% a grafika jede na 20% na i7-5930K se ty dropy nedějí ale proto jsem psal výše že za i7-5930K já 17 000 kč opravdu utratit nehodlám. Navíc plánuji podstatně silnější GPU R9 390 mám provizorně a i tu má xeon občas problém nakrmit. Vím že obě mnou hrané hry jsou pořád ještě ve stavu pokročilé bety a pořád se vyvíjí ale i přesto zhruba tuším jaké budou mít finální nároky a navíc plánuji přejít na 4K bohužel zatím na trhu není žádná kloudná náhrada mého aktuálního Asusu a dokud nebude Display port 1.3 tak ani nic kloudného pro 4K na trhu nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jéé to vypadá dobře. Armored Warfare zkusim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Extrémní situace, obě hry nejsou optimalizované, přičemž Star Citizen se o to zatím ani nesnaží. Není to chyba hardware, ale vývojářů. Ty tanky to je prasárna, u takové hry opravdu není důvod proč by CPU mělo způsobovat propady FPS. Něco jiného je třeba Arma 3 kde se počítá AI a další pokročilejší simulace a mechaniky. Tam jsou větší nároky na CPU opodstatněný. To samé GTA V, které simuluje město apod. Star Citizen je Star Citizen, ale pokud dojde k optimalizaci tak to snad bude lepší. Vždycky by tu měla existovat snaha programátorů tu hru vyladit, kupovat kvůli rozbitým hrám předražené CPU mi připadá postavené na hlavu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To nebud problem procesoru,mam taky Xeon 1231V3 + 980Ti OC a takove problemy nemam,procesor se pri full hd nudi.

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/367409731894823632/188D282...

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/278473128250187803/5448235...

Xeon 1231V3 zvladne i 2x 980Ti OC.
Problem bude spis v OS,hdd,ssd,swapu,teploty,...
Ted hraju Witcher 3 :Blood and Wine datadisk a vytizenost procesoru se pohybuje 28-30% vse na max krome hairworks to mam off.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

zrovna Tomb Raider je spatny priklad tam se ani lacine CPU nezapoti :) a koukam na druhy screen 37% GPU 28% CPU a loknute FPS :) (asi V-sync ? ) ....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

J Vsync,nepotrebuju mit vic jak 60fps ,vsude mam nastavene omezovace,Vsync na 60fps.
V Doomovi neni problem dat i 150fps,ale samozrejme zalezi na narocnosti sceny.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

tak k cemu SLI? mimochodem, jsou pasaze napr v crysis 3 kdy zadny cpu ktery aktualne na trhu neutahne fullHD bez vyhlazovani crossfire 2x R9 290..... tvrdit ze xeon na 3,4ghz utahne s rezervou sli 980ti je smesne.. jedine na 4K nebo silenem vyhlazovani kdy je jen gpu tezky limit, ale to zvladne i bulldozer.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sice ho tu minuskujete - ale v jednej veci ma pravdu!

Intel ma tak silne postavenie a meno, ze dokonca aj dobach OTRASNYCH NETBURSTOV predaval viac CPU nez AMD!!!!!!

Doteraz mi rozum neberie, jak tu sr.cku mohol vtedy vobec niekto kupovat! Ved vykurovat sa da aj `fukarom` za par euro :o))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

za dveste dolacu zen asi nebude ale aspon se podle polaris da cekat, ze globalfoundries nema se ctrnacti nanometrama problemy a zen nebude predrazenej.. tak jeste pul roku a vymenim podvozek (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsem zvědav na výkon, mám fakt strach aby to zas někde neuškrtili a nebyl to další buldozer. Klidně by mě stačilo 8 jader/8vláken, ale ve full brutálním nasazení.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Dosáhne to výkonem aspoň na Core2Duo?

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Už Phenom II na tom byl stejně jako C2D.... a cena byla jinde

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Proti Phenom II tu už byl ale Core i7 (Bloomfield). Snad nemusím dodávat který byl výkonější :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Snáď netreba dodávať, že i7 boli cenovo niekde inde, a proti i5 Nehalemom si dosť slušne viedli aj štvorjadrové Phenomy 2.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

pane vy ste mega-ultra-pablb, netrolujte, neflamujte, nespamujte

IPC Core2 a Phenom II alias K10.5 su cca rovnake, takze asi 3,3 GHz 6-jadrovy Phenom II X6 1100T z roku 2011 "dosahne" vykon nejakeho 2,4-2,8 GHz 2-jadroveho Core2Duo z roku 2006 a iste to bude platit aj o 8-jadrovom 16-vlaknovom Zene z roku 2016

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď, takže je to vlastně ztracená kauza.

Ale jako levné CPU do Indie to možná bude použitelné?

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Aj... Ironie? Sarkasmus? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Don't feed the troll :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Honění tohoó ... od p.... ....jo, ega! :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nepsalo se někde, že Zen bude do LGA patice? Pak by to foto moc nevypovídalo. Nebo to bude ještě klasickej šváb s nožičkama? :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

ac jsem koukal na video velmi pozorne tak nozicky jsem nevidel ale pohled z boku byl jen z dalky tak nevim :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z boku mi to na pořádný zacvaknutí do LGA přišlo jako, že tam je málo místa. Buď je to teda nějaký předprodukční vzorek (ani náznakem tu nemohu říkat, že by to byl fake :) tohle přeci není ošklivá zlá nvidia), nebo nakonec nechají PGA podobu, nebo to bude LGA, ale držet tam bude nějak jinak ...
Ať tak či onak, doufám, že AMD zachová rozteče/montážní mechanismus nějakého stávajícího desktopového socketu. Bylo by super, kdyby nevymysleli nic nového a šly tam chladiče, které už dneska umí všechny LGA a AMx desky.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

AMD tuším někde zmiňovalo, že zachová rozměry a rozteče i u AM4, takže chladiče by měly pasovat.

Zda LGA nebo PGA je skoro jedno, nevýhoda je v tom, že LGA má hrozně jemné piny naohýbané, které se poškodí skoro jen tak, že se na to zle podíváte, PGA je mnohem jednodušší a odolnější.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tím, že přejdou na LGA, tak jen přesunou odpovědnost a problémy na výrobce desek, jako to udělal intel :) LGA je tu s námi v desktopu 12 let a dneska se nemění CPU jako ponožky, tak v tom nevidím problém. Můžeme být vůbec rádi, že to nehodlají pájet na desky :-/
PS: u PGA jde zase krásně vyškubnout procesor ze zamčené patice s přilepeným chladičem, kdo chce, zmrví obojí. Ohnutých nožiček CPU jsem taky viděl....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu piny na CPU jdou typicky velmi snadno a dobře narovnat(pokud to není PentiumIV s krátkými nekvalitními piny co se lámaly), u desky typicky ne, nebo se i podaří ohnout nějaké sousedící.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná, jak jsem kdysi záměrně ohýbal nožičku u mobilního netburstu (Mobile Pentium 4-M bez heatspreaderu místo kterého jsem podložil chladič vylapovaným padesátihaléřem, nikoliv běžné "mobilní" Pentium 4 což byl jen trochu podvoltovaný desktop). Byla to nožka u kraje a šla hezky ohnout o 90 stupňů, aby šel procesor zandat bez té nožičky a v případě potřeby ohnout zase zpátky (pravda, to je na jeden pokus).
Už nevím k čemu to bylo, buď pro OC nebo aby jel v běžné desce nebo obojí (?!?). Nicméně to tehdy nebyl potom tak špatný procesor. Já jel sice na AMD a netbursty byly obecně v nemilosti, ale tenhle CPU málo topil, šel luxusně taktovat a pak výkon tak špatný nebyl.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Dovodov nadavat na intel je viac nez dost,
ale prosim vypnut paranoju lebo tentokrat bol jasny dovod pre prechod na LGA...

Ten dovod sa vola nizsie paraziticke kapacitancie u LGA!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Roztec der bude udajne jina, ale ty plastove montazni tvaruvky by snad mely byt kompatibilni. Osobne se mi to moc jako LGA nezda, ale mozna maji jen vyssi heatspread, aby zachovali kompatibilitu s AM3/FP2.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

AM4 nebude LGA. Ale SP3 ano...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co tam po procaku, ale vsimli ste si ten prsten? :-p

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ošklivé a staré mívají prsteny :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Takovy prsten v Severni Americe nosi kazda druha vdana, bez ohledu na vek a krasu. Treba moje kanadska kolegyne, ktera nesplnuje ani to stari, ani tu osklivost, nosi na prste neco, co vypada uplne stejne. Ony to ty holky tady casto vidi tak nejak zajimave - nemale procento by se jich citilo urazeno, kdyby je jejich mily pozadal o ruku s prstenem, ktery stal jenom stovky dolaru :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Máš o něm nějaké info, nebo je to pod NDA?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Moc se mi líbí Intel NUC počítače, doufám že budou i Zenové. Ty starší řady se vůbec neujaly.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nebude mít paměťový řadič propustnost nad 15GB/s, tak ať mi ani nechodí na oči. ☺

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Přes 15GB/s měly i Phenomy II, v čem tedy vidíte problém?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Se stejným paměťovým jako Phenom II řadičem nemá Zen šanci dosáhnout slibovaného zlepšení výkonu a IPC o 40%. Pro srovnání Intel dokáže z DDR3-1600 vytáhnout 25GB/s s latencí 20ns, Phenom II pouze 15GB/s s latencí 50ns, to znamená, že při frekvenci 3GHz se bude Phenom II 150 taktů flákat, pokud narazí na instrukci, která potřebuje načíst data z RAM.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jestli prijde ZEN s o 40% vetsim IPC nez nejnovejsi Excavator tak jsem velmi zvedat kam ho to posune a jake budou realne vysledky :) no ale tesit se zatim nebudu protoze tam cicham cicham clovecinu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"to znamená, že při frekvenci 3GHz se bude Phenom II 150 taktů flákat, pokud narazí na instrukci, která potřebuje načíst data z RAM"

Je otázka, jestli právě kvůli tomu tam není ten SMT?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hm, na první pohled to vypadá jako můj Sempron 2800, dokonce logo je stejný ... to bude určitě nějakej chyták... :o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.