Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Změna plánů s AMD Bulldozerem?

AMD Bulldozer

V červnu jsme se na tiskové konferenci u příležitosti představení již dříve uvedených procesorů AMD Turion 64 X2 a desktopové platformy AM2 dozvěděli kódové jméno jednoho z budoucích procesorů, které bylo „Bulldozer“. Z povídání na konferenci vyplynulo, že má jít o připravované čtyřjádrové procesory, kterým se dnes běžně říká spíše K8L. Nyní to však vypadá, že slovo „Bulldozer“ uniklo na veřejnost příliš brzo, přesněji řečeno se má týkat podstatně vzdálenějšího produktu. Tím má být až 45nm technologií vyráběný mobilní procesor, a to nikoli první, ale až druhá řada 45nm kousků, tedy pokud nakonec nepůjde o čipy vyráběné dokonce 32nm procesem.

Bulldozer je (už díky svému kódovému označení) označován za „killer mobile processor“, má být energeticky velmi nenáročný a některé modely by mohly přejít i do „low-power“ desktopového segmentu. Spekuluje se též, že by mohl nést některé technologie, které byly dříve plánovány do něčeho, čemu se říkalo „K10“. Otázkou je, kdy uvede AMD na trh 45nm nebo dokonce až 32nm procesory a kde už v té době bude Intel. Náš skromný odhad je, že Bulldozer, pokud skutečně přijde v nyní zmíněné podobě, bude mít v rodném listě uveden rok tak zhruba 2010, přinejlepším 2009. Rozhodně očekáváme, že v té době bude u Intelu Front Side Bus mrtvá záležitost a nahradí ji efektivnější CSI.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Změna plánů s AMD Bulldozerem?

Pondělí, 2 Říjen 2006 - 10:19 | Peter Fodreknickfotob | Frekvencia je uplne nepodstatna co sa tyka CSI...
Neděle, 1 Říjen 2006 - 17:00 | Anonym | Dobrý den, mohu se zeptat jaký bude hlavní rozdíl...

Zobrazit diskusi